• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Spaanse advocaat aanstellen bij kopen van een huis in Spanje: Cruciale redenen

Spaanse advocaat aanstellen bij kopen van een huis in Spanje: Cruciale redenen

min leestijd

Belangrijk Om Goed Omringd Te Zijn Door De Juiste Mensen Een Advocaat Of Jurist Is Essentieel Voor Onroerend Goed Transactie In Spanje

Een Spaanse advocaat aanstellen wanneer u op het punt staat om een huis te kopen in Spanje is belangrijk en er zijn echt wel enkele cruciale redenen voor.

Vastgoed kopen in Spanje kan namelijk ingewikkeld zijn, vooral als u de taal niet spreekt of de wetgeving van het land niet goed kent.

Er zijn ook specifieke valkuilen mee gemoeid die we niet echt kennen in Nederland en België.

Daarom is het heel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en u zo mogelijk te omringen met de juiste professionals en mensen…

Lees hieronder verder en ontdek enkele cruciale redenen om een Spaanse advocaat aan te stellen bij het investeren in immo in Spanje.

Spaanse advocaat aanstellen: Inleiding

Denkt u erover na om in Spanje een tweede woning te kopen en vraagt u zich af of u een advocaat nodig hebt?

Dan kan u stoppen met twijfelen… Het antwoord op deze vraag is een volmondige en grote ja!

Hieronder omschrijven we waarom het essentieel is om met een advocaat te werken als u de grootste gevaren van een huis in Spanje kopen wilt vermijden en zorgeloos onroerend goed in Spanje wilt kopen.

Waarom hebt u een advocaat nodig om in Spanje vastgoed te kopen?

Belangrijk Om Goed Omringd Te Zijn Door De Juiste Mensen Een Advocaat Of Jurist Is Essentieel Voor Onroerend Goed Transactie In Spanje

Het is raadzaam om een advocaat in te schakelen om de aankoopprocedure van vastgoed in Spanje zo optimaal mogelijk te begeleiden omwille van verschillende redenen.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Vind de Beste Hypotheek met Onze Vergelijker van 20+ Spaanse Banken

Ten eerste koopt u in een land waar u de wetgeving en misschien zelfs de taal niet kent.

Ten tweede omdat het een grote aankoop is. U staat op het punt een woning of appartement te kopen, wat betekent dat u tienduizenden, honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s gaat investeren.

U zet dus in essentie zelfs meer dan alleen uw spaargeld op het spel. Want uw toekomst en geluk kunnen op het spel worden gezet als een dergelijke substantiële aankoop misgaat.

Selecteer een gespecialiseerde advocaat

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een algemene gewone jurist/advocaat enerzijds en een gespecialiseerde advocaat in onroerend goed in Spanje anderzijds.

Kies voor een advocaat die gespecialiseerd is in Spaans onroerend goed (ook gekend als een vastgoedadvocaat of vastgoedjurist).

Pas op voor zwendel, oplichters en scams

Opletten Geblazen In Spanje Voor Verkoop Huizen Belast Met Hypotheek Of Schulden

Of het nu op televisie, op sociale media of in de pers is, u zult er heus wel al over gehoord of gelezen hebben.

Illegaal gebouwde huizen in Spanje, Spaanse panden waarvan de verkopers nog schulden hebben openstaan bij de Spaanse staat, Spaanse woningen die nog belast zijn met hypotheken, huizen die door de bank worden doorzocht zonder dat de nieuwe koper daarvan op de hoogte wordt gesteld, enzovoort.

Er zijn meerdere rampscenario’s mogelijk en risico’s verbonden aan een huis kopen in Spanje die u als toekomstige koper in Spanje kunnen ontmoedigen of afschrikken.

Er is echter een doeltreffende oplossing om dergelijke problemen en onaangename verrassingen te voorkomen:

Schakel een advocaat in die gespecialiseerd is in onroerend goed in Spanje!

Spaanse advocaat aanstellen bij de aankoop van vastgoed in Spanje: Optioneel

Het is belangrijk om te weten dat beroep doen op de diensten van een advocaat niet verplicht is om een woning in Spanje te kopen.

Het is optioneel, maar wel degelijk aangeraden, alsook indien u van plan bent zaken te doen in Spanje.

