• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Vastgoedfraude: Cruciale tips voor beleggers om zichzelf te beschermen

Vastgoedfraude: Cruciale tips voor beleggers om zichzelf te beschermen

min leestijd

roodgekleurd miniatuurhuisje met woord scam op symbool voor vastgoedfraude die u moet vermijden

De wanhoop en naïviteit van bepaalde kopers en verkopers wordt vaak uitgebuit door malafide figuren. Dergelijke cowboys specialiseren zich in vastgoedfraude en vullen de ene put op door er een andere te graven…

Hoewel sommige oplichtingspraktijken overduidelijk lijken, zijn er talloze praktijkvoorbeelden bekend waarin zelfs ervaren vastgoedprofessionals misleid werden door ingenieuze fugazi.

Als kleine vastgoedbelegger is het essentieel om te beseffen dat u niet immuun bent voor deze bedreigingen.

Maar laten we het vooral positief benaderen want er is ook goed nieuws… Met de juiste kennis en goede voorzorgsmaatregelen kunt u zich uitstekend wapenen tegen deze risico’s.

Hieronder gaan de dieper in op vastgoedfraude en bieden we u vijftien cruciale tips om uw investeringen en vermogen beter te beschermen.

Of u nu bekend bent met de gebruikelijke valkuilen of nog maar net begint met vastgoed, het is van vitaal belang om altijd een stap voor te blijven op degenen die uit zijn op uw zuurverdiende geld…

Inhoudsopgave

Vastgoedfraude en scams zijn van alle tijden en overal

roodgekleurd miniatuurhuisje met woord scam op symbool voor vastgoedfraude die u moet vermijden

Door de toenemende digitalisering en de opkomst van Artificiële Intelligentie neemt de dreiging van vastgoedfraude toe.

Artificiële Intelligentie kan voor visuele misleiding zorgen

Met geavanceerde softwareprogramma’s kan men tegenwoordig hele interieurs creëren en ook façades en gevels vorm geven op levensechte wijze.

We zien afbeeldingen van woningen en appartementen te huur of te koop en we kunnen niet meer onderscheiden of de beelden echt of fake zijn.

Vroeger was het nog vrij eenvoudig om virtuele renders te onderscheiden van echte foto’s. Maar met de opkomst van AI bent u gezien, geloof ons vrij.

Fake is echt, echt is fake, wat is het nu? Met het blote oog zien we het verschil niet meer…

Bent u creatief aangelegd en gelooft u onze stelling pas als u het zelf gezien heeft (bent u een ongelovige Thomas met andere woorden)?

Geen enkel probleem, speel even met de volgende tools voor het maken van afbeeldingen en ontdek de waanzinnige kracht van AI:

Wees gewaarschuwd: Uw kijk op het leven en afbeeldingen zal nooit meer hetzelfde zijn en u zal altijd zelf ter plaatse willen gaan in plaats van alleen te vertrouwen op afbeeldingen.

Lagere instapdrempels in de bouwsector hebben verstrekkende gevolgen

Even een praktijkvoorbeeld uit België…

Sinds 2019 kan iedereen een bouwfirma opstarten en bouwpromotor worden in Vlaanderen zonder bepaalde diploma’s te moeten voorleggen.

Wat tot een enorme stijging van gedupeerden leidt ten gevolge van jongere (amateuristische) firma’s die failliet gaan maar wel reeds voorschotten op zak hebben gestoken.

De toenemende fraude in de vastgoedsector is enorm divers en gaat van kleine misdrijven tot ernstige frauduleuze faillissementen met moedwillige benadeling van bepaalde klanten en schuldeisers.

Deze toename van verwerpelijke fraude is niet enkel te wijten aan snel wijzigende energieregulering (fraude met energieprestatiecertificaten is een reëel probleem), flexibelere toetredingsbarrières en rentevoeten…

Ze is ook te wijten aan de vindingrijkheid van fraudeurs die steeds nieuwe en geraffineerde methoden ontwikkelen om zowel vastgoedprofessionals als particulieren en beleggers te misleiden.

Ontdek er hieronder meer over en wapen uzelf met 15 cruciale tips om niet in de val van oplichters te lopen…

Vijftien tips om uzelf tegen vastgoedfraude te beschermen

woning die als lokmiddel aan kabel hangt en mensen in ravijn doet vallen symbool voor financiële gevolgen van vastgoedfraude voor beleggers

Ga alleen in zee met gevestigde hypotheekverstrekkers

In de vastgoedsector is de financiering van beleggingsvastgoed een cruciaal onderdeel van het investeringsproces.

In België en Nederland bestaan er tal van hypotheekverstrekkers, variërend van grote banken tot kleinere financiële instellingen.

Waarom is dit belangrijk?

Onbekende of nieuwe kredietverstrekkers kunnen aantrekkelijke voorwaarden bieden om op agressieve wijze marktaandeel te veroveren, maar…

Vaak kunnen ze ook verdoken kosten of ongunstige voorwaarden in de kleine lettertjes hebben staan die u op de lange termijn kunnen benadelen.

Bovendien kunnen ze ook minder stabiel en betrouwbaar blijken te zijn in economisch onzekere tijden.

Enkele belangrijke aandachtspunten hieromtrent:

 • Doe steeds voldoende diepgaand onderzoek naar de reputatie van de hypotheekverstrekker:
  • Lees beoordelingen, vraag collega-investeerders om aanbevelingen en raadpleeg financiële rapporten.
  • Op Trustpilot en Google Reviews kan u af en toe ook wel waardevolle informatie vinden.
 • Zorg ervoor dat de kredietverstrekker ervaring heeft met investeringsvastgoed en hypothecaire leningen voor een beleggingspand. Dit garandeert u dan dat ze bekend zijn met de specifieke uitdagingen en kansen van deze markt.
 • Vergelijk de voorwaarden en tarieven van verschillende kredietverstrekkers om ervoor te zorgen dat u de beste deal krijgt qua rentevoet en kosten.

Wees voorzichtig met ’te’ goede aanbiedingen

In de niche van investeringsvastgoed kunnen aanlokkelijke deals vaak heel verleidelijk zijn.

En het zijn dikwijls beleggers die op zoek zijn naar hoge rendementen die zich om de tuin laten leiden.

Maar niet alle glitters zijn goud… Waardebeleggen in vastgoed draait om veel meer dan alleen het rendement.

Waarom is dit van belang?

Oplichters kunnen gebruik maken van aantrekkelijke aanbiedingen om investeerders te lokken. Het loont de moeite om alles tot in detail uit te spitten.

Zulke aanbiedingen vertonen vaak eigenschappen zoals verborgen gebreken, verdoken kosten die op het rendement wegen, aangeboden door een nieuwe vennootschap zonder track record, enzovoort.

Een andere klassieker zijn aanbiedingen die verpakt worden als volle eigendom en ook zo geprijsd worden…

Terwijl uit de kleine lettertjes blijkt dat u te maken hebt met een constructie rond erfpacht, recht van opstal, timesharing, enzovoort.

Interessante aandachtspunten in deze context zijn de volgende:

 • Analyseer elke aan u aangeboden deal kritisch zonder emoties. En vooral als de voorwaarden te gunstig lijken! Vaak zit er ergens een addertje onder het gras die uw uiteindelijk nettorendement ernstig naar beneden haalt.
 • Durf onafhankelijke experts of schatters aan te stellen om de waarde en legitimiteit van een aanbieding te beoordelen. Opgelet: Hun advies kan ook manipulatie bevatten en dergelijke partijen kunnen ook steeds een verborgen agenda hebben!
 • Tot slot een belangrijke tip voor uw toekomstige carrière als belegger inzake het beoordelen of een vastgoedinvestering echt goed is of niet:

Vertrouw op uw instinct! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Dure seminaries van goeroes zijn niet de heilige graal

sfeerbeeld van mensen die seminarie bijwonen van expert/goeroe die vooraan uitleg aan het geven is

De vastgoedmarkten in zowel België als Nederland hebben een rijke geschiedenis en een vrij solide reputatie in vergelijking met die van het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld.

Maar helaas trekt deze vrij goede reputatie van de vastgoedsectoren ook bepaalde figuren aan die snel willen profiteren van investeerders.

Met andere woorden, er duiken dus geregeld ook zelfverklaarde vastgoedmiljonairs op die het zogezegd “from zero to hero” gemaakt hebben.

Opgelet: Dergelijke partijen bestaan wel degelijk maar de kans dat ze met hun succes en kennis te koop gaan lopen, laat staan deze aanbieden voor een habbekrats, is quasi nihil.

Waarom dient u dit goed te beseffen?

We leven in een vrije markteconomie en iedereen kan gaan en staan waar hij/zij wil.

Er zijn dus ook verkopers van vastgoedcursussen en vastgoedseminaries die zich focussen op het mentaal en financieel verrijken van particuliere beleggers.

Maar in de praktijk volgt er soms een ontnuchtering, vooral als men een pak geld betaald heeft om deel te nemen aan zoiets.

Veel van de peperdure seminars beloven financiële onafhankelijkheid, massaal succes met vastgoed en adverteren misschien zelfs met gouden horloges, bloedmooie vrouwen, Lamborghini’s, privéjets, enzovoort… Maar ze leveren uiteindelijk weinig concrete waarde op.

Dergelijke goeroes zijn uiterst sterk qua marketing en verleiding. En kunnen u echt aanzetten om substantiële en ondoordachte investeringen te maken.

Of ze kunnen erin slagen om u nog wat peperdure upsells aan te smeren ook via het verkopen van aanvullende, dure cursussen.

Cruciale tips om niet in de val van een te dure vastgoedgoeroe te lopen:

 • Doe vooraf onderzoek naar de organisator van het seminarie of de cursus:
  • Heeft de persoon in kwestie effectief een bewezen staat van dienst in de vastgoedsector?
  • Gaat het wel echt om een ervaringsdeskundige?
 • Wees heel kritisch over beloftes in over ‘snel rijk worden met vastgoed‘. Vastgoedinvesteringen vereisen geduld, onderzoek, en een strategie op de lange termijn.
 • Overweeg alternatieve bronnen om bij te leren. Denk aan YouTube, gevestigde lokale vastgoedverenigingen, cursussen aan hogescholen of universiteiten en bepaalde websites en online platforms met kwalitatief hoogstaande content.

Sla nooit noodzakelijke due diligence over in de strijd tegen vastgoedfraude

Een grondige en diepgaande due diligence is de basis van elke succesvolle vastgoedinvestering.

Het beschermt u tegen onvoorziene risico’s en zorgt ervoor dat u een weloverwogen beslissing neemt.

Zeker voor een substantiële investering in vastgoed loont het best wel de moeite om zelf uw huiswerk te maken.

Moraal van het verhaal: Vertrouw niemand blind en dubbelcheck alles, dit kost tijd, energie en geld maar het is het waard.

Vraag maar even na bij gedupeerden die het belang van due diligence onderschat hebben.

Waarom is dit belangrijk in het kader van vastgoedfraude vermijden?

Zonder een grondige due diligence kunt u te maken krijgen met verborgen gebreken, verdoken kosten, juridische complicaties en/of financiële verliezen.

Door een aanbieding grondig door te lichten, kunt u zelf de risico’s van uw investering tot een minimum beperken.

Zit er een geurtje aan, dan vermijdt u de aanbieding.

Klopt alles en blijkt dat de aanbieding zuiver op de graad is na uw onderzoek? Perfect! Dan kan u doorgaan en overgaan tot een aankoop.

Interessante aandachtspunten:

 • Indien het om een ouder pand gaat: Laat altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren om de staat van het pand te beoordelen. Schakel hiervoor een professional met ervaring in en neem geen risico’s.
 • Laat de juridische status van het pand checken, inclusief eigendomsrechten, bestemmingsplannen en eventuele geschillen. Een jurist en/of notaris kunnen hier zeker bij helpen.
 • Analyseer de financiële aspecten van de opbrengsteigendom zoals de huurgeschiedenis voor een reeds verhuurde woning, de prognoses qua bezettingsgraad van nieuwbouw en de prognoses qua huurdersverloop, de exploitatiekosten en de lokale vastgoedmarkt.
 • Werk samen met een aantal vaste contacten zoals notarissen, bepaalde aannemers, een goede vergelijkende kredietmakelaar, een goed geïnformeerde vastgoedmakelaar en een ervaren bouwexpert:
  • Consulteer ervaren professionals om ervoor te zorgen dat alle aspecten van uw due diligence grondig en professioneel worden behandeld.

Selecteer op basis van reputatie en resultaten uit het verleden

jongeman bekijkt op smartphone getuigenissen van mensen om geen slachtoffer te worden van vastgoedfraude

U dient de juiste professionals uit te kiezen om mee samen te werken. Het is cruciaal om u te omringen met de juiste mensen indien u een bepaald niveau van succes wilt behalen met een vastgoedportfolio.

Het professionalisme van uw partners (makelaars, juristen, aannemers, verzekeringsmakelaars, vastgoedbeheerders, enzovoort) kan een enorme impact op uw vastgoedinvesteringen hebben.

Waarom is dit van belang voor u?

Een professional met een bewezen staat van dienst heeft ervaring en de nodige expertise om u te begeleiden inzake uw investeringsplannen.

Ze kunnen u helpen om gevaarlijke valkuilen te vermijden en om unieke kansen te identificeren die anderen misschien over het hoofd zien.

Handige tips en richtlijnen

 • Doe grondig onderzoek naar uw potentiële partners. Dit omvat het controleren van referenties, het lezen van beoordelingen en het nagaan van hun professionele achtergrond.
 • Werk samen met een handjevol betrouwbare dienstverleners indien mogelijk. Door met een beperkt aantal vertrouwde professionals samen te werken, kunt u beter het overzicht behouden en de communicatie veel beter stroomlijnen.
 • Vraag altijd om enkele voorbeelden van eerdere projecten zodat u zelf hun expertise en resultaten kunt verifiëren.

Investeer in uw vastgoedkennis

Kennis is macht en dat is ook het geval in de vastgoedsector.

Hoe meer u weet, hoe beter u uitgerust bent om slimme investeringsbeslissingen te nemen.

Een diepgaand begrip van een specifieke vastgoedmarkt stelt u in staat om snel trends te herkennen, om beter risico’s te beoordelen en om optimaal kansen te grijpen voordat anderen dat kunnen doen.

Enkele tips en inzichten om uw niveau op te krikken:

 • Neem deel aan betrouwbare workshops, webinars, seminaries en cursussen die zich richten op vastgoedinvesteringen. Er bestaan diverse providers die van topniveau zijn en een uiterst betrouwbare reputatie hebben opgebouwd.
 • Durf boeken te lezen en ga het eens in de Engelstalige vakliteratuur gaan zoeken ook:
  • Een Amerikaan ziet het doorgaans wat groter dan ons maar we kunnen er op bepaalde vlakken zeker nog iets van opsteken!
 • Tracht op de hoogte te blijven van lokale, nationale en internationale marktontwikkelingen:
  • Lees gespecialiseerde nieuwsbrieven en blogs van websites, vakbladen en periodiek gepubliceerde rapporten van grote internationale consultancybedrijven.
 • Tracht uw eigen netwerk op te bouwen dat bestaat uit andere beleggers en professionals uit de sector waarmee u inzichten, kennis en praktijktips kunt uitwisselen.

Neem uw digitale beveiliging en privacy ernstig

iemand in blauw maatpak met paarse stropdas raakt digitaal bord aan om toegang te krijgen in goed beveiligde digitale omgeving

Door de integratie van technologie in alle facetten van ons leven, is er ook een onderdeel van de vastgoedsector naar het digitale domein verplaatst.

Dit brengt echter ook nieuwe risico’s met zich mee.

Vooral qua gegevensbeveiliging is het noodzakelijk om uw voorzorgen te nemen.

Uw financiële zaken zijn alleen uw financiële zaken en niemand anders heeft er zaken mee. Zet de deur dus niet op een kier voor hackers.

Waarom is dit belangrijk voor u?

Cybercriminelen richten zich steeds vaker op vermogende personen uit de vastgoedsector.

Ze proberen toegang te krijgen tot gevoelige informatie of trachten frauduleuze transacties uit te voeren.

Vergis u niet: Privacy is belangrijk en u dient dit waardevolle bezit met alle mogelijke middelen te beschermen!

Handige praktijktips voor meer beveiliging en privacy:

 • Gebruik sterke, unieke wachtwoorden (zinnen die spaties bevatten bijvoorbeeld) voor al uw online accounts en overweeg een wachtwoordbeheerder te gebruiken.
 • Schakel tweefactorauthenticatie (2fa) in waar mogelijk, vooral voor financiële platformen, e-maildiensten en communicatieportalen.
 • Wees waakzaam voor phishing-pogingen en open geen verdachte e-mails of links.
 • Zet geen gevoelige informatie online op sociale media (uw data is er niet veilig). Loop dus niet op te scheppen op sociale media met uw nieuwe opbrengsteigendom. U zou er wel eens de verkeerde figuren mee kunnen aantrekken!

Geef absolute voorrang aan persoonlijke ontmoetingen

In een tijdperk waarin digitale communicatie de norm is, blijft persoonlijk contact een waardevol instrument om de authenticiteit en betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.

