• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Vastgoed kopen en verhuren zonder zorgen? Ja, het is mogelijk!

Vastgoed kopen en verhuren zonder zorgen? Ja, het is mogelijk!

min leestijd

Als spaar- en beleggings­­­alternatief vastgoed kopen en verhuren zonder zorgen… Hoe doet u dat in de praktijk? Wat zijn uw opties en hoe beperkt u de stress en kopzorgen die gepaard gaan met een klassieke rol als huisbaas? Op deze pagina komt u er meer over te weten!

Aandacht besteden aan de impact van beleggingsvastgoed op uw mentale gezondheid is minstens even belangrijk als op zoek gaan naar de best renderende fysieke vastgoedbelegging.

Als u begrijpt welke factoren u als stressvol ervaart en een plan opstelt om deze factoren te verminderen of te elimineren, dan kunt u een succesvolle carrière als vastgoedinvesteerder/verhuurder opbouwen en plezier beleven aan wat u doet!

[VIDEO] Samenvatting van vastgoed kopen en verhuren zonder zorgen

Belangrijke oor­zaken van stress voor vastgoed­beleggers

oorzaken van stress kopzorgen en frustraties voor verhuurders

Uw persoonlijkheid en tal van externe en situationele factoren bepalen het stressniveau dat u als verhuurder van vastgoed ervaart.

Als u op de meeste andere mensen lijkt, zult u waarschijnlijk te maken krijgen met het volgende:

 • Slechte, stokkende cashflow. Niets is stressvoller dan te maken hebben met cashflowproblemen en uzelf afvragen of u de hypotheek, belastingen en rekeningen kunt betalen om het opbrengstvastgoed boven water en cashflowpositief te houden.
 • Late betalingen. Een van de grootste frustraties van verhuurders zijn late en/of onregelmatige betalingen. Het heeft niet alleen invloed op de cashflow, maar het zorgt er ook voor dat u als verhuurder tijd en energie moet verspillen om het geld binnen te halen. Wanbetalende huurders zijn een echte pest en kunnen pakken frustraties en stress veroorzaken.
 • Juridische kwesties. Vastgoed kan complex en ingewikkeld zijn op het vlak van regelgeving. Als u niet oppast, kunt u juridisch in de problemen geraken voor de meest eenvoudige fouten of vergissingen.
 • Onbetrouwbare huurders. Slechte huurders hebben de neiging onverantwoordelijk om te gaan met een verhuurwoonst. Dit kan schade of fundamentele problemen veroorzaken die blijven bestaan lang nadat de huurders weg zijn.

Dit zijn enkele van de veelvoorkomende knelpunten voor verhuurders. Het kunnen identificeren en analyseren van deze knelpunten van vastgoedverhuur is een goed startpunt om de juiste vastgoedstrategie te kiezen.

Tips om stress te over­winnen: Vast­goed kopen en ver­huren zonder zorgen

tips om stress en zorgen te vermijden als vastgoedbelegger

Als u eenmaal weet waarvan u gestresseerd geraakt, kunt u een proactief plan ontwikkelen om deze problemen te overwinnen (indien u reeds verhuurt) of te vermijden (indien u nog vastgoed gaat kopen om te verhuren) en rust te vinden.

Wist u trouwens dat information overload en een overweldigd gevoel nieuwe vastgoed­investeerders doet op­geven nog voor ze effectief begonnen zijn?

Hieronder volgen enkele suggesties om stress en kop­zorgen te vermijden:

Huur een vastgoed­beheerder in

huur vastgoedbeheerder of rentmeester in en besteed verhuur uit

Er zijn bepaalde relaties in het (zakelijk) leven die het beste werken wanneer er een derde partij is die fungeert als tussenpersoon.

De relatie tussen een vastgoedverhuurder en een huurder is een van deze relaties die beter gesmeerd kan lopen via een professionele tussenpersoon.

Een vastgoedbemiddelaar kan de emoties van beide partijen scheiden en valkuilen elimineren die kunnen optreden wanneer de twee partijen rechtstreeks met elkaar samenwerken.

Als u een deel van de wrijving wilt vermijden die gepaard gaat met een directe interactie met huurders, huur dan een vastgoedbeheerder in. Zo’n rentmeester is meestal elke cent waard.

En ook al daalt uw nettorendement hierdoor, de kopzorgen en stress vallen grotendeels weg. En zorgeloos vastgoed kopen en (laten) verhuren, dat is geld waard.

