• Home
 • »
 • Hypotheek in Spanje: Lening afsluiten met lokaal onderpand

Hypotheek in Spanje: Lening afsluiten met lokaal onderpand

wit percentagesymbool met dak boven getekend verwijzing naar hypotheek in Spanje met lokaal onderpand

Onroerend goed kopen in Spanje kan volledig met eigen middelen ofwel deels met eigen geld en de rest van het aankoopbedrag met behulp van een hypotheek in Spanje of een hypotheek in uw thuisland.

Indien u wenst te opteren voor een hypotheek, heeft u twee opties: (1) lenen in Nederland/België bij een bank of (2) lenen in Spanje bij een Spaanse bank.

Hieronder gaan we dieper in op deze laatste optie, een hypotheek in Spanje afsluiten bij een Spaanse bank. Waarom? Omdat het in vele gevallen de voordeligste deal is!

Natuurlijk brengt een lening afsluiten in Spanje zijn eigen unieke uitdagingen en mogelijkheden met zich mee.

Het is dus van cruciaal belang om de ins en outs van het Spaanse hypotheeksysteem te begrijpen (inclusief de praktische toepassingen van de regelgeving en de financiële implicaties voor uw aankoopdossier).

Lees dus aandachtig verder en ontdek dat een hypotheek afsluiten in Spanje eenvoudiger en voordeliger kan zijn dan verwacht…

Inhoudsopgave

Verschil in het vestigen van een hypotheek: Spaanse banken in het voordeel

Spaans miniatuurvlagje in 50 eurobiljetten geprikt symbool voor vestiging hypotheek op Spaans onroerend goed

Een significant verschil tussen Spaanse banken enerzijds en banken in Nederland en België anderzijds ligt in het vermogen om een hypotheek te vestigen op onroerend goed gelegen op Spaans grondgebied.

Spaanse banken zijn uniek gepositioneerd om dit te doen, wat hen een duidelijk voordeel biedt voor potentiële kopers die geïnteresseerd zijn in Spaans vastgoed.

Juridische belemmeringen voor Nederlandse en Belgische banken

Nederlandse en Belgische banken stuiten op juridische en praktische belemmeringen wanneer zij een hypotheek willen vestigen op onroerend goed in Spanje.

Deze belemmeringen maken het voor hen moeilijk, en in de praktijk onmogelijk, om dezelfde mate van zekerheid en financieringsopties te bieden voor Spaans vastgoed als hun Spaanse tegenhangers.

Anders gesteld, een Belgische of Nederlandse bank zal onderpand eisen in respectievelijk België of Nederland.

Spaanse banken: Lokale expertise en gemak

Voor Spaanse banken is het niet noodzakelijk dat u een andere woning in België of Nederland bezit om te lenen. Zij zijn tevreden met het lokaal Spaans onroerend goed als onderpand voor de hypothecaire lening.

Spaanse banken hebben doorgaans een grondige in-house kennis van de lokale wet- en regelgeving en zijn in staat om snel hypotheken te verstrekken voor onroerend goed op hun eigen grondgebied.

Dit stelt hen in staat om scherpere en aantrekkelijke financieringsvoorwaarden te bieden dan hun Nederlandse/Belgische concurrenten.

Weetje: U kan dit eenvoudig zelf controleren en vaststellen door vrijblijvend een hypotheekberekening in Spanje aan te vragen waarbij ineens meer dan 20 verschillende Spaanse banken met elkaar vergeleken worden voor uw dossier!

Hun vermogen om snel een hypotheek te vestigen op het vastgoed biedt zowel zekerheid voor de bank als voor u als koper wat resulteert in soepelere transacties, betere voorwaarden en vaak ook snellere verwerkingstijden.

Hypotheek in Spanje als Nederlander of Belg: Voordelen

man met gekruiste armen en bril glimlacht want het regent eurobiljetten verwijzing naar voordelen van hypotheek in Spanje voor Nederlanders en Belgen

Het voordeel voor kopers

Het unieke vermogen van Spaanse banken om met een Spaans onderpand te kunnen werken, vertaalt zich doorgaans in een voordeel voor Nederlandse en Belgische kopers die willen lenen om te investeren in Spaans vastgoed.

Door voor een hypotheek bij een Spaanse bank te kiezen, kan u profiteren van lokale expertise, gunstigere voorwaarden en een gestroomlijnd proces dat specifiek is afgestemd op de behoeften van internationale kopers.

Dit aspect maakt de keuze voor een Spaanse bank voor de financiering van onroerend goed in Spanje niet alleen logisch…

Het maakt het ook financieel aantrekkelijk voor diegenen die de stap willen zetten naar een tweede woning of investeringsobject voor verhuur in dit prachtige land.

Toegang tot interessante voorwaarden

Spaanse banken hebben een gedetailleerd begrip van de lokale vastgoedmarkt, kunnen het vastgoed in Spanje als onderpand gebruiken en bieden dus vaak scherpe hypotheekvoorwaarden die zijn aangepast aan de behoeften van internationale kopers.

Deze voorwaarden kunnen onder meer gaan over gunstige rentetarieven, haalbare looptijden en een aanzienlijke quotiteit (LTV-ratio) waardoor uw vastgoeddroom in Spanje haalbaarder wordt.

Tip: Laat nu vrijblijvend uw Spaanse hypotheekmogelijkheden berekenen door een ervaren Nederlandstalige hypotheekmakelaar die meer dan 20 Spaanse banken met elkaar kan vergelijken.

Flexibiliteit qua vastgoedbezit

Vastgoed kopen in Spanje biedt u de flexibiliteit om zelf te beslissen over het gebruik ervan:

 • Als permanente woonplaats,
 • Als vakantieverblijf,
 • Als buitenverblijf voor eigen gebruik en gedeeltelijke verhuur,
 • Als investering voor permanente verhuur, enzovoort.

Spaanse banken faciliteren deze opties trouwens door toegankelijke financieringsopties en verschillende types Spaanse hypotheken aan te bieden.

Vereenvoudigd proces voor niet-residenten uit Nederland en België

Er zijn in totaliteit meer dan 20 Spaanse banken die vertrouwd zijn met internationale klanten van over de hele wereld.

Er zijn dus specifieke processen opgesteld die het voor niet-residenten gemakkelijker maken om een hypotheek in Spanje te verkrijgen.

Dit omvat professionele hulp bij het navigeren door de lokale regelgeving en hulp bij het verstrekken van de juiste benodigde documentatie in meerdere talen.

Met de juiste begeleiding is een Spaanse hypotheek afsluiten dus een relatief eenvoudige manier om in Spaans vastgoed te investeren.

Hypotheekrente in Spanje: Vaak scherper dan in België en Nederland

houten miniatuurhuisje met wit percentageteken erin verwijzing naar hypotheekrente in Spanje

Een hypothecaire lening afsluiten in Spanje voor de aankoop van Spaans onroerend goed kan voordeliger uitvallen dan een lening afsluiten in België of Nederland.

Simulatie hypotheek Spanje: Doe de test

Een hypotheek in Spanje aanvragen is vrijblijvend en heel gemakkelijk mogelijk in uw moedertaal het Nederlands.

Wilt u te weten komen wat uw maandlasten van een hypotheek in Spanje zouden zijn? Wat de looptijd zou zijn en aan welke rentevoet? En wat voor een bedrag u kan leven met uw huidige financiële situatie?

Aarzel dan niet en vraag nu gratis een hypotheekberekening aan in Spanje (waarbij men direct meer dan 20 verschillende lokale Spaanse banken met elkaar vergelijkt).

U kan rekenen op professionele Nederlandstalige begeleiding die onafhankelijk functioneert om de beste lokale hypotheek in Spanje te vinden voor u.

