• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje: Vermijd 9 valkuilen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje: Vermijd 9 valkuilen

min leestijd

Nationale Vlag Van Spanje Op Een Witte Tablet Met Rode Beker Rechts En Stapel Boeken Links Ervan Op Een Witte Achtergrond ter illustratie van veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje

Deze veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje kunnen de droom van het wonen onder de zon overschaduwen.

Deze fouten variëren van onvoldoende voorbereiding tot het onderschatten van de culturele verschillen.

Maar maak u geen zorgen, deze gids is hier om u te helpen uw Spaanse droom werkelijkheid te maken.

Blijf lezen om te ontdekken welke veelgemaakte fouten u absoluut moet vermijden en hoe u ze kunt voorkomen.

Veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje: Inleiding

Nationale Vlag Van Spanje Op Een Witte Tablet Met Rode Beker Rechts En Stapel Boeken Links Ervan Op Een Witte Achtergrond ter illustratie van veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje

Het zuidelijke paradijs roept, en u staat klaar om te antwoorden en overweegt zelfs om meteen immo in Spanje aan te kopen. 

Maar de droom van leven onder de Spaanse zon kan snel in een nachtmerrie veranderen als u onvoorbereid bent. 

Van het navigeren door de complexe belastingen in Spanje tot het begrijpen van de Spaanse taal en cultuur, er zijn tal van valkuilen die u kunt vermijden. 

In dit artikel onthullen we enkele veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje en hoe u deze kunt vermijden. 

Deze gids helpt u op weg of u nu van plan bent om zich in de bruisende straten van Madrid te vestigen, de rustige landelijke gebieden en geschiedenis van Andalusië te ontdekken, of gewoon wilt genieten van de Spaanse levensstijl.

9 Veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje om te vermijden

Gebrek aan informatie

Bij het verhuizen naar Spanje is een goede voorbereiding van essentieel belang.

Een veelgemaakte fout door buitenlanders die verhuizen naar Spanje is er van uitgaan dat de wetten hetzelfde zijn als in hun eigen land.

U zal er goed aan doen om te begrijpen dat de wetten, regels en administratieve procedures in Spanje sterk kunnen verschillen, zelfs per provincie.

Het is daarom belangrijk om niet alleen specifieke informatie in te winnen over de Spaanse wetgeving maar ook voor de provincie waarin u zich wilt vestigen. 

Een simpel voorbeeld: u moet zich binnen drie maanden na aankomst in Spanje inschrijven bij de gemeente om een Spaanse verblijfsvergunning (tarjeta de residencia) te krijgen.

Als u dit niet doet, kunt u boetes krijgen en problemen ondervinden bij het verkrijgen van essentiële diensten.

Merk op dat u als Belg of Nederlander wel degelijk bent toegelaten om gedurende 3 maanden zonder vergunning toerist in Spanje te zijn.

Daarna dient u zich, ook al bent u EU-burger, wel degelijk in te schrijven in het bevolkingsregister in Spanje.

Onbekend met de administratieve aspecten van Spaans onroerend goed

Wetsconcept Van Spanje Illustratie Met Een Compas En Wijzer Met Rode Pijl Bovenaan Die Wijst Naar De Wet

De Spaanse vastgoedmarkt biedt kansen voor Belgen en Nederlanders die willen investeren in Spaans vastgoed of willen profiteren van de aantrekkelijke vastgoedprijzen in Spanje.

Wees er u echter van bewust dat de regels en procedures rondom Spaanse vastgoedtransacties verschillen van die in België of Nederland. 

Dit is het geval voor zowel een huis kopen of huren in Spanje.

Bijvoorbeeld: Bij het huren in Spanje van een gemeubileerde woning wordt meestal een borg van twee maanden gevraagd.

Ook de kosten van het kopen van een huis in Spanje kunnen hoger zijn dan in België of Nederland. 

U moet rekening houden met kosten zoals de Spaanse overdrachtsbelasting, notariskosten en mogelijk makelaarskosten.

Onderschat ook de kosten van doorverkoop van uw Spaans onroerend goed niet.

De logische oplossing om deze valkuil te vermijden is om een Spaanse advocaat onder de arm te nemen met kennis van zaken over de juridische aspecten van Spaans onroerend goed.

Niet naar Spanje reizen voordat u zich er vestigt

Sommige mensen ontdekken hun nieuwe thuis pas nadat ze met hun hele inboedel naar Spanje verhuizen, vanwege tijdgebrek of omdat ze avontuurlijk ingesteld zijn.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het echter verstandig om enkele dagen de tijd te nemen om de plaats te bezoeken waar u zich wilt vestigen, zich te oriënteren, wijken te verkennen en een beeld te vormen van uw toekomstige leven daar.

Probeer verschillende gebieden te bezoeken om een beter beeld te krijgen van de levensstijl en de Spaanse kosten van levensonderhoud in elke plaats.

Nog beter dan een tijdelijke reis naar Spanje is om eerst te huren alvorens over te gaan tot het kopen van een woning in Spanje.

Zo kunt u bijvoorbeeld een huis huren in Spanje voor 1 jaar om alle seizoenen meegemaakt te hebben, waaronder ook de eventuele doodse wintermaanden.

Geen contact opnemen met expatverenigingen

Veel steden in Spanje hebben expatverenigingen en -groepen waar u nuttige informatie kunt vinden en nieuwe vrienden kunt maken.

Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere Facebookgroepen voor Belgen en Nederlanders in Spanje.

Voordat u dus naar Spanje verhuist, kunt u contact opnemen met andere (Nederlandstalige) expats die u advies kunnen geven over de beste plekken om naartoe te gaan, culinaire tips en waardevolle aanbevelingen.

Deze mensen zijn niet alleen gelijkgezinden maar hebben reeds hetzelfde doorgemaakt als u en kunnen een uitstekende bron van informatie en ondersteuning vormen.

Onbekendheid met de regio's van Spanje

Kaart Van Spanje Met De Verschillende Ingekleurde Regio's En Eilanden Op Een Witte Achtergrond

Spanje is verdeeld in 17 autonome regio's, die elk een hoge mate van zelfbestuur genieten.

Dit betekent dat elke regio zijn eigen regering, unieke cultuur, klimaat, geografie, levensstijl en soms zelfs zijn eigen taal heeft.

Zo is de sfeer in het levendige Madrid bijvoorbeeld helemaal anders dan die in de rustige, landelijke regio's van Andalusië.

Hieronder wat meer informatie over enkele van de meest bekende autonome regio's van Spanje:

Andalusië: Dit is de zuidelijkste regio van Spanje en een van de meest bekende.

Andalusië is beroemd om zijn Moorse architectuur, Andalusische keuken, flamenco-muziek en dans, en warme, zonnige klimaat. 

De regio is ook de thuisbasis van verschillende belangrijke steden, waaronder Sevilla, Granada en Málaga.

Catalonië: Deze regio ligt in het noordoosten van Spanje en grenst aan Frankrijk en de Middellandse Zee.

Het is een van de meest economisch krachtige regio's van Spanje.

Barcelona, de regionale hoofdstad, is een wereldberoemde stad, bekend om zijn unieke architectuur in Spanje, levendige cultuur en de wereldberoemde voetbalclub FC Barcelona.

Het is ook belangrijk op te merken dat Catalonië zijn eigen taal heeft, het Catalaans, dat naast het Spaans wordt gesproken.

Wist u trouwens dat Spanje maar liefst 5 officiële talen heeft?

Baskenland: Het Baskenland ligt in het noorden van Spanje en grenst aan de Atlantische Oceaan.

Het is bekend om zijn sterke regionale identiteit en unieke Baskische taal, die in geen enkel opzicht lijkt op het Spaans.

Baskenland staat ook bekend om zijn rijke culinaire traditie, met meer met-Michelin-sterren-bekroonde restaurants per inwoner dan enige andere regio ter wereld.

Madrid: Dit is de hoofdstad van Spanje en ook een autonome regio op zich.

Madrid is het politieke, economische en culturele hart van het land, bekend om zijn bruisende nachtleven, historische bezienswaardigheden en wereldberoemde musea zoals het Prado en het Reina Sofia.

Galicië: Gelegen in het noordwesten van Spanje, heeft Galicië een opmerkelijk groen landschap, met veel regenval, dat het onderscheidt van andere delen van Spanje.

Het staat bekend om zijn spectaculaire kustlijn, oude Keltische ruïnes en de stad Santiago de Compostela, een belangrijk christelijk pelgrimsoord.

Deze diversiteit in regio's draagt bij aan de rijke en gevarieerde cultuur van Spanje. 

Het betekent ook dat, afhankelijk van welk gebied in Spanje u gaat investeren in vastgoed, uw ervaringen en levensstijl aanzienlijk kunnen variëren!

Tip: Bekijk ook ons ander artikel voor een overzicht van de veiligste autonome regio's in Spanje.

Gebrek aan integratie

Een van de veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje is het onderschatten van het belang van integratie in de lokale cultuur.

Integratie gaat veel verder dan alleen het leren van de taal, het omvat een diepgaand begrip van en respect voor de lokale gebruiken, tradities en levensstijl.

Weetje: Een van de Spaanse tradities is bijvoorbeeld die van de 12 druiven bij Nieuwjaar.

Overweeg bijvoorbeeld om deel te nemen aan lokale evenementen en tradities als een geweldige manier om meer te leren over de Spaanse cultuur en om banden te smeden met de gemeenschap.

Spanje is bekend om zijn levendige feesten en festivals, die variëren van de beroemde 'Running of the Bulls' in Pamplona tot de spectaculaire 'Tomatina' tomatengevecht in Buñol.

Door deel te nemen aan gelijkaardige evenementen in uw regio, kunt u niet alleen plezier hebben, maar ook uw begrip van de Spaanse cultuur verdiepen.

Verder zijn er veel andere manieren om te integreren in de Spaanse samenleving.

Dit kan variëren van het beoefenen van een populaire sport zoals voetbal of padel, lid worden van een lokale kookclub om de Spaanse keuken te leren, tot vrijwilligerswerk in uw lokale gemeenschap.

Het belangrijkste is om open te staan voor nieuwe ervaringen en om de tijd en moeite te nemen om de lokale cultuur te leren kennen en waarderen, zoals de siësta bijvoorbeeld.

Het nalaten om zich te integreren kan leiden tot een gevoel van isolatie en het mislopen van veel van wat het leven te bieden heeft op uw Spaanse verhuisbestemming.

Een succesvolle integratie kan uw ervaring in Spanje enorm verrijken, u helpen om diepgaande relaties te vormen met de lokale bevolking en u in staat stellen om volledig te genieten van uw nieuwe thuis.

Verwaarlozing van de Spaanse taal

Het leren van Spaans is niet alleen een kwestie van gemak, maar ook een cruciale stap in het integratieproces wanneer u naar Spanje verhuist.

Hoewel Engels in veel stedelijke gebieden en onder jongere generaties in Spanje redelijk gangbaar is, zal uw vermogen om in het Spaans te communiceren aanzienlijk bijdragen aan uw ervaring.

Ten eerste kan het beheersen van het Spaans een enorme impact hebben op uw dagelijkse leven.

Alles wordt namelijk veel eenvoudiger als u in staat bent om in het Spaans te communiceren, zoals:

  • boodschappen doen in de supermarkt,
  • de weg vragen,
  • een doktersafspraak maken, of 
  • administratieve zaken afhandelen.

U zult merken dat het veel minder stressvol is om met dergelijke taken om te gaan en u zult minder afhankelijk zijn van anderen.

Taal is de sleutel tot integratie in elke cultuur en Spanje is hierop geen uitzondering. 

Het vermogen om in het Spaans te communiceren opent deuren naar diepgaande, authentieke relaties met uw nieuwe buren, collega's en vrienden.

U zult beter in staat zijn om de nuances van de Spaanse cultuur te begrijpen en waarderen, van de humor en de omgangsvormen tot de rijke literaire en filmische tradities van het land.

Tip: Misschien gaat u ooit wel nog investeren in de Spaanse audiovisuele sector?

Voor diegenen die willen werken in Spanje kan het leren van het Spaans ook uw professionele vooruitzichten in Spanje aanzienlijk verbeteren. 

Zelfs als u in een internationale organisatie werkt waar Engels de voertaal is voor het zakendoen in Spanje, zullen uw mogelijkheden om te netwerken en te groeien in uw carrière aanzienlijk worden versterkt als u ook een mondje Spaans spreekt.

Uiteraard is dat ook het geval voor wie wil ondernemen in Spanje.

Voor zij die denken aan pensioneren in Spanje: er is een aanzienlijk deel van de Spaanse bevolking dat weinig tot geen Engels spreekt, vooral onder oudere generaties en in minder stedelijke gebieden.

Door Spaans te leren, kunt u met deze mensen communiceren en meer leren over hun ervaringen en perspectieven, waardoor uw begrip van de Spaanse samenleving als geheel wordt verrijkt.

Niet voorbereid op het Spaanse belastingsysteem

Een andere van de veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje is om niet goed voorbereid te zijn op het Spaanse belastingsysteem voordat u verhuist.

Het kan u op de lange termijn veel tijd, stress en geld besparen als u van tevoren de nodige stappen onderneemt om u goed te informeren en voor te bereiden.

Als u overweegt te verhuizen naar Spanje, is het cruciaal om te begrijpen dat de belastingverplichtingen aanzienlijk kunnen verschillen van die in Nederland of België. 

Het Spaanse belastingsysteem kan complex zijn, vooral voor expats die onbekend zijn met de lokale wetgeving en procedures.

Een van de belangrijkste belastingen om rekening mee te houden in Spanje is de inkomstenbelasting, of Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF). 

Afhankelijk van uw verblijfsstatus in Spanje (resident of niet-resident) kunnen er verschillende belastingregels van toepassing zijn.

Residenten in Spanje worden belast op hun wereldwijde inkomen, terwijl niet-residenten alleen belasting betalen over het inkomen dat in Spanje is gegenereerd.

Daarnaast zijn er andere belastingen waarmee u rekening moet houden, zoals de vermogensbelasting, de onroerendgoedbelasting in Spanje, de overdrachtsbelasting en de BTW (IVA in het Spaans). 

Elk van deze belastingen heeft zijn eigen regels en uitzonderingen, wat het nog ingewikkelder kan maken, zoals bv. de wet Beckham en de gunstige inkomstenbelasting voor gepensioneerden in Spanje.

Bovendien moet u zich bewust zijn van dubbele belastingverdragen tussen Spanje en België of Nederland.

Deze verdragen zijn ontworpen om te voorkomen dat u in beide landen belasting betaalt over hetzelfde inkomen, de zgn. dubbele belasting die u natuurlijk wilt vermijden. 

Echter, de regels rond dubbele belastingverdragen kunnen complex zijn en vereisen vaak een grondige analyse van uw persoonlijke situatie.

Gezien deze complexiteit, is het zeer raadzaam om professioneel financieel advies in te winnen.

Een belastingadviseur die bekend is met zowel het Spaanse als het Belgische of Nederlandse belastingsysteem kan u helpen navigeren door de verschillende regels en voorschriften.

Zij kunnen u ook helpen bij het invullen en indienen van uw belastingaangiften om ervoor te zorgen dat u aan al uw belastingverplichtingen voldoet, zoals bv. het aangeven van Spaanse huurinkomsten in uw eigen land.

Geen gezondheidsdekking regelen

Het regelen van gezondheidsdekking is een essentieel onderdeel van uw voorbereidingen voor een verhuizing naar Spanje.

De gezondheidszorg in Spanje is van hoge kwaliteit, vaak gelijkwaardig of zelfs beter dan in vele andere Europese landen, waaronder België en Nederland.

Echter, het systeem werkt anders en het is belangrijk om te begrijpen hoe u toegang krijgt tot medische zorg in Spanje.

Als inwoner van Spanje heeft u recht op gratis basisgezondheidszorg in Spanje, op voorwaarde dat u socialezekerheidsbijdragen betaalt.

Deze bijdragen worden meestal automatisch ingehouden als u in Spanje werkt

Als gepensioneerde in Spanje kunt u ook toegang krijgen tot gratis gezondheidszorg als u in uw thuisland bijdragen heeft betaald.

De sleutel tot toegang tot de Spaanse gezondheidszorg is de gezondheidskaart, of tarjeta sanitaria.

Deze kaart geeft u toegang tot uw plaatselijke gezondheidscentrum en ziekenhuis en is gratis voor mensen die bijdragen aan de Spaanse sociale zekerheid.

Voor expats uit België of Nederland is het ook belangrijk om te weten dat uw Europese gezondheidskaart (EHIC) alleen geldig is voor tijdelijke bezoeken aan Spanje.

Als u permanent in Spanje woont, moet u overschakelen op het Spaanse gezondheidszorgsysteem.

Als u echter niet in aanmerking komt voor de gratis gezondheidszorg, kunt u overwegen om een private ziektekostenverzekering af te sluiten.

Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen die dekking bieden voor medische zorg in Spanje.

De kosten en dekking kunnen variëren, dus het is belangrijk om rond te kijken en de beste optie voor uw behoeften te kiezen.

Tot slot zijn medicijnen in Spanje meestal goedkoper dan in België of Nederland, maar ze worden niet altijd volledig gedekt door de gezondheidszorg.

U moet mogelijk een deel van de kosten van uw medicijnen betalen, afhankelijk van uw specifieke situatie.

Het niet regelen van adequate gezondheidsdekking is een van de veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje die kan leiden tot aanzienlijke financiële lasten en ongemak. 

Daarom is het sterk aanbevolen om dit aspect van uw verhuizing zorgvuldig te plannen en te organiseren.

Veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje: Conclusie

Verhuiswagen Op Een Rustige Weg Langs Een Bebost Gebied Met De Spaanse Vlag Geschilderd Op De 2 Deuren Achteraan De Laadbak

Het verhuizen naar Spanje is een spannende stap, maar het is er een die grondige voorbereiding en planning vereist.

U kunt echter de overgang naar uw nieuwe thuisland zo soepel mogelijk maken door de tijd te nemen om uw verhuizing zorgvuldig te plannen.

Wij zijn er zeker van dat deze tips u alvast op weg kunnen helpen om deze veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje te vermijden. 

En vergeet niet: Spanje is een prachtig land met een rijke cultuur en geschiedenis, ontdek en geniet dus met volle teugen als u eenmaal daar bent!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

    Privacybeleid *