• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Werken in Spanje: Arbeidsmarktsituatie in verschillende sectoren

Werken in Spanje: Arbeidsmarktsituatie in verschillende sectoren

min leestijd

Vrouw In Blauwe T Shirt Die Met Beide Handen Een Miniatuurvlag Van Spanje Vasthoudt Symbool Voor Job Vinden In Spanje

Werken in Spanje is de ultieme droom voor duizenden Nederlanders en Belgen. Spanje biedt namelijk een fantastische combinatie van professionele groeimogelijkheden en een boeiend mediterraan leven!

Maar opgelet met het nemen van impulsieve beslissingen... Deze droom succesvol omzetten in de realiteit vereist een grondige voorbereiding en inzicht!

Spanje, bekend om zijn lekkere gastronomie, rijke cultuur, adembenemend mooie landschappen en levendige levensstijl, is een magneet voor internationale professionals en expats.

Maar als u overweegt om in Spanje te wonen én werken, is het niet voldoende om louter en alleen verliefd te worden op dit land...

Het gaat namelijk om uw professionele carrière en om de centen en dan is er meer nodig dan subjectieve analyses, impulsieve "Let's do this" beslissingen en overenthousiaste emoties!

Wanneer het om uw salaris, geld en uw professionele toekomst gaat, tellen alleen de echte omstandigheden, objectieve statistieken en cijfers van de arbeidsmarkt in Spanje!

Werken in Spanje: Inleiding

Vrouw In Blauwe T Shirt Die Met Beide Handen Een Miniatuurvlag Van Spanje Vasthoudt Symbool Voor Job Vinden In Spanje

Een grondige kennis van de arbeidsmarktsituatie in verschillende sectoren in Spanje is van cruciaal belang voor een soepele en succesvolle overgang.

Emigreren naar Spanje is één ding maar wonen en investeren in Spanje in een nieuwe job met toekomstperspectieven, dat is nog een ander paar mouwen...

Een job uitoefenen en werken in Spanje betekent dat u in een van Europa's grootste en meest dynamische economieën aan de slag gaat. Maar zoals overal in Europa heeft ook Spanje zijn specifieke uitdagingen, valkuilen en kansen...

Afhankelijk van de sector waarin u interesse heeft, kunnen er verschillende trends, uitdagingen, voorschriften en kansen opduiken die van invloed kunnen en zullen zijn op uw carrière.

Hieronder trachten we in elk geval een grondige analyse van de huidige arbeidsmarktsituatie in Spanje te bieden.

Hierbij richten we ons op verschillende belangrijke sectoren in Spanje die aantrekkelijk zijn voor investeerders en ook voor werknemers die op zoek zijn naar een uitdagende job.

Of u nu een IT-professional bent, een leraar, een kunstenaar of een ondernemer die zelfstandig wenst te worden in Spanje, deze pagina biedt de informatie die u nodig heeft om de juiste keuzes te maken voor uw toekomstige job!

Lees dus zeker en vast verder en ontdek de vele facetten van werken in Spanje!

Deze informatie kan uw duwtje in de rug betekenen op weg naar een vruchtbare en boeiende carrière onder de Spaanse zon!

De arbeidsmarktsituatie in Spanje: Een grondige analyse

Een van de meest gestelde vragen door Nederlanders en Belgen die overwegen om in Spanje te gaan wonen en werken, is de volgende:

Wat is de staat van de arbeidsmarkt in Spanje?

Wel, zoals u wel weet heeft de Covid-19 pandemie de arbeidsmarkt wereldwijd geraakt, inclusief die van Spanje.

De situatie lijkt nu stilaan beter onder controle te zijn en we bevinden ons stilaan in een soort nieuw normaal waarbij de economie langzaam maar zeker herstelt.

Maar is de arbeidssituatie in Spanje in de praktijk verbeterd, verslechterd of status quo gebleven in vergelijking met vroeger? Dit gaan we hieronder proberen te achterhalen...

De werkloosheidssituatie in Spanje

Man In Zwarte Kostuumbroek Toont Lege Broekzak Met Spaanse Vlag Op Achtergrond Symbool Voor Werkloosheid In Spanje Probleem

Het is belangrijk om in te zien dat werkloosheid een groot probleem is in Spanje.

De zware recessie van 2007 en 2008 heeft namelijk een enorme impact gehad op het werkloosheidspercentage. Er waren procentueel gezien heel veel werklozen in Spanje in die donkere periode.

Bovendien stak daarna dan ook nog eens de Covid-19 pandemie de kop op, op een moment dat de economische situatie in Spanje nog niet volledig hersteld was.

Enkele Spaanse werkloosheidscijfers ter illustratie

Om u een beter idee te geven over de evolutie van de werkloosheidscijfers in Spanje, kunt u hieronder enkele statistieken vinden:

 • Sinds het jaar 2013 daalt het werkloosheidspercentage in Spanje (toen waren er ongeveer 26% werklozen) maar het herstel verloopt langzaam.
 • In maart 2020 bijvoorbeeld was het werkloosheidspercentage gedaald tot ongeveer 14% (wat toch een aanzienlijke stap in de goeie richting was).
 • Vanaf midden het jaar 2020, mede als gevolg van de loodzware Coronapandemie, is het werkloosheidspercentage in Spanje echter weer gestegen, tot bijna 17% in augustus van datzelfde jaar.
 • Interessant om te weten:
  • In mei 2021 was het werkloosheidspercentage opnieuw wat gedaald tot +/- 15,3%.
  • In het derde kwartaal van 2022 bedroeg het werkloosheidspercentage 12,67%, en
  • Het werkloosheidspercentage van het eerste kwartaal van 2023 bedroeg 13,26%.
  • In het laatste kwartaal van 2023 bedroeg het werkloosheidspercentage 11,76%.

Met andere woorden, de werkgelegenheidsgraad in Spanje (gepubliceerd door het nationaal instituut voor de statistiek in Spanje) zit in de goeie richting, vooral in vergelijking met de arbeidsmarktsituatie in het jaar 2013.

Desalniettemin betekent het huidige werkloosheidscijfer van Spanje dat het land tot de zwakkere leerlingen van de (Europese) klas behoort...

Werkloosheid in Spanje versus de rest van de wereld

Volgens diverse studies en in vergelijking met de werkloosheidscijfers van andere landen heeft Spanje een van de hoogste werkloosheidscijfers ter wereld.

Spanje valt op het vlak van werkloosheid in de categorie van landen zoals Zuid-Afrika en Griekenland (maar doet het wel beter dan deze laatste twee).

Volgens een ander onderzoek zou Spanje tegen het jaar 2026 wel kunnen terugkeren naar het werkloosheidspercentage van vóór de recessie van 2007.

Er wordt met andere woorden een bijkomende daling van het werkloosheidscijfer in Spanje verwacht in de komende jaren.

Impact van de Covid-19 pandemie op de Spaanse arbeidsmarkt

Blokjes Met Coronavirus Op Afgebeeld Met Honderd Euro Biljet Op Achtergrond Symbool Voor Impact Van Pandemie Op Spaanse Arbeidsmarkt

Volgens nog een andere studie zullen bepaalde trends sinds Covid-19 een blijvende impact op de arbeidsmarkt in Spanje hebben.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende evoluties en zaken:

 • Verduurzaming: De pandemie heeft het belang van duurzaamheid in alle Spaanse sectoren in de verf gezet. In Spanje is er een groeiende nadruk op groene banen en duurzame bedrijfspraktijken gekomen. Dit kan leiden tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt en dan vooral in sectoren zoals hernieuwbare energie (zonnepanelen leveren hoog rendement in Spanje), de circulaire economie en duurzaam (ecovriendelijk) toerisme.
 • Digitalisering: De Covid-19-pandemie heeft de digitalisering van zowel het dagelijks leven als de werkplek in Spanje versneld. Dit heeft geleid tot een grotere vraag naar mensen met vaardigheden op het gebied van technologie en digitale geletterdheid. In Spanje kunnen bedrijven die deze digitale transformatie volledig omarmen, profiteren van verhoogde efficiëntie en productiviteit. Dergelijke werkgevers in Spanje bieden veel toekomstperspectieven! Dus indien u voldoende technologische skills heeft om software te gebruiken, dan komt u sowieso aan de bak in Spanje bij een internationaal georiënteerd bedrijf.
 • Onderwijs en mobiliteit: De pandemie heeft de manier waarop de Spanjaarden leren en werken veranderd. Met andere woorden, ook in Spanje is er een grotere nadruk gekomen op online leren, e-learning en werken op afstand (telewerken in Spanje is ook een ding dus). Dit heeft geleid tot meer flexibiliteit in de arbeidsmarkt en nieuwe mogelijkheden voor werknemers om hun vaardigheden te verbeteren. En dit heeft ook geleid tot meer en meer buitenlanders die willen telewerken in Spanje!
 • Gezondheid en veiligheid: De gezondheids- en veiligheidsnormen op de werkplek in Spanje zijn aangescherpt als reactie op de pandemie. Dit heeft geleid tot een grotere nadruk op werknemerswelzijn en preventieve gezondheidsmaatregelen op de werkvloer in Spanje. Bedrijven in Spanje die deze trends omarmen en promoten, kunnen profiteren van een gezondere en meer betrokken beroepsbevolking. Qua jobs zijn dergelijke preventiebedrijven interessante werkgevers in Spanje. Er is voldoende aandacht voor de work/life balans en het is een niche die in volle bloei zit.
 • Sectoren die het hardst getroffen werden door Covid-19: Sectoren zoals toerisme, horeca en detailhandel werden bijzonder hard getroffen door de pandemie. Het (langzame) herstel van deze sectoren speelt een belangrijke rol in de algehele economische heropleving van Spanje. Er ontstaan tevens nieuwe kansen omdat deze sectoren zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Met andere woorden, een job vinden bij een innoverend bedrijf in deze sectoren kan interessant en verrijkend zijn!

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden in Spanje?

Personeelsdirecteur Met Grijs Haar Die Arbeidsovereenkomst Met Jonge Werkneemster Doorneemt En Bespreekt

Arbeidsovereenkomsten in Spanje

Er zijn 4 soorten arbeidscontracten in Spanje die variëren afhankelijk van de duur van het dienstverband en het aantal uren dat per maand wordt gewerkt.

Deze omvatten de volgende arbeidsovereenkomsten:

 • Tijdelijk contract: Dit is een functie waarvan de duur reeds is vastgesteld. Met andere woorden, de arbeidsduur is in het contract vermeld (bijvoorbeeld een tijdelijk contract voor 6 maanden).
 • Overeenkomst voor onbepaalde duur: In tegenstelling tot de tijdelijke overeenkomst, vermeldt dit type overeenkomst voor onbepaalde tijd niet de duur van het werk. Het contract eindigt op de dag dat een van de partijen besluit om het te beëindigen conform de regels en wetgeving.
 • Voltijds contract: Dit contract verplicht de werkgever om de arbeidsvoorwaarden, het type werk, het salaris, de locatie en eventuele ontslagvergoeding binnen een termijn van maximaal 2 maanden vast te leggen.
 • Deeltijds contract: Dit moet binnen maximaal 15 dagen na de datum van aanwerving worden vastgesteld en alle specifieke details van het contract met betrekking tot de duur ervan moeten worden overeengekomen.

Werkuren in Spanje: Wettelijke bepalingen

 • De duur van de werkdag wordt vastgesteld in collectieve overeenkomsten, met een maximum van 40 effectieve werkuren per week (gemiddeld over een jaar).
 • Er moet een rustperiode van 12 uur zijn tussen de ene werkdag en de volgende.
 • Het maximum aantal normale werkuren per dag is 9 uur, tenzij anders bepaald door een collectieve overeenkomst of een overeenkomst tussen de onderneming en de werknemersvertegenwoordigers.
 • Na 6 uur ononderbroken werk, moet er een pauze van 15 minuten worden genomen.
 • Er zijn beperkingen die werknemers tussen 16 en 18 jaar extra bescherming bieden, waaronder dat zij niet meer dan acht uur per dag mogen werken.
 • Werkuren kunnen onregelmatig worden verdeeld volgens de collectieve overeenkomst.
 • Het bedrijf moet een dagelijkse registratie van de gewerkte uren bijhouden.
 • Er zijn aanpassingen mogelijk voor bepaalde activiteiten.
 • Aanpassingen zijn ook mogelijk om een balans tussen werk en privéleven te waarborgen.
 • Er zijn strengere regels voor nachtwerk en ploegendienst.

Overwerken in Spanje: Regels om extra te werken in Spanje

Dit betreft de werktijd die de normale werktijd overschrijdt (ook gekend als 'overuren doen'.

Het is vrijwillig, tenzij er een collectieve overeenkomst bestaat. Overwerken in Spanje wordt gecompenseerd in de loonstrook (minstens als normale werktijd) of door rustperiodes binnen de volgende 4 maanden.

Het maximum aantal overuren dat u mag doen in Spanje is 80 uur per jaar.

Weetje: De tijd besteed aan het voorkomen of herstellen van incidenten en andere buitengewone en dringende schade wordt niet beschouwd als overwerk.

Het dagelijkse overzicht van de gewerkte uren wordt gebruikt om het te berekenen. Het zal worden weerspiegeld in de loonstrook.

Betaald verlof in Spanje

Een van de meest opvallende voordelen van werken in Spanje is het royale beleid rondom betaald verlof.

Volgens de Spaanse arbeidswetgeving heeft u als werknemer in Spanje recht op een breed scala aan betaalde verloven.

Zo kunt u bijvoorbeeld genieten van een huwelijksverlof van maar liefst 15 dagen om uw speciale moment te vieren.

In het geval van een overlijden, ongeval, ernstige ziekte of ziekenhuisopname van eerstegraads of tweedegraads familieleden, heeft u recht op 2 dagen verlof, of zelfs 4 dagen als u moet reizen.

Als u verhuist, heeft u recht op een dag verlof om de overgang soepel te laten verlopen.

En als u wordt opgeroepen om een onontkoombare, openbare en persoonlijke taak te vervullen, zoals het uitoefenen van uw stemrecht, dan heeft u recht op de tijd die hiervoor nodig is.

Daarnaast biedt Spanje een genereuze weekendregeling voor wekelijkse rust: u heeft recht op anderhalve dag rust per week, die kan worden opgebouwd over een periode van 14 dagen.

In de meeste standaard werksituaties in Spanje zullen werknemers echter een volledig weekend van twee dagen rust hebben.

En laten we de openbare feestdagen in Spanje niet vergeten! Spanje heeft maar liefst 14 betaalde feestdagen per jaar, allemaal betaald en niet-recupereerbaar!

Kortom, werken in Spanje betekent niet alleen genieten van het prachtige landschap en de levendige cultuur, maar ook profiteren van uitgebreide arbeidsrechten en voordelen.

Dus waar wacht u eigenlijk nog op? Ontdek de mogelijkheden en begin vandaag nog met het plannen van uw Spaanse avontuur!

Jaarlijkse vakantiedagen wanneer u gaat werken in Spanje

Indien u overweegt uw carrière voort te zetten in het prachtige en levendige Spanje, dan hebben wij uitstekend nieuws voor u!

Spanje biedt niet alleen een rijke cultuur, een voortreffelijke keuken en een warm klimaat, maar ook aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden die uw werkervaring nog aangenamer maken.

Een van de meest opvallende voordelen van werken in Spanje is het royale vakantiebeleid.

Volgens de Spaanse arbeidswetgeving heeft elke werknemer recht op minimaal 30 kalenderdagen vakantie per jaar.

Dit betekent dat u ruimschoots de tijd krijgt om te genieten van de prachtige stranden, historische steden en adembenemende landschappen die Spanje te bieden heeft.

Weetje: De exacte duur van uw vakantieperiode wordt bepaald in onderling overleg tussen u en uw werkgever (meestal zoals vastgelegd in collectieve overeenkomsten).

Dit zorgt voor een hoge mate van flexibiliteit waardoor u uw vakantie kunt plannen op een manier die het beste past bij uw persoonlijke en professionele behoeften.

Kortom, werken in Spanje biedt u de unieke kans om uw carrière te ontwikkelen in een land dat niet alleen bekend staat om zijn dynamische economie en innovatieve bedrijven, maar ook om zijn sterke toewijding aan het welzijn en de tevredenheid van werknemers.

Het kan dus interessant zijn om deze mogelijkheid te verkennen en te ontdekken wat Spanje voor u in petto heeft!

Welke sectoren zoeken werknemers in Spanje?

Vlag Van Spanje Met Daaronder Melding Gemaakt In Spanje Verschillende Sectoren Maken Producten En Leveren Diensten In Spanje

Er zijn verschillende sectoren in de Spaanse economie die door de pandemie getroffen werden en andere die een aanzienlijke groei hebben doorgemaakt.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van sectoren in Spanje die op zoek zijn naar werknemers:

Medisch ondersteunend personeel

De gezondheidszorg in Spanje is een sector die altijd al cruciaal was maar nog meer aan belang heeft gewonnen door de uitdagingen die de pandemie heeft doen ontstaan.

In Spanje is de werving van medisch ondersteunend personeel met ongeveer 65% gestegen, wat de veranderende dynamiek en groeiende behoeften van deze sector benadrukt.

Er zijn verschillende functies binnen deze categorie die zeer in trek zijn.

Voorbeelden zijn laboratoriumtechnici die essentieel zijn voor het uitvoeren van allerlei tests en analyses, tot medisch assistenten die een sleutelrol spelen in het coördineren van de patiëntenzorg en het ondersteunen van artsen.

Daarnaast zijn er ook andere rollen zoals medische secretaresses/secretarissen, radiologie technologen en apothekersassistenten die een essentieel onderdeel vormen van het medische team.

Elk van deze rollen speelt een cruciale rol bij het leveren van kwaliteitszorg en bij het effectief functioneren van het Spaans gezondheidssysteem.

Interessant weetje voor de werkzoekenden: De steden met de grootste vraag naar medisch ondersteunend personeel zijn Granada, Madrid, Valencia en Barcelona.

Deze steden, met hun grote bevolkingscentra en gevarieerde gezondheidsnetwerken, bieden talrijke kansen voor professionals in deze sector.

Gezondheidswerkers

Interactief Menselijk Gezicht Met Blauwe DNA Spiralen Links Symbool Voor Werken In Gezondheidszorgsector In Spanje

De gezondheidszorgsector heeft de voorbije jaren een significante groei gekend in Spanje, met een stijging van de vraag naar gezondheidswerkers met 50 à 60%.

Dit weerspiegelt de verhoogde vraag naar kwaliteitszorg in deze tijden van ongekende gezondheidsuitdagingen.

In deze categorie in Spanje vallen zowel primaire zorgverleners zoals huisartsen, verpleegkundigen en paramedici, als specialisten op gebieden variërend van cardiologie en neurologie tot geriatrie en psychiatrie.

Deze professionals zijn cruciaal voor het verlenen van zorg en het verbeteren van de gezondheidsresultaten van patiënten.

Er zijn ook veel kansen voor andere types gezondheidswerkers zoals fysiotherapeuten, diëtisten, en geestelijke gezondheidswerkers, wiens diensten steeds meer worden gevraagd naarmate de bevolking zich bewust wordt van het belang van holistische zorg.

De steden met de grootste vraag naar gezondheidswerkers zijn Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla.

Deze steden zijn belangrijke gezondheidsknooppunten in Spanje, met talrijke ziekenhuizen, klinieken en andere zorginstellingen die voortdurend op zoek zijn naar gekwalificeerde professionals om hun teams te versterken.

Onderwijs

Lerares Voor Klas Met Leerlingen Die Applaudisseren Onderwijssector In Spanje Verschaft Veel Jobs

Ten gevolge van de verstoringen en veranderingen in de onderwijssector tijdens de Coronapandemie is de vraag naar goede en gemotiveerde onderwijsprofessionals hoog.

De Spaanse onderwijssector heeft behoefte aan mensen met expertise in het kleuter-, basis-, middelbaar- en taalonderwijs, zodat jongeren hun opleiding kunnen voortzetten of afstandscursussen kunnen volgen.

De steden waar de meeste aanwervingen in deze sector plaatsvinden, zijn Barcelona, Madrid, Murcia en Valencia.

Vastgoedsector om te werken in Spanje

Een andere sector die interessante carrièremogelijkheden biedt in Spanje, is de vastgoedsector.

Deze omvat zowel het werken bij een projectontwikkelaar als het werken bij een vastgoedmakelaar. Beide bieden unieke kansen en uitdagingen.

Daarnaast kan u ook actief aan de slag in de hieraan verbonden financiële sector die ook op volle toeren draait. De bankensector rond Spaanse hypotheken draait continu en stabiel.

Werken bij een projectontwikkelaar

Projectontwikkelaars spelen een essentiële rol in de Spaanse vastgoedsector.

Ze zijn verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en uitvoeren van bouwprojecten, gaande van residentiële gebouwen en kantoorcomplexen tot industriële sites en recreatieve faciliteiten.

Hierdoor kunnen professionals met een breed scala aan vaardigheden en achtergronden hun weg vinden in dit veld.

Een carrière in projectontwikkeling betekent dat u betrokken bent bij het gehele bouwproces, van de eerste ontwerpfase tot de uiteindelijke verkoop van nieuwbouw in Spanje

Dit kan betekenen dat u werkt als projectmanager, architect, bouwkundig ingenieur, stedenbouwkundige of vastgoedverkoper in Spanje. 

Dit vereist doorgaans sterke organisatorische vaardigheden, het vermogen om problemen op te lossen en de bereidheid om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden en markttrends.

Werken bij een vastgoedmakelaar

Mannelijke Vastgoedmakelaar Overhandigt Sleutels Aan Gelukkig Koppel Toeristen Illustratie Van Werken Bij Een Vastgoedmakelaar

Aan de andere kant biedt het werken bij een makelaar van vastgoed in Spanje ook tal van voordelen. 

Dergelijke vastgoedmakelaars zijn de schakel tussen kopers en verkopers inzake specifiek onroerend goed te koop in Spanje

Ze helpen bij het onderhandelen over prijzen, het opstellen van contracten, het vermijden van gevaren bij een huis kopen in Spanje, het onderzoeken van de juridische aspecten van het pand en het in orde brengen en afhandelen van de nodige documentatie en het vereiste papierwerk.

Als u kiest voor een carrière als vastgoedmakelaar, heeft u sterke communicatieve vaardigheden, een goede kennis van de vastgoedmarkt en uitstekende onderhandelingsvaardigheden nodig.

Bovendien kunnen makelaars, afhankelijk van hun interesse en expertise, kiezen om zich te specialiseren in verschillende soorten onroerend goed, zoals residentieel, off-plan, commercieel of industrieel vastgoed.

En er bestaat ook een niche Spaans beleggingsvastgoed voor verhuur.

Hierdoor kunnen ze zich richten op een specifieke markt en hun diensten dienovereenkomstig aanpassen.

Zo zou u zich ook kunnen specialiseren in verhuurpanden om expats en locals bij te staan die willen huren in Spanje (alvorens te kopen in Spanje).

Dit zijn doorgaans dankbare klanten en vaak kunt u ze ook bijstaan met advies indien ze nog worstelen met het vraagstuk huren of kopen in Spanje...

Conclusie: Zowel projectontwikkeling als vastgoedbemiddeling bieden dus diverse mogelijkheden voor wie geïnteresseerd is in de vastgoedsector.

Deze sector heeft zijn eigen uitdagingen maar het potentieel voor groei en de voldoening van het helpen vormgeven van de gebouwde omgeving maken het een aantrekkelijke carrièrekeuze in Spanje.

Werken in Spanje in de toeristische sector

Ondanks de uitdagingen waarmee de toeristische sector in Spanje werd geconfronteerd tijdens de Covid-19-pandemie, toont de industrie toch goede tekenen van veerkracht en aanpassingsvermogen.

Spanje, een land dat bijzonder bekend staat om zijn rijke culturele erfgoed en prachtige kustlijnen, heeft door de pandemie heen nieuwe methoden ontwikkeld om het toerisme toch te bevorderen. 

Men ziet een groeiende vraag naar professionals in duurzaam toerisme, lokaal toerisme en digitale marketing voor toerisme.

De steden met de hoogste vraag naar profielen voor deze sector zijn voornamelijk Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla.

Technologie en ICT

De technologie- en ICT-sector in Spanje heeft tijdens de pandemie een grote groei doorgemaakt.

Door de toename van het telewerken en de digitale transformatie van bedrijven is er een grote vraag naar IT-professionals in Spanje.

Er is vooral behoefte aan ontwikkelaars, systeembeheerders en IT-beveiligingsspecialisten.

De steden met de grootste vraag naar deze beroepen zijn Madrid, Barcelona en Valencia, die bekend staan om hun dynamische technologische hubs.

Dit maakt de technologie- en ICT-sector een aantrekkelijk gebied om in te werken in Spanje.

E-commerce als sector om in te werken in Spanje

Klavier Met Spaanse Vlag En Woordje Service Op Symbool Voor De Vele Customer Support Jobs Op Spaanse Arbeidsmarkt

De sector van de elektronische handel heeft een transformatieve groei doorgemaakt in de nasleep van de pandemie.

Quasi alles wat we doen - van winkelen en amusement tot werken - gebeurt online tegenwoordig... Bijgevolg is de e-commerce sector in Spanje ondertussen met meer dan 80% gegroeid ten opzichte van het jaar 2019. 

Dit is te danken aan de toegenomen afhankelijkheid van online diensten en de behoefte aan flexibele, gebruiksvriendelijke digitale platformen die consumenten een breed scala aan producten en diensten bieden in Spanje.

Dit biedt kansen voor een breed scala aan rollen en functies, van webontwikkeling, digitale marketing en data-analyse, tot logistiek en supply chain management.

De e-commerce sector in steden als Madrid, Barcelona, Murcia en Málaga is bijzonder dynamisch, met een groeiend aantal bedrijven die op zoek zijn naar getalenteerde professionals om hun groei te ondersteunen.

Klantenondersteuning (Customer Support Agent)

Klantenondersteuning is een andere sector die een toename van het personeel heeft gezien, mede dankzij de toenemende vraag naar ondersteuning en begeleiding in talrijke industrieën in Spanje.

Zo hebben bepaalde grote e-commerce platforms zoals Amazon het aantal aanwervingen aanzienlijk verhoogd, mede vanwege de toename van het online winkelen.

Rollen in de klantenservice variëren van front-line klantenservicemedewerkers, die direct met klanten communiceren, tot operations managers en data-analisten, die de prestaties van het team meten en manieren vinden om de klanttevredenheid en efficiëntie te verbeteren.

Werken in Spanje: Slotwoord

De huidige situatie op de Spaanse arbeidsmarkt vormt ongetwijfeld een uitdaging. Maar elke uitdaging biedt ook nieuwe kansen.

De transformatie die diverse sectoren hebben ondergaan en nog steeds ondergaan, duidt op een nieuwe horizon vol mogelijkheden.

De veerkracht van de toeristische sector, de explosieve groei in de technologie- en ICT-sector, en de bloeiende gezondheidszorg en e-commerce zijn allemaal getuigenissen van het aanpassingsvermogen en de innovatiekracht van de Spaanse arbeidsmarkt.

Bovendien zou u, in plaats van alleen de traditionele banenmarkt te beschouwen, ook kunnen overwegen om zelfstandige te worden in Spanje en een eigen onderneming te starten.

Weetje: Spanje is niet alleen een land van werknemers maar ook een land van ondernemers.

De pandemie heeft de waarde van zelfstandig ondernemerschap duidelijk aan het licht gebracht en de Spaanse overheid biedt een scala aan ondersteuning voor diegenen die hun eigen bedrijf willen starten of uitbreiden in Spanje.

Het land ontwikkelde zelfs een innovatieve nationale strategie om het ondernemersklimaat in Spanje te promoten!

Het is de moeite waard om te benadrukken dat, ondanks het relatief hoge werkloosheidscijfer, de huidige dynamiek van de arbeidsmarkt in Spanje een landschap van talloze kansen onthult.

Het land toont veerkracht en creativiteit en past zich aan veranderende omstandigheden aan door nieuwe beroepsprofielen en kansen te creëren.

U mag niet vergeten dat een crisis, hoe ontmoedigend ook, altijd een katalysator voor verandering is. Het is een kans om bij te leren, om professioneel gezien te groeien en om zich aan te passen aan nieuwe realiteiten.

Spanje heeft zijn capaciteit voor innovatie en transformatie ondertussen op meerdere vlakken bewezen.

Voor wie durft te springen, te innoveren en de status quo uit te dagen, liggen er met andere woorden talloze mogelijkheden in het verschiet, waaronder dus ook zakendoen in Spanje.

De arbeidsmarkt in Spanje is wellicht onzeker, maar één ding is wel degelijk zeker:

Zij die zich kunnen aanpassen en evolueren met de veranderende tijden, zullen zichzelf op de voorgrond van een nieuwe, spannende en hoopvolle toekomst plaatsen in Spanje.

De kansen zijn er, klaar om ontdekt te worden. Durft u de sprong eindelijk te wagen?

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *