• Home
 • »
 • Hypotheek Costa Blanca: Tips en advies voor de beste keuze

Hypotheek Costa Blanca: Tips en advies voor de beste keuze

kustlijn met woningen en gebouwen langs heuvels en helderblauw water regio Javea aan Costa Blanca

De Costa Blanca, met haar ongerepte, zonovergoten zandstranden en levendige gemeenschappen, is al lang een begeerde bestemming voor internationale kopers van onroerend goed.

Of u nu droomt van een zonovergoten villa met privézwembad of een gezellig appartement met uitzicht op zee, het lokale hypotheeklandschap begrijpen en verstaan is van cruciaal belang.

Hieronder gaan we dieper in op de nuances van het verkrijgen van een hypotheek aan de Costa Blanca.

We trachten een duidelijk inzicht te bieden in de huidige hypotheekmarkt en hoe u de beste deal qua hypotheek in Spanje kunt vinden.

Met de juiste kennis kan de financiering van uw toekomstig Spaans stekje onder de zon een pak soepeler en lonender verlopen.

Inhoudsopgave

Het huidige hypotheeklandschap in Costa Blanca

breed uitnodigend zandstrand met bekende rotsformatie en links zee in Calpe

De hypotheekrente aan de Costa Blanca wordt, net als in het overgrote deel van de rest van de wereld, beïnvloed door wereldwijde macro-economische fluctuaties en verschuivingen.

Zaken zoals monetair beleid (gratis geld uitdelen na Covid-19), inflatie, geopolitieke spanningen en economische onzekerheden oefenen allemaal hun invloed uit op de rentetarieven en de leencriteria die kredietverstrekkers opleggen.

De Spaanse hypotheekmarkt blijft echter vrij robuust in zijn geheel en biedt potentiële kopers uit binnen- en buitenland ruim voldoende opties, zoals:

 • Hypotheken met een vaste rente: Deze bieden stabiliteit qua maandelijkse betalingen en zijn ideaal voor degenen die de voorkeur geven aan voorspelbaarheid qua aflossingen tijdens de looptijd van de lening.
 • Hypotheken met een variabele rente: Deze hypotheken zijn gekoppeld aan de Euribor en kunnen fluctueren. Hierdoor kan het zijn dat u later geluk heeft als de rente verder daalt, of dat u ongeluk heeft wanneer de rente verder stijgt.
 • Hypotheken met semi-variabele rente: Dit zijn hypotheken die voor een periode vaste aflossingen bieden en ook een periode variabele aflossingen.

Tip: Maak gebruik van de vrijblijvende Hyposcan in Spanje en kom te weten welk type rente het beste past bij uw situatie en wensen.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

De beste hypotheekaanbiedingen in de kijker

De beste hypotheekaanbiedingen aan de Costa Blanca identificeren vereist een uitgebreide en vergelijkende analyse van de markt.

Er zijn tientallen verschillende kredietverstrekkers actief aan de Costa Blanca (en als gekwalificeerde koper met een goed kredietprofiel kan u er een scherpe rentevoet op de kop tikken).

De beste hypotheekdeal voor uw dossier hangt af van uw financiële situatie, uw risicoprofiel en uw specifieke vastgoeddoelen.

Hypotheken met een vaste rente bieden zekerheid tegen renteschommelingen.

Hypotheken met een variabele rente vereisen een zorgvuldige afweging van de toekomstige marktomstandigheden (maar kunnen interessant zijn als alles er op wijst dat de rente gaat dalen). In een later stadium kan u dan eventueel overschakelen op een vaste rentevoet via herfinanciering.

Voor een beter inzicht in de huidige hypotheektarieven en -trends die gelden voor de Costa Blanca, kunt u vrijblijvend gebruik maken van de Nederlandstalige HypoScan service:

Beste Spaanse hypotheekrente en -opties berekenen voor Nederlanders en Belgen

Met deze vrijblijvende vergelijkende dienstverlening laat u ineens meer dan 20 lokale Spaanse kredietverstrekkers met elkaar vergelijken.

Zo vindt u snel en efficiënt wat de beste hypotheek is die momenteel beschikbaar is voor Belgen en Nederlanders die in Spanje een hypotheek willen afsluiten voor de aankoop van een tweede woning of permanente hoofdverblijfplaats.

Voorwaarden en vereisten voor het verkrijgen van een hypotheek aan de Costa Blanca

meeuw op witte afsluiting naast boom met Middellandse Zee op achtergrond in Benidorm aan Costa Blanca

Of u al dan niet een hypotheek aan de Costa Blanca kunt afsluiten, is afhankelijk van het feit of u al dan niet voldoet aan specifieke criteria van de Spaanse kredietverstrekkers die deze regio dekken.

Deze vereisten toetsen af of potentiële kredietnemers wel de benodigde financiële stabiliteit hebben om hun hypotheekaflossingen in de loop van de tijd probleemloos na te komen.

Selectiecriteria

De belangrijkste selectiecriteria voor een hypotheek aan de Costa Blanca zijn de volgende:

 • Voldoende maandelijkse inkomsten: Kredietverstrekkers in Spanje eisen een bewijs van een stabiel inkomen (loonfiches vanuit uw woonland bijvoorbeeld) om zeker te zijn dat u als kredietnemer de maandelijkse hypotheekbetalingen kunt betalen.
 • Kredietgeschiedenis: Een solide kredietgeschiedenis is cruciaal voor de goedkeuring van een hypotheekaanvraag. Kredietverstrekkers zullen uw kredietscore en geschiedenis bekijken om uw risico als kredietnemer te beoordelen. Tip: Indien u nog ergens op een zwarte lijst staat, doet u er goed aan om de nog openstaande schuld af te lossen alvorens een hypotheekaanvraag in te dienen.
 • Verblijfsstatus: Zowel residenten als niet-residenten kunnen een hypotheek krijgen in Spanje, maar de voorwaarden kunnen verschillen. U zal in elk geval een adresbewijs moeten verstrekken (niet ouder dan 3 maanden en dit kan een factuur voor nutsvoorzieningen zijn of een bankafschrift waarop uw adres staat bijvoorbeeld).

Een zuiver inzicht verwerven in deze vereisten is de eerste stap om een hypotheek voor de aankoop van uw droomwoning aan de Costa Blanca veilig te stellen.

Enkele tips

Tip: Daarnaast is het ook raadzaam om een onafhankelijke hypotheekadviseur in Spanje te raadplegen om het aanvraagproces effectief te doorlopen.

Tweede tip: Het is ook handig om verschillende offertes van diverse Spaanse banken met elkaar te vergelijken. Dit kan nu snel en efficiënt (en vrijblijvend) via de Nederlandstalige vergelijkingsdienst HypoScan Spanje.

De financiering van vastgoed aan de Costa Blanca hoeft met andere woorden geen tijdrovend en frustrerend proces te zijn…

Hoe de juiste hypotheek in Spanje kiezen

prachtig zicht op baai in Javea vanop weg met palmbomen schitterende taferelen aan Costa Blanca

De beste hypotheek voor uw droomhuis aan de Costa Blanca vinden vergt wat werk en tijd. Het houdt in dat u zorgvuldig verschillende factoren in overweging neemt.

Uw financiële situatie, toekomstplannen en het huidige economische klimaat spelen allemaal een rol in deze beslissing.

Hier volgen enkele van de belangrijkste overwegingen om de juiste keuze te kunnen maken:

Soort rentetarief

De keuze tussen een hypotheek met een vaste rente en een hypotheek met een variabele rente (of semi-variabele rente) hangt af van de huidige en verwachte toekomstige stand van de rentetarieven en natuurlijk ook van wat u zelf beschouwt als ‘comfortabel’:

 • Bepaalde mensen houden niet van de onzekerheid van een variabele rente.
 • Anderzijds zijn er ook profielen die verwachten dat de rente gaat dalen (en zij voelen zich dan beter bij een variabele rente).

Beschikbare rentevoet

Afhankelijk van uw profiel en het doelpubliek van de Spaanse bank zal u per bank een andere rentevoet gepresenteerd krijgen.

Tip: Laat gratis uw hypotheekrente berekenen op basis van een vergelijking van offertes van meer dan 20 verschillende Spaanse kredietverstrekkers.

Beschikbaar hypotheekbedrag

Iedere kredietverstrekker in Spanje hanteert licht afwijkende berekeningsregels.

Het bedrag dat u kunt lenen in Spanje zal dus afwijken van bank tot bank.

Looptijd van de lening

 • Langere looptijden betekenen lagere maandelijkse betalingen maar in totaliteit meer rentelasten gedurende de hele looptijd van de lening.
 • Kortere looptijden verhogen de maandelijkse aflossingen maar verlagen de totale betaalde rente op het geleend bedrag.

Reputatie van de kredietverstrekker

Selecteer een kredietverstrekker met een goede reputatie op het gebied van klantenservice, betrouwbaarheid en financiële stabiliteit.

Tip: Onderzoek en lees beoordelingen van andere kredietnemers bij Spaanse banken die actief de Costa Blanca dekken.

Het aanvraagproces aan de Costa Blanca: Stap voor stap

sfeerbeeld van kerk en omliggende huizen in Altea aan Costa Blanca met zonlicht en heldere hemel en zee in verte

De aanvraagprocedure voor een hypothecaire lening aan de Costa Blanca kan relatief eenvoudig en gestroomlijnd verlopen indien u goed voorbereid bent.

Dit is wat u in grote lijnen kunt verwachten:

 • Voorafgaande goedkeuring: Tracht een voorafgaande goedkeuring te krijgen om te begrijpen hoeveel kapitaal u plus minus kunt lenen voor de aankoop van het vastgoed. Dit houdt in dat u uw financiële documenten aan potentiële kredietverstrekkers moet verstrekken. Tip: Doe dit snel, efficiënt en vrijblijvend via de Nederlandstalige HypoScan Spanje dienstverlening.
 • Zoeken naar eigendommen: Met een voorafgaande goedkeuring in de hand kunt u met een pak meer vertrouwen op zoek gaan naar immobiliën aan de Costa Blanca binnen uw budget.
 • Formele aanvraag: Zodra u een woning, appartement of villa hebt uitgekozen, dient u een formele aanvraag in bij de kredietverstrekker (inclusief alle vereiste documentatie).
 • Taxatie/Schatting in bepaalde gevallen: De kredietverstrekker voert in bepaalde gevallen een schatting van het onroerend goed uit om er zeker van te zijn dat het het geleende bedrag overeenstemt met de reële waarde van het vastgoed.
 • Goedkeuring en afsluiting: Als alles in orde is, ontvangt u de definitieve goedkeuring. De eigendom wordt dan overgedragen en de hypotheek wordt gevestigd op dat onroerend goed (uw woning doet dienst als onderpand voor de lening).

Enkele tips voor een succesvolle aanvraag

rotspartijen langs kustlijn in buurt van Calpe prachtige heuvels en palmbomen in verte

Uw kredietgeschiedenis

Uw kredietscore verbeteren is van cruciaal belang moest er nog wat werk aan zijn…

Begin met het controleren van uw kredietstatus en zoek uit of u nog ergens op een zwarte lijst staat als wanbetaler. Herstel deze financiële smet op uw reputatie onmiddellijk.

Los ook bepaalde bestaande kortlopende schulden af en tracht uw kredietkaartschulden laag te houden. Dit laat kredietverstrekkers zien dat u verantwoordelijk met krediet omgaat.

Bijkomende tip:

 • Bepaalde kredietverstrekkers beschouwen een beschikbare kredietkaartlijn (zelfs indien u er geen gebruik van maakt) als een openstaande schuld.
 • Het kan dus in bepaalde randgevallen nodig zijn om uw kredietkaart op te zeggen.

Tip: Doe dit pas na een diepgaande analyse van uw dossier met een Nederlandstalige hypotheekmakelaar in Spanje.

Financiële organisatie

Organiseer uw financiën in een vroeg stadium op een gestructureerde manier.

Verzamel alle benodigde documenten waaronder bankafschriften, belastingaangiften en bewijs van inkomen. Deze voorbereiding versnelt het aanvraagproces.

Als u alles op orde hebt, laat u kredietverstrekkers zien dat u serieus en goed voorbereid bent.

Dit kan hun beslissing aanzienlijk beïnvloeden in de positieve zin van het woord.

Eigen inbreng verzekeren

Een solide eigen inbreng verlaagt het totaal te ontlenen bedrag en het toont financiële stabiliteit aan.

Streef naar 30% van de waarde van de woning als eigen inbreng.

Dit verbetert niet alleen uw kansen op het verkrijgen van een hypotheek maar het kan ook gewoon een betere rentevoet opleveren indien u over voldoende eigen inbreng beschikt in combinatie met andere goede parameters.

Hoe als Belg of Nederlander uw ideale vakantiehuis aan de Costa Blanca financieren

strandgangers in zee en op strand in Benidorm in zonovergoten Spanje

Weetje: Meer dan 50% van de Belgen en Nederlanders droomt van een eigen vakantiehuis of -appartement in Spanje maar de zoektocht naar een hypotheek aan de Costa Blanca kan ingewikkeld lijken.

Maar gewapend met de juiste kennis en begeleiding wordt de financiering en de zoektocht naar uw droomwoning in Spanje een pak eenvoudiger.

En de Costa Blanca, van het rustige noorden met zijn natuurlijke schoonheid en pittoreske dorpjes tot het bruisende zuiden, vol cultuur en levendigheid is een absolute topbestemming om in overweging te nemen.

Of u nu valt voor de rustige vissersdorpjes en de prachtige kliffen van het noorden of de gouden stranden en dynamische steden van het zuiden, de Costa Blanca biedt werkelijk voor elk wat wils.

Via de HypoScan Spanje service wordt het verschil gemaakt via:

 • Exclusieve hypotheekoplossingen met aantrekkelijke voorwaarden.
 • Het vinden van de beste hypotheekdeal door meer dan 20 verschillende Spaanse banken met elkaar te vergelijken.
 • Persoonlijke Nederlandstalige begeleiding van begin tot eind.
 • Diepgaande kennis van lokale vastgoeddynamiek en strategische partnerschappen.

