• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Vastgoed is een illiquide investering: Mythe 1 over investeringsvastgoed ontkracht

Vastgoed is een illiquide investering: Mythe 1 over investeringsvastgoed ontkracht

min leestijd

vastgoed is een illiquide investering mythe 1 over investeringsvastgoed ontkracht

Vlug uw activa verzilveren en met de cash naar de exit lopen is mogelijk met aandelen maar niet met vastgoed. Vastgoed is een illiquide investering en daarom zijn aandelen de betere keuze qua belegging. Dit geldt volgens de klassieke visie van beursbeleggers (pure aandelenbeleggers).

Hieronder gaan we dieper in op deze visie en ontkrachten we deze mythe over investeringsvastgoed.

Het is namelijk niet omdat een bepaald investeringsactief van nature minder liquide is, dat het daarom een onverstandige of slechte investering zou zijn. Integendeel…

Vastgoed is een illiquide investering – Toch even nuanceren…

Klassieke financiële planners en aandelenliefhebbers schrijven vastgoed doorgaans af als beleggingsvehikel omdat het niet liquide genoeg zou zijn.

Een klassieke stellingname in deze context is de volgende:

Vastgoed is over het algemeen een illiquide investering, wat betekent dat het moeilijk snel om te zetten is in cash en liquide middelen wanneer u stressvolle tijden doormaakt. Aandelen kunnen daarentegen direct verkocht worden.

Een andere klassieker onder de aandelenfans is de volgende stelling:

Er zit geen liquiditeit in onroerend goed. U kan die leegstaande zolder, slaapkamer of bergingsruimte niet mee naar de winkel nemen om er boodschappen mee te kopen.

Maar wat is daar nu allemaal van aan? Is het rampzalig dat investeringsvastgoed minder liquide is dan sommige (maar zeker niet alle) beursgenoteerde aandelen?

Enkele nuanceringen zijn zeker en vast aan de orde…

Is de illiquide aard van vastgoed wel een nadeel?

is illiquide aard van vastgoed wel een nadeel voor particuliere beleggers

Indien u probeert te investeren voor uw pensioen en extra pensioeninkomsten voor uw oude dag wilt verzekeren, waarom zou u dan liquiditeit (moeten) nastreven?

Liquiditeit kan zonder twijfel zelfs gevaarlijk zijn voor uw vermogen. Benader dit vermeende nadeel van vastgoed eens anders…

Diverse aandelenbeleggers, beleggingsadviseurs en effectenmakelaars vertellen met overtuiging hoe geweldig het is om aandelen en obligaties te bezitten omdat ze in twee minuten opnieuw verkocht kunnen worden.

Maar is het niet nog veel fantastischer om onroerend goed te bezitten? Juist omdat u het niet in twee minuten kunt verkopen?

Beleggingsvastgoed als middel tegen onmiddellijke bevrediging

U kunt geen vastgoed verkopen om pijlsnel uw dringende financiële problemen op te lossen. Dit komt doordat onroerend goed niet gemakkelijk te verkopen valt.

Heeft u een liquiditeitsprobleem? Dan moet u met andere woorden een andere manier vinden om uw financiële problemen op te lossen.

Bepaalde financiële adviseurs en particuliere beleggers beschouwen dit als een nadeel.

Maar is dit net niet een geweldig voordeel? Omdat u geforceerd wordt om goed na te denken alvorens u effectief beslist om te investeren in vastgoed voor verhuur.

Vastgoed functioneert op deze manier als blokkeringsmechanisme voor de hedendaagse mentaliteit van onmiddellijke bevrediging najagen (instant gratification).

Praktijkvoorbeeld: Economische crisis

Stel dat u reeds de trotste eigenaar bent van een zorgvuldig samengestelde en gediversifieerde beleggingsportefeuille.

En stel dat ze samengesteld is uit zowel een aandelen- als vastgoedportefeuille.

En plotseling ontstaat er een crisis ten gevolge van een zwarte zwaan, een onverwachte gebeurtenis zoals de globale coronavirus pandemie

En toeval of niet maar u heeft net een stevige investering gedaan en u komt krap bij kas te zitten. Voor u het weet heeft u dan bijvoorbeeld snel 25.000 euro nodig om alles draaiende te houden

Het eerste wat u in zo een scenario zou verkopen, zijn (een deel van) uw aandelen. En indien u geen aandelen zou bezitten, dan zou u een andere manier vinden om uw financiële problemen op te lossen.

Zo zou u wat geld kunnen lenen door onroerend goed in onderpand te geven of u zou een andere manier kunnen bedenken om een lening te krijgen.

Zelfs een duurdere persoonlijke lening zou een oplossing kunnen bieden.

Maar in elk geval zou u uw onroerend goed niet van de hand doen omdat het meestal een periode van weken, maanden of zelfs jaren in beslag neemt om het te verkopen aan de juiste, correcte prijs.

Vastgoed is een illiquide investering en dat kan net uw redding zijn!

mannen en vrouwen in midlifecrisis ruilen aandelenpakket vaak in voor droomaankoop zoals sportwagen plezierboot luxekledij

U zou dus aan andere oplossingen denken om een acuut liquiditeitsprobleem op te lossen. En dat is een enorm voordeel van geld beleggen in vastgoed.

De illiquide aard van onroerend goed dwingt u om het vastgoed in bezit te houden, ook op momenten dat het jeukt om bestaand vermogen op te offeren en om te zetten in cash.

Op die manier geeft u het investeringsvastgoed de tijd die nodig is om in waarde toe te nemen en neemt u ook niet te snel vrede met een klein beetje meerwaarde.

Waarschijnlijk zal uw ernstige financiële situatie of probleem wel opgelost geraken.

En als u eenmaal over die hindernis heen bent, dan bent u op het einde van de rit nog steeds de eigenaar van het vastgoed.

Met andere woorden, vastgoed is een illiquide investering en net daarom kunt u op de middellange termijn beter af zijn qua vermogensopbouw.

Als u een opbrengsteigendom koopt en deze langdurig in bezit houdt, dan doet u aan vermogensopbouw voor de lange termijn.

Uiteindelijk zal de huurder de lening afbetaald hebben en tegelijkertijd ontvangt u maandelijks extra passieve inkomsten uit het vastgoed.

Liquide aard van beursgenoteerde aandelen is gevaarlijk

Volgens diverse aandelenbeleggers is het kopen van aandelen en deze voor een lange periode in bezit houden dé manier om rijk te worden.

Maar net omdat men in de mogelijkheid verkeert om groeiaandelen te kopen en deze direct terug te verkopen, slagen de meesten er gewoon niet in om hun aandelen voor een langere periode in bezit te houden.

Werknemers die bijvoorbeeld van job veranderen, komen vaak in de verleiding om hun reeds opgebouwde aandelenpakket en/of aandelenopties ineens te verkopen en vergeten te denken op lange termijn.

En wat gedacht van de mannen (en vrouwen) die tijdens hun midlifecrisis het geld willen laten rollen?

Plots wordt de reeds opgebouwde aandelenportefeuille (deels) ingeruild… Voor die snelle sportwagen, een plezierboot, de organisatie van peperdure feesten, het financieren van merkkledij, juwelen, enzovoort.

Kortom, in de praktijk blijkt dat de leuze “investeren in aandelen doet men met een langere beleggingshorizon” maar moeilijk gerijmd kan worden met de ware aard van de doorsnee particuliere belegger en mens.

De huidige maatschappij draait rond onmiddellijke bevrediging en de lange termijn wordt vaak vergeten op momenten dat die gedroomde aankoop financieel mogelijk is.

“Aandelen kan u wel onmiddellijk verkopen”

Klinkt interessant, zeer zeker! Maar aan welke prijs? Het is absurd om te praten over de mogelijkheid om aandelen direct te verkopen zonder het prijsaspect aan te halen.

Natuurlijk kunt u sommige beursgenoteerde aandelen direct verkopen… Maar dan wel alleen tegen de prijs die de hoogste bieder bereid is te betalen.

Wat indien u persoonlijk een financieel moeilijke periode doormaakt? Op een moment dat de aandelenmarkten (en uw aandelen) een stevige correctie ondergaan?

Namen noemen is niet nodig, iedereen kent genoeg voorbeelden van beursgenoteerde bedrijven in binnen- en buitenland waarvan de aandelenkoers op relatief korte termijn stevig kelderde.

onmiddellijk verkopen biedt geen garanties over effectieve verkoopprijs bod hoogste bieder op dat moment telt

Indien u op zo een moment uw aandelen verkoopt, dan blijft er van uw initiële investering niet veel meer over…

En als aandelenfanaten het over zo een scenario hebben wanneer ze spreken over het onmiddellijk verkopen van aandelen, dan kunt u zeker en vast net zo snel onroerend goed verkopen.

Vastgoed is een illiquide investering maar dat betekent niet dat u het niet pijlsnel zou kunnen verkopen. Het enige wat u hoeft te doen, is een openbare verkoop organiseren. De hoogste bieder wint en opgelost.

U promoot de openbare verkoop in streekkranten en online op het internet. En uw onroerend goed zal ook onmiddellijk verkocht zijn (de prijs die u krijgt hangt af van het spel van vraag en aanbod).

Voor een snelle, directe verkoop van vastgoed hoeft u alleen maar een openbare verkoop te organiseren. En dat is trouwens de manier waarop aandelen elke dag worden verkocht.

Iemand die beursgenoteerde aandelen bezit en ze te koop aanbiedt, is zeker van een verkoop (maar heeft geen garantie over de prijs indien het snel moet gaan).

Leen indien u snel geld nodig heeft (want vastgoed is een illiquide investering en dat is super!)

leen geld voor noodgevallen en verkoop onroerend goed voor verhuur niet

Indien u aandelen bezit en snel geld nodig heeft, dan dient u er een aantal van te verkopen. Dat is de enige manier om snel over extra liquide middelen te beschikken.

Opmerking: Het is eventueel ook mogelijk om uw vermogensportefeuille als onderpand te geven voor een lening (Lombard lening), maar het is geen supersnelle kredietvorm.

Het is een vorm van nichefinanciering die gepaard gaat met procedures en een grondige analyse. Het gaat dus om een lang proces, wat niet ideaal is indien u snel fondsen nodig heeft.

Met vastgoed daarentegen kan u sneller een lening verkrijgen. Heeft u dringend geld nodig voor een noodgeval? Geef dan een onroerend goed in onderpand en bekom op die manier een lening.

In elk geval: Leen indien u snel geld nodig heeft en verkoop uw opbrengstvastgoed bij voorkeur niet!

Tip: Vanzelfsprekend is het aangeraden om dergelijke gevallen te vermijden door uw financiën goed te beheren. Laat het gewoon niet zo ver komen en plan grondig.

Met vastgoed kan u wel boodschappen bekostigen

met vastgoed continu extra inkomsten verdienen om levensstijl te bekostigen is mogelijk investeren voor extra inkomen

Wist u dat u vastgoed wel degelijk kunt gebruiken als beleggingsvehikel voor extra inkomsten? Geld verdienen met verhuren van vastgoed is met andere woorden wel degelijk mogelijk.

Financiële planners die stellen dat vastgoed waardeloos is om van te leven, hebben simpelweg onvoldoende ervaring met investeringsvastgoed.

In de praktijk is het wel degelijk mogelijk om met vastgoed in uw levensonderhoud te voorzien.

Geld verdienen met vastgoed kan ervoor zorgen dat u op termijn financieel compleet onafhankelijk wordt.

Investeren voor inkomsten met vastgoed

Investeren in vastgoed om extra inkomsten te verdienen is een niche en kunst op zich.

Veel hangt af van een intelligente en slimme financiering van het beleggingsvastgoed om de gewenste maandelijkse cashflow te bekomen.

Zo kunt u uw reeds afbetaalde woning als onderpand gebruiken om een beleggingspand te kopen.

Door voor het juiste type vastgoedfinanciering te kiezen, kan u er vervolgens voor zorgen dat u maandelijks een positieve cashflow (positieve netto inkomsten) overhoudt.

Op het einde van de rit is het beleggingspand afbetaald en bent u voor de volle 100% eigenaar. En op dat moment stijgt de maandelijkse netto positieve cashflow tot het maximaal haalbare voor die opbrengsteigendom.

Daarnaast zijn er ook creatievelingen die hun te grote woning opdelen en deels verhuren.

Denk aan het verhuren van een studio of een kleine flat in een ruimte die toch niet gebruikt wordt. Of denk aan het inrichten van een duplex, een triplex of het verhuren van een simpele kamer via Airbnb

Lees nog meer over vastgoed als cashgenerator en geldmachine op:

Investeren in vastgoed voor een aanvullend pensioen

De juiste vastgoedinvesteringen kunnen uw oude dag een pak aangenamer en comfortabeler maken.

Reken niet op Vadertje Staat om uw pensioenjaren te financieren, dat is helaas niet langer realistisch…

In het kader van pensioenplanning met beleggingsvastgoed, is het zeker en vast interessant om de volgende informatie door te nemen:

Mogelijk op actieve én passieve wijze

Twijfelt u over de juiste aanpak en strategie om te beginnen met vastgoed? Doe dan inspiratie op via de volgende info:

Beleggingsvastgoed te koop met aantrekkelijke huurinkomsten

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Andere mythes over vastgoed versus aandelen

 • Aandelen of vastgoed als belegging – Vijf mythes over investeringsvastgoed:
  1. Vastgoed is een illiquide investering: Mythe 1 over investeringsvastgoed ontkracht (huidig artikel op deze pagina)
  2. Verhuren levert grote beheersproblemen op: Mythe 2 over investeringsvastgoed
  3. Vastgoed is onderhevig aan op- en neergaande cycli van de vastgoedmarkt: Mythe 3 over beleggingsvastgoed
  4. Investeren in vastgoed voor verhuur leidt tot een gebrekkige diversificatie: Mythe 4 over investeringsvastgoed
  5. Beleggen in vastgoed biedt slechts een beperkt meerwaardepotentieel:  Mythe 5 over vastgoedinvesteringen

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *