• Home
 • »
 • Huizen Te Koop Spanje: Aanbod en Handleiding Boordevol Tips

Huizen Te Koop Spanje: Aanbod en Handleiding Boordevol Tips

Mooie Aanbieding Uit Overzicht Huizen Te Koop In Spanje Vrijstaande Woning Met Privézwembad
€245.000
3 slpk.
2 badk.
€229.000
3 slpk.
2 badk.
€285.000
4 slpk.
3 badk.
€264.000
3 slpk.
2 badk.
€394.000
3 slpk.
3 badk.
€370.000
3 slpk.
3 badk.

Los van het actueel overzicht van huizen te koop in Spanje hierboven, krijgt u hieronder diepgaande inzichten en waardevolle informatie om uw voordeel mee te doen!

Wat voor type huis kopen in Spanje?

Parameters van huizen te koop in Spanje en hun omschrijvingen

In de brochures van vastgoedmakelaars worden huizen te koop in Spanje meestal gepresenteerd met een of meerdere foto's, een plattegrond, een locatie-indicator, een zeer korte beschrijving en een prijs.

De grootte van het perceel, de bebouwde oppervlakte, de afmetingen van de kamers en de grootte van het solarium, de tuin en het terras worden allemaal in vierkante meters vermeld.

De prijs van het huis dat te koop wordt aangeboden, wordt ook vermeld. In digitale vorm is dit op dezelfde pagina maar in fysieke vorm komt de prijs meestal op een apart blad te staan omdat deze aan verandering onderhevig kan zijn.

Verrassend genoeg worden de oorspronkelijke parameters en het klassieke marketingjargon al decennialang behouden.

In de loop der jaren zijn we met z'n allen gewend geraakt aan vastgoedbeschrijvingen van woningen in Spanje zoals appartement, penthouse, geschakelde woning, finca, dorpshuis, halfvrijstaande woning, vrijstaand huis, villa en bungalow.

De reden ligt voor de hand: De beschrijvingen van immo in Spanje moeten vlot naar andere talen te vertalen vallen (waardoor er helaas geregeld een deel van de oorspronkelijke betekenis verloren gaat).

De belangrijkste beschrijvende termen zijn meestal: appartementen, geschakeld huis (een andere naam voor rijhuis), stadswoning, duplex, hoekduplex, hoekbungalow, halfvrijstaande woning en vrijstaande woning (waaronder ook villa's en bungalows vallen).

In de Spaanse woningbouwterminologie betekent de uitdrukking "duplex" een huis met een interne trap gebouwd op twee niveaus (gelijkvloers en een verdiep).

En een hoekduplex is een huis dat onderdeel is van een groep van vier huizen, elk met twee verdiepingen, samengevoegd in een rechthoek.

Op dezelfde manier is een hoekbungalow (ook wel quadwoning genoemd) onderdeel van een groepering van vier huizen met één verdieping, samengevoegd in een rechthoek.

Weetje: Af en toe wordt er een blok huizen met zes, acht of zelfs twaalf eenheden gebouwd in allerlei verschillende maten en configuraties. In een dergelijk scenario gaat het dan wel voornamelijk over appartementen.

Bouwspecificaties van huizen te koop in Spanje

Een modern/nieuwbouw huis in Spanje wordt tegenwoordig gebouwd volgens strenge specificaties en bouwstandaarden (en er wordt weinig hout gebruikt bij de bouw).

Nieuwbouwhuizen in Spanje zijn doorgaans sterke panden met een degelijke structuur van beton en baksteen (met hier en daar de neiging om geluid gemakkelijk te begeleiden).

Deze luidruchtige eigenschap is het ergst voor appartementen, rijtjeshuizen en duplex hoekwoningen waar het geluid zich gemakkelijk door de muren en betonnen vloeren verspreidt.

Eerste tip: Vraag na wat er gedaan wordt op het vlak van akoestiek en geluidsisolatie indien het om een geschakelde of halfopen bebouwing gaat.

Tweede tip: Als potentiële koper is een onderhoudsarme afwerking van zowel binnen- als buitenmuren een aantrekkelijk pluspunt.

Weetje: Hoewel dit in verschillende delen van het land kan variëren, zijn Spaanse huizen doorgaans doordacht ontworpen om zo koel mogelijk te blijven tijdens de zomermaanden. 

Dit mede dankzij geïntegreerde klimaatregeling, goede isolatietechnieken en het gebruik van zonnewering om het hete zomerzonlicht tegen te houden van buitenaf.

Ter info, bovenaan deze pagina staan enkele typische specificaties van nieuwe huizen die te koop worden aangeboden in Spanje.

De voor- en nadelen van elk type huis in overweging nemen: Tips

Appartement

Een appartement biedt u de mogelijkheid om comfortabel te wonen in een veilige omgeving met diverse gemeenschappelijke voorzieningen (zoals een tuin, een zwembad, enzovoort).

Om hun nieuwbouwappartementen vlot te kunnen verkopen, bouwen de meeste projectontwikkelaars in Spanje altijd volgens de laatste en strengste standaarden, doorgaans inclusief een of meerdere balkons aan de buitenkant.

Weetje: Indien goedkoop wonen een prioriteit is, zijn er ook ruim voldoende goedkopere appartementen te koop in Spanje (zowel qua herverkoop als qua gerenoveerde en zelfs nieuwbouwflats). 

Daarnaast nog een belangrijk aandachtspuntje... Wonen in een appartement betekent waarschijnlijk ook wonen naast, onder en/of boven Spaanse buren.

Het kunnen bijzonder aardige mensen zijn maar ze zijn vaak wat luidruchtiger dan wat we in Nederland en België gewoon zijn... Spanjaarden hebben een andere interne 'lichaamsklok' in vergelijking met andere nationaliteiten.

Een korte illustratie ter verduidelijking... Het normale gedrag van de doorsnee Spanjaard is vrij laat opstaan, om 14u lunchen, even wat rusten, vanaf 21u avondeten en pas om middernacht of later naar bed gaan.

Ook belangrijk om te begrijpen: Spaanse gesprekken en familiegesprekken zijn vaak luid tot heel luid. Hun cultuur is nogal uitbundig en frivool.

Qua liquiditeit zijn appartementen vrij gemakkelijk door te verkopen (maar ze kunnen met hoge gemeenschappelijke lasten komen (de keerzijde van de medaille)).

Geschakeld, rij- en stadshuis te koop in Spanje

Enkele van de aantrekkelijkste nieuwbouwontwerpen in Spanje zijn die voor geschakelde en rijhuizen.

Dit soort huizen te koop in Spanje bestaat doorgaans uit twee verdiepingen (gelijkvloers en een verdiep) met eventueel een extra derde verdieping (zoals een privédakterras dat als solarium kan worden gebruikt).

Dit type huizen zijn goedkoper dan vrijstaande villa's te koop in Spanje en vallen doorgaans ook vlotter en gemakkelijk door te verkopen. Het nadeel is wel dat ze echte privacy en rust ontberen.

Weetje: Huizen die zich in dorps- en stadskernen bevinden, kunnen ook oudere, gerenoveerde traditionele huizen zijn. Charmant en authentiek ongetwijfeld maar in de buurt parkeren met de wagen kan een echt probleem zijn.

Hoekwoning

Hoekwoningen komen meestal voor in een soort duplexontwerp (gelijkvloers met een verdiep) maar kunnen ook opduiken in de vorm van puur gelijkvloerse woningen.

Het is een goedkopere bouwvorm dan een volledig vrijstaand huis (want er zijn minder buitenmuren).

Over het algemeen doen hoekduplexen in Spanje dienst als vakantiehuis voor buitenlanders (zoals Belgen en Nederlanders).

Dikwijls komen ze met een eigen privétuintje waardoor u als eigenaar kunt kiezen tussen privé genieten in uw tuintje of in de gemeenschappelijke tuin vertoeven samen met de buren.

Vrijstaand huis

Dergelijke vrijstaande woningen bieden privacy ten koste van de veiligheid (afgelegen en vrijstaande huizen zijn voor bepaalde criminelen het favoriete doelwit). 

Ze kunnen ook duur zijn in vergelijking met andere soorten immo in Spanje.

Ze zijn quasi altijd gebouwd volgens een individueel ontwerp en staan soms op ingesneden hellingen (waardoor de verzekeringsmaatschappij een extra premie in rekening kan brengen). 

Tip: Let op voor winderige percelen want opwaaiend stof is een eeuwige ergernis in Spanje. Ga dus zeker en vast ter plaatse om uit te zoeken of er stofoverlast is of niet.

Maar ondanks enkele nadelen is een vrijstaande woning wenselijk voor bepaalde kopers uit Nederland en België... En dit is vooral het geval indien u op zoek bent naar een villa aan een golfbaan of met zicht over de zee of de bergen/heuvels.

Traditioneel huis te koop in Spanje

Tot nu toe hebben we vooral nieuwe huizen besproken. Maar er zijn natuurlijk ook tienduizenden oudere Spaanse huizen te koop in de herverkoopniche.

In sommige gevallen zijn deze reeds wat gemoderniseerd of gerenoveerd.

In elk geval, dit type authentieke woning op het platteland in Spanje wordt finca genoemd. En in de stad worden ze uiteraard herenhuizen genoemd.

Weetje: Een gerenoveerde stadswoning in Spanje is in veel opzichten een ideale woning voor diverse types kopers uit Nederland en België. De reden? Dankzij de toplocatie heeft u een uiterst goede toegang tot de stad inclusief de voordelen van wonen in een nieuwe, moderne omgeving.

Maar dé klassieker in Spanje is natuurlijk een rustieke finca op het platteland.

Een dergelijk woningproject kan een groot karwei zijn waarbij aanzienlijke vaardigheden, vastberadenheid en geld nodig zijn om een oud, afbrokkelend gebouw te verbouwen tot een individuele, persoonlijke woning met uitstraling en charme.

Een dergelijke klassieke woning renoveren, en zelfs onderhouden, vereist zeer goede doe-het-zelfvaardigheden. Er is tevens voldoende geduld, een zekere mate van tolerantie en enthousiasme voor nodig om de courant terugkerende problemen op te lossen.

Tot slot nog een tip: Let op voor bouwovertredingen en laat dubbelchecken of alles wel in orde is op het vlak van ruimtelijke ordening

Huizen te koop in Spanje in urbanisaties en residenties

Urbanisaties (woonwijken) in Spanje

Het leven in een urbanisatie in Spanje is populair, ongeacht het type huis dat u er koopt.

Het gaat doorgaans om prachtige, grootschalige projecten met een resortuitstraling.

Als eigenaar van een woning in een dergelijke woonwijk kan u volledig ontspannen en aan het zwembad liggen en zitten, nieuwe vrienden ontmoeten en de tijd doorbrengen met een boek, een tijdschrift, een fris drankje, enzovoort.

Doorgaans worden er ook talloze faciliteiten voorzien om er op een aangename manier te kunnen leven en ontspannen. Denk aan fitnessruimtes, voetbal-, basketbal, tennis- en padelvelden. Een sauna, een spa, een of meerdere zwembaden, tuinen, enzovoort.

In dergelijke urbanisaties treft u voornamelijk een internationale sfeer aan. Er wordt met andere woorden weinig Spaans gesproken onder de eigenaars en huurders.

Qua sfeer en gezelligheid kunt u vooral rekenen op toffe ervaringen die u kunt delen met vrienden, familie en andere aanwezigen uit de gemeenschap. Denk aan informele gesprekken, activiteiten, spelletjes golf op een van de nabije golfbanen, enzovoort.

De siësta wordt hier trouwens vaak "vergeten" als mensen samenkomen in de plaatselijke bar om aan de verzengende hitte van de middagzon te ontsnappen.

Het leven in een dergelijke urbanisatie is ontspannen, comfortabel en gemakkelijk.

Tip: Het is echter wel heel belangrijk voor uw lichaam en geest om actief te blijven, ook als u hier "slechts" 6 keer per jaar een paar weken vertoeft... Anders zal er al snel een lichamelijke en mentale achteruitgang optreden.

Weetje: In een urbanisatie worden er regels en gedragsnormen opgelegd die gerespecteerd moeten worden.

Het is tenslotte een levendige gemeenschap op zich waar het algemeen niveau qua normen en waarden absoluut moet gehandhaafd worden vanop overkoepelend niveau.

Er zijn ook gemeenschappelijke kosten van toepassing die verdeeld worden over alle eigenaars.

De diensten van de lokale Spaanse gemeente zijn bijvoorbeeld beperkt en het schoonmaken en onderhouden van de straten in de urbanisatie maken deel uit van de gemeenschappelijke kosten.

Residenties met gemeenschappelijke faciliteiten

Wat is een huis in een residentie? Wel, het antwoord is eenvoudig... Het is een woning die bepaalde faciliteiten en voorzieningen deelt met andere woningen.

Een voorbeeld hiervan zijn appartementen, duplexwoningen, quadwoningen of een groepering van geschakelde of individuele woningen.

Qua gemeenschappelijke voorzieningen gaat het vaak om een of meerdere zwembaden, jacuzzi's, tuinen, enzovoort.

En voor appartementsgebouwen gaat het ook om gemeenschappelijke voorzieningen zoals inkomhallen, liften, trappenhallen, enzovoort.

Bij vrijstaande woningen kan het gaan om een gemeenschappelijke toegangsweg bijvoorbeeld.

De kosten voor het onderhoud van deze gemeenschappelijke delen worden gedeeld tussen alle eigenaars. Weetje: Het duurste gemeenschappelijke deel is normaal gesproken het zwembad, gevolgd door de tuinen.

De gemeenschappelijke delen van een residentie kunnen worden beheerd door een onafhankelijk bedrijf dat wordt aangesteld door de eigenaars.

Toch een belangrijk weetje: Het is niet altijd rozengeur en maneschijn in een residentie in Spanje. Jaarvergaderingen kunnen lang duren en mits de aanwezigheid van enkele betweterige buren kan het al snel uitdraaien tot banale en kinderachtige discussies... 

Er is een Spaanse wet die dergelijke residenties omkadert dus in het slechtste geval moet men dan terugvallen op een jurist/advocaat om bepaalde ruzies op te lossen.

Indien u dergelijke zaken wilt vermijden, doet u er goed aan om naar alleenstaande huizen of villa's te zoeken...

Nieuw huis of tweedehandswoning (wederverkoop) kopen?

Als men Spanje afspeurt naar een droomwoning, kopen de meeste mensen uit Nederland en België het liefst een nieuwe woning.

Het is een beetje zoals met het kopen van een auto. Waarom een tweedehands wagen kopen als u ook een nieuwe kunt kopen?

Een tweedehandswoning biedt bepaalde voordelen:

 • De oprit is aangelegd,
 • De tuin is reeds volgroeid,
 • Dikwijls kan u er meubilair, toebehoren en inrichting bij kopen, enzovoort.

Het nadeel is dat u niet echt kunt teren op de gemoedsrust van de tienjarige aansprakelijkheidsgarantie van een nieuwbouwhuis. Maar... Op een herverkoop die in de afgelopen tien jaar gebouwd werd, kan dus wel nog een resterende garantietermijn zitten.

Weetje: Tweedehandswoningen kunnen een goede value for money verhouding bieden en in sommige, nu overontwikkelde, delen van Spanje is dit trouwens ook het enige type woning dat nog vlot beschikbaar is.

Er zit ook een groot juridisch addertje onder het gras in Spanje... U moet namelijk rekening houden met de bijzondere Spaanse schuldwetten die inhouden dat een openstaande schuld op het onroerend goed rust en niet op de persoon die verkoopt.

Anders gesteld, elke uitstaande schuld van de oude eigenaar van het pand wordt automatisch overgedragen aan de nieuwe eigenaar. De financiële gevolgen hiervan kunnen groot zijn en dus moet u absoluut onderzoeken of het pand in kwestie wel volledig schuldenvrij is.

Kopen aan een costa of eerder landinwaarts

Een huis kopen aan zee in Spanje

Een huis aan zee kopen (op wandelafstand van de zee met andere woorden) kan een aangename ervaring zijn inclusief zalig verkoelende middagbriesjes die de verzengende zomerhitte draaglijker maken.

Maar vergis u niet: Bijna alle steden aan de Middellandse Zee zijn toeristische, drukkere gebieden.

In de zomermaanden zijnde juli en augustus, met temperaturen die geregeld boven de 30 graden uitkomen, stromen de mensen van quasi overal toe (via individuele, pakket- en groepsreizen).

Weetje: Ook de Spanjaarden zelf genieten van hun zomervakantie... En dan haasten ze zich ook met tienduizenden naar de kust vanuit de enorme hitte van de grote steden.

Anders gesteld, het gaat om plus minus twee frustrerende maanden met overvolle stranden, onvoldoende parkeerplaatsen, overvolle wegen, (te) drukke terrasjes, enzovoort.

Belangrijk weetje: In Spanje bestaat er een soort "Kustwet" die de lokale autoriteiten de bevoegdheid geeft om het aantal, de hoogte en de dichtheid van gebouwen binnen 100 meter van de hoogwaterlijn te beperken en om ook invloed uit te oefenen op ontwikkelingen tot maximaal een kilometer landinwaarts.

Desalniettemin worden er in Spanje nog steeds huizen gebouwd in de buurt van stranden als ze aan alle voorschriften voldoen.

Tegenwoordig komen woningen aan of vlakbij het strand in Spanje wel met een stevig prijskaartje gezien de unieke locatie. Tip: Indien het om een groot complex gaat met veel wooneenheden, kan u doorgaans wel profiteren van scherpere prijzen.

Een woning kopen in het binnenland van Spanje

Een huis kopen op het platteland in Spanje biedt enkele grote voordelen:

 • Wonen op het platteland is wonen in het echte Spanje. Het is vredig met gegarandeerde privacy en veel rust en ontspanning.
 • Buren, hoewel men normaal gesproken ver uit elkaar woont, zijn normaal gesproken vriendelijk en joviaal onderling. Tip: Leer een woordje Spaans!
 • Grote stukken grond maken het mogelijk om sinaasappels, citroenen, olijven en/of amandelen te verbouwen. Op het platteland is de prijs per vierkante meter nog betaalbaar in vergelijking met België en Nederland trouwens.

Maar opgelet: Sommige van deze huizen (dit zijn authentieke finca's in dit geval) hebben nog geen elektriciteit, geen watertoevoer, geen riolering, geen gas en geen telefoon- en internetaansluiting.

Natuurlijk zijn er voldoende mogelijkheden en oplossingen om dergelijke voorzieningen toch in orde te brengen.

Elektriciteit kan worden geleverd door een generator, zonnepanelen en batterijen. Water kan per tankwagen geleverd worden, u kan werken met extra regenputten, enzovoort.

U kan een sceptische tank installeren om het rioolwater op te vangen en u kan met grote flessen gas werken om mee te koken.

Communiceren met de buitenwereld kan perfect met een mobiele telefoon en voor het internet kan u werken met een Starlink aansluiting (het project van Elon Musk dat internet voorziet voor alle afgelegen plaatsen ter wereld).

Welke oriëntatie?

Huizen die op het noorden gericht zijn, zijn "koude" huizen omdat ze weinig direct zonlicht krijgen.

Met andere woorden, vrijstaande huizen, een rij geschakelde rijhuizen, bungalows, duplexwoningen of appartementen die op het noorden of noordoosten georiënteerd zijn, ondergaan allemaal hetzelfde lot...

Weinig zon tijdens de wintermaanden en daardoor een vrij koud interieur dat maar moeilijk opwarmt met behulp van zonlicht.

Tip: Dergelijke huizen in Spanje worden in de markt gezet met een focus op hun verkoelende eigenschappen tijdens de zomermaanden. En men verwijst doorgaans niet naar een bepaalde windrichting (tenzij u erom vraagt natuurlijk).

Indien u van plan bent om aanzienlijk wat tijd door te brengen in uw huis in Spanje (bijvoorbeeld zes maanden per jaar of meer), is het beter om een woning gericht op het zuiden uit te kiezen.

Maar voor een vakantiehuis dat u vooral tijdens de warmere maanden zal gebruiken, is dit minder belangrijk.

Tot slot nog een tip: Een kompas is een handig hulpmiddel om mee te nemen bij het bekijken van onroerend goed in Spanje want de windrichting wordt zelden vermeld in de literatuur van makelaars.

Tot slot nog een laatste weetje: Nieuwe huizen in Spanje die op het noorden gericht zijn, worden doorgaans pas het laatst verkocht (ze zijn het minst populair). Met andere woorden, ze worden vaak met speciale kortingen aangeboden om elke unit van het project toch verkocht te krijgen.

Optionele extra's voor huizen te koop in Spanje

Zwembad

In de meeste regio's in Spanje is een privézwembad een luxe en geen noodzaak. Dit komt doordat er normaliter ruim voldoende gemeenschappelijke zwembaden in de buurt aanwezig zijn.

Quasi elk klein dorp heeft zijn eigen gemeentelijk zwembad.

Tip: Indien u overweegt om een huis te kopen op het platteland, kan een eigen privézwembad wenselijk zijn om af te koelen.

Weetje: Water is kostelijk in Spanje waardoor een eigen zwembad dus met een prijskaartje komt qua onderhoud ook...

Tuin

Een tuin maakt een huis compleet en kan een extra dimensie toevoegen aan uw woning in Spanje.

Indien u van plan bent om voltijds of quasi voltijds in Spanje te gaan wonen, zou u moeten proberen om een volwaardige tuin te hebben met (kunst)gazon, palmbomen, lokale planten en kleurrijke hibiscusstruiken.

Tip: Focus van bij de aanleg van de tuin op een automatisch water irrigatiesysteem (inclusief timer) zodat uw tuin tiptop in orde blijft op momenten dat u er zelf niet bent.

Indien u eerder van plan bent om een tweede woning te kopen in Spanje om af en toe te gebruiken (maar zeker niet voltijds), dan is het misschien wel interessanter om voor iets onderhoudsvrij te kiezen.

Met andere woorden, in zo'n geval koopt u misschien beter een huis in een urbanisatie of residentie met gemeenschappelijke tuinen.

Of u kan ook een huis met een onderhoudsarme tuin kopen. Een dergelijke tuin wordt doorgaans aangelegd met kunstgazon, robuuste tegels en planten die weinig onderhoud nodig hebben.

Weetje: Groene, echte gazons ziet u zelden in Spanje (behalve op de golfbanen) omdat ze zo duur en moeilijk te onderhouden zijn.

Verwarming en klimaatregeling

Zijn verwarming en/of airconditioning echt nodig om te hebben in een huis in Spanje? Wel, het hangt af van het gebied in Spanje... 

Laten we bijvoorbeeld beginnen met de Costa Blanca (een zalige costa die reeds meermaals werd aanbevolen door verschillende instanties zoals de WHO).

Voor tweedehandswoningen is het advies als volgt:

 • Gedurende een winterperiode van +/- 12 weken kan u gebruik maken van draagbare gas- of elektrische kachels (of een houtkachel afhankelijk van de situatie) om de kou uit de kamers te halen.
 • Tijdens de zomerperiode volstaan ventilatoren om de lucht in de kamers te verplaatsen. 

Voor nieuwbouwhuizen is het advies als volgt:

 • Tegenwoordig wordt er voor nieuwbouw steeds vooraf centrale verwarming en airconditioning geïnstalleerd omdat het comfort duidelijk toeneemt door een alles-in-één systeem.
 • De meeste nieuwe huizen worden gebouwd met deze voorinstallatie maar het is niet strikt noodzakelijk. Maar qua herverkoop in de toekomst is het zeker en vast aan te raden.
 • Tip: Vloerverwarming is een aanrader in de badkamer(s) indien mogelijk. Bespreek dit met de Spaanse vastgoedmakelaar en de bouwheer in kwestie.

