• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Wet Beckham: Ontdek de belastingvoordelen voor expats in Spanje

Wet Beckham: Ontdek de belastingvoordelen voor expats in Spanje

min leestijd

Tekening Van David Beckham In Witte Grijze En Lichtgroene Tinten Wet Beckham In Spanje

Bent u klaar om uw financiële horizon te verbreden onder de warme Spaanse zon? Welkom op onze pagina over de Wet Beckham die u alle belastingvoordelen voor expats in Spanje zal laten ontdekken.

Deze pagina is uw persoonlijke gids naar een wereld van ongekende fiscale mogelijkheden, speciaal ontworpen voor mensen zoals u die overwegen om naar Spanje te emigreren als goedbetaalde expat.

De Wet Beckham, officieel bekend als het "speciale belastingregime voor expats", is een unieke belastingwetgeving die aanzienlijke voordelen biedt aan expats die in Spanje werken.

Deze wet, vernoemd naar de beroemde voetballer David Beckham (waarom precies leest u hieronder), kan een gamechanger zijn in uw financiële planning en een sleutelrol spelen in uw beslissing om toch te verhuizen naar Spanje en er te werken aan interessante fiscale voorwaarden.

Maar hoe werkt het precies? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En hoe kunt u ervoor zorgen dat u optimaal profiteert van deze wet?

Hieronder zullen we al deze vragen in detail beantwoorden en u een diepgaand inzicht geven in de Wet Beckham.

Dus leun achterover, ontspan, zet een rustgevend deuntje op en laat ons u meenemen op een ontdekkingsreis door de wereld van de Spaanse belastingwetgeving.

Uw avontuur naar een financieel en fiscaal voordelig leven onder de Spaanse zon zou hier wel eens kunnen beginnen...

Inhoudsopgave

Samenvatting: Belangrijkste voordelen van het speciale belastingstelsel van de wet Beckham

Tekening Van David Beckham In Witte Grijze En Lichtgroene Tinten Wet Beckham In Spanje
 • Lagere personenbelasting: Dit speciale stelsel heeft zowel voor- als nadelen in vergelijking met de reguliere inkomstenbelasting voor personen in Spanje. Onder bepaalde omstandigheden kan het echter resulteren in aanzienlijk lagere personenbelastingen op jaarbasis.
 • Vlaktaks van 24%: Ongeacht hoeveel geld u verdient, betaalt u onder dit gunststelsel voor expats altijd een vlaktaks van 24%. Dit is in tegenstelling tot de "reguliere" Spaanse inkomstenbelasting waar het belastingtarief progressief kan oplopen tot 54% (24,5% nationale inkomstenbelasting vanaf 300 000 euro inkomsten + 29,5% regionale inkomstenbelasting vanaf 200 000 euro in de regio Valencia als extreem geval).
 • Alleen inkomsten uit Spanje worden belast: In tegenstelling tot de "reguliere" Spaanse inkomstenbelasting die van toepassing is op het wereldwijd inkomen van de belastingbetaler, worden inkomsten uit het buitenland in de regel niet belast in Spanje onder dit expat belastingstelsel.

De Wet Beckham: Inleiding

Als u overweegt om naar Spanje te verhuizen en tevens overweegt om voltijds te werken in Spanje als expat, dan moet u zeker de Beckham-wet in detail bekijken.

Misschien bespaart u wel aardig wat geld op belastingen!

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

De wet Beckham, officieel bekend als het Speciale Belastingstelsel voor Expats in Spanje, is specifiek ontworpen voor buitenlandse werknemers die naar Spanje verhuizen om daar te werken.

Het doel van deze wet is om buitenlandse professionals aan te trekken door hen een gunstig belastingtarief aan te bieden.

Interessant weetje: De wet is vernoemd naar de Britse voetballer David Beckham

Hij was een van de eerste hoogbetaalde buitenlandse werknemers was die van deze unieke regeling profiteerde toen hij in 2003 bij voetbalclub Real Madrid een goedbetaald contract ondertekende.

Wat is de wet Beckham?

Wanneer iemand belastingplichtige wordt in Spanje, wordt zijn/haar inkomen onderworpen aan de Spaanse inkomstenbelasting (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF)).

Dit betekent bijvoorbeeld dat inkomsten uit arbeid onderworpen zijn aan de progressieve belastingtarieven tot 54% (afhankelijk van de Spaanse regio waar men gedomicilieerd is).

De Beckham-wet bestaat voor degenen die naar Spanje verhuizen om te werken en belastingplichtig worden in Spanje.

Dit speciale belastingregime voor expats geeft degenen die naar Spanje zijn verhuisd de mogelijkheid om belasting te betalen als niet-ingezetenen.

Dit betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat hun inkomsten uit arbeid worden belast tegen een vast tarief van 24% tot 600 000 euro aan inkomsten en tegen 47% voor alle inkomsten bovenop de eerste schijf van 600 000 euro per jaar.

Het is de Spaanse Inkomstenbelastingwet en de Spaanse Wet op de Inkomstenbelasting voor Niet-Ingezetenen die deze Speciale regeling voor expats reguleren. En er is ook een regelgeving van ontwikkeling die dieper ingaat op de verschillende aspecten die door deze wetten worden gereguleerd.

Dit alles vormt samen het basis regelgevend kader dat van toepassing is op het speciale regime voor expats.

Oorsprong van dit Speciale Belastingstelsel voor Expats in Spanje

Het ontstaan van dit fiscaal voordeelstelsel

Het speciale belastingregime voor expats werd in 2003 geïntroduceerd als een stimuleringsmaatregel om hooggekwalificeerde buitenlandse werknemers naar Spanje aan te trekken. 

In ruil voor hun komst naar Spanje werden ze betere belastingvoorwaarden aangeboden.

Deze voorwaarden bestonden in wezen uit het geven van de mogelijkheid om in termen van belastingen behandeld te worden als niet-ingezetenen.

Belast worden als een niet-ingezetene in Spanje betekent normaal gesproken dat men lagere belastingtarieven betaalt en alleen belast wordt op inkomsten die gegenereerd worden op Spaans grondgebied. 

Ter info, Spanje was destijds niet het enige land dat dit speciale regime aanbood! In feite waren er meerdere andere landen in Europa die al iets soortgelijk deden.

Zoals u waarschijnlijk al heeft opgemerkt, heeft de uitdrukking "Beckham-wet" zijn oorsprong in David Beckham. Het punt is dat dit fiscaal voordeelregime algemeen bekend staat als de "Beckham-wet" omdat het samenviel met de komst van David Beckham naar de voetbalclub Real Madrid in Spanje.

Hij was een van de eerste beroemde profvoetballers die profiteerde van dit speciale regime voor gedetacheerde werknemers.

De transformatie van dit fiscaal stelsel en wat het nu is

In het jaar 2010 werd het belastingvoordeel beperkt. Dit betekende dat alleen belastingplichtigen wiens inkomen niet meer dan 600 000 euro per jaar bedroeg, het speciale belastingregime voor expats konden toepassen.

Gezien het feit dat de jaren na 2010 financieel gezien vrij moeilijk waren vanwege de economische crisis, is het vrij waarschijnlijk dat deze overheidsmaatregel eerder een propagandistisch dan een inkomstendoel had.

Het was met andere woorden de bedoeling om een boodschap uit te sturen dat beroemdheden het goede voorbeeld moesten geven als het ging om bijdragen aan de duurzaamheid van de openbare uitgaven in Spanje.

De laatste grote en drastische verandering aan het stelsel vond plaats in 2015, toen professionele atleten uitdrukkelijk uit het regime werden verdreven en er geen beroep meer konden op doen vanaf dan.

Niettegenstaande al het bovenstaande werd ook de limiet van 600 000 euro (in 2010 ingevoerd) geëlimineerd.

Op deze manier konden degenen met jaarlijkse inkomsten boven dat bedrag ook het regime toepassen (maar dan wel aan het pittige belastingtarief van 47% voor alle inkomsten boven dat bedrag van 600 000 euro).

Vandaag de dag staat het nog steeds bekend als het Beckham-wet regime, maar het is duidelijk dat het niet langer gericht is op professionele sporters maar op geschoolde expats en werknemers. 

De bedoeling van dit fiscaal voordeelstelsel is dat geschoolde werknemers die momenteel in het buitenland wonen, naar Spanje verhuizen om er te werken.

Dit initiatief is een krachtig bewijs van het vrij gezonde ondernemersklimaat in Spanje!

Men probeert aantrekkelijk te zijn voor expats wat ongetwijfeld ook voordelig is voor bedrijven en werkgevers om buitenlands talent aan te trekken en te behouden.

Belangrijkste aspecten van dit speciale belastingregime voor expats

Het speciale belastingregime voor expats in Spanje is een speciaal belastingstelsel waardoor u op een vergelijkbare manier belast zou kunnen worden als niet-ingezetenen.

Dit betekent dat u onderworpen wordt aan lagere belastingtarieven dan normaal en er tevens alleen belast wordt op inkomsten gegenereerd in Spanje.

Getrapte vlaktaks

Het belangrijkste voordeel van dit fiscaal stelsel voor expats in Spanje is dat de algemene belastinggrondslag (die inkomsten uit arbeid, huurinkomsten, enzovoort omvat) wordt belast tegen een vast tarief.

Dit vaste belastingtarief betekent dat de eerste 600 000 euro aan inkomsten per jaar wordt belast tegen 24% en het overschot (wat u bovenop die eerste schijf van 600 000 euro per jaar verdient) wordt belast tegen 47%.

Opgelet:

 • Als dit speciaal fiscaal regime voor expats niet werd toegepast, zou dezelfde algemene belastinggrondslag worden belast tegen een progressief belastingtarief.
 • En dat tarief kan oplopen tot een afschuwelijke 54% voor alle inkomsten boven de 300 000 euro per jaar indien men in de regio Valencia woont.

Nuancering: Zoals u hieronder nog zult lezen in de voor- en nadelen van de wet Beckham, is dit fiscaal regime voor expats niet altijd de beste keuze...

Alleen inkomsten verkregen in Spanje worden belast

Een van de belangrijkste voordelen van het speciale belastingregime voor expats is dat alleen inkomsten verkregen in Spanje, d.w.z. inkomsten van Spaanse oorsprong, worden belast.

Er is slechts één uitzondering: Inkomsten uit arbeid. Met de reguliere Spaanse inkomstenbelasting zou uw gehele wereldwijde inkomen onderworpen zijn aan belastingheffing in Spanje.

Om onder het speciaal fiscaal stelsel voor expats te vallen, dient u een aanvraag in te dienen (zie hieronder voor meer info).

Van zodra het duidelijk is dat u een belastingplichtige wordt in Spanje, zijn er enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen.

In elk geval, voor Belgische en Nederlandse grootverdieners die overwegen om naar Spanje te verhuizen, biedt de Beckham-wet een aantrekkelijk belastingvoordeel.

Het kan een uitstekende kans zijn om uw belastingdruk te verminderen en tegelijkertijd te genieten en fiscaal luw te leven en wonen in het prachtige Spanje.

Of u nu een ondernemer, een succesvolle professional of een toekomstige zelfstandige in Spanje wordt of bent, deze Beckham wet kan u helpen om uw financiële doelen op optimale wijze te bereiken.

Voorwaarden van de wet Beckham

Profielen Van Mannen En Vrouwen In Allerlei Kleuren En Groottes

De regelgeving van de Beckham-wet (lokaal gekend als het Spaanse Régimen especial para trabajadores desplazados a territorio español) stelt dat bepaalde vereisten moeten worden voldaan om het speciale belastingregime toe te passen (het is niet voor iedereen).

Het eerste en belangrijkste is dat u de status van belastingplichtige in Spanje moet verkrijgen. Zodra duidelijk is dat u belastingplichtige wordt in Spanje, moeten er nog enkele andere vereisten worden voldaan.

Naast deze vereisten is het ook noodzakelijk om een formele aanvraag in te dienen waarbij u een reeks documenten moet verstrekken.

