• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Vastgoed kopen in Spanje waar op letten? Uw voorbereidingsgids

Vastgoed kopen in Spanje waar op letten? Uw voorbereidingsgids

min leestijd

Man Gekleed In Wit Hemd Schrijft Met Zwarte Stift Aanbevelingen Of Geboden Op Een Transparant Scherm In Context Van Vastgoed Kopen In Spanje Waar Op Letten

"Vastgoed kopen in Spanje waar op letten?"... Dit is een vraag die speelt in het hoofd van elke aspirant-huiseigenaar in Spanje die droomt van een ontspannen, zorgeloos leven onder de warme zon.

De verwelkomende sfeer, het aroma van verse visgerechten en paella in de lucht, het hypnotiserende ritme van een Spaans liedje en eventueel wat flamencodans, de zachte wind die de palmbomen streelt... Maar wacht!

Voordat u nog verder droomt, moeten we even terug naar de realiteit. Want het pad dat leidt naar uw eigen huis of appartement in Spanje is bezaaid met uitdagingen.

U dient met beide voeten op de grond te blijven staan en realistisch te blijven! Het heeft met andere woorden absoluut geen nut om te beginnen zweven!

Of u nu een Belgische Bourgondiër bent of een Nederlander met een onverwoestbaar avontuurlijke geest, u kunt in elk geval gerust zijn...

Deze voorbereidingsgids is uw betrouwbare metgezel bij elke stap in de voorbereidings- en oriëntatiefase van uw vastgoedaankoop in Spanje.

Het ontdekkingsavontuur begint dus nu! Volgende stop: Uw toekomstige woning of appartement in Spanje.

Inhoudsopgave

Vastgoed kopen in Spanje waar op letten? Inleiding

Man Gekleed In Wit Hemd Schrijft Met Zwarte Stift Aanbevelingen Of Geboden Op Een Transparant Scherm In Context Van Vastgoed Kopen In Spanje Waar Op Letten

Hieronder introduceren we 18 gouden 'geboden', een set onfeilbare regels voor de allereerste stap op dit avontuur: De voorbereidings- en oriëntatiefase van het kopen van vastgoed in het zonovergoten Spanje.

Deze geboden vormen de wegwijzer die u door het complexe landschap van Spaans onroerend goed te koop zal navigeren en u veilig naar uw Spaanse droomhuis zal leiden.

(In het kader van veiligheid kan ons ander artikel u misschien ook interesseren, waar we de veiligste Spaanse autonome gemeenschappen voorstellen.)

Ter info: Dit is slechts het begin en de eerste fase van uw Spaans vastgoedavontuur! Er bestaan ook aparte sets van 'geboden'/tips voor de latere fasen van uw vastgoedverovering:

Voor elk van deze 3 fasen hebben we met andere woorden aparte blogartikelen geschreven om ervoor te zorgen dat u perfect voorbereid bent (klik op de onderlijnde links hierboven om alles in detail te lezen).

Mocht u specifiek op zoek zijn naar aanbiedingen om vastgoed te kopen in Spanje, dan verwijzen we u graag naar onze overzichtspagina met vastgoed in Spanje te koop.

Dus zet uw sombrero en/of zonnebril op en zorg dat u heerlijke tapas en een koel glas sangria, water, wijn of bier binnen handbereik hebt!

We gaan de beste 18 geboden en voorbereidingstips om Spaans vastgoed te kopen hieronder doorlichten:

U zal geen tijd verspillen

Met de huidige technologie is het verleidelijk om talloze gespecialiseerde websites te bezoeken en te fantaseren over al die mooie panden die te koop worden aangeboden.

De eerste fout is om alles te bekijken en om honderden appartementen, penthouses en villa's (en andere soorten huizen in Spanje)  in heel Spanje op uw laptop- of smartphonescherm te zien voorbijkomen. Dit is natuurlijk tijdverspilling!

Bepaal uw favoriete locatie en streek

Voordat u op het internet begint met zoeken, is het belangrijk om de locatie en het juiste gebied in Spanje te kiezen.

U moet dus beslissen in welke regio, stad of zelfs wijk u een tweede verblijf in Spanje wilt kopen (of een permanent verblijf kan ook natuurlijk indien u bijvoorbeeld wilt pensioneren in Spanje).

