• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Zelfstandige worden in Spanje: Gids voor succesvol ondernemen

Zelfstandige worden in Spanje: Gids voor succesvol ondernemen

min leestijd

Man Met Das Die Flowchart Tekent Om Zelfstandig Te Worden In Spanje Chronologische Stappen

Welkom aan alle (toekomstige) ondernemers die dromen van zelfstandige worden in Spanje en de sprankelende Spaanse zon in de zakelijke horizon zien!

U bevindt zich misschien wel aan de start van een onvergetelijk (zakelijk) avontuur.

Met deze gids over zelfstandige worden in Spanje leiden we u stap voor stap door het proces.

Als Nederlander of Belg kan de droom om uw ondernemerstalent naar het levendige, zonovergoten Spanje te brengen opwindend zijn! Maar tegelijkertijd kan het ook heel uitdagend zijn...

Deze gids is speciaal ontworpen om u door deze typische Spaanse uitdagingen heen te loodsen.

Met andere woorden, hieronder leest u alles wat u moet weten om de potentiële overgang zo soepel en succesvol mogelijk te maken.

Zelfstandige worden in Spanje: Inleiding

Man Met Das Die Flowchart Tekent Om Zelfstandig Te Worden In Spanje Chronologische Stappen

Waarom zou u eigenlijk overwegen om de stap naar ondernemen in Spanje te zetten?

Wel, misschien is het de kans om uw werkdag te beginnen met een lekkere en spotgoedkope café con leche op een zonovergoten terras!

Of het is de ideale mogelijkheid om in een 'underdog' economie te duiken die bruist van innovatie en groeimogelijkheden.

Het ondernemersklimaat in Spanje is namelijk bezig aan een opmars van jewelste.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Vind de Beste Hypotheek met Onze Vergelijker van 20+ Spaanse Banken

Het is misschien wel uw droom om er vastgoedmakelaar te worden en te specialiseren in een deel van al het vastgoed in Spanje dat te koop is!

Wat uw drijfveer en motivatie ook moge zijn, de onderstaande gids geeft u de noodzakelijke kennis én het broodnodige vertrouwen om uw Spaanse ondernemersdroom te realiseren!

Dus ga even zitten, zet wat rustgevende muziek op, pak een kopje koffie of thee en duik met volle aandacht in deze diepgaande gids. U zal alles te weten komen over hoe u het best zelfstandig kunt worden in het zonnige Spanje...

Buitenlanders en hun registratie als zelfstandige in Spanje

In Spanje wordt een zelfstandig ondernemer beschouwd als iemand die onafhankelijk een economische en winstgevende activiteit uitoefent.

Sommige mensen (dus ook Belgen en Nederlanders die overwegen om te verhuizen naar Spanje) geven de voorkeur aan zelfstandigheid.

Maar is het voor een buitenlander eigenlijk wel mogelijk om in Spanje uw eigen baas te worden?

Het korte antwoord is: Ja, maar...

Om toegang te krijgen tot dit arbeidsstatuut als zelfstandige in Spanje moeten er een aantal vereisten worden vervuld.

Met andere woorden, als u als zelfstandige in Spanje wilt werken, dient u zich bij twee belangrijke instanties in Spanje te registreren (dergelijke zaken zijn trouwens ook van toepassing indien u als werknemer wilt werken in Spanje):

Uiteraard heeft u ook een verblijfs- en werkvergunning nodig om uw activiteiten in Spanje te kunnen uitoefenen.

Hieronder leest u hoe het stap voor stap verloopt in de praktijk:

Wat zijn de stappen om zelfstandige te worden in Spanje als buitenlander?

Man Op Tablet Die Vinkje Zet Bij Taak Succesvolle Uitvoering Van Stappen Om Ondernemer Te Worden Als Buitenlander

Hieronder volgen enkele weetjes over Spanje op het vlak van een zelfstandige activiteit uitoefenen.

U dient namelijk verschillende stappen te volgen:

Stap 1: Een buitenlands identificatienummer (NIE) verkrijgen

Het NIE nummer is een nummer dat moet worden vermeld op alle documenten en administratieve procedures die u wilt uitvoeren.

Het speelt hierbij geen belang of het om economische, zakelijke, professionele, privématige of sociale redenen gaat.

Anders gesteld, zonder een persoonlijk NIE nummer mag u uw zelfstandige carrière in Spanje gewoon vergeten en kan u zelfs niet beginnen met zakendoen in Spanje...

Interessant weetje: Om uw NIE te verkrijgen als toekomstig zelfstandige in Spanje, moet u ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • U verblijft legaal in Spanje (bijvoorbeeld tijdens een bezoek als toerist en u bent dus niet op de vlucht).
 • Geen crimineel verleden (u heeft geen zware criminele feiten gepleegd in het verleden, u heeft dus geen strafblad).
 • Presentatie van een volledige kopie van uw geldig paspoort
 • U kan aantonen dat u voldoende (academische) opleiding achter de rug hebt en/of over de nodige beroepservaring beschikt om als freelancer in Spanje te werken.
 • U vult ook het EX-07 formulier in om een eerste vergunning voor tijdelijk verblijf en zelfstandige arbeid te verkrijgen. Dit formulier is beschikbaar op de website van het Spaans Ministerie van integratie, sociale zekerheid en migratie.

Stap 2: Inschrijven voor Sociale Zekerheid

Na het verkrijgen van uw NIE nummer is de volgende stap naar het Sociale Zekerheidskantoor gaan om u in te schrijven.

Van zodra u ingeschreven bent, kunt u beginnen met het betalen van sociale zekerheidsbijdragen in Spanje. Dit is niet speciaals, het is net zoals u dat ook in België en Nederland moet doen als zelfstandige.

Interessant weetje: Om uzelf succesvol te registeren als zelfstandige bij de Spaanse sociale zekerheid, moet u rekening houden met de volgende zaken:

 • U dient een kopie van uw NIE nummer documentatie voor te leggen,
 • Vul het formulier TA.0521 in om u in te schrijven voor het RETA stelsel (de speciale regeling voor zelfstandigen, gekend als Régimen Especial de Trabajadores Autónomos),
 • U beschikt over een Spaanse bankrekening zodat u de sociale zekerheidsbijdragen voor zelfstandigen vlot kunt betalen (dit kan via domiciliëring periodiek en automatisch geregeld worden).

Stap 3: Inschrijven bij de belastingdienst

Na uw inschrijving bij de Spaanse Sociale Zekerheid heeft u maximaal 60 dagen de tijd om u bij de Spaanse belastingdienst in te schrijven en het begin van uw zelfstandige activiteit te melden.

Daartoe moet u formulieren 036 en 037 downloaden en invullen en aan de Spaanse belastingdienst terugbezorgen:

 • Via formulier 036 kan u een voorlopig of definitief belastingidentificatienummer aanvragen, en
 • Via formulier 037 dient u zich als natuurlijke persoon te laten opnemen in het Spaanse register van zelfstandige bedrijfseigenaren, beroepsbeoefenaren en zelfstandige belastingplichtigen die voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals:
  • Woonachtig zijn in Spanje,
  • Een toegewezen fiscaal identificatienummer hebben,
  • Niet geclassificeerd zijn als een groot bedrijf.
  • Niet handelen via een vertegenwoordiger.
  • Fiscaal gedomicilieerd zijn op hetzelfde adres dat geregistreerd staat als administratief hoofdkantoor, enzovoort.

Stap 4: Registratie voor de belasting op bedrijfsactiviteiten (IAE)

De laatste stap is de inschrijving bij de IAE en de keuze van het type economische activiteit die goed bij uw activiteiten past.

Deze Belasting op Economische Activiteiten (Impuesto sobre Actividades Económicas of IAE) is de belasting die geheven wordt op elke economische activiteit die in Spanje plaatsvindt. Op enkele uitzonderingen na moet quasi elke freelancer, zelfstandige of onderneming deze belasting betalen.

Wanneer u zich als zelfstandige registreert voor deze belasting, identificeert u de activiteit die u gaat uitvoeren met een code uit een lijst van de belastingdienst.

Met andere woorden, in Spanje wordt er een IAE-code gehanteerd om uw zelfstandige activiteit te linken met een specifieke activiteit volgens een indeling opgesteld door de Spaanse fiscus.

Weetje: De eerste keer dat u uw activiteit meldt (en dus een specifieke code gaat beginnen gebruiken), is op het moment van registratie van uw activiteit met behulp van formulieren 036 en/of 037.

In latere fases gebruikt u uw IAE registratie ook voor aangiften, verrekeningen en andere mededelingen aan de Spaanse fiscus.

Weetje: Er bestaat ook zoiets als een verplichte IAE belastingaangifte via het formulier 840. Maar dat is enkel een verplichting indien u jaarlijks minstens 1 miljoen euro verdient.

De verschillende situaties om zelfstandige te worden in Spanje

Man Kijkt Naar Complexe Wirwar Van Situaties Op Bord Om Ondernemer Te Kunnen Worden

Als u Spanje kiest als uw nieuwe bestemming om te wonen en zelfstandig te worden, is dit volledig mogelijk (maar het proces varieert afhankelijk van uw situatie).

Hieronder volgen enkele mogelijke situaties:

Als u reeds een langdurige verblijfsvergunning hebt

In dat geval moet u aangeven dat u gemachtigd bent om zowel in Spanje te verblijven als er een zelfstandige activiteit uit te oefenen.

Als u al een tijdelijke verblijfsvergunning hebt

U kunt zich alleen als zelfstandige inschrijven in Spanje als deze vergunning u toestaat om als zelfstandige te werken. Het is niet geldig als er staat dat u alleen als werknemer kunt werken.

Als uw document deze informatie niet bevat, moet u naar de afdeling Vreemdelingenzaken (Oficina de Extranjería) gaan en een wijziging aanvragen.

Weetje: Dit laatste scenario is normaliter niet van toepassing op mensen die uit Nederland of België komen en ook deze nationaliteit hebben.

Verschillende routes naar zelfstandig ondernemerschap in Spanje

Zoals u ziet, bestaan er verschillende routes die leiden naar zelfstandig ondernemerschap in Spanje.

Alles is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het soort verblijfsvergunning dat u kunt verkrijgen. Weetje: Als Nederlander of Belg heeft u de beste opties in vergelijking met niet-EU onderdanen,

Elke situatie kent natuurlijk zijn eigen specifieke vereisten en stappen om te volgen.

Maar ongeacht welke route u ook kiest, zelfstandig ondernemer worden in Spanje kan uiteindelijk wel een lonende ervaring zijn, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Tot slot: Om u te helpen zich voor te bereiden op deze spannende nieuwe fase van uw leven, hebben we enkele belangrijke inzichten en feiten verzameld. Deze zou u ook moeten weten voordat u de sprong waagt.

Zes weetjes over zelfstandige worden in Spanje

foto van brandende lamp met oranjegele gloed symbool voor weetjes over zelfstandige worden in spanje

Voordelen van zelfstandige worden in Spanje

Werken als zelfstandige in Spanje kan verschillende voordelen hebben (zoals bepaalde fiscale voordelen voor zelfstandigen in Spanje).

U kunt uw eigen werkschema bepalen, beslissingen nemen die het beste zijn voor uw activiteiten en bedrijf, enzovoort.

En dit beroepsstatuut stelt u ook in staat om uw passie na te streven.

Bovendien kunt u mogelijks profiteren van bepaalde fiscale voordelen, afhankelijk van uw specifieke situatie. Een lokale boekhouder kan u helpen om het onderste uit de kan te halen op dit gebied!

De rol van een goed ondernemingsplan

Een sterk ondernemingsplan is niet verplicht maar wel quasi essentieel om succes te boeken als zelfstandige in Spanje.

Het helpt u om uw ideeën te organiseren, uw doelstellingen te definiëren, financiering te verkrijgen bij een bank indien noodzakelijk en een strategie te ontwikkelen om deze te bereiken.

Het kan ook helpen om uw activiteiten of bedrijf te presenteren aan mogelijke investeerders of financiële kredietverstrekkers.

Belangrijke overwegingen voor de keuze van uw economische activiteit

Het is van essentieel belang dat u een grondig onderzoek doet naar de Spaanse markt en de industrie waarin u wilt werken als zelfstandige.

Om verstandig te investeren in Spanje, dient u de trends, de concurrentie en de lokale vraag naar de specifieke goederen en diensten in kwestie te onderzoeken.

Tip: Uw keuze van economische activiteit moet in lijn zijn met uw vaardigheden, ervaring (en passie).

Het belang van een goede boekhouding

Als zelfstandige bent u verantwoordelijk voor uw eigen boekhouding.

Dit omvat het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het indienen van belastingaangiften en BTW-aangiften (indien van toepassing) en mogelijk het periodiek doorstorten of terugclaimen van BTW.

Het kan nuttig en verstandig zijn om een professionele boekhouder of belastingadviseur in Spanje in te huren om ervoor te zorgen dat u voldoet aan alle fiscale en boekhoudkundige verplichtingen.

Fantastische work-life balans in Spanje

Spanje biedt een hoge levenskwaliteit met zijn warme klimaat, rijke cultuur en uitstekende gastronomie. Bovendien zijn de kosten van levensonderhoud in Spanje bijzonder acceptabel en een pak interessanter dan in België en Nederland.

Als zelfstandige heeft u de flexibiliteit om uw werkschema aan te passen naar uw wensen en familiale situatie om volop te genieten van wat het land te bieden heeft.

Het is echter ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privéleven om stress te vermijden en uw welzijn te waarborgen. En de Spaanse cultuur is hier echt perfect voor!

Trouwens, het kan zijn dat u al een gevorderde ondernemer bent die al denkt aan uitbollen in Spanje... Pensioneren in Spanje is heerlijk en bovendien kan u tijdens uw uitfasering misschien wel voordelen halen uit de wet Beckham met fiscale stimuli voor buitenlandse expats.

Netwerken en lokale ondersteuning

Het opbouwen van een sterk professioneel netwerk kan zeer waardevol zijn voor uw succes als zelfstandige. En in Spanje is dit niet anders...

Overweeg dus om lid te worden van lokale handelsverenigingen, om netwerkevenementen bij te wonen of gebruik te maken van online platforms.

Er zijn ook verschillende organisaties en overheidsprogramma's beschikbaar in Spanje die ondersteuning bieden aan zelfstandigen en kleine bedrijven.

Zelfstandige worden in Spanje: Conclusie

Ingewikkelde Regels Links Netjes Overzichtelijk En Ordelijk Uitgelegd Rechts In Context Van Ondernemen In Spanje Als Buitenlander

Zelfstandig worden in Spanje kan een uitdagend maar lonend proces zijn.

Met een goed plan, de juiste informatie en de nodige ondersteuning kunt u een succesvolle zelfstandige onderneming opzetten.

Tip: Tracht steeds op de hoogte te blijven van de Spaanse wetgeving en wees bereid om u aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Succes komt niet van de ene op de andere dag maar met geduld, doorzettingsvermogen en hard werken is het perfect haalbaar om succesvol zelfstandig te zijn in Spanje.

Of u nu een inwoner van Nederland of België bent, de kansen die Spanje biedt om een zelfstandig bestaan op te bouwen, kunnen bijzonder aantrekkelijk zijn.

Wij hopen dat deze gids u een stap dichter bij uw droom brengt om in Spanje te wonen en er zelfstandig ondernemer te worden.

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!