Zorgvuldig screenen van huurders

Goede huurders staan gelijk aan stressvrije verhuur. Als u wilt dat uw ervaring met verhuren positief verloopt, begint het allemaal met een doordacht en slim selectieproces.

Het screenen van uw huurder betekent kijken naar de informatie die kandidaat-huurders zelf verstrekken, evenals het analyseren van externe informatie waartoe u toegang heeft.

Op basis hiervan kunt u tot een redelijke inschatting komen van het soort huurder die de persoon in kwestie zal zijn.

We zeggen ‘redelijke inschatting’ niet voor niets! Er zijn namelijk geen 100% trefzekere manieren om de toekomstige kwaliteit en betrouwbaarheid van een huurder te voorspellen.

Als verhuurder is het uw taak om eenvoudig en effectief te screenen om de best mogelijke huurder voor de verhuurwoning of het verhuurappartement te kiezen.

Tracht naar huurders met zes specifieke kwaliteiten te zoeken:

 1. Het vermogen om de huur te betalen,
 2. De bereidheid om op tijd te betalen,
 3. Werkstabiliteit,
 4. Netheid en huishoudelijke vaardigheden,
 5. Aversie tegen drugs en criminele activiteiten,
 6. Lage stressfactor (een lage stressquotiënt is belangrijk, u wenst een huurder die u zo weinig mogelijk stress zal bezorgen.

Tracht ook bepaalde types kandidaat-huurders direct te vermijden door een vroege identificatie. Lees er meer over op Huisbaas worden: 7 types huurders om te vermijden als de pest.

Automatiseer het innen van de huur­inkomsten

laat telefonische aanmaningen in het verleden automatiseer betaling maandelijkse huur via automatische incasso domiciliëring

Geen zin om telefonisch op te volgen met wanbetalende huurders? Wel, u kan dergelijk tijdverlies en de hiermee gepaard gaande frustraties tot een minimum herleiden door de huurder akkoord te laten gaan met een automatische incasso.

Dit staat ook gekend als domiciliëring of automatische betalingsopdracht.

Handmatig huur innen, zoals vroeger vaak het geval was (persoonlijk of via de post) verloopt langzaam, inefficiënt en omslachtig.

Als u de hoeveelheid moeite die het innen van huurinkomsten kost wilt beperken (en de stressquotiënt wilt verlagen), probeer dan de huurgelden automatisch te incasseren via een automatische betaalopdracht.

De huurder kan deze laten instellen bij zijn bank, waardoor er consistent geld wordt overgemaakt op uw rekening. De huurder kan zich op deze manier niet meer wegsteken achter vergetelheden of andere uitvluchten!

Door uw huurder(s) een consistente en periodieke storting te laten instellen bij hun bank, zit u als verhuurder safe.

Een wanbetaling is in dit geval alleszins geen gevolg van een lakse planning van uw huurder (maar eerder van een ontoereikend saldo op de rekening).

Als verhuurder van opbrengst­vastgoed is het innen van huurinkomsten belangrijk om uw rendement van uw belegging veilig te stellen.

Zonder huurinkomsten kunt u de hypotheek­betalingen (kapitaal­aflossingen en interest­betalingen), jaarlijkse belasting op onroerend goed, verzekeringen en andere uitgaven niet voldoen.

Simpel gezegd, u moet de huurinkomsten op consistente wijze ontvangen om uw activa om te zetten in eigendommen die een positieve kasstroom opleveren, toch?

Een automatische betalings­opdracht laten instellen door uw huurder kan al een pak problemen en betalings­achterstand verhelpen.

Tip: Een bijkomende mogelijkheid is een verzekering afsluiten tegen wanbetaling. Investeerders in Spaans vastgoed kunnen zo bijvoorbeeld hun huurinkomsten veiligstellen dankzij een huurverzuimverzekering in Spanje.

Leg een nood­fonds aan – Vast­goed kopen en ver­huren zonder zorgen

leg noodfonds aan per huurwoning om problemen op te vangen

In een poging om geldgerelateerde stress te voorkomen, zou u een noodfonds moeten opzetten voor elke huurwoning die u bezit.

Het fonds moet in wezen een speciale spaarrekening zijn waarop voldoende geld staat om uw vastgoed twee à zes maanden te kunnen financieren. Dit geeft u iets om op terug te vallen in het geval van een worst-case scenario.

Dit zorgt ook voor extra gemoedsrust want in uw achterhoofd weet u dat de lening verder zal afgelost kunnen worden daar er genoeg buffer is.