Het kan zeker en vast helpen om een kijkje te nemen op de volgende locatie gebaseerde vastgoedpagina's om uit te vissen waar u terecht kunt en aan welke voorwaarden:

Dubbelcheck belangrijke aandachtspunten

Controleer na het bepalen van uw droomlocatie de volgende zaken:

 • Lokale voorzieningen: Winkels, openbaar vervoer, supermarkten, gezondheidsinstellingen (zoals ziekenhuizen, apotheken, dokters, tandartsen, enz.), recreatieve activiteiten, enzovoort. Voldoet dit aan uw wensen en verlangens?
 • Toegankelijkheid: Spanje als verhuisbestemming voor ogen hebben is 1 ding... Maar wat met de bereikbaarheid? Is er een internationale luchthaven in de buurt? Hebt u een voertuig nodig om ter plaatse te komen bij uw woning of appartement?
 • De afstand tot onderwijsinstellingen indien u schoolgaande kinderen heeft en van plan bent om van Spanje uw hoofdverblijf te maken.

Goed om te weten: Voor het onderzoeken van deze locatie gebonden informatie kan de visuele tool Google Maps een grote hulp zijn.

Neem vervolgens ook rustig de tijd om de kenmerken en faciliteiten van uw gewenste woning of appartement in Spanje te definiëren:

Dit alles zal het aantal beschikbare opties verminderen en u in staat stellen om uw project en zoektocht beter en efficiënter te organiseren.

U moet bekend zijn met de bijzonderheden van Spaans onroerend goed

Conceptafbeelding Met Tekst En Symbolen Verwijzend Naar Verschillende Pistes Regels Administratie En Wetten Van Het Onroerend Goed In Spanje

Regiogebonden belastingen (vastgoed kopen in Spanje waar op letten?)

Het is essentieel om te begrijpen dat de wetten, reglementen, belastingstelsels en administratieve processen in Spanje niet uniform zijn. 

Ze kunnen verschillen en variëren naargelang de specifieke autonome regio van Spanje waarmee u te maken hebt.

De ITP (belasting op de aankoop van bestaande woningen) varieert bijvoorbeeld tussen 6 en 11% van de waarde van het onroerend goed, afhankelijk van de regio waarin u koopt.

Goed om te weten: Aarzel niet om de hulp in te roepen van een vastgoedadviseur die de Spaanse vastgoedmarkt kent. Deze kan u gedurende het hele aankoopproces in Spanje begeleiden.

Tot slot nog enkele andere belangrijke weetjes over Spanje op het vlak van onroerend goed:

Rol van Spaanse notaris is anders

Bij het aankopen van onroerend goed in Spanje is het belangrijkste verschil met België en Nederland de rol van de notaris:

 • In België en Nederland is het de taak van de notaris om vóór de verkoop alle juridische en stedenbouwkundige controles voor het onroerend goed uit te voeren. In Spanje ligt deze verantwoordelijkheid echter bij de koper en niet bij de Spaanse notaris!
 • In Spanje is de rol van de notaris louter beperkt tot het opstellen en registreren van de koopakte. Met andere woorden, u dient zelf uw huiswerk te maken!

Typische kenmerken van Spaans vastgoed

Er bestaan ook enkele aanzienlijke verschillen tussen Nederland en België en Spanje als het gaat om de vastgoedmarkt:

 • In de meeste Europese landen verwijst de geadverteerde oppervlakte vaak naar de bewoonbare of bruikbare oppervlakte.
 • In Spanje verwijst de geadverteerde oppervlakte daarentegen vaak naar de bebouwde oppervlakte inclusief gemeenschappelijke ruimtes.
 • Een woning die in Spanje wordt geadverteerd met een oppervlakte van 99 m² kan dus een bewoonbare oppervlakte van 83 m² hebben bijvoorbeeld.
 • Vraag dit goed na bij de makelaar in kwestie, deze kan toelichten wat nu juist de details zijn qua bewoonbare oppervlakte, gemeenschappelijke delen, buitenruimtes, enzovoort.

Er zijn makelaars in Spanje met dubbele provisie

Naast de geadverteerde verkoopprijs kunnen sommige agentschappen of makelaars een commissie in rekening brengen bij zowel de verkoper als de koper.

U dient dus op uw hoede te zijn voor extra kosten op dit gebied! Vis uit wie de makelaar zijn ereloon betaalt!

Tip: Aarzel niet om de makelaar of het vastgoedagentschap te vragen naar de totale verkoopprijs (inclusief makelaarscommissie) zodat er geen vervelende financiële verrassingen opduiken achteraf!

Tweede tip: ImmoScan in Spanje is een Nederlandstalige service die op maat van uw wensen en budget op zoek gaat in de regio waarin u geïnteresseerd bent.

Terrassen die niet zo "privé" zijn

Bepaalde advertenties voor appartementen in Spanje maken melding van een terras terwijl het in de praktijk gaat om een terras op de bovenste verdieping van een gebouw. 

Een dergelijk terras is in de meeste gevallen gemeenschappelijk, wat betekent dat het de gemeenschappelijke eigendom is van alle eigenaren. Het gaat in een dergelijk geval dus niet om een privé terras.

Weetje: In Spanje bestaan er ook gemeenschappelijke terrassen voor exclusief gebruik. Dit biedt twee voordelen:

Derde gebod: U moet nadenken over "autonome" belastingen

De belastingen op onroerend goed in Spanje variëren afhankelijk van verschillende criteria:

U moet zich informeren over hypothecaire leningen voordat u op zoek gaat

3D Illustratie Met Het Oog Op Informatie Verzamelen Over Aanvraagkosten Hypotheekrente Financieringen Leningen Kredietverzekering Bankplan Opstellen

Als u de woning in Spanje niet volledig met eigen middelen kunt financieren, is een veelgemaakte fout om geen voorafgaande goedkeuring van de bank te krijgen voor een hypothecaire lening voordat u een huis koopt.

Voor het verkrijgen van een lening voor vastgoed in Spanje heeft u 2 opties:

 1. Een lening aanvragen in uw eigen land (in België of Nederland afhankelijk van waar u woont en belastingen betaalt).
 2. Een lening aanvragen in Spanje (Tip: Vraag ineens aan bij meer dan 20 verschillende banken in Spanje met behulp van de HypoScan Spanje dienstverlening).

Goed om te weten: Weinig banken in België of Nederland accepteren vlot een hypothecaire lening voor vastgoed in Spanje. U dient in België of Nederland over voldoende onderpand te beschikken waarop de bank een hypotheek kan vestigen

Het is belangrijk om te weten dat ook de Spaanse banken tegenwoordig strenger zijn met betrekking tot het verstrekken van verschillende soorten leningen voor Spaans vastgoed.

Als u aan de solvabiliteitseisen voldoet, bieden ze tegenwoordig maximaal een quotiteit van 70% aan van de aankoopprijs of de taxatiewaarde van het onroerend goed bepaald door een schatter (als deze lager is). In bepaalde gevallen (maar dit zijn uitzonderingen) kan dit oplopen tot 80% quotiteit.

Vergeet niet dat het verkrijgen van een hypothecaire lening ook extra kosten met zich meebrengt die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de totale kosten van de lening.

Enkele bijkomende kosten van een lening kunnen de volgende zijn:

 • Eenmalige aanvraag- en administratiekosten
 • Kosten voor het openen en aanhouden van een betaalrekening
 • Vaste of variabele vergoedingen te betalen aan de tussenpersoon (een onafhankelijke hypotheekmakelaar of leningvergelijker in Spanje) die helpt bij het verkrijgen van de lening
 • Schattingskosten / Taxatiekosten voor het onroerend goed
 • Kosten voor de lokale kredietverzekering
 • Bepaalde garantiekosten (hypotheek of obligatie)

En alle andere kosten die worden opgelegd voor het verkrijgen van de lening, met uitzondering van registratierechten die verband houden met de eigendomsoverdracht van het onroerend goed.

U moet rekening houden met uw financiële draagkracht voordat u koopt

Blauwe Ringmap Met Inscriptie Budget Planning Op Werktafel Met Kantoorbenodigdheden En Laptop

Voordat u een huis in Spanje koopt, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende financiële kostencomponenten:

 • Aankoopbedrag van het onroerend goed
 • Belastingen bij de aankoop
 • Bijkomende kosten van het koopcontract
 • Bijkomende kosten voor renovatie, onderhoud, enzovoort indien van toepassing
 • Kosten voor de inrichting en het meubilair (indien deze niet in de aankoopprijs zitten. Weetje: sommige promotoren bieden ook meubelpakketten aan aan scherpe prijzen)
 • Maandelijkse kosten (kapitaalsaflossingen, interestbetalingen, nutsvoorzieningen, verzekeringskosten, transportkosten heen en weer naar Spanje, enzovoort).
 • Eenmalige kosten zoals van de verhuis van uw inboedel naar Spanje, enzovoort.

