• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Pensioneren in Spanje: Is dat iets voor mij?

Pensioneren in Spanje: Is dat iets voor mij?

min leestijd

een gepensioneerd koppel rustig zittend op een bank met zicht op een baai in tenerife

Sommige mensen overwegen om te pensioneren in Spanje, maar vragen zich af of dat wel een goed idee is…

Wat kan u zoal verwachten als u uw oude dag in Spanje doorbrengt?

En wat zijn de grootste pluspunten en voordelen van Spanje als pensioenbestemming? Lees zeker en vast verder om wat wijzer te worden…

Pensioneren in Spanje: Inleiding

een gepensioneerd koppel rustig zittend op een bank met zicht op een baai in tenerife

Wie droomt er niet van een rustig pensioen aan zee op een zonnige bestemming na een leven lang te hebben gewerkt?

Pensioneren in Spanje wordt steeds populairder bij jonge gepensioneerden. Maar is het iets voor u?

In wat volgt krijgt u een duidelijker beeld van wat u kan verwachten als u uw pensioen zou doorbrengen in Spanje met uw Nederlands of Belgisch pensioen (meer bepaald in het zuiden van het land).

Spanje is een goede bestemming als u zon wilt

Als u het hele jaar door zon wilt, kunt u maar beter het zuiden van Spanje kiezen en bijvoorbeeld niet de regio Galicië in het noorden waar het vaker regent (Tip: naast dit klimatologische weetje zijn er nog tal van andere weetjes over Spanje).

Aan de Costa Blanca, gelegen in de regio Alicante, kunt u bijvoorbeeld genieten van meer dan 300 dagen zon per jaar. Bekijk de volgende immobiliën te koop aan de Costa Blanca voor een idee van de prijs/kwaliteit verhoudingen en de prijzen per vierkante meter nieuwbouw.

Aan de Costa Cálida in de regio Murcia of in Almeria of aan de Costa del Sol in de regio Andalusië kunt u zelfs genieten van meer dan 320 dagen zon per jaar! Bekijk het vastgoed te koop aan de Costa Cálida voor een impressie van wat u zoal kunt kopen met uw budget.

Spanje is een topbestemming om de donkere, grijze wintermaanden in België en Nederland te vermijden.

U kan er genieten van meer zon en een aangenamer klimaat, wat alleen maar positief kan zijn voor uw gezondheid en humeur.

Pensioneren in Spanje betekent een verandering van levenswijze

man die siesta neemt in pyjama op balkon in spanje

Besluiten om met pensioen te gaan in Spanje betekent dat u aanvaardt om uw leven te veranderen.

Uw leven zal veranderen

Met andere woorden, het is helemaal niet de bedoeling om uw oude leven naar dit land te verplaatsen. De Spaanse gewoonten verschillen immers sterk van die in België of Nederland.

Spanjaarden lunchen bijvoorbeeld tussen 14u en 15u in de namiddag. Wees dus niet verbaasd als men u nog niet wilt bedienen in het restaurant om omstreeks 11u30 of 12u.

Wonen in Spanje betekent ook dat u moet accepteren dat het administratieve systeem er anders functioneert dan in uw land van herkomst.

Wat vanzelfsprekend soms kan leiden tot misverstanden, frustraties, enorme administratieve vertragingen en zelfs woede of paniek.

Overweeg beroep te doen op een professional

Als u de Spaanse taal (nog) niet spreekt of onvoldoende beheerst, kan dat leiden tot moeilijkheden in de praktijk.

Het is daarom van groot belang dat u zich goed voorbereidt of dat u zich eventueel goed laat begeleiden door een professional tegen betaling.

Tip: Overweeg toch om zelf een woordje Spaans te leren.

Spanje is niet het antwoord op al uw problemen

Als je van land verandert, verander je ook je levenswijze. Maar besef wel dat verhuizen naar Spanje niet betekent dat uw leven er automatisch beter zal zijn.

Sommige mensen denken namelijk dat een nieuw land al hun problemen zal oplossen. Deze naïeve visie op emigratie zal dan wellicht tot een grote teleurstelling leiden.

Uw land van herkomst vergelijken met Spanje is een goed idee maar u moet niet overdrijven en denken dat Spanje het antwoord is op al uw problemen en frustraties.

Het perfecte land bestaat niet maar er zijn wel degelijk landen waar je je beter voelt.

Emotionele aanpassingen

Wees er u ook van bewust dat u mentale en emotionele veranderingen zult ondergaan:

  • In het begin, tijdens de eerste maanden van uw pensioen in Spanje, lijkt alles prachtig, zelfs idyllisch. En dat is volkomen normaal, het is net alsof u op vakantie bent.
  • Later kan het zijn dat uw gedachten zich aanpassen en dat u zich zelfs een beetje verdrietig voelt. Deze reactie is ook heel normaal! U bent net met pensioen, u bent net verhuisd naar een ander land en u komt in een nieuw ritme terecht.

Daarom zal het belangrijk zijn om in Spanje vrienden te maken, hobby’s en activiteiten te hebben, en om met volle teugen te genieten!

Pensioen in Spanje is een goede optie als u van gezelligheid houdt

Over het algemeen zijn Spanjaarden zeer sociaal en reiken zij van nature de hand uit naar anderen.

Het weer zorgt voor veel contactmomenten

mensen aan toog in gezellige tapasbar gedroogde ham klassiek interieur

In Spanje is het vaak goed weer en wordt er veel op straat geleefd, waardoor de mensen veel tijd buiten doorbrengen.

Wees bijvoorbeeld niet verbaasd als u op restaurant wordt aangesproken door iemand aan de tafel naast u.

Wanneer u in de winkel bent en afrekent als vrouw, hoort u misschien een “Hola, guapa” (vrij vertaald: “Hoi, schat”).

Dat is absoluut geen flirten (of misschien toch een klein beetje?), maar eerder een leuke Spaanse manier om hallo te zeggen.

Sociale integratie kan vlot verlopen

Als u van nature een vriendelijk persoon bent, als u vaak de hand uitsteekt naar anderen, als u moeite doet om erbij te horen en als u gewoon gezellig bent, zult u al snel worden uitgenodigd voor een feestje, etentje of een bezoek aan de bar om tapas te eten.

Met een dergelijke sociale houding zult u ook vlot vrienden maken en zowel Spanjaarden als andere buitenlandse expats zullen tot uw vriendenkring behoren.

Veel andere expats zijn ook op zoek naar vriendschap

spaanse tapas kleine gehaktballetjes gezouten vis en roerei

Inderdaad, we mogen degenen niet vergeten die net als u hun land hebben verlaten voor een nieuw leven in Spanje! Deze mensen zijn ook deels naar Spanje gekomen vanwege de aangename manier van leven.

En heel vaak zijn ze ook naarstig bezig om een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Wat natuurlijk opportuniteiten biedt om te verbroederen…

Bovendien kan het voor u geruststellender zijn om mensen te vinden die ook Nederlands spreken.

Verwaarloos uw Spaans niet

Toch wordt het sterk aangeraden om zo snel mogelijk wat basiswoordenschat Spaans te leren.

Mensen die willen pensioneren in Spanje, streven doorgaans naar een rustig en aangenaam leven.

En ze zijn over het algemeen altijd blij om nieuwkomers te verwelkomen, hen voor te stellen aan vrienden, goede tips en adresjes mee te delen, enzovoort.

Expats in Spanje zijn doorgaans erg actief. Ze komen graag samen om op restaurant te gaan, te wandelen, fietsen, padel te spelen, samen Spaanse lessen te volgen of concerten bij te wonen bijvoorbeeld.

Spanje biedt een betere sfeer

standbeeld van san miguel in de straten van granada tijdens festival romeria de san miguel

Het is absoluut geen cliché om te zeggen dat Spanjaarden graag feesten.

Er is altijd wel iets te doen: Kerstmis, feesten van bepaalde Heiligen (zoals San Miguel, San José…), Carnaval, de indrukwekkende Goede Week, lokale buurtfeesten, nationale feestdagen, enzovoort.

Over het algemeen brengen de Spanjaarden graag een bezoekje aan de bar en bouwen ze graag een feestje.

Zou dit de reden kunnen zijn waarom Spanje wordt beschouwd als een van de gelukkigste landen van Europa? Deze voorliefde voor feest is er waarschijnlijk deels een verklaring voor.

Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat wonen aan zee gelukkig maakt.

Spanjaarden zijn ook meer “ontspannen” mensen, of zelfs een beetje te ontspannen… Dat betekent dat stiptheid niet hun beste eigenschap is.

Pensioneren in Spanje is goed voor uw gezondheid en moraal

In Spanje pensioneren zal u aanmoedigen om vaker naar buiten te gaan en van de zon te genieten, wat uw gezondheid ten goede komt.

Afhankelijk van de bestemming die u kiest, kan naar Spanje verhuizen (met of zonder uw huisdieren) dus een echt positief effect hebben op uw gezondheid.

Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat leven aan zee positieve effecten heeft op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

De meeste gepensioneerden in Spanje zijn het eens over één gevoel: ze voelen zich energieker en jonger!

Het “dulce vida” dat deze mensen in Spanje ervaren is zeker een factor. In dit land kan men zich inderdaad ook meer en beter ontspannen.

Leven in Spanje is ook leven in veiligheid

Voor wie in Spanje wil wonen en met pensioen wil gaan, is veiligheid een belangrijke en steeds terugkerende kwestie.

In hun thuisland kunnen sommige Belgen en Nederlanders zich op bepaalde plaatsen onzeker en onveilig voelen, vooral vrouwen.

Maar in Spanje zal dit gevoel grotendeels compleet verdwijnen. U kunt zich immers veilig voelen op straat in Spanje, wanneer u met vrienden op stap bent of zelfs wanneer u alleen gaat wandelen.

Vrouwen kunnen in Spanje met een gerust hart ’s avonds laat de hond uitlaten of zelfs naar een fiesta gaan.

Verder kunt u ons ander artikel raadplegen voor een overzicht van de veiligste autonome gemeenschappen in Spanje.

Ongewenste intimidatie op straat is strafbaar

Goed om weten: Straatintimidatie wordt erkend als een misdrijf in Spanje en het is een van de veiligste landen van Europa.

Natuurlijk is niks zonder risico, zelfs niet met de wagen rijden. Zoals overal beoefent u dus maar beter een gezonde, normale waakzaamheid in het verkeer in Spanje.

Investeren in Spaans vastgoed is toegankelijker

Onroerend goed kopen in Spanje is nog mogelijk aan schappelijke prijzen, in tegenstelling tot in Nederland en België.

Er zijn namelijk huizen en appartementen te koop in Spanje aan hoge, middelmatige en lage prijzen waardoor er voor elk budget wel iets kan gevonden worden.

Tip: Het is ook perfect mogelijk om lokaal in Spanje een deel van de aankoopprijs te lenen. Lees er meer over op de pagina Hypotheek in Spanje berekenen.

Zelfs als u besluit om er niet het hele jaar te wonen, blijft het een goede investering omdat u uw woning kunt verhuren en zo kunt genieten van wat extra huurinkomen tijdens uw pensioenjaren.

Overzicht Spaans vastgoed te koop

€325.000
3 slpk.
2 badk.
€269.000
2 slpk.
2 badk.
€255.000
1 slpk.
1 badk.
Dakappartement
Alicante, Alicante, Spanje

Spanje is een topbestemming als u van eten houdt

paella en gegrilde vis voor fijnproevers in spanje

Als u een fijnproever bent, is Spanje een paradijs voor u! De Spanjaarden zullen u verwelkomen met lekkere tapas en paella’s.

Verse visgerechten kosten er een fractie van wat ze in België en Nederland kosten.

Goed om weten: Als u naar Murcia gaat, wordt u ontvangen met Zarangollo en Pipirrana.

En als u naar Andalusië trekt, dan dient u op de hoogte te zijn van de eetgewoonten in Andalusië zodat u maximaal kunt genieten van de Andalusische gastronomie.

Pensioneren in Spanje kan een zuinige optie zijn

muntstukken en bankbiljetten euro lage kosten van levensonderhoud in spanje

Wanneer u met pensioen gaat, zal uw koopkracht afnemen daar het gemiddeld wettelijk pensioen lager ligt dan het gemiddeld maandelijks salaris.

Maar indien u pensioneert in Spanje, zal u met uw pensioeninkomsten veel verder springen.

Met andere woorden, uw koopkracht zal afnemen (een pensioen is wat lager dan een salaris) maar uw levenskosten niet. Spanje als bestemming om naar te verhuizen is op het vlak van leven namelijk een pak goedkoper.

Meer koopkracht in Spanje met uw maandelijks pensioen

In Nederland en België is het waarschijnlijk dat u als gepensioneerde niet dezelfde levensstijl kunt aanhouden als toen u nog werkte.

Daardoor kiezen steeds meer gepensioneerden voor Spanje vanwege het goedkopere leven. In Spanje is het voor gepensioneerden niet alleen aangenaam leven, het is er ook financieel voordeliger.

De prijzen in Spanje zijn veel goedkoper dan in Nederland of België en dat geldt zowel voor voeding als voor het huren of kopen van vastgoed in Spanje (tijdens vastgoedbezichtigingen in Spanje zal u dit snel vaststellen).

Pensioneren in Spanje: Conclusie

Besluiten om met pensioen te gaan in Spanje is geen beslissing die lichtzinnig moet worden opgenomen.

Als u een meer ontspannen leven wilt aan zee en in de zon, maar toch nog relatief dicht bij Nederland of België, kan Spanje een goede optie zijn.

Vergeet ten slotte niet dat emigreren naar Spanje ook vaak een nieuwe levenswijze inhoudt die enige aanpassing van u zal vergen.

Kortom, pensioneren in Spanje komt met diverse grote voordelen maar u zal zelf ook voldoende moeite moeten doen om er een groot succes van te maken!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

    Privacybeleid *