Door mensen in persoon te ontmoeten, kunt u enorm veel leren. Bestudeer hun kledij, taal, lichaamstaal, intonatie, enzovoort.

Welk voordeel kan u hiermee doen?

Persoonlijke ontmoetingen bieden u een directe opportuniteit om vragen te stellen en om lichaamstaal te lezen en interpreteren.

Dankzij een klassieke afspraak kunt u een algemeen gevoel krijgen over de betrouwbaarheid van een persoon, bedrijf en/of situatie.

Het kan ook helpen om mogelijke discrepanties of onregelmatigheden te identificeren die in digitale communicatie bewust of onbewust over het hoofd kunnen worden gezien.

Interessante zaken om in de praktijk na te streven:

 • Plan regelmatig face-to-face vergaderingen in met belangrijke stakeholders die voor u van toepassing zijn:
  • Denk aan huurders, vastgoedmakelaars, kredietmakelaars, vastgoedbeheerders, een syndicus, verkopers van bouwpromotoren, enzovoort.
 • Gebruik deze ontmoetingen om documenten te verifiëren, vragen te stellen en eventuele zorgen te bespreken en uit te klaren.
 • Zorg ervoor dat u ontmoetingsplaatsen kiest die rustig en niet luidruchtig zijn. Kies voor een professionele omgeving om zo min mogelijk afgeleid te worden.

Verifieer de juiste identiteit: Belangrijk om vastgoedfraude te vermijden

tekening van mannetje in rode blazer dat met vergrootglas identiteitsdocumenten controleert

Het verifiëren van de identiteit van alle betrokken partijen is een essentiële stap om uzelf te beschermen tegen mogelijke fraude.

Beroepsoplichters werken in bepaalde gevallen met valse identiteitskaarten en paspoorten.

Trouwens, in het merendeel van de gevallen verloopt alles via officiële kanalen (en afhankelijk van land tot land zal de betrokken notaris ook de nodige achtergrondchecks uitvoeren).

Waarom zou dit belangrijk zijn voor u? Dit is toch pure fictie?

Oplichters kunnen zich voordoen als legitieme huurders, verkopers of investeerders.

En in heel wat gevallen zijn ze geloofwaardig, ervaren en kunnen ze tevens de nodige papieren voorleggen.

Maar net daar komt de kat op de koord…

Door de identiteit van de andere betrokken partijen te (laten) verifiëren, kunt u zichzelf beschermen tegen dergelijke frauduleuze activiteiten.

Handige tips:

 • Vraag om officiële identificatiedocumenten zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs voordat u een transactie afrondt:
  • Ten eerste toont u op deze wijze dat u bereid bent om alles tot op het bot uit te spitten.
  • Ten tweede is het leerrijk om de reactie van de tegenpartij te zien op een dergelijke vraag.
 • Gebruik technologieën zoals zoekmachines en ga foto’s van bepaalde personen vergelijken. Zo kan u ook de authenticiteit van identificatiedocumenten bevestigen.
 • Wees extra voorzichtig bij internationale transacties en overweeg om beroep te doen op notariële diensten of andere derde partijen om identiteiten te verifiëren.

Wees voorzichtig met vooruitbetalingen om vastgoedfraude te vermijden

Vooruitbetalingen (ook gekend als voorschotten) kunnen in de meeste gevallen een noodzakelijk onderdeel van vastgoedtransacties zijn.

Maar ze brengen natuurlijk ook risico’s met zich mee.

Oplichters kunnen proberen om u te overtuigen om grote sommen geld vooraf te betalen. Om vervolgens met de noorderzon te verdwijnen zonder de beloofde diensten te leveren.

Belangrijke inzichten en advies hieromtrent:

 • Wees sceptisch over verzoeken om groter dan normale voorschotten te betalen, vooral als de reden voor de betaling onduidelijk is.
 • Gebruik beveiligde betalingsmethoden en vermijd contante geldtransacties. U wilt altijd een spoor aanleggen zodat u later een poot heeft om op te staan.
 • Overweeg het gebruik van een derdenrekening om betalingen via een onafhankelijke derde partij veilig te laten verlopen. Deze lost het geld richting de begunstigde van zodra de diensten zijn geleverd of de transactie is voltooid.

Tracht op de hoogte te blijven over lokale fraudegevallen

iemand die tekstballonnetjes met getuigenissen van mensen op interactief bord schrijft in context van fraudegevallen ontdekken

Een lokale vastgoedsector is veelal dynamisch en verandert voortdurend. Dit geldt bijgevolg ook voor de methoden en tactieken die oplichters gebruiken.

