• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Vastgoed bezichtigen in Spanje: Hoe werkt het en wat zijn aandachtspunten?

Vastgoed bezichtigen in Spanje: Hoe werkt het en wat zijn aandachtspunten?

min leestijd

koppel links vrouwelijke vastgoedmakelaar rechts tijdens het vastgoed bezichtigen in spanje vrijstaande villa op achtergrond

Vastgoed bezichtigen in Spanje alvorens het effectief aan te kopen, het is de enige juiste zet!

Maar hoe werkt het precies en wat zijn belangrijke aandachtspunten om zeker en vast niets over het hoofd te zien?

Een appartement of huis kopen in Spanje is absoluut mogelijk maar het verloopt best niet impulsief en halsoverkop!

Het is essentieel om de woning of het appartement te bezoeken voordat u effectief met de aankoopprocedure begint.

Ontdek hieronder alles over bezichtigingen van Spaans onroerend goed (een goede voorbereiding is echt wel het halve werk!).

Vastgoed bezichtigen in Spanje: Inleiding

koppel links vrouwelijke vastgoedmakelaar rechts tijdens het vastgoed bezichtigen in spanje vrijstaande villa op achtergrond

Zoeken naar vastgoed te koop in Spanje kan een heel avontuur zijn, inclusief emotionele ups en downs.

In wat volgt, vindt u enkele van de beste tips om te voorkomen dat uw investering in Spaans onroerend goed een financieel drama wordt.

Met andere woorden, u zal kennismaken met een cruciale stap qua aankoop van een woning in Spanje…

En dat is het vastgoed bezichtigen in Spanje en het zelf met eigen ogen inspecteren alvorens het aankoopproces van het vastgoed in Spanje effectief op te starten.

Merk op dat u eerst en vooral voor uzelf moet beslissen of een huis huren of kopen in Spanje het beste past bij u.

Hoe dan ook, in beide gevallen moet u het vastgoed in kwestie gaan bezichtigen.

Hoe werkt een vastgoedbezichtiging in Spanje?

Ten eerste moet u een afspraak maken met degene die u het appartement of huis gaat laten zien. Dit is hetzij de eigenaar, hetzij de verantwoordelijke vastgoedmakelaar die het pand in portefeuille heeft.

Het is essentieel dat u een beetje van tevoren een afspraak inplant zodat de verantwoordelijke in kwestie de tijd heeft om zich te organiseren en de afspraak in te plannen.

Maar opgelet want u dient hier een delicaat evenwicht te vinden!

Het is namelijk een goed idee om ook niet te veel van tevoren te plannen. Maar waarom is dat precies het geval?

Eenvoudigweg omdat u niet de enige persoon bent die geïnteresseerd is in onroerend goed kopen in Spanje.

Met andere woorden, het is goed mogelijk dat de eigendommen die u momenteel leuk vindt, binnen een paar weken of maanden reeds verkocht zijn.

Belangrijke tip: Idealiter gaat u overdag of ’s ochtends het pand bezichtigen zodat u de lichtinval van de zonnestralen kunt te zien krijgen.

Hoe een bezichtiging inplannen en voorbereiden?

Organiseer niet te veel bezichtigingen op dezelfde dag om te voorkomen dat u “verzadigd” raakt.

Na een 3-tal vastgoedbezoeken op één dag begint u namelijk uw aandacht te verliezen en wordt het moeilijker om geconcentreerd en aandachtig te blijven.

Een vastgoedbezichtiging in Spanje gaat gepaard met (heel) veel te verwerken informatie, zowel visueel als auditief.

Daarom moedigen we u absoluut aan om aantekeningen te maken ter plaatse, bijvoorbeeld in een overzichtelijk notitieboekje (met pen en papier), op een tablet of zelfs op uw smartphone.

Bent u eerder het auditieve type? Geen probleem! Maak een audio opname tijdens de bezichtiging met uw smartphone zodat u achteraf het geluidsfragment opnieuw kunt beluisteren.

Zorg er ook voor dat u afmetingen kunt opmeten met een meetlint of een vouw/rolmeter ter plaatse.

En test ter voorbereiding al even de fotocamera van uw smartphone zodat u tijdens de bezichtiging vlot en gezwind uw eigen foto’s kunt nemen zonder gepruts of tijdverlies.

Al deze zaken zullen van pas komen om in een latere fase (tijdens de debriefing, zie hieronder voor meer info) een objectievere en realistischere evaluatie te kunnen maken.

Is het nodig om een woning te bezichtigen alvorens deze te kopen in Spanje?

man links en vrouw rechts die handje vasthouden tijdens bezichtiging van vastgoed in aanbouw op de werf in spanje

Het is mogelijk om in Spanje een woning te kopen zonder ze te bezichtigen. Met andere woorden, “blind” vastgoed kopen in Spanje is mogelijk.

In de praktijk wordt dit door bepaalde mensen ook gedaan, maar wij raden het zeker en vast niet aan!

Het is echt belangrijk dat u het appartement of de woning en de omgeving ervan bezoekt alvorens u het onroerend goed in Spanje effectief gaat aankopen.

Tip: Laat u niet verleiden tot videobellen vanop afstand! Want stel dat u een dergelijk digitaal videoconferentiebezoek regelt en bijwoont…

Hoe kunt u dan zeker zijn dat er toch geen verborgen gebreken aan het pand in kwestie zijn?

En hoe zeker kunt u zijn dat de vastgoedmakelaar in kwestie op alle gebreken zal wijzen tijdens een videobelsessie?

Inderdaad, niets is beter dan ouderwets zelf ter plaatse gaan om het pand te zien, om de gebruikte materialen te aanschouwen en aan te raken, enzovoort.

Kopen in Spanje betekent ook een nieuwe omgeving verkrijgen

Als u een bepaalde woning of appartement in Spanje bezichtigt, is het ook noodzakelijk om de omgeving van dat onroerend goed te verkennen.

Hoe zit het met de geluidsoverlast in de buurt? Leven en blaffen er veel honden? Is de buurt goed onderhouden of is het vrij smerig op straat?

Is er horeca in de buurt? Zijn er veel goede winkels en shoppingcentra in de buurt? Zijn er vlakbij ook apotheken en dokters? Enzovoort, enzoverder.

Wanneer iemand besluit om een woning in Spanje te kopen, is het essentieel om de omgeving te bezoeken en de dichtstbijzijnde diensten te onderzoeken.

Wees aandachtig en objectief wanneer u de buurt gaat inspecteren en verwacht niet dat de vastgoedmakelaar in kwestie u een volledige en objectieve rondleiding geeft.

Het is de taak van een vastgoedmakelaar om een geschikt appartement of huis te vinden voor u (en het is niet zijn/haar taak om gids te spelen voor u).

Tip: Als u de keuze zou hebben, kies dan voor een Nederlandstalige vastgoedagent die u ook wil helpen om de diensten en vrijetijdsactiviteiten in de nabije omgeving te ontdekken.

Enkele tips voor tijdens de vastgoedbezichtiging

overzicht top tips om het maximale uit vastgoedbezichtiging in spanje te halen

Neem allereerst ruim de tijd om het huis/appartement grondig en volledig te bezichtigen.

Haast en spoed zijn zelden goed!

Controleer vervolgens de algemene staat van het pand, de apparaten, de verlichting, de ramen en deuren, het sanitair zoals de kranen en het toilet, enzovoort.

Durf de lichtschakelaars aan en uit te zetten, test het toilet, test de inbouwtoestellen, de kranen en lampen binnen en buiten, enzovoort.

Aarzel ook zeker en vast niet om de nodige vragen te stellen, zoals de volgende:

 • Wat is het bouwjaar van het onroerend goed?
 • Wat is het woonoppervlak (m²)?
 • Zijn er bepaalde garanties van toepassing waarvan u als koper kunt genieten?
 • Wat is de oplevertermijn van uw nieuwbouw woning (indien het gaat om een aankoop op plan in Spanje)?
 • Wat is +/- de te verwachten termijn die verstrijkt vanaf de ondertekening van de koopbelofte tot het moment dat u zelf gebruikt kunt maken van het pand?
 • Is er begeleiding beschikbaar om de noodzakelijke administratie in orde te brengen (zoals het verplicht NIE-nummer?)
 • Kan men u doorverwijzen naar een eerlijke en degelijke advocaat in Spanje die de noodzakelijke juridische, bouwkundige en fiscale achtergrondchecks kan doen voor u?

Waarop u moet letten tijdens de bezichtiging van het vastgoed

Kijk eerst goed naar de voorkant en de voorgevel van het pand voordat u binnenwandelt.

Dit geeft u reeds een eerste indruk en veel aanwijzingen over de staat en instandhouding van het onroerend goed na verloop van tijd.

Tip: Als u een urbanisatie bezoekt, vergeet dan niet om de gemeenschappelijke ruimtes te bezoeken. Zo kunt u zien hoe goed ze worden onderhouden en kunt u ook de infrastructuur ontdekken.

Let tijdens uw bezichtiging vooral op de kwaliteit van de gebruikte materialen, de verdeling van de ruimtes in het appartement of huis, de geuren, de geluiden en eventuele gebreken aan de woning.

Vergeet ook niet om de ramen en deuren, het dak, de vloeren en de staat van het pleister- en schilderwerk te controleren.

Tip: Vergeet ook niet om de waterdruk te testen binnen en buiten! Er is niets zo vervelend als een mooie inloopdouche met te weinig waterdruk en banale waterstraaltjes…

De oriëntatie van het pand ten opzichte van de zon is ook belangrijk om zelf vast te stellen.

Daarnaast is het in een land zoals Spanje cruciaal om over de nodige klimaatregeling te beschikken. Anders gesteld, is er klimaatregeling (airconditioning) aanwezig en in welke staat bevindt ze zich?

Werkt de airconditioning naar behoren? En hoe zit het met verwarming? Functioneert deze naar behoren? Testen is de boodschap!

Controleer ook of alle elektrische toestellen zoals het fornuis, de dampkap, de koelkast, de diepvries, de stopcontacten en alle lichtschakelaars goed werken en in goede staat zijn.

Test alles en stel doelgericht vragen

Aarzel niet om de deuren en ramen te openen en te sluiten om er zeker van te zijn dat ze niet defect zijn.

Ga ook de (gemeenschappelijke of privatieve) tuin verkennen als die er is om vast te stellen of de tuinman zijn/haar werk ernstig neemt…

Controleer ook de staat van de gemeenschappelijke wandelpaden, het (kunst)gras, de staat van de gemeenschappelijke planten en de bomen, het zwembad, het filtersysteem van het zwembad, enzovoort.

Tip: Vraag na of en hoe lang de elektrische apparaten in het huis of appartement nog onder de fabrieksgarantie vallen.

Tracht ook zoveel mogelijk informatie los te weken over de kwaliteit van de gebruikte bouwmaterialen en de gebruikte thermische en akoestische isolatie in het pand.

Voorbeeld van een misgelopen blinde vastgoedaankoop in Spanje

man houdt miniatuurhuis in rechterhand en bedekt ogen met linkerhand symbool voor misgelopen blinde vastgoedaankoop zonder eerdere bezichtiging spanje

Een tweede huis in Spanje kopen, dat kan goed gaan of dramatisch uitdraaien.

We hebben helaas allemaal al mensen horen klagen (mondeling of via digitale weg) over oplichting met vastgoed in Spanje.

Soms (maar zeker niet altijd) komt dit financieel dramatisch avontuur voort uit een streven om tijd en geld te besparen…

De persoon in kwestie wou bijvoorbeeld een vliegticket en hotel uitsparen en/of de diensten van een lokale Spaanse advocaat uitsparen.

Dergelijke vastgoedkopers zijn dus in staat om onroerend goed in Spanje te kopen zonder het pand in kwestie te gaan bekijken… Soms kopen ze zelfs zonder de gemeente, stad of plaats te kennen of verkennen.

Het belang van ter plaatse te komen

Een reis naar Spanje inplannen en een bezichtiging “in persoon” regelen is essentieel omdat u dan zelf kunt zien of de woning of het appartement aan uw verwachtingen voldoet.

Misschien wilt u wel gaan telewerken in Spanje in de toekomst en dan dient u op extra werkruimte te letten.

Bovendien kunt u zo ook de omgeving bezoeken en de nabijheid van diensten, winkels en horeca ontdekken.

Twee te onderzoeken elementen: Gemeenschapskosten en -heffingen

Over het algemeen zijn eigendommen die in een urbanisatie in Spanje liggen, onderworpen aan gemeenschappelijke kosten.

Met andere woorden, indien u Spaans vastgoed koopt in een residentie met meerdere eigenaars, dan is het zeer belangrijk dat u zich hiervan bewust bent!

Het is namelijk mogelijk om een mooi appartement aan een golfbaan te bezichtigen dat te koop staat voor een geweldige prijs…

Om vervolgens, als het al veel te laat is, vast te stellen dat u maandelijks meer dan 350 euro aan gemeenschappelijke kosten aangerekend krijgt…

Als u deze kosten ingecalculeerd heeft en kunt betalen, is dat vanzelfsprekend geen probleem, maar het is erg vervelend als u op dit gebied verrast wordt achteraf…

Tot slot ook nog een fiscaal getinte tip: Vergeet de jaarlijks te betalen onroerend goed belasting niet in uw budgettering.

Of het nu gaat om een vrijstaande villa aan de Costa Blanca of een appartement aan de Costa Cálida in een flatgebouw, het is bijzonder raadzaam om na te vragen hoeveel deze Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI) van het pand bedraagt op jaarbasis.

Vergeet niet om na uw vastgoedbezichtiging een nabespreking te organiseren

man met baardje houdt balpen tegen zijn wang en paars notitieboekje in linkerhand in context van debriefing na vastgoedbezoek

Nadat u de woningen die u interesseren en de omgeving heeft bezocht, is het essentieel om per pand een lijst met voor- en nadelen op te stellen.

Soms is dit natuurlijk niet nodig want er zijn mensen die verliefd worden op een woning of appartement en resoluut besluiten om dit pand dus gewoon te kopen.

Maar over het algemeen is het beter om uw verstand (zonder al te veel emoties) erbij te houden en alle belangrijke punten te overdenken.

Voor- en nadelen van elk pand oplijsten

In deze lijst van voor- en nadelen per pand is het belangrijk om op verschillende zaken te letten:

 • Vertoont het pand in kwestie bepaalde gebreken?
 • Hoe zijn de vertrekken en kamers ingedeeld en georganiseerd?
 • Gaat het om een gemeubileerde of ongemeubileerde woning? Welke kasten en afwerking zit in de aankoopprijs verwerkt?
 • Zit er klimaatregeling in de aankoopprijs inbegrepen?
 • Zijn er bepaalde werkzaamheden die nog te verrichten vallen? Dit kan u helpen om een realistisch budget voor renovatiewerken in te schatten en bepaalde onderhandelingsargumenten voor te bereiden om de prijs te drukken…
 • Noteer ook de afstanden van de wooneenheid tot de verschillende diensten in de buurt en onderzoek wat voor soort diensten dat zijn… Waar bevindt de dichtstbijzijnde supermarkt zich? Is er een apotheek, dokter en/of ziekenhuis in de buurt?
 • Zijn er voldoende horecamogelijkheden aanwezig op wandelafstand (misschien bent u ook wel een fan van de Andalusische keuken of dranken?)
 • Het is ook belangrijk dat u goed luistert! Is er lawaai? Bevindt de woning zich in de buurt van een snelweg, een drukke straat of lawaaierige winkels?
 • Of misschien bevindt het pand zich wel vlakbij een reusachtige school of een straat waar er meer honden dan mensen leven…
 • Is de woning of het appartement vlot toegankelijk met een wagen? Is de toegangsweg geasfalteerd? Of gaat het om een stofferige zand- of aardeweg?
 • Is het onroerend goed in kwestie praktisch en functioneel ingericht? Of is er sprake van veel nutteloze ruimtes en ruimteverlies?
 • Als u van plan bent om in Spanje te kopen en in de toekomst met pensioen te gaan in Spanje, denkt u dan dat dit pand geschikt zal zijn voor uw oude dag? Denk aan:
  • Trappen in en naar de woning toe
  • Aanwezigheid van liften indien nu niet op het gelijkvloers zou wonen
  • Hoogte van toiletten (een hoger toilet is gemakkelijker voor minder mobiele mensen)
  • Veilige inwandeldouches die breed genoeg zijn (rolstoel?) en waarvan de vloer uitgerust is met een antislip laag, etc.

Enkele bijkomende tips qua onroerend goed kopen in Spanje

miniatuurhuis met blokjes voor die samen woord tips vormen in kader van tips voor vastgoed aanschaffen in spanje

Tot slot sluiten we af met nog enkele handige tips die u kunt gebruiken tijdens de voorbereidingen van een vastgoedaankoop in Spanje:

 • Nabespreking: Maak een lijstje met voor- en nadelen voor elke woning en appartement (een objectieve debriefing organiseren is goud waard).
 • Onderhandel altijd:
  • Bij het investeren in Spaans vastgoed (zowel nieuwbouw als reeds bestaand) kan quasi altijd onderhandeld worden. Natuurlijk is niet elke ontwikkelaar even flexibel…
  • Maar heel vaak kunt u toch een extra korting bedingen of iets gratis krijgen wanneer u beslist om aan te kopen (bijvoorbeeld gratis klimaatregeling).
  • Tip: Maak vrijblijvend gebruik van de ImmoScan Spanje dienstverlening waarbij men u kan begeleiden naar specifieke projecten met 10 à 15% lanceringskorting.
 • Toon geen emoties:
  • Als het pand u bevalt, toon dan helemaal niet uw wens om het pand te kopen in het bijzijn van de eigenaar of makelaar! Als u meteen uw laaiend enthousiasme voor de aankoop van het onroerend goed toont, zal het moeilijker zijn om later te onderhandelen.
  • En de vastgoedmakelaar of eigenaar zal eigenlijk al weten dat hij/zij het spel van onderhandelen reeds gewonnen heeft omdat u emotioneel geïnvesteerd bent.
 • Laat u vergezellen: Aarzel niet om u bij een vastgoedbezichtiging te laten vergezellen door de juiste ervaren persoon! Kies bijvoorbeeld iemand met ervaring in de vastgoedsector om mee te gaan naar Spanje of opteer voor een lokale Nederlandstalige makelaar die met u samenwerkt en continu beschikbaar is.

Vastgoed bezichtigen in Spanje: Conclusie

Het is sterk aanbevolen dat u de woning of het appartement van uw dromen persoonlijk bezoekt en bezichtigt voordat u effectief vastgoed koopt in Spanje.

Door het appartement of het huis zelf te bezoeken, kunt u namelijk met eigen ogen eventuele verborgen gebreken zien en ook de werking van de woning en alle faciliteiten en uitrusting testen.

Bovendien kunt u zo ook kennismaken met de omgeving en zien of er in de buurt van uw woning of appartement de nodige voorzieningen en diensten aanwezig zijn.

Misschien wilt u later wel gaan wonen in Spanje (in dat geval zijn voldoende voorzieningen en faciliteiten in de buurt een must voor de meeste mensen)…

Tip: Aarzel niet om u tijdens uw bezichtigingen te laten vergezellen door een deskundige en vergeet vooral niet om aantekeningen en foto’s te maken en vragen te stellen.

Ten slotte, om te weten of het echt wel de juiste vastgoedaankoop is, gaat u na het bezichtigen van aantrekkelijke immobiliën in Spanje naar uw hotel of naar huis in België en Nederland.

En daar stelt u in alle rust een lijst op van voor- en nadelen per pand dat u bezocht heeft (een objectieve nabespreking en debriefing is belangrijk om objectief een keuze te maken).

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *