• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Waarom beleggen in Spaans vastgoed: De voordelen blootgelegd

Waarom beleggen in Spaans vastgoed: De voordelen blootgelegd

min leestijd

Traditionele Architectuur Van Witte Vakantiehuizen Omringd Door Veel Groen Met Palmbomen En Privé Zwembad Gelegen Aan De Zee ter illustratie van waarom beleggen in Spaans vastgoed

Waarom beleggen in Spaans vastgoed? Het is een vraag die zich nestelt in de gedachten van vele beleggers en dromers.

Het spreekt veel mensen aan om te leven onder de warme Spaanse zon, omringd door rijke culturele diversiteit en prachtige landschappen.

Maar het is meer dan alleen maar een droom, het is een financiële kans in een markt die opties biedt voor vrijwel alle budgetten.

Kom hier te weten waarom beleggen in Spaans vastgoed kan leiden tot tastbare, lucratieve resultaten. 

Sluit u bij ons aan en ontdek wat het betekent om te investeren in de levendige en veelzijdige wereld van Spaans vastgoed.

Waarom beleggen in Spaans vastgoed: Inleiding

Traditionele Architectuur Van Witte Vakantiehuizen Omringd Door Veel Groen Met Palmbomen En Privé Zwembad Gelegen Aan De Zee ter illustratie van waarom beleggen in Spaans vastgoed

Waarom beleggen in Spaans vastgoed? Deze vraag lijkt op het eerste gezicht misschien simpel, maar het antwoord is veel complexer dan u denkt.

De beslissing om te investeren in Spaans onroerend goed te koop gaat niet alleen over financiën, maar ook over de droom van een leven in de zon, de sfeer van de Mediterrane cultuur, of het potentieel om te profiteren van het bruisende toerisme in Spanje

Of u nu op zoek bent naar een tweede huis in Spanje, een langetermijnbelegging of bedrijfsvastgoed in Spanje, deze uitgebreide gids helpt u bij elke stap van de weg.

Duik met ons in de wereld van het Spaanse vastgoed en ontdek alle voordelen en overwegingen die bij deze opwindende investeringsmogelijkheid komen kijken.

Waarom beleggen in Spaans vastgoed? Voor persoonlijk gebruik!

Opgevouwen Hemd En Das Samen Met Rekenmachine Muntstukken En Eurobiljetten Liggen Samen Op Een Spaanse Vlag

Het kopen van een huis in Spanje voor persoonlijk gebruik kan vele voordelen hebben.

Of u nu droomt van een zonnig vakantiehuis of van een permanente verhuizing naar Spanje en het warmere klimaat, er zijn tal van redenen om te overwegen te investeren in Spaans vastgoed voor persoonlijk gebruik. 

Voordelen van een tweede woning in Spanje als stekje onder de zon

Enkele van de voordelen zijn onder andere:

 • Gemak van reizen: Dankzij de vele goedkope luchtvaartmaatschappijen is het reizen vanuit België en Nederland naar Spanje snel en eenvoudig.
 • Brede keuze aan woningen: Er is een enorm aanbod aan woningen te koop in Spanje, wat betekent dat er verschillende soorten Spaanse woningen zijn voor elk budget.
 • Kosten en belastingen: Over het algemeen zijn de kosten van levensonderhoud in Spanje en de belastingen in Spanje lager dan in veel andere Europese landen, waardoor uw investering nog waardevoller wordt.
 • De levensstijl: Veel mensen worden aangetrokken door de ontspannen Spaanse levensstijl, het heerlijke eten (zoals bv. de Andalusische keuken) en de vriendelijke cultuur.
 • Topklimaat: Voor Belgen en Nederlanders is het op jaarbasis vaak meer dan 50% grijs en/of nat weer... Geen wonder dus dat er veel landgenoten op zoek gaan naar Spaanse plekjes met meer dan 300 dagen zon per jaar! Twee locaties met een topklimaat om te overwegen zijn:

Groot actueel aanbod Spaans vastgoed te koop

Een woning kopen in Spanje voor verhuur als goede reden om te beleggen in Spaans vastgoed

Huissleutels En Sleutelhanger Met Huis In De De Spaanse Op Een Witte Achtergrond Concept Verhuur Of Eigenaar

Een andere reden waarom beleggen in Spaans vastgoed zo populair is, is het potentieel voor verhuur.

