• Home
 • »
 • Hypotheek Costa del Sol

Hypotheek Costa del Sol

dronefoto van kustlijn van Benalmádena aan Costa del Sol in Spanje met veel witte villa's

De zonovergoten Costa del Sol is al decennialang een magneet voor vastgoedinvesteerders en vakantiegangers uit Nederland, België en talloze andere landen van overal ter wereld.

Deze prachtige kustregio in de buurt van Gibraltar en ten noorden van Marokko biedt meer dan 320 dagen zon per jaar, prachtige stranden aan de Middellandse Zee en de adembenemende Sierra Blanca bergketen die eveneens vlakbij is.

Deze gids biedt een uitgebreid overzicht van alles wat u moet weten over het verkrijgen van een hypotheek aan de Costa del Sol.

Weetje: Gezien de prijzen van onroerend goed aan deze costa financieren heel wat Belgen en Nederlanders hun aankoop gedeeltelijk met een hypotheek in Spanje (of eventueel via een Belgische of Nederlandse bank).

Hypotheken aan de Costa del Sol

prachtige palmbomen op een rij op brede boulevard langs de zee in Nerja aan Costa del Sol

De hypotheekmarkt aan de Costa del Sol is competitief en dynamisch en biedt verschillende opties voor zowel inwoners als niet-inwoners die willen lenen om er vastgoed te kopen.

Een hypotheek in Spanje is doorgaans verkrijgbaar in drie rentestructuren, elk met zijn eigen voor- en nadelen:

 • Hypotheken met vaste rentevoet: Deze hypotheken bieden stabiliteit doordat de rente gedurende de looptijd van de lening gelijk blijft. Dit is ideaal voor kopers die voorspelbare maandelijkse betalingen willen.
 • Hypotheken met variabele rentevoet: Deze hypotheken beginnen vaak met een lagere rente, die na een bepaalde periode kan stijgen of dalen afhankelijk van de marktomstandigheden.
 • Hypotheken met semi-variabele rentevoet: Dit type hypotheek combineert de voordelen van variabele rentevoeten met een zekere mate van voorspelbaarheid.

Vereiste eigen inbreng voor aankoop aan Costa del Sol

De meeste hypotheekopties in Spanje bieden voor Belgen en Nederlanders de mogelijkheid om tot 70% van de waarde van de woning te financieren.

In bepaalde gevallen (indien u een uitstekend kredietdossier kunt voorleggen) kan u tot 80 of zelfs tot 90% van het aankoopbedrag lenen ook.

Lokale banken en hypotheekadviseurs in Spanje kunnen u sowieso helpen om de beste optie te vinden die past bij uw financiële situatie en doelen.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Vind de Beste Hypotheek met Onze Vergelijker van 20+ Spaanse Banken

Type 1: Hypotheek met vaste rentevoet

motorboot met mensen op die terug naar haven vaart bij zonsondergang in Marbella in Spanje

Een hypotheek met een vaste rentevoet is een populaire keuze onder vastgoedkopers aan de Costa del Sol vanwege de stabiliteit en voorspelbaarheid die dit type lening biedt.

Bij dit soort hypotheek blijft de rentevoet gedurende de gehele looptijd van de hypothecaire lening onveranderd, ongeacht de fluctuaties in de kapitaalmarkten.

Enkele kenmerken en voordelen van een hypothecaire lening met vaste rentevoet voor vastgoed aan de Costa del Sol volgen hieronder:

Stabiliteit en voorspelbaarheid

Een van de grootste voordelen van een hypotheek met een vaste rentevoet is de stabiliteit.

Doordat de rentevoet vaststaat, blijven de maandelijkse aflossingen gelijk gedurende de gehele looptijd van de lening.

Dit biedt u als koper van onroerend goed aan de Costa del Sol dus volop zekerheid over uw toekomstige financiële verplichtingen.

Met dit soort hypotheek wordt het dus heel gemakkelijk om uw budget op de lange termijn op te stellen. Indien u niet van verrassingen houdt, dan is dit de juiste keuze voor u!

Voordelen van een vaste rentevoet

 • Financiële zekerheid: Een vaste rentevoet beschermt u als ontlener tegen stijgingen van de marktrente. Dit is bijzonder voordelig in een economische omgeving met verwachte renteverhogingen in de toekomst.
 • Eenvoudige budgettering: Met vaste maandelijkse betalingen kan u als ontlener eenvoudig uw budget plannen zonder financiële verrassingen en onverwachte renteverhogingen.
 • Gunstige langetermijnplanning: Een hypotheek met vaste rente biedt de mogelijkheid om uw financiën op de lange termijn te stabiliseren. Qua maandelijkse cashflowplanning voor een appartement voor verhuur aan de Costa del Sol is dit bijvoorbeeld bijzonder interessant.

Nadelen van vaste rentevoet

Hoewel een hypotheek met vaste rente veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden:

 • Hogere initiële rentevoet: Over het algemeen hebben hypotheken met een vaste rentevoet een hogere initiële rentevoet dan hypotheken met een variabele rentevoet. Dit komt doordat de geldverstrekker het risico van toekomstige rentestijgingen compenseert en in de prijs rekent.
 • Minder flexibiliteit: Als de marktrente daalt, blijft u als ontlener gebonden aan de hogere vaste rentevoet. En indien u de lopende hypotheek wenst te herfinancieren, zal dit extra kosten met zich meebrengen.

Keuze van de looptijd in Spanje

Hypotheken met een vaste rentevoet zijn beschikbaar met verschillende looptijden, doorgaans variërend van 10 tot 25 à 30 jaar afhankelijk van uw profiel en leeftijd.

Weetjes:

 • Hypotheken met kortere looptijden komen meestal met lagere rentevoeten maar hogere maandelijkse betalingen, en
 • Hypotheken met langere looptijden komen meestal met hogere rentevoeten maar lagere maandelijkse aflossingen.

Type 2: Hypotheek met variabele rentevoet

witte klassieke rijwoningen in straten van Estepona pittoresk beeld

Een hypotheek met een variabele rentevoet voor de financiering van vastgoed aan de Costa del Sol kan aantrekkelijk zijn indien u wilt profiteren van mogelijke rentedalingen en lagere initiële maandelijkse betalingen.

Deze hypotheekvorm biedt flexibiliteit maar u dient op te letten want dit type hypotheek brengt ook risico’s met zich mee…

Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de kenmerken en de voor- en nadelen van een hypotheek met variabele rentevoet in deze regio, evenals specifieke overwegingen voor Belgen en Nederlanders:

Flexibiliteit en potentiële kostenbesparing

Een van de grootste voordelen van een hypothecaire lening met variabele rentevoet is de mogelijkheid om te profiteren van rentedalingen.

De rentevoet wordt periodiek aangepast op basis van de marktomstandigheden waardoor u als ontlener kans maakt op lagere maandelijkse betalingen in de toekomst als de rentevoeten zouden dalen.

Voordelen van een hypotheek met variabele rentevoet

 • Lagere initiële kosten: Een hypotheek met een variabele rente begint vaak met een lagere rente dan een hypotheek met vaste rentevoet (wat resulteert in lagere maandelijkse betalingen bij aanvang van de lening).
 • Potentiële rentebesparingen: Als de marktrente daalt, dalen ook uw maandelijkse betalingen. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren qua het totaal van de door u betaalde interesten gedurende de looptijd van de lening.
 • Flexibiliteit voor huizenflippers: Indien u verwacht dat u het pand binnen een paar jaar opnieuw gaat verkopen, kan een hypotheek met variabele rentevoet voordelig zijn vanwege de lagere initiële kosten.

Nadelen en overwegingen qua risico’s

Spaanse hypotheken met variabele rente komen met enkele belangrijke nadelen:

 • Renterisico: De grootste zorg bij een hypotheek met variabele rentevoet is het renterisico. Als de marktrente stijgt, zullen ook uw maandelijkse betalingen stijgen (wat kan leiden tot onverwachte financiële druk).
 • Onzekerheid: Door de variabele aard van de rentevoet kunnen maandelijkse betalingen fluctueren, wat budgettering moeilijker maakt. Het is een leningsvorm die niet voor iedereen geschikt is op mentaal vlak. U moet mentaal rijp zijn voor fluctuaties en onzekerheid.

Specifieke aandachtspunten voor lening met variabele rente aan de Costa del Sol

Indien u een hypothecaire lening met variabele rentevoet overweegt om vastgoed aan de Costa del Sol mee te financieren, zijn de volgende zaken ook belangrijk voor u:

 • Regionale rentetarieven zijn geen mythe in Spanje: De rentevoeten in Spanje kunnen variëren op basis van regionale en economische omstandigheden. Het is belangrijk om de huidige rentetarieven en verwachtingen voor toekomstige rentebewegingen in overweging te nemen.
 • Nieuwe hypotheekwetgeving: De recente hervormingen in de Spaanse hypotheekwetgeving bieden extra bescherming voor kopers zoals transparantievereisten en beperkingen qua boetes voor vervroegde aflossingen.
 • Lokale banken en voorwaarden: Verschillende banken bieden verschillende voorwaarden en rentetarieven aan. Het is essentieel om de aanbiedingen van verschillende Spaanse banken te vergelijken om de beste deal te vinden.

Type 3: Hypotheek met semi-variabele rentevoet

vissersbootjes en plezierbootjes in haven van Estepona aan Costa del Sol bij zonsondergang

Bij hypotheken met een variabele rentevoet worden er beschermingsmechanismen ingebouwd om extreme rentefluctuaties te beperken.

Dit type hypothecaire lening is ontworpen om de voordelen van variabele rentetarieven te combineren met een zekere mate van zekerheid en voorspelbaarheid.

Indien u niet vies bent van wat risico, dan is deze hypotheekvorm misschien wel de juiste keuze om uw vastgoed aan de Costa del Sol mee te financieren…

Maximale schommelingsmarges

Een semi-variabele rentevoet komt doorgaans met maximale schommelingsmarges (ook wel CAP genoemd).

Deze marges beperken de mate waarin de rentevoet kan stijgen of dalen bij elke herzieningsperiode.

Voor u als ontlener biedt dit meer stabiliteit en voorspelbaarheid qua maandelijkse betalingen.

Praktijkvoorbeeld: 5/5/5-lening

Een typisch voorbeeld van een semi-variabele lening is de 5/5/5-structuur. Hierbij kan de rentevoet van de hypotheek elke vijf jaar worden herzien door de kredietinstelling.

De rentevoet mag bij elke herziening echter slechts binnen een bepaalde marge fluctueren. Deze mag bijvoorbeeld maximaal 1,75 procent stijgen of dalen.

Dit ingebouwd plafond beschermt u als ontlener tegen te bruuske renteverhogingen.

En dit terwijl u eventueel toch kan profiteren van dalende rentes bij een herziening naar beneden toe (wanneer de marktomstandigheden op de kapitaalmarkten gunstig zijn).

Variaties per bank

De specifieke voorwaarden van een semi-variabele lening variëren van bank tot bank in Spanje.

Iedere financiële instelling in Spanje hanteert verschillende limieten en voorwaarden en sommige banken bieden deze gemengde leningsvorm zelfs niet aan.

Het is daarom essentieel om de voorwaarden van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Tip: Maak gebruik van de HypoScan service om dit voor u te laten doen in het Nederlands, op maat van uw situatie en wensen.

Vereisten om een hypothecaire lening aan de Costa del Sol te verkrijgen

vier palmbomen op gazon naast zandstrand aan zee in Málaga

Om een hypotheek te verkrijgen voor vastgoed aan de Costa del Sol, moet u een aantal documenten en allerlei financiële informatie verstrekken.

De vereisten kunnen variëren afhankelijk van uw residentiestatus (belastingplichtig in Spanje of in België/Nederland) en de specifieke bank waar u een aanvraag indient.

In elk geval zijn de onderstaande documenten reeds een goede indicatie van wat u dient voor te leggen:

 • Vereiste documenten voor ingezetenen (rijksinwoners/belastingplichtigen van Spanje): Kopie van paspoort/identiteitskaart, recente loonstroken, aanslagbiljetten van de fiscus, en in bepaalde gevallen een bankreferentie en bewijs van eigendom van andere activa (indien van toepassing).
 • Documenten voor mensen woonachtig in Nederland, België, enzovoort: Naast bovengenoemde documenten zult u ook aanvullende documentatie moeten verstrekken zoals een bewijs van inkomsten uit het buitenland en de details van uw NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero).

Tip: U kan ervoor opteren om u te laten begeleiden door een Nederlandse hypotheekmakelaar die u bij de hand neemt inzake uw dossiervorming en het vergelijken van verschillende Spaanse banken!

Kosten en erelonen van een vastgoedaankoop aan de Costa del Sol

Bij het kopen van een woning of appartement aan de Costa del Sol moet u rekening houden met diverse bijkomende kosten, net zoals dit in Nederland en België ook het geval is.

Deze kosten van een aankoop van vastgoed (deel via financiering) kunnen aanzienlijk zijn en omvatten onder andere de volgende zaken:

 • Notariskosten: Kosten voor het opstellen en registreren van de hypotheekakte.
 • Registratiekosten: Kosten voor de registratie van de eigendomsoverdracht bij het kadaster.
 • Belastingen: Overdrachtsbelasting voor een tweedehandswoning of BTW voor een nieuwbouwwoning.
 • Taxatiekosten: Kosten voor de waardebepaling van de woning of het appartement (kan verplicht opgelegd worden door de kredietverstrekker).
 • Hypotheekkosten: Kosten die de bank in rekening brengt voor het verstrekken van de lening (bijvoorbeeld onder de noemer dossierkosten).

Al vuistregel dient u te onthouden dat al deze nevenkosten samen een extra 10 à 14% van de prijs bedragen bovenop de aankoopprijs, afhankelijk van het type vastgoed en de specifieke locatie aan de Costa del Sol.

Tip: Het is belangrijk om al deze kosten vooraf te budgetteren en om klaar en duidelijk te onderhandelen met de hypotheekmakelaar om de kosten maximaal te drukken.

Stappen om een hypotheek aan de Costa del Sol te verkrijgen

dronefoto van jachthaven van Fuengirola met pier en stranden en heuvels in de verte

Om een hypotheek in Spanje te verkrijgen voor een aankoop van onroerend goed aan de Costa del Sol, dient u de bureaucratische papiermolen te doorlopen.

Net zoals in Nederland en België zijn banken in Spanje rigide en veeleisend qua documentatie en correct ingevulde documenten.

Het aanvraagproces kan een pak vlotter verlopen indien u de juiste verwachtingen heeft en dus rekening houdt met de tijd die het volledig stappenplan vergt:

 • Voorbereiding: Verzamel alle benodigde documenten en u kiest een geschikte hypotheekadviseur in Spanje.
 • Pre-Goedkeuring: In eerste instantie kunt u snel een pre-goedkeuring aanvragen bij verschillende banken om te weten te komen hoeveel u kunt lenen en aan welke voorwaarden.
 • Hypotheekaanvraag: In samenspraak met de hypotheekmakelaar die alle banken met elkaar vergelijkt voor u, dient u een formele hypotheekaanvraag in bij de bank die u de beste voorwaarden biedt.
 • Taxatie van de woning of het appartement: In bepaalde gevallen zal de Spaanse bank een onafhankelijke taxateur inschakelen om de waarde van de woning of het appartement te laten bepalen.
 • Goedkeuring en voorwaarden: Na de goedkeuring van de hypotheekaanvraag bespreekt u samen met uw hypotheekmakelaar de voorwaarden en zorgt u ervoor dat u alle kleine lettertjes goed begrijpt.
 • Ondertekening bij de notaris: Op de dag van de overdracht ondertekent u de hypotheekakte bij de notaris. U zorgt er natuurlijk voor dat alle voorwaarden duidelijk zijn en dat u zeer goed begrijpt wat u ondertekent.
 • Afwikkeling: Na de ondertekening wordt de hypotheek geregistreerd en kunt u de sleutels van uw nieuwe woning/appartement in ontvangst nemen.

Tips voor het kiezen van een hypotheekadviseur aan de Costa del Sol

felgekleurde toren voor redders op zandstrand van Fuengirola aan Costa del Sol veel zonlicht

Het kiezen van de juiste hypotheekadviseur is cruciaal voor een soepel financieringsproces.

Let op de volgende factoren:

 • Ervaring en reputatie: Kies een ervaren, Nederlandstalige adviseur met een bewezen staat van dienst en goede klantbeoordelingen.
 • Lokale kennis: Een adviseur met diepgaande kennis van de lokale vastgoed- en hypotheekmarkt kan u beter begeleiden.
 • Accreditaties: Controleer of de adviseur geaccrediteerd is door relevante instanties zoals de Bank van Spanje.
 • Transparantie: Zorg dat de adviseur transparant is over alle kosten en de voorwaarden.

Hypotheekadvies en oplossingen op maat voor vastgoed aan de Costa del Sol

rotspartijen langs de zee in Nerja met Balcón de Europa in de verte

Om onroerend goed te kopen aan de zonovergoten kusten van de Costa del Sol met behulp van een slimme vastgoedfinanciering is een strategische aanpak cruciaal.

Deze regio strekt zich uit van het charmante Nerja in het oosten tot de luxueuze enclave Sotogrande in het westen en biedt een ruime keuze aan locaties (elk met hun eigen unieke charme en aantrekkingskracht).

Denk bijvoorbeeld aan de historische schoonheid van Málaga, het bruisende nachtleven en de jetset van Marbella, het serene vissersdorp Estepona, enzovoort. Kortom, de Costa del Sol heeft voor ieder wat wils.

Van de pittoreske straatjes van Benalmádena tot de golfparadijzen van Nueva Andalucía en de rustige, bergachtige retraites van Ronda, met de juiste begeleiding is het absoluut mogelijk om de juiste hypotheek te vinden!

HypoScan op maat

Tip: Overweeg de vrijblijvende HypoScan op maat van uw situatie en wensen en ontdek wat er mogelijk is!

Deze Nederlandstalige service biedt hypotheekoplossingen op maat, afgestemd op de specifieke behoeften van diegenen die de Costa del Sol hun thuis willen noemen.

De diensten richten zich op een breed spectrum van kopers, van luxe villa’s in Puerto Banús en La Zagaleta tot betaalbare, charmante eigendommen in Torre del Mar en Alhaurín el Grande.

Er wordt nauw samengewerkt met een netwerk van vertrouwde lokale experts waaronder hypotheekexperts, juridische adviseurs, taxatiespecialisten en bankinstellingen. Dit om een naadloos en veilig proces te garanderen.

Deze doorgedreven samenwerking is essentieel om de specifieke uitdagingen van het financieren van onroerend goed in verschillende delen van de Costa del Sol het hoofd succesvol aan te pakken.

Hypotheek Costa del Sol vinden: Slotbedenking

Vastgoed kopen aan de Costa del Sol biedt talloze voordelen waaronder investeren op een zonovergoten locatie met een topklimaat, de natuurlijke schoonheid van het landschap, de talloze luxe voorzieningen, enzovoort.

Het financieringsluik is een belangrijk onderdeel en het is dus belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan uw hypotheekopties aan de Costa del Sol.

Gelukkig kunt u met de juiste voorbereiding en begeleiding genieten van de scherpste hypotheekvoorwaarden in Spanje. En dat is zonder enige discussie een gezonde basis voor een succesvolle vastgoedtransactie aan de Costa del Sol!

Tot slot nog een financieringstip voor de twijfelaars onder de lezers…

Indien u er nog niet helemaal uit bent over welke costa u nu precies gaat kiezen, dient u zeker en vast ook eens de informatie over hypotheken aan de Costa Blanca en hypotheken aan de Costa Cálida te lezen!

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!