• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Investeren in Leningen: 10 Voordelen voor Particuliere Beleggers

Investeren in Leningen: 10 Voordelen voor Particuliere Beleggers

min leestijd

investeren in leningen voor particuliere beleggers rendement

Wilt u meer rendement op uw spaargeld zonder veel risico en met degelijke financiële zekerheid? Dan bieden P2P leningplatformen u een mooie kans om de eerste stappen met investeren in leningen te zetten.

Hieronder ontdekt u tien grote voordelen van leningen als investering voor particuliere investeerders.

Hierdoor kunnen peer-to-peer leningen een ideale component van uw beleggingsstrategie en financiële toekomst zijn.

Investeren in leningen: 10 voordelen van deze belegging

Starten gaat gemakkelijk en snel

Heel wat mensen zijn geïnteresseerd in de investeringsmarkt om hun spaargeld beter te doen renderen. Helaas zijn de meesten vaak geïntimideerd door de complexiteit ervan.

Wanneer u bijvoorbeeld uw kans wilt wagen op de beurs, moet u heel wat vakjargon beheersen, de cijfers goed kunnen interpreteren, voldoende kennis hebben over de bedrijven waarin u investeert, enzovoort.

Dit betekent dat de toetredingsbarrière vrij hoog ligt, aangezien u reeds goed geïnformeerd moet zijn om te starten.

Hetzelfde geldt voor andere investeringsopportuniteiten zoals beleggingspanden, goud, grondstoffen, bouwgrond, start-ups, ICO’s, IPO's, trackers, opties, obligaties, kunst, enzovoort.

Gelukkig is investeren in P2P leningen daarentegen heel gemakkelijk. U hoeft met andere woorden geen ervaren investeerder te zijn om ermee aan de slag te gaan.

Heel wat platformen voor P2P leningen garanderen een applicatieproces van slechts een tiental minuten.

Wanneer u uzelf niet voldoende vertrouwt om investeringskeuzes te maken, bieden sommige leningplatformen ook een automatische investeringsfunctie aan, die (periodiek indien gewenst) het werk voor u doet.

Kortom, qua investeren in leningen voor particulieren krijgt u niet te maken met onbegrijpelijk jargon en wordt u niet geconfronteerd met cijfers die uw hoofd doen draaien.

En u hoeft al zeker geen wandelende encyclopedie te zijn!

U heeft geen groot startkapitaal nodig om te investeren in leningen

investeren in leningen mogelijk met kleine bedragenHeel wat mensen die overwegen om actief te investeren in plaats van passief te sparen (wat tegenwoordig verlieslatend is), worden vaak gehinderd vanwege het gevraagde startkapitaal.

Niet elk type investering is toegankelijk voor kleinere budgetten.

Wanneer u bijvoorbeeld wilt beleggen in vastgoed, moet u eerst duizenden euro’s ophoesten voor de aanbetaling (verplichte inbreng van bepaald percentage van eigen middelen) van uw eerste eigendom.

Tegenwoordig heeft niet iedereen dergelijke liquide middelen ter beschikking.

Gelukkig heeft u geen groot startkapitaal nodig voor P2P leningen. Met andere woorden, via een peer-to-peer leningplatform kan u heel gemakkelijk zelf beleggen met een klein bedrag.

Via de meeste platformen kunt u reeds aan de slag met 1, 10 of 100 euro! U kunt dus in elk geval met een klein bedrag eerst even aftasten en uitproberen.

Om te investeren in leningen hoeft u dus geen duizenden euro's ter beschikking te hebben.

U kan al vlot aan de slag met bijvoorbeeld 500 euro, gespreid over 5 aparte leningen (risicospreiding valt aan te raden).

P2P lening is rendabeler dan een spaarrekening

Een gemiddelde spaarrekening biedt slechts 0 tot 1% interest aan. Zelfs de allerbeste deposito spaarrekeningen met vaste rentevoeten bieden amper iets meer dan 1% interest aan.

Maar dan zit uw spaargeld gedurende een bepaalde termijn vast en zit u dus met een illiquide belegging. Is dat het waard? Wij denken van niet!

Eigenlijk verliest u zelfs geld door uw spaargeld op de bank te laten staan. De jaarlijkse inflatie is hoger dan de jaarlijkse interesten die u ontvangt. Hoe gek is dat?

Geldontwaarding zorgt er met andere woorden voor dat u niet langer slapend rijk wordt met uw spaarrekening.

Integendeel, u wordt er slapend armer mee! Uw koopkracht slinkt jaar na jaar, net zoals uw rijkdom en vermogen.

Iemand die een opgebouwd vermogen wenst te beschermen tegen deze waanzin, dient actief om te gaan met spaargeld. Investeren is dus de boodschap.

Wie nu nog rendement wenst te boeken, dient te investeren in plaats van te rekenen op klassieke spaarformules...

P2P leningen kunnen een veel betere manier zijn om uw geld te laten groeien. Er zijn tal van peer-to-peer leningplatformen waar u terecht kunt om een mooi rendement te behalen.

P2P leningen bieden een hoge Return on Investment (ROI)

hoog rendement haalbaar met lening als investeringElke investeerder droomt van een stevig rendement. Maar wanneer we kijken naar het gemiddelde rendement van verschillende investeringsopportuniteiten, wordt het al gauw duidelijk dat deze droom bedrog is.

Klassieke spaarrekeningen leveren minder op dan de heersende inflatie, waardoor particuliere spaarders jaarlijks armer in plaats van rijker worden.

Wanneer we kijken naar vastgoed om te verhuren als investering, leveren een aantal kant-en-klare investeringsformules met verhuurgarantie goede rendementen op.

Hou er echter rekening mee dat een groot deel van uw vermogen vast komt te zitten zodra u vastgoed aankoopt.

Fysiek vastgoed is een vrij illiquide belegging. Indien u eerder wilt investeren met kleine bedragen die liquide blijven, dan is fysiek vastgoed geen optie.

De beurs en de aandelenmarkten zijn een ander paar mouwen... Tegenwoordig kan u zelf via enkele drukken op de knop aandelen en afgeleide financiële producten kopen en verkopen via een online aandelenplatform zoals Freedom24 of eToro. Opgelet: Aandelen zijn volatiel, u kan uw inleg verliezen op de beurs.

Maar wat met de ernstige fluctuaties op de markt? Herinnert u zich nog het rampjaar 2008? Heel wat mensen zagen hun portfolio’s volledig verdampen door de financiële crisis.

Tegelijkertijd bestaan er diverse P2P leningplatformen waar u mooie rendementen (inderdaad, zelfs dubbele cijfers) kunt combineren met garanties zoals een terugkoopgarantie en een geldteruggarantie.

Niet zo slecht als u dat vergelijkt met de andere opties om kleine sommen geld te investeren, is het niet?

Weinig risico’s bij een goede spreiding

U denkt nu misschien: "Ok, dat klinkt allemaal fantastisch, maar wat als het mis gaat bij de kredietnemer?” Dat is zeker een terechte vraag...

Eerst en vooral: Indien u uw spaargeld gespreid belegt over meerdere leningen, zal één persoonlijk faillissement van een kredietnemer minder nefast zijn voor uw jaarlijks rendement.

Hiermee bedoelen we dat u uw budget beter niet volledig in 1 lening stopt, maar steeds gespreid investeert in tal van verschillende leningen.

Ten tweede bieden sommige online platformen garanties aan. Denk hierbij aan:

 • Een terugkoopgarantie, en/of
 • Een geldteruggarantie

Terugkoopgarantie bij investeren in leningen

Een terugkoopgarantie dekt u als belegger in tegen een persoonlijk faillissement (of wanbetaling) van de kredietnemer.

In dat geval zal het P2P platform (of de zakenpartners ervan) te late terugbetalingen van kredietnemers zelf opvangen en uitbetalen aan beleggers.

Met andere woorden, indien een kredietnemer om wat voor reden dan ook stopt met het periodiek terugbetalen van een lening, zal het platform dit opvangen.

Als belegger blijft u dan de afbetalingen inclusief interest ontvangen, welke in dit geval uitbetaald worden door het platform zelf.

Bekijk het overzicht van P2P platformen om te bekijken waar u kunt genieten van zo'n terugkoopgarantie bij het investeren in leningen.

Geldteruggarantie bij investeren in leningen

Een geldteruggarantie is wat van een lening als investering een hele liquide belegging maakt.

Indien u als particuliere belegger beslist om te stoppen met investeren in een lening, dan wenst u eigenlijk zo snel mogelijk uw geparkeerd kapitaal uitbetaald te krijgen.

En hier zit een addertje onder het gras bij vele online P2P leningplatformen. In bepaalde gevallen kan dit niet snel.

U dient dan uw lopende lening te gaan verkopen aan een andere investeerder, op een secundaire markt van leningen als investering. Dit kan tijd en energie kosten, om nog maar te zwijgen van een eventueel verlies dat u dient te slikken...

Gelukkig zijn er ook andere platformen die geen secundaire markt draaiende houden. Bij dergelijke platformen kan u beslissen om uw geïnvesteerd terug te claimen via een geldteruggarantie.

U krijgt uw geïnvesteerd kapitaal dan pijlsnel terugbetaald.

Het grootste voordeel hiervan is dat u niet eerst nog eens verschillende weken of maanden vertraging oploopt op de secundaire markt van leningen als belegging.

U kunt ervoor kiezen om uw opbrengsten opnieuw te investeren of uit te keren

Via online platforms krijgt u heel wat flexibiliteit. U kunt ervoor kiezen om de binnenkomende kapitaalaflossingen en interesten opnieuw te investeren, of om deze over te schrijven naar uw rekeningen.

Maar kies niet te snel voor de optie van het uitkeren en opleven van uw vermogen. Onthoud goed wat Albert Einstein ooit zei:

Samengestelde rente is het achtste wereldwonder. Hij die dat begrijpt, verdient het… en hij die het niet begrijpt, betaalt het.

Door rente op rente te verdienen over een voldoende lange termijn, kunt u met uw spaarkapitaal in een exponentiële curve stappen. Het enige wat u nodig heeft is tijd, geduld en voldoende hoge interesten.

Uiteraard kunnen er steeds onvoorziene dingen gebeuren. U verliest uw job, u wordt ziek, uw auto gaat stuk, al uw bezittingen gaan in vlammen op, enzovoort.

Soms heeft u geen andere keuze dan uw geld onmiddellijk over te schrijven om noodgevallen op te vangen.

Daarom is het belangrijk om een peer-to-peer platform te selecteren dat dit begrijpt en respecteert.

Daarom bieden dergelijke platformen hele interessante garanties aan voor beleggers. Overweeg een platform dat geen secundaire markt heeft voor het te gelde maken van lopende leningen.

Wanneer u dan besluit om te stoppen met investeren, is het platform verplicht om het geïnvesteerd kapitaal snel uit te betalen.

Dat betekent dat u uw investering in leningen op elk moment kunt te gelde maken en uw geïnvesteerde middelen meteen terugkrijgt.

P2P leningplatforms laten het toe om wereldwijd te investeren in leningen

p2p leningplatform wereldwijde beleggingsmogelijkheden in leningenP2P leningen zijn grensoverschrijdende investeringen. Het internet zorgt voor een gigantisch bereik waardoor bekende P2P leningplatformen een gigantisch bereik hebben dat de geografische landsgrenzen overstijgt.

Dat betekent dat u als particuliere belegger geld kunt uitlenen aan personen en/of bedrijven van over heel de wereld.

Op het vlak van diversificatie biedt dit tal van voordelen. Wat geografische spreiding is altijd mooi meegenomen.

Daarbovenop geven heel wat platforms grondig inzicht in het profiel van een potentiële kredietnemer: zijn/haar land van afkomst, leeftijd, geslacht, reden van het aangaan van een lening, enzovoort.

Het wordt ook duidelijk in welke munt de lening wordt afgesloten, wat de looptijd ervan is, enzovoort.

Kortom, de combinatie van een internationaal bereik en transparante parameters zorgen ervoor dat goed gespreid investeren in leningen zeker mogelijk en haalbaar is.

Het is een geweldige manier om een passief inkomen te verdienen

Heel wat mensen beschikken over slechts één inkomen. Hun salaris. In onze maatschappij beschouwen we dat als compleet normaal, hoewel dit eigenlijk zeer riskant is. Waarom?

Denk even mee. Wanneer u maar één inkomensstroom heeft, kunt u zich snel in een moeilijke situatie bevinden van zodra deze stroom wegvalt.

En laten we eerlijk zijn, tegenwoordig kan iedereen op gelijk welk moment zijn/haar job verliezen.

Jobs zijn niet meer zo stabiel als voorheen. In de tijden van onze grootouders ging men na het verlaten van school meteen ergens aan de slag, vaak tot aan het pensioen zonder te jobhoppen.

Destijds kon men erop vertrouwen dat een werkgever voor u zorgde, tot het einde van uw carrière. Deze tijden zijn al lang vervlogen.

Er is geen loyaliteit meer tussen werknemers en werkgevers. In vele gevallen hebben werkgevers zelfs geen andere keuze dan iemand te ontslaan.

Tijdens de crisis van 2008 verloren miljoenen mensen wereldwijd onverwacht hun job. En zelfs indien u een betrouwbare werkgever en een goed arbeidscontract heeft, kunt u nooit inschatten wat de toekomst zal brengen.

Wat als u bijvoorbeeld ziek wordt en voor een langere periode niet kunt werken? Niemand denkt hier graag over na, maar als u financiële stabiliteit en veiligheid wenst te creëren voor uzelf, moet u rekening houden met dergelijke scenario’s.

Daarom zijn meerdere inkomensstromen zo belangrijk. U wilt een plan B hebben voor het geval u uw werk verliest.

P2P leningen zijn in die optiek een mooie aanvulling als vangnet. Het zijn interessante investeringsvehikels om een extra passief inkomen mee op te bouwen.

Ideaal om uw pensioen voor te bereiden

Het pensioen is de gouden tijd van het leven. Maar als u onvoldoende voorbereid bent, kunnen het eerder jaren van sukkelen en miserie zijn. Vele mensen zijn echt wel onvoldoende ingelicht op het vlak van pensioenen...

Bent u er zich bijvoorbeeld bewust van dat u een grote daling in uw inkomen zult ervaren, zelfs als u maandelijks een bedrag van uw inkomen opzij zette als appeltje voor de dorst?

Daarom is het belangrijk om uw pensioensituatie onder controle te houden en ruim op tijd aan pensioenplanning te gaan doen.

Peer-to-peer leningen kunnen ideaal zijn om een vaste inkomensstroom te genereren over een langere periode. Start nu, en uw 70 jaar oude zelf zal u dankbaar zijn voor het sneeuwbaleffect van rente op rente (start bij voorkeur al met beleggen als twintigjarige om maximaal te kunnen profiteren van de kracht van samengestelde interest).

Daarnaast zijn de volgende pagina's over pensioensparen ook interessant en mogelijks inspirerend:

U kunt mensen in nood helpen door te investeren in leningen

Als particulier kan het in bepaalde situaties erg moeilijk zijn om een consumentenlening te krijgen van de bank wanneer u een slecht kredietverleden heeft, of indien geen kredietverleden kunt voorleggen.

Er zijn tal van betrouwbare mensen die geen leningen kunnen krijgen wegens fouten die ze in het verleden maakten.

Daarnaast kennen klassieke banken niet graag kleine consumentenleningen toe aangezien deze niet super winstgevend zijn.

Investeren in leningen via een peer-to-peer platform geeft u de mogelijkheid om mensen te helpen die een lening nodig hebben, maar er geen krijgen van de bank.

U kunt dus het leven van een andere persoon op een positieve manier beïnvloeden door het nodige kapitaal uit te lenen aan hem/haar.

P2P leningplatformen om te investeren in leningen

Fast Invest

Samenvattende info over Fast Invest:

 • Rendementen tot 16%
 • Minimaal te investeren bedrag: 1 euro
 • Gratis account maken is mogelijk
 •  Twee garanties beschikbaar:
  • Geldteruggarantie (indien u uw geïnvesteerd kapitaal te gelde wilt maken, dan kan dit pijlsnel)
  • Terugkoopgarantie (platform betaalt uw lening terug indien kredietnemer in gebreke zou blijven)
 • Automatische investeringsfunctie beschikbaar

IUVO

Kenmerken van IUVO:

 • Maximaal rendement tot 15%
 • Minimaal 10 euro te investeren
 • 1 garantie beschikbaar:
  • Terugkoopgarantie (platform betaalt uw lening terug indien de kredietnemer niet meer afbetaalt)
 • Nadeel: Geen geldteruggarantie beschikbaar. Wenst u de openstaande lening direct om te zetten in liquide middelen, dan lukt dit niet onmiddellijk. U dient op de secundaire markt een overnemer/koper te vinden van de lening.
 • Gratis account aanmaken kan
 • Automatische investeringsfunctie beschikbaar

Mintos

Kenmerken van Mintos:

 • Rendementen tot 11,78%
 • Minimaal te investeren bedrag: 10 euro
 • 1 garantie beschikbaar:
  • Terugkoopgarantie (indien de kredietlener in gebreke blijft, krijgt u uw geld uitbetaald door het platform zelf)
 • Nadeel: Bij dit platform kunt u niet genieten van directe liquiditeit daar er geen geldteruggarantie van toepassing is. U dient een andere investeerder te vinden op de secundaire markt om uw geïnvesteerde middelen terug te ontvangen.
 • Gratis account maken kan
 • Automatische investeringsfunctie aanwezig

Lender & Spender

De kenmerken van Lender & Spender:

 • Rendementen tot 4%
 • Spreiding over Nederlandse kredietnemers met hoge kredietwaardigheid
 • Minimaal te investeren bedrag: 100 euro
 • 1 garantie beschikbaar: Bescherming opgebouwd vermogen. Dit betekent dat het incasseren en uitbetalen van rente en aflossingen via een onafhankelijke stichting derdengelden verloopt. Bij een eventueel faillissement van Lender & Spender blijft deze stichting doorgaan met incasseren en uitbetalen waardoor uw uitgeleend vermogen beschermd is.
 • Gratis account beschikbaar

Conclusie - Voordelen van investeren in leningen

Of u nu simpelweg op zoek bent naar een voordelige oplossing om uw spaargeld te doen renderen, of uzelf wilt beschermen tegen het verlies van inkomsten wanneer u uw job verliest, P2P leningen zijn een fantastische investeringsoptie voor jong en oud.

Ook indien u zich financieel wenst voor te bereiden voor uw pensioen met behulp van een goed renderende belegging, zijn peer-to-peer leningen een interessante investeringspiste.

Bovendien is het beleggen van kleine bedragen absoluut mogelijk via deze platformen.

Het voordeel is dat u heel bescheiden kunt instappen en met een klein bedrag kunt beleggen.

Op termijn kan het een interessante component van uw beleggingsportefeuille worden die kan helpen om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Andere info over leningen als investeringsoptie

Voorbeelden kant-en-klare investeringen in vastgoed

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Algemene beleggersinformatie

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *