Infohoek

wat doen met 50000 euro spaargeld

Wat doen met 50000 euro spaargeld? Maak hier kennis met tal van opties!

Stel dat je aardig wat geld hebt opzij gezet. “Wat doen met 50000 euro spaargeld om dit geld te laten renderen?” is dan een vraag waar je graag een duidelijk antwoord op wenst.

Iedereen weet tegenwoordig dat het geen goed idee is om spaargeld op een spaarboekje te laten staan.

De reden? De inflatie ligt hoger dan de intresten op jouw spaarboekje. Hierdoor word je jaar na jaar armer.

Het feit dat je op deze pagina terechtkomt via een zoekmachine zoals Google betekent dat je niet langer passief wilt zijn. Je bent je dus bewust van het feit dat jouw 50000 euro spaarcenten meer zouden moeten kunnen opbrengen…

Hieronder krijg je een overzicht van talloze opties. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 50000 euro beleggen zonder risico OF 50000 euro spaargeld investeren met een beetje of veel risico.

Wat doen met 50000 euro spaargeld? Optie 1: Op zeker spelen

Geld parkeren op uw spaarboekje

Je zou kunnen beslissen om toch jouw spaarcenten te laten staan op jouw spaarboekje…

Het resultaat hiervan is dat je jaarlijks armer wordt. De inflatie is namelijk hoger dan de intrestpercentages momenteel.

De enige valide reden om toch geld te blijven parkeren op een spaarrekening is omdat je een hardcore fan bent van de ondertussen overal bekende Europese depositogarantie

Mocht een financiële instelling in gebreke blijven, genieten de deposito’s in euro of in een andere munt van een Europese lidstaat van een waarborg tot 100000 euro per klant per bank. Deze garantie geldt per persoon en per financiële instelling die is toegetreden tot de beschermingsregeling.

Met andere woorden, je krijgt een kapitaalsgarantie van 100000 euro voor centen die op jouw spaarrekening geparkeerd staan.

Zelfs indien de bank failliet gaat ben je zeker dat je jouw eerste schijf van 100000 euro terugkrijgt.

Het nadeel? Je wordt afgestraft met een belachelijk lage spaarrente… Een intrestpercentage dat zodanig laag ligt dat je eigenlijk verlies draait met een spaarboekje. Het inflatiepercentage ligt momenteel namelijk hoger dan het gemiddelde intrestpercentage op een spaarrekening.

Beleggen in goud (een klassieker sinds de oudheid)

Beleggen in goud kan op drie manieren:

  1. Aankopen van fysiek goud. Goud is een edelmetaal en je kunt het overal ter wereld omruilen voor een valuta naar keuze. Fysiek goud aankopen kan je doen op verschillende manieren:
   • Aankopen van goudbaren (variërend in gewicht van 1 gram tot 1 kilogram).
   • Beleggen in gouden munten (voorbeelden hiervan zijn Canadese Maple Leaf, de Amerikaanse Buffalo, de Oostenrijkse Philharmoniker en de Australische Kangaroo. Dit zijn allemaal gouden munten met een zuiverheidsgraad van minstens 99,9% goud).
   • Meer informatie over beleggen in fysiek goud kan je lezen op de website van de goudstandaard.
  2. Beleggen in aandelen van een goudmijn. Dit is enkel een optie voor mensen die van risico en speculatie houden. Bovendien vergt dit dagelijkse opvolging.
  3. Investeren in een goudtracker of ETF (indextracker). Dit is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat gekoppeld is aan de waarde-evolutie van goud als edelmetaal.
   • Nadelen: je hebt geen fysiek goud in handen en er zijn vaak verdoken kosten mee gemoeid (instapkosten bijvoorbeeld).
   • Vijf voorbeelden van dergelijke fondsen gekoppeld aan goud kan je hier ontdekken.

Beleggen in de favoriete edelsteen van vrouwen

Als particuliere investeerder kan je beleggen in diamanten. Los van hun natuurlijke schoonheid en pracht en praal oefenen ze ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vrouwen…

Investeren in diamanten kan op drie verschillende manieren:

  1. Fysieke diamanten aankopen, ze bewaren en ze op een later moment verkopen met winst. Op de website van Baunat Diamonds kan u maar liefst vier verschillende investeringsopties in diamant terugvinden.
  2. Aandelen kopen van een mijnbedrijf dat diamanten ontgint of verhandelt. Dit is enkel weggelegd voor speculanten en mensen die risico willen nemen op de beurs.
  3. Investeren in beleggingsfondsen die gekoppeld zijn aan de waarde-evolutie van diamanten. Er bestaan verschillende opties:
   • Klassieke fondsen staan garant voor een maximum percentage van het vermogen dat in aandelen wordt geïnvesteerd.
   • Een gemengd beleggingsfonds belegt in zowel aandelen als obligaties. Door de portefeuille voldoende te diversifiëren tussen aandelen en obligaties wordt er voor een spreiding van risico’s gezorgd. Deze gemengde fondsen zijn er voor beleggers die de mogelijkheid tot verliezen willen inperken en niet het hoogste rendement nastreven.
   • Hybride flexibele fondsen zijn ook beschikbaar. Dit zijn flexibele fondsen waarbij er geen vastgestelde regels zijn over het type producten (aandelen versus obligaties) waarover het vermogen moet worden verdeeld.  De beheerders van zo’n fonds hebben dus carte blanche. Ze bepalen op basis van de evolutie van de financiële markten of er in aandelen of obligaties wordt belegd en in welke verhouding. Deze fondsen bieden maximale flexibiliteit daar de beleggingsstrategie op elk moment kan aangepast worden aan de markt.
   • Drie voorbeelden van dergelijke beleggingsfondsen gekoppeld aan diamanten kan je hier bekijken.

Beleggen in obligaties

Overweeg een klassieke obligatie. Bekijk bijvoorbeeld eens een Tradealot obligatie.

Beleggen in vastgoed met verhuurgarantie

Tegenwoordig is investeren in vastgoed en dan specifiek in opbrengsteigendommen met huurgarantie een interessant alternatief voor een spaarrekening.

Kennismakingsvideo

Inleiding

Het gaat vaak om een verhuurgarantie van enkele jaren gedurende welke je 100% zeker bent van zekere, gewaarborgde huurinkomsten.

Toch blijft de vraag of zo’n verhuurgarantie voor jouw opbrengsteigendom werkelijk alle zorgen wegneemt…

We dienen een onderscheid te maken tussen verschillende soorten verhuurgarantie want de ene verhuurgarantie is de andere niet!

Waarom investeren in vastgoed met huurgarantie?

Simpel: om zekerheid te hebben over jouw inkomsten en rendement. Indien je met zekerheid wenst te beleggen in vastgoed, dan is deze optie perfect en hét passende antwoord op de vraag: “Wat doen met 50000 euro spaargeld,”.

Vanaf de start ben je zeker van jouw verhuurinkomsten en het rendement op jouw geïnvesteerde eigen middelen.

Leegstand heeft geen invloed op jouw rendement en de huurbezettingsgraad bedraagt dus simpelweg 100%. Beter dan dit wordt het niet qua huurbezetting en qua investeren zonder risico.

Een bijkomend pluspunt is dat je hierdoor dus geen kopzorgen hebt door eventuele leegstand, wanbetaling, schade, enzovoort.

Deze negatieve punten en lasten van verhuren worden allemaal door een andere partij gedragen. Dit is dus beleggen met beheer door een andere professionele partij.

Een verhuurgarantie biedt dus stabiliteit qua inkomen, huurbezetting en rendement. Geld beleggen zonder risico is dus mogelijk.

Drie types verhuurgarantie – Let op!

Vastgoed met verhuurgarantie… Het gaat dan om sleutel-op-de deur beleggingsvastgoed waardoor je als belegger op beide oren kunt slapen. Geen stress door leegstand, schade, slecht betalende huurders, enzovoort.

Althans, dat is wat men beweert… Echter, de ene verhuurgarantie is de andere niet…

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat alle verhuurgaranties min of meer gelijkaardig zijn… Toch is dit niet het geval.

We dienen een onderscheid te maken tussen drie verschillende types verhuurgarantie:

Bronzen verhuurgarantie

De bronzen verhuurgarantie = Zorgeloze verhuurservice en beheer.

Meer informatie over de bronzen verhuurgarantie lees je hier.

Voorbeelden van zo’n vastgoedbeleggingen met zorgeloze uitbating door een professioneel bedrijf zijn de volgende aanbiedingen:

Zilveren verhuurgarantie

De  zilveren verhuurgarantie = Zorgeloze verhuurservice en beheer (bronzen verhuurgarantie) + verhuurgarantie door de bouwfirma.

Meer informatie over de zilveren verhuurgarantie lees je hier.

Enkele voorbeelden van zo’n vastgoedbeleggingen met zilveren huurgarantie vindt u hier:

Gouden verhuurgarantie

De gouden verhuurgarantie = Zorgeloze verhuurservice en beheer + verhuurgarantie door de Belgische overheid.

Meer informatie over de gouden verhuurgarantie lees je hier.

Een voorbeeld van zo’n beschikbare vastgoedbelegging met huurgarantie door de overheid vindt u hier:

Wat doen met 50000 euro spaargeld? Optie 2: Risico nemen

Heb je een aardige financiële buffer opgebouwd? En heb je dus wat geld op overschot dat je eigenlijk niet nodig hebt?

Of kick je gewoon op risico nemen? Met de kans op grote opbrengsten maar ook het risico op een financieel fiasco? Dan ben je niet zoals de meeste mensen en dan voel je je goed bij wat risico nemen.

Enkele opties om met 50000 euro wat risico te nemen tijdens het beleggen lees je hieronder:

Investeren in aandelen op de beurs

Dit kan interessant zijn indien je de wil en de discipline hebt om alles zelf goed op te volgen. Je moet ook met de stress om kunnen gaan op momenten dat er een neerwaartse spiraal merkbaar is.

Gespreid beleggen en kunnen omgaan met cyclische bewegingen van de beurs is de boodschap.

U kan tegenwoordig heel gemakkelijk zelf aandelen kopen en verkopen via professionele online aanbieders. Indien u hierin interesse heeft, brengt u best eens een bezoekje aan de volgende website:

Ook gespreid instappen kan interessant zijn. Bezoek in dit kader de websites van:

Beleggen in beleggingsfondsen

Dit is het antwoord op de vraag: “Wat doen met 50000 euro spaargeld?” indien je indirect wilt beleggen op de beurs. Een beleggingsfonds is ideaal wanneer je jouw beleggingsportefeuille wenst te spreiden en diversifiëren.

Ook indien je weinig tijd hebt of gewoon geen zin hebt in dagelijkse opvolging van de beurs kan dit een oplossing zijn. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een vermogensbeheerder (professioneel bedrijf).

Bijgevolg kan je als particuliere belegger je graantje meepikken van de expertise en marktkennis van echte beleggingsspecialisten die dagdagelijks de markten opvolgen.

Beleggingsfondsen bieden een hoger rendement dan het spaarboekje. Je kan ook veiligheid inbouwen door gebruik te maken van een winstbeschermer en/of een verliesbeperker.

Winstbeschermer gebruiken

Je kan in de toekomst te behalen winst reeds op voorhand beschermen.

Niemand heeft een glazen bol om de toekomst te voorspellen dus niemand weet wanneer de waarde van een bepaald fonds gaat pieken om daarna terug te dalen.

Door met een winstbeschermer te werken kan je jouw winst veiligstellen zodra een op voorhand bepaalde waarde bereikt wordt. Deze winst kan je reserveren en direct uit het fonds trekken waarin deze winst tot stand kwam.

Je kan deze winst dan bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen in een ander fonds.

Verliesbeperker instellen

Je kan ook potentieel toekomstig kapitaalverlies limiteren door een verliesbeperker in te stellen.

Opnieuw hetzelfde verhaal… Niemand heeft een glazen bol en profeten bestaan niet. Er bestaan dus geen magiërs die kunnen voorspellen wat de evolutie van een bepaald beleggingsfonds zal zijn.

Wanneer de waarde van een fonds de bodem gaat bereiken bij een dalende trend weet niemand…

Daarom kan je steeds op voorhand bepalen hoeveel verlies je maximaal wenst te slikken.

Met andere woorden, je kan vooraf een waarde instellen en als deze bereikt wordt zal de verliesbeperker worden geactiveerd.

Op dat moment wordt jouw geïnvesteerd kapitaal uit dit fonds getrokken en bijvoorbeeld naar een ander, veiliger fonds getransfereerd.

Hierdoor volgt jouw belegging vanaf een koerswaarde die je zelf bepaald hebt niet langer de dalende trend.

Evenwicht herstellen met een herbeleggingsopdracht

Wanneer de koers terug aanzwengelt na een dieptepunt kan je beslissen om opnieuw te investeren in het basisfonds.

Je kan dit doen met een éénmalige transfer. Maar je kan het basisfonds ook met mondjesmaat bedruipen met behulp van een automatische beleggingsopdracht gespreid in de tijd.

De regelmaat van zo’n herbelegging kan je zelf bepalen.

Wat doen met 50000 euro spaargeld? Ga voor digitale munten

Over de Bitcoin wordt steeds meer geschreven en gediscussieerd. Voor- en tegenstanders doen hun zegje.

Het feit is dat er momenteel honderden digitale munten bestaan en dat deze verhandeld worden op talloze online marktplaatsen. Steeds meer webshops en fysieke winkels beginnen deze munten ook te accepteren als betaalmiddel…

Maar je kan dus speculeren op de koersevolutie van deze digitale munten. Opgelet: je moet mentaal kunnen omgaan met hevige koersschommelingen… Het spel van vraag en aanbod speelt hier dus. En dus kan je winst of verlies boeken afhankelijk van wanneer je in- en uitstapt.

Een tweetal bekende munten die het bestuderen waard zijn, zijn de Bitcoin en de Ether.

En als u liever in altcoins wenst te beleggen… Lees dan verder op de volgende pagina:

 • VeChain kopen als belegging in blockchainplatform voor bedrijven (Blockchain As A Service)

Beleggen in vloeibaar goud (whisky)

Het is ook mogelijk om te beleggen in whisky, ook wel het vloeibaar goud genoemd.

Je koopt dan een fles die je opslaat bij je thuis. Of je koopt een (deel van een) vat dat verzekerd en gestockeerd wordt in een speciale loods.

Het verhandelen van whisky flessen en whisky vaten is mogelijk en wordt gefaciliteerd door online marktplaatsen zoals World Whisky Index.

Investeren in tastbare kunst

Beleggen in kunst is een miljoenenindustrie en de kunstwereld is een niche op zich…

Kenners weten welke kunstenaar via een kunstmatig schema wordt opgepompt (door het aanbod kunstmatig laag te houden) en welke kunstenaar gewoon echt een toptalent is.

Beleggen in kunst kan op talloze manieren. Wat doen met 50000 euro spaargeld? Het in kunst pompen kan… Doe dit bij voorkeur wel met geld dat niet direct liquide beschikbaar moet zijn…

Je kan inspiratie opdoen op de websites van enkele van ‘s werelds grootste veilinghuizen:

Beleggen in een (startend) bedrijf

Tegenwoordig is het populair om starters te steunen in ruil voor aandelen of een ander voordeel.

Voor een voordeel in natura zoals een straffe korting als consument dien je zeker eens Kickstarter te bekijken. Je kan er af en toe wel interessante voorstellen vinden als belegger/consument.

Wat doen met 50000 euro spaargeld indien je ondernemersbloed in jouw aderen hebt stromen? Dan kan je eventueel een bestaand bedrijfje overnemen om het zelf te gaan runnen.

Of je kan passieve aandeelhouder worden van een reeds draaiend bedrijfje dat op zoek is naar extra groeikapitaal.

Bezoek in dit kader zeker eens de volgende websites voor interessante bedrijfsinvesteringen in België:

En neem hier een kijkje voor interessante opportuniteiten qua overnames en bedrijfsinvesteringen in Nederland:

Koop een operationele webshop

Wat doen met 50000 euro spaargeld als je een handige IT’er bent? Waarom geen bestaande webshop overnemen?

Met 50000 euro spaarcenten kan je een bestaande en draaiende webshop overnemen. Je investeert dan je centen in de digitale wereld.

Als je wat kent van websites bouwen, SEO, backlinks bouwen, social media platformen en adverteren online, dan is dit een goeie optie om jouw oorspronkelijke 50000 euro te vermenigvuldigen.

Op de website Webshopovername kan je een ruim assortiment webshops vinden die te koop worden aangeboden door de huidige eigenaars. Neem gerust een kijkje…

Conclusie van wat doen met 50000 euro spaargeld

Bepaal jouw risicoprofiel

Als particuliere belegger heb je ontzettend veel opties om jouw spaargeld te beleggen. Toch is niet elke oplossing even geschikt voor jou persoonlijk.

Op de vraag “Wat doen met 50000 euro spaargeld?” valt dus geen eenduidig antwoord te formuleren.

Alles hangt af van jouw persoonlijkheid, jouw financiële situatie en jouw risicobereidheid. Kortom, je dient een keuze te maken tussen speculatie of zekerheid.

  • Speculatie levert mogelijks hogere rendementen op maar er hangt risico en mogelijks verlies aan vast.
  • Zekerheid levert doorgaans een lager rendement op. Maar het risico op verlies is veel kleiner.

Het is cruciaal dat je jouw beleggersprofiel in kaart brengt vooraleer je jouw spaargeld investeert.

Meer informatie omtrent het bepalen van jouw beleggersprofiel lees je op de volgende websites:

  • Voor Belgen: de website van Febelfin
  • Voor Nederlanders: de website van de AFM

Heeft u minder dan 50000 euro beschikbaar?

Niet iedereen heeft 50000 euro spaargeld opzij staan om vrij te beleggen.

Daarom schreven we een interessant artikel dat kan dienen als bron van inspiratie voor individuen die een bedrag van 10000 euro spaargeld wensen te investeren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *