• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Emigreren naar Spanje: 8 pijnlijke fouten om te vermijden

Emigreren naar Spanje: 8 pijnlijke fouten om te vermijden

min leestijd

geel bord met engelse melding verhuizen naar spanje

Op deze pagina ontdekt u 8 pijnlijke fouten om kost wat kost te vermijden bij het emigreren naar Spanje zodat uw avontuur een succes kan worden in plaats van een mislukking.

Sommige mensen denken dat wonen in een ander land automatisch voor een beter leven zal zorgen.

Maar jammer genoeg verloopt verhuizen naar het buitenland niet altijd zoals gepland… Ook emigreren naar Spanje kan vervelende frustraties en problemen opleveren.

Gelukkig bent u dankzij de onderstaande praktijkinzichten goed gewapend om alles zo goed mogelijk voor te bereiden en zo vlot mogelijk te laten verlopen!

Emigreren naar Spanje: Inleiding

Elk jaar kiezen veel mensen ervoor om naar Spanje te verhuizen. Volgens verschillende ranglijsten is Spanje een van de beste landen ter wereld om te wonen omdat het land echt wel veel te bieden heeft (zoals acceptabele kosten van levensonderhoud).

Voor de meeste van deze mensen verloopt de emigratie heel goed maar voor een kleine minderheid loopt het helaas uit op een zware ontgoocheling.

Hieronder krijgt u meer gedetailleerde informatie over waarop u zoal moet letten om van uw emigratie naar Spanje een succesverhaal te maken.

Tip: Hierna kunt u zich ook vergewissen van enkele veelgemaakte fouten om te vermijden bij een verhuis naar Spanje.

8 pijnlijke fouten om te vermijden als u wilt emigreren naar Spanje

Zich niet voldoende voorbereiden alvorens te verhuizen naar Spanje

aantrekkelijke kosten van levensonderhoud goede levenskwaliteit en sfeer in spanje

Een schrijnend gebrek aan voorbereiding is een van de meest voorkomende oorzaken van een mislukte emigratie naar Spanje.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Vind de Beste Hypotheek met Onze Vergelijker van 20+ Spaanse Banken

Ook al is Spanje een Europees land en is het vrij gemakkelijk om in Spanje te wonen, dat betekent nog niet dat u onvoorbereid naar Spanje moet emigreren!

Verhuizen naar Spanje, of naar eender welk ander land, moet een weloverwogen beslissing zijn.

U moet met andere woorden zoveel mogelijk te weten komen over het land (Spanje) en meer bepaald over de stad en/of de regio in Spanje waar u zich wilt vestigen.

Enkele vragen om zelf te beantwoorden

Hieronder volgen enkele voorbeelden van vragen die u dient te beantwoorden ter voorbereiding op een verhuis naar Spanje:

 • Welke gebieden in Spanje vind ik aantrekkelijk?
 • Wat zijn de vastgoedprijzen in de streek die ik voor ogen heb?
 • Zal ik starten met huren of wil ik direct vastgoed kopen (lees er alles over in ons artikel over het aankoopproces van vastgoed in Spanje in 7 grote stappen)? In het laatste geval is de overzichtspagina om Spaans vastgoed te zoeken zeker en vast interessant om even te bekijken.
 • Wat zijn de levenskosten in die streek plus minus?
 • Zijn er voldoende activiteiten en culturele uitstappen mogelijk?
 • Voldoet deze plek echt aan mijn verwachtingen qua levensstijl?
 • Hoe werkt de gezondheidszorg er?
 • Wonen er andere Nederlandstalige expats in de buurt?
 • Zijn er mogelijkheden in deze buurt om eerst te starten met huren van Spaans vastgoed (om dan eventueel later pas te kopen)
 • Zijn er voldoende moderne supermarkten in de buurt? Etc.

