• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Vlaams-Brabant als investeringslocatie voor onroerend goed: Voordelen toegelicht

Vlaams-Brabant als investeringslocatie voor onroerend goed: Voordelen toegelicht

min leestijd

vlag van vlaams-brabant interessante investeringslocatie voor vastgoedbeleggers

In een wereld waarin economische stabiliteit en zekerheid zelden gegarandeerd zijn, groeit de aantrekkingskracht van beleggen in onroerend goed in Vlaams-Brabant gestaag.

De unieke combinatie van tastbaarheid, waardegroei en huurinkomsten zorgt ervoor dat onroerend goed een aantrekkelijke keuze blijft voor zowel beginnende als ervaren beleggers.

Maar waar moet u als Vlaming, Brusselaar of Waal investeren voor de beste rendementen in België?

Laat ons u meenemen naar Vlaams-Brabant, een regio die zowel nationaal als internationaal steeds meer wordt erkend voor haar bloeiende vastgoedmarkt.

Vlaams-Brabant als locatie voor een opbrengsteigendom: Inleiding

Of u nu een doorgewinterde belegger bent die uw beleggingsportefeuille wilt diversifiëren, of een nieuwkomer op zoek naar uw eerste investeringskans, het maakt niet uit.

We hopen in eerste instantie dat u in dit artikel enkele waardevolle inzichten zult vinden.

Beleggen in onroerend goed in Vlaams-Brabant kan uw weg naar financieel succes verder versterken dus laten we van start gaan met een animatiefilm over Vlaams-Brabant...

Animatievideo over Vlaams-Brabant

Waarom zou u beleggen in Vlaams-Brabant?

De groei van de vastgoedmarkt in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is een regio in volle groei, zowel op economisch als demografisch vlak.

Met een toenemend aantal inwoners en bedrijven die zich hier vestigen, neemt de vraag naar degelijk onroerend goed gestaag toe.

Het resultaat is een lokale vastgoedmarkt die zowel veerkrachtig als dynamisch is en die beleggers bovendien aantrekkelijke rendementen biedt.

Unieke voordelen van investeringen in Vlaams-Brabant

Maar wat maakt Vlaams-Brabant nu echt uniek ten opzichte van andere regio's en Vlaamse provincies?

Ten eerste is er de strategische locatie. Gelegen in het hart van België en dicht bij de hoofdstad Brussel, geniet Vlaams-Brabant van uitstekende verbindingen met andere delen van België en met Europa.

Opgelet: Tegelijkertijd is Vlaams-Brabant een enorm groene en mooie provincie. Bekijk de onderstaande dronevideo met magnifieke beelden van Leefdaal, Tervuren en Leuven voor een impressie:

Op dit moment wonen er een kleine 1 175 000 inwoners in Vlaams-Brabant, wat een kleine 18% van de totale Vlaamse bevolking vertegenwoordigt!

Ten tweede biedt de diversiteit van het vastgoedaanbod in Vlaams-Brabant iets voor elke belegger. Of u nu geïnteresseerd bent in residentiële, commerciële of industriële eigendommen, u vindt hier een interessant en breed scala aan opties.

Groene provincie met talloze mogelijkheden om te ontspannen

Vlaams-Brabant is een groene provincie waar er nog enorm veel groene ruimte is in vergelijking met andere provincies.

De volgende korte video's geven een eerste impressie van waarom het hier zo tof en aangenaam wonen is...

Video over de Brabantse wouden

Video over vrijetijdsbeleving in Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant heeft een enorm ruim aanbod aan sport en recreatie, ook in de goed onderhouden en aantrekkelijke provinciedomeinen:

Interessante demografische trends in Vlaams-Brabant

Snelst groeiende Vlaamse provincie: STUDIE

Onder de titel "Bevolking in Vlaams-Brabant. Over groei en migraties" werd er een nieuwe studie gepubliceerd op 14 december 2022, waarin de demografische trends van de Vlaams-Brabantse provincie worden belicht.

Het onderzoek toont aan dat Vlaams-Brabant de meest groeiende en jongste provincie van Vlaanderen is.

vlaams-brabant grafische weergave van bevolkingsgroei tussen 1990 en het heden

Bron: Bevolking in Vlaams-Brabant. Over groei en migraties

Met een gemiddelde jaarlijkse bevolkingstoename van 6 614 inwoners, wordt deze groei grotendeels gedreven door migratie uit Brussel, hoofdzakelijk bestaande uit jonge gezinnen.

Dit feit verklaart de relatief jonge gemiddelde leeftijd van de provincie en leidt tot een toenemende diversiteit van de bevolking.

Echter, de provincie toont een heterogeen beeld: een dichtbevolkte Vlaamse Rand en Leuven contrasteren met een lagere bevolkingsdichtheid in andere regio's.

grafische weergave van jaarlijkse bevolkingsgroei van vlaams brabant vanuit brussels hoofdstedelijk gewest

Bron: Bevolking in Vlaams-Brabant. Over groei en migraties

Grote en jonge gezinnen concentreren zich in de rand, terwijl oudere inwoners en een trend naar kleinere gezinnen vooral waarneembaar zijn in het Pajottenland en het Hageland.

Analisten benadrukken het dynamische karakter van de regio, dat gedeeltelijk te danken is aan de jonge en diverse bevolking.

De snelgroeiende bevolking van Vlaams-Brabant toont in elk geval aan dat veel mensen Vlaams-Brabant beschouwen als een aantrekkelijke plaats om te wonen.

De provincie Vlaams-Brabant wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen die een snelle bevolkingsgroei en verhuisbewegingen vanuit Brussel met zich meebrengen.

migratiestromen van en naar vlaams brabant gedurende laatste 5 jaar

Bron: Bevolking in Vlaams-Brabant. Over groei en migraties

Conclusies van de studie:

 • Vlaams-Brabant is de snelst groeiende en jongste provincie in Vlaanderen.
 • Het grootste deel van deze groei wordt veroorzaakt door migratie vanuit Brussel, met name jonge gezinnen, wat de gemiddeld jonge leeftijd van de provincie verklaart.
 • Ondanks de bevolkingsgroei is de migratie uit het buitenland naar Vlaams-Brabant, in vergelijking met het Vlaams Gewest, relatief klein.
 • Al deze ontwikkelingen leiden tot een stijgende diversiteit en een verandering in het gezinslandschap in Vlaams-Brabant. Het onderzoek belicht ook dat de verhuizers voornamelijk jong zijn, terwijl de 55-plussers niet vaak verhuizen.

Interessante groeiende markt voor vastgoedbeleggers

Deze demografische trends in Vlaams-Brabant (continue stijgende bevolking op jaarbasis) bieden enkele boeiende inzichten die voor vastgoedbeleggers bijzonder waardevol kunnen zijn...

 1. Bevolkingsgroei: De gestage groei van de bevolking in Vlaams-Brabant suggereert een blijvende en mogelijk toenemende vraag naar kwalitatief hoogstaande en energie-efficiënte woningen en andere soorten onroerend goed. Dit is een positief teken voor particuliere beleggers die zoeken naar regio's met een sterke en duurzame vraag...
 2. Migratie van jonge gezinnen: De migratie van jonge gezinnen uit Brussel naar Vlaams-Brabant impliceert een specifieke vraag naar gezinsvriendelijke woningen. Dit kan investeerders de mogelijkheid geven om zich op dit specifieke segment van de markt te richten.
 3. Diversiteit van de bevolking: De toenemende diversiteit van de bevolking kan leiden tot een gevarieerde vraag naar verschillende soorten vastgoed, wat kansen biedt voor een gediversifieerde investeringsportefeuille.
 4. Demografische verschillen binnen de provincie: De verschillende demografische trends in verschillende delen van de provincie Vlaams-Brabant - zoals de concentratie van jonge gezinnen in de rand en oudere inwoners in het Pajottenland en het Hageland - kunnen investeerders de mogelijkheid bieden om strategieën te differentiëren en te richten op specifieke marktsegmenten.
 5. Stabiele vraag naar huurwoningen: De relatief kleine omvang van migratie uit het buitenland suggereert een stabiele en groeiende lokale markt voor huurwoningen. Dit kan bijzonder interessant zijn voor beleggers die geïnteresseerd zijn in de huurmarkt.

Over het algemeen geven deze demografische trends aan dat Vlaams-Brabant een dynamische en groeiende markt is voor vastgoedbeleggingen.

Het biedt mogelijkheden voor beleggers om te diversifiëren, hun portefeuille aan te passen aan specifieke marktbehoeften en te profiteren van een stabiele en groeiende lokale vraag naar degelijk, modern vastgoed om in te wonen.

Potentiële waardestijgingen van onroerend goed op middellange termijn

man houdt rode stijgende grafiek vast op blauw presentatiebord symbool voor mogelijke waardestijging van vastgoed in vlaams-brabant

Zoals hierboven uiteengezet, liet de provincie Vlaams-Brabant de voorbije dertig jaar een gestage bevolkingsgroei optekenen.

Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals een hoge levenskwaliteit, goede werkgelegenheidsmogelijkheden en uitstekende onderwijsinstellingen.

Deze aanhoudende bevolkingsgroei zorgt voor een stabiele en toenemende vraag naar huurwoningen.

Ten eerste zorgt een groeiende bevolking van nature voor een hogere vraag naar kwaliteitsvolle huisvesting te koop en te huur in Vlaams-Brabant.

Dit wordt nog versterkt door de huidige trend waarbij mensen later in hun leven een huis kopen, wat resulteert in een langere periode waarin ze geneigd zijn te huren.

Daarnaast draagt de groeiende diversiteit van de bevolking ook bij aan de vraag naar huurwoningen. Nieuwkomers, zowel van binnen als buiten België, zoeken vaak eerst naar huurwoningen wanneer ze zich in een nieuwe regio vestigen.

Ook voor studenten, senioren en gescheiden individuen zijn huurwoningen vaak een aantrekkelijke optie.

Tenslotte speelt ook de economische situatie een rol. Vlaams-Brabant, met zijn diverse economie en sterke werkgelegenheidsgraad, trekt mensen aan die op zoek zijn naar een job met toekomstperspectieven.

Deze mensen hebben vaak behoefte aan huurwoningen, zowel op de korte als op de middellange tot lange termijn.

Kortom, het investeren in opbrengsteigendommen in Vlaams-Brabant lijkt een verstandige zet gezien de stabiele en groeiende vraag en de groeiende bevolking.

De vastgoedmarkt in Vlaams-Brabant biedt investeerders met andere woorden de kans om te profiteren van zowel de huidige huurinkomsten als van een potentiële waardestijging van het onroerend goed op de lange termijn.

Economische kracht van Vlaams-Brabant: Bedrijvenzones, werkgevers en transportmogelijkheden

man die stijgende grafieken aanraakt symbool voor economisch weefsel van vlaams-brabant

De provincie Vlaams-Brabant, gelegen in het hart van België, is een economisch dynamische provincie met een verscheidenheid aan bedrijven, industrieën, transportnetwerken en werkgelegenheidsmogelijkheden.

Hieronder volgt een overzicht van enkele belangrijke aspecten van het economisch landschap in Vlaams-Brabant.

Economisch weefsel van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant heeft een divers economisch landschap met een sterke vertegenwoordiging in sectoren zoals technologie, gezondheidszorg, voedingsindustrie, detailhandel en dienstverlening.

De provincie is ook een belangrijk centrum voor onderzoek en ontwikkeling, dankzij de aanwezigheid van talrijke universiteiten en hogescholen, waaronder de Katholieke Universiteit Leuven, een van de oudste en meest gerespecteerde universiteiten in Europa.

In deze streek bevinden zich tal van onderzoeksinstellingen, waaronder in het wereldbekende IMEC met het hoofdkantoor in Leuven.

Bloeiende bedrijvenzones

Er zijn verschillende belangrijke bedrijvenzones in Vlaams-Brabant gevestigd.

Deze omvatten onder andere het Researchpark Zellik, een hotspot voor starters, spin-off's, en bedrijven in de research, digitale en media-industrie, en het Haasrode Research-Park, een belangrijk centrum voor technologiebedrijven.

Daarnaast zijn er vele gewone bedrijvenparken en industrieterreinen in Vlaams-Brabant, waar diverse lokale en internationale bedrijven zijn gevestigd.

Belangrijkste werkgevers in provincie Vlaams-Brabant

Enkele van de grootste werkgevers in Vlaams-Brabant zijn multinationale bedrijven zoals UCB (farmaceutica), Cisco Systems (ondernemingssoftware), AB InBev (drankenindustrie), Oracle (ondernemingssoftware), IMEC (onderzoek en ontwikkeling), Siemens (technologie), enzovoort.

Daarnaast zijn er ook talrijke middelgrote en kleine bedrijven aanwezig die een belangrijke rol spelen in de lokale economie van Vlaams-Brabant.

Dit is natuurlijk allemaal heel positief voor de werkgelegenheid, wat ook meer en meer mensen aantrekt naar de regio. En dit biedt opportuniteiten om er in een opbrengsteigendom voor verhuur te beleggen...

Invalswegen en transportmogelijkheden

Vlaams-Brabant heeft een uitstekend transportnetwerk, wat bijdraagt aan de economische vitaliteit van de provincie.

De E40 en E314 snelwegen bieden gemakkelijke toegang tot andere delen van België en Europa.

Daarnaast is er een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, met talrijke bus- en treinverbindingen. De provincie is ook de thuisbasis van de nationale luchthaven van België, Brussels Airport, wat zorgt voor uitstekende internationale connectiviteit.

De bovenstaande economische inzichten onderstrepen de dynamiek en diversiteit van Vlaams-Brabant als een uitstekende locatie voor wonen, werken en investeren.

De sterke lokale economie en de brede waaier aan werkgelegenheids- en transportmogelijkheden maken het een aantrekkelijke keuze voor zowel individuen als bedrijven.

Specifieke stad in de kijker: Aarschot

Met zijn rijke geschiedenis, culturele allure en groeiende economie, biedt onder andere de stad Aarschot aantrekkelijke kansen voor vastgoedbeleggers.

In wat volgt, zullen we de voordelen benadrukken van beleggen in onroerend goed in Vlaams-Brabant, met een speciale focus op Aarschot.

We zullen ook de bloeiende niche van premium zorgflats in Aarschot belichten, een innovatieve vastgoedbeleggingsmogelijkheid die de toekomst van de lokale markt mee vormgeeft.

Waarom Aarschot een toplocatie is voor vastgoedbeleggingen

Binnen Vlaams-Brabant springt Aarschot eruit als stad met een bijzonder aantrekkelijk aanbod voor vastgoedinvesteerders.

Met zijn rijke historische erfgoed, groeiende economie en sterke gemeenschap is Aarschot een plaats waar mensen graag wonen en werken, wat het wel degelijk heel aantrekkelijk maakt voor beleggers.

Specifiek vastgoed te koop in Aarschot: Kansen

Bovendien herbergt Aarschot een aantal specifieke vastgoedkansen die het vermelden waard zijn.

Van traditionele woningen tot moderne appartementen voor verhuur, van commerciële panden tot industriële gebouwen, Aarschot heeft een brede waaier aan opties voor elke belegger.

Een van de meest opmerkelijke trends in de Aarschotse vastgoedmarkt is echter de opkomst van zorgflats als een aantrekkelijke beleggingsoptie. Laten we deze ontwikkeling nader bekijken...

De opkomst van zorgflats in Aarschot

Wat zijn zorgflats en waarom ze een slimme belegging zijn

jongeman links jongedame rechts denken allebei na en krijgen slim inzicht qua vastgoedbelegging

Zorgflats, vroeger ook serviceflats of assistentiewoningen genoemd, zijn speciaal ontworpen om een comfortabele en veilige woonomgeving te bieden voor senioren die zelfstandig willen blijven, maar tegelijkertijd direct toegang willen hebben tot zorg en ondersteuning wanneer ze die nodig hebben.

Investeren in zorgflats is slim om verschillende redenen:

 • Ten eerste is er de groeiende vraag. Met een vergrijzende bevolking in België en in heel Europa, neemt de vraag naar dit soort gespecialiseerde woningen toe. Het is kwestie van moderne unit te vinden die toegang kan bieden tot dienstverlening van hoge kwaliteit.
 • Bovendien bieden zorgflats vaak een stabiel rendement in de vorm van huurinkomsten, wat ze tot een betrouwbare belegging maakt.

In Aarschot spelen zorgflats een steeds belangrijkere rol in de lokale vastgoedmarkt.

Door de toegenomen aandacht voor de behoeften en het welzijn van senioren, worden zorgflats er in toenemende mate gezien als een waardevolle en noodzakelijke aanvulling op het lokale woningaanbod.

Voordelen van beleggen in serviceflats in Aarschot

Investeren in zorgflats in Aarschot biedt een aantal specifieke voordelen.

De stad heeft een hoge levensstandaard en een sterke gemeenschap, wat aantrekkelijk is voor senioren. Alles wat ze nodig hebben, is vlak in de buurt.

Bovendien heeft Aarschot een proactief beleid ten aanzien van seniorenhuisvesting, waardoor het een ideale locatie is voor investeringen in zorgflats.

Serviceflats te koop in Aarschot: Aanbieding

Bekijk de aanbieding Zorgflats te koop in Aarschot met een Netto Netto rendement van 3,75% per jaar.

Hoe beginnen met beleggen in onroerend goed in Vlaams-Brabant?

close-up foto van groene en rode opbrengsteigendommen op euro bankbiljetten vastgoedbeleggingen in aarschot

Eerste stappen naar uw belegging in onroerend goed

Als u overweegt te investeren in onroerend goed in Vlaams-Brabant of Aarschot, is het belangrijk om een weloverwogen en goed geïnformeerd besluit te nemen.

Begin met het onderzoeken van de lokale markt, het begrijpen van de trends en het beoordelen van de beschikbare opties.

Ga in detail samen met de vertegenwoordiger van het project in kwestie en ga zeker en vast ter plaatse kijken.

Zo kunt u zelf de afwerkingsgraad vaststellen, de ligging, het geluid, de parkeermogelijkheden, enzovoort.

Belangrijke overwegingen bij de aankoop van vastgoed

Bij de aankoop van onroerend goed moet u rekening houden met verschillende factoren, zoals de locatie, de staat van het pand, het potentieel voor waardevermeerdering en de mogelijkheid om huurinkomsten te genereren.

U moet ook rekening houden met uw persoonlijke financiële situatie en doelen. Het kan in elk geval bijzonder nuttig zijn om professioneel advies in te winnen om u te helpen bij uw besluitvormingsproces.

Beleggen in vastgoed in Vlaams-Brabant: Conclusie

Beleggen in onroerend goed in Vlaams-Brabant biedt talrijke voordelen.

Dankzij de groeiende economie, de strategische locatie en de diversiteit van het vastgoedaanbod, heeft Vlaams-Brabant een reputatie opgebouwd als een sterke en aantrekkelijke markt voor vastgoedbeleggers.

Aarschot, met zijn unieke kansen zoals zorgflats, biedt beleggers bijvoorbeeld de mogelijkheid om te profiteren van specifieke markttrends en om een positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap.

Of u nu een ervaren belegger bent die uw beleggingsportefeuille wilt diversifiëren, of een beginner die uw eerste stappen in de vastgoedwereld zet, beleggen in onroerend goed in Vlaams-Brabant en in Aarschot kan een belangrijke rol spelen om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

We hopen dat dit artikel u heeft voorzien van enkele waardevolle inzichten en nuttige informatie over de voordelen van beleggen in onroerend goed in Vlaams-Brabant.

Tot slot nog een laatste tip: Overweeg uw opties zorgvuldig zodat u een vastgoedinvestering kunt kiezen die past bij uw financiële doelen en die bijdraagt aan uw succes op de lange termijn. Veel succes!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *