• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Waarom investeren in Spanje: Niet te missen vastgoedkansen

Waarom investeren in Spanje: Niet te missen vastgoedkansen

min leestijd

Cartoon Van Spanje Met Toeristische Bezienswaardigheden Symbolen En Kathedralen Flamencodansers Paëlla En Sangria In Context Van Waarom Investeren In Spanje

Waarom investeren in Spanje zo populair is? Dat zullen we hieronder in detail uitleggen aan de hand van de grootste pluspunten van Spanje als investeringslocatie voor onroerend goed!

In elk geval: Een toenemend aantal Nederlanders en Vlamingen wenst te investeren in Spanje en dan meer bepaald in een goed gelegen eigen woning of appartement. Maar waarom precies? 

Dit artikel over niet te missen vastgoedkansen in Spanje is uw persoonlijke gids die u door het complexe maar uiterst lonende doolhof navigeert van investeren in Spaans vastgoed

Spanje is aantrekkelijk voor quasi iedereen

Of u nu een investeerder bent die op zoek is naar een lucratieve investeringsmogelijkheid of wil zakendoen in Spanje, een zonaanbidder die snakt naar een fantastische vakantiewoning of een toekomstige gepensioneerde die droomt van een rustige plek om te pensioneren onder de Spaanse zon... 

Spanje heeft voor elk van deze profielen enorm veel te bieden!

De relatief lage vastgoedkosten en het uitgebreide aanbod immo in Spanje te koop, in combinatie met het zalige klimaat en de lage levenskosten, overtuigen heel wat Nederlanders en Belgen om de sprong te wagen!

Waarom investeren in Spanje? Inzichten

Cartoon Van Spanje Met Toeristische Bezienswaardigheden Symbolen En Kathedralen Flamencodansers Paëlla En Sangria In Context Van Waarom Investeren In Spanje

Sluit even uw ogen, adem diep in en stel u even het volgende scenario voor...

U zit op een comfortabele stoel op een pittoresk terras met uitzicht over de Middellandse Zee, genietend van een bord paella terwijl de zonsondergang een gouden gloed over uw nieuwe Spaanse woning werpt... 

Dit scenario is financieel toegankelijk voor heel wat mensen uit België en Nederland en het hoeft helemaal geen fortuin te kosten in Spanje! Het kan dus zomaar eens uw realiteit worden!

Talrijke onderzoeken en analyses van officiële statistieken zijn goede maatstaven voor Belgen en Nederlanders die zich afvragen waarom beleggen in Spaans vastgoed

Ze worden aangetrokken door de verleidelijke levensstijl, het uitnodigende en zonnige klimaat en de verrassend voordelige prijzen van het onroerend goed in Spanje.

Hieronder onthullen we een reeks overtuigende argumenten om uw eigen stukje paradijs in Spanje te verwerven...

Spanje biedt een ongelooflijke natuurlijke diversiteit

Met een oppervlakte van ongeveer 500 000 km² beschikt Spanje over een buitengewone natuurlijke omgeving met uiterst gevarieerde en verrassende landschappen.

Uiteraard zijn we bekend met de Spaanse kusten langs de Middellandse Zee en langs de Atlantische Oceaan...

Maar laten we toch ook maar niet vergeten dat dit prachtige land ook gezegend is met adembenemend mooie bergen, vruchtbare valleien, aanzienlijke hoogvlakten, uitgestrekte bossen, vulkanen, schitterende meren en unieke kliffen en rotsformaties.

Een van de leukere weetjes over Spanje gerelateerd aan de natuur is het volgende: 

Spanje telt maar liefst 16 nationale parken en 119 natuurparken.

Ook goed om te weten is onze selectie van Top Drie Parken die absoluut een bezoekje waard zijn in Spanje:

 • Het Nationale Park de Teide met prachtige kraters, vulkanen (inclusief de Teide vulkaan) en rivieren (op het eiland Tenerife, onderdeel van de Canarische Eilanden).
 • Picos de Europa Nationaal Park (in Asturië in het noordwesten van Spanje in de Cantabrische bergketen).
 • Doñana Nationaal Park met een grote diversiteit aan biotopen, met name lagunes, moerasgebieden, vaste en mobiele duinen, struikgewas en maquis (doornige struiken met altijd groene bladeren) (Dit is UNESCO Werelderfgoed gelegen in het zuidwesten van Andalusië).

De Spaanse cultuur is ongeëvenaard

Wonen in Spanje betekent dat u dit prachtig land kunt ontdekken dat enorm rijk is aan geschiedenis, cultuur en architectuur.

Spanje is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld en er zijn talloze goede redenen om het land te bezoeken, los van de prachtige stranden en het aangename zeewater.

U kunt er bijvoorbeeld wereldunieke monumenten en architectuur ontdekken zoals de prachtige moskee in Cordoba, het Alhambra in Granada, het Gibralfaro kasteel in Málaga, Gaudi's Sagrada Familia in Barcelona of het Guggenheim Museum in Bilbao.

Bovendien bezit Spanje ook een van de oudste prehistorische grotten ter wereld...

De grot van Altamira (met bijhorend museum gelegen in het noorden van Spanje bij Santander) met prehistorische grotschilderingen die teruggaan tot 15 000 v. Chr.

Spanje heeft de meeste zonneschijn in Europa

Kopen in Spanje betekent tegenwoordig ook investeren in de zon.

In Spanje profiteert u immers van uitzonderlijk weer met gemiddeld meer dan 300 zonnige dagen per jaar. De zon is echt een van die typisch Spaanse dingen die Belgen en Nederlanders bijzonder aantrekkelijk vinden.

Tip: Indien u geregeld (mentaal) last heeft van het donkere, grijze en natte weer in België of Nederland, kan Spanje uw oplossing zijn!

Het Europese record zonneschijn werd gevestigd in de provincie Almeria (in Andalusië) met meer dan 3 200 zonuren per jaar!

Mocht u om de een of andere reden toch een voorkeur hebben voor wat meer regen, dan kunt u ook altijd overwegen om te investeren in onroerend goed in Spanje in Asturië, Galicië, Cantabrië of de Atlantische kust van Noordwest-Spanje!

De Spaanse gastronomie is uitzonderlijk

Gedekte Tafel Met Assortiment Van Spaanse Tapas Bordjes Met Olijven Ansjovis Serrano Ham Spaanse Gehaktballetjes En Calamares

Spaanse chefs worden al geruime tijd tot de beste ter wereld gerekend! De Spaanse gastronomie beperkt zich absoluut niet tot paella en tapas!

Bovendien zijn de eetgewoonten er anders dan bij ons: De lunch begint niet voor 14 uur en kan tot in de late namiddag voortduren.

Daarom wordt het avondeten vaak uitgesteld tot een voor Belgen en Nederlanders onbegrijpelijk laat tijdstip!

Maaltijden zijn in Spanje nog altijd een ritueel, zowel in het gezinsleven als tijdens een bezoek aan een traditioneel restaurant.

Maaltijden worden er quasi nooit gehaast genuttigd! Integendeel, er wordt steeds volop genoten met vrienden, collega's of familie.

De Spaanse keuken kenmerkt zich door het mediterrane dieet van verse, lokaal geteelde groenten, peulvruchten, volkoren granen, verse vis en vlees.

Tip: Bekijk even de troeven van de Andalusische gastronomie om een beter idee te krijgen van de fantastisch lekkere Spaanse keuken!

Pittoreske dorpjes en grote stedelijke centra

Als u wilt wonen en werken in Spanje en op zoek bent naar professionele opportuniteiten en een kosmopolitische sfeer, dan kiest u best voor grote steden zoals Barcelona, Madrid of Valencia.

Voor de stranden en het ontspannen leven zijn Andalusië, Murcia, de Canarische Eilanden of de Balearen enkele favoriete bestemmingen van vele Europeanen uit het noorden.

Bekijk zeker eens de pagina's immo te koop aan de Costa Blanca en immo te koop aan de Costa Cálida voor een overzicht van actuele aanbiedingen.

Opgelet: Onderschat zeker en vast het noorden van Spanje niet! Galicië, Cantabrië en Asturië worden vaak gekozen door echte kenners van Spanje vanwege de ongerepte natuurlijke schoonheid van het landschap in deze contreien.

Een toenemend aantal expats in Spanje

Klein Houten Speelgoedhuisje Met Blauw Dak Wordt Op Kaart Van Spanje Gezet

Wanneer u Spanje bezoekt, zult u zonder twijfel andere expats (singles, koppels, gezinnen en groepen) aantreffen die Nederlands spreken.

Vele Belgen en Nederlanders brengen met genoegen hun vakantie door in Spanje en sommigen hebben zelfs besloten om hun pensioen door te brengen onder de Spaanse zon of te werken in Spanje.

Anderen beslissen om zelfstandig te worden in Spanje dankzij het gunstige en innovatieve ondernemersklimaat in Spanje.

Quasi overal in Spanje zijn er druk bijgewoonde expatbijeenkomsten die periodiek georganiseerd worden.

Met andere woorden, met de juiste ingesteldheid zult u zich nooit eenzaam voelen in Spanje.

De kosten van levensonderhoud zijn lager dan in België en Nederland

De Spaanse goederen en diensten, de recreatieve voorzieningen en de meeste winkels zijn minstens even goed als die in België en Nederland en de prijzen van quasi al deze zaken zijn een pak lager dan in de Lage Landen!

De kosten van het levensonderhoud in Spanje zijn voor enorm wat mensen echt aantrekkelijk te noemen. En het is een van de redenen waarom in Spanje leven met een pensioen uit Nederland of België zo populair is!

Met het zonnige weer in Spanje bespaart u tijdens de herfst- en wintermaanden ook op verwarmingskosten en bovendien zijn er op vele andere vlakken ook grote besparingsmogelijkheden:

 • Qua voedsel: In een doorsnee Spaanse supermarkt kunt u nog met een volle winkelkar richting uw wagen rijden voor minder dan 60 euro!
 • De meeste Spaanse restaurants bieden lunchmenu's aan vanaf 10 tot 15 euro. Talloze Spaanse bars serveren 's avonds drankjes vanaf een bedrag van 2 euro.
 • Openbaar vervoer, taxi's en fietsdelen zijn in Spanje eveneens goedkoper dan bij ons in Nederland en België.
 • Qua compact wonen in Spanje als eigenaar: Wist u dat er in Spanje nieuwbouw appartementen te koop zijn voor een fractie van de prijs van appartementen in Nederland en België? Twee costa's met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding zijn de volgende:
 • Huren in Spanje kan financieel interessant zijn want de huurprijzen zijn in Spanje beduidend lager dan in Nederland en België.
 • De tarieven van aannemers, vakmannen, ambachtslieden en dienstverleners zoals kappers en schoonheidsstylistes zijn er gemiddeld genomen een pak lager dan in Nederland en België.
 • Er is echter één uitzondering: De meeste telefoon- en internetpakketten zijn in Spanje duurder dan in Nederland (en in mindere mate België waar het ook duur is voor telecomdiensten).

Een hechtere en meer open manier van leven

De zon heeft een positieve invloed op onze gezondheid en ons humeur. 

Omdat ze voor het grootste deel van het jaar in een zonnig land leven, zijn Spanjaarden gastvrijer en gaan ze vaker uit dan andere Europeanen. De doorsnee Spanjaard is goedlachs, blij en energetisch!

Bovendien speelt de familie in Spanje een zeer belangrijke rol. Het is bijvoorbeeld absoluut niet ongewoon dat er drie generaties onder hetzelfde dak wonen!

Spanje heeft een uitstekend gezondheidssysteem

Spanje is een van de Europese landen met de beste gezondheidszorg ter wereld.

Volgens verschillende studies heeft dit land een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld (op een gelijkaardig niveau als Japan en Zwitserland).

Bovendien draagt het excellente gezondheidssysteem, samen met het mediterrane dieet, bij aan deze hoge levensverwachting in Spanje.

Andere factoren zoals het ontbreken van of minder stress in vergelijking met andere ontwikkelde landen en het aantal zonuren maken van Spanje een ideale plek om te wonen en de ideale verhuisbestemming!

Goed om te weten: Europese ingezetenen genieten in Spanje van een volledige, universele medische dekking op gelijk niveau als de Spanjaarden.

Spanje biedt de beste levenskwaliteit ter wereld

Aan de hand van diverse indicatoren zoals de economie, de culturele interactie, de duurzaamheid, de toegankelijkheid en de levenskwaliteit blijken sommige Spaanse steden de beste plekken ter wereld om te wonen.

Madrid en Barcelona zijn bijvoorbeeld twee van de meest aangename steden ter wereld om te wonen en naartoe te verhuizen.

Maar het is natuurlijk niet voor iedereen (de drukte) en ook de prijzen zijn er hoger dan elders in Spanje.

Het belastingstelsel is voordelig voor bepaalde buitenlanders

De "Beckham-wet" (Koninklijk Besluit 687/2005) betreft een specifieke en gunstige belastingregeling voor vermogende buitenlanders met een hoog inkomen.

Dankzij deze belastingwet kunnen bepaalde buitenlanders zich in Spanje vestigen om er te werken en een vaste inkomstenbelasting van ongeveer 25% op hun Spaans inkomen te betalen.

Het doel van deze wet is het aantrekken van buitenlands talent en hooggekwalificeerd personeel om de internationalisering en concurrentiepositie van Spaanse bedrijven te verbeteren.

Praktijktip: De Beckham-wet is vooral gunstig voor mensen met een bruto jaarinkomen vanaf 70 000 euro of meer.

Talrijke sportactiviteiten

Voetbal Met Vlaggen Van Europese Landen Op Het Gras Van Een Voetbalstadion

In Spanje is men dol op sport, zowel om sport zelf te beoefenen als om te aanschouwen.

Zowel teamsporten als individuele sportactiviteiten zijn diep verankerd in de Spaanse cultuur. 

Uiteraard is voetbal de voornaamste sport in Spanje. Wie kent Real Madrid en FC Barcelona niet?

Het is ook heel eenvoudig om diverse individuele sporten te beoefenen in Spanje. Denk maar aan skiën in de Pyreneeën of de Sierra Nevada, golfen, padel spelen, zeilen, zwemmen, duiken, wandelen of paardrijden.

Betaalbare verblijfsvergunning voor niet-Europeanen is verkrijgbaar

Dit is niet echt van toepassing voor Nederlanders en Belgen maar toch een van interessante weetjes over Spanje...

Voor niet-EU-burgers is het mogelijk om een relatief betaalbare verblijfsvergunning in Spanje te verkrijgen. Dit type vergunning wordt het "non-profit verblijfsvisum" genoemd.

Het betreft een verblijfsvergunning die niet-EU-burgers (van buiten de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland) kunnen aanvragen bij de Spaanse consulaten in hun land van herkomst.

Hiermee kunnen zij in Spanje verblijven zonder een beroepsactiviteit uit te oefenen. Deze vergunning is geldig voor de hoofdaanvrager en voor zijn of haar gezinsleden aangezien zij eveneens in het land mogen wonen.

Goed om te weten: Als men kan aantonen dat men over voldoende middelen beschikt en dat het verblijf in het land de Spaanse staat niets kost, is het relatief eenvoudig om deze verblijfsvergunning te verkrijgen.

Spanje is een veilig land

Waarom investeren in Spanje? Omdat de (zware) criminaliteit er lager is dan in België en Nederland.

In tegenstelling tot vele andere Europese landen is Spanje een zeer veilig land met bijvoorbeeld een laag cijfer van geregistreerde moorden in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland en België.

In steden zoals Barcelona, Madrid, Valencia, Málaga en Sevilla kunt u de meeste buurten en straten midden in de nacht veilig rondwandelen zonder het risico te lopen overvallen te worden.

Kanttekening: In iedere grootstad zijn er bepaalde buurten waar u maar beter niet komt wanneer het donker is! Dit is voor Spanje niet anders!

Tof gegeven: Volgens een studie van Eurostat is Spanje het 6e veiligste land van Europa (van een totale lijst van 27 EU-landen) op het vlak van aantal geregistreerde moorden in verhouding tot de bevolkingsgrootte.

Opmerking: Wees altijd alert wanneer u 's nachts over straat wandelt. Uiteindelijk is het statistiek en er lopen helaas overal nog mensen vrij rond die beter in een instelling zouden zitten...

Vastgoed kopen in Spanje is voordeliger dan elders in Europa

Spanje biedt een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding voor vastgoed voor Belgen en Nederlanders die graag aan zee willen wonen en van de zon willen genieten.

Aan de Middellandse Zeekust in Spanje zijn er bijvoorbeeld woningen beschikbaar voor elk budget. En indien u droomt van uw eigen villa, dan is dat ook een pak haalbaarder dan in Nederland en België!

Bekijk in deze context het actueel aanbod villa's te koop in Spanje en laat eventueel ook eens uw hypotheekmogelijkheden in Spanje berekenen voor een zuiver beeld van uw financieringsmogelijkheden!

Dit gaat dan van gemiddeld 1 000 euro per m² (in Algeciras) tot meer dan 6 000 euro per m² (de duurste panden bevinden zich onder andere op Ibiza).

Om u een idee te geven van de prijzen van vastgoed in enkele populaire regio's in Spanje:

Vastgoed in Spanje te koop: Aanbiedingen

Spanje is een nabije bestemming

Spanje Op Kaart Van Europa Weergegeven Op Geografische Wereldbol

Door te investeren in een woning in Spanje en eventueel zelfs te besluiten daar te gaan wonen, bent u nooit echt ver verwijderd van uw familie of vrienden in uw thuisland (Nederland of België).

Indien u besluit er uw tweede woning in Spanje van te maken, is deze bovendien ook zeer gemakkelijk en vlot bereikbaar. 

Het Spaanse luchthavennetwerk biedt u toegang tot alle grote Belgische en Nederlandse steden in minder dan 2 uur tegen doorgaans zeer scherpe en concurrerende prijzen.

De vastgoedkosten zijn lager

Over het algemeen zijn de aankoopkosten voor woningen en appartementen in Spanje lager dan in België en Nederland.

De onroerendezaakbelasting (IBI) in Spanje ligt gemiddeld 40% lager dan in andere Europese landen. Er wordt bovendien geen gemeentebelasting geheven in Spanje.

Weetje: De gemeenschappelijke kosten voor de vereniging van eigenaren bedragen gemiddeld slechts de helft of een derde van die in België en Nederland.

Als u een woning in Spanje koopt, verdient u meer!

Het kopen van een huis in Spanje is een investering die goed tot zeer goed kan renderen, vooral als u het pand onmiddellijk verhuurt en later met winst verkoopt (en een meerwaarde op zak steekt).

Het dient te worden opgemerkt dat de dubbele vraag naar huurwoningen (zowel de jaarlijkse als de toeristische vraag) gestaag toeneemt in bepaalde streken in Spanje.

Waarom investeren in Spanje? Omdat de jaarlijkse vraag naar huurwoningen er sterk is:

 • Niet alleen van Spaanse huishoudens waarvan de levensstandaard stijgt, maar die zich nog geen koopwoning kunnen veroorloven.
 • Maar ook vanwege de vraag naar huurwoningen door het groeiend aantal toeristen.

Investeringsaanbiedingen voor verhuurinkomsten in Spanje

Tip: Bekijk in deze context de volgende unieke investeringsaanbiedingen voor verhuur: 

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

De 7 autonome regio's zonder erfbelasting

Granada Andalusië In Spanje Met Panoramisch Zicht Op Het Alhambra Één Van De 7 Autonome Gemeenschappen

Bij de aankoop van Spaans vastgoed is het uiteraard belangrijk om aan de toekomst te denken! En de toekomst betekent dus ook denken aan uw erfgenamen, de successierechten en eventuele schenkingen.

Weetje: Sinds april 2019 is Andalusië de zevende Spaanse autonome regio die quasi de gehele erf- en schenkbelasting voor haar inwoners heeft afgeschaft met een korting van 99% op deze belasting!

De regio's Madrid, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Extremadura, Murcia en La Rioja hadden deze maatregel al eerder doorgevoerd!

Waarom investeren in Spanje in onroerend goed? Slotwoord

Dus, waarom zou u in Spanje investeren?

Misschien omdat u een zonliefhebber bent die snakt naar een eigen stukje paradijs, of misschien bent u een toekomstige pensionado die droomt van siësta's en sangria onder de Spaanse zon.

Of misschien bent u een slimme investeerder die op zoek is naar een plek waar uw geld net zo snel groeit als de druiven in een Rioja-wijngaard.

Of misschien wilt u gewoon een plek waar u uw sombrero kunt ophangen en kunt zeggen: 'Dit is mijn casa.'

Wat uw reden en drijfveer ook is, Spanje rolt de rode loper uit voor alle Nederlanders en Belgen en zegt: 'Bienvenido a casa!'"

Contacteer ons

  Privacybeleid *