• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Telewerken in Spanje regels: De complete gids voor digital nomads

Telewerken in Spanje regels: De complete gids voor digital nomads

min leestijd

Internationaal Telewerk Door Medewerkers Aan Persoonlijk Bureau Bij Hun Thuis Op Verschillende Continenten Verspreid Over De Hele Wereld

Bent u klaar voor een werkplek met een fantastisch uitzicht op de zonovergoten Spaanse kustlijn? Of voelt u er wel iets voor om te midden van het historische erfgoed van prachtige steden zoals Barcelona, Valencia of Madrid op uw laptop te werken?

Dan zal de info hieronder ongetwijfeld waardevol zijn voor u! Welkom in de wereld van telewerken in Spanje, een paradijs dat toegankelijk is voor iedereen!

Zowel werknemers met de nationaliteit van een land uit de EER (Europese Economische Ruimte) zoals België of Nederland als digitale nomaden met een nationaliteit van een niet-EER land zijn er welkom als telewerker!

In onze moderne, hyperverbonden wereld is 'werk' de laatste jaren drastisch getransformeerd.

De traditionele werkplek heeft tegenwoordig plaatsgemaakt voor een flexibele omgeving waarbij we dankzij een betrouwbare internetverbinding in staat zijn om vanuit elke hoek van de wereld te werken.

Deze 'telewerk'-revolutie, welke verder versneld werd door de Covid-19 pandemie die velen van ons noodzaakte om thuis te werken, heeft een nieuwe internationale levensstijl doen ontstaan!

Vandaag de dag kiezen steeds meer werkgevers, inclusief tal van Belgische en Nederlandse bedrijven, voor het model van telewerken.

De voordelen hiervan worden almaar evidenter, zowel voor de ondernemingen zelf als voor hun werknemers.

Inhoudsopgave

Telewerken in Spanje regels: Inleiding

Internationaal Telewerk Door Medewerkers Aan Persoonlijk Bureau Bij Hun Thuis Op Verschillende Continenten Verspreid Over De Hele Wereld In Context Van Telewerken In Spanje Regels

Enerzijds kunnen werkgevers bijvoorbeeld genieten van kostenbesparingen (minder bureelruimte nodig, minder verbruik van elektriciteit, water, enzovoort) en een verhoogde productiviteit van medewerkers (minder gekeuvel met collega's op de werkvloer).

Anderzijds biedt telewerken aan werknemers de mogelijkheid om te werken vanuit locaties die hun welzijn en levenskwaliteit verhogen, zoals bepaalde zonnige bestemmingen niet te ver van huis...

Spanje met het aangename klimaat, de gastvrije cultuur, de aantrekkelijke kosten van levensonderhoud en uitstekende internetverbindingen wordt dan ook een steeds populairdere bestemming voor telewerkers.

Als Belgische of Nederlandse werknemer biedt Spanje u de kans om een deel van het jaar te werken vanuit een zonniger oord zonder dat dit uw werkritme of productiviteit in de weg staat! 

We trachten u met deze gids te helpen om het complexe doolhof van regels en voorschriften die op deze unieke situatie van toepassing zijn, te navigeren.

Met de onderstaande informatie willen we u (en uw werkgever) helpen om deze nieuwe manier van werken optimaal te benutten en de weg vrij te maken voor uw succesvolle telewerkavontuur in Spanje...

Uw nationaliteit bepaalt welke regels er van toepassing zijn: Telewerken in Spanje regels

De traditionele werkplek heeft plaatsgemaakt voor een flexibele omgeving die ons toelaat te werken vanuit elk hoekje van de wereld met een solide internetverbinding.

Nationaliteit van een land uit de EER

En als u een werknemer bent met de nationaliteit van een Europees land, zoals België of Nederland, kunt u tot zes maanden per jaar in Spanje telewerken met alleen uw paspoort of identiteitskaart bij de hand.

Opgelet: Indien u uw verblijf in Spanje wilt verlengen (meer dan zes maand), moet u een Buitenlands Identiteitsnummer (NIE) aanvragen. Het NIE nummer is een uniek nummer dat vereist is voor buitenlandse telewerkers of freelancers die langer dan zes maanden in Spanje willen verblijven.

Dit biedt met andere woorden ongelooflijke kansen om te profiteren van de Spaanse levensstijl en cultuur, terwijl u nog steeds verbonden blijft met uw thuiswerkplek in Nederland of België.

Of u nu een Belgische werknemer bent die ernaar uitkijkt om enkele maanden vanuit een villa aan de Costa del Sol te werken, of een Nederlandse digitale nomade die een thuisbasis zoekt in het levendige Málaga, deze gids is er om u op weg te helpen!

Nationaliteit van een land buiten de EER

Voor digitale nomaden met een nationaliteit van een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER), zoals het VK of Marokko, geldt er een andere set regels.

Hieronder gaan we dieper in op de nuances van deze regelgeving zodat u een duidelijk beeld krijgt van wat u kunt verwachten en wat er van u wordt verwacht wanneer u ervoor kiest om in Spanje te telewerken.

Dus laten we uitzoeken hoe u kunt telewerken in Spanje... ¡Vamos!

Telewerken in Spanje met Belgische of Nederlandse nationaliteit

Digitale Weergave Van Telewerken Dat In Stroomversnelling Kwam Tijdens Covid Pandemie

Heldere wetgeving voor Sociale Zekerheid bij telewerk in Spanje sinds 1 juli 2023

De wens om te telewerken vanuit het zonnige Spanje wordt steeds sterker onder talloze Belgische en Nederlandse werknemers (vooral tijdens de herfst- en wintermaanden is dit het geval)!

Wie droomt er immers niet van om te werken aan de Spaanse kust of ergens rustig tussen de Spaanse bergen?

Weetje: Dankzij recente wetgevende ontwikkelingen op Europees niveau kan uw droom nu echt realiteit worden!

Vroeger: Minder dan 25% van arbeidstijd in Spanje als limiet om te telewerken in Spanje

Telewerken over de grenzen heen betekent dat werknemers voor een tijdje in een ander land verblijven (in Spanje bijvoorbeeld) dan waar hun werkgever gevestigd is (in België of Nederland bijvoorbeeld).

In het verleden was er een 25%-regel van toepassing rond deze manier van werken.

Met andere woorden, als Belgische of Nederlandse werknemer moest u de meerderheid van uw werktijd - minstens 75% van uw arbeidstijd - in België of Nederland doorbrengen om daar onder de sociale zekerheid te blijven vallen.

In de praktijk betekende dit dat u maximaal 24,99% van uw werktijd vanuit een ander Europees land, zoals Spanje, mocht werken.

Werkte u destijds als werknemer 25% of meer van uw arbeidstijd in Spanje, dan was Spanje bevoegd voor uw sociale zekerheid.

Deze limiet van 24,99% van de arbeidstijd in Spanje was een grote beperking voor veel mensen die graag een deel van hun tijd in Spanje wilden telewerken zonder hun sociale zekerheidsvoordelen in hun thuisland (Nederland of België) te verliezen.

Maar hier kwam, mede onder invloed van de zware en blijvende impact van de Covid-19 pandemie, vrij recent verandering in...

Sinds juli 2023: Minder dan 50% van arbeidstijd in Spanje als limiet om te telewerken in Spanje

Klavier Van Laptop Met Woord Teletrabajo Op Begrip Ook Bekend In Spanje Telewerken In Spanje Regels

Er werd op Europees niveau een significante stap gezet om het voor werknemers aantrekkelijker te maken om toch de sprong te wagen en te telewerken elders.

Onder leiding van de relevante bevoegde instellingen voor socialezekerheidsrechten hebben meer dan 20 landen (waaronder Spanje, België en Nederland) een kaderovereenkomst afgesloten. 

Vrij verkeer van personen binnen de EU, EER en Zwitserland centraal

Deze kaderovereenkomst over telewerk is heel belangrijk voor iedereen die binnen de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland wil reizen, werken of wonen.

Dankzij deze set van modernere regels kunnen werknemers zich vrijer bewegen binnen deze landen zonder dat ze hun rechten op sociale zekerheid verliezen.

Met andere woorden, deze regels zorgen ervoor dat u nog steeds uw sociale zekerheidsrechten hebt, ongeacht in welk van deze landen u werkt, woont of verblijft.

Meer flexibiliteit en rechtszekerheid voor telewerkers

Deze kaderovereenkomst is in voege sinds 1 juli 2023 en biedt meer rechtszekerheid voor hybride grensoverschrijdend werken. 

Concreet mag u nu als werknemer tot 49,99% van uw arbeidstijd telewerken in een ander land dan het land waar de zetel of vestigingsplaats van uw werkgever gevestigd is.

Telewerkers die tot 49,9% van hun arbeidstijd in Spanje telewerken voor een werkgever uit België of Nederland, kunnen blijven genieten van de sociale zekerheidsvoordelen van respectievelijk België of Nederland (het land waar het hoofdkantoor van de werkgever is gevestigd).

Met andere woorden, voor mensen die online werk verrichten voor een Belgische of Nederlandse werkgever is dit fantastisch nieuws.

Werken in Spanje en tegelijkertijd toch blijven genieten van de sociale zekerheidsvoordelen van uw thuisland (Nederland of België) is nu vlotter mogelijk want de limiet qua arbeidstijd is verdubbeld!

Impact van de nieuwe flexibelere telewerkregeling op Europees niveau

Sinds 1 juli 2023 kunnen Belgische en Nederlandse bedrijven hun werknemers toestemming geven om tot iets minder dan de helft van hun jaarlijkse arbeidstijd te telewerken in Spanje. 

Deze limiet van 49,9% is een enorme verbetering vergeleken met de vroegere limiet van 24,9% arbeidstijd in Spanje.

En deze recente wijziging maakt het direct ook nog een stuk aantrekkelijker om onroerend goed in Spanje te kopen.

Met een tweede huis in Spanje kan u namelijk niet alleen genieten van het prachtige klimaat en de rijke Spaanse cultuur... U kunt ook nog eens een substantieel deel van uw werktijd vanuit uw Spaanse thuis uitvoeren! 

Tijdens de herfst- en wintermaanden betekent dit een grote besparing op verwarmingskosten, veel meer goed weer, een beter humeur en over het algemeen ook een lagere levenskost dan in België of Nederland.

Bekijk het volgende aanbod | Vastgoed Spanje te koop

In Murcia:

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€182.500 incl. kosten

Nieuwbouw aan zee + zwembad

€200.000 incl. kosten

Luxe penthouses aan scherpe prijs

€211.000 incl. kosten

Super verhouding prijs/kwaliteit

€410.000 incl. kosten

Op wandelafstand van Mar Menor

Huis, Villa

Te koop voor verhuur en privé

Santiago de la Ribera, Murcia, Spanje

€455.000 incl. kosten

Privé zwembad + tuin

Huis, Villa

Te koop voor verhuur en privé

Santiago de la Ribera, Murcia, Spanje

In Andalusië:

€75.000 (Vanaf prijs)

Scherpe prijs/m²

Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Fuengirola, Málaga, Spanje

€111.525 (Vanaf prijs)

Tot 5% rendement + privégebruik

Flat, Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Av. Sierra Morena, 2, 29692 Manilva, Málaga, Spanje

€172.000 Vanaf prijs

Uitmuntende faciliteiten

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Manilva, Costa del Sol, Spanje

€194.000 (Vanaf prijs)

Ook voor kleinere budgetten

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Estepona, Málaga, Spanje

€203.000 (Vanaf prijs)

Mediterraanse stijl | Scherpe prijs

€278.000 (Vanaf prijs)

Toplocatie Costa del Sol

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Cancelada, Málaga, Spanje

Pagina  [tcb_pagination_current_page] van [tcb_pagination_total_pages]

Telewerken in Spanje Regels en Voorwaarden van grensoverschrijdend telewerken onder de kaderovereenkomst

Een werknemer of werkgever kan een verzoek indienen om de sociale zekerheidsregels van het land waar het bedrijf is gevestigd (België of Nederland), toe te passen op de werknemer als:

 • de werknemer minder dan 50% van zijn/haar totale werktijd in Spanje telewerkt, en
 • de werknemer en werkgever samen een aanvraag indienen.

Tip: Neem contact op met de relevante instantie uit de volgende landenlijst. Voor Spanje is dit de Tesorería General de la Seguridad Social (TGSS), voor Nederland de Sociale Verzekeringsbank en voor België de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Telewerken in Spanje met een nationaliteit van landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER)

Dit hoofdstuk is van toepassing op mensen met een niet-EER nationaliteit.

Heeft u de Belgische of Nederlandse nationaliteit, dan is dit hoofdstuk irrelevant voor u (alleen het voorgaande hoofdstuk is van toepassing dan).

Voorbeelden van nationaliteiten waarop dit hoofdstuk van toepassing is

Hieronder volgen 10 voorbeelden van nationaliteiten die regelmatig voorkomen onder de inwoners van België en Nederland en waarvan algemeen geweten is dat mensen met deze nationaliteit ook graag in Spanje verblijven:

 • Britse nationaliteit
 • Turkse nationaliteit
 • Surinaamse nationaliteit
 • Indonesische nationaliteit
 • Indiase nationaliteit
 • Marokkaanse nationaliteit
 • Amerikaanse nationaliteit
 • Congolese nationaliteit
 • Braziliaanse nationaliteit
 • Russische nationaliteit
 • Chinese nationaliteit

Personen van deze nationaliteiten, wonend in België of Nederland, vormen een significante groep die ook interesse kunnen hebben in telewerken vanuit Spanje als 'digitale nomade'.

Voor hen zijn er echter andere 'digitale nomade' regels van toepassing die we hieronder uit de doeken doen.

Wat is een digitale nomade in Spanje?

Een digitale nomade is een persoon met de nationaliteit van een derde land (niet van een land van de Europese Unie).

Deze persoon oefent een arbeidsactiviteit (arbeidsovereenkomst als werknemer) of een professionele activiteit (commercieel contract betreffende diensten) op afstand uit in Spanje voor bedrijven die buiten Spanje gevestigd zijn.

Wat zijn de vereisten om digitale nomade te worden?

Blauwe Blokjes Met Letters Op Die Samen Het Woord Criteria Vormen Houten Achtergrond

Om een digitale nomade in Spanje te kunnen worden, moeten digitale nomades voldoen aan één van de drie volgende voorwaarden:

 • Afgestudeerd zijn van een instelling hoger onderwijs (hogeschool of universiteit).
 • Een degelijke beroepsopleiding achter de rug hebben (te staven met een bewijs)
 • Minimaal 3 jaar professionele ervaring kunnen aantonen.

In geval van een arbeidsactiviteit als werknemer

 • Er moet sprake zijn van daadwerkelijke bedrijfsactiviteit gedurende minimaal 1 jaar van de (Belgische of Nederlandse) onderneming waarmee de werknemer met niet-EER nationaliteit een arbeidsovereenkomst heeft afgesloten.
 • Er moet sprake zijn van een eerdere en continue tewerkstelling van minstens 3 maanden. De activiteit kan 100% op afstand worden uitgevoerd.
 • Het is alleen mogelijk om te werken voor bedrijven die buiten Spanje zijn gevestigd. Weetje: Als u wordt aangenomen door een Spaans bedrijf, kunnen andere opties eventueel wel van toepassing zijn.

In geval van een professionele activiteit als zelfstandige

Om zelfstandige in Spanje te worden onder het digitale nomade statuut, zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • Er moet sprake zijn van daadwerkelijke bedrijfsactiviteit gedurende minimaal 1 jaar van de onderneming waarmee de professional een commercieel contract heeft afgesloten.
 • Er moet sprake zijn van een eerdere en continue commerciële relatie van minstens 3 maanden. De activiteit kan op afstand worden uitgevoerd.
 • Het is mogelijk om te werken voor een of meer Spaanse bedrijven met een limiet van niet meer dan 20% van de totale omzet. Als dit percentage hoger is, kunnen er wel andere opties van toepassing zijn.

Let op: deze informatie is algemeen en kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van een individu.

Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een gekwalificeerde expert die op de hoogte is van het ondernemersklimaat in Spanje en de specifieke grensoverschrijdende regels.

Twee opties: Visum versus Verblijfsvergunning voor digitale nomades die willen telewerken in Spanje

Rode Pijl Naar Links Blauwe Pijl Naar Rechts Symbool Voor Verschil Tussen Telewerkvisum En Verblijfsvergunning In Kader Van Telewerken In Spanje Regels

Er zijn twee opties voor mensen met een niet-EER nationaliteit die op basis van het digitale nomade statuut in Spanje willen wonen en werken:

 • Het digitale nomade visum, en 
 • De digitale nomade verblijfsvergunning

Eerste optie: Visum voor digitale nomaden

Het digitale nomade visum van Spanje heeft een geldigheidsduur van maximaal een jaar. 

Het stelt u in staat om in Spanje te wonen en te werken zonder dat u een TIE (Tarjeta de Identidad de Extranjero) nodig hebt.

Als u langer dan 1 jaar in Spanje wilt blijven, kunt u overstappen naar een verblijfsvergunning (optie 2 zie hieronder) voordat uw initieel visum verloopt.

Weetje: Dit visum biedt de mogelijkheid voor gezinshereniging met een werkvergunning (voor uw echtgenoot of partner, uw minderjarige kinderen en/of kinderen van wettelijke leeftijd die afhankelijk zijn en uw afhankelijke ouders).

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de Beckham-wet, een speciaal belastingregime (zie hieronder).

Tweede optie: Verblijfsvergunning voor digitale nomaden

Deze verblijfsvergunning is maximaal 3 jaar geldig.

Het is een verblijfs- en werkvergunning waarvoor u een TIE nodig hebt. Deze verblijfsvergunning kan worden verlengd voor periodes van 2 jaar.

Net als bij het digitale nomade visum, biedt deze verblijfsvergunning voor digitale nomaden de mogelijkheid voor gezinshereniging met een werkvergunning.

Ook hier is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de Beckham-wet (zie hieronder voor meer info). 

Wet Beckham: Speciale belastingregeling

Digitale nomaden kunnen in aanmerking komen voor de toepassing van de wet Beckham, een speciale belastingregeling voor expats in Spanje. 

Deze regeling is van toepassing voor vijf belastingjaren op voorwaarde dat:

 • Ze niet in Spanje hebben gewoond tijdens de vijf voorgaande belastingjaren,
 • Ze een digitaal nomade visum of verblijfsvergunning kunnen voorleggen en,
 • Dat ze geen inkomen verkrijgen dat kan worden beschouwd als verkregen via een vaste inrichting gevestigd in Spanje.

Uw familieleden zoals uw echtgenoot en kinderen onder de 25 jaar of van eender welke leeftijd als ze een handicap hebben, kunnen ook in aanmerking komen voor deze speciale fiscale regeling voor expats in Spanje gedurende een 5-jarige periode.

De voordelen van deze speciale belastingregeling zijn dat uw wereldwijde werkinkomen wordt beschouwd als verdiend in Spanje. Dit inkomen wordt belast tegen een toepasselijk tarief van 24% tot een maximum van 600 000 euro per jaar.

Ander passief inkomen dat buiten het Spaanse grondgebied wordt gegenereerd en verkregen, wordt niet belast (bijvoorbeeld inkomsten uit buitenlands onroerend goed of uit de aankoop en verkoop van buitenlandse aandelen).

Telewerken in Spanje regels: Slotbedenking

Het is ongetwijfeld een spannende tijd om een digitale nomade te zijn.

De wereld wordt steeds meer verbonden dankzij technologie en de mogelijkheden om te werken vanuit bijna elke uithoek ter wereld zijn eindeloos.

Spanje is in deze context een bijzonder aantrekkelijke telewerkbestemming.

De regels voor telewerken in Spanje en vele andere Europese landen zijn sinds half 2023 duidelijk en gestructureerd waardoor het gemakkelijker wordt om de sprong te wagen en uw droom om als digitale nomade te leven te realiseren.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel deze regels en voorschriften een pad en kader bieden, de keuze uiteindelijk aan u is...

Elke digitale nomade heeft een uniek verhaal, een unieke ervaring, een specifieke wens en een eigen visie. Het is dus aan u om uw pad te kiezen, uw avontuur te beleven en uw droom te realiseren.

Tip: Terwijl u nadenkt over de mogelijkheid om in Spanje te telewerken, tracht de volgende vraag even te beantwoorden:

Wat als? Wat als ik de sprong waag? Wat als ik mijn droom om als digitale nomade in Spanje te leven, realiseer? Wat als ik eindelijk mijn leven leef op mijn voorwaarden en op mijn manier?

Leven als digitale nomade in Spanje kan meer zijn dan alleen maar een droom.

Het is een haalbare realiteit en met de juiste informatie, voorbereiding, bereidwilligheid van uw werkgever en de juiste mindset kan het ook uw realiteit worden!

Zonder overdrijven: Tegenwoordig is de wereld uw kantoor en Spanje kan uw volgende bestemming zijn!

Dus pak uw laptop, zoek uw innerlijke avontuurlijke geest en spring in het onbekende. Want in het onbekende liggen de mooiste avonturen en ervaringen verborgen.

Durf te dromen, durf te ontdekken, durf een digitale nomade in Spanje te zijn.

Contacteer ons

  Privacybeleid *