De Spaanse regelgeving is niet altijd duidelijk genoeg om met zekerheid te weten of aan de vereisten is voldaan (voor de Belgen onder de lezers klinkt dit bekend...), dus de Spaanse belastingautoriteiten publiceren regelmatig "bindende rulings en consultaties" die verduidelijken hoe de regelgeving moet worden geïnterpreteerd.

Vereiste van belastingresidentie in Spanje

Het eerste aspect dat moet worden geanalyseerd, is of u belastingplichtige en rijksinwoner wordt in Spanje. Maar waarom is dit belangrijk?

Omdat de Beckham-wet een optioneel regime is dat alleen beschikbaar is voor degenen die naar Spanje verhuizen om te werken en belastingplichtige worden in Spanje. 

Daarom heeft het alleen zin om over de Beckham-wet te praten als u belastingresident zou worden in Spanje.

Maar wat bepaalt of iemand als belastingresident in Spanje kan worden beschouwd? Wel, er zijn in drie manieren om de status als belastingplichtige van Spanje te krijgen:

Drie manieren om belastingplichtige van Spanje te worden

Elk land bepaalt zijn eigen manieren en regels om personen al dan niet als belastingplichtige te beschouwen.

In het geval van Spanje wordt dit gereguleerd door de Wet op de Inkomstenbelasting. Deze wet stelt dat er 3 verschillende manieren zijn waarop een individu de status van belastingresident in Spanje kan verkrijgen:

Via de 183-dagenregel

Een manier om belastingplichtige in Spanje te worden, is door meer dan 183 dagen in het kalenderjaar op Spaans grondgebied te verblijven.

Sporadische afwezigheden worden meegerekend om het verblijf op Spaans grondgebied te bepalen, tenzij de veronderstelde belastingplichtige zijn belastingresidentie in een ander land bewijst door middel van een certificaat van belastingresidentie in dat ander land.

Opmerking: In het geval van landen of gebieden die als belastingparadijzen worden aangemerkt, kan de Spaanse belastingdienst in het kader van een onderzoek bewijs vragen van uw verblijf in dat belastingparadijs gedurende een periode van 183 dagen binnen het kalenderjaar.

Enkel indien dat bewijs sluitend wordt verstrekt, zal de Spaanse belastingdienst u niet beschouwen als belastingplichtige.

Opgelet: Dit is een weetje en niet echt van toepassing op dit fiscaal stelsel, het doel van de Beckham wet is namelijk om effectief als belastingplichtige van Spanje beschouwd te worden.

Via de regel van het centrum van economische belangen

Een andere manier om belastingresident in Spanje te worden, is als u als belastingplichtige in Spanje het belangrijkste centrum of de basis van uw activiteiten of economische belangen heeft, direct of indirect.

Dit moet worden geïnterpreteerd als een vergelijking tussen Spanje en eventuele andere landen om uit te maken waar uw centrum van economische belangen is. 

Het standpunt van het Spaanse Economisch-Administratieve Hof in deze is dat de vergelijking land per land moet worden gemaakt.

Dat wil zeggen, niet Spanje versus de som van de rest van de wereld maar wel Spanje versus 1 ander land dat ook aanspraak meent te maken op de belastbare inkomsten van de belastingplichtige in kwestie.

Anderzijds lijkt de Spaanse Algemene Directie van Belastingen reeds te hebben gesuggereerd door middel van een bindende consultatie dat niet alleen inkomsten maar ook de locatie van activa (zoals Spaans onroerend goed als investering) of uitgaven op Spaans grondgebied in aanmerking kunnen worden genomen.

Via de regel van het centrum van vitale belangen

De laatste manier om als belastingplichtige in Spanje te worden beschouwd, is doordat uw echtgenoot/echtgenote en/of uw minderjarige kinderen in Spanje wonen.

In de praktijk kan u deze veronderstelling van de Spaanse fiscus wel weerleggen door het tegendeel te bewijzen.

Belangrijk weetje: Een individu kan als belastingresident van Spanje worden beschouwd als aan een van de drie bovengenoemde situaties wordt voldaan (het is voldoende als u voldoet aan een van de drie bovenstaande voorwaarden).

Bijzonderheden van de Beckham-wet

De regels vermeld in de vorige sectie zijn de algemene regels voor het verkrijgen van belastingresidentie in Spanje.

Echter, de speciale fiscale regeling voor expats in Spanje is alleen van toepassing als men belastingresidentie verkrijgt via de eerste manier, dat wil zeggen, door meer dan 183 dagen per kalenderjaar op Spaans grondgebied te verblijven.

De reden voor deze vereiste is dat dit fiscaal gunstregime voor expats specifiek bedoeld is voor degenen die daadwerkelijk naar Spanje verhuizen.

Daarom heeft de wetgever deze vereiste van minimaal 183 dagen per jaar specifiek opgenomen om misbruik te voorkomen.

Opgelet: De waarheid is dat dit kan leiden tot absurde situaties. Vooral wanneer iemand toch als belastingplichtige van Spanje wordt beschouwd via de tweede of derde optie (maar toch niet in aanmerking zou kunnen komen voor deze expatregeling omdat die persoon minder dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje is).

Dubbelbelastingverdragen

De vorige secties definieerden de Spaanse interne regels om te bepalen of iemand als belastingresident in Spanje kan worden beschouwd.

Maar in geval van grensoverschrijdende situaties (wat altijd het geval is met expats) kan het altijd gebeuren dat, volgens de interne regels van een ander land, die persoon ook als belastingresident van dat land wordt beschouwd.

In dergelijke gevallen zal het dubbelbelastingverdrag tussen beide landen de doorslag geven en bepalen welk land heffingsbevoegd is.

Een dubbelbelastingverdrag in deze context is een internationaal verdrag dat tussen Spanje en een ander land werd afgesloten en waarin, onder andere, de zogenaamde "tie-breaker" regels worden vastgesteld.

Deze regels dienen om te definiëren in welk van de twee landen u als belastingresident wordt beschouwd.

Deze "tie-breaker regels" komen alleen in het spel als u volgens de interne regels van elk van hen als belastingresident in beide landen wordt beschouwd.

