• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Zakendoen in Spanje: De toekomst van technologie en innovatie

Zakendoen in Spanje: De toekomst van technologie en innovatie

min leestijd

Man In Maatpak Met Rode Das Staat Achter Een Virtueel Paneel En Klikt Op Een Hub Netwerk Tekstknop illustratie van zakendoen in Spanje

Zakendoen in Spanje opent de deuren naar onbegrensde mogelijkheden.

Dit land, doordrenkt van geschiedenis en bruisend van innovatie, nodigt u uit om op een avontuur te gaan dat het potentieel heeft om uw bedrijf te transformeren.

Ga met ons mee terwijl we u door het landschap van de Spaanse bedrijfswereld leiden en ontdek hoe technologieclusters, de levendige start-up scène en de sterke overheidssteun uw zakelijke ambities naar nieuwe hoogten kunnen tillen.

Wordt u de volgende die een succesvolle onderneming opzet in dit land van kansen?

Zakendoen in Spanje: Inleiding

Man In Maatpak Met Rode Das Staat Achter Een Virtueel Paneel En Klikt Op Een Hub Netwerk Tekstknop illustratie van zakendoen in Spanje

Heeft u ooit overwogen uw zakelijke horizon te verbreden door te investeren in Spanje?

Deze levendige natie, beroemd om haar zonovergoten kusten en rijke cultuur, staat nu ook bekend als een technologisch knooppunt en broedplaats voor innovatie.

Er zijn een heleboel redenen waarom investeren in Spanje aantrekkelijk is voor ondernemers en investeerders, zoals de unieke combinatie van:

 • krachtige technologieclusters,
 • sterke overheidssteun,
 • strategische geografische ligging en
 • levendige start-up scène. 

In dit artikel onderzoeken we wat de technologische hotspots Madrid en Barcelona te bieden hebben en gaan we dieper in op hoe het European Cluster Collaboration Platform extra kansen biedt voor internationale samenwerking en groei. 

Bent u klaar om de sprong te wagen en de onbegrensde mogelijkheden van zakendoen in Spanje te ontdekken?

Het begrijpen van technologieclusters: de kern van Zakendoen in Spanje

Een technologiecluster is een gebied waar zakenmensen en ondernemers kunnen groeien, werken en netwerken om een kennisgemeenschap te vormen. 

Deze clusters bestaan uit bedrijven die zich direct of indirect bezighouden met technologie.

Deze technologieclusters spelen een cruciale rol in de wereldwijde technologie- en zakenwereld.

Ze faciliteren zakelijke relaties met dienstverleners, partners en investeerders en stimuleren innovatie door toegang te bieden tot technologische hubs. 

Deze hubs dragen op hun beurt bij aan de ontwikkeling van de economie, kennis en wetenschappelijk menselijk kapitaal.

Deze technologische hubs passen daarom perfect in de Spaanse strategie om het ondernemersklimaat te bevorderen, waar de focus op innovatie en menselijk talent deel van uitmaken.

Voordelen van een technologiecluster voor Zakendoen in Spanje

Abstracte Voorstelling Kaart Van Spanje Met Blauwe Achtergrond Internetconcept Puntschalen Met Veel Verbindingslijnen
 • Toename van bedrijfsconcentraties: Een technologiecluster stimuleert de groei van nieuwe bedrijven en bevordert de participatie in de sector. Het stimuleert tevens de werkgelegenheid en de oprichting van nieuwe ondernemingen.
 • Stimulans voor innovatie: Technologiehubs genereren innovatie en nieuwe ideeën door het samenbrengen van talentvolle individuen en ondernemers.
 • Stabiliteit van het bedrijfsleven: Technologieclusters dragen bij aan de stabiliteit en het succes van reeds gevestigde bedrijven door het aantal leveranciers en de beschikbaarheid van menselijk kapitaal te vergroten.

Tip: Bekijk ons ander artikel voor specifieke voorbeelden van interessante sectoren in Spanje om in te investeren.

Zakendoen in Spanje: Uniek in de Europese Technologische Ruimte

Hierbij een verdieping over hoe Spanje zich onderscheidt op het gebied van technologieclusters en bedrijfsinnovatie binnen de Europese Unie.

Spanje heeft een sterke positie in de Europese technologische ruimte en dat is te danken aan een combinatie van factoren die het land uniek maken.

Krachtige technologieclusters

Zoals we eerder al aangaven, heeft Spanje enkele van de meest dynamische technologieclusters in Europa.

Steden als Madrid en Barcelona trekken niet alleen talent en investeringen aan, maar ze creëren ook een omgeving die innovatie en samenwerking bevordert.

Sterke overheidssteun

De Spaanse overheid heeft een actieve rol gespeeld bij het stimuleren van innovatie en technologische ontwikkeling.

Dit blijkt uit de talrijke initiatieven en subsidies die zijn opgezet om start-ups en gevestigde technologiebedrijven te ondersteunen.

De overheid heeft zelfs een ambitieuze nationale strategie om innovatie in Spanje te promoten.

Strategische geografische ligging

Kompas Met Bolletje In De Spaanse Kleuren En Met Pijl Die Wijst Naar Technologie Concept

Spanje is een brug tussen Europa, Afrika en Latijns-Amerika

Deze strategische ligging, gecombineerd met zijn sterke banden met Latijns-Amerika (een overblijfsel van het Spaanse Rijk), maken van Spanje een aantrekkelijke hub voor bedrijven die deze markten willen betreden of met hen willen samenwerken.

Talent en opleiding

Spanje heeft een hoog opgeleide beroepsbevolking en enkele van de beste business schools ter wereld, zoals IESE en ESADE

Deze instellingen produceren niet alleen hoogwaardige afgestudeerden, maar dragen ook bij aan het onderzoek en de innovatie in het land.

Levendige start-up scène

Spanje heeft een van de meest levendige start-up scènes in Europa met een hoge mate van ondernemerschap en innovatie.

De start-ups in Spanje zijn divers, variërend van fintech tot groene technologieën en digitale gezondheidszorg.

Voorts kwam de Spaanse overheid zelfs met een speciale wet op de proppen om een gunstiger regelgevingsklimaat voor start-ups in Spanje mogelijk te maken.

De combinatie van deze factoren maakt het bijzonder aantrekkelijk voor zakendoen in Spanje, met unieke kansen voor bedrijven en ondernemers die willen groeien en innoveren.

Daarbij biedt de actieve deelname aan het European Cluster Collaboration Platform (zie hieronder) extra mogelijkheden voor samenwerking en uitwisseling binnen Europa.

European Cluster Collaboration Platform: Verbinden en Groeien

Het European Cluster Collaboration Platform (ECCP) is een belangrijk initiatief dat past binnen de strategie van zakendoen in Spanje.

Het ECCP is een dienst van de Europese Commissie die bedoeld is om clusters uit heel Europa te helpen samenwerken.

Dit doen ze door het verstrekken van informatie over clusterorganisaties en hun activiteiten en door het bevorderen van samenwerking en uitwisseling tussen clusters.

Dit platform is vooral relevant voor technologieclusters zoals deze in Spanje waarvoor het mogelijkheden biedt voor samenwerking, netwerken en het delen van best practices. 

De aanwezigheid van sterke technologieclusters in steden als Madrid en Barcelona (zie hieronder) maakt van Spanje een belangrijke speler in dit Europese netwerk.

Het ECCP helpt ook bij het faciliteren van internationale connecties waardoor bedrijven in Spanje toegang krijgen tot nieuwe markten en partners.

Dit biedt ook nieuwe kansen voor Vlaamse en Nederlandse ondernemers die geïnteresseerd zijn in het zakendoen in Spanje.

Dit kan zowel zijn om een bedrijf op te starten, als om een bestaand bedrijf uit te breiden en hierbij mogelijks te emigreren naar Spanje en er een nieuw leven op te bouwen.

Het European Cluster Collaboration Platform is dus een essentieel onderdeel van het bredere ondernemerslandschap in Spanje en een hulpmiddel dat ondernemers zeker zouden moeten overwegen in hun plannen voor expansie of vestiging in Spanje.

Zakendoen in Spanje: De technologische hubs van Madrid en Barcelona

Netwerk En Technologieconcept Verlichte Snelwegen Met Stadsachtergrond

Spanje positioneert zich als een van de belangrijkste technologiecentra in Europa, met name in de steden Madrid en Barcelona.

Deze steden huisvesten bekende technologieclusters zoals Campus Madrid, Impact Hub, Silicon Alley, The Cub, de technologische wijk 22@, Tech Barcelona en Disseny Hub, waarover hieronder meer.

Elk van deze clusters heeft zijn eigen unieke karakter en biedt verschillende mogelijkheden voor ondernemers die overwegen te investeren in of zakendoen in Spanje.

Ze bieden een krachtige combinatie van ruimte, middelen en een ondersteunende gemeenschap om te helpen bij het creëren en groeien van uw onderneming.

Technologieclusters in Madrid

Campus Madrid: Dit is een initiatief van Google en een plek voor ondernemers om te leren, te verbinden en te bouwen.

Het biedt een dynamische ruimte voor start-ups en gevestigde bedrijven om te groeien en te innoveren.

Impact Hub Madrid: Impact Hub is een wereldwijd netwerk dat zich richt op het oplossen van sociale kwesties door middel van ondernemerschap. 

In Madrid bevinden zich meerdere locaties waar ondernemers, freelancers en bedrijven samenwerken om maatschappelijke impact te creëren.

Silicon Alley: Silicon Alley Madrid is een bedrijventerrein dat tech-georiënteerde start-ups en bedrijven huisvest.

Het biedt niet alleen kantoorruimte, maar ook een ecosysteem dat ondernemerschap en innovatie bevordert.

The Cube: The Cube Madrid is een bekende coworking en innovatie hub in Madrid. 

Het is een plek waar start-ups, ondernemers en technologen samenkomen om te werken en ideeën uit te wisselen.

Extra technologische feitjes over Madrid en zakendoen in Spanje:

 • Madrid huisvest 25% van de lucht- en ruimtevaartbedrijven in Spanje.
 • Madrid genereert meer dan 5 miljard euro aan omzet vanwege technologiebedrijven.
 • Spanje telt meer dan 265.000 high-tech werknemers.
 • Start-ups in Madrid zijn verantwoordelijk voor 60% van de totale nationale investeringen.
 • Grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Google, Amazon en Meta zijn ook present met datacenters in Spanje van waaruit ze zakendoen in Spanje zoals het aanbieden van cloudoplossingen.

Technologieclusters in Barcelona

Technologische wijk 22@: Dit gebied in Barcelona heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum voor technologie en innovatie.

Het is de thuisbasis van tal van start-ups, onderzoekscentra en universiteiten.

Tech Barcelona: Voorheen bekend als Barcelona Tech City, is dit een privévereniging die meer dan 800 bedrijven vertegenwoordigt.

Ze biedt een platform voor bedrijven om samen te werken, te innoveren en invloed uit te oefenen op de technologische agenda van de stad.

Disseny Hub: Dit is een multifunctioneel centrum dat zich richt op design en innovatie.

Het is de thuisbasis van het Museu del Disseny (Design Museum) en herbergt verschillende organisaties die zich bezighouden met design, creativiteit en bedrijfscultuur.

Zakendoen in Spanje als ondernemer

Ondernemen in Spanje kan vele vormen aannemen, van het opzetten van een nieuwe onderneming tot het uitbreiden van een bestaande onderneming.

De technologische clusters in Spanje bieden uitstekende kansen voor ondernemers die willen groeien en innoveren in een dynamische omgeving.

Het ondernemersklimaat in Spanje

Het ondernemersklimaat in Spanje wordt gekenmerkt door een mix van gevestigde bedrijven en start-ups, een bloeiende technologie-industrie en sterke overheidssteun voor innovatie.

Ondernemers in Spanje vinden het vaak gemakkelijker om te netwerken en partnerschappen te vormen dankzij het collaboratieve klimaat.

Zakendoen in Spanje in de vastgoedmarkt

Een van de opwindende zakelijke mogelijkheden die in Spanje voor het grijpen liggen, is vastgoed kopen in Spanje

De architectonische diversiteit in Spanje biedt een breed scala aan verschillende soorten woningen in Spanje, van historische huizen in schilderachtige oude steden tot moderne luxe appartementen in bruisende stedelijke centra. 

Als u meer wilt weten over de mogelijkheden die de Spaanse vastgoedmarkt biedt, nodigen wij u uit om ons overzicht van vastgoed in Spanje te koop te bekijken.

Vastgoed in Spanje te koop voor eigen gebruik

€191.300
2 slpk.
2 badk.
€245.000
3 slpk.
2 badk.
Appartement
Vera, Almería, Spanje

Vastgoed in Spanje te koop als investering

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

Werken in Spanje

Spanje biedt volop kansen voor zowel lokale als internationale werknemers.

Met zijn sterke economie en groeiende technologie-industrie biedt het land een breed scala aan carrièremogelijkheden.

Bovendien zorgt de sterke aanwezigheid van internationale bedrijven voor een multiculturele werkomgeving.

Lees hier meer over werken in Spanje.

Zelfstandige worden in Spanje

Zelfstandige worden in Spanje is een geweldige manier om de controle over uw carrière te nemen en uw eigen onderneming op te zetten. 

Spanje heeft een ondersteunend ecosysteem voor zelfstandigen, met toegang tot netwerken, financiering, fiscale voordelen voor zelfstandigen en ondersteuning om uw onderneming te laten groeien. 

Zakendoen in Spanje: Conclusie

Man Met Gloeilamp En Schitterende Bollen Errond Idieën Over Innovatieve Technologie En Creativiteit

Zakendoen in Spanje biedt dus heel wat kansen voor ondernemers en investeerders in het land van zonovergoten kusten en rijke cultuur. 

De technologische hubs van Madrid en Barcelona vormen krachtige epicentra voor innovatie, samenwerking en groei.

Ook de actieve deelname van Spanje aan het European Cluster Collaboration Platform opent nieuwe wegen voor internationale samenwerking. 

Hierbij kreeg u een voorsmaakje van de unieke combinatie van factoren die van Spanje een vruchtbare bodem maken voor ondernemers en investeerders.

Van de voordelen van technologieclusters, de unieke plaats van Spanje in de Europese Technologische Ruimte, tot de mogelijkheden om als ondernemer aan de slag te gaan of te werken in dit dynamische land.

Spanje is dus niet langer alleen een vakantiebestemming, maar een locatie waar technologie, talent en innovatie samenkomen.

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *