• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Spanje als verhuisbestemming: Redenen om uw koffers te pakken!

Spanje als verhuisbestemming: Redenen om uw koffers te pakken!

min leestijd

Illustratie Viva Espana Spaanse Tekst Lang Leve Spanje 4 Van De 10 Beste Steden Om Te Wonen En Werken Liggen In Spanje Als Verhuisbestemming

Beeldt u zich eens in: U ligt te ontspannen op een strand met glinsterend gouden zand, de smaak van een verse paella nog op uw tong, terwijl de warme mediterrane zon uw huid streelt... U heeft het goed geraden: We hebben het over Spanje als verhuisbestemming.

Nee, dit is geen fantasie! Het is geen Hollywood filmset en u bevindt zich ook niet in een meditatieve hypnose sessie... Dit kan effectief uw nieuwe leven zijn in het zonnige Spanje!

Deze paradijselijke taferelen kunnen meer zijn dan een vakantiebrochure als u ervoor kiest om uzelf onder te dompelen in de charmante en zonovergoten wereld van Spanje.

Waarom zou u uzelf beperken tot die twee weken zomervakantie wanneer u elke dag kunt opstaan met het geruis van de oceaan of genieten van een siësta in uw eigen Spaanse villa?

Hieronder nemen we u mee op een interessante digitale reis door de straten van Valencia, langs de kust van Alicante, door de historische monumenten van Málaga en dwars door het bruisende hart van Madrid en Barcelona.

We laten u zien waarom 2 van de 10 beste steden ter wereld (waaronder de nummer 1 positie) om te wonen Spaans zijn.

En we laten tevens ook zien waarom steeds meer Belgen en Nederlanders hun koffers pakken, hun inboedel verhuizen naar Spanje en hun levens opnieuw vormgeven onder de Spaanse zon.

We weten het... Het klinkt te mooi om waar te zijn, nietwaar?

Welnu, blijf zeker en vast lezen want we hebben een stimulerende lijst van redenen om te verhuizen naar dit prachtig land van flamenco, fiëstas en overheerlijke churros (met of zonder warme chocoladesaus)!

En wie weet bent u na het lezen van dit artikel misschien wel volledig overtuigd om zelf de sprong te wagen en te genieten van een leven vol Spaanse vreugde, sfeer en zonneschijn!

Spanje als verhuisbestemming: Inleiding

Illustratie Viva Espana Spaanse Tekst Lang Leve Spanje 4 Van De 10 Beste Steden Om Te Wonen En Werken Liggen In Spanje

Spanje als verhuisbestemming behoort tot de top van de top voor Nederlanders en Belgen. Het is simpelweg een van de beste landen om naartoe te verhuizen!

Rangschikking van beste en slechtste steden om in te wonen wereldwijd

Elk jaar ondervraagt InterNations - 's werelds grootste expat community met ongeveer 4 miljoen leden - meer dan 15 000 expats (177 verschillende nationaliteiten) over de hele wereld om de beste en slechtste plaatsen om te wonen in kaart te brengen. 

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Vind de Beste Hypotheek met Onze Vergelijker van 20+ Spaanse Banken

Uit hun Expat Insider City Ranking van 2022, die 36 steden wereldwijd rangschikt door factoren te analyseren zoals het bedrijfsleven en werkgelegenheid, de kwaliteit van het stadsleven en de lokale kosten van levensonderhoud, blijkt dat er 2 Spaanse steden in de wereldwijde top 10 zitten!

Valencia is uitgeroepen tot de beste stad ter wereld om te wonen (en werken) en Madrid staat op de vijfde plaats!

Spanje als verhuisbestemming is een echte magneet

Elk jaar verhuizen steeds meer mensen naar Spanje (het beloofde land?!).

Maar wat zijn de redenen voor deze verandering van land en dus van leven? 

Hieronder geven we een overzicht van enkele van de voornaamste redenen waarom Spanje bekend staat als een van de beste landen om naartoe te emigreren.

Blik op de gezondheidszorg in Spanje: Toegankelijkheid en kwaliteit

Spanje heeft een van de beste gezondheidszorgstelsels ter wereld, met zowel publieke als private zorgopties.

De publieke zorgsector in Spanje is voor iedereen beschikbaar. Maar zoals quasi overal ter wereld kan een extra privé zorgverzekering afsluiten er voor meer comfort en een snellere toegang tot specialisten zorgen. 

Weetje: De gemiddelde kwaliteit van de zorg in Spanje is hoog en de infrastructuur is er ook echt wel op niveau, met voldoende moderne ziekenhuizen en goed getraind medisch personeel.

Onderwijsopties in Spanje: Kiezen voor kwaliteit

Het Spaanse onderwijssysteem is goed gestructureerd met een hele reeks opties die ouders kunnen overwegen voor hun kinderen.

Er zijn publieke, private, en semi-publieke scholen in Spanje.

Bovendien zijn er ook internationale scholen te vinden die lessen in het Engels en andere talen aanbieden. Voor de internationale expatgemeenschap is dit vanzelfsprekend een groot pluspunt van Spanje!

Opmerking: Goede scholen en opleidingen zijn vlot toegankelijk in Spanje maar het blijft heel belangrijk om vooraf voldoende onderzoek te doen naar de beste optie voor uw kind(eren).

Valencia, Alicante, Málaga en Madrid voor expatriatie naar Spanje

Panoramische Luchtfoto Van Málaga Met Mediterraanse Zee Op De Achtergrond Geliefde Plek Voor Expats

Volgens de hierboven aangehaalde enquête is Valencia de beste stad ter wereld om naartoe te verhuizen. 

Daarnaast zijn er nog de steden Alicante (op nummer 2 twee jaar eerder), Málaga (op plaats nummer 6 twee jaar geleden) en Madrid (op plaats 5). 

Wat deze vier prachtige steden gemeen hebben, is het 'sprekend' gemak waarmee u erheen kunt verhuizen.

Inderdaad, zowel de levenskwaliteit als de kosten van levensonderhoud zijn er zeer aantrekkelijk voor mensen die naar de zon willen verhuizen.

Bovendien willen steeds meer mensen hun pensioen in Spanje doorbrengen om te genieten van de Spaanse manier van leven, maar ook van de cultuur, het erfgoed en natuurlijk ook de gastronomie (zoals bijvoorbeeld de overheerlijke gastronomie van Andalusië). 

Opmerkelijk is ook dat Spanje door diverse onderzoeken als het gelukkigste land van Europa wordt beschouwd en ook dat de Spanjaarden een veel hogere levensverwachting dan het gemiddelde van Europa hebben.

Goed om te weten: Een beetje Spaans leren is een uitstekend idee! Enige basiskennis van de prachtige Spaanse nationale taal is essentieel om uw expatriatie naar Spanje te vergemakkelijken.

Eigendomsrechten in Spanje: Veiligheid bij investeren

Een huis, appartement, finca, penthouse of villa kopen in Spanje kan een complex proces zijn.

Maar in Spanje is er gelukkig wel een betrouwbaar systeem van eigendomsrechten.

Opgelet: Dit betekent niet dat u op uw lauweren kunt rusten indien u op zoek bent naar aantrekkelijke immo in Spanje te koop! U dient steeds grondig uw huiswerk te maken zodat u geen kat in een zak koopt!

Tip: Het is raadzaam om een onafhankelijke advocaat in te schakelen die uw belangen behartigt bij de aankoop van een huis of appartement!

De Spaanse bureaucratie: Een uitdaging op de weg naar de zon

Helaas kan de Spaanse bureaucratie een uitdaging zijn...

Of u nu probeert een bankrekening te openen, een huis te kopen of een NIE-nummer of verblijfsvergunning aan te vragen, de Spaanse overheidsprocedures kunnen traag en complex zijn.

Tip uit de praktijk: Een basiskennis van het Spaans kan hierbij helpen, evenals het inschakelen van een lokale expert, jurist of advocaat.

Als u in Spanje wilt werken, moet u goed voorbereid zijn!

Drone Filmt Een Arbeider Die Met Succes Geëxpatrieerd Is En Een Job Gevonden Heeft Als Arbeider En Zonnepanelen Op Daken Installeert

Denkt u vaak "Ik wil in Spanje wonen"? Dan bent u niet de enige. Expatriatie naar Spanje een droom is voor velen... Maar wanneer u in loondienst werkt en gewoon bent van een salaris te verdienen, moet uw aanpak wel doordacht zijn.  

U zult er namelijk een baan moeten vinden die voldoende voldoening en geld oplevert!

Recentelijk, na de Covid-19-pandemie, zijn er wereldwijd wel wat negatieve effecten ontstaan op de werkgelegenheid.

Het is daarom raadzaam voor mensen die ervoor kiezen om naar Spanje te emigreren om zeer goed na te denken (ook over de financiële kant van de zaak), om de taal te leren en vooral om hun project goed voor te bereiden.

Dit is essentieel om de kansen op een succesvolle verhuis en integratie te maximaliseren!

Als u ervoor kiest uw pensioen in Spanje door te brengen, is dat ook een zeer goede bestemming!

En in dat scenario hoeft u zich geen zorgen te maken over het zoeken naar werk (u bent gepensioneerd en woont er dan met een pensioen uit Nederland of België).

Korte bedenking:

 • Spanje is simpelweg een geweldig land waar u zeker uw plaats kunt en zult vinden.
 • Vaak zijn mensen geneigd zich te beperken tot bekende steden zoals Madrid of Barcelona.
 • Dit is echter een vergissing want er zijn veel andere aantrekkelijke steden in Spanje die het ook verdienen om "ontdekt" te worden door Nederlanders, Belgen en andere nationaliteiten!

Leven in Kleur: De culturele rijkdom van Spanje

Spanje is wereldberoemd om zijn rijke en diverse cultuur.

Van flamenco en stierengevechten tot gastronomische festiviteiten en religieuze processies, er is altijd wel een culturele ervaring om van te genieten.

Het is een land dat bruist van leven en activiteit, waar mensen waarde hechten aan familie, vrienden en goed eten.

Wie al eens naar Spanje geweest is, weet perfect wat we bedoelen! De Spaanse sfeer is echt uniek en het fantastische klimaat speelt een belangrijke rol:

Genieten van het Mediterrane klimaat: Zon en siësta's in Spanje

Het mediterrane klimaat van Spanje is voor velen een grote aantrekkingskracht.

Warme, droge zomers en milde, regenachtige winters zijn typerend voor de meeste regio's. En zeg nu zelf: Welke Nederlander of Belg stelt zich weigerachtig op tegenover een dergelijk fantastisch klimaat?

Weetjes:

 • Sommige delen van het land, zoals Andalusië, kunnen extreem heet worden in de zomer (leren omgaan met de hitte in Spanje is belangrijk), en 
 • In de noordelijke regio's van Spanje kan het behoorlijk koud en regenachtig worden in de winter.

Financieel voorbereid: Belastingen in Spanje

Hoewel de kosten van levensonderhoud in Spanje relatief laag zijn, kunnen de belastingen er aanzienlijk zijn.

Zowel de inkomsten- als vermogensbelastingen kunnen er hoger zijn dan in België en Nederland (dit is vooral zo voor mensen die belastingplichtige en rijksinwoner van Spanje worden en er beroepsmatig een inkomen verdienen, bijvoorbeeld als ze beslissen om zelfstandige te worden in Spanje).

En er zijn ook lokale belastingen om rekening mee te houden. Het is dus raadzaam om belastingadvies in te winnen voordat u besluit te verhuizen. Zo vermijdt u vervelende financiële verrassingen!

Er is meer dan Barcelona...

Kleine En Grote Bol Elk Aan Zijde Van Wipplank In Context Van Kosten Van Levensonderhoud Afwegen Ten Opzichte Van Locatie Moeilijke Evenwichtsoefening

Er bestaat niet zoiets als het ideale land. Elke bestemming heeft voor- en nadelen. Niet is perfect met andere woorden, ook Spanje niet.

Anderzijds zijn er altijd speciale plaatsen waar u zich beter voelt, waar u zich echt thuis voelt. En de kans is groot dat dit NIET (langer) Barcelona is!

De reden dat Barcelona zo in de achting van expats gedaald is, is te wijten aan de hoge kosten van het levensonderhoud, aan de pittige vastgoedprijzen (die vaak erg hoog zijn) en aan de hoge vraag wat niet bevorderlijk is voor het onderhandelen over de vraagprijs van een Spaanse woning in Barcelona.

Bovendien zijn er weinig arbeidsmogelijkheden aan goede voorwaarden en kan het er moeilijk zijn om een goedbetaalde job te vinden.

Onderzoek dus zeker en vast ook eens Murcia en de Costa del Sol bijvoorbeeld!

En bent u nog in de markt voor de aankoop van uw droomwoning in Spanje? Bekijk dan even de volgende overzichtspagina's met een compleet actueel aanbod:

Pensioenen en sociale zekerheid: Zeker van uw toekomst in Spanje

Bij een verhuizing naar Spanje inclusief uw huisdieren en inclusief uw volledige inboedel indien van toepassing, is het belangrijk om te begrijpen hoe dit uw pensioenrechten en sociale zekerheid kan beïnvloeden.

Als EU-burger heeft u recht op zorg in Spanje, maar de regels rond pensioenen kunnen complex zijn.

Het is raadzaam om vooraf professioneel advies in te winnen om te begrijpen hoe uw Nederlands/Belgisch pensioen zal belast worden en hoe u toegang krijgt tot de sociale voorzieningen in Spanje.

Balans vinden in het Spaanse leven: De hoge levensstandaard in Spanje

Spanje scoort hoog op het vlak van algemene levensstandaard, met name op gebieden zoals gezondheidszorg en levensverwachting.

De Spaanse cultuur hecht veel waarde aan een gezond evenwicht tussen werk en privéleven, wat resulteert in een minder gehaaste en stressvolle levensstijl dan in veel andere West-Europese landen. 

Voor een pak Belgen en Nederlanders op de rand van een burn-out klinkt dit als muziek in de oren!

De Spanjaarden staan bijvoorbeeld wereldwijd bekend om hun 'siësta'-cultuur, een middagdutje dat de dag breekt en dat in sommige regio's nog steeds dagelijks wordt uitgevoerd.

Weetje: Dankzij het gunstige Spaanse klimaat kunnen inwoners er genieten van een scala aan toffe buitenactiviteiten en sporten, wat natuurlijk ook bijdraagt aan het aangename leven in Spanje.

Kosten van levensonderhoud in Spanje: Budgetoptimalisatie

De kosten van levensonderhoud in Spanje zijn over het algemeen lager dan in veel andere West-Europese landen.

Eten en drinken, zowel in supermarkten als in restaurants, zijn relatief goedkoop in Spanje in vergelijking met Nederland en België. 

De huisvestingskosten kunnen echter variëren, afhankelijk van de regio en of u kiest voor het stadsleven of een meer landelijke omgeving.

Hoewel de huur- en vastgoedprijzen in grote steden als Madrid en Barcelona vrij hoog zijn, zijn er in andere delen van het land veel betaalbare opties beschikbaar.

Tip: Hoewel dit als huurder natuurlijk niet interessant is, is het dat voor een investeerder wel. Daarom zijn Madrid en Barcelona ook een van de vijf beste Spaanse steden om vastgoed te kopen.

Weetje: De kosten voor nutsvoorzieningen (zoals elektriciteit en water) en brandstof in Spanje zijn over het algemeen gelijkaardig of hoger dan in België en Nederland. 

Conclusie op het vlak van budget enerzijds en Spanje als verhuisbestemming anderzijds: Dit zijn allemaal belangrijke factoren die potentiële emigranten in overweging moeten nemen bij het plannen van hun budget.

Spanje als verhuisbestemming: Conclusie

Met Kaart Van Spanje Een Studie Maken Welke Regio Het Beste Past En De Voor En Nadelen Te Onderzoeken Alvorens Er Naartoe Te Verhuizen

Daar hebben we het... Het stralende, onweerstaanbare avontuur dat op u wacht in het Spaanse landschap.

Van de hoge toppen van de Sierra Nevada tot de parelwitte stranden van de Costa del Sol, van de bruisende metropool Madrid tot de charmante dorpjes (Mijas bijvoorbeeld) in Andalusië...

Spanje als verhuisbestemming biedt echt talloze ervaringen en ontdekkingen

Met het potentieel voor een leven vol zonneschijn, siësta's, heerlijk eten en fantastische vrienden, is het niet moeilijk te begrijpen waarom zoveel mensen ervoor kiezen om hun spullen in te pakken en een nieuw leven in Spanje te beginnen. U zou wel eens de volgende kunnen zijn!

Natuurlijk zijn er ook praktische overwegingen om rekening mee te houden, bureaucratie om te navigeren, een taal om te leren, enzovoort.

Maar stelt u zich eens de voldoening voor wanneer u zich realiseert dat u dit alles onder de knie heeft en dat uw nieuwe leven in Spanje langzaam maar zeker tot bloei komt.

Misschien ziet u zichzelf al flamenco dansen op een levendig dorpsfeest, met een fris glas wijn of Sangria in uw hand. Of misschien voelt u al de adrenaline van het stierenrennen, de geur van de oceaan, de smaak van verse vis of tapas...

Of misschien geniet u gewoon van het idee om 's middags een kleine siësta te doen, zonder dat iemand u daarvoor scheef bekijkt!

Leven en wonen in Spanje is veel meer dan alleen het mooie weer en de mooie stranden! Het gaat ook om de rijke cultuur, de warme mensen, de overheerlijke keuken en een aangename levensstijl die streeft naar meer evenwicht en genot.

Misschien is het dus wel tijd om de sprong te wagen, om uw koffers te pakken, om uw Spaanse woordenboek erbij te pakken en de eerste stap te zetten naar uw nieuwe leven in Spanje. Het kan een onvergetelijk avontuur zijn!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!