• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Vakantiewoning als belegging kopen: 4 veelgestelde vragen op een rij

Vakantiewoning als belegging kopen: 4 veelgestelde vragen op een rij

min leestijd

vier veelgestelde vragen bij het aankopen van een vakantiewoning als belegging

Overweeg je om een vakantiewoning als belegging aan te schaffen? Dan bestaat de kans dat je niet weet waar je moet beginnen. Zeker indien je nooit eerder in vastgoed belegd hebt!

Je dient met vele zaken rekening te houden en op het internet en in magazines lees je vaak tegenstrijdige aanbevelingen.

Op deze pagina confronteren we je met vier veelgestelde vragen. Vier vragen waarop je een antwoord dient te bedenken alvorens je effectief een vakantiehuis als opbrengsteigendom gaat aankopen.

Tot slot krijg je ook nog een inzicht in een speciale soort vakantiewoningen: kant-en-klare vakantiewoningen inclusief contractueel gewaarborgde huurinkomsten (+ gratis privé-gebruik).

Waar een vakantiewoning als belegging aankopen?

Vroeger was het simpel en luidde het advies inzake een vakantiewoning kopen als volgt:

Koop aan op het vasteland en zorg dat de vakantiewoning gemakkelijk te bereiken valt met de wagen

Dankzij de komst van lagekostenluchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair is dit advies eigenlijk rijp voor de prullenbak.

Tegenwoordig vlieg je vanaf 10 euro enkele reis naar een of ander zonnig eiland in de Middellandse Zee.

Straffer nog, voor dergelijke prijzen kan je gewoon niet de wagen nemen en naar een vakantiebestemming in het buitenland rijden.

Neen, de globalisatie en de digitale revolutie zorgen voor andere spelregels. Afstand doet er niet echt meer toe wegens de democratisering van de luchtvaart!

Laat je leiden door de dienst toerisme

Investeer bij voorkeur in een land en regio waar het toerisme in de lift zit! Je kan dit gemakkelijk nagaan door naar de website van de dienst toerisme van het land of de regio in kwestie te surfen.

Daar kan je statistieken en toeristische evoluties raadplegen.

Stel je hebt een land op het oog en qua toeristische groei zit het helemaal goed.

Dan kan het zijn dat je met vragen zit qua exacte ligging. Wel, hou er rekening mee dat slechts een minderheid van de toeristische bezoekers lokaal een wagen huurt.

Met andere woorden, het kan verstandig zijn om niet in het hol van Pluto te gaan kruipen met jouw vakantiewoning. Anders loop je al een groot deel van de toeristen en potentiële huurders mis!

Vaak publiceert de dienst toerisme van het land/regio in kwestie ook statistieken over mensen die lokaal een wagen huren. Dan kan je dit beter inschatten!

Om je een idee te geven: Op het eiland Malta, niet gemakkelijk bereikbaar met de wagen, huurt slechts +/- 5 procent van de toeristen een wagen.

Heb je dan de geniale inval om een vakantiewoning als belegging te kopen in een uithoek van het eiland… Dan heb je het gewoon vlaggen. Dan kan je even goed je geld in de Noordzee gooien.

Ga ook na of er geen beperkingen van toepassing zijn op de verhuur van vakantiewoningen.

Het kan zijn dat de lokale wetgever buitenlanders beperkt inzake de verhuur van vakantiewoningen. Een goed voorbeeld hiervan is het eiland Malta (net onder Sicilië).

Tot slot hou je ook best rekening met bepaalde no-go zones op het gebied van aanslagen.

Toeristen blijven weg in regio’s waar er grote dreiging heerst. Een vakantiewoning als investering in het buitenland schaf je dus beter niet aan in Somalië of Afghanistan bijvoorbeeld.

Wanneer een vakantiewoning als belegging aankopen?

Simpel: Een vakantiehuis kopen doe je bij voorkeur tijdens het laagseizoen.

In de meeste landen en regio’s is er sprake van een hoog-, midden-, en laagseizoen.

Elke bestemming is anders dus veralgemenen is hier onmogelijk. Maar heel dikwijls is er wel sprake van een seizoensgebonden vraag naar vakantiewoningen te huur.

Maar je snapt het grotere plaatje wel… Gedurende bepaalde periodes in het jaar is de vraag naar accommodaties in bepaalde regio’s zelfs groter dan het aanbod.

Indien je dus effectief een vakantiewoning als belegging gaat aankopen kan je dit strategisch inplannen.

Vanzelfsprekend wil je graag de vruchten plukken van het hoogseizoen! Dan is de vraag het hoogst en liggen de verhuurprijzen ook het hoogst!

Stel dat je van plan bent om die droomchalet in Oostenrijk of Frankrijk aan te kopen, koop dan aan tijdens de zomermaanden.

Op deze manier heb je ook tijd genoeg om alles in gereedheid te brengen voor het piekseizoen vanaf de wintermaanden.

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen op een zonnige vakantiebestemming ideaal voor strandvakanties? Koop dan tijdens de wintermaanden zodanig dat je tijd genoeg hebt om alles in stelling te brengen.

Het voordeel van aankopen tijdens het laagseizoen

Het voordeel is ook dat je de vakantiewoning al kan gaan promoten op online verhuurplatformen voor vakantiewoningen.

Je kan ook al een website opbouwen om twijfelende toeristen mee over de streep te trekken! Perceptie is alles en jouw vakantiewoning uniek positioneren kost tijd en moeite!

Goed op tijd aankopen geeft je ook de tijd om de noodzakelijke aanpassingen en renovaties door te voeren! Om dan klaar te zijn voor het hoogseizoen!

Tip: Gaat u een vakantiewoning renoveren in Nederland? Wist u dat u een gratis kadastrale kaart met maten kunt verkrijgen om de grenzen van uw perceel te weten te komen?

Een bijkomend voordeel van een tweede verblijf aankopen tijdens het laagseizoen kan de financiële positie van de verkoper zijn!

Denk er eens over na. De verkoper ontvangt tijdens het laagseizoen minder inkomsten dan tijdens het hoogseizoen…

Indien de verkoper het geld nodig heeft om een of andere reden, dan is de kans groter dat hij/zij jouw bod zal aanvaarden!

Tip met betrekking tot grotere vakantiewoningen

Tot slot nog een tip over grotere vakantiewoningen! Deze worden veelal geboekt en gehuurd door groepen.

Dit kunnen grotere gezinnen of families zijn. Maar het kan even goed gaan om een groep vrienden. Al deze groepen hebben één ding gemeenschappelijk:

Ze moeten hun agenda’s afstemmen en ze zijn verplicht om een grondige planning te maken.

Ze zijn minder flexibel en moeten met meer mensen rekening houden. Hoe groter de groep, hoe moeilijker het is om een geschikte periode te vinden.

Hierdoor wordt er vaak al heel vroeg gepland en een periode vastgelegd. Grotere groepen boeken accommodatie dus vaak enkele maanden vroeger dan de doorsnee toerist.

Als mogelijke eigenaar van zo’n grotere vakantiewoning heb je er dus alle belang bij om de aankoop nog wat vroeger af te ronden!

Bij voorkeur dus helemaal aan het begin van het laagseizoen (en dus net na aflopen van het hoogseizoen). Zo kan je dergelijke vroegboekende groepen ook bedienen!

Welk type vakantiewoning als belegging selecteren?

Wil je een vakantiewoning als belegging aankopen, dan heeft dit natuurlijk gevolgen voor het type opbrengsteigendom dat je gaat kopen.

Er wordt vaak aangeraden om te investeren in vakantiewoningen dichtbij het strand, een meer, een rivier of een recreatiegebied.

Een andere aanrader is om een vakantiewoning aan te kopen die vlakbij een levendige stadskern gelegen is.

Hou er ook rekening mee dat details het verschil kunnen maken. Ook qua locatie. Kies dus voor een woning met uitzicht over de zee in plaats van voor een woning ‘dichtbij’ het strand.

Adembenemende uitzichten en gemakkelijke bereikbaarheid maken het verschil! Hou ook rekening met mooie uitzichten tijdens de inrichting van je interieur.

Denk ook even na over de effectieve bereikbaarheid van jouw vakantieverblijf. Het kan bijvoorbeeld schitterend wandelen zijn tijdens de zomermaanden…

Maar als de woning niet bereikbaar is vanaf december tot april (wegens sneeuwval bijvoorbeeld) dan loop je veel potentiële inkomsten mis.

Lees er nog meer interessante informatie over op Hoe een investeringsmarkt voor vastgoed als belegging kiezen.

Blijf realistisch qua jaarlijkse huurinkomsten bij vakantiewoning als belegging

Maar opgelet: hou je voeten stevig op de grond! Zelfs indien je vakantiewoning in een toeristische regio gelegen is.

Dan nog zul je steeds pieken en dalen ervaren. Bezoekersaantallen en huurinkomsten fluctueren altijd met de seizoenen.

Denk ook eens na over hoe je de maximumcapaciteit uit je vakantieverblijf kan halen…

Bekijk grondig hoeveel gasten er kunnen slapen. Zetel- en stapelbedden zijn de oplossing om de waarde van je vakantiehuis op te krikken!

Dankzij stapel- en/of zetelbedden kan je de capaciteit van je vakantiewoning opkrikken. Hierdoor kan je probleemloos grotere groepen gasten ontvangen.

En dit kan alleen maar positief uitdraaien voor je totale huurinkomsten en het rendement van jouw belegging in de vakantiewoning.

Overweeg een kant-en klare, zorgeloze investering met verhuurgarantie

Investeren in vastgoed spreekt u aan? Maar u heeft echt geen zin om wakker te liggen van leegstand? Wenst u gewoon niets te maken te hebben met huurders (die soms met de gekste vragen en eisen voor de dag komen…)?

Heeft u reeds ervaringen achter de rug als huisbaas en wenst u dit liever te vermijden? Omdat uw vrije tijd u wel wat dierbaarder is dan dat?

Een vakantiewoning als investering kopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Zelf huisbaas spelen vanop afstand is moeilijk tot zelfs onmogelijk.

Lokaal in het buitenland iemand inschakelen zorgt voor kopzorgen (want wie is echt te vertrouwen?) en een dalend rendement (niets is gratis).

Maar wat is dan wel een acceptabel alternatief? Kan men überhaupt vastgoed in het buitenland kopen inclusief passief rendement?

Ja! Het is mogelijk via vakantiewoningen met verhuurgarantie voor gemengd gebruik! Dit betekent dus dat passief beleggen in vastgoed zeker en vast tot de mogelijkheden moet behoren!

Bij zo’n soort opbrengsteigendom kan u de perfecte mix vinden van plezier en rendement met behulp van een verhuurgarantie!

Investeren in vastgoed met verhuurgarantie is een manier van geld investeren in onroerend goed om de risico’s tot een minimum te beperken en om ook de kopzorgen en stress tot quasi nul te herleiden!

Het is de ideale route voor particuliere beleggers in vastgoed die geen zin hebben om maniakaal bezig te zijn met hun beleggingspand.

Bekijk de volgende aanbiedingen om aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden te zien wat we precies bedoelen:

Aanbiedingen van vakantiewoningen te koop met verhuurgarantie

€204.000 Vanaf Prijs Excl. Kosten

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Costa Blanca en Costa Cálida, Spanje

€75.000 (Vanaf prijs)

Scherpe prijs/m²

Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Fuengirola, Málaga, Spanje

€111.525 (Vanaf prijs)

Tot 5% rendement + privégebruik

Flat, Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Av. Sierra Morena, 2, 29692 Manilva, Málaga, Spanje

Overige vastgoedbeleggingen te koop

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€204.000 Vanaf Prijs Excl. Kosten

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Costa Blanca en Costa Cálida, Spanje

€65.000 Minimum Eigen Inbreng

Vrij van Onroerende Voorheffing

Maatschappelijk verantwoord vastgoed, Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Aarschot, België

€78.375 min. eigen inbreng

7,2% rendement/jaar

€111.525 (Vanaf prijs)

Tot 5% rendement + privégebruik

Flat, Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Av. Sierra Morena, 2, 29692 Manilva, Málaga, Spanje

€50.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€50.000 (min. eigen inbreng)

5% rendement | Gratis gebruik

Flat, Hotelkamer, Huis

Te koop voor verhuur en privé

Domaine de la Fôt, 23300 Noth, Frankrijk

Welke taken moeten vervuld worden alvorens te investeren?

Stel dat jullie alles op een rijtje hebben gezet. En je hebt beslist waar en wanneer je een vakantiewoning als belegging wenst aan te schaffen.

In zo’n geval dien je wel nog goed te onderzoeken wat het totale kostenplaatje zal zijn. En dit zowel op het vlak van tijd als op het vlak van geld.

Het gaat hier om de aankoopkosten maar ook om de onderhoudskosten van een vakantiewoning als beleggingspand.

Momenteel staan de intresten van hypothecaire leningen historisch laag. Tracht hiervan te profiteren en let op met variabele intrestpercentages. Op de lange termijn zijn deze risicovoller want je hebt geen zekerheid.

Denk ook aan een goede verzekering voor je vakantiewoning, inclusief een dekking tegen natuurrampen.

Durf gerust verschillende lokale verzekeraars te contacteren want de prijzen van quasi dezelfde verzekeringspolissen kunnen enorm variëren.

Contacteer ook zeker een fiscaal expert die ervaring heeft met buitenlandse vakantiewoningen. Er komt heel wat bij kijken, inclusief de analyse van het dubbelbelastingverdrag.

Tenminste, indien jouw woonland (België/Nederland) er één heeft afgesloten met het land waar de vakantiewoning gelegen is.

Enkel op deze manier kan je onderzoeken wat de meest gunstige structuur is om de vakantiewoning aan te kopen. Je dient namelijk ook rekening te houden met successierechten.

Samen met een lokale fiscaal expert dien je ook goed te bekijken hoe je gemaakte kosten fiscaal aftrekbaar kunt maken.

Indien je een vakantiewoning koopt die reeds dienst doet als opbrengsteigendom, kan het zijn dat je deze kan aankopen inclusief meubilair.

In alle andere gevallen zal je wel werk moeten maken van meubilair, inrichting en decoratie.

Vergeet de praktische kant van de zaak niet

Je moet ook nadenken over de praktische kant van de zaak. Hoe ga je de tuin en het zwembad onderhouden?

Hoe ga je het onderhoud en de schoonmaak regelen? En wat gaat dat kosten? Een lokale, ervaren vastgoedbeheerder kan je hier zeker mee helpen en kan bovendien je werklading verlichten.

Denk ook al eens na over methodes en ingrepen om het vakantiehuis een upgrade te geven. En tracht in te schatten wat dit zou kosten.

Denk aan:

  • Een likje verf,
  • Nieuwe gordijnen,
  • Andere armaturen en wat sfeerverlichting,
  • De plaatsing van extra of nieuw sanitair zoals een bad,
  • De vervanging van versleten matrassen,
  • De plaatsing van een nieuw zetelbed om meer slaapplaatsen te kunnen bieden, enzovoort.

Je kan ook inspiratie opdoen op een specifieke pagina vol tips om jouw vakantiewoning vlotter te verhuren.

Nog een tip voor de fase na de aankoop

Je gaat ook de nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit moeten laten aansluiten. En dan kan je wel eens met de keerzijde van de medaille geconfronteerd worden…

Een vakantiewoning als belegging aankopen kan ook stress opleveren!

Afhankelijk van het land in kwestie kan dit nogal wat frustratie opleveren… Hoe zuidelijker je gaat, hoe verdraagzamer je moet zijn…

Wind je vooral niet op, dat werkt averechts. Leer er gewoon mee leven, culturen en mentaliteit kan je niet veranderen.

Tot slot een bedenking

Een vakantiewoning kan een bevredigende belegging in onroerend goed zijn op persoonlijk én financieel vlak.

Op momenten dat je jouw vakantiehuis verhuurt verwerf je inkomsten, net zoals eventuele lokale dienstverlenende partners. Zo ondersteun je dus de lokale economie.

Op momenten dat de vakantiewoning geen geld in het laatje brengt, kan je er zelf van genieten samen met vrienden en familie.

Vrije tijd en quality time zijn ook belangrijk in het leven! Het draait om meer dan alleen maar centen en rendement.

We maakten ook een overzicht van enkele goede redenen om te investeren in een vakantiewoning.

PS: Vraagt u zich af of u wel voldoende middelen heeft om te investeren en beleggen?

Lees dan zeker en vast de volgende pagina’s boordevol tips en inspiratie:

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons








     ↙ Uw landcode *

    Privacybeleid *