Het besluit om te verhuizen of om een tweede woning te kopen in Spanje brengt onvermijdelijk vragen en zorgen met zich mee omtrent de veiligheid in Spanje in de context van ons verlangen naar zekerheid.
Spanje, met zijn schilderachtige landschappen, warm klimaat en hartelijke mensen, trekt al jarenlang vele Belgen en Nederlanders aan (zowel toeristen als vastgoedinvesteerders die iets kopen in Spanje).
Maar hoe zit het er met de veiligheid? Het is een vraag die door vele mensen gesteld wordt, en terecht!
Vrouwelijke lezers zijn bijvoorbeeld vaak bezorgd over de kwestie van straatintimidatie, seksuele intimidatie en de algemene veiligheid en gevaren van alleen wonen of reizen in Spanje.
Is Spanje een veilige bestemming? Wat doet het land om de veiligheid van zijn inwoners en bezoekers te waarborgen?
Hieronder nemen we deze zorgen serieus en voorzien we u van een gedetailleerd overzicht van de veiligheidssituatie in Spanje.
We duiken in de toepassing van de voornaamste wetten, de maatregelen die genomen worden om uw veiligheid te garanderen, en de lokale ondersteuning die beschikbaar is voor diegenen die helaas al met intimidatie in Spanje te maken kregen.
Lees dus zeker en vast verder en ontdek waarom veiligheid een prioriteit is in het zonnige Spanje. U zal vaststellen dat u met 100% vertrouwen uw Spaanse verhuisdroom kunt nastreven!
Inhoudsopgave
- 1 Veiligheid in Spanje: Inleiding
- 2 Straatintimidatie is een misdaad
- 3 "Nee" betekent "Nee"
- 4 Rol van onderwijs en bewustwording op vlak van veiligheid in Spanje
- 5 Gerechtelijke steun voor slachtoffers in Spanje
- 6 Maatschappelijke organisaties en ondersteuning in Spanje
- 7 Digitale veiligheid in Spanje
- 8 Veiligheid in Spanje: Conclusie
Veiligheid in Spanje: Inleiding

Droomt u van een leven onder de Spaanse zon? Ten slotte is Spanje Europees recordhouder zonneschijn...
Misschien wilt u wel pensioneren in Spanje of er eerder wonen en werken als expat?
Maar hoe veilig is het er écht?
Wie droomt er niet van leven en wonen in het zonnige Spanje, met zijn rijke cultuur, prachtige stranden en verrukkelijke gastronomie?
Maar terwijl de Spaanse droom talrijke voordelen kent, vragen vele toekomstige bewoners en potentiële kopers van een tweede huis in Spanje zich af hoe het met de veiligheid in het land gesteld is.
Is straatintimidatie een probleem in Spanje (zoals bijvoorbeeld in Brussel geregeld het geval is)? Hoe wordt er gereageerd op gender gerelateerd geweld? En hoe zit het met de wetgeving? En met het optreden door de lokale politie voor zulke zaken?
Hieronder nemen we u mee door de straten van Spanje, we lichten de wetten toe en geven een overzicht van de veiligheidsmaatregelen die in dit prachtige land genomen worden.
Of u nu van plan bent om fulltime in Spanje te gaan wonen of u overweegt er een tweede huis aan te schaffen, we trachten u een helder beeld te geven van wat u kunt verwachten op vlak van veiligheid.
Van de nieuwe wetgeving tot de diverse hulpmiddelen die beschikbaar zijn voor slachtoffers van intimidatie, we behandelen het allemaal.
Dus lees verder en ontdek alles wat u moet weten om uw Spaanse droom veilig en zorgeloos te gaan beleven in Spanje!
Tip: Hierna kunt u ook ons ander artikel bekijken voor de veiligste autonome gemeenschappen in Spanje.
Straatintimidatie is een misdaad

Een van de belangrijke weetjes over Spanje op het vlak van veiligheid is dat straatintimidatie er als een misdrijf wordt beschouwd.
In het Spaans Wetboek van Strafrecht worden dergelijke specifieke gedragingen duidelijk aangemerkt als strafbare feiten.
Zo worden opmerkingen, uitingen en gedragingen van seksuele aard bestraft met 5 tot 30 dagen werkstraf en een gerechtelijke controle.
Afhankelijk van de ernst van de intimidatie wordt een dergelijk misdrijf bestraft met 12 maanden gevangenisstraf (in plaats van 7 maanden gevangenisstraf zoals vroeger het geval was).
Goed om te weten: Voor vrouwen is het gebruikelijk om een compliment te horen te krijgen zoals: "eres muy guapa" (vrij vertaald: u bent heel mooi).
Voor Nederlandse en Belgische vrouwen is het belangrijk om te weten dat dit absoluut geen pesterij of seksuele intimidatie is maar gewoon een simpel en heel normaal complimentje.
Met andere woorden, het is belangrijk om het verschil te leren kennen tussen een intimiderende en/of vernederende handeling en een vriendelijk Spaans woordje / complimentje.
"Nee" betekent "Nee"

De recent in het leven geroepen wet "Ley Orgánica 10/2022, de 6 de septiembre, de Garantía Integral de la Libertad Sexual" heeft als als motto "solo sí es sí" (wat betekent: alleen ja betekent ja).
Het doel van deze Spaanse wet is om slachtoffers van alle vormen van seksueel geweld te ondersteunen, d.w.z. deze wet dekt quasi alles van aanranding en intimidatie tot seksueel geweld via internet, gedwongen huwelijken, genitale verminking en seksuele uitbuiting.
Bovendien voorziet deze wet in wijzigingen van het wetboek van strafrecht, om gedrag dat tot nu toe niet strafbaar was, toch strafbaar te stellen.
Bovendien voorziet deze wet ook procedurele hervormingen ter ondersteuning van vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van dergelijk geweld.
In deze wet wordt trouwens ook het principe van 'toestemming' vermeld, omdat het slachtoffer bij aanranding verschillende gedragingen kan vertonen. Sommige slachtoffers kunnen zich verdedigen, terwijl anderen compleet passief blijven ten gevolge van de angst en de shock (zij zijn niet in staat om te reageren en verkeren in een soort shocktoestand).
Rol van onderwijs en bewustwording op vlak van veiligheid in Spanje
Het is belangrijk om te vermelden dat er in Spanje veel wordt gedaan om de bevolking bewust te maken van de problematiek rondom straatintimidatie, seksuele intimidatie en gender gerelateerd geweld.
In scholen en de instellingen van het hoger onderwijs worden lessen gegeven over respect en gelijkwaardigheid.
Tevens worden er talrijke campagnes opgezet en getoond in de media om iedereen bewust te maken van het belang van wederzijds respect en gendergelijkheid.
Dit heeft geleid tot een toename van het bewustzijn en van het begrip van het concept van gendergelijkheid en het belang van respect voor anderen.
Gerechtelijke steun voor slachtoffers in Spanje

Slachtoffers van gender gerelateerd geweld werden reeds vóór deze wet (Ley Orgánica 10/2022, de 6 de septiembre, de garantía integral de la libertad sexual) goed ondersteund door de Spaanse autoriteiten.
Maar de nieuwigheid in deze meer recente wet betreft de integriteit van het slachtoffer.
De rechter zal bijvoorbeeld geen te indringende vragen stellen in de rechtszaal.
Het is voor een slachtoffer namelijk helemaal niet gemakkelijk om te vertellen wat hem/haar is overkomen... En een getuigenis afleveren in de rechtbank kan veel extra pijn en zelfs een gevoel van vernedering en stress opleveren! De meest recente wet houdt hier dus rekening mee!
Spanje is ook een van de meest geavanceerde landen in Europa voor wat betreft de aanpak van geweld tegen vrouwen.
Goed om te weten: Dit is een mes dat langs twee kanten snijdt! U dient dus ook op uw hoede te zijn voor valse aanklachten!
Sommige kwaadwillende mensen willen anderen schade berokkenen en zullen niet aarzelen om aangifte te doen van een verzonnen intimidatie of misbruik. Op zich is dit niets nieuws, ook in België en Nederland gebeurt dit helaas af en toe...

Als u online meer onderzoek doet naar de veiligheid in Spanje, zult u merken dat Spanje over het algemeen een veilig land is.
Spanje werd in het verleden in diverse onderzoeken en studies reeds opgenomen in diverse top 10 lijstjes van veiligste bestemmingen ter wereld.
Kanttekening: Een nulrisico bestaat natuurlijk niet, maar deze gunstige statistieken kan u gerust in aanmerking nemen!
Daarnaast dient u ook niet te vergeten dat het op het thuisfront ook niet altijd loopt zoals het hoort...
Maatschappelijke organisaties en ondersteuning in Spanje
Er zijn in Spanje talrijke maatschappelijke organisaties en hulpcentra die zich inzetten om mensen (zowel vrouwen als mannen) te ondersteunen die slachtoffer zijn geworden van straatintimidatie of andere vormen van gender gerelateerd of seksueel geweld.
Deze organisaties bieden hulp bij juridische kwesties en bieden psychologische begeleiding, onderdak, voeding en andere vormen van ondersteuning.
Het is belangrijk om te weten dat er in Spanje een breed netwerk van hulp en steun beschikbaar is voor slachtoffers van seksuele intimidatie en agressie.
Digitale veiligheid in Spanje
Naast uw fysieke veiligheid is uw digitale veiligheid ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden.
Spanje heeft wetten opgesteld om mensen te beschermen tegen online intimidatie, online identiteitsfraude en cyberpesten.
Het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van uw digitale rechten en hoe u zich kunt beschermen tegen online bedreigingen!
Veiligheid in Spanje: Conclusie
Spanje heeft de laatste jaren grote stappen gezet in de bescherming van zijn inwoners, zowel fysiek als digitaal, en blijft inspanningen leveren om de veiligheid en het welzijn van iedereen te waarborgen.
Hoewel er nog werk aan de winkel is en niets perfect is, kunnen we gerust zeggen dat Spanje een land is waar veiligheid centraal staat. Er is ook wel wat verschil merkbaar tussen de grootsteden en kalmere kuststreken!
Tip: Bekijk het overzicht van vastgoed in Spanje te koop voor een greep uit het assortiment van goed gelegen kwalitatief hoogstaand vastgoed aan zee of in de buurt van de zee.
Het blijft echter belangrijk om u altijd goed bewust te zijn van uw omgeving, of u zich nu thuis, in de buurt of ergens in een drukke straat in Spanje bevindt.
Veiligheid is altijd een gedeelde verantwoordelijkheid en elke Spaanse inwoner speelt een rol in het creëren van een veiligere samenleving voor iedereen!
Tot slot nog dit: Of u nu een vrouw of een man bent, u kunt 's avonds in Spanje rondlopen zonder lastig gevallen te worden.
Bovendien is straatintimidatie in Spanje een misdrijf (strafbaar) en wordt afwijkend gedrag simpelweg bij wet bestraft.
Wees u er echter van bewust dat een ideaal land niet bestaat en dat er niet zoiets bestaat als geen risico!
Dus wees altijd waakzaam, vooral 's avonds of 's nachts!