Wat te doen met 100000 euro spaargeld om met dit kapitaal jaarlijks recurrente inkomsten te genereren? Om op die manier uw maandelijkse inkomsten een opkikkertje te geven?
Heeft u +/- 100 000 euro ter beschikking om te investeren met als doel jaarlijks bijkomende inkomsten te verdienen?
Moet u dan beleggen in vastgoed, aandelen, beleggingsfondsen, kasbons, goud, kunst, wijn, bouwgrond, postzegels, cryptovaluta, bedrijven, start-ups, websites, edelstenen, oldtimers, futures, opties, ruwe grondstoffen, leningen, turbo's, enzovoort?
Op deze pagina kan u een pak inspiratie en informatie vinden om 100 000 euro spaargeld aan het werk te zetten voor u!
Ontdek hieronder hoe 100000 euro investeren kan zorgen voor extra maandelijkse passieve inkomsten en meer budgettaire ademruimte.
Inhoudsopgave
- 1 100 000 euro investeren? Bepaal eerst uw doel
- 2 Soorten beleggingen waarin u kan investeren
- 2.1 Vastgoed als belegging
- 2.2 Aanbiedingen voor kleinere budgetten
- 2.3 Aanbiedingen voor grotere budgetten
- 2.4 Deposito spaarrekeningen in plaats van gewone spaarrekeningen
- 2.5 Vastrentende obligaties als spaaralternatief
- 2.6 Geld uitlenen als belegging (Peer 2 Peer kredietverlening)
- 2.7 Aandelen
- 2.8 Cryptovaluta zoals Bitcoin
- 2.9 Conclusie - Wat te doen met 100000 euro spaargeld
- 3 Verpakte beleggingsproducten
- 4 Opbouwen van een beleggingsportefeuille - Twee opties
- 5 Conclusie - Wat te doen met 100000 euro spaargeld voor extra passieve inkomsten?
100 000 euro investeren? Bepaal eerst uw doel
De vraag: "Hoe 100 000 euro beleggen om een passief inkomen te creëren?" bestaat eigenlijk uit twee verschillende subvragen:
- Wat te doen met 100000 euro spaargeld om VANAF NU recurrente inkomsten te genereren?, en
- Hoe het hoogste rendement behalen met een belegging van 100 000 euro?
Investeren voor recurrente inkomsten VERSUS investeren voor rendement
Investeren voor een recurrent inkomen versus investeren voor groei (rendement) zijn twee totaal verschillende zaken, ook al kan je beide zaken ook combineren in bepaalde gevallen.
Hier bekijken we hoe u 100 000 euro kan beleggen om direct recurrente, passieve inkomsten te gaan opleveren. Dit is beleggen met een focus op inkomende kasstromen.
Dit staat los van de vraag Wat te doen met 100000 euro spaargeld om maximale aangroei (rendement) te realiseren.
Een onafhankelijk adviseur kan u bijstaan
Voelt u zich niet comfortabel bij het zelf beleggen van uw spaargeld? Houdt u niet van de doe-het-zelf beleggingspiste?
Doe dan beroep op een onafhankelijke beleggingsadviseur voor hulp en advies bij het beleggen van 100 000 euro spaargeld of meer.
Bent u onzeker, dan raden we u aan om onafhankelijk financieel advies in te winnen. Uw persoonlijke en financiële situatie zal dan in elk geval in rekening worden genomen alvorens u effectief gaat investeren.
Belangrijke aandachtspunten
Enkele zaken die u in overweging moet nemen bij het beleggen van 100 000 euro spaarcenten, zijn de volgende vragen:
- Hoe oud bent u?
- Betaalt u belastingen aan de hoogste tarieven in de personenbelasting?
- Bent u getrouwd/wettelijk samenwonend of alleenstaand?
- Betaalt u momenteel een hypothecaire lening af en welke soorten belastingverminderingen en/of belastingvrijstellingen geniet u momenteel?
- Heeft u reeds een pensioenkapitaal opgebouwd (groepsverzekering, Vrij Aanvullend Pensioen, Individuele Pensioentoezegging)?
- Wat is uw risicoprofiel (bent u risico-avers of net niet?)?
- Wat is uw investeringshorizon (hoe lang kan/wilt u de som spaargeld missen?)
- Moet de som spaargeld steeds toegankelijk blijven gedurende de looptijd van de investering?
- Heeft u kinderen en/of kleinkinderen waarvoor u reeds aan successieplanning wenst te doen?
- Hoeveel extra inkomende cashflow (extra inkomsten) wenst u per maand te ontvangen door de investering?
- Of neemt u vrede met een negatieve maandelijkse cashflow (bijkomend sparen na de initiële investering) om op het einde van de rit een zo hoog mogelijk rendement te boeken? Dit is de tweede piste om 100 000 euro te beleggen zoals hierboven besproken.
- Enzovoort...
Hieronder kan u tal van alternatieve beleggingsopties ter inspiratie vinden.
Sommige alternatieve manieren om te sparen komen met persoonlijk beleggingsadvies op maat. Dit is afhankelijk van de specifieke aanbieding en dit staat ook vermeld bij de alternatieve investeringsopties in kwestie.
Soorten beleggingen waarin u kan investeren
Of u nu een financiële adviseur inschakelt om uw spaarcenten te laten beleggen of zelf 100 000 euro investeert, qua aanbod maakt het niet uit.
Er is een ruim aanbod beleggingen en activa beschikbaar indien u 100 000 euro kapitaal wenst te beleggen om hiermee maandelijks extra inkomsten te verdienen.
Het antwoord op de vraag: "Waar laat ik mijn spaargeld renderen?" kan u hieronder lezen aan de hand van een aantal beleggingsopties voor een kapitaal van 100 000 euro!
Vastgoed als belegging
Wat te doen met 100000 euro spaargeld? In de veronderstelling dat u op zoek bent naar een oplossing om uw kapitaal te investeren voor extra passieve inkomsten, is uw geld beleggen in vastgoed om het te verhuren zeker en vast een optie.
Als natie (zowel in België als in Nederland) zijn wij vrij geobsedeerd door het bezitten van een woning, de zogenaamde baksteen in de maag...
Daarom wordt onroerend goed in onze contreien vaak gezien als een veilige belegging. Wie heeft er eigenlijk geen baksteen in de maag dezer dagen?
En hoe vaak heeft u al niet gehoord dat er niets zo veilig is als een eigen huis?
En hoeveel keer kreeg u al niet de raad om te investeren in vastgoed als appeltje voor de dorst en eventueel als aanvullend pensioen?
Aandachtspunten voor beleggingsvastgoed
Vastgoedrendementen zijn over het algemeen weinig tot niet gecorreleerd met de traditionele beleggingsmarkten maar let op: Ook vastgoed is niet zonder risico!
Op de lange termijn bekeken hebben de vastgoed- en huizenprijzen meestal de inflatie verslaan.
Dit in tegenstelling tot de rente op spaarboekjes die momenteel lager ligt dan de inflatie waardoor u jaarlijks aan koopkracht inboet met een spaarboekje (en dus armer wordt).
Maar toch dient u er zich van bewust te zijn dat ook de vastgoedmarkt een cyclisch gegeven is.
De vastgoedmarkt ervaart namelijk ook prijscorrecties en zelfs sporadisch ook een crash (doordat de vastgoedzeepbel uit elkaar spat).
Gemiddeld bruto rendement van vastgoed
Voor een gemiddelde eigenaar die onroerend goed koopt om te verhuren, varieert het gemiddelde bruto verhuurrendement enorm.
Er spelen gigantische regionale verschillen en de ene streek is de andere niet om vastgoed te kopen en te verhuren.
Onderzoek dus goed of er sprake is van een huurders- of kopersmarkt in de streek en ontdek of er eventueel een overaanbod of een tekort aan huurpanden is.
Een belegging in onroerend goed door het kopen van een opbrengsteigendom is vrij illiquide want het is onmogelijk om het geld dat erin geïnvesteerd werd heel snel vrij te maken.
Er zijn ook vaak extra onverwachte uitgaven mee gemoeid en bepaalde externe factoren kunnen een ongewenste invloed uitoefenen op uw nettorendement zoals:
- Leegstand,
- Wanbetaling,
- Onderhoudskosten,
- Schade,
- Het faillissement van een malafide bouwpromotor indien u op plan koopt,
- Een wijzigende fiscale behandeling van de huurinkomsten,
- Wijzigende regels qua brandveiligheid,
- Veranderende jaarlijkse belasting op het onroerend goed, enzovoort
Bijkomende interessante informatie hieromtrent kan u lezen op de volgende pagina's: Een pand kopen om te verhuren of een huis kopen om het te verhuren.
Doe-het-zelf in vastgoed beleggen - Stress en kopzorgen
Los van bruto- en nettorendementen van vastgoed mag de stresscomponent van beleggingsvastgoed ook niet over het hoofd worden gezien.
Doe-Het-Zelf vastgoedbeleggingen zijn eigenlijk alleen geschikt voor mensen die stressbestendig zijn.
De kopzorgen en al het gedoe met investeringsvastgoed worden vaak over het hoofd gezien door beginnende vastgoedbeleggers maar denk maar eens na over het volgende scenario...
Na een lange werkdag wordt u plots om tien uur 's avonds opgebeld, ja zelf gestalkt, door uw huurder.
Blijkbaar werkt de douche niet meer en dient ook het toilet hoogdringend te worden gemaakt. Bovendien hangt er een vervelende rioolgeur in huis, waarschijnlijk te wijten aan een slecht werkende geurafsluiter (sifon).
Gaat u het zelf oplossen of wie gaat u kunnen optrommelen om dergelijke dringende, soms kleine, taakjes en probleempjes op te lossen? Heeft u hier überhaupt wel zin in?
Als huisbaas heeft u bepaalde verantwoordelijkheden en verplichtingen die misschien niet echt te combineren vallen met uw huidige werk- en/of gezinssituatie...
En wat indien de huurder vroegtijdig vertrekt? Dan dient u opnieuw tijd en moeite te steken in het vinden van een geschikte vervanger...
Of wat indien uw huurder een ronduit slechte betaler is? In zo'n geval loopt u de kans enorm gefrustreerd te worden...
Moraal van het verhaal: Onderschat de rompslomp en bekommernissen van huisbaas worden zeker en vast niet.
Lees in dit kader zeker en vast ook meer over het vraagstuk Passieve vastgoedbelegger of actieve vastgoedverhuurder worden?
Handenvrije vastgoedbeleggingen als stressvrij alternatief
De hierboven aangehaalde problemen die u als doe-het-zelf belegger in vastgoed kan ervaren, zijn gelukkig te vermijden. Hoe? Passief investeren in vastgoed is de oplossing!
Kant-en-klaar beleggingsvastgoed met zorgeloze uitbating en bepaalde beloftes/garanties is de oplossing op de vraag: Wat te doen met 100000 euro spaargeld zonder zelf huisbaas te moeten spelen?
Vergeet zeker en vast niet om de centrale informatiepagina over de verschillende types verhuurgarantie te bekijken.
Want de ene verhuurgarantie is de andere niet! Het voordeel van beleggen in vastgoed met zo'n verhuurgarantie ligt voor de hand!
Als eigenaar van zo'n zorgeloze opbrengsteigendom kan u elke maand rekenen op een inkomende kasstroom (inkomende cashflow).
Dit betekent dat u, indien u het goed uitvist qua aflossingsbedrag per maand, probleemloos elke maand extra passieve inkomsten kunt verdienen hiermee!
Als u erin slaagt om de inkomsten na aftrek van kosten en aflossingen positief te houden!
Qua financiering van beleggingsvastgoed staat u ook best al even stil bij (hypothecaire) leningen voor tweede woningen alsook bij het hefboomeffect van beleggingsvastgoed door het (deels) financieren met vreemd vermogen.
De sleutel is om de maandelijkse aflossingen zodanig te spreiden dat ze lager zijn dan de jaarlijkse netto inkomsten. Zo kan u maandelijks extra passieve inkomsten binnen harken!
Nieuwsgierig naar het beleggingspanden aanbod, sommige met verhuurgarantie en zeker rendement?
Laat u dan inspireren door enkele mogelijkheden hieronder om te investeren in vastgoed zonder zorgen:
Aanbiedingen voor kleinere budgetten
€1.000 min. te beleggen kapitaal
Rente per kwartaal uitbetaald
Serviceflat, Zorgvastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Nederland
€100 minimum per maand
8,1% rendementsprognose
Commercieel vastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Nederland
€1.000 minimaal bedrag
Tot 7,5% rendement
Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Nederland
€1.000 minimum inleg
Beleg in vastgoed met weinig geld
Huis
Te koop enkel voor verhuur
Nederland
Aanbiedingen voor grotere budgetten
€204.000 Vanaf Prijs Excl. Kosten
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
Flat
Te koop voor verhuur en privé
Costa Blanca en Costa Cálida, Spanje
€65.000 Minimum Eigen Inbreng
Vrij van Onroerende Voorheffing
Maatschappelijk verantwoord vastgoed, Serviceflat, Zorgvastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Aarschot, België
€78.375 min. eigen inbreng
7,2% rendement/jaar
Flat
Te koop enkel voor verhuur
Norderstedt, Duitsland
€111.525 (Vanaf prijs)
Tot 5% rendement + privégebruik
Flat, Hotelkamer
Te koop voor verhuur en privé
Av. Sierra Morena, 2, 29692 Manilva, Málaga, Spanje
€50.000 (min. eigen middelen)
5 à 6% gegarandeerd rendement
Gesubsidieerd vastgoed, Huis
Te koop enkel voor verhuur
Vlaanderen, België
€50.000 (min. eigen inbreng)
5% rendement | Gratis gebruik
Flat, Hotelkamer, Huis
Te koop voor verhuur en privé
Domaine de la Fôt, 23300 Noth, Frankrijk
Deposito spaarrekeningen in plaats van gewone spaarrekeningen
Indien u 100 000 euro kapitaal wenst te beleggen, kan het zijn dat u dit geld gewoon wenst aan te houden als zijnde 100 000 euro liquide middelen op een spaarboekje.
In ruil krijgt u hiervoor dan een vergoeding: interest op het geplaatste kapitaal.
Indien u ervoor wenst te zorgen dat u de beste rente krijgt op een bedrag van 100 000 euro of meer aan spaargeld, dan moet u het volgende weten en begrijpen:
- Hoe spaarrekeningen echt werken
- Waarop u moet letten in bepaalde vergelijkingstabellen online en in tijdschriften en kranten
- Wat de impact van het jaarlijkse inflatiepercentage is op uw nettorendement
Verlies de perverse rol van inflatie niet uit het oog!
Het is belangrijk om te beseffen dat de inflatie momenteel hoger is dan de meeste interesttarieven op gewone, klassieke spaarrekeningen...
Dit betekent dat u jaarlijks aan koopkracht inboet en dat u dus jaarlijks armer wordt door te sparen via zo'n spaarrekening.
U kan het gerust bestempelen als een verliesrekening vandaag de dag. Het is op de lange termijn zelfs de weg naar pure verarming en vernietiging van uw koopkracht en rijkdom.
Dus: Wat te doen met 100000 euro spaargeld? Het kapitaal beschermen tegen inflatie en het klassieke spaarboekje links laten liggen!
Wat zijn dan eventuele alternatieven die een rendement (interestpercentage) opleveren dat hoger ligt dan het inflatiepercentage?
Wel... De enige manier om momenteel een hoger interestpercentage te verdienen via de klassieke spaarformule, is door uw spaargeld voor een langere, vaste periode te blokkeren op een deposito spaarrekening.
Dat is een spaarrekening waarbij u uw kapitaal voor een bepaalde termijn vastklikt.
Dit spaaralternatief is dus enkel geschikt voor mensen met een beleggingshorizon van meerdere jaren (en die het geld in geen geval direct nodig hebben).
Indien u over de grenzen heen kijkt in de Europese Unie met zo'n lange beleggingshorizon, kan u bij bepaalde aanbieders van dergelijke deposito spaarplannen interestpercentages vinden die de heersende inflatie evenaren of zelfs verslaan...
Aanbieders: Deposito spaarrekeningen met aantrekkelijke interestpercentages
Inbank
Voordelen
- Lage instapdrempel van 2 000 euro. U kan er al een deposito spaarrekening openen vanaf een spaarbedrag van 2 000 euro
- Aantrekkelijke jaarlijkse interestpercentages tot 1,4%
- Compleet digitale aanpak (klant worden en beheren: alles verloopt online)
- Nieuwe klanten betalen niets om klant te worden + kunnen direct genieten van interesten gegenereerd door de deposito spaarrekening
- Bonuscadeau voor nieuwe klanten: Zij kunnen tot 100 euro cadeau krijgen als nieuwe klant
- Estse wettelijke depositogarantiestelsel van toepassing tot 100 000 euro per rekeninghouder
- Geen bronbelasting van toepassing op uitgaande interestbetalingen - Estland heft geen bronbelasting op intresten uitbetaald aan niet-ingezetenen
Nadelen
- Er geldt een minimum spaarbedrag van 2 000 euro - Als nieuwe klant starten met een kleiner bedrag is er helaas niet mogelijk.
- Uw spaargeld staat voor minimaal 1 jaar vast
BlueOrange Bank
Voordelen
- Interestpercentages tot 1,30% per jaar
- Gegarandeerde vaste rente en zekerheid
- Online procedure om klant te worden (ook het beheer verloopt online)
- Kosteloos klant worden is er de standaard
- Nieuwe klanten kunnen tot 200 euro cadeau krijgen
- U ontvangt onmiddellijk interest
- Wat te doen met 100000 euro spaargeld? Hier wordt uw deposito gegarandeerd door het Letse wettelijke depositogarantiestelsel tot 100 000 euro per rekeninghouder
Nadelen
- Vaste looptijd van minimaal 6 maanden (wijziging van de looptijd is wel mogelijk)
- Minimaal spaarbedrag bedraagt 20 000 euro (met minder dan 20 000 euro spaargeld kan u er dus geen deposito spaarrekening openen).
- Letse bronbelasting is van toepassing op de intresten (standaard 20% bronbelasting, te verminderen tot 10% voor interestbetalingen aan Nederlandse ingezetenen)
Privatbanka
Voordelen
- Interestpercentages tot 1,4%
- Hier kan u al een deposito spaarrekening openen vanaf 1 000 euro
- U wordt er kosteloos online klant
- Het spaardeposito afsluiten kost geen geld
- Slowaakse depositogarantie tot 100 000 euro is van toepassing per depositohouder per bank
Nadelen
- Vaste looptijd van minimaal 1 jaar
- Met minder dan 1 000 euro kan u hier geen klant worden (maar aangezien dit artikel over Wat te doen met 100000 euro spaargeld gaat, valt deze instapdrempel in verhouding dus heel goed mee)
- Automatische verlenging van de looptijd is niet mogelijk
- U kan helaas niet genieten van samengestelde interesten voor deposito spaarrekeningen met een looptijd van langer dan 1 jaar
- Vroegtijdig beëindigen van de deposito spaarrekening is mogelijk maar dan verliest u wel uw rente (uw inleg krijgt u wel terug)
- Eenmalige identificatie door AMP Groep in Nederland (op tijdstip en plaats naar keuze)
Banco BNI Europa
Voordelen
- Interestpercentages tot 1,25%
- In verhouding tot een spaarbedrag van 100 000 euro past deze online spaarbank een vrij lage instapdrempel van 5 000 euro toe
- Kosteloos klant worden en deposito spaarrekening openen bij Banco BNI Europa is mogelijk zonder verdoken kosten
- Portugese Republiek garandeert deposito's tot en met het maximaal gedekte bedrag van 100 000 euro per depositohouder per bank
Nadelen
- Bij Banco BNI Europa geldt een instapdrempel van 5 000 euro. Met een kleiner spaarbedrag dan 5 000 euro kan u hier dus geen klant worden.
- Een deposito spaarrekening heeft hier een looptijd van minstens 1 jaar
- Vroegtijdig beëindigen van de deposito spaarrekening is uitsluitend mogelijk na goedkeuring van de spaarinstelling
- Eenmalige identificatie door AMP Groep in Nederland (op tijdstip en plaats naar keuze)
Banco Privado Atlantico Europa
Voordelen
- Interestpercentages tot 1,3%
- Minimum bedrag dat u nodig heeft om een deposito spaarrekening te kunnen openen is 5 000 euro spaargeld
- Online gratis deposito spaarrekening openen is mogelijk
- Portugese Republiek garandeert deposito's tot en met het maximaal gedekte bedrag van 100 000 euro per depositohouder per bank
Nadelen
- U dient uw spaardeposito voor minstens 1 jaar te blokkeren
- Met een spaarkapitaal van minder dan 5000 euro kan u hier geen klant worden
- Vroegtijdig de looptijd doorbreken is mogelijk maar u verliest dan wel uw rente en krijgt alleen uw oorspronkelijk belegde kapitaal terug
- Eenmalige identificatie door AMP Groep in Nederland (op tijdstip en plaats naar keuze)
Beste spaarrekeningen vergelijken in heel Europa
Wat te doen met 100000 euro spaargeld indien u flexibel bent en graag vergelijkt?
Check het volgende overzichtelijke platform zonder twijfelen. U kunt er namelijk de meest interessante deposito spaarrekeningen vinden en dit op Europese schaal.
Vergeet dus een lokaal of nationaal tijdschrift met enkel en alleen de lokale aanbieders...
Via het volgende platform krijgt u met enkele drukken op de knop een overzicht van de beste aanbieders op het hele Europese continent, aan dezelfde voorwaarden qua depositogarantiestelsel!
Platform: Raisin
Raisin bedient meer dan 150 000 klanten in heel Europa.
Deze online speler heeft reeds meer dan 11 miljard euro aan spaargeld bemiddeld.
Interestpercentages vergelijken in de EU als belangrijkste voordeel
Dit platform werkt grensoverschrijdend in Europa.
U kan als spaarder dus heel gemakkelijk zien bij welke spaarbanken in Europa u de beste interestpercentages kunt verkrijgen.
Dankzij het vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal is er niets dat u nog in de weg staat om online in het buitenland een deposito spaarrekening af te sluiten aan betere voorwaarden dan in eigen land.
Intrestpercentages vergelijken in heel Europa is dankzij Raisin een fluitje van een cent geworden!
Valt onder depositogarantiestelsel en is vergund bij AFM
Raisin biedt als voordeel dat het bemiddelde spaargeld onder de respectievelijke nationale depositogarantiestelsels tot 100 000 euro per klant per bank vallen.
Raisin is ook vergund bij de Autoriteit Financiële Markten voor het bemiddelen in spaarrekeningen.
Bijgevolg worden de klantenservice, de documentatie en de website ook in het Nederlands aangeboden.
Bijkomende voordelen van Raisin
- Aantrekkelijke spaarrentes op deposito spaarrekeningen met verschillende looptijden (meerdere jaren)
- Reeds mogelijk vanaf 2 000 euro
- U kan vlot GRATIS online deposito spaarrekeningen openen en beheren via uw persoonlijke account
- Als nieuwe klant kan u rekenen op een welkomstgeschenk dat kan oplopen tot 100 euro
Maak optimaal gebruik van het depositogarantiestelsel
Of het nu gaat om een klassieke spaarrekening of een deposito spaarrekening, het is verstandig om per bank niet meer dan 100 000 euro te plaatsen.
In geval van een faillissement zal uw kapitaal gedekt zijn tot maximaal 100 000 euro per bank dankzij de depositobeschermingsregeling.
Wat te doen met 100000 euro spaargeld? Zeker niet meer dan 100000 euro per bank aanhouden dus!
Vastrentende obligaties als spaaralternatief
Wat te doen met 100000 euro spaargeld? Overweeg een obligatie van bedrijven of van de staat!
Obligaties zijn leningen van investeerders aan bedrijven of overheden die het kapitaal nodig hebben om te investeren. In ruil ontvangt u interest als investeerder voor het uitgeleend geld.
Deze rentebetaling, een coupon in het vakjargon, geschiedt periodiek en uw oorspronkelijk uitgeleend kapitaal wordt op een overeengekomen datum terugbetaald door het bedrijf / de overheid.
Hoe risicovoller de activiteiten van de onderneming zijn, hoe groter de kans dat ze in gebreke blijft.
Dit betekent dus een groter risico voor u als geldschieter/investeerder en bijgevolg ook een hoger potentieel rendement bij wijze van compensatie.
Maar zoals altijd: Met een groter risico stijgt ook de kans op verlies.
Types obligaties - Wat te doen met 100000 euro spaargeld
Aan het veiligste eind van het spectrum hebben we staatsobligaties, wat leningen zijn die uitgegeven werden door de overheid.
Daarnaast bestaan er obligaties met medium risicoprofiel, wat leningen zijn die uitgegeven worden door bedrijven met een goede kredietwaardigheid.
Tenslotte bestaan er ook obligaties met hoog risico omdat ze worden uitgegeven door bedrijven met een lagere kredietwaardigheid en een hoger risicoprofiel qua activiteiten.
Net zoals bij aandelen is het mogelijk om obligaties rechtstreeks aan te houden bij het uitgevend bedrijf in kwestie.
Vanuit een maandelijks inkomend kasstroomperspectief hebben obligaties de neiging om een inkomen te genereren dat niet doorgroeit naarmate de tijd vordert. Het rendement staat vast van bij het begin.
Drie online platformen om te beleggen in obligaties
- Freedom24 (Topplatform voor conservatieve beleggers die op zoek zijn naar een voorspelbaar vast inkomen uit obligaties! Via dit platform kan u beleggen in meer dan 140 000 staats-, lokale en bedrijfsobligaties in zowel geavanceerde als opkomende markten)
- Saxo Bank (keuze uit meer dan 5 000 overheids- en bedrijfsobligaties uit Europa, de VS, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika)
- Thuisborg (aanbieder van 2 types vastgoedobligaties in Nederland)
Nadelen van vastrentende obligaties
Vastrentende obligaties zijn niet de ultieme oplossing voor beleggers. Dit komt doordat het kapitaal voor een langere periode niet tot uw beschikking staat.
Met andere woorden, dit is een beleggingsoptie voor investeerders die het kapitaal absoluut niet dringend nodig hebben.
Meestal kan u ook wel vroeger aan uw kapitaal maar dan moet u in de meeste gevallen een verbrekingsvergoeding ophoesten (wat ook wel best zuur kan zijn).
Daarnaast moet u ook begrijpen dat u met een vaste interestvoet werkt. Dit betekent dat er in de toekomst een wijziging kan komen in het beleid van de Centrale Bank. En dat de basisrentes beginnen aanzwengelen.
Op dat moment in de toekomst kan het zijn dat de marktrente hoger komt te liggen dan het vaste interestpercentage van uw obligatie. Maar dat klinkt als fictie momenteel...
Geld uitlenen als belegging (Peer 2 Peer kredietverlening)
Wat te doen met 100000 euro spaargeld indien u geen vertrouwen heeft in de banken?
Een ander alternatief voor de traditionele spaarrekening is de bloeiende sector van de Peer 2 Peer kredietverlening.
Een andere benaming voor dit fenomeen is kredietverlening van persoon tot persoon (ook bekend als sociaal lenen).
Inleiding - P2P lenen
Als de huidige interestpercentages op klassieke spaarrekeningen niet aantrekkelijk genoeg zijn voor u, is het rechtstreeks uitlenen van uw geld een manier om een beter interestpercentage te krijgen.
Wanneer spaarders hun spaargeld op een normale spaarrekening bij de bank plaatsen, kan de bank dat geld in de vorm van leningen uitlenen aan andere klanten.
De bank rekent hiervoor een intrestpercentage aan aan de ontlener dat hoger ligt dan het intrestpercentage dat de bank aan u betaalt voor het plaatsen van het kapitaal (u ontvangt interest als spaarder).
De winst die de bank op het uitlenen maakt, dekt dus ruimschoots de rente die u verdient op uw spaarrekening (de kost voor de bank).
Geen bank als tussenpersoon meer
Het vernieuwende aan peer-to-peer kredietverstrekking is dat de traditionele tussenpersoon, de bank als financiële instelling, gepasseerd wordt en ervan tussen wordt geknipt!
Dankzij P2P leningen kan u namelijk uw spaargeld rechtstreeks uitlenen aan kredietnemers in ruil voor een hogere rente.
De verklaring waarom u als geldverstrekker een veel betere rente krijgt dan bij de bank op een spaarrekening ligt dus voor de hand!
Er is geen tussenpersoon (de bank) van toepassing die quasi alle winst afroomt om personeel en vaste kosten mee te dekken en om aandeelhouders mee te bekoren in de vorm van een dividend en/of een waardestijging van het aandeel.
Voor nog meer gedetailleerde informatie over deze vernieuwende vorm van sparen (dankzij de FinTech sector), verwijzen wij u graag naar onze specifieke pagina boordevol info over beleggen in leningen.
Geld uitlenen in de praktijk (Wat te doen met 100000 euro spaargeld?)
Traditioneel wordt er bij een peer 2 peer lening 1 particuliere kredietverstrekker (de spaarder) gekoppeld aan verschillende kredietnemers (hierdoor wordt het risico voor de geldschieter/belegger beperkt).
Bij bepaalde online P2P platforms kan u als geldverstrekker ook specifieke informatie te zien krijgen over de potentiële ontleners zoals de kredietgeschiedenis (het gedrag qua afbetalen) en de kredietwaardigheid.
Platformen waar u kunt investeren in leningen
Wat te doen met 100000 euro spaargeld? U kunt geld uitlenen en er een aantrekkelijke rente voor in de plaats krijgen!
Dan kan u in de Nederlandse taal terecht bij de volgende drie online platformen:
- Lender & Spender
- Vanaf 100 euro kunt u zichzelf aanmelden als kredietverstrekker (u kunt dus beleggen in leningen vanaf 100 euro hier)
- Nettorendement van 4%
- Iuvo
- Interestpercentages tot 15%
- Vanaf 10 euro kan u zich aanmelden als kredietverstrekker
- Mintos
- Vanaf 10 euro kan u beleggen in een lening uitgegeven door een gescreend bedrijf
- Met terugkoopgarantie (u krijgt uw initieel terugbetaald door het platform indien de ontlener niet meer kan terugbetalen)
- Gemiddeld jaarlijks nettorendement > 10%
- Fast Invest
- Interestpercentages tot 16%
- Vanaf 1 euro kunt u gaan beleggen in leningen bij Fast Invest
Aandelen
Om recurrente inkomsten te verdienen, is het ook mogelijk om rechtstreeks in aandelen te beleggen. Niet eender welke aandelen maar aandelen die een lange track record hebben van stabiele dividenduitkeringen.
Zo kan u mogelijks een inkomstenstroom ontvangen via regelmatige dividenduitkeringen.
Afhankelijk van de economische conjunctuur zou u ook nog wat vermogensgroei kunnen boeken op de lange termijn, indien het aandeel in kwestie stijgt in waarde. Dat is de theorie.
In de praktijk brengen dergelijke directe deelnemingen nogal wat investeringsrisico's met zich mee, wat zowel kansen als bedreigingen biedt.
Het probleem is dat als u zich vergist qua timing (aankoopmoment) of onderzoek, u snel op een enorm verlies en geen recurrente inkomstenstroom kunt stuiten.
Dat is precies wat er gebeurd is met mensen die begin de jaren 2000 in bepaalde banken hebben geïnvesteerd bijvoorbeeld.
Focus op dividendaandelen
Voor het genereren van periodieke passieve inkomsten kunnen aandelen geschikt zijn indien ze regelmatig dividenden genereren.
Ondernemingen kunnen ervoor kiezen om een deel van hun winst na belastingen aan de aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividenden.
U kan dergelijke bedrijven met zo'n politiek van regelmatige dividenduitkering altijd opsporen met behulp van wat onderzoek.
Als u een portefeuille van aandelen bezit die regelmatig dividenden uitkeert, kunt u die inkomsten in theorie gebruiken om van te leven.
Dus: Wat te doen met 100000 euro spaargeld? Overweeg om te investeren in bepaalde dividendaandelen.
Waar aandelen kopen aan scherpe tarieven?
Koop ze online. Wilt u zelf beleggen in aandelen?
Overweeg dan om een account aan te maken bij twee van de beste online handelsplatformen ter wereld qua gebruiksgemak, functionaliteiten, transparantie en lage transactiekosten:
- eToro:
- Vanaf 200 euro kan u er handelen in aandelen, CFD's, ETF's, grondstoffen zoals olie, valutaparen, indices, enzovoort
- Ook geschikt voor beginnende aandelenbeleggers
- Miljoenen tevreden gebruikers verspreid over meer dan 140 landen
- Sociale online arena waar u kunt kijken hoe andere particuliere beleggers beleggen (u ziet ook hun resultaten)
- Transparante transactiekosten (geen commissie)
- Heel gebruiksvriendelijk online handelsplatform
- Freedom24:
- Freedom Finance Europe is de enige in de EU gevestigde makelaar die genoteerd staat aan de NASDAQ, 's werelds grootste technologiebeurs
- Meer dan 1 000 000 financiële instrumenten beschikbaar om in te handelen en beleggen
- Dit fantastisch handelsplatform handelt volledig in overeenstemming met de MiFID II, een regelgevend kader dat de beleggers de hoogst mogelijke bescherming biedt
- Lid van de Association for Financial Markets in Europe (AFME) en geclassificeerd als A (zeer laag risico) door CreditSafe
- Gereguleerd door de CySEC, de BaFin en de SEC
- Via Freedom24 kan u handelen in aandelen, ETF's, obligaties, futures en opties op de belangrijkste Europese, Amerikaanse en Aziatische beurzen, tegen uitzonderlijk scherpe handelsvoorwaarden.
- Transparante transactiekosten en uitstekende klantendienst
- Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde aandeleninvesteerders
Belgische ingezetenen genieten van fiscale voordelen
Voor Belgische ingezetenen is het bijkomende voordeel dat de dividenden tot een bepaald bedrag belastingvrij zijn (en in België gunstig worden belast ten opzichte van de beroepsinkomsten).
Voorlopig zijn ook meerwaarden op aandelen belastingvrij indien ze langer dan zes maanden in portfolio werden gehouden.
Dan is er normaal gezien sprake van het normaal beheer van het privévermogen, als een goede huisvader (versus speculatief daytraden).
Tot slot nog dit over rechtstreeks in aandelen beleggen van bepaalde beursgenoteerde firma's...
Het opbouwen van een aandelenportefeuille die een groeiend en betrouwbaar dividendinkomen genereert, is lastig.
Verderop in dit artikel beschrijven we nog een andere methode waarbij er gebruik wordt gemaakt van fondsen.
Cryptovaluta zoals Bitcoin
Deze alternatieve investeringsklasse van digitale munten biedt enkele duidelijke voor- en nadelen.
Voordelen
Bitcoin en andere cryptomunten vallen heel eenvoudig en spotgoedkoop te versturen over de hele wereld, om op het even welk moment.
Er is geen centrale bank mee gemoeid en het aantal uitgegeven Bitcoins is gelimiteerd tot 21 miljoen.
In tegenstelling tot de euro of de dollar staat er hier wel degelijk een limiet op het aantal Bitcoins dat in omloop komt.
U heeft geen last van extreem hoge bankkosten bij grensoverschrijdende betalingen, u kan betalen tijdens nationale feestdagen, het geld wordt pijlsnel getransfereerd in vergelijking met het klassieke banksysteem, enzovoort.
Bitcoin is echt een wereldwijde munt, digitaal en gedecentraliseerd, een munt van het volk.
Wenst u Bitcoin te kopen, dan kan u een account aanmaken op Coinbase of Gemini.
Weetje: Er bestaan cryptoprojecten waarbij u als houder van een token periodiek dezelfde of een andere token ontvangt. Dit heet staking in het vakjargon.
Indien u het wilt vergelijken met aandelen, kan u eigenlijk spreken van dividendgenererende cryptomunten.
Het verschil is wel dat u geen effectieve aandelen bezit in het bedrijf achter het blockchainproject, u bezit enkel de tokens.
Voorbeelden van dividendgenererende cryptomunten die u passief kunt "staken" zijn BNB, XTZ (Tezos), DOT (Polkadot), LUNA (Terra), MATIC (Polygon), ADA (Cardano), ALGO (Algorand), TOKE (Tokemak), VET (Vechain), NEO en ONT.
U kan de meeste hiervan kopen via Coinbase en Gemini.
Daarnaast bestaan er ook reeds cryptobanken waarbij u uw coins in een wallet plaatst en in ruil krijgt u hiervoor interest uitbetaald, in de digitale munt (ook stable coins) die u er aanhoudt. Een interessant en veilig platform waar dit kan, is Gemini Earn.
Nadelen
De volatiliteit van de cryptomarkt is een groot nadeel.
Zo'n belegging is dus enkel geschikt voor mensen die een pak risico kunnen verteren en bereid zijn om de hele investering te verliezen.
De huidige fase van de cryptomarkt nu wordt dikwijls vergeleken met de internetzeepbel (dot com bubbel) eind de jaren 90.
Vanzelfsprekend dient u dit met een korreltje zout te nemen... Immers, sinds de coronacrisis en de ongeziene geldcreatie (en verwatering van de euro en de dollar) kan men zich de vraag stellen of klassiek fiat geld wel beter is...
Op een euro krijgt u een schamele rente bij de bank, de inflatie is een factor hoger en op de koop toe wordt de munt compleet verwaterd door de centrale bankiers...
Maar om terug te keren op het hoge risico van crypto en de gelijkenissen met de dot.com bubbel... Slechts een beperkt aantal dot.com projecten die destijds hot waren, hebben het uiteindelijk gehaald! Denk aan Amazon.
Maar daartegenover staat dan wel dat er ook talloze projecten gefaald zijn, met grote kapitaalsverliezen voor de investeerders tot gevolg.
De speculatie op de cryptomarkten wordt verwacht zich door te zetten en te versnellen met de intrede van groot institutioneel geld via ErisX, Bakkt, Gemini en een mogelijkse Bitcoin ETF door VanEck en SolidX.
Momenteel is de bureaucratische manier van beslissingen nemen omtrent het al dan niet goedkeuren van deze pending ETF reeds deels omzeild via een omweg.
Michael Saylor: Visionair of gestoord?
Bovendien zijn reeds tal van beursgenoteerde ondernemingen gestart met het omzetten van cashreserves in Bitcoin en andere cryptovaluta.
Het meest bekende voorbeeld hiervan is Microstrategy, een Amerikaanse beursgenoteerde vennootschap met Michael Saylor als CEO.
Een interessant interview met hem kan u bekijken via deze link. Of hij de trendsetter met lef en visie wordt, of de gefaalde leider, dat zal de toekomst nog moeten uitwijzen.
Hij gaat in elk geval gretig door met het omzetten van dollars naar Bitcoin. Een uiterst interessante case die ongetwijfeld de geschiedenisboeken zal ingaan!
Tom Lee, manager van Fundstrat, is in elk geval nog een grotere believer en gelooft dat de waarde van 1 Bitcoin tegen 2030 plus minus 10 miljoen dollar kan bedragen. U kan zijn interessante uiteenzetting en presentatie hier bekijken.
Conclusie - Wat te doen met 100000 euro spaargeld
De hierboven aangehaalde beleggingsalternatieven zijn slechts enkele van de belangrijkste beleggingscategorieën.
Er zijn nog andere categorieën zoals grondstoffen, oldtimers, wijn, kunst, edele metalen, hedgefondsen, bedrijven, enzovoort.
Het belangrijkste punt om te onthouden is dat u een ruime keuze heeft aan activa waarin u 100 000 euro of meer kunt beleggen.
Maar tot nu werd enkel gesproken over het direct aanhouden van activa.
Al uw geld in een enkel activum (zoals de aandelen van een bedrijf) stoppen is gelijk aan al uw eieren in eenzelfde mandje leggen.
En zonder spreiding beleggen kan helaas grondig verkeerd lopen...
Wat te doen met 100000 euro spaargeld? Opteer net zoals een pak andere mensen voor een verpakt beleggingsproduct of een verzekeringsgebaseerd beleggingsproduct.
Verpakte beleggingsproducten
Via een verpakt beleggingsproduct kan u direct uw risico spreiden over een reeks van activa (aangezien zo'n verpakt beleggingsproduct een ruime hoeveelheid verschillende activa aanhoudt).
Wat zijn verpakte beleggingsproducten?
Verpakte beleggingsproducten en beleggingsproducten die gebaseerd zijn op verzekeringscontracten zijn beleggingsproducten met de volgende kenmerken:
- Het aan de belegger uit te betalen bedrag is onderhevig aan schommelingen door blootstelling aan:
- Referentiewaarden, of
- Prestaties van een of meer activa die niet rechtstreeks door de retailbelegger zijn aangekocht
- Op de vervaldag wordt er een waarde of afkoopwaarde aangeboden aan de particuliere belegger. Deze waarde of afkoopwaarde fluctueert en is onderhevig aan marktfluctuaties (geheel of gedeeltelijk en direct of indirect).
Beleggingsproduct versus Onderliggende Activa
Wanneer u investeert, zijn er twee dingen om over na te denken:
- Hoe gaat u investeren, en
- In wat gaat u investeren
Het 'hoe beleggen' vraagstuk komt neer op of u belegt via een pensioenfonds, een groepsverzekering, vastrentende beleggingsobligaties, collectieve beleggingsfondsen, enzovoort.
Het 'wat' daarentegen heeft betrekking op de onderliggende belegging en activa zelf.
Denk aan onderliggende activa zoals aandelen, obligaties, onroerende goederen, grondstoffen, edele metalen, enzovoort.
Een verpakt beleggingsproduct staat u dus toe om blootstelling te krijgen aan verschillende onderliggende activa, op indirecte wijze.
In de plaats van rechtstreeks in de bovengenoemde activa te beleggen, is het dus vaak beter om te investeren in fondsen.
Dit zijn erg gediversifieerde beleggingsproducten die dikwijls in honderden tot duizenden verschillende aandelen en/of obligaties beleggen.
Hoe investeren in beleggingsfondsen
Fondsen werken door het geld van investeerders te bundelen, zodat ze profiteren van schaalvoordelen en de mogelijkheid om hun investeringen gemakkelijk te diversifiëren en wijzigen.
Begrijpen hoe beleggen in fondsen werkt, is eenvoudiger dan het klinkt.
Beleggingsfondsen zijn ideaal voor de beginnende belegger die bereid is om risico te lopen.
Voordelen van beleggingsfondsen
- Grote diversificatie van de onderliggende beleggingen (dikwijls belegt een fonds in duizenden verschillende aandelen en/of obligaties)
- Voor elk wat wils: Er zijn talloze beleggingsfondsen op de markt waarin u kunt beleggen. U kan uit meer dan 3 600 beleggingsfondsen kiezen via het Nederlandstalige handelsplatform Saxo Bank. Deze beleggingsfondsen kunnen samengesteld zijn uit aandelen, obligaties of een combinatie ervan.
- Geconcentreerde diversificatie is mogelijk: Er bestaan fondsen die zich focussen op één specifieke sector (sectorale invalshoek) en er bestaan ook beleggingsfondsen die een geografische invalshoek hanteren (bijvoorbeeld met focus op continenten of op landen).
- Handenvrije belegging. Als particuliere belegger kunt u rekenen op de ervaring en expertise van fondshuizen. Bekijk nu vrijblijvend meer dan 3600 beschikbare beleggingsfondsen wereldwijd.
- Laagdrempelig beleggingsproduct: Bij sommige fondsen kan u al beleggen vanaf 50 euro inleg.
- Vrij laag risico dankzij de inherente diversificatie (als één onderliggend element het slecht doet, zal dit waarschijnlijk gecompenseerd worden door de prestaties van de andere elementen in het fonds).
Opbouwen van een beleggingsportefeuille - Twee opties
Door een beleggingsportefeuille op te bouwen is het mogelijk om uw beleggingen te diversifiëren zodat u niet al uw eieren in één mandje hoeft te leggen.
Er is dus niets dat u ervan weerhoudt uw risico's te spreiden door te beleggen in een waaier van activa waarmee u inkomsten kunt genereren.
Door de juiste combinatie van activa en verpakte beleggingsproducten te kiezen die bij uw omstandigheden passen, kunt u uw rendement verhogen.
De meeste beleggers beleggen via fondsen (hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks via hun privé pensioenspaarfonds of groepsverzekering van het werk) als een eenvoudige manier om blootstelling aan alle hierboven vermelde activa te verkrijgen.
U heeft twee manieren om vlot een portefeuille op te bouwen om inkomsten te genereren:
- Kant-en-klare beleggingsportefeuilles, en
- Doe-het-zelf beleggingsportefeuilles
Kant-en-klare beleggingsportefeuille
Wat te doen met 100000 euro spaargeld als leek zonder veel tijd? Kant-en-klare beleggingsportefeuilles overwegen!
Conservatieve, evenwichtige en avontuurlijke beleggingsportefeuilles zijn verkrijgbaar bij verschillende toonaangevende beleggingsprofessionals.
Controleer hun factsheets en ontdek de relevante verdeling en spreiding van de activa geschikt voor elk risiconiveau.
De allocatie van activa is punt nummer één dat verkeerd loopt bij doe-het-zelf beleggers...
De informatie in de factsheets van de aanbieders is dus van onschatbare waarde daar u inkijk krijgt in de allocatie.
In de meeste gevallen kunt u ook de aard van de opbrengst en het historisch rendement voor elke portefeuille zien.
Kant-en-klare beleggingsfondsen in de kijker
U heeft echt talloze mogelijkheden om vlot en vanaf een klein instapbedrag reeds online te beleggen in beleggingsfondsen.
Wat te doen met 100000 euro spaargeld? Hieronder volgt een overzicht van enkele aanbiedingen van beleggingsfondsen waarin u kunt beleggen. Laat u inspireren!
15 populaire en gewaardeerde beleggingsfondsen
De volgende 15 populaire professioneel beheerde beleggingsfondsen zijn via het Nederlandstalige Saxo Bank handelsplatform beschikbaar voor particuliere beleggers om online zelf in te beleggen:
- VANGUARD GB ST IX INV (EUR)
- BLACKROCK (diverse fondsen)
- SKAGEN GLOBAL (NOK) ACC
- ROBECO GLOBAL CONSUME F (EUR)
- BNY MELLON (diverse fondsen)
- NN (L) SMART CONNECTI N (EUR) D
- BGF WORLD TECHNOLOGY D2 (EUR)
- FRANKLIN TECHNOLOGY A (EUR)
- T ROWE PRICE US SMALLER COMPANIES EQA
- AXA WF EURO CRED TOTAL RETURN A (EUR)
- BGF CONTINENTAL EUROPEAN FLEXIBLE A2
- SCHRODER ISF EUR CR CONV A (EUR)
- PINEBRIDGE INDIA EQUITY A (USD) ACC
- SCHRODER ISF GBL SUST GW A (EURHDG)ACC
- AXA WF GLB FLEX PROPERTY A (EURHDG)
Internationaal commercieel vastgoed
Corum
- Investeren kan vanaf 189 euro - Lage verplichting qua te beleggen kapitaal
- Stabiel rendement door spreiding over 6 verschillende sectoren commercieel vastgoed en over meer dan 10 landen
- Aantrekkelijk alternatief voor uw spaargeld met mooi passief rendement (in 2019 bedroeg het bruto dividend meer dan 6%)
- Focus op vermogensgroei en beleggen op lange termijn
- Maandelijks potentieel dividend en automatische herbelegging van dividenden mogelijk
- Handenvrij beleggen - Professionals zetten uw geld aan het werk + automatisch bijkomend investeren via een maandelijks spaarplan kan
Synvest
- Beleggen kan vanaf 2 500 euro (of vanaf 100 euro per maand)
- Commercieel vastgoed in Nederland
- Interessante spreiding over diverse sectoren
- Aantrekkelijk rendement: 6% voorschotdividend op jaarbasis, en mogelijks meer want: prognose voor eerste 7 jaar: 8,1% op jaarbasis
- Onder toezicht van AFM en volgens richtlijnen van AIFMD
Doe-het-zelf beleggingsportefeuille
Het andere alternatief is het zelf opbouwen van een beleggingsportefeuille van aandelen en fondsen die rendement en inkomsten kunnen opleveren.
Als u wilt dat uw inkomsten in de loop der tijd groeien en gelijke tred houden met de inflatie, dan kan het interessant zijn om te beleggen in een reeks van beleggingsfondsen die vooral in aandelen beleggen.
De sleutel is het opbouwen van een verzameling van beleggingsfondsen die lokaal en wereldwijd beleggen en die een sterke track record hebben op het gebied van het uitbetalen van dividenden.
Doe-Het-Zelf platform voor beleggingsfondsen in de kijker: Saxo Bank
Wat te doen met 100000 euro spaargeld indien u zelf controle wenst te houden?
Wenst u liever zelf de touwtjes in handen te houden om zelf uw beleggingsportefeuille te kunnen samenstellen?
Geen probleem! Dit kan ook via het doe-het-zelf platform van Saxo Bank.
Conclusie - Wat te doen met 100000 euro spaargeld voor extra passieve inkomsten?
Het is verstandig om niet al uw eieren in hetzelfde mandje te leggen wanneer het op beleggen aankomt.
Zo is het rendement van een doe-het-zelf vastgoedbelegging onzeker en kunt u even goed een kant-en-klare vastgoedbelegging overwegen met verhuurgarantie en zeker rendement.
Daarnaast zijn er nog een pak andere beleggingsmogelijkheden beschikbaar die u kunnen helpen om uw beleggingspakket goed te diversifiëren.
Een te beleggen kapitaal van 100 000 euro kan gemakkelijk toegewezen worden aan verschillende activaklasses.
Bijvoorbeeld 50 000 euro aan beleggingsvastgoed met verhuurgarantie (via financiering met behulp van een (hypothecaire) lening) en dan de rest van het kapitaal gespreid over andere zaken zoals beleggingsfondsen, obligaties, enzovoort.
Tot slot nog dit omtrent Wat te doen met 100000 euro spaargeld: Hoe groter het beleggingsrisico dat u neemt, hoe groter het potentiële verlies.
Kunt u het zich wel veroorloven om dat geld te verliezen?
Zo niet, dan moet u misschien realistisch zijn met uw inkomstendoelstellingen voor een belegging en genoegen nemen met veiligere activa (als die vandaag de dag nog bestaan?)...
Andere interessante informatie over spaaralternatieven die u ook kunt consulteren:
- Hoe 500 000 euro beleggen? 20 aantrekkelijke beleggingsstrategieën om te overwegen
- Wat te doen met 10 000 euro spaargeld? 15 investeringsopties op een rij
- Wat doen met 50 000 euro spaarcenten? Ontdek hier tal van beleggingsmogelijkheden!