Hypotheken in Spanje verkrijgbaar in diverse regio’s en aan verschillende costa’s

Costa’s

Regio’s

 • Hypotheek Alicante

Steden

 • Hypotheek Torrevieja

Balearen

 • Hypotheek Mallorca

Hypotheek Spanje: Voorwaarden en aanvraagprocedure

twee mannen geven elkaar een handdruk met huisje en hypotheekcontract op tafel

Verblijfsstatus

Beoordeel om te beginnen uw verblijfsstatus. Dit is cruciaal voor uw hypotheekaanvraag in Spanje. Voor niet-residenten gelden andere voorwaarden dan voor residenten.

U moet bepalen of u onder de categorie resident of niet-resident valt. Elk heeft zijn eigen eisen en leningsvoorwaarden.

Bent u belastingplichtige in Nederland of België? Dan bent u een niet-resident in Spanje.

Inkomensstabiliteit

Onderzoek vervolgens uw inkomensstabiliteit. Kredietverstrekkers in Spanje willen een stabiele inkomstenstroom zien.

Ze willen met andere woorden bewijs zien dat u aan de maandelijkse betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Zorg voor recente loonfiches en/of belastingaangiftes als bewijs. Ook bewijs van huurinkomsten, dividendinkomsten, enzovoort komt in aanmerking bij bepaalde banken.

Weetje: Bent u actief als zelfstandige in België en Nederland? Ook dan komt u in aanmerking voor een hypotheek in Spanje.

U moet dan wel de financiële overzichten van de afgelopen twee jaar bezorgen (uw belastingaangiftes in geval van een eenmanszaak).

Kredietgeschiedenis

Uw kredietgeschiedenis speelt ook een cruciale rol om een aantrekkelijk hypotheekvoorstel te verkrijgen. Het laat kredietverstrekkers zien hoe betrouwbaar u bent op het vlak van terugbetalingen.

Verzamel alle documenten die uw financiële gedrag in de loop der tijd duidelijk maken.

Weetje: Logischerwijze is een betrouwbare kredietgeschiedenis beter voor uw kansen en de voorwaarden die u aangeboden krijgt.

Indien u nog ergens op een zwarte lijst staat, dan doet u er goed aan om eerst alles aan te zuiveren.

Noodzakelijke documenten

Verzamel ter voorbereiding alle benodigde documenten. Deze omvatten bewijzen van uw inkomen, uw werkstatuut en de eigendomsgegevens of indicaties van het type pand dat u op het oog heeft in Spanje.

Zorg ervoor dat alles up-to-date is en dat uw documenten uw huidige omstandigheden goed weergeeft.

Weetje: Ontbrekende of verouderde informatie kan het aanvraagproces vertragen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat u een bewijs van uw woonplaats kunt voorleggen dat maximaal drie maanden oud is (een factuur voor nutsvoorzieningen of een bankafschrift bijvoorbeeld).

Spaanse hypotheek afsluiten: Beschikbare types

palmbomen op zandstrand in de zon in Marbella aan Costa del Sol prachtige locatie voor aankoop vakantiewoning met Spaanse hypothecaire lening

Annuïteitenhypotheek in Spanje

Bij deze vorm betaalt u elke maand een vast bedrag dat bestaat uit rente en kapitaalaflossing.

In het begin van de looptijd van de lening bestaat het maandbedrag voornamelijk uit rente en uit een klein deel aflossing.

Maar naarmate de tijd vordert, neemt het rentedeel af en neemt het deel kapitaalaflossing toe. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.

Lineaire hypotheek in Spanje

Hierbij lost u elke maand een vast bedrag af op de hypotheekschuld waardoor de schuld lineair daalt.

Daarnaast betaalt u rente over het resterende schuldbedrag waardoor de totale maandlasten in het begin hoger zijn maar in de loop van de tijd afnemen.

Ook bij deze hypotheekvorm is de Spaanse hypotheek aan het eind van de looptijd volledig afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek in Spanje

Met behulp van een aflossingsvrije hypotheek betaalt u tijdens de looptijd van de lening alleen rente.

En de hoofdsom van het geleend kapitaal betaalt u aan het eind van de looptijd in zijn geheel terug.

Dit type hypotheek staat ook bekend als een bullet krediet en is in de praktijk eerder iets voor gevorderde vastgoedbeleggers.

Hypotheekkosten in Spanje: Toelichting

witte miniatuurwoning met eurobiljetten naast verwijzing naar hypotheekkosten in Spanje

Rentevoet

De hypotheekrente bepaalt de kosten van het lenen van geld voor uw huis of appartement in Spanje.

Ze kunnen een aanzienlijke invloed hebben op uw maandelijkse hypotheekbetalingen en het totale bedrag dat u tijdens de looptijd van de hypotheek aan rente betaalt.

Het is daarom van cruciaal belang om hypotheken met verschillende rentetarieven met elkaar te vergelijken om de beste hypotheekdeal te vinden.

De rentetarieven schommelen onder andere op basis van de basisrente die door de centrale bank is vastgesteld en deze fluctuaties hebben periodiek invloed op zowel nieuwe als bestaande hypotheken en beïnvloeden dus ook uw betalingen.

Totale kosten: Hypotheek Spanje

De totale kosten van een hypotheek bestaan niet alleen uit de rentelasten en het terug te betalen kapitaal.

De totale hypotheekkost in Spanje omvat ook verschillende vergoedingen en kosten zoals afsluitkosten, juridische kosten en notariskosten.

Deze maken doorgaans gewoon deel uit van de afsluitkosten bij het kopen van Spaans onroerend goed. Belangrijk is vooral om ze duidelijk in kaart te brengen en verdoken kosten te vermijden.

Weetje: Schattingskosten spelen ook een rol in bepaalde gevallen (als de bank een schatting vereist voor het bepalen van uw maximale hypotheek op basis van de geschatte waarde van het onroerend goed).

Jaarlijks kostenpercentage (JKP)

Een duidelijk inzicht in het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) van uw Spaanse hypotheek is van vitaal belang.

Dit JKP geeft de werkelijke kosten van het lenen weer, inclusief rentetarieven en andere kosten. Het helpt u om uw hypotheekaanbiedingen nauwkeuriger met elkaar te vergelijken.

Het berekenen van de totale kosten houdt in dat u deze kosten bij uw hypotheekbetalingen optelt. Deze berekening geeft u een duidelijker beeld van wat u na verloop van tijd in totaliteit zult uitgeven.

Verzekeringsvereisten voor Spaanse hypotheken

drie uitroepingstekens op kleefbriefje symbool voor verzekeringsverplichtingen voor Spaanse hypotheken

Basisregel: Levensverzekering niet verplicht

Indien u een hypotheek afsluit in Spanje, is een hieraan gekoppelde levensverzekering niet verplicht.

Dit is het geval indien u met een standaard quotiteit van 70% werkt (en dus 30% eigen geld gebruikt voor de financiering van het pand).

Het is een optionele keuze. Het voordeel van een levensverzekering aan uw Spaanse hypotheek koppelen is dat u gemoedsrust inbouwt.

Door een levensverzekering aan uw hypotheek te koppelen, bouwt u een waterdichte garantie in dat uw hypothecaire lening 100% wordt afbetaald mocht er iets met u gebeuren (zoals een plots en onverwacht overlijden).

Bij hoger dan normale quotiteit: Levensverzekering wel verplicht

In bepaalde gevallen kan u als Belgische of Nederlandstalige belastingplichtige een hoger dan normale quotiteit krijgen bij een Spaanse bank.

Op basis van een uitstekend risicoprofiel, voldoende hoge inkomsten enzovoort kan u in zo’n geval 80 à 90% van het aankoopbedrag lenen.

De keerzijde van de medaille is wel dat de Spaanse bank in zo’n geval wel een levensverzekering verplicht (ook gekend als schuldsaldoverzekering).

Hypotheekoffertes in Spanje met elkaar vergelijken

allerlei droevige gezichtjes en 1 blij gezichtje symbool voor hypotheekoffertes vergelijken en enkel beste selecteren

Hypotheekadviseur

Een persoonlijke hypotheekberekening aanvragen is uw eerste stap naar het vinden van de beste hypotheek in Spanje.

Het is cruciaal om direct contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur in Spanje die offertes van meerdere banken op uw unieke financiële situatie kan afstemmen.

Een ervaren adviseur (neem bij voorkeur een Nederlandstalige adviseur) verduidelijkt de complexe voorwaarden van een specifiek hypotheekvoorstel.

De expertise van een dergelijke hypotheekadviseur kan u veel tijd en geld besparen dus aarzel niet en probeer het!

Aanbieders vergelijken

Tip: Neem geen genoegen met het eerste het beste hypotheekaanbod dat u krijgt.

Door offertes van meerdere kredietverstrekkers in Spanje met elkaar te vergelijken, vindt u gegarandeerd de beste deal.

Elke kredietverstrekker in Spanje hanteert namelijk verschillende tarieven en kosten en focust op verschillende types klantenprofielen.

Door goed te vergelijken krijgt u een zuiverder inzicht in wat het beste hypotheekvoorstel is op de huidige markt. Deze aanpak leidt tot aanzienlijke besparingen tijdens de looptijd van uw hypotheek.

Tip: Laat nu vrijblijvend uw hypotheekmogelijkheden berekenen op basis van de mogelijkheden bij meer dan 20 verschillende Spaanse banken!

Professionele hulp

De Spaanse hypotheekmarkt kan ingewikkeld en niet transparant zijn indien u er niet mee vertrouwd zijn. Professioneel advies, bij voorkeur in het Nederlands, is van onschatbare waarde.

Professioneel advies: Hypotheek Spanje

Een hypotheek in Spanje afsluiten opent een wereld van mogelijkheden voor Belgen en Nederlanders die Spaans vastgoed willen kopen met een gedeeltelijke financiering.

Laat u zeker en vast niet afschrikken door de complexiteit van hypotheken want deskundig Nederlandstalig advies is slechts een klik van u verwijderd.

Vraag vandaag nog vrijblijvend een persoonlijke hypotheekofferte aan op maat van uw situatie en wensen en zet de eerste stap naar de aankoop van uw droomwoning in Spanje!

Veelgestelde vragen: Hypotheek Spanje

man die vraagtekens op digitaal bord tekent verwijzing naar veelgestelde vragen over hypotheken in Spanje

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek in Spanje afsluiten?

In de regel hanteren Spaanse banken een maximale leeftijdsgrens waarop de Spaanse hypotheek volledig afgelost dient te zijn.

Deze leeftijdsgrens varieert meestal tussen de 75 en 80 jaar, afhankelijk van de bank, uw profiel als klant en de specifieke hypothecaire lening.

Enkele voorbeelden qua maximale looptijden:

 • Op 50-jarige leeftijd kan u vlot een hypotheek afsluiten met een looptijd van 25 jaar indien gewenst.
 • Op 55-jarige leeftijd kan u vlot een lening afsluiten met een looptijd van 20 jaar (of 25 jaar indien u een zeer goed profiel heeft).
 • Op 60-jarige leeftijd kan u een hypotheek afsluiten met een looptijd van 15 jaar (of 20 jaar indien u profiel uitstekend is).
 • Op 65-jarige leeftijd kan u een hypotheek afsluiten met een looptijd van 10 jaar (of 15 jaar indien u over een uitstekend profiel beschikt), enzovoort.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek in Spanje?

Voor de aanschaf van onroerend goed in Spanje is het gebruikelijk dat u een bepaald percentage van de aankoopprijs zelf moet inbrengen, het zogenaamde ‘eigen geld’.

Spaanse banken financieren doorgaans tot 70% voor niet-residenten en tot 80% voor residenten (belastingbetalers in Spanje) van de aankoopprijs of de taxatiewaarde van het onroerend goed, afhankelijk van wat lager is.

Dit betekent dat u als koper uit België of Nederland +/- 30% van de aankoopprijs plus de bijkomende kosten (zoals overdrachtsbelasting (btw bij nieuwbouw), de notariskosten, de registratiekosten) zelf moet kunnen financieren.

Deze bijkomende kosten kunnen oplopen tot 10 à 15% van de aankoopprijs, afhankelijk van de regio in Spanje.

Daarom is het raadzaam om uit te gaan van de noodzaak om tot 45% van de totale aankoopsom aan eigen geld beschikbaar te hebben.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en een duidelijk overzicht te hebben van uw financiële mogelijkheden voordat u zich op de Spaanse vastgoedmarkt begeeft.

Tip: Het inschakelen van een hypotheekadviseur die bekend is met de Spaanse hypotheekmarkt kan hierbij van grote waarde zijn. Deze kan verschillende Spaanse banken met elkaar vergelijken om de meest gunstige hypotheek te vinden voor u.

Kan ik een hypotheek in Spanje krijgen als Nederlander/Belg?

Ja, dat is perfect mogelijk.

Het verkrijgen van een hypotheek in Spanje biedt voor Nederlanders en Belgen een aantrekkelijke mogelijkheid om te investeren in Spaans vastgoed.

Sommige Spaanse banken staan echt open voor het verstrekken van hypotheken aan niet-residenten voor de aankoop van vastgoed in Spanje en maken er hun specialisatie van!

Welke soorten hypotheken zijn er beschikbaar in Spanje?

Spaanse banken bieden hypotheken met vaste rente, variabele rente en gemengde rente die elk voldoen aan verschillende financiële behoeften en risicotoleranties.

Kan ik een hypotheek afsluiten voor vastgoed aan de Costa Blanca?

Ja, het is perfect mogelijk om een hypotheek aan de Costa Blanca te vinden en af te sluiten. Deze prachtige regio in Spanje, bekend om haar witte stranden, heerlijke klimaat en levendige cultuur, trekt jaarlijks veel internationale kopers aan.

Of u nu droomt van een vakantiewoning aan zee of een permanente woning in een dorpje of in een golfresort, financieren via een Spaanse hypotheek is in elk geval een toegankelijke optie.

Voor meer informatie over het proces en de vastgoedmogelijkheden kan u trouwens terecht op de pagina Vastgoed Costa Blanca.

Hier vindt u uitgebreide informatie over het kopen van vastgoed in deze zonnige regio van Spanje, inclusief stap-voor-stap inzichten, advies over financieringsopties en allerlei types vastgoed te koop op het vlak van grootte, capaciteit en benodigd budget.

Kan ik versneld aflossen of mijn hypotheek herfinancieren?

Absoluut, dat is mogelijk.

Door versneld uw lening af te lossen kunt u de looptijd van de lening en de maandelijkse aflossingen verminderen.

Er bestaan ook verschillende herfinancieringsmogelijkheden maar deze zijn afhankelijk van de huidige marktomstandigheden en uw persoonlijke situatie en profiel.

Zijn er hypotheken voor mensen die hun salaris niet in euro’s verdienen en in Spanje willen kopen?

Ja, sommige Spaanse banken bieden hypotheken aan voor mensen die hun salaris niet in euro’s verdienen maar bijvoorbeeld in Zwitserse frank, Amerikaanse dollar of Britse pond.

Opgelet: Het kan zijn dat men in een dergelijk scenario met iets hogere rentetarieven en/of strengere acceptatiecriteria werkt.

Contacteer ons

  Privacybeleid *