• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Wonen in Spanje: Goede redenen om naar dit zonnige land te verhuizen!

Wonen in Spanje: Goede redenen om naar dit zonnige land te verhuizen!

min leestijd

viva espana op rode achtergrond spanjaarden zijn joviaal en gezellige mensen veel sociale contacten
immigratie naar spanje op bordje geschreven met spaanse vlag op achtergrond

Investeren en wonen in Spanje is mogelijk op allerlei manieren:

Mensen emigreren graag naar Spanje omdat dit fantastisch land heel wat voordelen biedt voor Nederlandstaligen.

Fantastische voordelen voor Nederlandstaligen

Spanje heeft namelijk onder andere de volgende zaken te bieden:

 • Een natuurlijke en culturele rijkdom die uniek is in de wereld,
 • Unieke gerechten en dranken (Spanje heeft een uitzonderlijke gastronomie aan eerlijke prijzen),
 • Een efficiënt gezondheidssysteem,
 • Vriendelijke mensen die een aantrekkelijke manier van leven promoten,
 • Een uitzonderlijke sfeer waar gastvrijheid en feestelijkheid centraal staan,
 • Zeer betaalbare kosten van levensonderhoud, en
 • Een mild en bijzonder aangenaam klimaat.

Hieronder presenteren we een aantal goede redenen om naar Spanje te verhuizen en daar te gaan wonen (om er bijvoorbeeld met pensioen te gaan).

Spanje is Europees recordhouder zonneschijn

jongedame met hoedje die richting de zon wandelt in málaga spanje

Wonen in Spanje betekent genieten van een uitzonderlijk klimaat met gemiddeld meer dan 300 dagen zon per jaar. In sommige delen van het land, zoals in Andalusië, is het mogelijk om van maar liefst 325 dagen zon per jaar te genieten.

Weetje: In verschillende regio's van Spanje kan u maar liefst genieten van meer dan 3 000 uren zonneschijn per jaar.

Tip: Wat zonneschijn betreft, is de Costa del Sol steeds een veilige gok met meer dan 320 dagen zon per jaar. In deze regio regent het zelden, blijven de temperaturen gematigd en geniet u meer van uw terras dan van uw woonkamer.

De kosten van levensonderhoud in Spanje zijn lager dan elders in Europa

Wonen in Spanje betekent ook geld besparen (wat dus betekent dat in Spanje wonen met een pensioen uit Nederland of België u een hogere koopkracht oplevert)!

De Spaanse diensten, producten, vrijetijdsvoorzieningen en winkels zijn minstens zo goed als die in België en Nederland maar de producten en diensten zijn er te koop aan veel lagere prijzen.

Zo is de koopkracht van een Nederlandse of Belgische gepensioneerde makkelijk ongeveer 30% hoger in Spanje.

Geld besparen in Spanje op verschillende manieren

Wonen in een zonnig land zoals Spanje betekent dat u geld kunt besparen op verwarming (dankzij de gematigde winters) en talloze andere kosten, zoals bijvoorbeeld:

 • Het openbaar vervoer (metro, bus, tram en trein), taxi's en fietsverhuur zijn goedkoper in Spanje in vergelijking met Nederland of België.
 • Ook de prestaties en de dienstverlening van ambachtslieden, vakmannen en andere dienstverleners kosten beduidend minder.
 • Voeding en drank: In een doorsnee Spaanse supermarkt kunt u een winkelkar volledig vullen voor ongeveer 75 euro, zonder problemen.
 • Restaurants: De meeste Spaanse restaurants bieden lunchmenu's aan vanaf €14 all inclusive. Bars in Spanje bieden 's avonds al drankjes aan vanaf €2,5.
 • U kunt ook geld besparen op vrijetijdsactiviteiten in Spanje. Een bioscoopkaartje kost gemiddeld de helft minder dan in België of Nederland. Hetzelfde geldt voor pretparken, musea en zelfs sporthallen. Stof tot nadenken inderdaad...
 • Wat het winkelen betreft, en meer bepaald de Spaanse kledingwinkels... Deze worden tijdens de Spaanse solden overrompeld door buitenlanders die er met veel plezier komen shoppen omwille van de bijzonder scherpe prijzen!
 • Spanje als verhuisbestemming op het vlak van huisvesting: Over het algemeen is een woning huren in Spanje ook een pak goedkoper dan een woning huren in België of Nederland.

Er is echter ook één uitzondering op de regel... Telefonie en internet zijn in Spanje gemiddeld genomen even duur of zelfs iets duurder dan in België (en in mindere mate Nederland).

Spanje heeft een uitzonderlijke gastronomie

tapas olijven salami hesp tapenade toastjes klassieker van de spaanse gastronomie

Op gastronomisch gebied worden Spaanse koks al jaren tot de beste ter wereld gerekend!