De vraag naar vakantiewoningen in Spanje is groot en de mogelijkheid om uw woning te verhuren (wanneer u deze niet zelf gebruikt) kan een aanzienlijk inkomen opleveren. 

In sommige van de meest populaire toeristische gebieden in Spanje kan het rendement op onroerend goed in Spanje kopen oplopen tot wel 9% voor buitenlandse investeerders in Spanje!

Er zijn verschillende soorten verhuur, zoals hieronder verder uitgelegd:

Vakantieverhuur in Spanje

Als u ervoor kiest om een woning in Spanje te verhuren, zult u waarschijnlijk gemakkelijk huurders kunnen vinden vanwege de grote toeristenstroom.

Interessante regio's

Maar in welke Spaanse regio's is het de moeite waard om te investeren in vakantiewoningen?

Volgens sommige studies zou het raadzaam zijn om te investeren in:

Interessante beleggingsaanbiedingen in Spanje voor kortetermijnverhuur

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

Enkele aandachtspunten

Het is ook belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de wetten en voorschriften van de lokale autoriteiten met betrekking tot vakantieverhuur.

Wist u dat u naast de nationale en lokale wetgeving ook moet rekening houden met de mede-eigenaars van een gemeenschappelijk gebouw?

Als u niet oplet, kunnen deze u namelijk tegenhouden om uw Spaans vastgoed te verhuren aan toeristen! Dit is een van de meest gemaakte fouten bij huis kopen in Spanje.

Daarnaast wilt u liefst ook in een veilige buurt investeren, bekijk hiertoe ons artikel met een overzicht van de veiligste Spaanse autonome regio's.

Langdurige verhuur in Spanje

Dit type verhuur trekt mensen aan die voor langere tijd in Spanje willen wonen.

Zo is het bv. verstandig om eerst een huis te huren in Spanje voor 1 jaar alvorens te beslissen om een huis te kopen in Spanje.

Langetermijnverhuur is populair onder een deel van de Spanjaarden die de voorkeur geven aan een huis huren i.p.v. kopen in Spanje.

(Of bij Spanjaarden die simpelweg de stijgende huizenprijzen niet kunnen betalen, ook al kunnen vastgoedprijzen in Spanje wel degelijk interessanter zijn dan in België of Nederland.)

Het investeren in langdurige verhuur is dus voordelig vanwege de relatief grote vraag.

Weetje: We zeggen "relatief" omdat de cijfers namelijk een omgekeerd verhaal vertellen waarin Spanje het hoogste percentage huiseigenaren heeft van West-Europa.

We kunnen ons vandaag echter de vraag stellen hoeveel waarde nog te hechten aan deze cijfers, die natuurlijk gebaseerd zijn op de geschiedenis.

Vroeger konden Spanjaarden nog hun eigen woning kopen voor een appel en een ei.

Vandaag zijn de vierkante meter prijzen in Spanje nog steeds lager dan elders in Europa maar zoals overal stijgen deze prijzen gestaag verder.

Dit maakt het voor jongere gezinnen alsmaar moeilijker om een eigen woning aan te schaffen, wat het natuurlijk net interessant maakt voor u als investeerder om vastgoed te kopen in Spanje.

Tip: Als u langetermijnverhuur in Spanje overweegt als verhuurder, dan zal de huurverzuimverzekering in Spanje u vast interesseren.

Waarom beleggen in Spaans vastgoed voor commerciële doeleinden

Het investeren in bedrijfsvastgoed in Spanje kan ook een aantrekkelijke optie zijn, vooral voor Belgische en Nederlandse investeerders.

Met dit type investering kan de eigenaar bepaalde fiscale lasten overdragen aan de huurder, wat financiële voordelen oplevert.

Tip: Er bestaan interessante financieringsformules voor commercieel vastgoed in Spanje. Lees er alles over op de pagina Commerciële hypotheek in Spanje.

Het is ook noemenswaardig dat alle inrichtings-, renovatie- of moderniseringskosten voor rekening komen van de huurder, wat een verdere kostenbesparing betekent voor u als investeerder in bedrijfsvastgoed in Spanje.

Opgelet: De locatie van het bedrijfsvastgoed is van cruciaal belang.

Huurders zijn ondernemers in Spanje die een commerciële activiteit uitoefenen en dus op zoek zijn naar de juiste investering voor hun bedrijf. 

Een slecht gelegen pand kan moeilijk te verhuren zijn en als u het dan eindelijk verhuurd krijgt, is de kans groot dat de huurder niet lang zal (of kan) blijven omdat de zaak niet voldoende rendeert vanwege de ondermaatse ligging.

Belangrijke overwegingen bij het investeren in Spaans vastgoed

Illustratie Kompas Met In Het Midden Een Bol Waarop De Spaanse Vlag Geschilderd Is Pijl Met Rode Punt Wijst Naar Boven Onroerend Goed

Hoewel er veel voordelen zijn aan het investeren in Spaans vastgoed, zijn er ook enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden:

De Spaanse vastgoedmarkt

De Spaanse vastgoedmarkt heeft de afgelopen jaren sterke groei gezien, met name in de populaire regio's zoals de Costa Blanca, de Costa del Sol en de eilanden.

De toenemende vraag wordt voornamelijk gedreven door buitenlandse investeerders die op zoek zijn naar vakantiehuizen of investeringsmogelijkheden.

Hoewel de prijzen in deze gebieden hoger zijn dan het landelijk gemiddelde, bieden ze ook een hoger potentieel rendement.

De stedelijke markten van Madrid en Barcelona blijven ook robuust, met een sterke vraag naar zowel residentiële als commerciële panden.

Daarnaast worden ook minder bekende gebieden zoals Valencia, Sevilla en Bilbao steeds aantrekkelijker voor investeerders.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de Spaanse vastgoedmarkt regionale verschillen kent. Daarom is het cruciaal om uw due diligence te doen en de specifieke markt die u overweegt grondig te onderzoeken.

Het proces van het kopen van vastgoed in Spanje

Het kopen van onroerend goed in Spanje kan een uitdagend proces zijn, vooral als u niet bekend bent met de taal en de lokale wetten en regelgeving. 

Hier zijn enkele belangrijke stappen:

Bepalen welk type vastgoed u wilt kopen in Spanje:

Vastgoed zoeken: U kunt dit zelf doen door vastgoedwebsites te doorzoeken, waaronder hetvolgende overzicht van immo in Spanje te koop, of u kunt een betrouwbare makelaar in Spanje inschakelen die de markt kent en u kan helpen bij het vinden van het juiste pand.

Voorlopig koopcontract: Zodra u een geschikt pand heeft gevonden, wordt er een voorlopig koopcontract getekend.

Dit document bevat de verkoopprijs, de betalingsvoorwaarden en de geschatte datum voor het passeren van de akte.

Juridische controle: Het is essentieel om een juridische controle van het pand uit te laten voeren door een onafhankelijke Spaanse advocaat

De juridische aspecten van onroerend goed in Spanje kopen omvatten bijvoorbeeld: 

 • controleren van het eigendomsbewijs,
 • controleren op eventuele schulden of verplichtingen die op het pand rusten, en
 • zorgen voor een correcte registratie bij het Kadaster.

Opgelet: U bent namelijk verantwoordelijk als koper voor deze juridische controle van het Spaanse vastgoed!

Notariële akte (Escritura de Compraventa): Dit is de definitieve koopakte, die wordt ondertekend in het bijzijn van een notaris.

Bij de ondertekening van de notariële akte in Spanje wordt de rest van de koopprijs betaald en wordt u officieel eigenaar van het pand.

Registratie: Nadat de akte is ondertekend, moet het pand worden geregistreerd bij het Kadaster.

Nadien mag u niet vergeten om een kopie op te vragen bij het Spaanse kadaster.

Financiering met hypothecaire lening in Spanje

Het krijgen van een hypothecaire lening in Spanje kan een uitdaging zijn voor buitenlanders, maar het is zeker mogelijk.

Spaanse banken bieden hypothecaire leningen aan voor maximaal 70% van de taxatiewaarde van het Spaanse pand voor niet-ingezetenen. 

De vereisten omvatten het verstrekken van bewijs van inkomen, een kredietcontrole en documentatie van uw huidige schulden en activa.

Het is ook belangrijk om te weten dat hypotheekrentes in Spanje over het algemeen lager zijn dan in België en Nederland, en dat er mogelijkheden zijn voor zowel vaste als variabele rentetarieven.

Tip: Kies voor een hypothecaire lening met vaste rentevoet in Spanje.

Er zijn veel Spaanse banken die hypotheken aanbieden aan buitenlanders, dus het kan nuttig zijn om een hypotheekmakelaar in te schakelen om u te helpen de beste deal te vinden.

Opgelet: Net als in België of Nederland kan uw leeftijd een rol spelen bij het verkrijgen van een hypothecaire lening in Spanje.

Interessante weetjes qua locaties en financiering:

 • Per regio en per costa zijn er deels andere lokale banken actief. Dit betekent dat elke situatie en elk dossier anders is qua maximaal hypotheekbedrag en de best verkrijgbare rentevoet.
 • Lees onze specifieke regiopagina's voor meer diepgaande informatie hieromtrent:

Onderhoud en beheer van uw Spaanse eigendom

Het bezitten van een woning in Spanje brengt bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee, vooral als u niet fulltime in Spanje woont

Het onderhoud van het pand, het betalen van nutsvoorzieningen en eventuele gemeenschappelijke kosten van het Spaanse wooncomplex, en het verzorgen van de schoonmaak kunnen allemaal tijdrovend zijn.

Het inschakelen van een beheerbedrijf kan een goede oplossing zijn waarmee u meteen een van de meest gemaakte fouten bij huis  kopen in Spanje kan vermijden.

Deze bedrijven kunnen alle aspecten van het onderhoud van uw pand overnemen, inclusief:

 • betalen van rekeningen,
 • organiseren van schoonmaak en onderhoud, en
 • afhandelen van eventuele problemen die zich voordoen.

Voor de administratieve procedures gerelateerd aan vastgoed in Spanje, zoals het invullen van belastingen, kunt u ook een gespecialiseerd kantoor of zogenaamde gestoría inschakelen. Lees er meer over op Praktische stappen na de aankoop van vastgoed in Spanje.

Inzichten en tips voor verhuur

Als u van plan bent om uw Spaanse woning te verhuren, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten huurcontracten bestaan, afhankelijk van hoe lang de woning wordt verhuurd.

Kortetermijnverhuur gericht op toeristen in Spanje kan een hoog rendement opleveren, maar brengt ook meer managementtaken met zich mee. 

Men spreekt van langetermijnverhuur als u uw woning in Spanje voor minstens een jaar verhuurt. Dit kan minder rendement opleveren, maar biedt meer stabiliteit. 

U kan bij langetermijnverhuur ook een huurverzuimverzekering in Spanje afsluiten, wat niet mogelijk is voor kortetermijnverhuur.

Daarnaast is het cruciaal om te weten dat de belastingen in Spanje op huurinkomsten variëren afhankelijk van de duur van de verhuur en uw fiscale woonplaats.

Het is raadzaam om een belastingadviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat u aan uw fiscale verplichtingen voldoet.

Zo moet u bijvoorbeeld Spaanse huurinkomsten aangeven in Nederland of België als u daar nog ingezetene bent.

Leven in Spanje

Leven in Spanje kan een zeer verrijkende ervaring zijn, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Het is belangrijk om de Spaanse taal te leren, om betrokken te raken bij de lokale gemeenschap en om u aan te passen aan de Spaanse gewoonten en gebruiken.

Dit zijn slechts enkele van de valkuilen om te vermijden bij uw verhuis naar Spanje.

Daarnaast zijn er praktische zaken om rekening mee te houden, zoals:

Tip: Indien u nog op zoek bent naar een budgetvriendelijke locatie in Spanje met een fantastisch klimaat, dan is het volgende aanbod van immo te koop aan de Costa Cálida vast en zeker het overwegen waard.

Waarom beleggen in Spaans vastgoed: Conclusie

Er zijn veel goede redenen waarom beleggen in Spaans vastgoed een aantrekkelijke optie kan zijn.

Of u nu op zoek bent naar een tweede huis, een investeringseigendom om te verhuren of u overweegt om te verhuizen naar het zonnige Spanje, er zijn volop kansen om te profiteren van de Spaanse vastgoedmarkt. 

Door uzelf goed te informeren en de juiste professionals in te schakelen voor advies, kunt u een succesvolle en winstgevende investering in Spaans vastgoed realiseren.

Contacteer ons

  Privacybeleid *