Deze richtlijnen en voorzorgsmaatregelen voor de Costa Blanca gelden trouwens ook voor de Costa Cálida, de Costa del Sol, de Canarische Eilanden en de Balearen.

Naar het noorden van Spanje en het binnenland toe is een verwarmingssysteem noodzakelijk. Noord-Spanje vereist zelfs een volledige centrale verwarming.

Huizen in het centrum van het land, met inbegrip van het binnenland van Andalusië, hebben alle mogelijke hulpmiddelen voor comfortabel wonen nodig. Dit betekent dat verwarming en airconditioning een noodzaak zijn in deze regio.

Beveiliging en alarmsysteem

Uw buitenverblijf in Spanje beveiligen en diefstal voorkomen dient een aandachtspunt te zijn voor iedere Belg en Nederlanders.

Uw eigen stekje onder de zon in Spanje moet u goed beveiligen, vooral indien u als eigenaar vaak afwezig bent.

Weetje: De meest effectieve methode om uw woning in Spanje te beveiligen, is het aanbrengen van metalen roosters (rejas) op buitendeuren en ramen.

In het straatbeeld ziet u dit vaak bij oudere Spaanse woningen (maar het is esthetisch gezien vaak geen optie voor modernere huizen in Spanje).

Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze betrouwbare alarmsystemen beschikbaar die verbonden zijn met een controlesysteem dat 24 uur op 24 bemand is.

In elk geval: Een alarmsysteem is eigenlijk geen optionele extra voor uw huis in Spanje... Voor uw gemoedsrust is het simpelweg een noodzaak.

Besteed voldoende aandacht aan de plaats van het pand voor een topaankoop

Belangrijke vragen om te beantwoorden

Wat wilt u echt als u een huis gaat kopen in Spanje? Is het een huis dicht bij zee?

Zoekt u eerder naar een huis met uitzicht op een golfbaan?

Of verlangt u vooral naar een authentieke woning met gemakkelijke toegang tot het platteland?

Of eerder een huis te koop in een stad en op korte rijafstand van een vliegveld?

Moet het huis nieuw zijn? Moet het wit zijn? In bungalowstijl? Moet het op een groot stuk grond gebouwd zijn?

Wilt u er een privézwembad bij of is een gemeenschappelijk zwembad in een kleinschalige residentie ook goed?

Moeten er restaurants, bars, boulevards, pubs, supermarkten, ziekenhuizen, boetiekjes, dokters en tandartsen in de buurt zijn?

Mogen de buren een internationale mix zijn of streeft u vooral naar een woonervaring tussen de Spanjaarden?

Is een lage criminaliteit belangrijk tot heel belangrijk voor u?

Met andere woorden, u dient een aantal prioriteiten voorop te stellen zoals de prijs exclusief kosten, het aantal slaapkamers en badkamers, het type huis, met of zonder privézwembad en de locatie in grote lijnen (welke costa of stad bijvoorbeeld).

En vervolgens dient u stil te staan bij het begrip ligging en plaats...

Plaats: Doorslaggevende factor voor huizen te koop in Spanje

De drie P's die doorslaggevend zijn voor het investeren in Spaans vastgoed zijn Plaats, Plaats en Plaats.

De exacte plaats van een huis in Spanje is net die X-factor die een woning uniek en gemakkelijk (of moeilijk) te verkopen maakt.

Het houdt bijvoorbeeld weinig steek om een grote vrijstaande woning te kopen die omringd is door oude, lelijke flatgebouwen vol oude, goedkope flats. Een dergelijk huis zal gezien de weinig aantrekkelijke omgeving alleen maar waarde verliezen op de middellange termijn.

Een woning in Spanje aan het einde van een straat tegenover een fabriek, bedrijf of commercieel centrum zal hetzelfde lot ondergaan.

En een huis in het midden van een rij gelijksoortige huizen heeft niets speciaals te bieden.

Anders gesteld: Toekomstige doorverkoopwaarden van een huis zijn afhankelijk van de ontwikkeling en toekomstperspectieven van een buurt en de algemene sfeer van het gebied.

Een goede ligging en een aantrekkelijke locatie, dat is wat u wilt als vastgoedinvesteerder uit Nederland of België.

Misschien droomt u wel van uitzicht op zee? Of misschien wilt u wel uitkijken over amandel-, sinaasappel- en citroenboomgaarden.

Of misschien voelt u meer om een huis te kopen vlakbij heuvels, bergketens, duinen of vlak naast een charmante jachthaven?

Misschien houdt u wel van golfen en golfbanen en bent u op zoek naar huizen te koop aan de golfbaan in Spanje?

Tot slot nog een doordenkertje voor de potentiële budgetkopers onder de lezers:

Het concept en belang van de parameter Plaats is dat tikkeltje extra dat een eigendom zeer begeerlijk maakt (en waarschijnlijk ook een beetje prijziger in vergelijking met andere huizen met minder potentieel).

Zet dus was extra budget opzij om slim te investeren op de juiste locatie!

Wat voor huis kopen Belgen en Nederlanders in Spanje?

Nieuwbouw huizen te koop Spanje

Mensen die voor het eerst een huis in Spanje kopen, kopen vaak een nieuwbouw huis dat aangeboden wordt door een lokale bouwpromotor.

In combinatie met de begeleiding van een betrouwbare Nederlandstalige vastgoedmakelaar kan u genieten van ontzorging en een veilig gevoel.

Want vastgoed kopen in een land waar de gewoonten en wetten onbekend zijn voor u als koper blijft steeds anders en ingewikkelder dan thuis.

Weetje: Wist u dat er voor nieuwbouw een wachttijd van 12 à 15 maanden van toepassing kan zijn tussen het moment van het ondertekenen van de aankoopcompromis en de oplevering van de woning?

Tip: U kan ook veel sneller genieten van uw eigen woning indien u opteert voor een sleutelklare nieuwbouwwoning.

In elk geval: Met de complexe wettelijke procedures in Spanje is dit type nieuwbouw aankoop het eenvoudigst omdat het risico van openstaande schulden op het pand uit het verleden heel beperkt is.

Een bijkomend voordeel van een nieuwbouwhuis is dat u kunt terugvallen op de tienjarige aansprakelijkheid van de bouwpromotor!

Doorverkoop (tweedehandswoning)

In sommige delen van Spanje is een doorverkoopwoning de meest voorkomende transactie.

Iets oudere eigendommen, vaak in reeds ontwikkelde gebieden waar nieuwbouw niet zo prominent aanwezig is, zijn voor een bepaald deel van de geïnteresseerden een aantrekkelijk voorstel.

De wettelijke procedures zijn voor tweedehandswoningen in Spanje helaas wel iets ingewikkelder en heel anders dan bij de aankoop van een volledig nieuw pand.

Het is vooral belangrijk om te begrijpen dat een notaris in Spanje een louter ondertekenende functie heeft.

U dient dus beroep te doen op een jurist om uit te vissen of de tweedehandswoning in kwestie wel in orde is qua naleving van de bouwvoorschriften en de oorspronkelijke toegekende bouwvergunning.

Daarnaast moet de jurist ook uitvlooien of er geen leningen meer op het huis rusten. Indien er nog openstaande schulden mee gemoeid zijn, komt u als nieuwe koper in de problemen!

Unieke huizen te koop Spanje: Voor speciale kopers

Een bepaalde groep potentiële huizenkopers in Spanje zijn op zoek naar iets unieks.

Weetje: Dit zijn doorgaans echte Spanjekenners en zij zijn in de minderheid. Ze kennen het land goed tot heel goed. En ze begrijpen de cultuur, gewoonten en procedures ook goed.

Misschien wonen ze al een paar jaar in Spanje of willen ze een tweede huis in het binnenland van Spanje kopen.

Een stuk grond kopen, een te renoveren bouwval, een woning in aanbouw (te koop wegens een scheiding of overlijden) of misschien zelf uw eigen nieuwbouwhuis bouwen zijn allemaal mogelijke opties.

Opgelet: Deze scenario's vereisen echter wel een goed begrip van de juridische procedures van Spanje en doorgaans ook meer tijd, geld en geduld...

Contacteer ons

  Privacybeleid *