En wat een genot is het om buiten te eten op de terrassen van de restaurants in de smalle straatjes van bijvoorbeeld Valencia of Sevilla, of in de chiringuitos (strandbars) aan de Andalusische stranden.

Mensen denken vaak dat de Spaanse gastronomie zich beperkt tot paella en tapas! Integendeel, er zijn tal van andere Spaanse gerechten die u niet mag missen als u er eenmaal bent.

Bovendien zult u uw eetgewoonten moeten aanpassen als u graag uit eten gaat... De lunch begint bijvoorbeeld niet vóór 13u30 en 's middags kan het ook langer duren. Het avondeten wordt daarom ook verschoven naar later op de avond in vergelijking met Nederland of België.

In Spanje wordt het eten nog steeds gezien als een ritueel, zowel thuis als op restaurant. De maaltijden zijn er nooit gehaast en er wordt met volle teugen van genoten met vrienden, collega's of familie.

De Spaanse keuken kan worden omschreven als een winnende combinatie van het mediterrane dieet met verse, lokaal geteelde groenten, peulvruchten, volle granen, vis en een beetje vlees, allemaal gekookt met olijfolie.

Bent u geïnteresseerd in al dat lekkers? Lees dan meer over de Andalusische eetgewoonten en de lokale Andalusische dranken bijvoorbeeld!

Spanjaarden zijn spontaner en hebben meer sociaal contact met anderen

viva espana op rode achtergrond spanjaarden zijn joviaal en gezellige mensen veel sociale contacten

De invloed van de zon op onze gezondheid en stemming is zeer belangrijk. Daardoor zijn Spanjaarden doorgaans goed gehumeurd en gezelliger en gaan ze vaker uit dan andere Europeanen, vooral 's nachts!

Een Spanjaard alleen zien, dat is vrij zeldzaam! U zult veel mensen in groepen zien uitgaan, ook ouderen.

Sociaal gezien heeft men in Spanje weinig boodschap aan mensen die kritisch zijn, die mopperen of die vaak negatief zijn. Men geeft er eerder de voorkeur aan mensen die grappig, spraakzaam, goedlachs en warm zijn qua ingesteldheid.

Bovendien zijn Spanjaarden altijd te vinden voor een feestje of een lekkere maaltijd met vrienden!

Zoals overal in het Middellandse Zeegebied is ook in Spanje het gezin en de familie erg belangrijk. Het is er niet ongewoon dat er nog 3 generaties onder hetzelfde dak wonen.

Spanje heeft een ongelooflijke natuurlijke diversiteit

waterplas met vogels in nationaal park doñana in het zuidwesten van andalusië

Met een oppervlakte van ruim 500.000 km² heeft Spanje een uitzonderlijke natuurlijke omgeving, met allerlei soorten landschappen.

Er is natuurlijk de zee of oceaan (aan de andere kant) en de stranden, maar er zijn ook bergen, valleien, plateaus, bossen, vulkanen, meren, woestijnen, etc.

Weetje: Spanje telt maar liefst 16 nationale parken, waaronder de volgende pareltjes:

Dit land heeft een ongeëvenaarde culturele rijkdom

standbeeld van prado voor het prado museum in madrid in spanje

Spanje is een land rijk aan geschiedenis, cultuur en architectuur. Mede daarom is het ook een van de meest toeristische bestemmingen ter wereld.

Naast de stranden zijn er met andere woorden genoeg goede culturele redenen om in Spanje op vakantie te gaan, zoals ontelbare monumenten en unieke architectuur.

Enkele absolute culturele aanraders zijn:

Bovendien heeft Spanje een van de oudste prehistorische grotten ter wereld: de Altamira-grot in Noord-Spanje bij Santander heeft muurschilderingen die teruggaan tot 15.000 voor Christus.

Tip: Ook de geschiedenis van Andalusië is heel interessant en zorgt voor vele bezienswaardigheden in deze streek tot op de dag van vandaag.

U kunt meerdere sportactiviteiten beoefenen

foto van padelraket en tennisbal op padelterrein in madrid in spanje

U moet weten dat de Spanjaarden dol zijn op sport, zowel als deelnemer en als toeschouwer! Dit geldt trouwens niet alleen voor teamsporten maar ook voor individuele sportactiviteiten.

Voetbal is de belangrijkste sport in Spanje. De jeugd kan namelijk genieten van de beste coaches en opleidingscentra. Twee grote clubs zijn wereldwijd bekend: Real Madrid en FC Barcelona.

Een wedstrijd bijwonen tussen deze twee grote teams is een uitzonderlijk spektakel met ongeveer 100 000 andere toeschouwers!

Naast voetbal zijn Spanjaarden ook gepassioneerd door andere teamsporten zoals basketbal, handbal en volleybal.

In Spanje kunt u ook genieten van een breed scala aan individuele sporten. Dit gaat van skiën in de Pyreneeën of de Sierra Nevada tot golf, tennis, padel, zeilen, duiken, wandelen of paardrijden.

Sport- en fitnesscentra in Spanje bieden ook zeer aantrekkelijke tarieven van minder dan 30 euro per maand per persoon.

Wonen in Spanje betekent kiezen voor een nabije bestemming

Als u in Spanje woont of er een huis of appartement hebt gekocht, bent u nooit echt ver verwijderd van uw familie en vrienden die in uw land van herkomst (Nederland of België) zijn gebleven.

Als u besluit er uw tweede huis van te maken, is het bovendien zeer gemakkelijk en vlot toegankelijk. Voor Nederlandstaligen is Spanje een nabije bestemming, zowel met de wagen, per spoor als per vliegtuig.

Het Spaanse luchthavennetwerk geeft u toegang tot alle grote Belgische, Nederlandse en Europese steden in minder dan 2 uur tegen democratische prijzen.

Spaans is een gemakkelijke taal om te leren

spaans leren is haalbaar en gemakkelijk voor nederlandstaligen

Veel Belgen en Nederlanders zeggen dat ze geen Spaans spreken maar velen onder hen hebben het in hun jeugdjaren wel gestudeerd.

En ook al is het niet altijd gemakkelijk om er weer in te komen, je merkt al snel dat het, net als fietsen, nooit vergeten wordt.

Over het algemeen duurt het slechts een paar dagen om weer te wennen aan de Spaanse taal en een paar weken om u weer op uw gemak te voelen.

Ook indien u nog geen Spaans hebt gestudeerd, bent u met een basiscursus Spaans al heel wat. 

De beste raad is om te durven spreken, ook al maakt u fouten. Spaans durven spreken zonder stress of paniek is dus de boodschap.

Uw Spaanse gesprekspartners zullen u zonder problemen vergeven en u dankbaar zijn dat u de moeite neemt om hun taal te spreken.

Na een basiscursus Spaans of aan de hand van een zakwoordenboek kunt u gemakkelijk in het Spaans bestellen in een restaurant, de weg vragen of zelfs een praatje maken over het weer of de voetbalwedstrijd van het afgelopen weekend.

Een woning kopen of huren in Spanje is goedkoper dan elders in Europa

Spanje biedt op het gebied van onroerend goed een onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding voor Nederlandstaligen die willen pensioneren in Spanje, aan zee willen wonen en tevens van de zon willen genieten.

Er zijn in Spanje woningen aan de Middellandse Zee te koop voor alle budgetten: van gemiddeld € 1000 per m² tot gemiddeld bijna € 4000 per m² in de Balearen (waaronder Ibiza waar de prijzen het duurst zijn).

U vindt geweldige vastgoedaanbiedingen in Spanje bijvoorbeeld in Valencia, Alicante, Bilbao, Málaga, Sevilla, Murcia en de buitengebieden van Barcelona en Madrid.

Quizvraag: Weet u welke 4 steden in bovenstaande paragraaf behoren tot de 5 beste steden in Spanje om vastgoed te kopen en welke de ontbrekende 5de is? *tromgeroffel*

De prijzen zijn ook goed en acceptabel in de dorpen langs de Andalusische kust, of in de landelijke gebieden enkele kilometers landinwaarts.

Gemiddelde prijs per vierkante meter van vastgoed te koop in Spanje

Gemiddelde prijs per m² Jan-Jun 2022

Regio

€ per m²

Extremadura

543

Castilië-La Mancha

673

La Rioja

674

Castilië en Leon

733

Aragón

867

Galicië

965

Murcia

1081

Asturië

1087

Cantabrië

1105

Navarra

1181

Valenciaanse Gemeenschap

1564

Andalusië

2126

Canarische Eilanden

2195

Baskenland

2230

Catalonië

2249

Gemeenschap van Madrid

2893

Balearen

3894

Nationaal gemiddelde

2062

De stadscentra in Spanje zijn natuurlijk duurder dan de landelijke gebieden. Onderling zijn de centra van Barcelona en Madrid pakweg dubbel zo duur als de stadscentra van Valencia, Sevilla, Málaga of Alicante.

Aan de Atlantische kust van Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië en Cantabrië) zijn de prijzen zeer betaalbaar met ongeveer € 1100 per m².

Het is zelfs mogelijk om er prijzen onder de € 1000 per m² te vinden als u meer in het binnenland investeert, zoals in:

 • Extremadura
 • Castilië-La Mancha
 • La Rioja
 • Castilië en Leon, en
 • Aragón

U moet ook weten dat er een sterke vraag is van zowel Spanjaarden als buitenlanders. Weetje: Door de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding kopen steeds meer Europeanen een stulpje in Spanje.

Over het algemeen zijn de vastgoedkosten van een woning in Madrid, Barcelona of elders in Spanje veel lager dan in België of Nederland. Het natuurlijke gevolg hiervan is dat huren in Spanje ook veel goedkoper is.

Tip: In het laagseizoen zijn de huurprijzen langs de hele Spaanse kust laag. Dus waarom niet van oktober tot en met maart in de zon zitten met uitzicht op zee voor minder dan de verwarmingskosten in België of Nederland?

Bron: Algemene Raad van Spaanse Notarissen

Investeren in een huis in Spanje levert u meer inkomen op

investeren in huis in spanje levert meer inkomsten op uit verhuur en of via verkoop met winst

Een huis kopen in Spanje is een investering die loont, of u het nu verhuurt of later verkoopt (dankzij de meerwaarde).

De dubbele vraag naar huurwoningen (de residentiële lange termijn vraag en de toeristische korte termijn vraag) neemt voortdurend toe:

 • De jaarlijkse huurvraag wordt namelijk ondersteund door Spaanse huishoudens die een stijgende levensstandaard hebben maar waarvan velen het zich (nog) niet kunnen veroorloven om vastgoed te kopen.
 • De vraag naar toeristische verhuur wordt ondersteund door het aantal toeristen.

Zo zijn vele eigendommen in Spanje zeer snel in waarde gestegen in de afgelopen jaren. Dit dankzij de constante stijging van de vraag naar panden die te koop of te huur staan.

Ondanks de Covid-pandemie zijn mooie meerwaardes bij een herverkoop in Spanje nog steeds mogelijk, vooral in de randgebieden van Barcelona, Madrid, Valencia, Sevilla of Alicante.

Tip: Bekijk het overzicht van huizen te koop aan de Costa Blanca voor een interessant aanbod van investeringswaardige woningen met verhuur- en meerwaardepotentieel.

De combinatie van huurinkomsten op korte termijn en een potentiële meerwaarde bij een latere verkoop kan in bepaalde gebieden een jaarlijks rendement van ongeveer 15% bruto opleveren (na verloop van tijd en dus minstens met een middellange beleggingshorizon).

Goed om weten: De aftrek voor huurkosten die het belastbaar huurinkomen drukken, is hoger dan in andere Europese landen. Daarom zorgt dit voor een beter netto huurrendement in Spanje.

De zeven autonome gemeenschappen die geen successierechten kennen

Als u een woning in Spanje koopt, zult u moeten nadenken over de toekomst en dus ook over uw erfopvolging en/of mogelijkse schenkingen die u zou doen in de toekomst.

In april 2019 was Andalusië de zevende Spaanse autonome gemeenschap die de afschaffing van de successie- en schenkingsrechten voor inwoners goedkeurde met een bonus van 99% op deze belasting!

Andere autonome gemeenschappen hadden deze maatregel al ingevoerd, zoals de Gemeenschap van Madrid, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Extremadura, Murcia en La Rioja.

Tip: Bekijk ook de meest veilige autonome gemeenschappen in Spanje.

Wonen in Spanje: Conclusie

Er zijn veel goede redenen om alleen, met uw partner of gezin en eventueel met uw huisdieren naar Spanje te verhuizen!

Het klimaat, de culturele en natuurlijke rijkdom, de lagere levenskosten en het goedkoper onroerend goed (inclusief goedkopere jaarlijkse onroerendgoedbelasting in Spanje) zijn slechts enkele van de voordelen voor Nederlanders en Belgen.

Verhuizen naar het buitenland is echter geen beslissing waar men licht moet over gaan!

Zo is het belangrijk om u voldoende te informeren over het land en de regio waarin u geïnteresseerd bent. Vervolgens zou het interessant zijn om eerst ter plaatse een woning of appartement te huren en te zien of u zich daar op uw gemak voelt voordat u definitief uw koffers pakt.

Wees er u ten slotte van bewust dat met of zonder uw inboedel verhuizen naar Spanje en vooral wonen in Spanje een andere (tragere) levensstijl van u zal vergen en dat u zich kan verwachten aan een hele aanpassing. 

Dit kan natuurlijk net een voordeel of een nadeel zijn, afhankelijk van hoe u het bekijkt en wilt aanpakken.

Onroerend goed aanbiedingen Spanje

€325.000
3 slpk.
2 badk.
€269.000
2 slpk.
2 badk.
€255.000
1 slpk.
1 badk.
Dakappartement
Alicante, Alicante, Spanje

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *