• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Wonen in Spanje met pensioen uit Nederland of België: Voordelen en goede redenen

Wonen in Spanje met pensioen uit Nederland of België: Voordelen en goede redenen

min leestijd

gepensioneerd koppel deelt cocktail op terras in spanje voordelen van wonen in spanje met pensioen uit nederland of belgië

Wonen in Spanje met een pensioen uit Nederland of België… Het biedt een pak voordelen en er zijn echt wel goede redenen om het te overwegen!

Het perfecte land bestaat niet, maar er zijn plaatsen waar u zich op uw oude dag zeker beter voelt dan elders… En Spanje is er een van…

Lees verder en ontdek waarom zoveel mensen met pensioen willen gaan in Spanje.

Wonen in Spanje met pensioen uit Nederland of België: Inleiding

gepensioneerd koppel deelt cocktail op terras in spanje voordelen van wonen in spanje met pensioen uit nederland of belgië

Na jaren hard werken en een drukke carrière, willen sommige mensen heel graag hun pensioen doorbrengen op een rustige en zo mogelijk zonnige plek.

En dit is net wat Spanje hen biedt!

Steeds meer senioren (Nederlanders, Belgen, maar ook talloze andere Europeanen) verhuizen naar Spanje en genieten van hun pensioen onder de Spaanse zon.

Hieronder presenteren wij verschillende redenen waarom een pensionering in Spanje zo aantrekkelijk is…

Zeer aantrekkelijke kosten van levensonderhoud

vlag van spanje met allerlei euro biljetten en muntstukken symbool voor aantrekkelijke kosten van levensonderhoud

Gezien de stevige inflatiecijfers van de laatste jaren, swingen de kosten van basisproducten en diensten de pan uit.

En ook al worden lonen en pensioenen geïndexeerd, toch blijkt dit in de praktijk onvoldoende om het verlies aan koopkracht ten gevolge van inflatie en muntontwaarding te compenseren.

Bijgevolg gaan veel gepensioneerden of bijna gepensioneerden op zoek naar oplossingen om het leven aangenamer te maken…

Als u, net zoals vele andere Nederlanders en Belgen, erover nadenkt om in Spanje met pensioen te gaan, is er één belangrijk punt dat vaak de doorslag geeft:

De kosten van levensonderhoud in Spanje zijn veel aantrekkelijker dan in uw eigen land.

En dan is het financieel natuurlijk interessant om in Spanje te wonen met een pensioen uit Nederland of België.

Voorbeelden van producten en diensten die minder kosten

presentatie van vers fruit en groenten die opmerkelijk goedkoper zijn in spanje dan in nederland en belgië

De aantrekkelijke kosten van het levensonderhoud in Spanje hebben betrekking op talloze sectoren, producten en diensten (wat indirect ook inhoudt dat het gemiddelde loon door te werken in Spanje wat lager is dan in België of Nederland):

 • Horeca (restaurants, bars, cafés, tapasbars, enzovoort)
 • Prijzen van voedingsmiddelen en dranken in supermarkten (tip: bepaalde Andalusische dranken zijn zeker en vast de moeite om eens te degusteren)
 • Telecomprijzen die lager liggen (vooral van toepassing voor Belgen)
 • Dagverse producten zoals vis, brood, vlees, groenten, fruit, enzovoort
 • Maandelijkse huurprijzen van onroerend goed in Spanje
 • Aantrekkelijke prijzen van Spaanse immo te koop in bepaalde streken, zoals:
 • Vrijetijdsactiviteiten en allerlei (culturele) uitstapjes
 • Sportactiviteiten zoals padel, squash, tennis, zwemmen, fitnessen, enzovoort die minder kosten dan in Nederland en België, enzovoort.

Exacte locatie in Spanje speelt ook een rol

witte paal met bordje naar links en naar rechts keuze van streek in spanje speelt rol qua levenskosten

Maar ook al zijn de kosten van levensonderhoud in Spanje als nieuwe woonbestemming over het algemeen een pak lager dan in België of Nederland, het is ook belangrijk om de juiste woonplaats te kiezen!

Zo is de Costa del Sol in alle bovengenoemde opzichten wat duurder dan Almeria of de Costa Cálida bijvoorbeeld.

Goed om te weten:

 • Een van de goedkoopste Spaanse gebieden aan de Middellandse Zee is Murcia.
 • Ten tweede bieden de steden Almería en Alicante ook zeer aantrekkelijke kosten van levensonderhoud.

Wonen in Spanje betekent het hele jaar door genieten van mooi weer

vlag spanje links thermometer met hoge kwikstand rechts spanje is garantie voor mooi weer het hele jaar door

Een van de hoogtepunten van Spanje is ongetwijfeld het weer. Wist u dat Spanje het land is met de meeste zonuren per jaar in Europa?

Van Alicante tot Almeria kunt u tijdens de wintermaanden temperaturen van ongeveer 17 graden of meer verwachten.

Bovendien geniet u van 300 tot 320 dagen zon op jaarbasis dus de winters zijn er veel korter dan in België en Nederland.

Opgelet: Natuurlijk zullen er enkele koude dagen zijn op jaarbasis, waardoor u misschien wel even de verwarming moet aanzetten.

De lente en de zomer kunnen in Spanje soms erg warm zijn, maar het is meestal grotendeels draaglijk. Een degelijke klimaatregeling is in elk geval aan te raden!

Over het algemeen kunt u vanaf april in de openlucht zwembaden zwemmen.

Met andere woorden, tijdens de lente kan zwemmen dus deel uitmaken van uw dagelijkse of wekelijkse routine als u besluit om met pensioen te gaan in Spanje en naar daar te verhuizen.

Wat zonnebaden op de Spaanse stranden betreft: U kunt er zelfs in de winter in zwemkleding zonnebaden en vanaf april/mei kunt u er normaliter al zwemmen in de Middellandse Zee.

Spanje staat bekend als het gelukkigste land van Europa

mooie vrouw met aanstekelijke glimlach is blij in context van spanjaarden als gelukkigste mensen van europa

Wist u dat Spanje het gelukkigste land van Europa is? Met een hoge levensverwachting?

Deze lange levensduur van de Spanjaarden is trouwens ook te danken aan het mediterrane dieet, dat een van de gezondste ter wereld is.

Bovendien heeft Spanje ook een uitstekende gezondheidszorg, waardoor de Spanjaarden effectief een van de hoogste levensverwachtingen van Europa hebben.

Er wordt vaak gezegd dat een gepensioneerde in Spanje niet zomaar een oude vrouw of man is, maar een waardige persoon die met respect behandeld moet worden.

En in de praktijk is dit echt waar want in dit land houden ze van oudere mensen.

De Spanjaarden zorgen namelijk zo goed mogelijk voor hen en plaatsen hen alleen in een rusthuis of verzorgingstehuis als dit echt de enige mogelijke oplossing is (bijvoorbeeld vanwege mobiliteitsproblemen, ziekte, seniliteit of invaliditeit).

Generationeel samenwonen in Spanje is met andere woorden eerder de regel dan de uitzondering!

Meestal wonen de oudere leden van de familie samen met hun kinderen en kleinkinderen.

Drie generaties die allemaal samen onder hetzelfde dak wonen, dat gebeurt heel vaak en is niets bijzonder in Spanje.

De ouderen van de familie helpen met het huishouden, tuinieren en zorgen soms voor de kinderen en nemen zeker en vast actief deel aan het gezins- en gemeenschapsleven.

En af en toe een (familie)feestje bouwen hoort daar dan natuurlijk ook bij!

Spanje biedt als land de mogelijkheid om met verschillende generaties samen te leven, te leren, en vooral samen veel plezier te hebben.

Sommige Nederlandse en Belgische gepensioneerden zeggen zelfs dat hun pensioen in Spanje het equivalent is van een verjongingskuur.

Tip: Bent u in de ban van Spanje? Lees dan zeker ook onze andere weetjes over Spanje zodat u optimaal op de hoogte bent van het land van uw dromen!

Langste levensverwachting in Europa

tekening van klokje met pijl errond symbool voor hoge levensverwachting in spanje versus andere europese landen

Spanje is het land met de langste levensverwachting in Europa. En op wereldniveau is het het tweede land wereldwijd voor wat betreft de gemiddelde levensduur (de eerste plaats wordt ingenomen door Japan).

De lange levensduur van Spanjaarden kan worden verklaard door een samenspel van verschillende factoren:

 • Allereerst is het belangrijk om te weten dat de oudere in Spanje een gerespecteerd en gewaardeerd persoon is. Met andere woorden, een senior wordt niet uitgesloten van het gezinsleven en neemt er integendeel actief aan deel.
 • Over het algemeen verzorgen senioren vaak gezinsmaaltijden en soms blijven ze zelfs beroepsactief (vooral op het platteland). Actief bezig zijn is voor hen een manier om zich nog steeds nuttig en goed te voelen. Bovendien biedt het de mogelijkheid tot sociaal contact met de jongere generaties.
 • Ouderen in Spanje zijn veel actiever dan in andere landen.
 • Het aangename klimaat, de minder gestresseerde mentaliteit van de mensen en de overheerlijke mediterrane keuken spelen trouwens ook een rol!

Kortom, actief zijn, niet geïsoleerd zijn en bewust deel uitmaken van en deelnemen aan het dagelijkse leven zijn dus allemaal elementen die verklaren waarom Spanjaarden gemiddeld genomen lang leven!

Goed om te weten: Spaanse ouderen en Belgen en Nederlanders die van hun oude dag in Spanje genieten, zijn ook echt veel minder gestresseerd.

Wonen in Spanje voor de gastronomie, tradities en feesten

gezellig familliefeest met barbecue in tuin senioren zijn actief en worden gerespecteerd wat bijdraagt aan langere levensduur in spanje

Verschillende studies hebben aangetoond dat het Spaanse mediterrane dieet gezond (en lekker) is.

In Spanje zullen uw smaakpapillen versteld staan van de grote verscheidenheid aan smaken die elke regio van het land te bieden heeft.

Tip: Check ons artikel over de Andalusische keuken voor meer info over lokale specialiteiten en gerechten uit die streek.

De Spaanse keuken biedt het beste van beide werelden:

 • Ten eerste krijgt u de gelegenheid om te genieten van de geneugten van de Spaanse keuken, en
 • Ten tweede biedt de Spaanse gastronomie u de mogelijkheid om vrij eenvoudig gezond te blijven, bijvoorbeeld door een deel van de Andalusische eetgewoonten over te nemen.

Los van de fantastische Spaanse gastronomie, zijn er ook mensen die graag met pensioen gaan in Spanje vanwege het culturele aspect en de Spaanse tradities.

Spanje is inderdaad een land dat trots is op zijn cultuur en feestelijkheid is een van de belangrijke pijlers van Spanje en zijn bevolking.

In dit land kunt u verschillende openlucht festiviteiten bijwonen zoals het carnaval, de heilige week, ferias (festivals), dorpsfeesten, enzovoort.

Het is interessant om te weten dat elke regio en elke stad zijn eigen festival heeft en deze smaak voor traditie wordt doorgegeven aan de Spaanse jongeren.

Als u van plan bent om naar Spanje te verhuizen met uw hele inboedel, wees dan voorbereid en fit want er staan u vele feesten te wachten!

Spanje heeft een rijk cultureel erfgoed en vele historische monumenten

romeins theater in openlucht veel culturele bezienswaardigheden in spanje

Het land heeft veel historische monumenten, waarvan sommige door de UNESCO zijn erkend en geclassificeerd.

Spanje staat meer bepaald in de top van de lijst van landen die veel monumenten op de Werelderfgoedlijst hebben, meer precies zelfs op de derde plaats, net na China en Italië.

In totaal zijn er in Spanje een kleine 50 UNESCO-monumenten of -parken die van Spanje een geweldig land maken waarin cultuur en natuur een mooie smeltkroes vormen.

Interessant weetje: Bijna alle autonome gemeenschappen in Spanje zijn gezegend met een UNESCO-site die u kunt bezoeken.

Als u zich in Spanje terugtrekt tijdens uw oude dag, hoeft u zich dus zeker en vast niet te vervelen dankzij al deze mogelijke bezoeken aan het culturele en natuurlijke erfgoed in Spanje.

Uw pensioen doorbrengen in Spanje betekent ook genieten van een familiale sfeer

schets van oud leven dat nieuw leven wordt door verandering typisch voor wonen in spanje met pensioen uit nederland of belgië

In Spanje omvat de familie doorgaans niet alleen leden van hetzelfde bloed maar ook vrienden.

Over het algemeen komen familieleden vaak over de vloer bij elkaar thuis en ontmoeten ze elkaar geregeld. Hierdoor zijn de familiebanden doorgaans zeer hecht in Spanje.

Het goede voor u, een gepensioneerde Nederlander of Belg die in Spanje woont, is dat als u zich onder de Spanjaarden begeeft, u al snel als lid van de familie zal worden beschouwd!

Met andere woorden, het is eenvoudig om als gepensioneerde Belg of Nederlander een netwerk van Spaanse vrienden op te bouwen van allerlei leeftijden!

Ter info: In Spanje wonen jongeren om verschillende redenen voor een vrij lange tijd in bij hun ouders:

 • Ten eerste omdat het gewoon deel uitmaakt van hun cultuur. Kinderen verlaten het huis eigenlijk alleen van zodra ze financieel stabiel zijn, gaan trouwen en/of een gezin gaan stichten. Wees daarom niet verbaasd indien Spaanse dertigers nog bij hun ouders wonen.
 • Ten tweede is dit ook vaak om financiële redenen het geval. Inderdaad, net afgestudeerde jongeren in Spanje die nog geen of een onzekere baan hebben, kunnen op deze manier hun kosten beperken en misschien zelfs wat geld sparen (omdat ze geen huurcontract moeten afsluiten).

Spanje is heel vlot en gemakkelijk bereisbaar

vrouw houdt vlagje van spanje vast en roze reiskoffer met vliegtuig in de verte reizen van en naar spanje is heel eenvoudig

Een ander voordeel van pensionering in Spanje is dat reizen van en naar Spanje bijzonder gemakkelijk en eenvoudig is.

Als u in Spanje woont op een Nederlands of Belgisch pensioen, wilt u vast en zeker ook dat uw familie en vrienden u vlot, gemakkelijk en aan een lage kost kunnen bezoeken!

Wees gerust, Spanje is gezegend met verschillende internationale luchthavens waar u talloze goedkope luchtvaartmaatschappijen vindt.

Bovendien is reizen in Spanje zelf ook heel gemakkelijk dankzij de hogesnelheidstreinen, het busnetwerk en de snelwegen.

Als u als gepensioneerde in Spanje gaat wonen, maakt u het dus gemakkelijk voor uw geliefden om u een bezoekje te brengen!

Pensioen in Spanje betekent profiteren van een aantrekkelijke vastgoedmarkt

vrouw met zonnebril op en zwart hemdje aan geniet van heerlijk glas spaanse rode wijn op terras van haar appartement vlakbij middellandse zee in spanje

De Spaanse vastgoedmarkt biedt vele mogelijkheden, zowel voor wat betreft een huis kopen of huren in Spanje.

Huren in Spanje is ook aanzienlijk goedkoper dan huren in Nederland en België.

Een appartement met twee slaapkamers aan de Costa Cálida kost bijvoorbeeld ongeveer 450 euro en aan de Costa del Sol ongeveer 750 euro (lange termijn verhuur).

Tip: Voor een huurbudget van ongeveer 750 euro per maand heeft u een mooie villa in het binnenland, of een moderne flat met uitzicht op zee.

Bekijk de volgende aanbiedingen van vastgoed in Spanje en laat u eventueel betoveren en overtuigen om ook te investeren in Spaans onroerend goed:

Aantrekkelijk vastgoed te koop in Spanje

Wonen in Spanje met pensioen uit Nederland of België: Conclusie

Met pensioen gaan in Spanje betekent een andere levensstijl aannemen, in een meer vertrouwde en joviale sfeer en in een veel aangenamer klimaat.

Het land heeft vele voordelen, van het zonnig klimaat tot de aantrekkelijke kosten van levensonderhoud, de natuur, het landschap en de mediterrane keuken.

Als u besluit om in Spanje met pensioen te gaan, woont u in het land met de meest tevreden en gelukkige mensen van Europa.

En goedlachse mensen, dat werkt aanstekelijk voor uw eigen humeur ook!

PS: Spanje is ook een veilig land, bekijk in dit kader ook de veiligste autonome gemeenschappen in Spanje.

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *