Defensief Beleggen in Vastgoed
Tekst

Tweede huis kopen, opknappen en verkopen: Hoe de winst maximaliseren?

Les 12 Hoofdstuk 5 Onderdeel 2

Een tweede huis kopen, opknappen en verkopen is bijna altijd een veilige gok indien u het pand gunstig kunt aankopen.

Zoals eerder gezegd, hebben opknappertjes over het algemeen minder aantrekkingskracht op de markt dan huizen die in goede staat zijn.

Dit vertaalt zich in minder vraag naar dit soort panden en normaliter dus ook een lagere aankoopprijs.

Wees echter uiterst voorzichtig met welke soort projecten u onderneemt... Niet alle op te knappen panden zijn uw tijd, geld en energie waard.

In tegenstelling tot wat u in de boekjes en op de televisieprogramma's ziet, gaat het bij kopen, renoveren en verkopen niet alleen om dingen herstellen.

Het gaat erom dat u weet welke dingen u moet repareren, hoe u de reparaties moet inschatten en of zo'n investeringsproject wel de moeite waard is.

Hieronder ontdekt u hoe u de winst kunt maximaliseren indien u een pand gaat kopen, renoveren en verkopen.

Deze les maakt deel uit van de gratis opleiding

Defensief Beleggen
in Vastgoed

BEKIJK HET OVERZICHT VAN DEZE OPLEIDING

WL Logo
tweede huis kopen opknappen en verkopen hoe winst maximaliseren

Huis kopen, renoveren en verkopen als belegging

huis kopen renoveren en verkopen als belegging op veilige manier

In het voorgaande onderdeel van deze cursus kreeg u te horen hoe u veilig kan beleggen in vastgoed met beperkt risico volgens de regel van 4.

Hieronder besteden we meer aandacht aan de eerste subregel van de regel van 4: Het slechtste pand in de juiste buurt kopen.

Dit is de filosofie van doordacht waarde toe te voegen aan een pand om het uiteindelijk met een meerwaarde te verkopen.

Huis opknappen voor verkoop: Wat moet u herstellen?

Wat moet u repareren indien u een renovatieproject wenst op te starten met winstoogmerk?

Hoewel u elke verbouwing systematisch moet aanpakken, mag u niet vergeten dat elk pand anders is.

De ligging van het pand, de leeftijd ervan, de potentiële waarde na verbeteringswerken en de architectuurstijl zijn allemaal van invloed op de aanpak van een renovatie.

De staat van het onroerend goed en de omvang van de noodzakelijke reparaties en renovaties zullen ook van invloed zijn op het renovatieproces.

Een tweede huis kopen, opknappen en verkopen om geld te verdienen? Bepaalde verbeteringswerken geven u altijd het meeste waar voor uw geld: keukens en badkamers.

Reeds aanwezige keukens en badkamers verbouwen en/of nieuwe badkamers toevoegen, levert doorgaans het grootste rendement op uw geld.

Dit zijn doorgaans de vertrekken die een mooie meerwaarde kunnen opleveren bij een latere verkoop indien u het slim aanpakt.

Als u echter van plan bent om de woning of het appartement aan te houden om te verhuren, kan het toevoegen van meer bewoonbare ruimte u meer huurinkomsten (en rendement) opleveren.

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel bestaande ruimte er al aanwezig is in het verhuurobject.

Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om een een kleine bungalow met twee slaapkamers en garage te verbouwen.

De garage zou kunnen plaatsmaken voor één of twee extra (slaap)kamers indien er vlakbij op de straat voldoende parkeergelegenheid is.

Tweede huis kopen en opknappen aan beperkte kost is belangrijk

tweede huis kopen en opknappen aan beperkte kost is belangrijk

Over het algemeen voegen terrassen, serres, veranda's, zwembaden, patio's, landschapsarchitectuur, natuursteen en dure vloeren niet veel waarde toe.

Bepaalde duurdere verbeteringen vallen ook al snel in de categorie overkill en voegen onvoldoende meerwaardepotentieel toe.

Focus op functionele verbeteringen aan een minimale kost.

Dit omvat bijvoorbeeld het spenderen van meer geld dan nodig aan elektronische toestellen, dakbedekking, verwarming, vloerbedekking, decoratie, verfwerken, loodgieterij, elektriciteitsvoorzieningen en alarm- en sprinklersystemen.

Voorbeeld: Vervangen van een oud dak

Een ouder pand met een oud dak zal u moeten repareren of vervangen. Maar een nieuw dak hoeft helemaal niet in de categorie premium te vallen.

Zo zal investeren in een dak met 20 jaar garantie door de firma substantieel meer kosten dan een dak met de klassieke 10 jaar aansprakelijkheid voor de aannemer.

Bovendien zal het dak met langere garantieperiode helemaal niet voor een substantiële stijging van de verkoopprijs zorgen.

Tweedehands integreren is financieel interessant

Tegenwoordig kan een hypermodern en energie-efficiënt toestel u twee keer zoveel kosten als een doorsnee standaard toestel.

Het zal u in elk geval niet meer geld opbrengen indien u het pand terug verkoopt na een opknapbeurt.

Als er iets heel oud of kapot is, repareer het dan maar geef niet te veel geld uit.

Wees slim en zuinig en opteer voor functionaliteit aan scherpe prijzen. Geef alleen extra geld uit indien de verkoopbaarheid van het pand erdoor stijgt.

In de meeste gevallen kan u een lelijk of stuk geraakt toestel vervangen door een tweedehands exemplaar dat er netjes uitziet en prima werkt.

Keukenkastjes kunnen vaak overschilderd worden in plaats van ze helemaal te vervangen.

Tip: Door een beetje extra te investeren in nieuwe deurknoppen of handgrepen uit de IKEA, kan u met een heel beperkt budget een nieuwe trendy en design keuken creëren.

Winst maken met vastgoed: Inzichten

winst maken met onroerend goed kopen renoveren verkopen inzichten

Wilt u winst maken met onroerend goed door te kopen, te renoveren en te verkopen met winst?

Dan dient u het verschil te kennen tussen de waarde van een pand enerzijds en de aantrekkingskracht ervan anderzijds.

Waardering versus aantrekkingskracht

Het is belangrijk dat u het verschil begrijpt tussen verbeteringen die de taxatiewaarde zullen beïnvloeden versus verbeteringen die de verkoopbaarheid en aantrekkelijkheid van de eigendom zullen beïnvloeden.

Zo zal het gebruik van granieten werkbladen tegenover kunststof zoals Formica geen grote invloed hebben op de waarde van het onroerend goed in kwestie.

Voor de waardebepaling van het vastgoed is de hoofdvraag vooral of de keuken gerenoveerd is of niet.

De gebruikte materialen spelen een ondergeschikte rol (zolang alles functioneel en proper afgewerkt is).

Granieten aanrechtbladen voor de keukenkasten kosten u misschien wel 4 000 euro terwijl ze maar 1 500 euro meer waarde toevoegen aan het pand na renovatie.

Waarom zou een investeerder dan zo'n extravagantie toevoegen als er geen meerwaarde kan geboekt worden op die investering?

Om de aantrekkingskracht en verkoopbaarheid van het pand op te krikken.

Terwijl schatters zonder emoties naar feiten kijken zoals het aantal vierkante meter van een huis, zijn kopers emotionele wezens die zich kunnen laten verleiden door een klassevol aanrecht of die comfortabele en suite badkamer met dressing en geïntegreerde stoomcabine.

Als een koper van uw pand houdt en bereid is om er meer voor te betalen, dan moet het pand voor de werkelijke aankoopprijs gewaardeerd worden.

Daarom houden taxateurs rekening met vergelijkbare verkopen van soortgelijke huizen of appartementen in de buurt.

Technisch gezien moeten zij rekening houden met de details van dergelijke gelijkaardige verkopen (eventueel via een kopie van het verkoopcontract, waarin de prijs en de details van de verkoop staan).

Houd rekening met de mindset van schatters

houd rekening met werkwijze en aanpak van schatters die vastgoed waarderen

Het is belangrijk om rekening te houden met de werkwijze en aanpak van een schatter en hoe vastgoed waarderen in de praktijk verloopt.

Taxateurs hebben vaak de neiging om te evolueren naar de gemiddelde prijs van gelijkaardige panden in dezelfde buurt.

Stel u kocht een te renoveren woning aan en u renoveerde deze in samenwerking met een renovatiebedrijf, dan zouden de renovatiekosten bij de oorspronkelijke aankoopprijs kunnen geteld worden om tot de nieuwe waarde van het pand na renovatie te komen.

Maar... Als de som van beide getallen (aankoopprijs + renovatiekosten) veel hoger uitvalt dan de verkoopprijs van gelijkaardige panden in dezelfde buurt, dan heeft u als eigenaar een probleem.

Daarom is het van cruciaal belang om panden aan de lage kant van de prijsvork in een specifieke buurt op de kop te tikken en te verbouwen. Vermijd de hogere prijsrange daar het opwaarts prijspotentieel ervan beperkter is.

Als het pand dat u verkoopt reeds in de hogere prijsrange van de buurt lag toen u het kocht, wat kan u dan bieden aan een schatter qua substantiële waardecreatie om de bijkomende waardestijging te rechtvaardigen?

Naar een nog hoger prijsniveau dan de duurste panden in de buurt? Inderdaad, dat is niet de gemakkelijkste opdracht.

Dan is het interessanter om een pand te kopen aan de onderkant van de prijsrange van een bepaalde wijk.

Na renovatie zullen er altijd gelijkaardige panden in de buurt zijn die een waardestijging tot op hun niveau rechtvaardigen, zelfs moesten die gelijkaardige panden misschien iets groter zijn.

Taxateurs kunnen in hun schattingsverslag ook noteren dat uw pand beter verbouwd werd dan vergelijkbare huizen in de buurt die voor een lager bedrag verkocht werden. Om op die manier de waardestijging van uw pand te staven.

Kortom, als investeerder dient u een schatter voldoende speelruimte naar boven te geven. Werk met bescheiden middelen en in de laagste prijsrange.

En wat ook altijd helpt om extra winstmarge te creëren, is een pand onder marktwaarde kopen via een gemotiveerde verkoper.

In het kader van een herfinanciering van een pand of het in borg geven van een pand om een nieuwe lening af te sluiten, dient u het volgende te onthouden:

 • Er dient in dergelijke situaties vaak een schatting van het onroerend goed plaats te vinden, in opdracht van de kredietverstrekker
 • Een dergelijke taxatie wordt georganiseerd door een beëdigd schatter, een professional die alle emoties opzij zet om de taak uit te voeren
 • Een schatter denkt dus objectief versus een potentiële koper die helemaal gek is van de keuken en badkamer en die met plezier 10 000 euro meer betaalt voor het pand
 • Taxateurs zijn natuurlijk ook mensen, maar ze zijn veel minder subjectief en laten emoties veel minder spelen. Ze zullen dus veel minder snel geneigd zijn om een hogere waarde toe te kennen omdat het pand bepaalde mooie eigenschappen heeft.

Vastgoed kopen, verbouwen en doorverkopen: Tips en advies

vastgoed kopen verbouwen en doorverkopen tips en advies

Goedkoop maar stijlvol

Gaat u renoveren en opfriswerken uitvoeren? Wees dan slim en doe het zo goedkoop mogelijk, zonder dat het pand er goedkoop gaat uitzien.

U kunt een minimaal bedrag uitgeven en er toch voor zorgen dat een huis of appartement er fris, netjes en uitnodigend uitziet.

Indien u verstandig aankoopt en slim renoveert, dan hoeven de opfrissingswerken van een appartement, studio of huis geen stukken van mensen te kosten.

De sleutel tot financieel succes met vastgoed flippen?

Het minimum uitgeven aan dingen die duur zijn en het maximum spenderen aan zaken die niet duur maar wel zichtbaar zijn. Zie hieronder voor enkele illustraties.

Zaken om in te investeren met zichtbare meerwaarde

goedkope maar stijlvolle zaken om in te investeren met zichtbare meerwaarde

Deuren, elektrische contactdozen, schakelaars, sanitair zoals kranen, deurknoppen en verlichtingsarmaturen zijn zaken waarop u niet hoeft te besparen.

Durf geld uit te geven aan deze artikelen want zij zullen voor bijkomende uitstraling zorgen zonder dat het veel invloed heeft op uw totale budget.

Zo kan een verlichtingsarmatuur van 79 euro er ongelooflijk mooi uitzien in een eenvoudig pand, vergeleken met een standaard armatuur van 39 euro.

Zal een dergelijk prijsverschil uw winstmarge compleet verpesten? Neen.

Gebruik ook deftige deurklinken in plaats van gewone indien er budgettaire ruimte voor is.

Er zijn immers maar een 8-tal deuren in een klein appartement of huis en het oog wilt ook wat.

Indien het pand in kwestie een appartement of bungalow is en maar één verdieping heeft, vervang dan oude bruine deuren door nieuwe moderne deuren met holle kern.

Dergelijke deuren kosten niet veel per stuk (inclusief materiaal, arbeidsloon, handgrepen, scharnieren en verf) en voegen direct een extra dimensie toe aan het onroerend goed.

In plaats van goedkope plastic afdekplaatjes voor schakelaars te gebruiken, kunt u investeren in mooiere die iets meer kosten maar direct voor een zichtbare meerwaarde zorgen.

Vervang de vloerbedekking

De tegels in de keuken en badkamer opwaarderen kan voor extra meerwaarde zorgen.

Dus als u van plan bent om de vloeren in de keuken en de badkamer te vervangen, overweeg dan om wat extra uit te geven aan echt mooie tegels.

Dikwijls kan u door enkele euro's meer per vierkante meter uit te geven een zichtbaar effect creëren dat uw budget met slechts enkele honderden euro's beïnvloedt.

Speur naar verborgen gebreken bij tweede huis kopen, opknappen en verkopen

speur naar verborgen gebreken bij tweede huis kopen opknappen en verkopen

Staat u op het punt om te investeren? Ga dan eerst grondig op zoek naar verborgen gebreken.

Zorg ervoor dat u een uitgebreide inspectie (due diligence) organiseert alvorens een eigendom te kopen.

Soms kan wat in eerste instantie een gemakkelijke verbouwing lijkt, een nachtmerrie blijken te zijn.

Zo kan waterschade bijvoorbeeld leiden tot zwarte schimmel die een bedreiging vormt voor de gezondheid en duur kan zijn om er vanaf te komen.

Loodhoudende verf, die vroeger werd gebruikt maar sinds 1990 verboden is in de EU, kan duur zijn om te verwijderen.

Daarnaast is asbest een ander gevaar. Dit schadelijk materiaal wordt nog steeds aangetroffen in oudere dak- en golfplaten alsook in verschillende types isolatie. Dit moet vakkundig afgevoerd worden en dit kost dus extra centen.

Praat ook met verschillende buren om te checken of er geen buurtoverlast is...

Denk aan storende geuren van een slachthuis of varkens- of kippenkwekerij, vervelende geluidsoverlast door blaffende honden, geuroverlast door bepaalde buren die constant joints roken, houtstokende buren die de hele buurt onder een dikke rookpluim zetten tijdens de winter, enzovoort.

Samengevat: Zoek uit wat de problemen zijn (er zijn er altijd) en schat in of ze uw doel om te verkopen met winst in de war kunnen sturen.

Focus op het toevoegen van waarde (en niet op schoonheid)

Hoe mooi moet het pand zijn voor en na renovatie?

Voordat u zich inlaat met een renovatieproject, moet u het pand zorgvuldig beoordelen om de omvang en kostprijs van de reparaties in te schatten.

Wilt u dat het pand op hetzelfde niveau komt van gelijkaardige onroerende goederen in de buurt? Of wilt u het een tikkeltje aantrekkelijker en mooier maken dan het gemiddelde van de buurt?

Opgelet: U kunt dit gemakkelijk overdrijven als u niet oppast...

Dus ga zeker en vast niet overdrijven voor wat betreft de kwaliteit van de materialen, onbelangrijke problemen die zelfs met een oplossing geen waarde toevoegen of de tijd die u aan kleine details besteedt.

Concentreer u op herstellingen, reparaties en verbeteringen die waarde toevoegen en de eigendom aantrekkelijker en verkoopbaarder maken.

Tip: Verlies de veiligheid tijdens de renovatie- en verbeteringswerken niet uit het oog! Gebruik een veiligheidsbril, een helm, duurzame werkkledij en investeer ook in kwalitatief hoogstaande werkschoenen per normering om optimaal en veilig aan de slag te kunnen gaan op de werf!

Kijk uit voor dodelijke kostenposten

opgelet voor dodelijke kostenposten die winst doen kelderen

Een tweede huis kopen, opknappen en verkopen om winst te maken?

Dan dient u vanzelfsprekend de kosten van de aankoop en renovatie niet te onderschatten.

Enkele kleine maar dure gevaren waarmee u te maken kunt krijgen zijn onder andere:

 • Verouderde elektriciteitsvoorzieningen
 • Verouderde waterleidingen
 • Schade door knaagdieren of termieten
 • (Verborgen) waterschade
 • Een rottend dak
 • Rottend raambeslag
 • Slecht geplaatste waterkeringen en waterafvoeren
 • Grondverschuivingen of verzakkingen
 • Scheurtjes in het gebouw door constante schokken en trillingen van een nabijgelegen drukke weg, enzovoort

Neem altijd een gekwalificeerde woninginspecteur onder de arm die ervaring heeft met deze zaken en andere bouwvoorschriften en milieuvereisten voordat u een op te knappen pand koopt.

Zorg ervoor dat u een professionele inspecteur inhuurt om u te helpen met de inspectie van het huis of appartement totdat u zelf meer ervaring heeft opgebouwd.

Een dergelijke professionele inspecteur rekent vanzelfsprekend een ereloon aan voor een grondige inspectie van een appartement of huis. Maar deze professionele inspectie is natuurlijk de investering waard indien u geen kat in een zak wenst te kopen.

Tip: Kies bij voorkeur een inspecteur die ervaring heeft met de specifieke investeringsmarkt alsook met het type huis of appartement dat u overweegt te kopen.

Huis verkopen: Wat hou ik over?

Stel u wenst vastgoed te kopen om het te renoveren en vervolgens te verkopen met winst.

Blijf dan in ieder geval op uw hoede voor vervelende verdoken kosten.

Dit zijn niet gebudgetteerde, onverwachte kosten die uw winstmarge doen kelderen... Indien u hier te laks mee omgaat, zal een tweede huis kopen, opknappen en verkopen geen winst maar verlies opleveren.

Beginners die vastgoed flippen maken rekenfouten

beginners die vastgoed flippen maken rekenfouten geld en energie in het water

Beginnende vastgoedbeleggers besteden vaak tijd en geld aan onnodige projecten.

Het gevolg is dat deze beginners onder druk komen te staan om premium prijzen voor hun eigendommen te vragen.

Bijgevolg verspillen ze tijd en geld terwijl ze wachten tot hun pand uiteindelijk verkocht is.

Een vuistregel is om alleen projecten aan te pakken die u minstens het dubbele van uw geïnvesteerde kapitaal aan winst zullen opleveren.

Als u bijvoorbeeld 20 000 euro uitgeeft aan reparaties of verbeteringen, wilt u bij een latere verkoop dus 40 000 euro of meer aan nettowinst overhouden.

Vergeet niet dat nettowinst het bedrag is wat u overhoudt nadat u alle kosten heeft betaald.

Veel beginnende beleggers gaan er ten onrechte van uit dat het kopen van een pand voor 200 000 euro en het investeren van 20 000 euro in renovaties betekent dat het pand voor 240 000 euro verkocht kan worden en 20 000 euro winst opbrengt.

Dit is niet helemaal correct. Hier zijn een paar verborgen kosten inzake een tweede huis kopen, opknappen en verkopen om rekening mee te houden:

Verdoken kosten die aan winstmarge knagen

verdoken kosten die aan winstmarge knagen kopen verbouwen verkopen

Aankoopkosten

Bij de aankoop van onroerend goed betaalt u verschillende begeleidingskosten, overdrachtsbelasting (die in sommige landen kan oplopen tot 12 procent van de verkoopprijs), schattings-, inspectie- en advocatenkosten.

Huis opknappen en verkopen? De belasting op de aankoop (registratierechten of btw) mag u dus zeker niet uit het oog verliezen om uw totale aankoopkost in kaart te brengen.

Kosten van de lening

De kosten van de financiering van een lening voor de aankoop van het onroerend goed kunnen aanzienlijk zijn voor een investeerder.

Het kan gaan om procentuele vergoedingen, vaste en/of variabele verwerkingskosten, vooruitbetaalde rente en escrowkosten voor de onroerendgoedbelasting.

Beheerkosten

De kosten om een eigendom te bezitten zijn hoger dan u denkt.

Een renovatieproject heeft een bepaalde doorlooptijd van aankoop tot verkoop en gedurende die periode heeft u verplichtingen qua belastingen en verzekeringen.

Reken ten minste 9 maanden doorlooptijd aan verzekeringskosten, onroerendgoedbelasting, gemeentebelasting en nutsvoorzieningen.

Makelaarscommissies

Er bestaan doe-het-zelf opties om uw pand te verkopen dus deze kost kan u eventueel vermijden.

Maar wenst u weinig tijd te verliezen en een professionele begeleiding door een professional? Dan dient u voor de verkoop een gekwalificeerde vastgoedmakelaar in te schakelen.

In dat scenario zal u een commissie verschuldigd zijn aan de makelaar die uw pand verkoopt. Dit is vaak een procentuele vergoeding berekend over de verkoopprijs van het pand. Deze commissie varieert van land tot land.

Sluitingskosten van tweede huis kopen, opknappen en verkopen

Wanneer u het onroerend goed doorverkoopt, zult u nog een reeks kosten hebben zoals escrowkosten, een eigendomsverzekering, opnamekosten en andere diverse kosten.

Kortom, raam ten minste 10 procent (en mogelijk meer) van de totale aankoopprijs om al deze extra kosten te dekken, afhankelijk van waar u investeert.

Als u het niet zeker weet, schakel dan een plaatselijke vastgoedmakelaar in om een goede schatting te maken van alle te verwachten kosten.

Beroep doen op een expert in geval van twijfel, ook dat is veilig beleggen in vastgoed om het risico te beperken.

Ken de wiskunde van renovaties

ken de wiskunde van renovaties kosten onder controle houden cruciaal voor winst

In diverse televisieprogramma's en tijdschriften over een tweede huis kopen, opknappen en verkopen, worden statistieken en rendementen op geïnvesteerde bedragen genoemd (weetje: het hoeft niet om een tweede huis te gaan, het kan ook gaan om uw eerste huis als belegging voor verhuur)..

Over het algemeen zit er veel waarheid in op het vlak van welke dingen de moeite waard zijn om te herstellen en welke niet.

Hier en daar kan u ook soms een opmerking horen of lezen die wiskundig gezien weinig steek houdt...

Iets in de trend van: "Voor elke 5 000 euro die u aan de renovatie van de badkamer besteedt, verhoogt u de waarde van het pand met 4 000 euro."

Vergeet in elk geval niet dat beleggen een activiteit met winstoogmerk is. Dit betekent dat 5 000 euro spenderen voor een opbrengst van 4 000 euro, of zelfs 5 000 euro, gewoon niet de moeite waard is.

De sleutel is om juist en scherp te kopen op de juiste locatie, wat betekent dat u moet kopen voor aanzienlijk minder geld dan de reparaties u zullen kosten.

Om het gerenoveerde pand uiteindelijk met een meerwaarde te verkopen, aan een marktconforme prijs.

Het is van cruciaal belang te begrijpen dat de renovatie zelf u geen winst oplevert. Het opknapwerk brengt de eigendom gewoon in verkoopbare staat.

Hoe meer reparaties een pand nodig heeft, hoe minder aantrekkelijk het is voor potentiële kopers en dus hoe minder kopers er zich tot aangetrokken zullen voelen.

Door het spel van vraag en aanbod zal de verkoper de prijs moeten laten zakken om meer kopers aan te trekken, die meestal beleggers zijn.

De meeste beginnende beleggers kunnen oppervlakkige herstellingen en verbeteringswerken wel aan, zoals schilderen, een tussenmuur uitbreken en houten vloerbedekking zoals laminaat plaatsen.

Maar grote verbouwingsprojecten ontmoedigen meestal iedereen behalve de meest ervaren verbouwers.

Dat drijft de marktwaarde van het te renoveren pand nog verder omlaag. Want wie is er nu zo gek om een dergelijke bouwval te kopen?

In plaats van te denken: "Wat kan ik opknappen om de waarde van dit huis te verbeteren?" kunt u dus beter denken: "Hoe goedkoop kan ik dit ellendige stuk schroot, dat niemand anders wil hebben, verwerven?"

Het belangrijkste advies hier is dat u uw geld verdient op het moment dat u koopt.

Het concept van onder de marktwaarde kopen zou u ondertussen bekend in de oren moeten klinken.

Huizen flippen: Enkele finale tips

vastgoed kopen renoveren verkopen finale tips panden flippen

In het kader van deze online vastgoedcursus Defensief investeren in vastgoed, wensen we graag af te sluiten met enkele finale tips over vastgoed kopen, renoveren en verkopen.

Zo wilt u nooit het duurste huis in een bepaalde wijk kopen. U wilt wel het properste pand op de kop tikken van de laagst geprijsde units in de buurt.

De standaarduitrusting van het pand moet in overeenstemming zijn met die in andere woningen in de buurt.

Zo kan een badkamer met douche en bad en een aparte toiletruimte de norm zijn in de ene buurt, terwijl een badkamer met enkel een douche en geïntegreerd toilet de norm is in een andere wijk.

Dat betekent dat u geen extra bad of aparte wc hoeft te installeren in een buurt waar een badkamer met douche en toilet de norm is.

Sprinklersystemen, wellness, dressings, veiligheidsalarmen, serres in de tuin, panic rooms en brandveilige deuren zijn meestal niet de moeite waard om te installeren.

Wees daarentegen gul met goedkope dingen zoals lichtarmaturen, deurgrepen, schakelaars, wc-ruimtes, kranen, sanitair, decoratie, planten, struiken, en andere mooimakers die het geheel aantrekkelijker maken zonder veel extra kosten.

Nieuwe ramen kunnen soms ook de prijs en investering waard zijn, vooral indien verwarming tijdens de winter en koeling tijdens de zomer belangrijk zijn.

Als u van plan bent een huis te kopen om het te verhuren, geef dan alleen geld uit als dat het huis veiliger maakt of als dat meer huur oplevert (door extra vertrekken te creëren bijvoorbeeld).

Zoals eerder besproken, is het kennen van de kosten van de renovaties en herstellingen een cruciale factor in de evaluatie van een te renoveren pand voor latere verkoop.

Of u nu een volledige renovatie uitvoert en het pand doorverkoopt, een lichte renovatie uitvoert en het pand verhuurt of het pand doorverkoopt zoals het is aan een andere investeerder, u moet begrijpen hoe u opknapwerken moet inschatten en waarderen.

Denk aan het leren inschatten van de omvang en de kosten van het hele renovatieproject en hoe bepaalde reparaties en renovatiewerken de waarde van het pand zullen/kunnen verhogen.

Een tweede huis kopen, opknappen en verkopen kan met andere woorden alleen maar een financieel succes worden indien u de kosten onder controle kunt houden.

Rijk worden met vastgoed: Kanttekening

rijk worden en geld verdienen met onroerend goed vergt tijd geduld lange beleggingshorizon

Investeren in vastgoed valt niet te onderschatten. Het kan op actieve of passieve wijze.

Maar of u nu als passieve vastgoedbelegger of actieve vastgoedinvesteerder gaat beleggen, één zaak is zeker...

Succesvol geld verdienen met vastgoed en op duurzame wijze een vermogen opbouwen met onroerend goed, dat vergt tijd.

Met andere woorden, rijk worden met onroerend goed vergt een lange beleggingshorizon met visie, strategie en geduld.

Gerelateerde info over een tweede huis kopen, opknappen en verkopen

Deze les maakt deel uit van de gratis opleiding

Defensief Beleggen
in Vastgoed

BEKIJK HET OVERZICHT VAN DEZE OPLEIDING

WL Logo
Pen