• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Verhuizen naar Spanje: Cruciale weetjes voor een soepele transitie

Verhuizen naar Spanje: Cruciale weetjes voor een soepele transitie

min leestijd

Opschrift Welkom In Spanje Geschreven Met Wit Krijt Op Zwart Schoolbord Concept Verhuizen Naar Spanje

Heeft u ooit al gedroomd van verhuizen naar Spanje en heerlijk wakker worden met het zachte geruis van de Middellandse Zee, een ontbijt met versgeperst sinaasappelsap en zonnige dagen die elkaar opvolgen aan de lopende band? Spanje als uw nieuwe thuis kan dit en meer mogelijk maken!

Maar het is natuurlijk ook een avontuur vol uitdagingen en nuances.

Op deze pagina over verhuizen naar Spanje hebben we alle essentiële informatie verzameld die u nodig heeft om uw Spaanse droom werkelijkheid te laten worden.

Van de ins en outs van het Spaanse zorgstelsel tot het navigeren door de Spaanse vastgoedmarkt, tot het verkrijgen van de juiste documentatie en het registreren van uw voertuig...

Deze gids biedt u de broodnodige kennis om uw verhuizing zo vlot en vloeiend mogelijk te laten verlopen.

Deze informatie is niet alleen relevant maar ook cruciaal om typische valkuilen te vermijden en om van uw overgang naar het Spaanse leven een echt succes te maken...

Verhuizen naar Spanje: Inleiding

Opschrift Welkom In Spanje Geschreven Met Wit Krijt Op Zwart Schoolbord Concept Verhuizen Naar Spanje

Wie droomt er niet van om in de zon te leven (u leert wel omgaan met de Spaanse hitte) of met pensioen gaan in Spanje aan de kust?

Spanje biedt talrijke mogelijkheden voor mensen die naar dit prachtige land willen emigreren.

Maar een dergelijke verhuizing naar Spanje doet u niet zomaar! Een succesvolle start in Spanje vraagt om een degelijke voorbereiding!

Hieronder delen we een aantal praktische tips die u echt moet kennen en leren toepassen als u van plan bent om in Spanje te gaan investeren en wonen.

Tip: Bij deze laten we u ook graag weten dat er nog enkele andere fouten zijn die u moet vermijden bij uw verhuis naar Spanje.

Beschouw deze pagina als uw persoonlijke routekaart, ontworpen om u te leiden door de kronkelende (om)wegen van typisch Spaanse dingen zoals Spaanse bureaucratie en grote en kleine cultuurverschillen! Om zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen genieten van uw nieuwe Spaanse leven!

Of u nu gefascineerd bent door de flamboyante Spaanse cultuur, de voortreffelijke keuken, het warme klimaat of de relaxte levensstijl, de onderstaande cruciale weetjes om soepel en vlot te verhuizen naar Spanje zijn uw eerste stap op weg naar een fantastisch leven onder de Spaanse zon.

Bent u 100% klaar om uw nieuwe leven in Spanje te beginnen? Lees dan zeker en vast aandachtig verder en begin uw spannende reis met Spanje als verhuisbestemming vandaag nog!

Het Vreemdelingenidentificatienummer (beter bekend als het NIE nummer)

Jong Koppel Samen Met Dochtertje Aan De Keukentafel Bezig Met De Voorbereiding Documenten Aanvraag Nie Nr

Belangrijk weetje: Het NIE nummer is een verplicht nummer en document voor alle buitenlanders die in Spanje willen wonen. 

Met andere woorden, dit is het eerste document dat u lokaal dient aan te vragen wanneer u naar Spanje wilt verhuizen!

Hoe belangrijk is het NIE nummer in Spanje?

Dit vreemdelingenidentificatienummer is een persoonlijk en uniek nummer dat door het Directoraat-generaal van de Spaanse Politie aan iedere buitenlander wordt toegekend.

Het NIE nummer wordt vermeld op alle officiële documenten die naar buitenlandse burgers in Spanje worden gestuurd of aan hen worden verstrekt (en u heeft het ook nodig om te kunnen werken in Spanje of om zelfstandig worden in Spanje mogelijk te maken).

Het is ook nodig voor alle aanvragen bij de overheid en voor de meeste transacties van sociaal-economische en professionele aard tussen particulieren.

Met andere woorden, zonder een NIE nummer kunt u niet veel aanvangen in Spanje!

Het bestaat doorgaans uit een letter (X, Y of Z), gevolgd door zeven cijfers en een alfabetisch controlecijfer (vaak een andere letter). Een voorbeeld van een NIE nummer is: Y4752425M.

Leuk weetje: Dit nummer blijft uw hele leven lang geldig voor al uw activiteiten in Spanje.

Het NIE nummer is geen identiteitsbewijs en daarom moet iedere buitenlander in Spanje naast een NIE nummer ook een paspoort of identiteitskaart van zijn eigen land kunnen voorleggen.

Een van belangrijkste weetjes over Spanje inzake een toekomstige verhuis: Als u met uw gezin verhuist, moet u voor elk gezinslid inclusief uw kinderen een NIE nummer aanvragen.

Het NIE nummer is cruciaal voor veel acties en procedures in Spanje.

Het is daarom ten zeerste aanbevolen om er zo snel mogelijk werk van te maken en een aanvraag in te dienen. Want in sommige gevallen kan het tot twee maanden duren voordat u het NIE nummer ontvangt...

Belangrijkste toepassingen van het NIE nummer

De belangrijkste toepassingen van het NIE nummer zijn onder andere de volgende zaken:

 • Op administratief niveau: NIE nummer is vereist voor interactie met de publieke diensten bevoegd voor:
  • woonvergunningen,
  • burgerlijke stand,
  • volkstelling,
  • motorrijtuigenbelasting,
  • onroerendezaakbelasting
  • belasting op vermogenswinst,
  • werkvergunningen, en
  • gezondheidskaarten
 • Met betrekking tot huisvesting: Het NIE nummer is ook noodzakelijk voor het kopen of verkopen van een woning, het afsluiten van een huurovereenkomst, het registreren van een woning en diverse notariële documenten alsook voor het ondertekenen van een hypothecaire lening.
 • Op het gebied van sociale zekerheid: NIE nummer is noodzakelijk voor het aanvragen van diensten bij de SEPE (dienst voor het beheer van werkloosheid), het overdragen van werkloosheidsuitkeringen ontvangen uit een lidstaat van de Europese Economische Ruimte alsook voor het verkrijgen van een registratienummer van de sociale zekerheid.
 • Vanuit het oogpunt van economische betrekkingen: Het NIE nummer is noodzakelijk voor het regelen van de jaarlijks verschuldigde inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen, voor loonbelasting, btw, oprichting van bedrijven, nationale of regionale belastingaanslag, successierechten, schenkingsrechten en de vennootschapsbelasting.
 • Andere gevallen waarvoor u ook een NIE nummer nodig heeft:
  • Het openen van een bankrekening (zie hieronder),
  • Het verkrijgen van een rijbewijs,
  • De aankoop of overdracht van een voertuig,
  • Diploma-erkenning,
  • Afsluiten van een abonnement voor elektriciteit, water, telefonie, internet, enzovoorts.

Een bankrekening openen in Spanje

Wanneer u besluit dat u in Spanje wilt gaan wonen, is het van cruciaal belang om een bankrekening te openen bij een Spaanse bank. 

Het proces van het openen van een bankrekening in Spanje is gelukkig vrij eenvoudig.

U dient de volgende documenten naar de bank te brengen:

 • Uw NIE nummer document
 • Een identiteitsbewijs: Uw nationale identiteitskaart of uw internationaal paspoort
 • Een bewijs van uw huidige beroepsmatige status of activiteit (voorbeelden hiervan zijn een loonfiche, uw studentenkaart, een pensioenfiche of pensioendocument, een bewijs dat u zelfstandige bent, enzovoort
 • Bewijs van uw woonadres: Dit kan bijvoorbeeld een recente afrekening voor elektriciteit, water of gas zijn, een 'empadronamiento'-certificaat (zie hieronder voor meer informatie), een eenvoudig uittreksel van het kadaster, het adres dat vermeld staat op de laatste belastingaanslag, enzovoort.

Het 'Empadronamiento'

Administratieve Bediende Op Gemeentehuis Zet Stempel Op Goedgekeurde Aanvraag

Het empadronamiento', wat in het Nederlands 'inschrijving' betekent, is het verplichte registratieproces bij uw lokale gemeentehuis (of stadhuis) in Spanje.

Vanaf dat moment bent u ingeschreven in de 'padrón municipal' en de procedure en de inschrijving zijn gratis.

Als u langer dan 6 maanden in dezelfde gemeente of stad in Spanje verblijft, is een dergelijke inschrijving in het lokale 'padrón' verplicht.

Bovendien is deze inschrijving noodzakelijk voor:

 • Het stemmen bij gemeentelijke of Europese verkiezingen
 • Het gebruikmaken van gemeentelijke diensten of onderwijssystemen
 • Het aanvragen van uw nationale verzekeringsnummer of gezondheidskaart

Deze lokale inschrijving dient ook als bewijs van uw woonadres voor de verschillende autoriteiten in Spanje.

De procedure om een empadronamiento te verkrijgen is eenvoudig: U maakt online een afspraak bij het 'padrón municipal' van uw gemeente of stad en verzamelt de volgende benodigde documenten:

 • Uw paspoort of identiteitskaart (zowel het origineel als een kopie voor alle personen van uw gezin die zich inschrijven)
 • Uw NIE nummer (het origineel en een kopie)
 • Het officiële document waarin het 'empadronamiento' voor alle in te schrijven personen van uw gezin wordt aangevraagd, ingevuld en ondertekend.
 • Familieboekje (origineel en kopie) (of geboorteakte) voor uw kinderen die jonger dan 14 jaar oud zijn
 • Bewijs van woonadres: Bijvoorbeeld een kadasteruittreksel, een huurcontract, een betaling van de onroerendgoedbelasting (IBI) met uw adres op vermeld of een recente nutsvoorzieningenfactuur op uw naam (elektriciteit, water, telefoon, etc.)
 • Een ondertekende volmacht als u een aanvraag indient voor iemand die zelf niet aanwezig is.

Kom op de dag van de afspraak met alle betrokken personen van uw gezin naar de locatie.

Indien u alle nodige documenten kunt voorleggen, zult u aan het einde van het registratieproces uw 'empadronamiento'-certificaat ontvangen.

Dit certificaat kunt u altijd heel gemakkelijk persoonlijk of online vernieuwen wanneer de tijd rijp is.

Sociale zekerheid in Spanje (permanent verblijf) en Europese ziekteverzekeringskaart (voor tijdelijk verblijf)

Close-Up Beeld Van 3 Blauwe Europese Ziekteverzekeringskaarten Ehic

De Tarjeta Sanitaria Europea (TSE), ofwel Europese ziekteverzekeringskaart of Europese gezondheidskaart, biedt u toegang tot het Spaanse openbare gezondheidszorgsysteem als u er tijdelijk verblijft (bijvoorbeeld tijdens de oriëntatiefase van uw nakende verhuis).

De Europese gezondheidskaart of de Tarjeta Sanitaria Europea (TSE) biedt toegang tot noodzakelijke gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf in Spanje of een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland, onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten (gratis in sommige landen) als mensen die in dat land verzekerd zijn.

Het is belangrijk om te weten dat dit een kwalitatief hoogstaand en gedecentraliseerd gezondheidszorgsysteem betreft dat wordt beheerd door elke autonome gemeenschap.

Om in aanmerking te komen voor een dergelijke persoonlijke Europese ziekteverzekeringskaart moet u eerst uw NIE nummer (zie hierboven) en het 'empadronamiento'-certificaat (zie hierboven) verkregen hebben.

Er zijn echter een paar punten die verduidelijkt moeten worden:

 • Het Spaanse gezondheidszorgsysteem is gedecentraliseerd, wat betekent dat de gezondheidszorg varieert per regio. Toch is het systeem over het algemeen van hoge kwaliteit.
 • De Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC of TSE): Deze kaart biedt toegang tot medische diensten in Spanje maar is bedoeld voor tijdelijke bezoeken en niet voor mensen die permanent naar Spanje verhuizen. Voor langdurige verblijven, zoals bij een echte verhuis en immigratie, zult u over het algemeen moeten inschrijven in het Spaanse gezondheidszorgsysteem:
 • Inschrijving bij de Seguridad Social: Dit is een vereiste voor toegang tot het Spaanse gezondheidszorgsysteem. Hiervoor moet u uw lokaal kantoor bezoeken of online de website van de "Seguridad Social' bezoeken en er de registratieprocedure volgen. Om u te kunnen aanmelden, heeft u uw NIE nummer en uw inschrijving bij de gemeentelijke 'padrón' nodig. Let op dat de vereisten kunnen variëren, afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden.
 • NIE-nummer en empadronamiento: Dit zijn inderdaad belangrijke stappen in het proces van vestiging in Spanje.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat individuele ervaringen kunnen variëren. Sommige mensen kunnen aanvullende stappen of documentatie nodig hebben, afhankelijk van hun specifieke omstandigheden.

Daarom is het altijd een goed idee om persoonlijk advies in te winnen bij een betrouwbare bron of een professional op het gebied van immigratie en gezondheidszorg in Spanje.

Weetje: Het is goed om te weten dat u als tijdelijke toerist in Spanje zelfs zonder deze Europese Zorgverzekeringskaart, met enkel uw internationaal paspoort of identiteitskaart, gratis toegang hebt tot de spoeddiensten in heel Spanje.

Tot slot nog deze interessante info voor mensen die slechts tijdelijk in Spanje verblijven en dus moeten gebruik maken van de Europese ziekteverzekeringskaart: Lees alle info over behandelingen, dekkingen en kosten van medische zorg in Spanje op de volgende Europese wegpagina in het Nederlands.

Inschrijving van uw voertuig

Illustratie Van Spaanse Nummerplaat Met Registratie Nr In Witte En Zwarte Letters Op Witte Achtergrond

Indien u in het bezit bent van een wagen, houdt een verhuizing van uw inboedel naar Spanje (inclusief uw wagen) in dat u een nieuwe Spaanse registratie nodig heeft voor uw voertuig.

Hiervoor dient u een afspraak te maken bij een erkend Spaans ITV (Inspección Técnica de Vehículos) technisch keuringscentrum. En u dient aan te geven dat het gaat om een wijziging van de kentekenplaten.

Er zijn verschillende centra in de grotere Spaanse steden en de kosten voor deze keuring liggen rond de 50 à 100 euro.

Daarnaast dient u de volgende documentatie mee te nemen:

 • Uw NIE nummer
 • Een identiteitsbewijs: een internationaal paspoort of een nationale identiteitskaart
 • Uw rijbewijs
 • Het kentekenbewijs
 • Het Europese conformiteitscertificaat (te verkrijgen bij de dealer)
 • De aankoopfactuur of het verkoopcontract van het voertuig

Na de technische keuring dient u een afspraak te maken bij de DGT (Dirección General de Tráfico) met de originelen en kopieën van de bovenvermelde documenten en het 'empadronamiento'.

De medewerker van de DGT zal u dan vertellen wat de volgende stappen zijn:

 • Betaling van de IVTM (Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica), een lokale belasting
 • Het verkrijgen van het formulier "Modelo 06 - Impuesto Especial Sobre Determinados Medios de Transporte" bij de 'Agencia Tributaria'.

Hierna kunt u met deze nieuwe documenten terugkeren naar de DGT om uw nieuwe registratie te verkrijgen.

Ten slotte kunt u naar een vakman gaan om uw kentekenplaten te laten vervangen (u kunt dit eventueel ook zelf met het juiste gereedschap).

Huisvesting zoeken alvorens naar Spanje te verhuizen

Wanneer u naar Spanje verhuist, heeft u de keuze tussen het huren of kopen van een woning.

Goed om te weten is dat de vastgoedprijzen in Spanje, ongeacht of u huurt of koopt, lager zijn dan in de rest van West-Europa (u kan er overigens ook nog lekker onderhandelen over de vraagprijs van de woning in Spanje).

Een woning huren in Spanje

Indien u een woning wilt huren in Spanje, raden wij u aan te zoeken via de voornaamste online vastgoedportalen van Spanje.

Via dergelijke portalen kunt u uw zoekopdracht verfijnen op basis van:

 • Type woning (huis of appartement)
 • Stad en wijk
 • Oppervlakte (let op de Spaanse vierkante meters)
 • Prijs
 • Aantal kamers, enzovoort

Het Kopen van een woning in Spanje

Als u ervoor kiest om een huis te kopen in Spanje, raden wij u aan dit ruim van tevoren te plannen en rekening te houden met 3 grote fases:

 1. De voorbereidingsfase
 2. De aankoopfase (inclusief de aankoopprocedure)
 3. De fase van zodra u effectief eigenaar bent

U zou een hypotheek kunnen aanvragen bij een bank of mogelijks meerdere kostbare reizen moeten maken om woningen te bezichtigen in Spanje.

Een eenvoudige, kostenbesparende (zowel in tijd als geld) en veilige oplossing is om een professionele (Nederlandstalige) vastgoedadviseur in te schakelen. 

Deze zal u begeleiden vanaf het bespreken van uw project tot aan de ondertekening van het verkoopcontract bij de notaris.

Rol van de vastgoedmakelaar of -adviseur

Vastgoedmakelaar In Pak Neemt Uit Zijn Borstzakje Een Houten Naamkaartje Met De Tekst Vastgoedmakelaar En Logo Van Huisje

Over het algemeen kan een vastgoedmakelaar in Spanje u helpen bij:

 • Het zoeken van geschikt vastgoed (conform uw criteria, wensen en budget)
 • Het onderhandelen over de prijs
 • Uitvoeren van administratieve en juridische controles
 • De keuze van de notaris (en eventueel een Spaanse advocaat voor meer zekerheid)
 • Contractuele ondersteuning tijdens de aankoop, enzovoort

Een goede Spaanse vastgoedadviseur biedt ook jaren ervaring, het luisterend oor, het advies en de beschikbaarheid die nodig zijn om met vertrouwen te investeren in Spaans onroerend goed en om aan te kunnen kopen tegen de beste prijs en met maximale veiligheid.

Tip: Ook de locatie en de autonome gemeenschap in Spanje beïnvloedt de veiligheid van uw aankoop.

Een professionele Nederlandstalige vastgoedmakelaar die Spanje goed kent, bespaart u ook:

 • Tijd: Een dergelijke partij selecteert de panden en doet de voorbereiding voor u (onderzoek, afspraken plannen en beheren, bezoeken inplannen en uitvoeren samen met u, herbezoeken indien gewenst, enzovoort).
 • Tip: Het aanbod Vastgoed Spanje Te Koop werd zorgvuldig samengesteld door professionele Nederlandstalige vastgoedprofessionals die in Spanje gespecialiseerd zijn!
 • Geld: Dankzij een goede makelaar bespaart u op reiskosten. U zal tevens kunnen rekenen op een juiste prijs. Omdat een professional (bepaalde streken van) de Spaanse vastgoedmarkt goed kent, kan hij/zij de prijs beter inschatten en onderhandelen.
 • Problemen: De vastgoedadviseur identificeert eventuele verborgen gebreken (zodat u eventueel niet hoeft terug te vallen op de tienjarige aansprakelijksgarantie in Spanje indien van toepassing) en identificeert tevens administratieve, juridische en financiële problemen die zouden kunnen opduiken.

Verhuizen naar Spanje: Slotwoord

Verhuizen naar Spanje is een spannend avontuur want het draait tenslotte om een zonovergoten toekomst gevuld met smakelijke tapas, vurige flamenco en eindeloze siëstas.

Maar vergeet niet dat een verhuizing naar een ander land nooit een simpele kwestie van het pakken van uw koffers en het boeken van een vlucht is!

Het is eerder als een dans: U moet de stappen kennen, het ritme voelen en misschien wel het belangrijkste, openstaan voor improvisatie wanneer nodig.

Dus als u zich voorbereidt op uw sprong naar het Spaanse leven, vergeet dan niet om uzelf uit te rusten met kennis en (veel) geduld.

Deze twee ingrediënten zullen u helpen bij het navigeren door de minder zonnige kant van emigreren naar Spanje zoals de papieren rompslomp, de administratieve taken en de cultuurschok.

Terwijl u zichzelf voorbereidt om dit geweldige verhuisproject te ondernemen, willen we u graag nog het volgende oud Spaans gezegde meegeven:

"No hay mal que por bien no venga", wat zoiets betekent als "er is geen kwaad waaruit geen goed voortkomt".

In de context van verhuizen naar Spanje betekent dit dat elke uitdaging die u tegenkomt tijdens uw verhuis uiteindelijk zal leiden tot iets positiefs.

En in dit geval is het positieve een fantastisch leven onder de Spaanse zon.

Dus lach, zet een flamenco-nummer op, pak die koffer en begin aan het volgende spannende hoofdstuk van uw leven: Wonen in Spanje. ¡Buena suerte!"

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons


   ↙ Uw landcode *

  Privacybeleid *