• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Vakantiehuis kopen: Wie zijn de hoofdrolspelers en wat zijn hun taken?

Vakantiehuis kopen: Wie zijn de hoofdrolspelers en wat zijn hun taken?

min leestijd

hoofdrolspelers bij vakantiehuis kopen in buitenland

Een vakantiehuis kopen in het buitenland en veronderstellen dat alles werkt zoals thuis is de grootste fout die je kan maken.

Het is daarom verstandig om een geschikte partij te vinden die je kan begeleiden met het aankoopproces in het buitenland!

Onderaan deze pagina krijgt u ook nog een overzicht van enkele kant-en-klare vakantiehuizen te koop met verhuurgarantie en een mooi jaarlijks rendement!

Makelaars | Vakantiehuis kopen

Alle landen hebben hun eigen spelregels en hoofdrolspelers in het aankoopproces van vastgoed. Er is ook altijd één speler die altijd een hoofdrol speelt tijdens jouw zoektocht: de makelaar.

Bestaansreden van vastgoedmakelaars

Vastgoedmakelaars bestaan om vastgoed te verkopen voor een klant, of het nu om een particulier of een professionele ontwikkelaar gaat.

Ze kunnen eigendommen promoten in de regio zelf of ze kunnen deelnemen aan bepaalde beurzen in binnen- en buitenland om kopers aan te trekken van buiten de regio. Daarnaast maken ze quasi allemaal gebruik van talloze promotiekanalen op het internet.

In ruil voor hun verkoopdiensten strijken ze een commissie op. Deze commissie kan verschillen van land tot land, is afhankelijk van de waarde van het vastgoed en hangt ook af van de ouderdom van de eigendom (nieuwbouw of herverkoop).

Onderzoek in elk geval wie de makelaar betaalt: het is namelijk niet altijd de verkoper die alles betaalt! De makelaar kan in zo’n geval een grotere rol spelen dan enkel het vastgoed tonen en verkopen.

Wanneer je vastgoed aankoopt in jouw thuisland, Nederland of België, ken je de vastgoedmakelaar als een tussenpersoon.

In zo’n situatie toont de makelaar jou eigendommen en is hij/zij de tussenpersoon tussen koper en verkoper bij de aankoop.

Een makelaar kan een meerwaarde zijn – Vakantiehuis kopen

Een vakantiehuis kopen in het buitenland via een lokale makelaar kan een groot voordeel betekenen.

Stel je wilt een vakantiehuis kopen in het buitenland. In zo’n geval zal een lokale makelaar meer werk en moeite moeten doen:

 • Jou oppikken aan de luchthaven en/of jouw verblijfplaats,
 • Met jou rondrijden om streken en eigendommen met elkaar te vergelijken,
 • Jouw vragen beantwoorden over faciliteiten, praktische zaken en verkeersroutes,
 • De rol van vertaler vervullen indien er een taalbarrière zit tussen jou en de verkoper.

Op het moment dat je een makelaar kiest dien je dus na te gaan of de persoon/het kantoor in kwestie capabel is en bereid zal zijn om al deze taken te verrichten indien je dat vereist.

Het is daarom verstandig om ter plaatse te gaan en de potentiële makelaars te ontmoeten. Zo kan je de werkwijze, mentaliteit, visie en kennis van de makelaar in kwestie aanvoelen alvorens je hem/haar een mandaat geeft.

Het is de ideale manier om gebruik te maken van uw opgebouwde mensenkennis!

Hoe vind je een geschikte makelaar?

Doe altijd jouw eigen onderzoek. Een goede plaats om jouw onderzoek te starten is het internet.

Een vastgoedbeurs bezoeken om de mensen in levende lijve te ontmoeten is ook een goede manier om een geschikte makelaar te identificeren. Hou rekening met het feit dat niet alle makelaars een beursstand hebben op zo’n beurzen.

In elk geval, gebruik een groot vastgoedplatform zoals wereldwijdleven.com om te weten te komen waar je een goed aanbod van het door jouw gewenste type vastgoed kunt kopen.

Een professionele en gebruiksvriendelijke website met allerlei extra informatie en advies is een goed startpunt om een professionele makelaar met een hoog niveau van dienstverlening te vinden.

Daarnaast kan je Google, de grootste zoekmachine ter wereld, inschakelen om wat achtergrondinformatie over de makelaar te verzamelen.

Geef eens de naam van de makelaar of het kantoor in kwestie in en bekijk de zoekresultaten. Vind je bepaalde getuigenissen, goed of slecht? Wordt de naam vermeld op forums of op andere onafhankelijke websites?

Beroepsorganisaties

Is het kantoor of de makelaar in kwestie lid van een nationale of internationale beroepsorganisatie?

Niet in elk land is het verplicht om een licentie te bezitten om actief te kunnen zijn als vastgoedmakelaar. Er lopen in zulke landen dus zeker ook “cowboys” rond, wees dus op je hoede!

Een voorbeeld van zo’n beroepsorganisatie is het AIPP (The Association of International Property Professionals).

Indien een makelaar lid is van deze vooraanstaande internationale beroepsorganisatie kan je alleszins zeker zijn dat hij/zij een bepaalde gedragscode en disciplinair proces dient na te leven.

Wees niet bang om de lokale kennis van jouw potentiële makelaar te testen! Vertrouw op jouw instinct en tracht in te schatten of deze makelaar jouw belangen ten volle zal behartigen.

Zoek iemand anders indien je het gevoel hebt dat de potentiële makelaar geen tijd wil spenderen met jou om je beter te leren kennen en om jouw behoeftes en verlangens goed in te schatten.

Een aankoop van recreatievastgoed gebeurt het best met wederzijds respect en met vertrouwen in elkaar. Ga niet in zee met een partij indien uw buikgevoel aangeeft dat er iets niet pluis is.

Lokale tips Nederland

Vakantiehuis kopen? Doe achtergrondchecks

Een goede makelaar voert altijd zelf achtergrondchecks uit alvorens hij/zij beslist om een bepaalde eigendom te verkopen.

Zo kan vermeden worden dat veel kostbare tijd verloren gaat. “Slechte” makelaars laten potentiële kopers volledig aan hun lot over op het gebied van deze achtergrondchecks.

Van plan om te investeren in een buitenlandse vakantiewoning? Dan moet onder andere het volgende onderzocht worden:

 • Is het gebouw en de bijgebouwen vergund?
 • Controle bouwovertredingen (en de kost van eventuele regularisatie)
 • Controle bestemmingsplan en afmetingen
 • Informeren naar betalingsachterstanden op het gebied van onroerend goed belasting. Betalingsachterstanden bij de fiscus gaan in bepaalde landen over naar de nieuwe eigenaar.
 • Rust er een hypotheek op het gebouw?
 • Is er een bodemattest?
 • Controle eigenaar: juistheid van de eigendomstitels (is de persoon die zich voordoet als eigenaar wel dé of de enige eigenaar)?
 • Geldigheid van de betreffende akten
 • Rechtmatigheid van de belanghebbenden
 • Controle attest bewoonbaarheid indien van toepassing
 • Bouwvergunning mogelijk op de locatie in kwestie?
 • Wordt de eigendom in kwestie momenteel verhuurd aan iemand? In bepaalde landen heeft de huurder een voorkooprecht! Let op hiermee!

Je ziet het aan de bovenstaande lijst: de achtergrondcheck is cruciaal om te vermijden dat je een kat in een zak koopt. Een goede makelaar zal hier het verschil maken en je begeleiden met al deze zaken.

De makelaar dient je ook uit te leggen hoe het aankoopproces precies in elkaar zit. Voorbeelden zijn:

 • Het verkrijgen van een fiscaal nummer,
 • Het openen van een bankrekening,
 • De introductie van de koper bij financiële instellingen die een hypotheek kunnen verstrekken.

Vergeet nooit dat een makelaar geen advocaat is!

Het is dus een goed idee om een plaatselijke vertrouwensman zoals een advocaat in te schakelen die alles kan checken en jouw belangen kan behartigen (zo is een Spaanse advocaat inschakelen voor een vastgoedaankoop in Spanje een uitstekende zet!).

Rechtstreeks van de projectontwikkelaar/bouwpromotor

Je kan rechtstreeks van een projectontwikkelaar een vakantiehuis kopen indien je vastgoed op plan of een nieuwbouw in opbouw koopt.

In zo’n geval bezit de bouwpromotor de grond, verkrijgt hij de noodzakelijke bouwvergunningen en bouwt hij vervolgens het hele project.

Doe een achtergrondcheck

Wanneer je van plan bent om een nieuwbouw te kopen dien je ook werk te maken van een achtergrondcheck.

Beschikt de projectontwikkelaar wel over de noodzakelijke bouwvergunningen? Hoe wordt het project gefinancierd? Worden de betalingen van kopers beveiligd door een bankgarantie?

Onderzoek het verleden en bekijk reeds gerealiseerde projecten van de bouwheer in kwestie. Hebben ze vorige projecten succesvol afgerond en opgeleverd?

Kun je eventueel eens langsgaan om de kwaliteit van eerder gerealiseerde projecten met eigen ogen vast te stellen?

Zo kan je ook ter plaatse eens praten met de bewoners om af te toetsen of ze gelukkig zijn met de kwaliteit van het gebouw.

Vraag als potentiële koper ook steeds naar bewijsmateriaal en geloof niets zonder dat je het bewijs te zien krijgt. Vraag om de relevante documenten te zien te krijgen inzake:

 • Bezettingsgraden
 • Maandelijkse bijdragen van eigenaars voor kosten en onderhoud
 • Kwaliteit van het management van de projectontwikkelaar
 • Samenwerkingsverbanden zoals franchiseovereenkomsten met bepaalde uitbaters, enzovoort.

Lees zeker en vast ook de pagina die handelt over belangrijke due diligence aspecten in het kader van passief beleggen in vastgoed.

Maak een bezichtigingsreis | Vakantiehuis kopen

Het is altijd interessant om ter plaatste te gaan vaststellen hoe alles in zijn werk gaat en om te zien of er wel ‘substance’ is. Er zijn echter aanbiedingen te koop waarvoor een bezichtigingsreis mogelijk is!

De kosten van deze reis worden mogelijk later door de makelaar terugbetaald als er een verkoop plaatsvindt.

Let op met ‘gegarandeerde huurinkomsten’

Een vakantiehuis kopen in het buitenland met zogenaamde gegarandeerde huurinkomsten is een optie. Toch dien je zo’n aanbieding met verhuurgarantie altijd met de nodige dosis scepticisme te benaderen.

Er bestaat namelijk altijd een kans dat de projectontwikkelaar in zo’n geval de prijs van de eigendom wat heeft opgedreven. Hierdoor kan de bouwpromotor dan jouw eigen geld terugbetalen onder de vorm van “huurinkomsten”.

Echte gegarandeerde huurinkomsten zijn slechts zo goed als de organisatie die ze aanbiedt.

Een vakantiewoning als investering kopen, zelfs mét verhuurgarantie, is op zich nog geen garantie op financieel succes! De waarborgen moeten uitgaan van een financieel gezond bedrijf!

Het succes van beleggen in vastgoed met verhuurgarantie staat of valt dus met de partij achter de aanbieding die contractueel garant staat!

Alvorens je aankoopt, moet je dus trachten uit te vissen wat er gebeurt indien de verhuur spaak loopt en er minder verhuurinkomsten ontstaan dan verwacht.

Zo’n opbrengsteigendom kopen doe je dus niet impulsief, ook al lijken de voorwaarden onweerstaanbaar op het eerste gezicht.

De notaris | Vakantiehuis kopen

Stel je wilt een vakantiehuis kopen en je start het aankoopproces. In zo’n geval kan je dan in contact komen met een notaris.

Een notaris is een deskundig adviseur met juridische achtergrond welke erkend is door de overheid om bepaalde juridische taken uit te voeren.

Zo is de tussenkomst van een notaris in vele landen vaak wettelijk verplicht bij de aankoop van een onroerend goed en/of het afsluiten van een hypothecaire lening voor een opbrengsteigendom.

Een notaris dient er op toe te zien dat de aankoopprocedure van vastgoed correct verloopt en dat alle belastingen die van toepassing zijn betaald worden.

Notariskosten zijn wettelijk vastgelegd en je dient er als koper rekening mee te houden wanneer je jouw budget opmaakt voor het kopen van een vakantiewoning.

Notarissen zijn objectieve adviseurs die je bruikbaar juridisch advies kunnen geven. Verwar ze echter niet met advocaten. Enkel een advocaat kan jouw en enkel en alleen jouw belangen behartigen.

Bijkomende informatie over vastgoed in het buitenland

Investeren in vastgoed

Algemene info

De pagina investeren in vastgoed: redenen en tips om jouw partner te overtuigen bevat interessante informatie over waarom vastgoed een optie kan zijn als beleggingsalternatief.

Ook in het kader van pensioenplanning valt beleggingsvastgoed niet te negeren. Het kan een ideaal pensioenplan vormen om maandelijks extra pensioeninkomsten met verhuurvastgoed op zak te steken!

Ook de volgende pagina’s zijn bijzonder interessant:

Voor medische (vrije) beroepen zijn de volgende specifieke informatiepagina’s interessant:

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *