• Home
 • »
 • Spaanse Hypotheken: Overzicht en Types

Spaanse Hypotheken: Overzicht en Types

torentjes eurogeld met Spaanse vlag en vergrootglas verwijzen naar Spaanse hypotheken en vastgoedfinanciering in Spanje

Welkom bij uw gids voor Spaanse hypotheken, een handig hulpmiddel om uw droomwoning of -appartement in Spanje zo goed(koop) mogelijk te financieren.

Of u nu van een zorgeloos pensioen aan de Costa del Sol droomt of u ziet kansen in de levendige vastgoedmarkt van de Costa Blanca, de interessante inzichten over Spaanse hypotheken hieronder kunnen u vast en zeker verder helpen.

Voor Belgen en Nederlanders die zich willen verdiepen in de mogelijkheden van wonen, investeren of genieten in Spanje is het essentieel om de specifieke kenmerken en vereisten van Spaanse hypotheken te begrijpen.

Hieronder geven we een helder overzicht van de verschillende hypotheekvormen die beschikbaar zijn, inclusief de voorwaarden, voordelen en het aanvraagproces.

Laat u inspireren en ontdek hoe u met de juiste hypotheek uw droom kunt verwezenlijken.

Voordelen van Spaanse hypotheken

Spaanse hypotheken zijn interessanter dan Belgische of Nederlandse hypotheken

In tegenstelling tot Belgische en Nederlandse banken kunnen Spaanse banken wél een hypotheek vestigen op het onroerend goed in Spanje.

Dit biedt met andere woorden een fysiek onderpand en dus meer zekerheid op hun grondgebied.

Een bank uit uw thuisland daarentegen kan geen hypotheek vestigen op een pand buiten de landsgrenzen.

Waardoor er dus bijkomende voorwaarden vereist zijn om toch te kunnen lenen (voldoende onderpand in België of Nederland, enzovoort).

Vandaar dat Spaanse banken dus een echte thuiswedstrijd spelen op het vlak van onderpand verkrijgen, en gemiddeld genomen betere condities kunnen aanbieden omdat het om hun core business gaat.

Een oplossing op maat is essentieel

mensen aan tafel die puzzelstukjes en blokjes in mekaar doen passen symbool voor maatwerkoplossing voor vastgoedfinanciering in Spanje

De Spaanse hypotheekmarkt biedt een verscheidenheid aan opties voor mensen en gezinnen met verschillende financiële situaties, wensen en voorkeuren.

Een grondig inzicht verwerven in deze opties is de sleutel tot het verkrijgen van de beste hypotheek in Spanje die perfect aansluit bij uw doelstellingen op lange termijn en uw financiële mogelijkheden.

Met rentetarieven die beïnvloed worden door de Europese Centrale Bank en specifieke regelgeving voor hypotheekverlening in Spanje wordt u als kredietnemer geconfronteerd met unieke overwegingen (net zoals in België en Nederland trouwens).

We begrijpen dat de weg naar het verkrijgen van een hypotheek in Spanje overweldigend kan lijken. Het is daarom onze missie om het proces zo transparant en toegankelijk mogelijk te maken.

Met toegang tot professionele expertise (Laat nu uw gratis Hypotheek Berekenen in Spanje) en diverse waardevolle inzichten hieronder wordt de droom van uw eigen Spaanse woning of appartement nog een stukje tastbaarder en haalbaarder.

Types Spaanse hypotheken: Overzicht

Voor zowel residenten als niet-residenten die op zoek zijn naar immo te koop in Spanje, is de beste hypothecaire lening in Spanje kiezen een cruciale stap.

De Spaanse hypotheekmarkt biedt diverse opties die afgestemd zijn op verschillende behoeften en situaties.

Of u nu een vakantiewoning wilt kopen, uw hoofdverblijfplaats in Spanje wilt financieren, een nieuwbouwproject wilt starten met een bouwhypotheek, wilt investeren in onroerend goed voor verhuur via een beleggingshypotheek, een bedrijfspand wilt aankopen met een commerciële hypotheek, of tijdelijke financiering nodig hebt met een overbruggingshypotheek, er is een breed scala aan financiële producten beschikbaar in Spanje…

Voor meer gedetailleerde informatie over elke hypotheekoptie, inclusief de voorwaarden, rentetarieven en alle vereisten, kan u de specifieke leningpagina’s (zie links hieronder) bekijken voor meer diepgaande inzichten en advies om de beste keuze voor uw situatie te maken.