Een goede conservatieve vuistregel is om de aankoopprijs van het vastgoed in kwestie te verhogen met +/- 15% om rekening te houden met allerhande belastingen, heffingen en bijkomende kosten.

Goed om te weten voor lezers die overwegen om een renovatieproject in Spanje aan te vatten: De totale financiële behoefte bedraagt al snel 150% van de verkoopprijs voor een huis dat nog gerenoveerd moet worden.

Zesde gebod: U moet de kosten van benodigde werkzaamheden inschatten

Voordat u een nog te renoveren woning in Spanje koopt, is het essentieel om een zeer duidelijk beeld te hebben van de benodigde werkzaamheden om kostbare en tijdrovende verrassingen te voorkomen.

Belangrijk weetje: Als u van plan bent om werkzaamheden uit te voeren in een appartement, moet u vooraf toestemming krijgen van de mede-eigenaars door een architectendossier in te dienen.

Daarnaast moet u een "licencia de obras" (vergunning om (ver)bouwwerkzaamheden uit te voeren) aanvragen bij de plaatselijke overheid.

Het is daarom heel belangrijk om de kosten van het werk goed in te schatten in termen van arbeid, materialen en procedures voordat u overgaat tot een aankoop.

Doe eventueel beroep op een expert die u kan bijstaan met degelijk advies en waardevolle tips! 

U dient uw bezoeken ter plaatse te organiseren en in te plannen

Zelf de woning te koop bezoeken en bezichtigen is een essentiële stap voordat u een huis koopt.

Bent u nog onervaren of kent u onvoldoende van de bouwsector?

Neem dan de hierboven vermelde expert mee ter plaatse tijdens de bezichtiging van het pand in Spanje, dit is de beste strategie om kostelijke verrassingen te vermijden!

Cruciale tip: Zodra u een selectie hebt gemaakt van woningen of appartementen die u interesseren, wordt het ten zeerste aanbevolen om deze ter plaatse te gaan bezoeken.

Het is ook essentieel om al uw bezoeken te concentreren in de korte periode dat u in Spanje verblijft. Idealiter bezoekt u maximaal 4 à 5 woningen per dag.

Plan dit allemaal goed in in samenspraak met uw lokale vastgoedprofessional die u kan begeleiden.

Aarzel niet om tijdens uw bezoek vragen te stellen over de volgende onderwerpen:

 • De omgeving en buurt van het pand.
 • Toestand van het gebouw: technische inspectie, renovatie, nog uit te voeren werkzaamheden.
 • Voorwaarden en regels van de gemeenschap (in het geval van een condominium of flat) op het vlak van bijdragen aan het reservefonds, vrijheid om te verhuren indien gewenst, enzovoort.
 • De kosten van onderhoud en verzorging van de gemeenschappelijke delen.

Zorg er ook voor dat u de private en openbare documentatie van de accommodatie controleert en naleest.

Goed om te weten: U kunt gebruikmaken van de diensten van een (Nederlandstalige) vastgoedadviseur die een selectie van woningen voor u maakt om te bekijken.

Deze professional kan een lijst van woningen maken waarin u mogelijks geïnteresseerd bent. Om vervolgens samen met u een bezoek te brengen aan de desbetreffende woningen en/of appartementen in Spanje!

Samenwerken met een professionele (Nederlandstalige) vastgoedadviseur bespaart u tijd, moeite en waarborgt de kwaliteit van de dienstverlening die u ontvangt.

U dient de bijzonderheden van het onroerend goed te analyseren

Bouwinspecteur Staande In Leefruimte Die Inspectie Uitvoert En Alles Noteert Op Formulier Op Klembord

Over het algemeen heeft een buitenlander die naar Spanje komt om zijn potentiële eigendom te bezichtigen weinig tijd en organisatie om alle nadelen van het pand in kwestie snel vast te stellen.

Checklist van aandachtspunten om uit uw hoofd te leren

Daarom lijsten we hieronder alle belangrijke aandachtspunten op die als handige gids en leidraad kunnen dienen (hou hier rekening mee wanneer u op bezoek gaat):

 • Controleer of de aansluitingen op het vlak van elektriciteit en nutsvoorzieningen voldoen aan de wettelijke vereisten.
 • Voor bestaande villa's: Controleer of de elektriciteits- en wateraansluitingen wettelijk in orde zijn. Zelfs als ze er goed uitzien, kunnen ze nog steeds als illegaal en zelfs gevaarlijk worden beschouwd door een lokale professional.
 • Controleer de vochtigheid van de bodem en de geschiedenis van de streek. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te begrijpen dat sommige huizen aan zee in Spanje gebouwd werden op drassige grond die aan de zee werd onttrokken. Het is zeer belangrijk om het type en de vochtigheidsgraad van de bodem te controleren, evenals de geschiedenis van een gebied voordat u onroerend goed koopt of bouwt. Huizen die dicht bij de zee of op drassige grond zijn gebouwd, kunnen vatbaar zijn voor vochtigheidsproblemen. Dit komt doordat de bodem vaak vocht vasthoudt, wat dan in de structuur van het huis kan doordringen. Dit is vooral het geval als er geen passende waterkeringen zijn ingebouwd of als het huis geen kruipruimte heeft die kan helpen bij de ventilatie en het drogen van de grond onder het huis. Het probleem waarbij vocht permanent in een bestaand pand kan opduiken (vooral buiten de zomermaanden), is een realistisch scenario. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om structurele aanpassingen te doen, zoals het aanbrengen van betere waterkeringen, het verhogen van de ventilatie, of zelfs het volledig herbouwen van het pand. Daarom is het altijd een goed idee om een uitgebreid onderzoek te laten uitvoeren door een bouwtechnicus of een expert in bouwkunde voordat u overgaat tot de aankoop van een dergelijk bestaand (ouder) pand. Zij kunnen potentiële problemen identificeren en u ook adviseren over mogelijke oplossingen.
 • Wat is de kwaliteit van de gebruikte bouwmaterialen en wat is het niveau van afwerking? Bij sommige gebouwen uit de jaren negentig voldoen sommige van de gebruikte materialen niet meer aan de hedendaagse normen. Bovendien zijn ze niet altijd ontworpen om lang mee te gaan...
 • Het is raadzaam om met buren, conciërges en bepaalde dienstverleners zoals schoonmakers, tuinmannen, loodgieters, enzovoort te spreken indien de kans zich aanbiedt! Hoe meer info u kunt losweken bij diverse personen, hoe beter.
 • Het kan zijn dat de geluidsisolatie van de woning of het appartement niet in orde is. Een van de grootste tekortkomingen in veel gebouwen in Spanje is de geluidsisolatie. In bepaalde oudere woningen kunt u de buurman in de douche op de verdieping onder u goed horen zingen bijvoorbeeld... In dit kader een goed advies: Vermijd een pand dat zich vlak boven een bar of restaurant bevindt.
 • Zoek al even uit naar welk gemeentehuis of stadhuis u zich dient te begeven om meer info te verkrijgen over eventuele toekomstige stedenbouwkundige projecten in de buurt.
 • Laat leegstaande gebouwen en reconversieprojecten links liggen. U bent beter met nieuwbouw of met een kwalitatief hoogstaand bestaand pand.
 • Let op met off-plan vastgoed in Spanje. De prijs kan scherp en aantrekkelijk zijn maar het kan jaren duren voordat het gebouw of het project volledig af is. Bovendien kan de ontwikkelaar altijd failliet gaan (het zou niet de eerste keer zijn) en in dat scenario wilt u helemaal niet belanden!
 • De in het Spaans kadaster geregistreerde oppervlakte is vaak kleiner dan de geafficheerde oppervlakte (dit is vooral het geval bij tweedehands panden in Spanje). Het is dus essentieel om altijd te controleren of de vermelde oppervlakte in realiteit wel overeenkomt met de verkochte oppervlakte.

Voordat u koopt, dient u na te denken over een latere doorverkoop

Een Blauw Bord Met Te Koop In De Voortuin Van Een Huis Om Een Doorverkoop Te Realiseren

Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het beantwoorden van de vraag "Vastgoed kopen in Spanje waar op letten?" is de potentiële doorverkoopwaarde van het pand.

Bij het kopen van een woning in Spanje denken veel mensen niet direct aan een latere doorverkoop voordat zij tot aanschaf overgaan.

En dat is een vergissing want u kunt nooit voorspellen wat er met u zal gebeuren of welke situaties er zich zullen voordoen in de toekomst!

U kunt bijvoorbeeld in een situatie terechtkomen waarin u de hypothecaire lening niet meer kunt afbetalen, u kunt in een kostelijke echtscheidingsprocedure belanden, misschien verliest u wel geheel onverwachts uw job, enzovoort.

Het is altijd mogelijk dat u in de toekomst geld nodig heeft wegens onvoorziene omstandigheden.

Het is daarom raadzaam om te focussen op goed gelegen en populair onroerend goed dat het gemakkelijkst te verkopen is (bijvoorbeeld middelgrote flats in grote steden of kustregio's in Spanje of bepaalde types villa's aan zee).

Tiende gebod: U dient een tweede controlebezoek uit te voeren

Het is belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is om de kwaliteit van een bestaande woning of appartement in één enkel bezoek te beoordelen. 

Het is daarom raadzaam om een tweede bezoek te brengen op een ander tijdstip, samen met een persoon/expert die vakkennis heeft van bouw en/of architectuur.

Dit tweede bezoek aan het bestaande pand dient idealiter binnen een aantal weken na het eerste bezoek plaats te vinden.

Tussen deze twee bezoeken in heeft u de tijd om vertrouwd te raken met de omgeving van de woning of het appartement, de beschikbare diensten, de aanwezige winkels en supermarkten en de beschikbare transportmogelijkheden.

Tip: Tijdens dit tweede bezoek controleert u de woning ook op technisch gebied. U controleert de verlichting, stopcontacten, schakelaars, verwarming, airconditioning, kranen en hun druk, elektrische apparaten, afvoeren en eventuele onaangename geuren. Let ook op indicaties van geluidsoverlast!

U dient op de hoogte te zijn van de regelgeving voor toeristische accommodaties

Veel buitenlandse kopers willen investeren in toeristische verhuur in Spanje en zijn van plan om hun woning of appartement te verhuren voor toeristische verblijven (short lets).

De afgelopen jaren is de situatie in bepaalde streken in Spanje echter veranderd wat betreft de regulering van toeristische verhuur.

Elke autonome gemeenschap en zelfs sommige steden hebben specifieke voorschriften ingevoerd.

Vastgoed kopen in Spanje waar op letten indien u het eventueel wilt verhuren? U dient op de lokale regels te letten!

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het (lokale) wettelijk kader inzake verhuren in Spanje!

Tip: Bekijk de volgende investeringsaanbiedingen in Spanje:

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

Aarzel niet om zoveel mogelijk vragen te stellen over het pand en het gebruik ervan

Verwarde Jonge Man Met Bril En Grijze Coltrui Bekijkt Zijn Mobiele Telefoon

Voordat u een woning in Spanje koopt, dient u het vastgoedagentschap of de eigenaar een aantal verplichte vragen te stellen.

Aarzel niet om aan het einde van het eerste bezoek in gesprek te gaan met de verkoper of de makelaar over persoonlijke gegevens, de buurt en/of de vorige eigenaar (waarom wordt er verkocht bijvoorbeeld?).

Bereid dit gesprek grondig voor en noteer al uw vragen op een blad papier!

Deze gesprekken kunnen belangrijke informatie opleveren die essentieel is voor de onderhandelingen over het pand...

Enkele voorbeelden ter inspiratie:

 • Hoelang staat de woning of het appartement al te koop?
 • Wie heeft er eerder in de woning gewoond? Dit geeft mogelijks al wat informatie bloot over het onderhoud van de woning in het verleden.
 • De reden(en) waarom de huidige eigenaar de woning wil verkopen. Misschien heeft het te maken met een echtscheiding, een verhuizing, nog af te lossen schulden of een (onverwachts) overlijden. In bepaalde gevallen kan u dit eventueel uitspelen om de scherpst mogelijke prijs te bekomen.
 • Het reeds ontvangen aantal biedingen en de geboden prijzen.
 • De urgentie van de huidige eigenaar om het appartement of de woning te verkopen. Als de verkoper haast heeft en dringend geld nodig heeft, zal hij/zij zeker en vast openstaan voor onderhandelingen (men zal doorgaans bereid zijn om de vraagprijs (iets) te verlagen in een dergelijk scenario).
 • Als de eigenaar echter genoeg tijd heeft en het geld niet echt nodig heeft, kan het onderhandelen over de prijs ingewikkelder worden... De verkoper kan namelijk wachten op een andere koper in plaats van vlug vlug een (te) laag bod te accepteren.

Dertiende gebod: U dient snel genoeg te beslissen om een bod te doen

Impulsief een woning kopen in Spanje is riskant.

Zo maakt u bijvoorbeeld maar beter eerst grondig de afweging tussen een huis kopen of huren in Spanje.

Maar te lang wachten met beslissen is ook niet verstandig.

Tip: voordat u een aankoopvoorstel doet, dient u enkele gouden regels te respecteren zoals een bezichtiging ter plaatse doen (idealiter samen met een vakman/expert), het verkennen van de omgeving en het controleren van alle documenten.

U dient uit te zoeken wat wel en niet is inbegrepen in de geadverteerde prijs

Het is essentieel om na te gaan wat er precies is inbegrepen in de geadverteerde prijs. Bijvoorbeeld:

 • Is de commissie die sommige vastgoedmakelaars in Spanje aan kopers in rekening brengen hierbij inbegrepen?
 • Zal het agentschap of de verhuurder zorgen voor de overdracht van de verschillende contracten (gas, elektriciteit, vereniging van eigenaren)?
 • Zijn de meubels en apparaten inbegrepen? Indien het om nieuwbouw gaat, is er een meubelpakket met scherpe kortingen verkrijgbaar? Zit het meubilair en de inrichting in de prijs of niet (doorgaans niet)?
 • Is er een parkeerplaats of een bergingsruimte inbegrepen in de prijs?
 • Hoeveel bedragen de bijkomende aankoopkosten qua belastingen, notaris, enzovoort?
 • Zit er geavanceerde en energiezuinige klimaatregeling in de prijs?, enzovoort.

U dient op de hoogte te zijn van de kosten en jaarlijkse uitgaven

Het is essentieel om de vastgoedmakelaar of de verhuurder te vragen naar de verschillende jaarlijkse kosten.

Vraag eerst en vooral naar de kostprijs van de "IBI", de onroerendezaakbelasting die u jaarlijks moet betalen.

In het geval van een appartementencomplex dient u ook te informeren naar de kosten van de vereniging van eigenaren en eventuele periodieke buitengewone kosten voor toekomstige werkzaamheden (in het kader van de aanleg van een reservefonds bijvoorbeeld).

Tip: Indien het om een vrijstaande woning gaat, informeer dan zeker en vast ook naar de kosten van het onderhoud van de tuin en/of het zwembad.

Tot slot nog een laatste handige tip: Vraag in alle gevallen om een schatting van de elektriciteits-, gas- en waterrekening. Als het om een bestaande woning gaat, kan de huidige eigenaar (de verkoper) deze zelfs zwart op wit aantonen.

U kunt informatie verkrijgen van een vastgoedadviseur

Om te voorkomen dat u wordt opgelicht en om ervoor te zorgen dat u met vertrouwen en zekerheid koopt, kunt u een beroep doen op een vastgoedprofessional (ook wel bekend als een vastgoedmakelaar)

Het takenpakket van een Spaanse vastgoedmakelaar omvat de volgende taken:

 • Zoeken en selecteren van appartementen of woningen op basis van uw financiële mogelijkheden en de criteria en keuzes die u hebt doorgegeven.
 • Rekening houden met de omgeving van het pand en ervoor zorgen dat dit aansluit bij uw wensen en verlangens.
 • De juridische situatie van het Spaans onroerend goed onderzoeken.
 • Bijstand verlenen en helpen bij het vinden van financiering in Spanje of in België of in Nederland indien noodzakelijk.
 • Men kan u assisteren bij alle noodzakelijke administratieve procedures.
 • Namens u onderhandelen over de prijs met de eigenaar.
 • Controleren van de verschillende contracten.
 • Hulp verlenen bij het betalingsproces.
 • Als contactpersoon functioneren bij het notariskantoor en uw aankoop van vastgoed  vergemakkelijken.

U dient vooraf na te denken over de te nemen administratieve stappen

Dame Aan De Receptie Van Gemeentekantoor Krijgt Haar Kaart Terug Van Vriendelijke Bediende

U weet het of u weet het niet maar tijdig een NIE nummer aanvragen is belangrijk.

Voordat u een woning of appartement in Spanje kunt kopen, dient u dit NIE (buitenlands identificatienummer) nummer aan te vragen.

Deze stap is verplicht en dient vóór alle andere stappen te worden uitgevoerd indien u besluit om te investeren in onroerend goed in Spanje.

Met andere woorden: Het antwoord op de vraag "Vastgoed kopen in Spanje waar op letten?" is het NIE nummer!

U kunt dit NIE nummer aanvragen buiten Spanje bij de Spaanse consulaten. En in Spanje kan u de aanvraag ook doen (dan moet u zich naar het lokale politiebureau begeven).

Tip: U kan dit ook uitbesteden aan een Spaanse advocaat / jurist die dit voor u in orde kan brengen (u kan een volmacht verlenen). Dit is interessant indien u niet geconfronteerd wilt worden met Spaanse bureaucratie...

Goed om te weten voor koppels die samen kopen: Voor elke koper is er één NIE nodig en voor elk NIE nummer is er een aparte afspraak vereist.

Uw burgerlijke staat is ook van belang en heeft een invloed op uw NIE nummer.

Weetje: Indien u koopt in Spanje terwijl u getrouwd bent onder het regime van scheiding van goederen, dient u te weten dat de notaris u zal vragen om een kopie van uw huwelijkscontract. Deze kopie dient gecertificeerd, geapostilleerd en in het Spaans vertaald te zijn.

Gebod 18: Bepaal de invloed van de klimaatverandering op de locatie

Hoewel dit gebod vaak over het hoofd wordt gezien, wordt het steeds belangrijker in een wereld die geconfronteerd wordt met de (gigantische) gevolgen van klimaatverandering.

De locatie van uw vastgoed kan op de lange termijn sterk worden beïnvloed door veranderingen in het klimaat.

Klimaatverandering kan een significant effect hebben op onroerend goed, vooral in kustgebieden. De stijgende zeespiegel en de toenemende frequentie van hevige stormen kunnen bepaalde kustgebieden in Spanje kwetsbaarder maken.

Anderzijds kunnen ook meer landinwaarts gelegen gebieden te maken krijgen met andere problemen, zoals droogte (nefast  voor de landbouw), hittegolven of bosbranden.

Het is essentieel om de toekomstige klimaatrisico's te evalueren en te begrijpen hoe deze het vastgoed kunnen beïnvloeden. 

Belangrijkste aandachtspunten qua klimaat: Vastgoed kopen in Spanje waar op letten

De belangrijkste factoren om te overwegen zijn de volgende:

 • Kans op overstromingen,
 • Beschikbaarheid van waterbronnen,
 • Potentieel voor (te) hoge en extreme temperaturen,
 • Kans op natuurrampen zoals bosbranden, watertekorten, enzovoort.

Al deze zaken kunnen een (grote) invloed hebben op de waarde van het vastgoed op de lange termijn.

Aarzel niet om deskundig advies in te winnen bij klimaatwetenschappers of kenners van de streek om een volledig beeld te krijgen van de mogelijke risico's. 

Het kan ook nuttig zijn om toekomstige klimaatmodellen te raadplegen om te zien hoe het klimaat in een bepaald gebied naar verwachting zal veranderen.

Dit gebod benadrukt het belang van een vooruitziende blik en een zorgvuldige evaluatie van toekomstige risico's bij het kopen van een huis in Spanje

Vastgoed kopen in Spanje waar op letten? Wel, het is niet alleen een kwestie van naar de huidige staat van het pand en de omgeving kijken! Het is ook een kwestie van begrijpen hoe deze in de toekomst kunnen veranderen.

Vastgoed kopen in Spanje waar op letten: Conclusie

Het kopen van een huis in Spanje is net als het bereiden van een perfecte paella.

Het vereist geduld, aandacht voor detail, en een beetje avontuurlijke geest.

Maar met de juiste ingrediënten (of in dit geval, de juiste gids), kan het resultaat een smakelijk succes zijn.

Dus trek uw sombrero aan, zet uw zonnebril op, en bereid u voor op een vastgoedavontuur dat even opwindend is als een opzwepende flamencodans.

Belangrijk: Net als bij het koken van paella is het belangrijk om niets te overhaasten.

Heeft u bijvoorbeeld uw zinnen gezet op immobiliën aan de Costa Blanca? Doe dan eerst voldoende onderzoek om zeker te zijn dat het effectief juiste costa is voor u! Misschien is vastgoed aan de Costa Cálida wel een betere match voor u...

Neem de tijd om te genieten van het proces want het uitzicht op uw nieuwe Spaanse huis zal des te zoeter zijn als u weet dat u alle stappen zorgvuldig hebt doorlopen. 

En aarzel zeker en vast niet om een beroep te doen op een vastgoedprofessional in Spanje die u kan begeleiden tijdens het aankoopproces!

Als u ten slotte nog niet zeker bent van deze beslissing, kan u ons andere artikel raadplegen met meer informatie over waarom beleggen in Spaans vastgoed.

Contacteer ons

  Privacybeleid *