Door op de hoogte te blijven van recente fraudegevallen, kunt u proactief handelen en uzelf beschermen tegen vergelijkbare bedreigingen.

Patronen qua oplichtingspraktijken herkennen kan u een voorsprong geven in het vermijden van dergelijke valkuilen.

Enkele handige tips om uzelf te beschermen:

 • Tracht relaties op te bouwen met de lokale arm der wet. Goede contacten bij de buurtpolitie, de lokale politiek enzovoort zorgen ervoor dat u snel kunt te weten komen wat er leeft en speelt.
 • Abonneer u op de nieuwsbrieven van lokale gemeenschapsinitiatieven die informatie bieden over lokale activiteiten, nieuws (en dus ook over fraudegevallen).
 • Neem periodiek deel aan lokale vastgoednetwerkevenementen of forums waar dergelijke zaken uitvoerig worden besproken.
 • Word lid van brancheorganisaties die regelmatig updates verstrekken over de sector.

Werk samen met vertrouwde professionals

Het is van essentieel belang om een betrouwbaar netwerk van professionals te hebben waarmee u kunt samenwerken.

Vertrouwde professionals hebben een bewezen staat van dienst en kunnen u het best begeleiden om uw vastgoedinvesteringen succesvol te maken.

Door samen te werken met vakmannen, kunt u uzelf ook beter beschermen tegen potentiële risico’s.

Dergelijke professionals behandelen uw panden en dossiers alsof het hun eigen dossiers zijn.

Zo krijgt u al snel gouden tips en advies om alles nog beter aan te pakken, en dat is op de lange termijn geld waard.

Advies om met de juiste partners in zee te gaan:

 • Doe een degelijk onderzoek naar elke professional waarmee u overweegt samen te werken. Dit omvat het controleren van hun achtergrond, ervaring en referenties (online en offline).
 • Bouw relaties op met professionals uit de sector en uit de buurt door regelmatig met hen te communiceren. Bezoek ook eens een vakbeurs om op de hoogte te blijven en mensen te leren kennen.
 • Overweeg om een vast team van professionals op te zetten waarmee u regelmatig samenwerkt zoals een vaste makelaar, accountant en juridisch adviseur.

Vraag om referenties en getuigenissen: Belangrijke in strijd tegen vastgoedfraude

Referenties zijn een directe manier om de betrouwbaarheid en expertise van een professional of dienstverlener te beoordelen.

Referenties geven inzicht in de ervaringen van eerdere klanten of partners en kunnen u tevens waarschuwen voor mogelijke rode vlaggen.

Belangrijke richtlijnen hieromtrent:

 • Vraag altijd om meerdere referenties voordat u een samenwerking opstart:
  • Dit kunnen geschreven referenties zijn maar vraag ook steeds om wat contactgegevens.
  • Doe dan ook de moeite om effectief telefonisch op te volgen.
  • Vraag door en tracht uit te vissen of het niet gewoon om een stroman gaat die betaald wordt om veelbelovende praatjes te doen.
 • Neem de tijd om elke referentie te controleren door direct contact op te nemen en specifieke vragen te stellen over hun ervaring.
 • Wees kritisch en let op eventuele inconsistenties of tegenstrijdige informatie.

Investeer in uzelf om steeds beter te worden

man zit op pc bij te leren te zien aan allerlei icoontjes van e-learning omgeving goed voorbeeld van hoe u vastgoedfraude beter kunt herkennen

De sector van onroerend goed en de niche van beleggingsvastgoed is voortdurend in beweging.

Opleiding is een krachtig hulpmiddel om sterker te worden, steeds meer kennis op te doen en op de hoogte te blijven.

Door continu hongerig te zijn naar meer kennis en inzichten, bent u beter gewapend dan Jan met de pet.

En dit biedt u dan een competitief voordeel op verschillende vlakken, waaronder ook uw vermogen om fraude en oplichterij van ver te herkennen!

Waarom is voortdurende opleiding cruciaal?

De nieuwste trends, tactieken en fraudepraktijken in de vastgoedsector moeten u interesseren.

Zo kunt u proactief handelen en mogelijke valkuilen vermijden.

Lees geregeld de kranten en volg de actualiteit om op de hoogte te blijven van wat er leeft.

Tips om slimmer en beter te worden als vastgoedbelegger:

 • Investeer in regelmatige trainingen, cursussen en workshops die zich richten op vastgoedinvesteringen en fraudepreventie.
 • Neem deel aan branche-evenementen en netwerk met andere professionals om kennis en ervaringen te delen.
 • Abonneer u op vooraanstaande vakbladen en nieuwsbrieven die updates en inzichten bieden over de vastgoedsector.

Gebruik de kracht van technologie in uw voordeel

Technologie heeft de manier waarop we zaken doen ondertussen compleet getransformeerd en dit geldt ook voor de vastgoedsector.

Vastgoedbeleggingen op afstand worden meer en meer de norm.

En mits de juiste procedures kan langeafstandbeleggen in vastgoed effectief goed of beter renderen dan lokale vastgoedinvesteringen.

Hoe kan u met technologie uw voordeel doen?

Technologische hulpmiddelen kunnen helpen om fysieke afstanden te overbruggen.

Dankzij de opmars van het internet, communicatiediensten en smartphones, bent u niet langer veroordeeld tot uw eigen regio om in vastgoed te investeren.

U kan perfect vanop afstand in opbrengstvastgoed beleggen door gebruik te maken van professioneel vastgoedbeheer. Op die manier geniet u van de voordelen van passieve opbrengsteigendommen.

Daarnaast kan technologie u enorm helpen qua detectie van verdachte activiteiten, het automatiseren van due diligence-processen en het verifiëren van de authenticiteit van documenten en transacties.

Enkele praktijktips om technologie in uw voordeel te gebruiken:

 • Maak gebruik van geavanceerde softwareoplossingen die specifiek zijn ontworpen voor vastgoedbeheer en fraudepreventie. Vooral als u een vastgoedportefeuille bezit, is dit cruciaal.
 • Maak gebruik van het internet om het beste rendement voor uw geld te vinden:
 • Opbrengsteigendommen beheren vanop afstand kan dankzij de technologie nu ook een pak gemakkelijker en vlotter. Met de juiste partner die lokaal het werk opknapt, kan u goede zaakjes doen.

Een toekomstbestendige investeerder worden moet uw doel zijn om vastgoedfraude te ontlopen

man in blauwe sweater lacht en wijst met wijsvinger naar hersenen symbool voor toekomstbestendige waakzame investeerder worden

Als vastgoedbelegger moet u voorbereid zijn op onvoorziene uitdagingen en onverwachtse problemen.

Dit is een noodzaak en geen optie want het leven brengt altijd verrassingen en onverwachte plotwendingen…

Vastgoedfraude is slechts één van de vele obstakels die beleggers kunnen tegenkomen…

Het is vooral belangrijk om u bewust te zijn van de verwoestende gevolgen ervan voor zowel uw financiële welzijn als uw vertrouwen in de vastgoedindustrie in het algemeen.

Hierboven deelden we een resem cruciale tips zodat u zich beter kunt wapenen tegen allerlei fraudepraktijken.

Maar met deze tips alleen zal u er niet komen. Het gaat ook om uw mindset en ingesteldheid!

Het is essentieel om te onthouden dat de beste verdediging altijd een combinatie is van kennis, waakzaamheid, een gezonde portie wantrouwen en een netwerk van vertrouwde professionals waarop u kunt terugvallen indien nodig.

Als belegger is het uw verantwoordelijkheid om uw streven naar winst te balanceren met een goede bescherming van uzelf en uw investeringen.

En het is ook cruciaal om een balans te vinden tussen technologie en menselijke interactie, tussen vooruitgang en voorzichtigheid.

Tenslotte is elke succesvolle vastgoedinvestering gestoeld op zowel een degelijk stuk onroerend goed alsook op een goed geïnformeerde en waakzame investeerder (u!).

Veelgestelde vragen over hoe vastgoedscams te vermijden vallen

Hoe kan ik vaststellen of een investeringsaanbieding legitiem of mogelijks fraude is?

Het is essentieel om grondig onderzoek te doen naar elke vastgoedaanbieding.

Controleer de achtergrond van de verkoper of makelaar, vraag om referenties en verifieer alle verstrekte informatie.

Tip: Zoek uit of er kredietverstrekkers in het spel zijn die hypotheken op de grond en/of gebouwen gevestigd hebben. Dit kan u reeds een eerste indicatie geven over een eventuele riskante onderkapitalisatie van het project.

Daarnaast dient u ook rekening te houden met een oud maar relevant gezegde:

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, zoals een ongelooflijk lage prijs en/of een exorbitant hoog rendement, is het dat hoogstwaarschijnlijk ook.

Tot slot nog een laatste gouden tip: Raadpleeg altijd een of meerdere onafhankelijke experts voordat u een beslissing neemt.

En vergis u niet: Het kan zijn dat deze ‘expert’ een verborgen agenda heeft en u naar iets anders zal willen sturen waar hij/zij centen aan kan verdienen.

Zijn er specifieke signalen of rode vlaggen die wijzen op vastgoedfraude?

felrood uitroepingsteken in felrood gevarenbord met allerlei felrode vuurbolletjes rond symbool voor rode vlaggen die op vastgoedfraude wijzen

Ja, er bestaan diverse tekenen en signalen die op een of andere vorm van vastgoedfraude kunnen wijzen.

Enkele rode vlaggen zijn onder andere de volgende:

 • Verkopers die u heel hard onder druk zetten om snel te handelen,
 • De promotor legt ongebruikelijke betalingsmethoden op (zoals betalen met contant geld),
 • Getuigenissen online over wangedrag door de promotor en/of de vertegenwoordigers,
 • Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn (zoek naar de addertjes onder het gras en vraag door), en
 • Onprofessionele inconsistenties in officiële contracten en/of marketingdocumentatie.

Tip: Investeer voldoende tijd en energie om deze rode vlaggen en signalen te ontdekken. Bij twijfel dient u zeker en vast een diepgaander onderzoek te doen.

Hoe kan technologie mij helpen bij het detecteren van vastgoedfraude?

Technologie biedt diverse tools en platformen die kunnen helpen bij het detecteren van verdachte activiteiten.

Dit varieert van software die documenten verifieert op authenticiteit tot platformen die transactiegeschiedenissen en beoordelingen van makelaars en verkopers tonen.

Online kan u ook vaak waardevolle achtergrondinformatie vinden in de vorm van getuigenissen.

Tip: Er bestaan tegenwoordig op nationaal niveau van een promotor ook indicatoren die de financiële gezondheid van het bedrijf blootgeven. Zo kan u dus op bedrijfsniveau onderzoeken of het wel om een gezond bedrijf gaat.

U kan het ook zelf onderzoeken door de balans en jaarrekening te bekijken, deze zijn toegankelijk via de relevante nationale instanties.

Tot slot nog een concept dat naar de toekomst toe meer en meer tractie zal krijgen: Blockchaintechnologie. Het is nog steeds wat gecontesteerd bij de oudere generaties maar het potentieel ervan is gigantisch.

Het gebruik van blockchain-technologie in vastgoedbeleggingen kan bijdragen aan transparantere en veiligere transacties alsook aan lagere transactiekosten.

De verwachting is namelijk dat de blockchain op termijn dure notariaten geheel of gedeeltelijk overbodig zal maken.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik het slachtoffer van vastgoedfraude ben geworden?

Als u vermoedt dat u het slachtoffer bent van fraude, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen.

Neem een jurist/advocaat onder de arm en bespreek uw dossier. Vervolgens zal uw raadsman het nodige doen om via het juiste kanaal klacht in te dienen.

Tip: Tracht steeds beroep te doen op een juridisch adviseur die gespecialiseerd is in vastgoed. Een jurist die specialiseert in douane of echtscheidingen zal u weinig tot geen meerwaarde kunnen bieden!

Het is ook raadzaam om alle communicatie en documentatie met betrekking tot de vastgoedinvestering en -transactie te bewaren als bewijs voor later.

U weet namelijk nooit wat de toekomst zal brengen. Het is daarom altijd een slimme zet om voorbije communicatie ergens veilig op te slaan. Voor moest dossiervorming ooit nodig zijn…

Hoe kan ik me het beste voorbereiden om geen slachtoffer van fraudeurs te worden?

Educatie, voorbereiding en ervaring zijn uw beste verdediging tegen fraude.

Blijf op de hoogte van de nieuwste fraudepraktijken en trends in de vastgoedsector. Lees hoogstaande en minder hoogstaande kranten, beide kanalen kunnen u interessante inzichten bieden.

Werk samen met vertrouwde professionals, voer altijd een grondige due diligence uit en wees bijzonder sceptisch over aanbiedingen die te goed lijken om waar te zijn.

Tip: Door proactief en geïnformeerd te blijven, kunt u het risico dat u slachtoffer wordt van vastgoedfraude aanzienlijk verminderen.

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *