• Home
 • »
 • Hypotheek Vakantiewoning Spanje: Tips en advies voor de beste deal

Hypotheek Vakantiewoning Spanje: Tips en advies voor de beste deal

tekening van huisje met Spaanse vlag als voorgevel met woorden Hypotheek Vakantiewoning Spanje onder

Spanje is gezegend met een aangenaam klimaat, zonovergoten stranden, een levendige cultuur, aantrekkelijk lage kosten van levensonderhoud en een rijke geschiedenis en is hierdoor al lange tijd een begeerde bestemming voor kopers van vakantiehuizen over de hele wereld.

De allure van het bezitten van een eigen stukje vastgoed in dit zonnig paradijs is onmiskenbaar en Nederlanders en Belgen die het grijze weer moe zijn, zien in Spanje dé locatie om te investeren in een tweede verblijf.

En het hoeft zelfs niet allemaal met eigen geld gefinancierd te worden (het kan deels met een hypothecaire Spaanse lening aan een scherpe rentevoet).

Maar het proces van het verkrijgen van een hypotheek voor een vakantiewoning in Spanje als Nederlander of Belg kan misschien wat ontmoedigend lijken…

Hieronder geven we een uitgebreid overzicht van wat u kunt verwachten en hoe u de beste Spaanse hypotheek voor de financiering van uw vakantiewoning in Spanje kunt vinden.

Inhoudsopgave

Laagdrempelige manier om een Spaanse vakantiewoning te financieren

torentje euromunten met Spaanse vlag achter verwijzing naar laagdrempelige manier om Spaanse vakantiewoning te kopen via hypotheek

Hypotheken voor vakantiehuizen in Spanje bieden een aantrekkelijke, laagdrempelige financieringsoplossing voor Nederlanders en Belgen die een tweede woning in dit betoverende land willen kopen.

Kredietverstrekkers in Spanje verstrekken voor vakantiewoningen doorgaans financieringen tot 70% van de aankoopprijs van het onroerend goed (of de geschatte waarde ervan als die lager is).

Anders gesteld, met slechts 30% eigen inbreng plus kosten wordt u de trotse eigenaar van uw eigen villa, huis of appartement in Spanje.

Spaanse banken bieden een breed spectrum van Spaanse hypotheekopties aan om tegemoet te komen aan verschillende financiële strategieën en voorkeuren.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Vind de Beste Hypotheek met Onze Vergelijker van 20+ Spaanse Banken

Verschillende renteformules beschikbaar: Hypotheek vakantiewoning Spanje

Als kredietnemer in Spanje kan u kiezen uit diverse opties op het vlak van de rentevoet:

 • Hypothecaire leningen met een vaste rente die zorgen voor consistente aflossingsbedragen gedurende de hele looptijd van de lening;
 • Hypotheken met een variabele rente die periodiek worden aangepast in overeenstemming met het Euribor-referentietarief plus een extra marge, en in bepaalde gevallen
 • Hypotheken met een gemengde rente die kenmerken van zowel vaste als variabele rentetarieven combineren.

In elk geval… In de dynamische Spaanse vastgoedmarkt vereist het verkrijgen van de meest gunstige hypotheekvoorwaarden een diepgaand en genuanceerd begrip van de beschikbare opties. Dus:

Professionele Nederlandstalige begeleiding is belangrijk

Doe daarom beroep op een ervaren Nederlandstalige professional die gespecialiseerd is in hypotheken voor vakantiewoningen in Spanje.

Een dergelijke onafhankelijke expert kan dan op maat van uw situatie meer dan 20 verschillende Spaanse banken met elkaar vergelijken om op die manier de beste hypotheek voor u te vinden (het hoogste hypotheekbedrag aan de laagste hypotheekrente).

Hypotheken voor tweede woningen in Spanje voor niet-ingezetenen: Inzichten

klassieke rijwoning in hellende straat in Spanje sfeerbeeld van vakantiegevoel met tweede woning in Spanje

Voor degenen die willen investeren in een vakantiehuis in Spanje is het van cruciaal belang om de basisbeginselen van het Spaanse hypotheeksysteem te begrijpen.

Niet-ingezetenen van Spanje komen in aanmerking voor een hypothecaire lening via een Spaanse bank maar de voorwaarden kunnen verschillen van die voor Spaanse ingezetenen.

Niet-ingezetenen (mensen die in België of Nederland woonachtig zijn voor het merendeel van het jaar) kunnen doorgaans vlot een hypotheek krijgen in Spanje, maar het proces gaat gepaard met bepaalde documentatievereisten en geschiktheidscriteria.

Daartegenover staat dan wel dat de stabiele vastgoedmarkt en de aantrekkelijke rentetarieven ervoor zorgen dat Spaans vastgoed aantrekkelijk is voor zowel investeerders als tweede verblijfhouders.

Voorwaarden en vereisten

Om als niet-ingezetene een hypotheek in Spanje te krijgen, moet u aan bepaalde vereisten voldoen en ervoor zorgen dat u alle benodigde documentatie ter beschikking heeft.

Qua documentatie dient u als aanvrager een reeks documenten over te leggen, waaronder een bewijs van inkomen, belastingaangiften en een geldig NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero).

Een minimum jaarinkomen is vaak vereist bovenop een solide kredietgeschiedenis en een beperkte openstaande leninglast.

Deze factoren zijn cruciaal bij het bepalen of u in aanmerking komt voor een hypotheek en voor welk bedrag.

Belangrijke overwegingen: Hypotheek vakantiewoning Spanje

 • Een uitgebreide kredietgeschiedenis van in uw thuisland kunnen voorleggen,
 • Bewijs van inkomen en werk kunnen aantonen,
 • Een NIE nummer (essentieel voor alle financiële transacties in Spanje) hebben,
 • Nog andere documentatie (afhankelijk van situatie tot situatie).

Hieronder gaan we kort even dieper in op de beschikbare hypotheekvormen, enkele financiële overwegingen en veelgestelde vragen over hypothecaire leningen voor een Spaans vakantiehuis.

Soorten hypotheken in Spanje voor de aankoop van een tweede woning

Het afsluiten van een hypotheek voor een tweede verblijf in Spanje is een belangrijke stap in het verwezenlijken van uw droom om een huis of appartement te bezitten in dit prachtige, zonovergoten land.

Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, is het van cruciaal belang om de beschikbare hypotheekopties en financiële implicaties ervan goed te begrijpen.

Soorten hypotheken voor vakantiewoningen in Spanje

Spanje biedt een verscheidenheid aan hypotheekopties aan voor diverse types kopers met verschillende behoeften en voorkeuren.

Hieronder volgen de belangrijkste soorten die beschikbaar zijn voor niet-ingezetenen zoals Belgen en Nederlanders:

 • Hypotheken met vaste rente: Deze hypotheken hebben een constante rentevoet gedurende de hele looptijd van de lening wat voor stabiliteit en voorspelbaarheid van uw aflossingen zorgt.
 • Hypotheken met variabele rente: De rentetarieven op deze hypotheken kunnen fluctueren op basis van het Euribor-tarief en bieden mogelijks lagere aanvangstarieven (maar met het risico van toekomstige verhogingen).
 • Hypothecaire leningen met gemengde rente: Een deel vast en een deel variabel (dit kan een optie zijn voor bepaalde gevallen).

Elk type hypotheek heeft zijn voor- en nadelen en de beste keuze hangt af van uw financiële situatie en risicotolerantie.

Tip: Maak gebruik van een gratis hypotheekvergelijking voor uw situatie, waarbij er ineens meer dan 20 verschillende kredietinstellingen in Spanje met elkaar vergeleken worden.

Financiële aspecten van Spaanse hypotheken

balpen rekenmachine eurobiljetten en allerlei grafieken en diagrammen inzake financiële overwegingen vastgoedfinanciering Spanje

Wanneer u een hypotheek in Spanje overweegt om uw buitenverblijf in Spanje deels mee te financieren, is het essentieel om de financiële aspecten en gevolgen ervan te begrijpen:

 • Onderpand: Daar het onroerend goed zich op Spaans grondgebied bevindt, zal de Spaanse kredietinstelling een hypotheek vestigen op het vastgoed in kwestie. Uw tweede woning wordt met andere woorden als onderpand gebruikt voor de hypothecaire lening. Indien u uw periodieke verplichtingen niet nakomt, zal de bank het pand in beslag laten nemen.
 • Rentetarieven: Niet-ingezetenen zoals Belgen en Nederlanders die belastingplichtig zijn in respectievelijk België en Nederland hebben meestal te maken met iets hogere rentetarieven in vergelijking met Spaanse ingezetenen. Het is cruciaal om de aanbiedingen van verschillende banken te vergelijken om de meest gunstige voorwaarden te vinden. Tip: Einde rit blijkt vaak dat u scherper kunt lenen bij een Spaanse bank dan bij een Belgische of Nederlandse bank. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de Spaanse bank een hypotheek kan vestigen op het vastgoed in kwestie (en een Nederlandse of Belgische bank kan dat niet met vastgoed op het buitenland, wat hun risico verhoogt en dus een extra risicopremie verantwoordt).
 • Quotiteit – Loan to Value (LTV) verhoudingen: Niet-ingezetenen kunnen meestal werken met een quotiteit van 70%. Dit betekent dat u tot 70% van de waarde van het onroerend goed kunt lenen bij een Spaanse bank. Wat met andere woorden betekent dat u zelf voor 30% van het aankoopbedrag moet zorgen, aangevuld met de bijkomende kosten.
 • Terugbetalingstermijnen: Hypotheken voor vakantiewoningen in Spanje voor niet-ingezetenen komen in allerlei verschillende aflossingstermijnen, wat van invloed is op het maandelijkse aflossingsbedrag. Tip: In bepaalde gevallen kan u tot een termijn van 25 of zelfs 30 jaar gaan (dit hangt deels samen met uw huidige leeftijd ook).

Belangrijke financiële overwegingen

man houdt zwart boekje met woord geldbeheer in Engels erop verwijzing naar financieel plan voor aankoop vakantiewoning in Spanje

Onderstaande zaken zullen vast en zeker besproken worden met de hypotheekexpert dus denk er al eens goed over na:

 • Geeft u de voorkeur aan een vast, variabel of gemengd rentetarief? Wat past het beste bij uw financieel plan? Wilt u zekerheid zonder verrassingen of heeft u wel wat budgettaire ruimte en wat risicotolerantie om variabel of gemengd te gaan?
 • Wat is uw vermogen om een aanzienlijke eigen inbreng te doen? Dit heeft een grote impact op uw maandelijkse aflossingen en zal ook uw rentevoet beïnvloeden.
 • Welke aflossingsperiode streeft u na en waarom?
 • Wat voor type vastgoed in Spanje streeft u na? In welke prijscategorie zoekt u? Doe inspiratie op door het actueel aanbod van Immo in Spanje te koop te bekijken.

Hypotheek voor tweede woning in Spanje: Aanvraagprocedure

De procedure om een hypotheek voor een vakantiehuis in Spanje aan te vragen, is enkel complex indien u door de bomen het bos niet meer ziet.

Nochtans zit de procedure vrij simpel en logisch in elkaar, in lijn met hoe het in uw thuisland (België of Nederland) verloopt.

Anders gesteld, als u het aanvraagproces begrijpt en u zich op elke stap goed voorbereidt, kunt u uw ervaring aanzienlijk stroomlijnen en veel frustraties en stress vermijden.

Weetjes en inzichten

lamp gepresenteerd met allerlei grafieken op bord erachter symbool voor inzichten dankzij professionele hypotheekmakelaar in Spanje

 • Een goede voorbereiding is de sleutel: Verzamel ruim van tevoren alle vereiste documentatie, waaronder een bewijs van inkomsten, belastingaangiften en uw lokaal Spaans NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero).
 • Kies de juiste bank: Onderzoek en vergelijk hypotheekaanbiedingen van verschillende Spaanse banken om de beste tarieven en voorwaarden te vinden die bij uw financiële situatie passen.
 • Beoordeling van de aanvraag: De potentiële kredietverstrekkers dienen uw aanvraag grondig te beoordelen, een proces dat enkele weken in beslag kan nemen. Gedurende deze tijd wordt het onroerend goed in kwestie ook getaxeerd om de waarde ervan op realistische wijze te bepalen en in te schatten.

Belastingimplicaties en voordelen begrijpen

Een vakantiehuis of -appartement in Spanje kopen en bezitten… Het brengt specifieke belastingverplichtingen en potentiële voordelen met zich mee. Als u goed geïnformeerd bent, kunt u uw investering maximaliseren:

 • Belastingvoordelen: In bepaalde gevallen kan de betaalde hypotheekrente aftrekbaar zijn waardoor uw belastbaar inkomen in Spanje daalt. Dit voordeel is vooral voordelig voor EU-burgers zoals Nederlanders en Belgen.
 • Vermogens- en successierechten: Een goede hypotheekplanning kan uw aansprakelijkheid voor vermogens- en successierechten in Spanje verminderen, waardoor u mogelijks een aanzienlijk bedrag bespaart. Praat hierover met een ervaren Nederlandstalige hypotheekmakelaar in Spanje.

Bruikbare inzichten en waardevolle tips

 • Raadpleeg een belastingadviseur om te begrijpen hoe uw toekomstige hypotheek in Spanje uw huidige belastingsituatie beïnvloedt, alsook uw toekomstige.
 • Overweeg de belastingimplicaties van uw vastgoedinvestering in Spanje op de lange termijn, inclusief de potentiële voordelen en de periodieke verplichtingen.
 • Professioneel advies inwinnen: Doe beroep op een hypotheekmakelaar (en eventueel een belastingadviseur) die u waardevolle inzichten en begeleiding kan bieden (op maat afgestemd op uw specifieke situatie).
 • Overweeg hoe uw vakantiewoning in Spanje in uw financiële en levensstijldoelen op de lange termijn past. Of het nu gaat om een plek om met pensioen te gaan, een vakantieverblijf voor ontspanning of een beleggingsobject voor periodieke of continue verhuur (waarvoor u een beleggingshypotheek in Spanje nodig heeft), vooruit plannen is van cruciaal belang.

Veelgestelde vragen: Hypotheek vakantiewoning Spanje

Wat is de maximale leeftijd voor een hypotheek voor niet-ingezetenen in Spanje?

Hoewel er geen strikte leeftijdsgrens is voor het verkrijgen van een hypotheek in Spanje, geven de meeste banken in Spanje er de voorkeur aan om leningen te verstrekken aan personen die niet ouder zijn dan 75 (of uiterlijk 80) jaar.

Dit betekent dat de looptijd van de hypothecaire lening gekoppeld is aan de maximale leeftijd bij de aanvraag.

Kanttekening: Alles hangt af van situatie tot situatie, het niveau van inkomsten, de waarde van het onroerend goed en het onderpand, enzovoort.

Kan ik als gepensioneerde een hypotheek krijgen in Spanje?

klassieke lamp met wit euroteken in verwijzing naar stabiele pensioeninkomsten om hypotheek in Spanje te krijgen

Ja, gepensioneerden uit Nederland en België kunnen een hypotheek afsluiten in Spanje voor de aankoop van een tweede woning.

De bank in Spanje zal logischerwijs rekening houden met uw leeftijd en uw pensioeninkomen (het type pensioen, het bedrag, enzovoort).

Een stabiel pensioen, een onderpand in Spanje en eventueel een bijkomende borgsteller of mede-ontlener kunnen uw kansen op goedkeuring van uw aanvraag verder verbeteren.

Is het nodig om een bankrekening in Spanje te hebben om een woning of appartement te kopen?

Ja, een Spaanse bankrekening is essentieel voor het voltooien van de aankoop van een woning of appartement in Spanje.

Een Spaanse bankrekening wordt gebruikt voor het automatiseren van uw hypotheekaflossingen, het betalen van periodieke belastingen en het afhandelen van periodieke rekeningen voor nutsvoorzieningen.

Weetje: Voor het openen van een bankrekening is meestal eerst en vooral een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) nodig.

Hoeveel eigen inbreng heb ik nodig voor een hypotheek voor een vakantiewoning in Spanje?

Niet-ingezetenen (mensen die belastingplichtig zijn in Nederland of België) moeten meestal een eigen inbreng doen van 30% van de aankoopprijs van de woning of het appartement in Spanje.

Dit is doorgaans iets hoger dan de vereiste voor residenten (belastingplichtigen van Spanje) omdat banken niet-residenten als een iets hoger risico beschouwen.

Ze hebben wel degelijk het onroerend goed als onderpand, maar loonbeslag laten uitvoeren in België of Nederland is bijvoorbeeld ingewikkelder dan loonbeslag laten uitvoeren op een Spaanse belastingplichtige.

Anders gesteld, een hypotheek voor een hoofdverblijfplaats in Spanje (met als ontlener een Spaans belastingplichtige die er het merendeel van het jaar verblijft) zal doorgaans betere voorwaarden opleveren dan een hypotheek voor een vakantiewoning in Spanje.

Zijn er specifieke documenten vereist voor niet-ingezetenen om een hypotheek in Spanje aan te vragen?

Niet-ingezetenen (mensen die in Nederland of België wonen) moeten het volgende overleggen:

 • Bewijs van inkomen (bijv. loonstrookjes, belastingaangiften),
 • NIE (Número de Identificación de Extranjero) nummer in Spanje,
 • Bewijs van huidig adres (normaal is dit bijvoorbeeld een afrekening van nutsvoorzieningen of een bankafschrift van maximaal 3 maanden oud),
 • Bankafschriften,
 • Rapport van uw kredietgeschiedenis,
 • Details van bestaande schulden om in te schatten wat uw/jullie bijkomende aflossingscapaciteit is op maandbasis, enzovoort.

Wat zijn de typische rentetarieven voor hypotheken voor niet-ingezetenen in Spanje?

percentageteken in een van drie miniatuurhuisjes in kader van rentetarieven voor Spaanse hypothecaire leningen voor niet-ingezetenen

De rentetarieven voor niet-ingezetenen zijn over het algemeen een tikkeltje hoger dan voor ingezetenen.

Maar er is ook goed nieuws: De rentetarieven voor niet-ingezetenen in Spanje zijn over het algemeen een tikkeltje lager dan de rentetarieven in uw thuisland (Nederland of België).

De tarieven variëren per bank en hangen af van uw financiële situatie en van waar u precies vastgoed in Spanje wilt aankopen.

Tip: De slimste zet is om een vrijblijvende hypotheekvergelijking te laten berekenen via een onafhankelijke Nederlandstalige makelaar die tientallen banken in Spanje voor u kan vergelijken.

Kan het bezitten van onroerend goed in Spanje mijn belastingsituatie beïnvloeden?

Ja, het bezitten van onroerend goed in Spanje zal fiscale gevolgen hebben waaronder inkomstenbelasting op huurinkomsten, vermogensbelasting (in Nederland), een verhoogde progressieve belasting op uw inkomsten in België (vrijstelling met progressievoorbehoud) en successierechten op het moment van overlijden.

Het hebben van een Spaanse hypotheek kan echter ook enkele belastingvoordelen bieden zoals de aftrek van rentebetalingen (wat uw belastbaar inkomen in Spanje doet dalen, bijvoorbeeld als u er huurinkomsten heeft).

Weetje: Het is raadzaam om een belastingadviseur te raadplegen die bekend is met de Spaanse belastingwetgeving en die van uw eigen land.

Wat is de quotiteit of LTV-ratio (loan-to-value) voor niet-ingezetenen in Spanje?

De LTV-ratio voor niet-ingezetenen is meestal 60 maar in de meeste gevallen 70% van de geschatte waarde van het onroerend goed.

Dit betekent dat u 30% van de prijs van het onroerend goed in Spanje plus de bijbehorende aankoopkosten uit eigen zak moet betalen.

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!