Of u nu op zoek bent naar een investering met meerwaardepotentieel en/of verhuur, een vakantiehuis voor eigen gebruik of een permanente woning…

Het is perfect mogelijk om een geschikte financiering in Spanje te vinden die goed bij uw behoeften past.

Veelgestelde vragen: Hypotheek Costa Blanca

voetbalgoal op zandstrand met palmboom naast en heuvels in verte in Alicante aan Costa Blanca

Wat is de typische eigen inbreng die vereist is voor een hypotheek aan de Costa Blanca?

De vereisten qua eigen middelen kunnen variëren maar meestal vragen kredietverstrekkers 30% van de aankoopprijs als eigen inbreng indien het om een tweede woning gaat.

Welke invloed heeft mijn kredietscore op mijn hypotheekaanvraag?

Een goede kredietscore is cruciaal voor de goedkeuring van uw hypotheekaanvraag en het verkrijgen van gunstigere rentetarieven.

Spaanse kredietverstrekkers gebruiken het om uw risiconiveau als kredietnemer te beoordelen.

Wat zijn de criteria voor buitenlandse kopers die een hypotheek aan de Costa Blanca zoeken?

Buitenlandse kopers moeten een geldig NIE nummer hebben, een bewijs van inkomen en een goede kredietgeschiedenis. Spaanse banken beoordelen uw financiële stabiliteit voor goedkeuring.

Welke soorten hypotheken zijn er beschikbaar in Spanje voor de aankoop van onroerend goed aan de Costa Blanca?

Spanje biedt hypotheken met een vaste rente, variabele rente en gemengde hypotheken. Uw keuze hangt af van uw risicotolerantie en financiële situatie.

Er bestaat ook een opdeling van Spaanse hypotheken op basis van hun doel, zoals bijvoorbeeld hypotheken voor een hoofdverblijfplaats in Spanje, hypotheken voor een vakantiewoning in Spanje en bouwhypotheken in Spanje.

Welke documenten heb ik nodig om een hypotheek in Spanje aan te vragen?

U heeft uw NIE nummer, paspoort, bewijs van inkomen (zoals loonstrookjes of belastingaangiften), bestaande eigendomsgegevens, een adresbewijs en bankafschriften nodig.

Hoe kan ik rentetarieven en kosten begrijpen bij het aanvragen van een hypotheek in Costa Blanca?

Vergelijk de aanbiedingen van verschillende banken in Spanje, overweeg zowel de rente als de bijbehorende kosten en onderhandel over de voorwaarden. Financiële adviseurs kunnen u hierbij helpen.

Waarom is de taxatie van onroerend goed belangrijk bij het aanvragen van een hypotheek in Spanje?

De schatting van een woning/appartement zorgt ervoor dat u een passend bedrag leent in verhouding tot de marktwaarde van het onroerend goed. Het is cruciaal voor de uiteindelijke goedkeuring van de lening.

Wat maakt van de Costa Blanca een aantrekkelijke locatie voor het kopen van onroerend goed?

De Costa Blanca spreekt kopers van onroerend goed aan met haar adembenemende natuurlijke schoonheid, haar uitzonderlijke weer het hele jaar door (>300 dagen zon per jaar) en haar stranden met blauwe vlag van hoge kwaliteit.

Deze costa heeft terecht de status als toeristische hotspot met veel zon en is een uitstekende keuze voor een vastgoedinvestering voor verhuur (op de juiste plaats).

Tip: Ook de Costa Cálida is een aantrekkelijke optie! Deze ligt nog iets zuidelijker en kan ook interessant zijn. Qua vastgoedfinanciering aan deze costa kan u terecht op onze overzichtspagina Hypotheek Costa Cálida.

Hoe biedt de vastgoedmarkt van de Costa Blanca investeringsmogelijkheden?

Het vastgoedlandschap aan de Costa Blanca is divers met alles van luxe villa’s tot betaalbare appartementen.

Deze verscheidenheid, in combinatie met de sterke vraag naar huurwoningen van toeristen, biedt lucratieve investeringsmogelijkheden.

Ter info: Bepaald vastgoed in het premium segment kan ook lucratief zijn via korte termijn verhuur.

Dit fenomeen is trouwens ook het geval aan de Costa del Sol. Qua vastgoedfinanciering verwijzen we u graag naar onze gids over hypotheken aan de Costa del Sol.

Kan investeren in onroerend goed aan de Costa Blanca tot winst leiden?

Ja, de combinatie van een gestage toestroom van toeristen en de populariteit van de regio als woonbestemming kan resulteren in een aanzienlijk winstpotentieel voor vastgoedbeleggers via zowel huurinkomsten als vermogensgroei.

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!