Emigreren naar Spanje en achteraf ongelukkig zijn met de gekozen locatie

Voordat u contact opneemt met een Nederlandstalige makelaar in Spanje of alvorens uw eigen onderzoek te doen, is het belangrijk om eerst de regio in Spanje te bepalen waarin u geïnteresseerd bent.

Stap 1: Nadenken over de streek

En als u de regio of de stad in kwestie nog niet kent, is het zeker interessant om eerst een tijdje een appartement of woning te huren voordat u overweegt om effectief off-plan vastgoed te kopen in Spanje of er reeds gebouwd onroerend goed te kopen.

Tip: Als u geïnteresseerd bent in een bepaalde locatie aan zee, huur dan eerst iets in het laagseizoen.

Het is er dan niet alleen goedkoper, u kan de locatie dan ook eens ervaren als er heel wat minder te doen is dan tijdens het hoogseizoen.

Tweede tip: Bekijk ook eens de vastgoedaanbiedingen aan de Costa Blanca en het vastgoed te koop aan de Costa Cálida. Beide costa’s zijn qua verhouding prijs/kwaliteit een pak interessanter dan de duurdere Costa del Sol.

Indien u er al eerder bent geweest en u er zich uitstekend vermaakt heeft, kunt u reeds wat geruster zijn over het gebied in Spanje waar u zich wilt vestigen.

Vervolgens is het tijd om na te denken over het huren of kopen van een huis in Spanje.

Stap 2: Kiezen tussen huren of kopen

benidorm staat voor veel hotels appartementen restaurants uitgaansleven drukte in spanje

Opnieuw geldt hetzelfde advies… Als u in het laagseizoen gaat, kunt u zien hoe het voelt in de regio of stad tijdens de niet-zomerperiode en krijgt u tevens de beste prijs.

Voor sommigen is emigreren naar Spanje een mislukking, eenvoudigweg omdat ze een bestemming hebben gekozen die niet geschikt was voor hen.

Wilt u op zeker spelen? Overweeg dan om een huis te huren in Spanje voor 1 jaar. Zo ervaart u alle seizoenen en krijgt u het best mogelijke idee van wonen in Spanje op een bepaalde locatie.

Elke regio van Spanje heeft zijn sterke en zwakke punten. Zo zal een bruisende stad aan zee in de regio Alicante niet dezelfde sfeer bieden als een kalm dorpje in het binnenland van Murcia.

Ieder van ons heeft ook zijn of haar eigen vereisten en voorkeuren. Droomt u van authenticiteit, rust, stilte en een echte Spaanse levensstijl?

Twijfelt u misschien tussen pakweg Marbella, Benidorm, Estepona en Torrevieja (waar er bijvoorbeeld in de rand in Punta Prima mooie 2-slaapkamerappartementen te koop zijn vlakbij zee)?

Dan geldt het advies om eerst eens een accommodatie te huren op deze locaties. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk via het verhuurplatform Airbnb voor een paar nachten.

Deze drie locaties vertegenwoordigen namelijk niet meteen de rustige, authentieke Spaanse manier van leven.

Tip: Als u toch geïnteresseerd bent in deze 3 steden, kan het een goed compromis zijn om een dorp of kleiner stadje op enkele kilometers afstand te kiezen waar het toch net iets rustiger is.

Stap 3: Eventueel vastgoed te koop vergelijken

Bekijk de volgende aanbiedingen en laat u inspireren over de mogelijkheden:

€191.300
2 slpk.
2 badk.
€245.000
3 slpk.
2 badk.
Appartement
Vera, Almería, Spanje

Zich niet professioneel laten begeleiden

juriste met spaanse vlag op achtergrond professionele begeleiding bij verhuis naar spanje

Voordat u naar het buitenland verhuist, moet u informatie inwinnen over uw status (ingezetene versus niet-ingezetene) en over de belastingen waarmee u te maken krijgt als u huiseigenaar wordt.

Emigreren naar Spanje moet u met andere woorden doen gebaseerd op voldoende kwaliteitsvolle informatie.

Gelukkig hebt u vandaag de dag via het internet toegang tot een schat aan informatie over emigreren naar Spanje.

U moet echter beschikken over een kritische ingesteldheid en voorzichtig zijn aangezien er zowel juiste als foutieve informatie te vinden is online.

Het is daarom echt meer dan ooit belangrijk om uw huiswerk te maken.

Als u bijvoorbeeld in Spanje vastgoed koopt, maak dan gebruik van professionele dienstverleners zoals een goede vastgoedmakelaar in Spanje (en ga zeker en vast zelf ter plaatse om potentiële panden te bezichtigen in Spanje).

Voor extra zekerheid kunt u ook beroep doen op een advocaat in Spanje. Dit is niet alleen aangeraden bij vastgoed kopen in Spanje maar ook bij zakendoen in Spanje.

Verder kunt u zo veel mogelijk te weten komen door lid te worden van expatforums en Facebookgroepen.

Dit zijn doorgaans betrouwbare online plaatsen waar u vragen kunt stellen en feedback kunt krijgen.

Tot slot nog een tip: Aarzel niet om officiële websites te raadplegen, zoals die van de ambassade van Nederland of België.

Te veel belang hechten aan de mening van anderen

Op sociale netwerken is het mogelijk om onderzoek te doen over emigreren naar Spanje door bijvoorbeeld getuigenissen van anderen te lezen.

Het is echter belangrijk om de mening van anderen kritisch te benaderen.

Getuigenissen zijn waardevol tot op een bepaald niveau

sociale netwerken raadplegen getuigenissen aanhoren praten met locals die in spanje wonen

Velen laten zich (anoniem) uit over de voor- en nadelen van het wonen in een bepaald land of een bepaalde stad. Maar wat is hun mening waard en is het wel de waarheid?

Laat de mening van echte mensen die er het hele jaar wonen, echte ervaringsexperts dus, doorwegen! En neem de mening van tijdelijke vakantiegangers of anonieme online accounts met een korrel zout.

Ergens op vakantie zijn voor een week versus er het hele jaar door wonen kan namelijk heel verschillend zijn.

In ieder geval kan het lezen van deze getuigenissen online u helpen om de kenmerken en de voor- en nadelen te identificeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn de volgende:

 • Enorm veel lekkere restaurants aan scherpe prijzen aanwezig
 • Deze stad is het hele jaar door levendig
 • De vele pubs en bars zorgen voor veel overlast (geluid, gevechten, wildplassen, enzovoort)
 • Er zijn veel Nederlandstaligen op deze locatie
 • Er wonen heel veel irritante en luidruchtige Engelsen
 • Deze plek is gevaarlijk wanneer het donker wordt, enzovoort.

Gebruik getuigenissen op het internet dus zeker en vast om een idee te krijgen maar laat ze nooit doorslaggevend zijn.

Neem het advies van vreemden, of zelfs van uw vrienden, niet zomaar aan als de ultieme waarheid. Bedenk dat wat goed is voor anderen, niet noodzakelijkerwijs goed is voor u.

De wetenschap dat het goed is voor anderen kan u een beter en zekerder gevoel geven. Men is namelijk sneller geneigd om te geloven dat het wel goed moet zijn omdat iedereen er positief over praat.

Zelf oordelen is de slimste zet

Maar pas op! Een bepaalde locatie in Spanje is misschien goed voor anderen, maar hoe zit het met u?

Om te kunnen beoordelen of een plaats geschikt is voor u, is het verstandig om erheen te gaan en de regio zelf te ervaren!

Neem dus voldoende tijd om u voor te bereiden en doe beroep op de nodige professionals alvorens u beslist om ergens te kopen of een huurcontract van lange termijn af te sluiten.

Denken dat Spanje een paradijs is voor jobs en om er te werken

als expat met goede baan hebben gelukkig en goed leven in spanje

Er bestaat een mythe dat Spanje een paradijs is om te werken… Niets is minder waar!

Als u in Spanje werkt, zijn er eigenlijk twee mogelijkheden:

 • U bent werknemer en heeft geluk als expat (tenminste indien u behandeld wordt als een expat).
 • U bent zelfstandige en heeft geen geluk (want de belastingen zijn hoog in Spanje en u heeft geen werkzekerheid).

Als u als expat niet werkt in Spanje, dan bent u ofwel gepensioneerd, ofwel bent u er niet in geslaagd om een goede baan te vinden. Misschien heeft u zelfs geld verloren in plaats van verdiend.

Dit type profiel (iemand die geen cent verdiend heeft) keert meestal terug naar het land van herkomst (België of Nederland) en komt terug van een kale reis met een zekere wrok tegen Spanje.

Oorzaken van een mislukte emigratie naar Spanje qua werk en inkomsten

Maar waarom is de emigratie naar Spanje van dergelijke personen eigenlijk op een mislukking uitgedraaid?

Er zijn verschillende oorzaken:

 • Impulsiviteit: Ofwel zijn het mensen die impulsief “alles hebben achtergelaten” in hun land van herkomst om zich op Spanje te richten, zonder enige voorbereiding en zonder de Spaanse taal te spreken.
 • Onderschatting: Ofwel zijn het mensen die naar Spanje zijn verhuisd met de gedachte dat ze makkelijk werk zouden vinden in Spanje of dat hun zelfstandigenactiviteit makkelijk van de grond zou gaan. Er zijn zelfs mensen die in Spanje een restaurant beginnen zonder enige ervaring in de horeca.

Maar laten we positief blijven want er zijn natuurlijk ook expats die een goede baan hebben in Spanje en er al jaren heel goed leven. U kunt met de technologie van vandaag ook relatief makkelijk Spaans leren.

Vasthouden aan een illusie van een nostalgisch Spanje dat niet meer bestaat

winkeltje van in de jaren 70 enkel nog foto's en herinneringen

Het Spanje dat ruikt naar het goede leven van de jaren ’70 en ’80 en een gepassioneerde en vrije sfeer heeft, bestaat al jaren en zelfs decennia niet meer.

Naar de lokale waterput gaan om water te halen, enkel zandwegen (en geen snelwegen), geen grote supermarkten, alleen maar lokale landbouwers die hun producten lokaal verkopen, etc. Dit is helaas het Spanje dat alleen nog bestaat in foto’s en herinneringen.

Spanje evolueert pijlsnel en daar hoort vanzelfsprekend enorm veel ontwikkeling, infrastructuur en moderne en digitale technologie bij.

Daarom is het uitermate belangrijk om betrouwbare informatie in te winnen over de huidige situatie in de regio waar u naartoe zou verhuizen.

Denken dat men in Spanje nog voor een peulschil vastgoed kan kopen

Sommige mensen denken dat de vastgoedmarkt in Spanje nog even financieel aantrekkelijk is als tijdens hun jeugd en/of adolescentie.

Deze mensen komen met een vooropgezet idee van onroerend goed in Spanje en denken dat ze voor een appel en een ei een villa aan het strand kunnen kopen.

U kunt zich echter voorstellen dat de vastgoedmarkt in Spanje op een aantal decennia enorm veranderd is.

Met andere woorden, de tijden zijn veranderd en ook de vastgoedprijzen in Spanje zijn mee geëvolueerd.

Dit betekent echter niet dat u vandaag geen deals meer kan vinden voor wat betreft immo in Spanje! U krijgt er namelijk nog steeds meer waar voor uw (pensioen)geld dan in België of Nederland.

Verwachten dat emigreren naar Spanje de oplossing is voor al uw problemen

geel bord met engelse melding verhuizen naar spanje

Er is nog een ander type expatprofiel dat betrekking heeft op mensen die een beetje te dromerig zijn…

Deze mensen denken dat in Spanje gaan wonen om er te werken of gaan pensioneren in Spanje hun leven zal veranderen en hun leven een positieve wending zal geven. Ze denken dat emigreren naar Spanje al hun problemen zal oplossen…

Verhuizen naar het buitenland staat echter niet gelijk aan een beter leven dat alle huidige problemen op magische wijze zal uitwissen. Bovendien is het gewoon gevaarlijk om zo te denken.

Onthoud dit: Een land, ook Spanje niet, kan de loop van uw leven niet veranderen als u uw leven niet in eigen handen neemt.

Anders gesteld, het perfecte land bestaat niet. Hoewel Spanje wel enorm veel te bieden heeft met de aantrekkelijke kosten van levensonderhoud, de fantastische levenskwaliteit, de aanstekelijke sfeer, het mooie weer, vrij lage gemeenschappelijke kosten in een urbanisatie, etc.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat Spanje u sowieso plotsklaps een beter leven zal geven of dat het uw leven plots meer betekenis zal geven. Als u dat denkt, staat u enkel een teleurstelling te wachten!

Spanje is een volwaardig Europees land

spanje heeft een uitgebreid wegennetwerk en goede snelwegen zoals andere europese landen

Spanjaarden hebben tegenwoordig net hetzelfde comfort als veel andere Europeanen, zoals de Nederlanders, de Belgen en de Fransen.

Zoals in de meeste Europese landen heeft Spanje internet, wifi, goede snelwegen en ook moderne, grote winkelcentra.

Spanje heeft ook een zeer efficiënt gezondheidssysteem waar de geneeskunde gebruikmaakt van de nieuwste technologie en wetenschap.

Dit alles toont aan dat het land Spanje in al uw levensbehoeften kan voorzien en dat u er niks hoeft tekort te komen.

Slechte ervaringen over emigreren naar Spanje omwille van persoonlijke redenen

Slechte ervaringen van expats in Spanje zijn meestal het gevolg van een slechte voorbereiding en misvattingen over het land, hoewel dit natuurlijk een veralgemening is.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat sommigen niet van hun emigratie naar Spanje zullen genieten omwille van persoonlijke redenen, zoals het gemis en ontbreken van familie of er totaal niet in slagen zich te integreren.

Spanje is echter een land waar het vrij gemakkelijk is om zich te integreren en om te investeren en wonen in Spanje.

Het is zo’n populaire bestemming omdat het zoveel te bieden heeft, zowel voor werkende expats als voor gepensioneerden.

Spanje biedt ook een zeer aantrekkelijke levenskwaliteit en lagere levenskosten dan Nederland en België.

Emigreren naar Spanje: Conclusie

Om van uw emigratie naar Spanje een succes te maken, is het noodzakelijk om goed geïnformeerd te zijn en, indien mogelijk, erheen te gaan en een tijdje een accommodatie te huren om te zien hoe u er zich voelt.

U hoeft niet voor jaren te huren! Een paar weken of maanden huren kunnen reeds voldoende zijn om u te helpen beslissen.

Als u aan zee wilt wonen, huur dan ook eens ’s winters om te zien hoe de plek buiten het seizoen is (en de lagere huur is mooi meegenomen).

Andere mensen zijn dan weer teleurgesteld door hun emigratie naar Spanje omdat Spanje niet meer is wat het volgens hen ooit geweest is. Deze nostalgie bederft dus hun plezier en stelt hen teleur.

Ten slotte, voordat u definitief naar Spanje verhuist, maakt u best een reis en huurt u er best een appartement of woning in uw gekozen regio.

Even huren zal absoluut geen verspilling van tijd of geld zijn. Integendeel, het zal u zekerheid bieden en ervoor zorgen dat u de juiste keuze maakt betreffende het al dan niet emigreren naar Spanje.

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!