Naast het bovenstaande stellen dubbelbelastingverdragen ook een reeks belastingafspraken op het vlak van heffingsbevoegdheid vast voor belastingplichtigen in een van de ondertekenende landen die inkomsten genereren in het andere land.

Vereiste van verhuizen naar Spanje om er te werken

Man Die Digitaal Document Met Regels En Vereisten Doorneemt Op Laptop

Een van de vereisten van de wet Beckham is dat de verhuizing naar Spanje plaatsvindt om werkredenen.

Deze vereiste lijkt op het eerste gezicht vrij eenvoudig maar is meestal het meest problematisch van allemaal!

Er zijn in wezen twee elementen die in overweging moeten worden genomen, mogelijke soorten werk en de verhuizing naar Spanje:

Mogelijke soorten werk

Het concept van verhuizen om te werken in Spanje in de context van deze speciale fiscale regeling voor expats wordt specifiek gedefinieerd in de regelgeving (net zoals de regels voor telewerken in Spanje ook in de regelgeving geïmplementeerd werden). 

Deze stelt verschillende situaties vast waarin men als een 'werkend' individu wordt beschouwd in Spanje:

Nieuwe Spaanse werkgelegenheid bij een entiteit geregistreerd bij de Spaanse belastingdienst

U zou in deze situatie zijn als u naar Spanje verhuist om een nieuwe arbeidsovereenkomst op te starten met een werkgever in Spanje.

Dit geldt voor alle soorten arbeidsrelaties, inclusief gewone, speciale relaties (bedrijfsmanagers, artiesten, gevangenen, havenarbeiders, etc.) of statutaire relaties (voornamelijk ambtenaren).

Opgelet: Speciale arbeidsrelaties van professionele sporters zijn uitgesloten (zij zijn uitdrukkelijk uitgesloten van deze fiscale gunstregeling voor expats).

Verhuis naar een Spaanse entiteit met behoud van de oorspronkelijke arbeidsrelatie

U zou in deze situatie verkeren als uw werkgever uit een ander land u naar Spanje verplaatst, zonder dat u door een ander bedrijf wordt aangenomen.

Met andere woorden, u zou hetzelfde arbeidscontract behouden dat u had (zonder rekening te houden met de bijbehorende wijzigingen om rekening te houden met de omstandigheden van de overdracht).

In dit geval en om aan de formele vereiste van Spanje te voldoen, heeft u een brief van uw werkgever nodig die uw transfer naar Spaans grondgebied beveelt.

Weetje: Uw werkgever moet zich registreren bij de Spaanse belastingdienst (maar een KMO of multinational die met expats werkt en ook actief is in Spanje weet dit).

Remote werker in Spanje voor een buitenlandse entiteit (Nieuw sinds 2023)

U zou in principe ook naar Spanje kunnen verhuizen en er uw buitenlandse werkgelegenheid behouden.

Dit zou het geval kunnen zijn als de werkactiviteit op afstand wordt uitgevoerd met behulp van technologische hulpmiddelen zoals een computer, laptop en een snelle internetverbinding.

Directeur worden van een entiteit in Spanje

U zou in deze situatie verkeren als u naar Spanje verhuist vanwege de verwerving van de status van directeur van een Spaans bedrijf.

Het bestuursorgaan van een bedrijf is uiteindelijk verantwoordelijk voor het beheer en de vertegenwoordiging van het bedrijf, in overeenstemming met de bepalingen van de Spaanse Vennootschapswet en de statuten van het bedrijf.

Dit orgaan kan bestaan uit een enkel lid (enige directeur) of een groep leden (raad van bestuur). In beide gevallen zou u directeur worden (het is geen arbeidsrelatie).

Weetje met betrekking tot het Spaanse bedrijf: Om aan de vereiste te voldoen, mag de vennootschap niet worden beschouwd als een vermogenshoudende entiteit ("entidad patrimonial") onder de voorwaarden voorzien in artikel 5, sectie 2, van de Spaanse wet Vennootschapsbelasting.

Beginnen met een ondernemersactiviteit (Nieuw sinds 2023)

De freelancing optie en zelfstandige worden in Spanje was tot voor kort volledig onverenigbaar met de wet Beckham.

Het Spaanse parlement keurde echter enkele wijzigingen van de Beckham-wet goed waarbij bepaalde gevallen van freelancing (die worden beschouwd als een echte ondernemersactiviteit) worden toegestaan.

Een ondernemersactiviteit wordt in deze context beschouwd als een die van een innovatieve aard is met een speciaal economisch belang voor Spanje.

Werken als een hooggekwalificeerde professionele freelancer die diensten verleent aan opkomende bedrijven (Nieuw sinds 2023)

Deze optie vereist in essentie drie dingen:

 • Werken als freelancer ("autónomo"),
 • Beschouwd worden Wals een hooggekwalificeerde professional, en 
 • Diensten verlenen aan opkomende bedrijven zoals bepaald in de relevante wet.
Werken als een freelancer die training, onderzoek, ontwikkeling en innovatie activiteiten uitvoert (Nieuw sinds 2023)

In dit geval moet het inkomen dat uit deze activiteit wordt verkregen, meer dan 40% van het totale bedrijfs-, professionele en arbeidsinkomen vertegenwoordigen.

De verhuizing naar Spanje

De wet Beckham regelgeving vereist dat de verhuizing naar Spanje plaatsvindt als gevolg van het nieuwe werk in Spanje.

De regelgeving zegt echter niet wanneer deze causale link wordt geacht te bestaan (dus het kan nodig zijn om bewijs te presenteren om de Spaanse belastingautoriteiten te overtuigen).

Een te lange periode tussen de twee momenten (verhuizen naar Spanje en beginnen met werken) kan een indicator zijn dat er geen dergelijke causale relatie is. En dan zal u geen toegang krijgen tot het fiscaal voordelig regime voor expats in Spanje.

Weetje: Er zijn verschillende soorten bewijs om causaliteit te bewijzen. Bijvoorbeeld:

 • Als de verhuis naar Spanje plaatsvond als gevolg van de aanvaarding van een jobaanbieding van een Spaans bedrijf, en er kan worden aangetoond dat de jobaanbieding werd ontvangen vóór de verhuis naar Spanje, dan is dat voldoende om de causale link te bewijzen.
 • En zelfs zonder een jobaanbieding maar als de job wel snel aanvangt, bijvoorbeeld een of twee weken na de verhuizing naar Spanje, zijn de kansen om de Spaanse belastingautoriteiten te overtuigen aanzienlijk hoog.

Zoals hierboven vermeld, is deze vereiste vaak het meest problematisch omdat de realiteit vaak complexer is dan wat in de regelgeving is voorzien.

Daarom vereist de toepassing van de regel soms het interpreteren van concepten en het betreden van het rijk van de subjectiviteit... Professionele begeleiding is zeker en vast welkom dus.

Vereiste van niet belastingplichtig te zijn geweest in Spanje gedurende de laatste 5 jaar

U moet niet alleen belastingresident worden in Spanje om van dit fiscaal voordelig stelsel voor expats te kunnen genieten. Het moet ook de eerste keer in 5 jaar tijd zijn dat u belastingresident wordt in Spanje.

Met andere woorden, het is niet mogelijk om van deze expatregeling te genieten als u in een van de laatste 5 jaar belastingresident in Spanje bent geweest.

Weetje:

 • Het feit dat u mogelijks belastingen hebt betaald als niet-resident in Spanje, d.w.z. onderworpen aan de Spaanse niet-resident inkomstenbelasting, is geen belemmering voor de aanvraag voor toegang tot het expatstelsel.
 • Dit is bijvoorbeeld het geval indien u onroerende inkomsten uit de verhuur van een pand hebt verdiend en daar belastingen hebt op betaald in Spanje. Dit vormt geen obstructie dus.

Vereiste van geen inkomen ontvangen via een vaste inrichting in Spanje

Het is onverenigbaar met het speciaal stelsel voor expats dat u inkomen ontvangt via een vaste inrichting gelegen in Spanje (behalve voor de hierboven genoemde gevallen).

Let op: Dit is niet hetzelfde als werken voor een vaste inrichting.

In dit opzicht is het vermeldenswaard dat de term "vaste inrichting" een vaste plaats van bedrijfsuitoefening betekent waar een geheel of een deel van een bedrijfsactiviteit wordt uitgevoerd. Met andere woorden, het is alsof u voor uzelf zaken doet.

Hoewel het vrij eenvoudig lijkt om te bepalen of er al dan niet een vaste inrichting is, is de waarheid dat de grenzen van het concept afhankelijk van het geval vaag kunnen worden.

Een website is bijvoorbeeld geen vaste inrichting en toch is het een geval waar experts vaak van mening over verschillen.

Als u geen activa in Spanje heeft en u geen inkomen (naast uw arbeidsinkomen) uit Spanje ontvangt, dan zou het geen probleem mogen zijn.

Tip: Laat een professional uw dossier analyseren indien u met diverse professionele zelfstandige inkomstenstromen zit...

Vereiste van het indienen van de juiste documentatie tijdens het aanvraagproces

Dit is niet een van de vereisten van de wet Beckham op zich maar het is essentieel om de aanvraag correct te voltooien.

Daarom raden we aan dat u ervoor zorgt dat alle noodzakelijke documentatie wordt ingediend en direct correct wordt verzameld en ingediend.

Hoe voldoen aan de vereisten van de Beckham-wet

Afhankelijk van uw omstandigheden kan de analyse om te bepalen of u aan alle vereisten van de Beckham-wet voldoet, relatief complex zijn.

Als u niet zeker weet of u aan alle vereisten voldoet en wilt dat uw zaak wordt beoordeeld door een advocaat, dan dient u niet te twijfelen en een geschikte Spaanse advocaat in te schakelen.

Voordelen van de wet Beckham

Hieronder zullen we de voordelen van de Beckham-wet in detail behandelen:

Twee vlakke belastingtarieven

Verschil Tussen Voor En Na Beckham Wet Op Vlak Van Fiscale Voordelen Voor Buitenlanders

Een van de voordelen van de Beckham-wet, misschien wel het belangrijkste voordeel, is dat inkomsten in de algemene belastinggrondslag (inkomsten uit arbeid, verhuren, etc.) worden belast tegen 2 vlakke tarieven.

Met andere woorden, de eerste 600 000 euro aan inkomen wordt belast aan 24% en het overschot boven dit bedrag aan 47%.

Moest deze speciale regeling niet van toepassing zijn, zouden dergelijke inkomens in de hoogste schijf belast worden aan meer dan 50%.

Het feit is dat deze twee vaste vlakke belastingtarieven gunstig zijn als het volume van het inkomen dat in de algemene belastinggrondslag is opgenomen hoog is, maar contraproductief als de belastbare inkomsten te laag zijn.

De reden is dat de normale Spaanse belastingtarieven zelfs 0% kunnen zijn voor belastingbetalers met een (heel) laag inkomen. Naarmate het inkomen groeit, groeien ook de belastingtarieven.

Met andere woorden, uw salaris moet voldoende hoog zijn met een totale fiscale druk van meer dan 24% om het speciale regime voor expats rekenkundig interessant te maken.

Het is niet eenvoudig om te zeggen waar het kantelpunt ligt tussen de twee fiscale regimes, onder andere omdat de belastingtarieven die van toepassing zijn deels afhankelijk zijn van elke autonome gemeenschap in Spanje. 

Ter info: Niet enkel de belastingtarieven maar ook de veiligheid is afhankelijk van de autonome gemeenschap in Spanje.

Ze worden gevormd door progressieve schijven op landelijk vlak en worden aangevuld door progressieve schijven op regionaal vlak.

Madrid heeft bijvoorbeeld andere regionale belastingtarieven dan Barcelona.

Maar om een algemeen idee te geven: Het kantelpunt ligt meestal tussen 55 000 en 60 000 euro aan jaarlijkse inkomsten (in de algemene belastinggrondslag).

Met andere woorden, het is over het algemeen beter om voor de gewone Spaanse personenbelasting te kiezen als u jaarlijkse salarisinkomsten ontvangt die lager liggen dan deze bedragen. En het speciaal regime voor expats zou beter zijn als uw jaarlijkse inkomsten hoger liggen dan deze bedragen.

Tip: Als u twijfelt, dan dient u uw specifieke situatie te simuleren aan de hand van de 2 situaties om te zien welke situatie de minste belastingen oplevert.

Naast de algemene belastinggrondslag is er ook zoiets als de spaarbelastinggrondslag in Spanje.

Deze omvat verschillende soorten inkomsten zoals dividenden, rente of vermogenswinsten verkregen uit de overdracht van activa (onroerend goed, aandelen, etc.).

Deze inkomsten worden belast tegen dezelfde tarieven, ongeacht of u nu gewoon belast wordt of onder het speciale stelsel voor expats valt. Met ander woorden, dit soort spaarinkomsten wordt progressief belast aan een belastingtarief van 19% tot 26% in Spanje.

Alleen inkomsten verkregen in Spanje worden belast

Alleen inkomsten met een Spaanse bron worden in Spaanse belast onder het speciaal stelsel voor expats, met uitzondering van inkomsten uit arbeid waarbij ook inkomsten uit arbeid verkregen in het buitenland in Spanje worden belast.

Als u de reguliere Spaanse inkomstenbelasting zou toepassen, zou u in Spanje belasting betalen over al uw wereldwijde inkomsten.

Precies een van de voordelen van de Beckham-wet is dat alleen lokaal inkomen wordt belast, dat wil zeggen, inkomen verkregen in Spanje. Dit is interessant voor renteniers met veel vermogen in het buitenland bijvoorbeeld.

Er is slechts één uitzondering op deze laatste regel, inkomsten uit arbeid. Met de speciale fiscale regeling voor expats in Spanje wordt uw wereldwijde arbeidsinkomen belast in Spanje.

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat u tweemaal inkomstenbelasting betaalt over hetzelfde inkomen (in het land waar u het inkomen genereert en in Spanje).

Dit komt omdat er een mechanisme is om dubbele belasting te voorkomen waarbij het bedrag van de in het buitenland betaalde belastingen, onder bepaalde omstandigheden, als belastingkrediet in Spanje kan worden gebruikt.

Het goede aan de unieke fiscale regeling voor expats is dat u in Spanje geen belasting hoeft te betalen over andere inkomsten die in het buitenland worden gegenereerd, zoals huurinkomsten, dividenden, rente, vermogenswinsten, enz.

U moet alleen belasting betalen over de inkomsten in het land waarin ze worden gegenereerd indien van toepassing maar in Spanje zijn dergelijke inkomsten vrijgesteld van personenbelasting.

Vermogensbelasting voor activa gelegen in Spanje

Een ander voordeel van de wet Beckham is dat u, indien van toepassing, alleen vermogensbelasting in Spanje moet betalen over activa die in Spanje zijn gelegen.

Als u onderworpen zou zijn aan de gewone Spaanse personenbelasting zoals elke andere belastingresident in Spanje, dan zou u, indien van toepassing, vermogensbelasting moeten betalen over al uw activa, ongeacht of ze in Spanje gelegen zijn of niet.

Zoals u weet, is de vermogensbelasting een belasting die wordt betaald over de netto waarde van uw activa (onroerend goed, aandelen, opties, trackers en andere effecten, geld op lopende rekeningen, levensverzekeringen, etc.).

Dit type belasting is niet zo wijdverspreid over de hele wereld maar Spanje is een van de landen waar een dergelijke vermogensbelasting wel degelijk bestaat.

Het is een progressieve belasting. Met andere woorden, hoe groter het vermogen, hoe hoger het belastingtarief.

Afhankelijk van de autonome gemeenschap waar uw domicilie gevestigd is, kan het belastingtarief van deze Spaanse vermogensbelasting oplopen tot 3,75%.

Bijkomend weetje en pluspunt voor de liefhebbers van discretie en privacy: Onder het speciale stelsel voor expats is er geen verplichting om het Formulier 720 in te dienen, een jaarlijkse informatieverklaring over activa in het buitenland die u bezit.

Dit heeft geen invloed op uw belastingdruk maar het is een van de voordelen van de Beckham-wet. Er is namelijk geen verplichting om de informatieve verklaring van activa in het buitenland in te dienen.

En dat is interessant voor vermogende personen die gesteld zijn op hun privacy en zo discreet mogelijk door het leven willen gaan.

Ter info: De Spaanse overheid introduceerde het Formulier 720 in 2012 in een poging om internationale belastingontduikingspraktijken te verminderen. Het formulier moet jaarlijks worden ingediend door alle belastingresidenten in Spanje die activa in het buitenland hebben (maar dus niet door diegenen die kunnen genieten van het speciaal stelsel voor expats onder de Beckham wet).

Voeg hieraan de aanzienlijke mate van detail die vereist is in het formulier en de aanzienlijke werklast die dit elk jaar oplevert en u begrijpt dat het tof is om dit niet elk jaar te moeten doen...

Nadelen van de wet Beckham

De Beckham-wet of het Speciale Belastingregime voor Expats heeft ook bepaalde nadelen ten opzichte van de normale standaard Spaanse Inkomstenbelasting.

In wat volgt hieronder zullen we de voornaamste nadelen van de Beckham-wet bespreken:

Twee vlakke belastingtarieven

De twee vlakke belastingtarieven verschijnen in beide secties, in de voordelen (zie sectie hierboven) en hier onder de nadelen.

Dit komt omdat, zoals hierboven vermeld, de toepasselijke belastingtarieven afhankelijk zijn van het ontvangen inkomen.

Daarom is in sommige gevallen het stelsel voor expats beter en in andere gevallen de normale Spaanse inkomstenbelasting. 

Indien u geen al te hoog salaris verdient, bent u beter af met de normale inkomstenbelasting. Want op een jaarinkomen van bijvoorbeeld 12 000 euro zal u minder belastingen betalen in de normale personenbelasting dan de 24% vlaktaks die u dient te betalen onder het speciale regime voor expats.

Beperking van belastingvoordelen

Er is nog een nadeel van belast worden als een niet-resident onder het speciale regime voor expats.

Belast worden als een niet-resident impliceert dat de belastinggrondslag wordt berekend in overeenstemming met de Wet op de Inkomstenbelasting voor Niet-Residenten in plaats van de standaard regels van de Spaanse personenbelasting.

Als gevolg hiervan zijn niet alle belastingvoordelen die voorzien zijn voor reguliere belastingbetalers van toepassing.

In Spanje zijn er relatief veel belastingvoordelen, afhankelijk van de omstandigheden van de belastingbetaler.

Hieronder volgt een lijst van enkele van enkele van de bekendste belastingvoordelen die alleen gelden voor normale Spaanse belastingbetalers:

 • Vrijstelling van het verondersteld onroerend inkomen toegeschreven aan uw permanente woonplaats (als u er zelf de eigenaar van bent);
 • Belastingvoordelen als u samen met minderjarige kinderen en/of oudere ouders woont,
 • Belastingverlichtingen als u inkomsten uit woningverhuur ontvangt,
 • Belastingaftrek in geval van een fysieke of mentale handicap, enzovoort.

Er zijn enkele Dubbele Belastingverdragen (afhankelijk van het land) die niet compatibel zijn met de SETR

Een dubbelbelastingverdrag is een verdrag dat is ondertekend tussen twee landen (in deze context tussen Spanje en een ander land) dat enkele regels vaststelt om dubbele belastingheffing te vermijden of te verminderen (belasting op hetzelfde inkomen in beide landen).

De speciale fiscale regeling voor expats in Spanje stelt u in staat om een Certificaat van Belastingresidentie in Spanje aan te vragen. Dit document stelt u in staat om in andere landen te bewijzen dat u een belastingresident in Spanje bent.

In feite heeft u dit certificaat nodig om de belastingvoordelen aan te vragen die in een specifiek dubbelbelastingverdrag zijn voorzien.

Echter, sommige dubbelbelastingverdragen sluiten specifiek de toepassing van hun bepalingen uit wanneer de belastingbetaler de speciale regeling voor expats in Spanje toepast.

Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben, afhankelijk van uw omstandigheden (welk type inkomen u ontvangt en waar u het genereert), en in het ergste geval kan het zijn dat u tweemaal belasting betaalt over hetzelfde inkomen.

Dit moet daarom op een case-by-case basis worden geanalyseerd door een internationaal fiscaal expert om de concrete gevolgen correct in te schatten en te bepalen.

Al het inkomen uit arbeid wordt belast in Spanje zonder de mogelijkheid om het belastingvoordeel toe te passen

Een van de voordelen van de normale personenbelasting in Spanje is dat, als aan een reeks eisen wordt voldaan, inkomsten uit arbeid die in het buitenland worden verkregen (bijvoorbeeld omdat u een maand naar een ander land wordt uitgezonden) in Spanje belastingvrij kunnen zijn.

De eisen zijn wel vrij strikt. Bijvoorbeeld, het werk wordt uitgevoerd voor een buitenlands bedrijf, er is een equivalente personenbelasting in dat land betaald en het werk werd daadwerkelijk in het buitenland uitgevoerd, enz.

Echter, deze mogelijkheid tot vrijstelling in Spanje voor buitenlandse inkomsten uit arbeid bestaat niet direct als de speciale regeling voor expats in Spanje wordt toegepast.

Hoe ervoor zorgen dat de Beckham-wet voordeliger is dan de reguliere Inkomstenbelasting

Afhankelijk van uw omstandigheden kan de analyse om te bepalen of de speciale regeling voor expats voordeliger is dan de normale personenbelasting in Spanje relatief complex zijn.

Als u niet zeker weet of u aan alle vereisten voldoet en wilt dat uw zaak wordt beoordeeld door een advocaat, dan dient u een professional in te schakelen.

De Beckham-wet biedt duidelijk een aantal aantrekkelijke voordelen voor mensen met een hoog inkomen die overwegen om naar Spanje te verhuizen.

Het is echter belangrijk om een grondige analyse te maken van de individuele omstandigheden om te bepalen of de Beckham-wet of de reguliere Inkomstenbelasting voordeliger is.

Dit betekent dus ook zwart op wit uitrekenen wat de fiscale druk is via beide stelsels en dan vergelijken wat de meest interessante piste is.

Hoe de toepassing van de Beckham-wet aanvragen?

Overzicht Van Applicatiedocument Met Stappen Verschillende Mappen En Taken Om In Aanmerking Te Komen

Zodra u heeft besloten dat u de wet Beckham (ook gekend als het Speciale Belastingregime voor Expats wilt toepassen), is de volgende stap om hiervoor een aanvraag in te dienen.

De aanvraag vereist het naleven van deadlines, het verzamelen van documentatie, het invullen van verschillende officiële formulieren, misschien zelfs het reageren op informatieverzoeken van de belastingautoriteiten, enz.

Hieronder vindt u alles wat u moet weten over hoe u de Beckham-wet op een correcte wijze kunt aanvragen.

Spaanse fiscus contacteren

Om de toepassing van de wet Beckham aan te vragen, moet u een aanvraag indienen bij de Spaanse Belastingdienst.

Deze aanvraag dient om formeel het toepassen van het speciale regime aan te vragen, evenals om alle documentatie te verstrekken die rechtvaardigt dat aan alle vereisten is voldaan.

Daarom is het belangrijk om deze aanvraag correct in te dienen (anders wordt uw aanvraag voor de toepassing van het regime sowieso geweigerd).

Deadline voor de aanvraag: 6 maanden

Om de toepassing van de wet Beckham aan te vragen, moet u de aanvraag bij de Spaanse belastingautoriteiten indienen binnen een maximale termijn van zes maanden vanaf de datum van aanvang van de activiteit die is geregistreerd bij de Sociale Zekerheid in Spanje of in de documentatie die het behoud van de buitenlandse Sociale Zekerheidswetgeving toestaat.

Het gaat niet alleen om hoe de Beckham-wet aan te vragen, maar ook om wanneer dit te doen.

Dit is absoluut cruciaal want na die periode van zes maanden kunt u het speciale stelsel voor expats in Spanje niet meer aanvragen.

Voorwaarde: Registratie bij de Spaanse Belastingdienst

Voordat u begint met uw aanvraag, moet u geregistreerd zijn in het Spaanse Register van Belastingplichtigen.

Dit is een register, beheerd door de Spaanse Belastingdienst, waarin elke natuurlijke of rechtspersoon die te maken heeft met de Spaanse belastingautoriteiten zich moet registreren.

Om u te registreren in het Spaanse register van belastingbetalers, moet u een Formulier 030 (‘Modelo 030’ in het Spaans) indienen. U kunt het Formulier 030 persoonlijk indienen bij het Belastingkantoor of online, in welk geval u een elektronisch certificaat nodig heeft.

De aanvraag zelf

Het moeilijkste deel van het aanvraagproces voor de toepassing van de wet Beckham is het verzamelen en voorbereiden van de ondersteunende documentatie.

Dergelijke documentatie zal afhangen van uw specifieke omstandigheden dus het is niet eenvoudig om een exhaustieve lijst te maken van alle benodigde documenten.

Wat we u wel kunnen vertellen is dat sommige van de documenten moeten worden uitgegeven door derden (inclusief officiële instellingen) en anderen kunnen worden voorbereid door uzelf of uw toekomstige werkgever.

Daarnaast moet u mogelijk de causale link tussen uw verhuizing naar Spanje en uw nieuwe baan bewijzen. De ondersteunende documentatie om dit te bewijzen hangt natuurlijk af van elk specifiek geval.

Het laatste document dat u moet voorbereiden is het officiële formulier dat nodig is om het speciale regime voor expats aan te vragen.

Zodra u alle documenten klaar heeft, moet u het officiële formulier samen met alle ondersteunende documentatie indienen bij de belastingautoriteiten in Spanje.

De aanvraag kan alleen online worden ingediend, wat betekent dat u een elektronisch certificaat nodig heeft om uw identiteit te bewijzen.

De beslissing van de Spaanse belastingautoriteiten

De toepassing van de wet Beckham wordt niet automatisch toegepast na de indiening van de aanvraag, maar moet uitdrukkelijk worden geautoriseerd door de belastingautoriteiten in Spanje nadat zij hebben geverifieerd dat aan alle vereisten is voldaan.

In dit verificatieproces geloven de belastingautoriteiten soms dat de verstrekte ondersteunende documentatie onvoldoende is en vragen ze om verdere verduidelijking of documentatie. Als dit het geval is, heeft u slechts een paar dagen om te antwoorden. Kort op de bal spelen is de boodschap met andere woorden.

Aan het einde van het proces moeten de belastingautoriteiten beslissen of ze de aanvraag goedkeuren of afwijzen.

De beslissing nemen kan meer of minder tijd vergen afhankelijk van uw omstandigheden:

 • Werklast van het kantoor van de Belastingdienst dat verantwoordelijk is voor het dossier,
 • of u al dan niet geregistreerd bent in de Dienst voor Elektronische Notificaties,
 • levertijd van het postkantoor van uw woonplaats, enz..

Hulp bij het aanvraagproces

Zoals vermeld in de vorige secties, kan het aanvraagproces relatief complex zijn.

In het geval dat u niet zeker weet hoe u de Beckham-wet moet aanvragen, en u wilt dat een advocaat u helpt bij het proces, dan dient u niet te twijfelen. Betaal een professional, het zal u gemoedsrust en een hoge kans op succes opleveren!

Het aanvragen van de Beckham-wet kan een complex proces zijn maar met de juiste begeleiding en voorbereiding kan het.

Bovendien kan het een zeer voordelige optie zijn voor mensen met een hoog inkomen die overwegen om naar Spanje te verhuizen en tevens op zoek zijn naar aantrekkelijke immobiliën in Spanje om een uniek stekje op te bouwen.

(Maar ook voor investeerders zijn er goede redenen waarom te beleggen in Spaans vastgoed.)

Wet Beckham: Conclusie

De wet Beckham, of het Speciale Belastingregime voor Expats in Spanje, biedt een unieke fiscale kans voor grootverdieners uit België en Nederland die overwegen om naar Spanje te verhuizen.

Deze wet, vernoemd naar de beroemde voetballer David Beckham die er als een van de eersten van profiteerde, biedt aanzienlijke belastingvoordelen die zeker het overwegen waard zijn.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de toepassing van de Beckham-wet niet voor iedereen geschikt is. 

Hoewel de voordelen aanzienlijk kunnen zijn, zoals 2 getrapte vlakke belastingtarieven en alleen belasting betalen over in Spanje verkregen inkomsten, zijn er ook nadelen en beperkingen aan verbonden.

Het is daarom essentieel om een grondige analyse te maken van uw individuele omstandigheden en te overwegen om degelijk professioneel advies in te winnen.

Het aanvragen van de fiscale voordelen onder de Beckham-wet kan een complex proces zijn. Maar met de juiste begeleiding en voorbereiding kan het een zeer voordelige optie zijn.

Het is een kans om te profiteren van een gunstig belastingklimaat terwijl u geniet van het leven in een land dat bekend staat om zijn cultuur, toffe sfeer, ontspannen mensen, prachtige natuur, lage levenskost en de hoge levenskwaliteit.

Als u goed uw boterham verdient in België of Nederland en overweegt om naar Spanje te verhuizen, dan is de Beckham-wet zeker iets om in overweging te nemen.

Het kan een gamechanger zijn voor uw financiële en fiscale planning en deze regeling kan de doorslag geven in uw beslissing om al dan niet de stap naar Spanje als verhuisbestemming te zetten.

In een wereld waar belastingwetten en -regels voortdurend veranderen, biedt de wet Beckham een uniek perspectief op belastingplanning voor expats.

Het is een voorbeeld van hoe een land zijn belastingwetgeving kan aanpassen om bepaalde groepen aan te trekken en het is een herinnering aan hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van de belastingwetgeving in het land waar u overweegt te gaan wonen.

De wet Beckham kan de sleutel zijn tot een financieel voordelig leven als goed verdienende expat onder de Spaanse zon!

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!