• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Huren in Spanje: Voor- en nadelen van vastgoed huren onder de Spaanse zon

Huren in Spanje: Voor- en nadelen van vastgoed huren onder de Spaanse zon

min leestijd

foto met weegschaal die de voordelen wil aantonen maar ook de nadelen van het huren van een woonst in spanje

Als u overweegt om naar Spanje te verhuizen, kan het lastig zijn om te beslissen of u het beste kunt huren of kopen.

Het is immers een grote stap om uw land definitief te verlaten en direct een woning in Spanje te kopen.

Hieronder gaan we dieper in op de voor- en nadelen van eerst huren (om later eventueel te kopen) in Spanje.

Huren in Spanje alvorens er te investeren: Inleiding

foto met weegschaal die de voordelen wil aantonen maar ook de nadelen van het huren van een woonst in spanje

Het kan soms beter zijn om eerst een tijdje te huren in Spanje alvorens u een groot bedrag spendeert aan immobiliën in Spanje

Zo kunt u ervaren of de Spaanse manier van leven bij u past en zich vertrouwd maken met de onroerendgoedmarkt voordat u tot de aankoop van een huis in Spanje (of een appartement) overgaat.

Hieronder presenteren wij de voor- en nadelen van huren in Spanje.

Heeft u hierna zin in meer van dit, bekijk dan ook ons ander artikel met voor- en nadelen van een huis kopen of huren in Spanje.

Wie kiest er voor huren in Spanje in plaats van kopen?

Het is niet zo dat er een “typisch” profiel bestaat van huurders in Spanje. Mensen (ook Belgen en Nederlanders) huren er om verschillende redenen.

Sommigen kunnen bijvoorbeeld geen woning of appartement kopen en voor hen is huren simpelweg de voordeligste optie.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Er zijn echter ook mensen die bewust kiezen voor huren, omdat het bijvoorbeeld gemakkelijker en goedkoper kan zijn en meer vrijheid geeft.

Eerst huren betekent een lager financieel risico want indien u de streek in kwestie toch niet zo top blijkt te vinden, kunt u uw huurcontract opzeggen en vertrekken… Dat is wat anders indien u reeds eigenaar bent van een pand…

Is huren in Spanje duur? Een analyse

Als u ervoor kiest om in Spanje te huren, hangt het bedrag van de huur af van verschillende factoren, zoals:

 • De regio in Spanje waar de woning of flat zich bevindt,
 • Het type onroerend goed en de staat waarin het zicht bevindt,
 • En de exacte locatie.

Over het algemeen zijn er echter veel aantrekkelijke prijzen te vinden voor het huren van onroerend goed in Spanje.

In de regio Murcia bijvoorbeeld bedraagt de prijs van lange termijn huur van een tweeslaapkamerappartement aan zee ongeveer 400 à 500 euro per maand (exclusief kosten).

Een nadeel van huren in Spanje is dat het niet altijd even gemakkelijk is om een geschikte huurwoning op lange termijn te vinden.

Tip voor beste huurdeal: Om meer keuze aan accommodatie te hebben, en vooral tegen een betere prijs, is het mogelijk om een verhuurder voor te stellen om zijn woning of appartement te huren van september tot en met juni, zodat de twee zomermaanden juli en augustus wegvallen.

Er zijn namelijk eigenaren die hun accommodatie in de zomerperiode rendabeler willen maken via korte termijn verhuur (short lets) of die er gewoon zelf van willen genieten…

Voordelen van huren in Spanje: Een overzicht

verkoper vinkt een aantal zaken aan die pluspunten en voordelen voor huurder in Spanje voorstellen

Vastgoed huren in Spanje kan om verschillende redenen een goede optie zijn…

Het kan gemakkelijker en goedkoper zijn en u meer vrijheid opleveren indien u nog niet 100% overtuigd bent van de streek…

Zo kunt u zelf ervaren hoe het er is alvorens uw zuurverdiende centen te investeren in pakweg vastgoed aan de Costa Blanca of onroerend goed aan de Costa Cálida.

Huren in Spanje kan een geldbesparing opleveren

Een van de voordelen van als huurder in Spanje leven, is dat het u aanzienlijk wat geld kan besparen.

Als u in Spanje huurt, hoeft u immers geen belastingen te betalen die gepaard gaan met de aankoop van een onroerend goed, zoals BTW en ITP, notariskosten, kosten van een Spaanse advocaat, enzovoort.

Ook hoeft u geen gemeenschapskosten en geen jaarlijkse belasting op het onroerend goed (IBI) te betalen omdat dit de verantwoordelijkheid is van de eigenaar.

Daarnaast is het ook aan de eigenaar om opfrissingswerken, onderhoudswerken en grote renovatiewerken, zowel aan het onroerend goed als aan de gemeenschappelijke ruimten, uit te voeren.

Dus ook dit kan aanzienlijke besparingen opleveren voor u als huurder!

U kan al deze kosten vermijden als huurder en op het einde van de rit gaat dit over een aanzienlijke kostenbesparing.

Huren in Spanje is een goede optie alvorens te kopen

jongeman met zonnebril en helm heeft Eureka moment en begrijpt dat eerst huren en dan pas kopen slimmer is in Spanje

Als u overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kan het verstandig zijn om eerst te huren.

Op deze manier kunt u zich een goed beeld vormen van de regio of stad waarin u geïnteresseerd bent voordat u effectief een grote investering doet.

Als u niet bekend bent met de regio of stad waarin u wilt wonen, is huren in eerste instantie de meest verstandige keuze.

Over het algemeen wordt potentiële kopers aangeraden om minstens 3 maanden te huren, omdat dit doorgaans voldoende tijd is om zich een beeld te vormen van een stad, een regio en vooral een bepaalde manier van leven.

Tip: Hoe langer u huurt, hoe zekerder u natuurlijk wordt van uw stuk. Overweeg daarom ook om een huis te huren in Spanje voor 1 jaar i.p.v. de relatief beperkte periode van een aantal maanden. Op die manier ervaart u meteen ook alle seizoenen.

Als u bijvoorbeeld aan zee wilt wonen in Spanje, is het verstandiger om buiten het hoogseizoen te huren om een indruk te krijgen van de plaats buiten het hoogseizoen.

Het leven is anders in de zomer en in de winter. Huren buiten de zomerperiode geeft u inzicht in hoe de stad en streek zich ontwikkelt.

Vergeet niet dat u niet op vakantie komt, maar dat u in Spanje wilt wonen en dat is niet hetzelfde…

Huren in Spanje betekent minder administratieve rompslomp

Voordat u een huis of appartement gaat huren in Spanje, is het belangrijk om uw buitenlands identificatienummer, een NIE nummer, aan te vragen.

Dit is een noodzakelijke administratieve stap om uw emigratie naar Spanje zo succesvol mogelijk te maken. Bovendien is dit nummer vrij eenvoudig te verkrijgen.

Als u in Spanje een appartement of woning huurt, ontsnapt u ook aan andere administratieve verplichtingen waaraan u wel bent onderworpen als toekomstige eigenaar.

Als u huurt, hoeft u bijvoorbeeld niet naar een notaris of naar het kadaster om uw onroerend goed in te schrijven op uw naam.

Huren in Spanje geeft u meer vrijheid

Als het appartement of de woning die u huurt u niet bevalt, kunt u steeds vrij snel en vlot naar een andere stad of regio verhuizen.

Dit is gewoon een stuk ingewikkelder om te doen indien u reeds eigenaar bent van een pand.

Er zijn ook mensen die voortdurend willen rondzwerven en continu nieuwe horizonten willen ontdekken. Ook voor hen is huren in Spanje absoluut de beste optie.

Nadelen van huren in Spanje: Analyse

jonge vrouw met bril en gekleed in witte blouse met duim naar beneden in context van nadelen van huren in Spanje

Hoewel huren in Spanje dus aanzienlijke voordelen kan bieden, zijn er ook nadelen aan verbonden.

Zo kunt u bijvoorbeeld minder vrijheid hebben qua inrichting en interieur dan wanneer u een eigen woning heeft. Daarnaast is het mogelijk dat de huurprijs jaarlijks wordt verhoogd, afhankelijk van de huurovereenkomst.

Als u bijvoorbeeld de kleur van de muren niet mooi vindt, moet u een schriftelijk verzoek indienen bij uw verhuurder om de kleur te mogen veranderen.

U kunt de muren pas schilderen met een nieuwe kleur als u de schriftelijke toestemming verkregen heeft.

Bovendien kunt u als huurder geen grote renovaties uitvoeren zonder toestemming van de eigenaar.

Als de verhuurder uw voorstel voor werkzaamheden afwijst (zelfs als u deze zelf financiert), kunt u de veranderingen dus niet doorvoeren.

Het huren van een woning in Spanje betekent ook dat u zich moet houden aan de eisen van de verhuurder en ook aan de condominiumregels indien het gaat om een groter project waar nog andere eigenaars/bewoners leven.

Economische nadelen van huren in Spanje

Afhankelijk van de regio en de stad, moet u één of meerdere maanden huur vooruit betalen, evenals een borg die overeenkomt met één of twee maanden huur, plus soms een commissie aan het agentschap.

Voor sommige mensen kan dit een zeer groot budget zijn en betekent dit dus dat reeds “alles uit de kast moeten halen” op financieel vlak.

Maar wees gerust, dit geldt niet voor alle verhuurders (sommige zijn redelijker qua eisen) en sommige vastgoedmakelaars brengen de kosten voor hun commissie rechtstreeks in rekening bij de verhuurder.

Tip: Normaliter zal de huurprijs elk jaar variëren op basis van de prijsindex. Anders gesteld, het is dus mogelijk dat de huurprijs wordt verhoogd bij een verlenging van het huurcontract.

Maar nogmaals, maak u geen zorgen want niet alle verhuurders in Spanje verhogen hun huur automatisch via indexatie en soms valt er over het bedrag te onderhandelen…

Als u een goede huurder bent, dat wil zeggen als u uw huur steeds op tijd betaalt en zich goed gedraagt tegenover de buren en de woning goed onderhoudt, zal de verhuurder u vanzelfsprekend heel graag willen behouden.

Als u een betrouwbare en zeldzame goede huurder bent die respect heeft voor andermans eigendom, zal de eigenaar u echt zo lang mogelijk willen houden.

Goed om te weten: Een verandering van huurder kan voor de eigenaar van het pand soms onaangename verrassingen met zich meebrengen, zoals een slechte betaler, iemand die de woning beschadigt of zich ongepast gedraagt tegenover de buren, enzovoort.

Afhankelijkheid van de verhuurder

Huren biedt weliswaar een zekere mate van vrijheid, maar het is absoluut belangrijk om te onthouden dat een huurder in Spanje afhankelijk is van de verhuurder.

Als een huurder besluit om vóór het einde van het huurcontract te vertrekken zonder naleving van de opzegtermijn, zal hij/zij een financiële boete moeten betalen.

De destijds betaalde borg zal eventueel niet worden teruggegeven om het verlies van de eigenaar te compenseren (in lijn met de contractuele bepalingen).

Verhuurder kan huisdieren verbieden

foto van raam met de tekst no pets allowed op kan voor huurders met huisdieren nadelig zijn

Daarnaast kan de verhuurder weigeren om huisdieren in de woning of het appartement toe te laten. Weetje: Dit huisdierenverbod moet wel expliciet in het huurcontract staan om geldig te zijn.

Als u echter reeds een huisdier heeft en het wilt meenemen naar Spanje, kan het introduceren van uw huisdier aan de eigenaar/verhuurder de zaken wellicht verbeteren…

Het is begrijpelijk dat een verhuurder zich zorgen maakt over huisdieren, omdat hij/zij niet wil dat zijn meubels of eigendommen door hen worden beschadigd.

Sommige verhuurders verbieden ook om honden in hun woning of appartement toe te laten, om geen problemen met de buren te krijgen vanwege irritant geblaf of ongewenste hondengeurtjes…

Passieve mentaliteit van verhuurder en/of vastgoedmakelaar

Bij het huren van een appartement of huis in Spanje is er ook steeds een risico dat de verhuurder en oorspronkelijke makelaar passief zijn in het geval van een problematische situatie.

In de praktijk zijn er dus helaas ook verhuurders en vastgoedmakelaars in Spanje actief die simpelweg “verdwijnen” zodra het huurcontract is ondertekend.

Dit betekent dat er niemand meer is om te helpen als er (technische) problemen opduiken.

Het is echter geruststellend om te weten dat dit niet altijd het geval is. Toch is het zeer vervelend om met dit soort mensen te maken te hebben als onschuldige huurder…

Kortom, het advies voor toekomstige kopers van vastgoed in Spanje is ook van toepassing op toekomstige huurders in Spanje: Ga in zee met een betrouwbare immomakelaar in Spanje.

Verhuurders en makelaars die misbruik maken van de onwetendheid van huurders

houten poppenfiguren met hangslot en houten blokjes met oplichter en huis op afgebeeld opgelet voor vastgoedoplichterij in spanje

In Spanje zijn er helaas ook verhuurders die misbruik maken van de onwetendheid van expats, bijvoorbeeld door hen belastingen zoals de IBI te laten betalen.

Sommige verhuurders proberen ook om u als huurder te laten betalen voor grote werkzaamheden tijdens uw huurperiode.

En dit terwijl die werkzaamheden eigenlijk volledig onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen.

Het is goed om te weten dat deze kwaadwillende slechte actoren zowel Spanjaarden als expats kunnen zijn… Er valt geen nationaliteit op te kleven!

Weetje: Volgens de Spaanse wetgeving is de verhuurder verplicht om de huurder een functionele woning met water en elektriciteit ter beschikking te stellen en ook de goede werking van de accommodatie te waarborgen.

Huren in Spanje: Conclusie

Huren in Spanje heeft zowel voordelen als nadelen in vergelijking met vastgoed kopen in Spanje zonder eerst te huren.

Het kan echter een goede optie zijn om het leven in Spanje te ervaren met zo min mogelijk financieel risico.

Net als bij het kopen van een woning, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regio en de woning voordat u gaat huren.

Huren kan u geld besparen en u helpen beslissen of u definitief met pensioen wilt gaan naar Spanje of (deeltijds) naar Spanje wilt verhuizen.

Tot slot dient u ook goed te begrijpen dat u misschien wel overweegt om te huren louter en alleen omdat u niet over de volledige aankoopsom beschikt.

Maar… Wist u dat u ook een hypotheek in Spanje kunt afsluiten? Laat vrijblijvend uw hypotheekmogelijkheden in Spanje berekenen door een Nederlandstalige hypotheekadviseur die onafhankelijk de beste deal zoekt voor u en meer dan 20 verschillende banken in Spanje voor u vergelijkt!

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!