Spaanse notaris heeft andere verantwoordelijkheden dan notaris in België en Nederland

Bovendien moet u er zich van bewust zijn dat de functie van een notaris in Spanje verschilt van die van een notaris in uw land van herkomst.

De notaris in Spanje zal u op het laatste moment vertellen of het pand bestaat en of er nog lasten op rusten uit het verleden. En het zal niet te laat zijn om u terug te trekken op dat moment (u kunt de aankoop dus annuleren na het vernemen van dergelijk nieuws).

U zult echter heel veel energie, tijd en geld hebben verspild aan een woning die u uiteindelijk niet gaat kopen. Dit terwijl u van bij de start had kunnen focussen op een woning die wel in orde was (door een advocaat tijdens het proces in te schakelen).

Goed om te weten: De enige keer dat u de notaris in Spanje ziet, is op de dag van ondertekening van de notariële akte.

Doe een beroep op professionals uit de sector om uw woning te kiezen

Om onaangename verrassingen bij en na een huis kopen in Spanje te voorkomen, is het van essentieel belang om goed begeleid te worden.

Met andere woorden, bij het selecteren van onroerend goed doet u best beroep op een goede vastgoedmakelaar uit de streek.

Daarnaast is het ook absoluut de moeite waard om iemand te vinden die uw belangen behartigt en die ervoor zorgt dat de vastgoedtransactie soepel verloopt: een advocaat.

Natuurlijk zijn er ook mensen die in Spanje onroerend goed kopen zonder een advocaat in te schakelen en voor wie alles goed gaat.

In Facebookgroepen of op diverse fora kunt u inderdaad getuigenissen lezen van mensen die met succes een tweede verblijf hebben gekocht in Spanje zonder beroep te doen op een advocaat.

Wij zijn er echter wel 100% van overtuigd dat het inschakelen van een advocaat een goede keuze is om u te adviseren en te begeleiden bij uw aankoop en vooral om mogelijke kostelijke valkuilen en vergissingen te voorkomen.

Juridische begeleiding bij huis kopen in Spanje: Takenpakket

Advocaat Aanstellen Is Aangeraden Bij Aankoop Woning In Spanje

Wat is de rol van een vastgoedadvocaat in Spanje? Van welke diensten kan u genieten als klant in het kader van een woning kopen in Spanje?

Belangrijkste taken van een vastgoedadvocaat in Spanje

Wel, de advocaat zal nagaan of het onroerend goed in kwestie wel bestaat in het Spaanse kadaster. De rol van een ervaren advocaat is ook om ervoor te zorgen dat er geen verborgen verrassingen opduiken!

Over het algemeen hebben goede Spaanse vastgoedadvocaten de kennis en ervaring om te weten waar ze moeten zoeken naar verborgen verrassingen en gebreken.

Goed om te weten: Vastgoedadvocaten weten bijvoorbeeld dat het bezit van een bij het kadaster ingeschreven notariële akte geen bewijs is van de wettigheid van de constructie.

Het kan met andere woorden nog steeds om een illegaal gebouwde woning zonder de juiste vergunningen gaan!

En als u een woning of appartement in een woonwijk of residentie wilt kopen, kan de advocaat ook nagaan of er geen openstaande gemeenschapskosten zijn van de verkoper van het pand.

Overzicht van taken van een vastgoedadvocaat in Spanje

Man Die Termen Aanduidt Zoals Beleid Regelgeving Regels Klachtenbehandeling Administratieve Procedures

Heeft u specifieke immobiliën in Spanje te koop op het oog? En schakelt u een vastgoedadvocaat in om de due diligence voor u te doen?

Dan zal de advocaat in Spanje verschillende zaken voor u controleren en nagaan:

 • De advocaat gaat na of er geen lasten op het onroerend goed rusten zoals eigendomsvorderingen of onbetaalde belastingen (zoals de IBI onroerendgoedbelasting in Spanje) of dat er geen hangende grensgeschillen bestaan.
 • Er wordt gecontroleerd of de gegevens van het onroerend goed en de grond overeenstemmen met de gegevens die in het kadaster zijn opgenomen.
 • Er wordt nagekeken of er een 10-jarige aansprakelijkheidsgarantie op de woning in Spanje rust.
 • De vastgoedadvocaat gaat na of er geen lopende juridische procedures zijn tegen het pand wegens overtredingen van de planning of het niet respecteren van geldende bouwbeperkingen.
 • Er wordt nagegaan of er geen geldige lopende of aflopende huurcontracten zijn die een impact kunnen hebben op persoonlijk gebruik van het pand door de nieuwe eigenaar (misschien wilt u het pand gebruiken om voltijds te wonen in Spanje of om deeltijds te pensioneren in Spanje?)
 • Een Spaanse vastgoedadvocaat is ook verantwoordelijk voor het lezen van het reserveringscontract (of het zelf schrijven ervan), het bedenken van bepaalde clausules die u zullen beschermen en het (laten) verwijderen van bepaalde clausules die u als koper in (financieel) gevaar kunnen brengen.

Spaanse advocaat aanstellen is essentieel als u vastgoed op plan wilt kopen in Spanje

Vrouwelijke Advocate Die Essentiële Begeleiding Geeft Bij Off Plan Aankoop In Spanje

Als u besluit om onroerend goed op plan te kopen in Spanje, is een advocaat inschakelen meer dan aan te raden!

In feite zal een goede advocaat nagaan of de ontwikkelaar wel een degelijke verzekering heeft die schade door mogelijke structurele gebreken dekt.

Bovendien zal een vastgoedadvocaat u ook helpen om veilige betalingen te doen tijdens de transactie via een geblokkeerde rekening.

Daarnaast zal een vastgoedadvocaat ook nagaan en bevestigen of de woning of het appartement wel gecertificeerd is als “voltooid en afgewerkt” door een geregistreerde architect.

Kosten van advocaat bij aankoop van huis in Spanje

Hoeveel kost een gespecialiseerde advocaat in Spanje om de aankoop van uw woning van A tot Z in goede banen te leiden?

De prijs van juridische begeleiding bij een vastgoedaankoop in Spanje hangt af van verschillende zaken:

 • Het type onroerend goed
 • De specifieke regio en streek in Spanje
 • Het soort dienstverlening dat u nodig hebt:
  • Gaat het om een eenvoudige controle van het contract of om een volledige verificatie van de wettelijkheid van het pand en alle contracten?
  • Moet hij of zij dan verschillende administratieve procedures afhandelen? Waarbij u dan een volmacht ondertekent die de vastgoedadvocaat machtigt om documenten te ondertekenen in uw plaats?
  • Misschien wilt u wel ineens emigreren naar Spanje en wenst u ook hiervoor beroep te doen op de diensten van een jurist?

In elk geval: Voor de volledige dienstverlening van een vastgoedadvocaat moet u rekenen op een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro.

Goed om te weten: Afhankelijk van de locatie (de Costa del Sol is populair!) en het type onroerend goed (bijvoorbeeld een appartement aan de Costa Cálida versus een villa aan de Costa Blanca), kan de prijs van de vastgoedadvocaat ook een percentage zijn (meestal is dit 1 à 1,5% van de aankoopprijs).

Spaanse advocaat aanstellen: Conclusie

De rol en taak van een vastgoedadvocaat in Spanje is om ervoor te zorgen dat uw toekomstige eigendom in orde is.

Deze juridische dienstverlener zorgt ook voor een waterdicht koopcontract van de woning of het appartement in Spanje en levert alle diensten met betrekking tot de administratieve procedures bij de aankoop met een makelaar.

Een dergelijke vastgoedadvocaat kan u ook bijstaan bij alle administratieve procedures in verband met uw inschrijving en vestiging in Spanje (zoals het NIE-nummer).

Kortom, als u wilt investeren in Spaanse immo is het niet verplicht om gebruik te maken van de diensten van een advocaat. Maar het wordt wel ten zeerste aanbevolen om gedoe en onaangename verrassingen te voorkomen!

Wilt u gemoedsrust, zorgen en valkuilen vermijden tijdens de aankoop van uw droomverblijf in Spanje? Dan is een Spaanse advocaat aanstellen de enige juiste zet!

Interessante vastgoedaanbiedingen in Spanje te koop

€191.300
2 slpk.
2 badk.
€245.000
3 slpk.
2 badk.
Appartement
Vera, Almería, Spanje

Extra: Opbrengstvastgoed in Spanje voor beleggers

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!