Een financiële buffer aanleggen en aanhouden is een verstandige manier om om te gaan met externe factoren die u nooit volledig onder controle kunt hebben.

Sommige zaken dient u helaas te ondergaan, en dan is het fijn om te kunnen terugvallen op een stevige buffer voor noodgevallen.

Actief of passief ver­huren van vast­goed: Maak de juiste keuze

actief of passief verhuren van vastgoed maak belangrijke keuze

Vastgoed kopen en verhuren zonder zorgen kan op verschillende manieren.

U zou kunnen opteren voor een doe-het-zelf aanpak, waarbij u alles zelf regelt van aankoop en renovatie tot selectie van huurders, onderhoud, inning van huurgelden, enzovoort.

Of u zou kunnen kiezen voor een compleet passieve vastgoed­investering waarbij u de volle eigendom verwerft en maandelijks huurgelden opstrijkt. Zonder meer verplichtingen of vereisten.

Het vraagstuk passieve vastgoedbelegger of actieve vastgoedverhuurder: Welk type bent u? is er eentje dat enkel correct kan beantwoord worden door uzelf.

Analyseer ob­jectief uw profiel en wensen – Actief versus passief vastgoed kopen en ver­huren zonder zorgen

Met wat zelfkennis kan u zeer goed evalueren bij welke investeringsstrategie uw karakter en profiel het best aansluit.

Wordt u bijvoorbeeld furieus en knettergek wanneer men u zaken belooft of bepaalde dingen beweert, terwijl de beloftes nooit worden nagekomen of de beweringen gewoon zuivere leugens blijken te zijn?

Wat met een scenario waarbij de huurder beweert het huurgeld eergisteren al (op een werkdag) te hebben overgeschreven, terwijl u op uw e-banking app gewoon niets ziet verschijnen? Gaat u dan op ontploffen staan, zoals de jongeheer hieronder?

verhuren zonder zorgen kan via passieve investering in fysiek vastgoed met huurgarantie

Of bent u de vriendelijkheid zelve en heeft u massa’s geduld, ook met mensen die soms eens een leugentje om bestwil verkopen?

Het is heel belangrijk om stil te staan bij de voordelen van passieve inkomsten verdienen met vast­goed.

Indien u een veeleisende job heeft met veel verantwoordelijkheden, en daarnaast ook nog een gezin, dan zal actief investeren in onroerend goed en zelf huisbaas worden hoogstwaarschijnlijk niet het beste idee zijn!

En vergeet ook niet dat u met fysiek vastgoed op passieve wijze een extra pensioen kunt opbouwen.

Met andere woorden, investeren in vastgoed voor verhuur kan op verschillende manieren: actief of passief beleggen in vastgoed.

Passief beleggen in vast­goed met verhuur­garantie kan ook voor nog minder zorgen

Stel dat u zich aangetrokken voelt tot een passieve manier van beleggen in vastgoed.

Dan wensen we er op te wijzen dat u nog een stapje verder kunt gaan om compleet zorgeloos door het leven te gaan als investeerder…

U kunt namelijk beleggen in vastgoed met verhuurgarantie. Op deze manier geniet u van een passieve investering die bovendien gegarandeerde huur­inkomsten en dus een zeker jaarlijks rendement oplevert!

Zo bent u dus ook zeker van uw rendement, wat een pak extra zorgen wegneemt daar het risico tot een absoluut minimum herleid wordt.

In welke mate het risico qua inning van huurinkomsten, leegstand en wanbetaling wordt afgedekt, hangt af van het soort verhuurgarantie dat u afsluit en ondertekent.

Passieve vastgoed­beleggingen met verhuur­garantie in de kijker

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Geniet vooral van wat u doet als par­ticuliere belegger – Vastgoed kopen en ver­huren zonder zorgen

top tips om vastgoed kopen en verhuren zonder zorgen mogelijk te maken

De rol van belegger in vastgoed hoeft niet ontmoedigend, stressvol of ondankbaar te zijn. Als u het goed doet, kan het leuk zijn! Dus denk heel goed na over hoe investeren in vastgoed er voor u persoonlijk wel en niet mag uitzien!

Om te kunnen genieten van de voordelen van vastgoed als waardevaste en cashflow genererende belegging, moet u de pijnpunten aanpakken die mensen in deze positie vaak frustreren.

Het uitvoeren van de bovenstaande strategieën zal hopelijk de weg vrijmaken naar meer financiële vrijheid en plezier tijdens uw loopbaan als passieve vastgoedbelegger of actieve vastgoedverhuurder.

Contacteer ons

  Privacybeleid *