• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Spaans vastgoed kopen: Ultieme tips om geen spijt te krijgen!

Spaans vastgoed kopen: Ultieme tips om geen spijt te krijgen!

min leestijd

moderne witte villa met 2 balkons en dakterras tussen twee grote palmbomen in spanje spaans vastgoed kopen

Bent u op zoek naar unieke en handige tips voor het kopen van een woning in Spanje? Dan bent u op deze zorgvuldig samengestelde pagina over Spaans vastgoed kopen met ultieme tips op de juiste plaats beland!

Investeren in onroerend goed in Spanje is eenvoudig als u uw huiswerk heeft gedaan en de juiste mensen heeft gekozen om u te begeleiden.

Zonder dit kan het proces van het kopen van een woning snel veranderen in een ware nachtmerrie.

Lees dus zeker en vast verder en leer wat u moet doen om later geen spijt te krijgen van de aankoop van uw immobiliën in Spanje!

Spaans vastgoed kopen: Ultieme tips | Inleiding

moderne witte villa met 2 balkons en dakterras tussen twee grote palmbomen in spanje spaans vastgoed kopen tips

Veel mensen willen een (tweede) huis kopen in Spanje om te emigreren of gewoon om te pensioneren in Spanje en hun oude dag in de zon door te brengen.

Hoewel de huidige technologie, en met name het internet, het mogelijk maakt om gemakkelijk eigendommen te vinden, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn voordat u aan een aankoopproces van vastgoed in Spanje begint.

In dit artikel geven wij u verschillende tips om rekening mee te houden als u wilt investeren in Spanje in een woning die past bij uw wensen en verlangens.

Het wordt aanbevolen om het land te bezoeken voordat u een woning in Spanje koopt

Hoewel de technologie ons nu nieuwe manieren biedt om een woning in het buitenland op afstand te bezoeken zonder uw huis te verlaten, is het raadzaam om zelf naar de woning te gaan.

Het is namelijk belangrijk om op uw hoede te zijn wanneer u een woning via videoconferentie bekijkt en bezoekt, omdat sommige makelaars bepaalde gebreken voor u kunnen verbergen.

Bovendien kunnen online bezichtigingen u alleen de positieve kant van het pand laten zien en niet de locatie, de buurt of de kleine (of grote) afwerkingsfouten.

Daarom is het belangrijk om de woning die u wilt kopen zelf te bezichtigen en bekijken, zodat u ter plaatse uw eigen mening kunt vormen.

Welke documenten heb ik nodig om in Spanje te kopen?

man houdt tablet vast om bankrekening te openen in spanje die samen met NIE nummer nodig is om vastgoed te kunnen kopen

Allereerst heeft u een buitenlands identificatienummer (NIE) nodig.

Dit kan worden aangevraagd bij het Spaanse consulaat in uw land van herkomst of, in Spanje, bij de immigratiedienst van de nationale politie (de zogenaamde “extranjería”).

Ten tweede is het raadzaam een bankrekening in Spanje te openen waarop u vanuit uw eigen land geld kunt storten om het onroerend goed en eventuele toekomstige uitgaven te betalen.

Daarnaast moet u ook over een geldig paspoort en een geldige identiteitskaart beschikken.

Goed om te weten: afhankelijk van uw land van herkomst kan u voor het openen van een bankrekening in Spanje worden gevraagd om verschillende documenten mee te nemen waarin uw beschikbare middelen en geldstromen worden toegelicht (zogenaamde Know Your Customer procedures).

Wees op uw hoede voor malafide personen

jonge vrouw fronst de wenkbrauwen omdat ze onder druk wordt gezet door vastgoedmakelaar via whatsapp en telefoon

Wetende dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het investeren in onroerend goed in Spanje, moet u zich er ook van bewust zijn dat er kwaadwillende personen actief zijn die u onder druk kunnen zetten om snel een woning te kopen.

Daarom is het sterk aan te raden u te omringen met betrouwbare mensen en geen beslissingen te nemen onder druk.

Bovendien verdient het de voorkeur om de makelaars die de vastgoedmarkt in Spanje kennen “persoonlijk” te ontmoeten om ze eerst en vooral wat beter te leren kennen.

Opgelet: Vanzelfsprekend zijn er ook veel betrouwbare professionals die uw verhuizing naar Spanje soepel kunnen laten verlopen.

Spaans vastgoed kopen en naar Spanje komen op het juiste moment

Deze tip lijkt misschien vreemd, maar het is belangrijk om te weten dat er veel verschillende profielen zijn van mensen die in Spanje willen kopen (waaronder mensen die in Spanje willen werken)...

Zo zijn er mensen die haast hebben om te kopen en anderen die net meer tijd nodig hebben.

Maar hoe weet u wanneer het het juiste moment is? Wel, u dient uit te gaan van een meer “abstract” beeld en gevoel: U zult het “voelen” wanneer u er klaar voor bent.

U moet inderdaad niet vergeten dat als u in Spanje wilt investeren om er permanent te wonen, er veel dingen voor u zullen veranderen.

Soms kan het eng zijn om het onbekende in te gaan, maar het kan ook prachtig en spannend zijn omdat er een nieuw leven voor u begint!

U zult nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe ontdekkingen doen, nieuwe Spaanse gebieden en streken ontdekken en dit alles kan u ook veel vreugde brengen.

Sommige mensen vinden dat het tijd is om te kopen snel nadat ze een beslissing hebben genomen, en anderen hebben wat meer tijd nodig voordat ze zich klaar voelen om de stap te zetten.

En dat is niet erg, het wordt gerespecteerd en het is normaal. Er zijn zelfs mensen die beslissen om eerst voor 3 maanden of langer te huren in Spanje op een locatie waarvan ze houden. Om zonder veel financieel risico vast te stellen of het wel echt iets voor hen is…

Inderdaad, we hebben niet allemaal hetzelfde leven, dezelfde werking en ook niet allemaal dezelfde ervaringen, en gelukkig is dat juist de charme van ieder mens.

Maar wat betekent het dan om op het juiste moment vastgoed in Spanje te kopen?

Het juiste moment is wanneer u de woning of het appartement tegenkomt die u bevalt. Het juiste moment is ook wanneer u zich klaar voelt om een nieuw hoofdstuk in uw leven te schrijven!

Attentie: Geef niet toe aan de druk!

tekening van vastgoedmakelaar in kostuum die via telefoon potentiële koper onder druk probeert te zetten om te verkopen

In de vastgoedsector bestaat er een zeer gebruikelijke techniek: de klassieke verkooptechniek, d.w.z. de kunst om u onder druk te zetten om snel (en impulsief) te kopen.

Sommige makelaars kunnen u pushen om zonder advocaat te kopen (en minder tijd te verliezen) omdat alles zogenaamd in orde is.

Opgelet voor de klassieke verkooptechniek

U kunt ook de zeer klassieke “plotselinge verschijning” tegenkomen van “toevallig iemand die ook geïnteresseerd is in het kopen van dezelfde woning als u”.

Als u te veel druk voelt, pas dan op! Die specifieke makelaar/verkoper probeert misschien een woning aan u “door te verkopen” die hij/zij om de een of andere reden niet gemakkelijk kan verkopen.

En voor die verkoper bent u misschien wel die enige kans om eindelijk van die woning af te komen…

Als er een andere klant van de makelaar opduikt die wil kopen, is het één ding dat de makelaar u hierover informeert.

Maar het is nog iets anders indien dezelfde makelaar u in deze context ook nog eens onder druk begint te zetten.

Zijn/Haar doel is om te verkopen, dus wat maakt het uit of hij/zij aan u verkoopt of aan zijn/haar andere klant?

Druk uitoefenen op de klant is bovendien contraproductief en kan de klant afschrikken om in Spanje te kopen…

Bedenktijd bij de aankoop van Spaans vastgoed

Goed om te weten: Een woning kopen vereist een minimum aan bedenktijd.

Maar u moet ook geen maanden wachten om een beslissing te nemen want het aanbod kan ook aan u voorbijgaan.

Als de woning u bevalt, ga er dan voor maar zorg ervoor dat alles in orde is.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat het kopen van een woning in Spanje een grote investering is.

Het is daarom verstandig om deskundig advies in te winnen voordat u een beslissing neemt.

Zoek een betrouwbare advocaat en teven een betrouwbare makelaar in Spanje die u kunnen helpen bij het beoordelen van de juridische en financiële aspecten van de aankoop.

Maak gebruik van de seizoenen

Ten slotte is het ook belangrijk om te weten dat er bepaalde tijden van het jaar zijn waarop het meer gunstig kan zijn om een woning in Spanje te kopen.

Bijvoorbeeld: De herfst- en wintermaanden zijn over het algemeen rustiger en de prijzen kunnen dan lager zijn dan tijdens het hoogseizoen in de zomer. Maar dit hangt natuurlijk af van de specifieke regio en het soort woning of appartement dat u zoekt.

Kortom, het juiste moment om een woning in Spanje te kopen is wanneer u er klaar voor bent en wanneer u de woning vindt die aan uw wensen voldoet.

Laat u niet onder druk zetten door bedenkelijke verkooptechnieken en zoek deskundig advies voordat u een beslissing neemt.

En onthoud dat er altijd een nieuwe kans komt als de eerste niet lukt. Zo kan u onder bepaalde voorwaarden ook overwegen om off-plan vastgoed in Spanje te kopen ook.

Investeren in onroerend goed in Spanje en winst maken? Luister niet alleen naar wat anderen zeggen, maar baseer uw keuzes op concrete feiten

vinger op rode knop op toetsenbord met daarop de woorden urban legend in kader van investeren in spaans vastgoed en er winst mee maken spaans vastgoed kopen ultieme tips

Wees u ervan bewust dat de wereld vol zit met mensen die u willen helpen, maar die niet per se handelen in uw belang!

Vaak horen we mensen zeggen: “Mijn buurman vertelde me dat…” of “Mijn collega heeft gekocht uit bankbeslag in Spanje en heeft al veel winst geboekt…” of “Een vriend kent iemand die verhuurt in Spanje en zegt dat…”.

Er circuleren veel “urban legends” die u kunnen overtuigen waarom te beleggen in Spaans vastgoed , maar deze verhalen zijn vaak ver verwijderd van de werkelijkheid.

Als u wilt investeren en onroerend goed in Spanje kopen om huurrendement (en winst) te behalen, is het verstandig om niet te luisteren naar mensen die niets weten over de huurwoningmarkt.

Het is ook belangrijk om op uw hoede te zijn wanneer een makelaar een pand voorstelt en zegt dat er goed potentieel is voor een stevig huurrendement. “Toevallig” is die woning echt perfect om rendabel te verhuren in Spanje.

Een tip is om uzelf te baseren op feiten in plaats van veronderstellingen of andere “verhalen”. Is er een verhuurgeschiedenis? Is er een historiek qua bezettingsgraad?

U kan ook een rentabiliteitsonderzoek uitvoeren om uw potentiële concurrenten te leren kennen en om als verhuurder iets aan te bieden dat het verschil maakt met anderen.

Dit kan zowel voor de short lets als de long lets!

Goed om te weten: Als u in Spanje wilt investeren in onroerend goed met als doel geld te verdienen en winst te maken met vastgoed, is het niet verstandig om iemand te vertrouwen zonder track record en bewijs.

Aanbevolen: Advocaat bij onroerend goed kopen in Spanje

advocaat die handtekening zet op document op zijn bureau belangrijke dienstverlener bij aankoop vastgoed in spanje

Het wordt sterk aanbevolen om in Spanje een advocaat in te schakelen bij het aankopen van een woning, hoewel dit niet verplicht is.

Door de hulp van een advocaat in te roepen, kunt u meer zekerheid creëren bij het koopproces en meer gemoedsrust krijgen.

Een advocaat zal zich ervan vergewissen dat het geselecteerde onroerend goed legaal is en dat er geen openstaande schulden zijn.

Daarnaast zal de advocaat ook het koop- of verkoopcontract opstellen of het u aangeboden contract herzien om eventuele valkuilen te identificeren, zoals de eventuele afwezigheid van een tienjarige garantie voor nieuwbouw in Spanje.

Hoeveel kost een advocaat in Spanje?

Het inhuren van een advocaat in Spanje kan variëren in prijs, afhankelijk van verschillende criteria, zoals de regio, het type eigendom, de reputatie van de advocaat en zijn of haar ervaring.

Sommige advocaten kunnen een percentage in rekening brengen, zoals bijvoorbeeld 1% van de aankoopprijs van uw woning, terwijl andere advocaten op basis van een vast bedrag werken.

Ter illustratie: Voor de regio’s Alicante, Murcia en Almeria ligt dit bedrag gewoonlijk tussen de 1 000 en 1 500 euro.

Het is echter mogelijk om een goedkopere prijs te vinden voor een minder volledige service of een duurdere prijs te betalen voor een uitgebreidere service.

De sleutel tot succes inzake Spaans vastgoed kopen? Omring uzelf met de juiste mensen

close up foto van mensen die handen op elkaar zetten symbool voor teamwork en de juiste mensen zoals makelaar en advocaat in te zetten

In het geval dat u een huis in Spanje wilt aanschaffen, in een land waar u niet bekend bent met zowel de wetgeving als de Spaanse taal, kan deze aankoop een aanzienlijke impact hebben.

Het is daarom van cruciaal belang dat u een weloverwogen keuze maakt voor de woning waar u uw gelukkige en rustige dagen zult kunnen doorbrengen.

Het is niet alleen raadzaam om tijdens het aankoopproces bijstand te vragen van een advocaat, maar ook om u te laten bijstaan door een hypotheekexpert en een betrouwbare vastgoedprofessional.

Hypotheekexpert in Spanje

Het is niet nodig om het hele aankoopbedrag uit eigen zak te betalen. In bepaalde gevallen kan het interessant zijn om een hypothecaire lening af te sluiten voor uw aankoop in Spanje.

Dit kan door te lenen in uw thuisland (met onderpand) of door hypothecair te lenen in Spanje (met uw Spaanse woning als onderpand).

Daar Spaanse banken een hypotheek kunnen vestigen op het onroerend goed (dat dus dienst doet als onderpand), kunnen zij doorgaans aantrekkelijke leningsvoorwaarden bieden.

Tip: Laat gratis en vrijblijvend uw hypotheekmogelijkheden in Spanje berekenen door een Nederlandstalige hypotheekexpert in Spanje.

Deze zal uw situatie analyseren en ineens de offertes van meer dan 20 verschillende Spaanse kredietinstellingen met elkaar vergelijken voor u.

Maar wat is precies de rol van een vastgoedjager in Spanje?

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een Nederlandstalige makelaar in Spanje die u een ruime catalogus voorlegt.

Wees echter op de hoogte van het feit dat zijn/haar rol beperkt blijft tot het selecteren van onroerende goederen uit de catalogus, het rondleiden, het sluiten van de koop- en verkooptransactie en het uiteindelijk verkrijgen van een commissie voor de opdracht.

U kunt er ook voor kiezen om een vastgoedjager in te schakelen! In ruil voor een vaste of variabele vergoeding gaat deze op zoek naar een woning die voldoet aan uw verwachtingen en criteria.

In tegenstelling tot een pure vastgoedmakelaar werkt een vastgoedjager eerder op maat en specifiek voor u (en niet voor een eigenaar die wenst te verkopen).

vrouwelijke vastgoedmakelaar links doet uitleg inzake spaans vastgoed kopen aan mogelijke koper van huis in spanje op vlak van financiering verzekeringen en contracten

Het is belangrijk om te weten dat de vastgoedjager niet beperkt wordt door een specifieke vastgoedcatalogus en veel instrumenten en tools zal gebruiken om uw toekomstige woning te vinden.

Hij of zij heeft een uitgebreid netwerk van contacten en daarom is het van belang om een vastgoedjager in Spanje te selecteren die in de buurt woont van waar u wilt investeren.

Het feit dat hij of zij zich in Spanje bevindt, geeft aan dat hij of zij de lokale en regionale vastgoedmarkt kent.

En het toont ook aan dat hij/zij in staat is om particulieren en kleine agentschappen die niet adverteren op een groot vastgoedportaal te benutten om de zeldzame parel voor u te vinden.

Tip: U kan van een dergelijke immozoektocht op maat in Spanje genieten via de ImmoScan Spanje dienstverlening.

Spaans vastgoed kopen: Ultieme tips | Conclusie

Hoewel het tegenwoordig met moderne technologie mogelijk is om op afstand een woning in Spanje te kopen, is het sterk aanbevolen om de woning persoonlijk te bezoeken en uw eigen mening te vormen voordat u tot aankoop overgaat.

Het is bovendien van belang om goed geïnformeerd te zijn over Spanje en de regio waar u zich wilt vestigen voordat u het koopproces start.

Wees alert voor druk door de verkoper en wees op uw hoede voor personen die u snel een woning willen verkopen.

Vaak zijn dergelijke personen niet erg behulpzaam en denken ze voornamelijk aan de commissie die ze zullen ontvangen in plaats van aan uw persoonlijke behoeften.

Zorg ervoor dat u zich omringt met goede professionals, zoals een advocaat en/of makelaar, die bekend zijn met de Spaanse vastgoedmarkt.

Op deze manier kunt u met een gerust hart uw toekomstige woning aanschaffen. Verlies niet uit het oog dat een aankoop in Spanje een grote stap is en dat u goed moet nadenken voordat u deze levensveranderende beslissing maakt.

Het permanent verhuizen naar en wonen in Spanje betekent tevens dat u zich zult moeten aanpassen aan de Spaanse cultuur en dat uw levensstijl zal veranderen.

Aanbod Spaans vastgoed te koop

Hieronder vindt u een actueel overzicht van immo in Spanje te koop op diverse toplocaties:

Costa Blanca en Costa Cálida voor eigen gebruik

Het volgende overzicht is een greep uit het huidig aanbod immo aan de Costa Blanca en immo aan de Costa Cálida:

€191.300
2 slpk.
2 badk.
€245.000
3 slpk.
2 badk.
Appartement
Vera, Almería, Spanje

Costa Blanca en Costa Cálida voor verhuur (en eigen gebruik)

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

    Privacybeleid *