Hypotheek Vakantiewoning Spanje

tas caffè macchiato met azuurblauwe zee op achtergrond vanop terras van vakantiewoning in Spanje (Canarische Eilanden)

Een hypotheek voor een vakantiewoning in Spanje is ideaal voor diegenen die dromen van een eigen stekje in Spanje, een eigen plekje onder de zon.

Deze hypotheekoptie is ontworpen voor de aankoop van tweede woningen waarbij zowel residenten (rijksinwoners van Spanje) als niet-residenten (rijksinwoners van België en Nederland bijvoorbeeld) in aanmerking komen.

De voorwaarden en rentetarieven kunnen variëren, afhankelijk van uw financiële situatie en de locatie van het onroerend goed in kwestie.

Voor een gedetailleerde gids over het financieren van uw vakantiehuis of -appartement in Spanje, inclusief de vereiste documentatie en hoe u de beste deal kunt krijgen, verwijzen we u naar onze specifieke pagina over hypotheken voor vakantiewoningen in Spanje.

Hypotheek Hoofdverblijfplaats Spanje

De aankoop van een hoofdverblijfplaats in Spanje is een belangrijke financiële beslissing met een grote impact op uw levenskwaliteit en -comfort.

Een hypotheek voor een hoofdverblijfplaats in Spanje biedt doorgaans stabiele voorwaarden en rentetarieven, afgestemd op degenen die zich permanent in Spanje willen vestigen.

Deze hypotheken komen met specifieke voordelen zoals potentiële belastingverlagingen en eventuele kortingen en verminderingen op andere financiële producten.

Voor een uitgebreide uitleg over het aanvragen van een hypotheek voor uw hoofdverblijf in Spanje en de voordelen ervan, raadpleeg zeker en vast even onze pagina Hypotheek voor hoofdverblijfplaats in Spanje.

Bouwhypotheek in Spanje

technische 3D tekening van nieuw te bouwen villa met financiering via bouwhypotheek links en rechts het eindproduct

Een bouwhypotheek in Spanje stelt u in staat om uw droomhuis te bouwen of een bestaand onroerend goed te renoveren naar wens.

Dit type hypotheek vereist gedetailleerde plannen en grondig uitgewerkte budgetten en de uitbetaling ervan gebeurt doorgaans in fasen (gebaseerd op de voortgang van het bouwproject en in lijn met de bouwfasen).

Voor meer informatie over het aanvragen van een dergelijke bouwlening, de vereisten en hoe dit proces van start tot finish verloopt, kan u terecht op onze specifieke pagina Bouwhypotheek in Spanje.

Beleggingshypotheek in Spanje

Een beleggingshypotheek is gericht op het kopen van onroerend goed als investering in Spanje.

Dit type financiering is ideaal voor kopers die inkomsten willen genereren uit verhuur of speculeren op een waardevermeerdering.

De voorwaarden zijn afhankelijk van de verwachte rendementen, de ligging, het soort verhuur en de algemene risicobeoordeling.

Voor een volledig overzicht van hoe u een succesvolle vastgoedinvestering kunt doen met een beleggingshypotheek, verwijzen we u naar onze pagina over Beleggingshypotheken in Spanje.

Commerciële hypotheek in Spanje

man maakt berekening op rekenmachine op basis van spreadsheets en grafieken verwijzing naar zakelijke hypothecaire lening Spanje

Voor de financiering van commercieel onroerend goed in Spanje, zoals kantoren, winkels, bedrijfspanden of horecagelegenheden, biedt een commerciële hypotheek in Spanje specifieke oplossingen op maat.

Deze zakelijke hypothecaire leningen zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van bedrijven en investeerders.

Voor diepgaande informatie over zakelijke hypotheken in Spanje, inclusief hoe u uw aanvraag kunt optimaliseren, kan u de specifieke pagina Commerciële hypotheken in Spanje bekijken.

Overbruggingshypotheek in Spanje

Een overbruggingshypotheek biedt tijdelijke financiering in Spanje, ideaal voor kopers die een nieuw onroerend goed willen aankopen voordat hun huidige woning effectief is verkocht.

Dit kan bijvoorbeeld opportuun zijn omdat u een scherpe deal aan lanceringsvoorwaarden kunt kopen (tenminste, indien u snel schakelt).

Dit type hypotheek helpt om de periode tussen de aankoop van uw nieuwe huis en de verkoop van uw oude te overbruggen.

Voor gedetailleerde richtlijnen over het verkrijgen van een overbruggingshypotheek en hoe dit uw transacties kan vergemakkelijken, verwijzen we u graag naar onze pagina over Overbruggingshypotheken in Spanje.

Verschillende renteformules voor hypotheken in Spanje

felgekleurd percentage icoon bovenop torentjes geld in kader van renteformules hypotheken Spanje

Vaste rente hypotheken: Zekerheid in uw financiële planning

Met een hypotheek met vaste rente geniet u van een onveranderlijk rentetarief gedurende de gehele looptijd van uw hypotheek.

Deze optie is ideaal voor diegenen die waarde hechten aan financiële stabiliteit en zich willen beschermen tegen de onvoorspelbaarheid van de markt.

Kies voor zekerheid en plan uw toekomst zonder zorgen over renteschommelingen met behulp van vaste rente.

Tip: Ga op zoek naar de scherpste vaste rente via de vrijblijvende HypoScan service die meer dan 20 Spaanse banken voor u vergelijkt!

Variabele rente hypotheken: Flexibiliteit met potentieel voor besparingen

Bij een hypotheek met variabele rente beweegt uw rentetarief mee met de markt (in de praktijk is dit vaak gekoppeld aan de Euribor plus een vaste marge).

Hoewel dit meer onzekerheid met zich meebrengt, biedt het ook de kans op lagere kosten gedurende periodes van een dalende rente.

Dit is perfect voor de avontuurlijke huizenkoper die bereid is om wat risico te nemen voor mogelijke besparingen op het vlak van te betalen rente op het ontleend kapitaal.

Tip: Vraag vrijblijvend een simulatie aan en vind de scherpste variabele rentevoorstellen via Gratis hypotheek in Spanje laten berekenen.

Gemengde rente hypotheken: Het beste van beide werelden

Kan u niet kiezen tussen stabiliteit en flexibiliteit? Dan kan een hypotheek met gemengde rente het perfecte compromis zijn voor u.

In dit scenario kan u een deel van de lening vastzetten tegen een vaste rente en een ander deel aan een variabele rente koppelen.

Deze benadering biedt een uitgebalanceerde oplossing die past bij uw behoefte aan zekerheid én de mogelijkheid om te profiteren van dalende rentes.

Wenst u te weten te komen over wat er zoal mogelijk is voor uw vastgoedfinanciering in Spanje aan een gemengde rente? Laat dan vrijblijvend enkele vergelijkende Spaanse hypotheekvoorstellen met gemengde rente uitwerken.

Voorwaarden en vereisten om een Spaanse hypotheek te verkrijgen

rode pijl die zich doorheen een doolhof wringt tot in de roos symbool voor succesvol Spaanse hypotheek aanvragen

Om een hypotheek in Spanje te krijgen, moet u aan specifieke criteria voldoen en een uitgebreide set van documenten bezorgen (net zoals dat ook het geval is in België en Nederland).

Aandachtspunten inzake Spaanse hypotheken

De belangrijkste overwegingen zijn onder andere de volgende:

 • Criteria voor geschiktheid: Meestal gaat het om uw verblijfsstatus, inkomensstabiliteit en de verhouding van reeds openstaande en nog toe te voegen schulden ten opzichte van uw inkomsten.
 • Benodigde documentatie: Bewijs van inkomsten, werkstatus, bestaande schulden en eigendomsgegevens zijn meestal vereist.
 • Belang van kredietgeschiedenis in Spanje: Een goede financiële kredietgeschiedenis in uw eigen land (en eventueel in Spanje indien van toepassing) kan een grote invloed hebben op het succes van uw aanvraag.

Het is van cruciaal belang om de kleine details en gevoeligheden van de aanvraagprocedure voor een Spaanse hypotheek goed te begrijpen.

In dit kader is de gratis hypotheekvergelijking van meer dan 20 Spaanse banken van onschatbare waarde voor Belgen en Nederlanders die een Spaanse hypotheek overwegen om een deel van het aankoopbedrag van hun woning of appartement mee te financieren.

Hoe een Spaanse hypotheek aanvragen

De aanvraagprocedure voor een hypotheek in Spanje is veelzijdig en bestaat uit verschillende stappen:

 • Stap voor stap aanvragen: Van de eerste aanvraag tot de uiteindelijke goedkeuring, elke stap goed begrijpen kan het proces stroomlijnen.
 • Tips voor een succesvolle aanvraag: Hoe u uw financiële informatie presenteert is belangrijk (verberg geen openstaande schulden bijvoorbeeld).
 • De rol van hypotheekmakelaars in Spanje: Een professionele, onafhankelijke makelaar kan waardevolle begeleiding bieden, onderhandelen over betere tarieven en het aanvraagproces vereenvoudigen.

Kosten en wettelijke regels van de Spaanse hypotheekmarkt

man met notitieboekje rekenmachine dalende torentjes geld verwijzing naar verdoken kosten en kosten van wettelijke regels op Spaanse hypotheekmarkt

Het is tevens essentieel om dieper in te gaan op de details van rentetarieven, kosten en het juridische landschap van hypotheken in Spanje:

Rentetarieven en kosten van Spaanse hypotheken

Bij de kosten van een hypotheek in Spanje gaat het niet alleen om de rentevoet maar ook om verschillende (verdoken) vergoedingen en (transparante/niet-transparante) kosten die de totale kosten van uw hypothecaire lening aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Een volledig inzicht verwerven in deze kosten is met andere woorden cruciaal om zorgvuldig te kunnen budgetteren en om de beste hypotheek in Spanje te kunnen kiezen.

Enkele aandachtspunten:

 • Huidige rentetarieven: De hypotheekrente in Spanje kan sterk variëren en is onder andere afhankelijk van de kredietverstrekker, het type hypotheek en de marktomstandigheden.
 • Bijbehorende kosten en toeslagen: Deze kunnen bestaan uit taxatiekosten, notariskosten, kadasterkosten, administratieve kosten, bankkosten en mogelijks een commissie voor de hypotheekmakelaar.
 • Tips om de kosten te minimaliseren: Spaanse hypotheken vergelijken en berekenen, onderhandelen over kosten en de kleine lettertjes begrijpen kunnen helpen om de totale kosten van uw hypotheek te begrijpen en eventueel te verlagen.

Wettelijke en regelgevende overwegingen

Het wettelijke kader van Spaanse hypotheken is ontworpen om zowel de kredietnemer als de kredietverstrekker in Spanje te beschermen.

Uw rechten en plichten kennen als kredietnemer in Spanje is, net zoals in Nederland en België, een noodzaak met andere woorden.

Alvorens u effectief een hypotheek in Spanje afsluit, is het daarom heel belangrijk om de kleine lettertjes door te nemen samen met uw bij voorkeur Nederlandstalige hypotheekmakelaar.

Weetje: Notarissen in Spanje spelen een cruciale rol bij het controleren van de wettigheid van de hypotheekdocumenten en zorgen ervoor dat alle partijen hun verplichtingen begrijpen.

De impact van COVID-19 op Spaanse hypotheken

De wereldwijde pandemie heeft een aanzienlijke impact gehad op de Spaanse hypotheekmarkt met gevolgen voor de rentetarieven, leencriteria en steunmaatregelen voor kredietnemers.

Kredietverstrekkers zijn voorzichtiger geworden en vragen vaak iets hogere aanbetalingen en meer bewijzen van inkomsten in uw woonland of elders.

Weetje: De Spaanse overheid heeft destijds (net zoals in België en Nederland) verschillende steunmaatregelen ingevoerd om kredietnemers te ondersteunen die getroffen waren door de pandemie (waaronder uitstel van hypotheekbetalingen voor mensen in financiële nood).

Veelgestelde vragen over Spaanse hypotheken door Nederlanders en Belgen

Om deze gids over Spaanse hypothecaire leningen af te ronden, vindt u hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen:

Kunnen buitenlanders een hypotheek krijgen in Spanje?

Ja, buitenlanders, zowel EU-burgers als niet-EU-burgers, kunnen in Spanje een hypotheek aanvragen bij een lokale bank.

De procedure voor het verkrijgen van een hypotheek in Spanje kan echter verschillen afhankelijk van de nationaliteit van de aanvrager.

EU-burgers vinden het proces vaak vergelijkbaar met dat in hun eigen land (zoals in Nederland en België), terwijl niet-EU-burgers mogelijk aan strengere criteria moeten voldoen. Bovendien kunnen niet-EU-burgers worden gevraagd om een hogere aanbetaling te doen.

In elk geval, iedere buitenlander die een hypotheek wenst af te sluiten bij een Spaanse bank, dient een stabiel inkomen aan te tonen en over de juiste, up-to-date documentatie te bezitten op het vlak van adres en verblijf.

Banken in Spanje zullen voor buitenlanders in elk geval hun financiële geschiedenis en kredietwaardigheid beoordelen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de voorwaarden van hypotheken in Spanje, zoals de rentetarieven en de looptijd, variëren tussen banken.

Het ise met andere woorden raadzaam om verschillende opties te vergelijken. Dit kan gratis en vrijblijvend via de dienst Gratis hypotheek berekenen en vergelijken in Spanje.

Wat is de maximale leeftijd voor een Spaanse hypotheek?

wit uitgesneden seniorenkoppel op geldpiramide symbool voor maximumleeftijd voor Spaanse hypotheek

De maximale leeftijd voor het afsluiten van een hypotheek in Spanje varieert van bank tot bank maar over het algemeen kan u een hypotheek aanvragen tot uw 75e of uiterlijk uw 80e levensjaar.

Dit hangt samen met de verkrijgbare looptijd van de hypotheek (maximaal 30 jaar) en de leeftijd van de aanvrager op het moment dat de lening einde looptijd is.

Bijvoorbeeld, als een bank een maximale leeftijdsgrens van 75 jaar hanteert voor het aflossen van de hypotheek, kan een 60-jarige mogelijks een hypotheek in Spanje met een looptijd van 15 jaar krijgen.

Tip: Het is essentieel om bij verschillende geldverstrekkers na te gaan wat hun beleid is omdat sommige banken flexibeler kunnen zijn dan andere.

Tweede tip: Laat u hierin bijstaan door een Nederlandstalige vergelijkingsexpert (zie Gratis hypotheek berekenen voor meer informatie).

Hoeveel eigen inbreng heb ik nodig voor een Spaanse hypotheek?

De vereiste aanbetaling met eigen middelen voor een hypotheek in Spanje ligt doorgaans tussen de 20 en 30% van de aankoopprijs van het onroerend goed.

Daarnaast moet u als koper ook rekening houden met bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting (btw in het geval van nieuwbouw), notariskosten en kosten voor de inschrijving in het kadaster, die samen ongeveer 10 à 14% van de aankoopprijs kunnen bedragen.

Dit betekent dat u als koper in totaal mogelijk 30 à 44% van de aankoopprijs zelf zal moeten financieren met eigen middelen.

Opmerking: U kan als Belg of Nederlander natuurlijk steeds aanspraak maken op een hogere quotiteit (dus niet 70 of 80% maar eerder 90%) maar dit hangt af van situatie tot situatie, uw inkomsten en het beschikbare onderpand.

Weetje: Inwoners van Spanje kunnen doorgaans genieten van een vereiste eigen inbreng van +/- 20%. Terwijl niet-ingezetenen zoals Belgen en Nederlanders eerder 30% eigen inbreng zullen moeten voldoen.

Dit omwille van het verhoogde risico dat banken zien in het verstrekken van Spaanse hypotheken aan personen die niet in Spanje wonen (ook al is dit met een korreltje zout te nemen daar ze het onroerend goed in Spanje als onderpand nemen).

Zijn er restricties voor het kopen van onroerend goed in Spanje met een hypotheek?

focus op rood slot naast zak geld symbool voor beperkingen qua hypotheken in Spanje voor specifiek vastgoed

Over het algemeen zijn er weinig restricties voor het kopen van onroerend goed in Spanje, ook voor buitenlanders die een hypotheek willen afsluiten.

Niet-ingezetenen kunnen echter te maken krijgen met iets hogere rentetarieven en de noodzaak om uitgebreidere documentatie te overleggen, zoals bewijs van inkomen, werkstatus, en eventueel een bewijs van verblijfsstatus.

Het is ook mogelijk dat voor bepaalde soorten onroerend goed, zoals landbouwgrond of beschermde gebieden, specifieke regels of beperkingen gelden.

Daarom is het verstandig om vooraf onderzoek te doen en eventueel juridisch advies in te winnen voordat u tot aankoop overgaat.

Interesse in een berekening? Vraag meer informatie aan over Spaanse hypotheken

Nu u gewapend bent met de nodige kennis, is het moment aangebroken om dieper na te denken over wat deze informatie voor u betekent.

Hoe verhouden uw dromen van een woning of appartement in Spanje zich tot de realiteit van de hypotheekmarkt in Spanje?

Zijn uw financiële doelen en vastgoedaspiraties in Spanje in lijn met de huidige marktcondities? Hoeveel eigen middelen heeft u nodig om alles vlot gefinancierd te krijgen?

En bij welke bankinstelling krijgt u de scherpste deal? We moedigen u aan om niet alleen te vertrouwen op wat u heeft geleerd maar ook om actief op zoek te gaan naar deskundig advies.

Onze vergelijkingsservice van hypotheken in Spanje is speciaal ontworpen om Nederlanders en Belgen van A tot Z te begeleiden bij het vinden van de goedkoopste hypotheek die het beste bij hun unieke situatie past.

Door verschillende hypotheken te vergelijken, kunt u een beter geïnformeerde keuze maken om uw Spaanse vastgoeddroom te realiseren.

Tip: De tijd vliegt en de Spaanse droom wacht op niemand… Maar met de juiste voorbereiding en financiële ondersteuning kunt u grote stappen zetten die u dichterbij uw idyllische leven in Spanje brengen.

Contacteer ons

  Privacybeleid *