• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Tips tegen hitte in Spanje: Ultieme gids voor verkoeling

Tips tegen hitte in Spanje: Ultieme gids voor verkoeling

min leestijd

Portret Van Jonge Vrouw In Witte Blouse Die Zich Hydrateert Met Drinkwater Van Een Fontein Tijdens Hittegolf Tips Tegen Hitte In Spanje

Welkom in Spanje, het land van flamboyante flamenco, indrukwekkende architectuur, het bruisende stadsleven en een verschroeiende zomerhitte!

De vraag is dus hoe u optimaal kunt genieten van deze Mediterrane schoonheid zonder oververhit te raken? Goed nieuws! Hieronder hebben we de ultieme verkoelende gids voor u klaarstaan om de Spaanse hitte te trotseren.

Deze tips tegen hitte in Spanje zullen u door een reeks bewezen strategieën leiden die de hitte temperen en uw vakantie- of woonervaring in Spanje naar een aangenamer niveau tillen.

U zult ontdekken hoe de lokale bevolking de zomerse hitte overleeft zonder in te boeten aan levensvreugde en hoe u zich kunt aanpassen aan de warme temperaturen zonder het gevoel te hebben dat u in een oven of sauna leeft.

Of u nu een kort bezoek brengt aan dit prachtige land of van plan bent om hier uw nieuwe thuis te maken...

Deze gids is een onmisbaar instrument om u te helpen de hitte te weerstaan en volop te genieten van alles wat Spanje te bieden heeft (zoals unieke Spaanse telewerkomstandigheden voor werknemers uit België en Nederland).

U zult niet alleen koeler blijven maar ook een dieper inzicht krijgen in de Spaanse levensstijl en cultuur.

Dus neem een moment van rust onder de schaduwrijke Spaanse olijfbomen, zet uw zonnehoed en zonnebril op en duik hieronder in onze ultieme gids voor de ultieme verkoeling in het hete, hartstochtelijke Spanje.

De hittegolven in Spanje wachten op niemand en deze praktische kennis kan het verschil betekenen tussen enorm zweten in de zon versus op een aangename manier van de Spaanse charme genieten.

Dus laten we van start gaan en de hitte beginnen aanpakken op zijn Spaans!

Tips tegen hitte in Spanje: Inleiding

Portret Van Jonge Vrouw In Witte Blouse Die Zich Hydrateert Met Drinkwater Van Een Fontein Tijdens Hittegolf Tips Tegen Hitte In Spanje

Wanneer de zomer haar intrede maakt in Spanje nemen de temperaturen toe en kan het voor sommigen een ware nachtmerrie worden.

Er zijn echter diverse manieren en technieken om uzelf eenvoudig en op natuurlijke wijze tegen de Spaanse hitte te beschermen.

Hete zomeromstandigheden kunnen zeer onaangenaam en zelfs gevaarlijk zijn.

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige en bijna kosteloze tips om de hitte in uw tweede huis in Spanje of tijdens uw vakantie in Spanje te bestrijden.

Hieronder geven we u dus enkele van de beste tips om de Spaanse hitte doeltreffend en efficiënt te bestrijden...

Maar we dienen eerst nog even kort stil te staan bij de gevolgen van oververhitting en een zonnesteek zodat u goed begrijpt waarom deze verkoelingstips zo belangrijk zijn!

Symptomen van een zonnesteek toegelicht

Bij volwassenen kunnen de symptomen van een zonnesteek ten gevolge van overmatige blootstelling aan warmte en de zon de volgende zijn:

 • Heet aanvoelende, rode huid
 • Hoofdpijn
 • Spierkrampen
 • Een verhoogde lichaamstemperatuur
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Ongebruikelijke agressie
 • Dorst ervaren

Bij oudere personen kunnen deze symptomen ook enorme duizeligheid en/of bewustzijnsstoornissen omvatten.

Tip: Als eerste hulpmaatregel is het cruciaal om de persoon met een zonnesteek af te koelen met koud water, natte handdoeken, een verfrissende luchtstroom, ventilatoren, enzovoort.

Het is eveneens nuttig om koelelementen aan te brengen tegen de ledematen en de nek (gebruik een keukenhanddoek om direct contact met de huid te vermijden!).

Tips om een zonnesteek te voorkomen

Hieronder volgen enkele handige tips om een vervelende en pijnlijke zonnesteek te voorkomen wanneer u in Spanje verblijft:

Open 's avonds uw ramen

Aangezien de temperatuur in Spanje 's nachts daalt, hoeft u helemaal niet te aarzelen om al uw ramen wijd open te zetten tot de vroege ochtenduren (bijvoorbeeld van 22 uur tot 6 uur 's ochtends).

Met deze ventilatietechniek kunnen de lagere nachttemperaturen en tocht uw woning helpen afkoelen.

Sluit overdag uw rolluiken, jaloezieën of gordijnen

Ramen Met Groen Geverfde Houten Luiken Van Een Witte Huismuur Met Planten Ervoor In Mallorca Spanje

Het is belangrijk om goed te beseffen dat ramen die worden blootgesteld aan de zon echte warmtebronnen zijn.

Van zodra de eerste zonnestralen verschijnen, is het dus belangrijk om al uw rolluiken, gordijnen, buitendeuren en/of jaloezieën te sluiten. Dit is een van de belangrijkste tips tegen hitte in Spanje!

Omarm de schaduw en wees vrienden met de zon maar laat haar zeker en vast niet binnen. Uw doel moet zijn om een eigen koele oase te creëren!

Belangrijke opmerking: Houd ook uw ramen overdag gesloten zolang de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur.

Twijfel niet om uw ramen te bekleden

Als u geen rolluiken of jaloezieën aan uw huis heeft om uw ramen mee af te schermen van de zon, wat is dan een goed alternatief?

Wel... U kunt eventueel overwegen om een warmte- en UV-beschermende film of filter aan te brengen op de ramen die het meest aan de zon worden blootgesteld.

Met deze vrij eenvoudige methode en ingreep kunt u minstens 75% van de zonnewarmte weren.

Gebruik ijs en een ventilator

Verblijft u in een pand in Spanje zonder geavanceerde klimaatregeling en airconditioning?

Dan dient u creatief te zijn met de ventilator die er ongetwijfeld wel aanwezig is.

Wist u dat een ventilator in een kamer de lucht alleen verplaatst en dus niet koelt?

Wanneer u echter een plastic fles met bevroren water of een bak met ijsblokjes voor uw ventilator plaatst, zal dat onmiddellijk een verkoelender effect geven!

De verplaatste lucht passeert langs het ijs en voelt dan bijgevolg koeler en frisser aan!

Vermijd elke interne warmtebron en dan vooral in de keuken

Haal zoveel mogelijk elektrische apparaten die u niet gebruikt uit het stopcontact.

Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, blenders, broodroosters, grilltoestellen, microgolfovens, televisies, desktop of laptop computers die in slaapstand of stand-by modus staan, enzovoort.

Doe eveneens zoveel mogelijk lichten uit en vermijd het gebruik van de oven of het strijkijzer overdag.

Bij warm weer kunt u het koken van gerechten en het verwarmen van water beter vermijden. Stel het even uit tot later ('s avonds).

Belang van de plaatsing van uw ventilator voor een goede nachtrust

Close-Up Van Staande Elektrische Ventilator In Moderne Woonkamer Tijdens Zonnige Zomerdag

Niet elke bestaande Spaanse woning is jong genoeg om uitgerust te zijn met geïntegreerde klimaatregeling in alle kamers.

Het huidige aanbod van nieuwbouw immobiliën in Spanje te koop is tegenwoordig volledig uitgerust met geïntegreerde klimaatregeling in alle kamers.

In iets oudere panden wordt er dus nog met de klassieke ventilator gewerkt...

Weetje: De optimale plek voor de plaatsing van een ventilator is voor een open raam zodat het toestel frisse lucht naar binnen kan blazen van buitenaf.

Tip: Richt de ventilator niet rechtstreeks op uw bed want anders zou u het koud kunnen krijgen wanneer u slaapt!

Overweeg om oude halogeenlampen te vervangen

Klassieke halogeenlampen kunnen aanzienlijk warm worden wanneer ze branden.

Dus door het vervangen van dergelijke halogeenlampen kan een standaard kamer met meerdere van deze lampen op het vlak van gemiddelde temperatuur enkele graden afkoelen op permanente wijze!

Tip: Idealiter vervangt u oude halogeenlampen door lichtgevende diodes (LED's) die gewoon koel blijven bij langdurig gebruik.

Bestrijd de hitte door water op de vloer te plaatsen

Het bevochtigen van de vloer of het plaatsen van bakken met koud water op de vloer kan een verkoelend effect hebben op de temperatuur in uw huis of appartement in Spanje.

Het water warmt op door de hoge temperatuur en wanneer het verdampt, creëert het een koeler gevoel.

Hierdoor wordt zelfs het kleinste beetje tocht omgezet in een koele bries.

Slaap met katoenen lakens

Kies voor katoenen lakens. Deze houden minder warmte vast omdat de lucht beter kan circuleren.

Ontdek de 'koele en verfrissende hoekjes' in uw huis

In elk huis is er wel een plekje of hoekje dat koeler is dan de andere plaatsen.

Profiteer van deze ruimtes en neem er plaats voor een dutje of een glas koud water en een boek! Doe dit in plaats van opnieuw! tijd door te brengen op uw tablet of smartphone die allebei warmte genereren...

Planten als natuurlijke airconditioning tegen de hitte

Wist u dat groene planten kunnen bijdragen aan het verbeteren van de luchtvochtigheid in uw huis?

Door waterdamp af te geven in een proces dat transpiratie wordt genoemd, kunnen planten helpen om de lucht in een ruimte iets te bevochtigen.

Plaats plantenbakken bij de meest blootgestelde gevels en op vensterbanken om optimaal te profiteren van deze natuurlijke 'luchtbevochtigers'.

Tip: Vergeet niet om ze 's avonds voor het slapengaan water te geven zodat ze de volgende dag kunnen blijven transpireren.

Binnenshuis kunnen groene planten met grote bladeren de lucht bevochtigen en ook koolstofdioxide opnemen, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit in huis.

Kanttekeningen:

 • Planten absorberen zonlicht en koolstofdioxide voor fotosynthese, een proces waarbij water en koolstofdioxide worden omgezet in glucose en zuurstof. Tijdens dit proces geven planten waterdamp af via een proces dat transpiratie wordt genoemd. Dit kan helpen om de lucht in een ruimte te bevochtigen en kan enigszins bijdragen aan de koeling.
 • Het is echter belangrijk om op te merken dat de effecten van planten op de temperatuur van een ruimte over het algemeen vrij minimaal zijn. Ze kunnen absoluut niet concurreren met de koelcapaciteit van bijvoorbeeld een airconditioning!

Kies voor losse en lichtgekleurde kleding

Vermijd indien mogelijk het dragen van kleding die strak aan de huid 'kleeft'.

Kies in plaats daarvan voor lichtgekleurde, loszittende katoenen kleding. Katoen absorbeert lichaamsvocht en laat transpiratie op natuurlijke wijze verdampen, wat bijdraagt aan een koeler gevoel.

Hoewel sommige synthetische stoffen ook vocht afvoeren, houden veel soorten het vast, wat kan leiden tot een oncomfortabel warm en klam gevoel.

Vermijd lichamelijke inspanning in de hitte

Het is raadzaam om uitstapjes en fysieke inspanningen bij warm weer te vermijden.

Opgelet: Beschouw dit niet als een gelegenheid om het huis of appartement te gaan poetsen en op op te ruimen.

Bij hoge temperaturen in Spanje is het verstandig om lichamelijke inspanning te beperken, vooral voor mensen boven de 50 jaar oud.

Het is van groot belang om te beseffen dat lichamelijke activiteit de hartslag en daarmee de lichaamstemperatuur verhoogt.

Verfris uw lichaam

Bij extreme warmte is het noodzakelijk om regelmatig te baden of te douchen, of om uw lichaam meerdere keren per dag te bevochtigen.

U kunt ook koud water over uw slapen, knieën, polsen, de binnenkant van uw ellebogen en voeten laten stromen, zonder u nadien af te drogen.

Het koelen van deze lichaamsdelen kan helpen om af te koelen aangezien deze gebieden rijk zijn aan bloedvaten dicht bij de huid (wat het koelproces bevordert).

Het dragen van een vochtige doek kan ook helpen om de lichaamstemperatuur te verlagen omdat het verdampen van water een koelend effect heeft.

Houd er echter rekening mee dat hoewel deze maatregelen kunnen helpen om koel te blijven, het ook belangrijk is om goed gehydrateerd te blijven en te proberen uit de hitte te blijven tijdens het heetste deel van de dag.

Tip: Bij ernstige hitte en/of symptomen van een zonnesteek of uitdroging is het essentieel om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Vermijd het gebruik van antitranspiratiemiddelen

Het is beter om alleen een deodorant te gebruiken aangezien een antitranspirant het zweten, wat dient om de lichaamstemperatuur te reguleren, kan belemmeren.

Deodoranten zijn bedoeld om de geur van zweet te maskeren of te neutraliseren, terwijl antitranspiranten daadwerkelijk proberen het zweten te verminderen.

Ze doen dit door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren met aluminiumzouten waardoor het lichaam minder zweet kan produceren.

Zweten is een natuurlijke lichaamsfunctie die helpt bij de temperatuurregulatie.

Het lichaam produceert zweet om af te koelen wanneer het oververhit raakt, bijvoorbeeld tijdens lichaamsbeweging of in een warme omgeving.

Het blokkeren van deze functie met een antitranspirant kan in theorie dus invloed hebben op het vermogen van het lichaam om zichzelf af te koelen.

Het is echter ook belangrijk om op te merken dat het gebruik van een antitranspirant over het algemeen geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor de gemiddelde persoon, tenzij u een specifieke aandoening of allergie heeft die het gebruik van deze producten afraadt.

Het effect van antitranspiranten op de algehele lichaamstemperatuur is in de praktijk normaliter minimaal omdat het lichaam nog steeds kan zweten vanuit andere delen van het lichaam die niet zijn bedekt met de antitranspirant.

Drink ruim voldoende

Roodharige Dame Drinkt Fris Flessenwater In Park Op Een Zomerse Dag

Het drinken van voldoende water is essentieel om gehydrateerd te blijven, vooral in hete klimaten zoals in Spanje waar u meer zweet dan normaal.

Het is ideaal om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken (bij voorkeur op kamertemperatuur) voordat u dorst krijgt. Dit om uitdroging te voorkomen.

Het advies om water te drinken voordat u dorst krijgt, is belangrijk omdat dorst een teken is dat uw lichaam al begint uit te drogen. Het is dus beter om regelmatig te drinken om dit voor te zijn.

Belangrijk om te weten: Vermijd alcoholische dranken die uitdrogend werken en uw lichaamstemperatuur kunnen verhogen!

Alcohol kan uitdroging veroorzaken en uw lichaamstemperatuur verhogen omdat het de productie van een hormoon dat helpt bij het reguleren van de waterbalans in uw lichaam vermindert.

Het kan echter nuttig zijn om te benadrukken dat iedereen verschillend is en dat de hoeveelheid water die u nodig heeft kan variëren afhankelijk van factoren zoals uw gezondheidstoestand, hoe actief u bent en waar u zich bevindt.

Probeer vers voedsel te eten

Geef de voorkeur aan het eten van groenten en fruit met een hoog watergehalte. Het consumeren van groenten en fruit met een hoog watergehalte kan helpen om gehydrateerd te blijven, vooral in een warm klimaat zoals dat van Spanje.

Eet regelmatig, zelfs als u geen honger heeft, en verdeel uw maaltijden. Dit kan ook nuttig zijn om uw energieniveaus op peil te houden.

Kies voor rauwe groenten en fruit en voor koude maaltijden of gerechten die snel bereid kunnen worden.

Tip: Hoewel een ijsje verleidelijk kan zijn, vervangt dit niet de noodzaak van voldoende waterinname.

Suikerrijke voedingsmiddelen kunnen extra vocht van uw lichaam vragen voor de vertering. Dus vergeet niet om daarnaast voldoende water te drinken.

Val in slaap zonder u af te drogen na het douchen

Neem voordat u naar bed gaat een lauwe douche en droog u daarna niet (of nauwelijks) af.

Het nemen van een lauwe douche kan helpen om de lichaamstemperatuur te verlagen en als u zich daarna niet afdroogt, kan het verdampende water op de huid een extra verkoelend effect hebben.

Dit kan bijzonder nuttig zijn in een warm klimaat zoals dat van Spanje. 

Het is echter wel belangrijk dat u erop let dat u zich comfortabel voelt en dat de omgeving waarin u slaapt geschikt is, zodat u niet volledig nat wordt en daardoor mogelijk ongemak of zelfs ziekte veroorzaakt.

Houd uw benen in de lucht

Het is belangrijk op te merken dat hoge temperaturen bij veel mensen circulatieproblemen kunnen veroorzaken.

Een kleine tip: Het omhoog houden van uw benen kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en zwelling te verminderen, wat vooral handig kan zijn bij warm weer zoals dat in Spanje.

Belangrijk weetje: Dit is slechts een tijdelijke oplossing en personen met ernstige circulatieproblemen moeten in elk geval medisch advies inwinnen.

Vermijd buitenshuis vertoeven tussen 12 en 16 uur

In landen zoals Spanje, waar de middagzon bijzonder intens kan zijn, is het raadzaam om tussen 12u en 16u uit de zon te blijven.

Dit is het tijdstip van de dag waarop de zon het hoogst staat en de temperaturen hun piek bereiken, waardoor het risico op zonnesteek of hitte-uitputting toeneemt.

Het vermijden van buitenactiviteiten tijdens deze uren is een verstandige keuze voor hittebeheersing.

En als u het nog steeds erg warm heeft

Gelukkig Jong Gezin Zittend Op Een Grijze Zitbank Met Een Effen Achterwand En Genieten Van De Koelte Van De Airconditioner

Als het ondanks het volgen van al het bovenstaande advies nog steeds te warm voor u is, raden wij u aan om een paar uur door te brengen op plaatsen met airconditioning, schaduw of koelte, zoals supermarkten, winkelcentra, bioscopen of cafés.

Tips tegen hitte in Spanje: Conclusie

Na het lezen van deze veelzijdige verkoelingsgids met tips tegen hitte in Spanje zou u nu beter uitgerust moeten zijn om de Spaanse zon te omarmen en de hitte aan te pakken.

Maar vergeet niet dat elke persoon uniek is! Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Het gaat erom uw eigen ritme te vinden in de Spaanse hitte en om uw eigen siësta van verkoeling te creëren in de middagzon.

In de loop van de tijd zult u merken dat u zich meer en meer aanpast aan de warme temperaturen.

U leert om de vroege ochtenden te waarderen, wanneer de zon nog niet op zijn heetst is, en de late avonden, wanneer de hitte van de dag wegsmelt in een aangename warmte.

U zult ontdekken dat verkoeling niet alleen gaat over het vinden van de juiste schaduwplek of het dragen van de juiste kleding, maar ook over het aanpassen van uw tempo, het omarmen van de Spaanse manier van leven en het leren waarderen van de siësta.

Verkoeling zoeken in Spanje gaat trouwens niet alleen over overleven!

Het gaat ook over bloeien in de hitte, over het vinden van vreugde in de warme zomerdagen en over het omarmen van de Spaanse zon alsof het een verkwikkende opkikker is.

En terwijl u zich aanpast aan de hitte, kunt u zichzelf ook herontdekken en misschien zelfs een nieuwe waardering vinden voor de eenvoudige geneugten van het leven.

Dus terwijl u uw oude dag onder de Spaanse zon doorbrengt, nodigen wij u uit om de Spaanse hitte niet als een vijand te zien maar eerder als een kans om te groeien, om te leren en om te genieten van het leven op een manier die u nog nooit eerder heeft gedaan.

Want, zoals de Spanjaarden zeggen, "La vida es corta" - het leven is kort. Dus waarom zou u er niet het beste van maken, ongeacht de temperatuur?!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *