• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Risico’s huis kopen in Spanje: 13 Valkuilen vóór uw aankoop

Risico’s huis kopen in Spanje: 13 Valkuilen vóór uw aankoop

min leestijd

Risico's huis kopen in Spanje: Houten Plank Met Gaten Of Valkuilen Met Miniatuur Figuurtje In Pak En Aktentas Die Kuilen Ontwijkt

Risico's huis kopen in Spanje: een betoverende droom of een nachtmerrie in wording?

Navigeren door de wirwar van het kopen van een huis in een ander land zoals Spanje kan overweldigend zijn, vooral als u niet bekend bent met de lokale wetten en gebruiken.

In dit artikel ontrafelen we de potentiële valkuilen voorafgaand aan uw aankoop om u te helpen een geïnformeerde beslissing te nemen.

Lees dus zeker verder als u overweegt een zonovergoten villa, een mooi appartement of een moderne woning of idyllisch plattelandshuisje in Spanje te kopen.

Tip: Bekijk ons gigantisch overzicht van huizen te koop in Spanje indien u een volledig actueel aanbod van beschikbaarheden en prijzen wenst te zien.

Risico's huis kopen in Spanje: Inleiding

Risico's huis kopen in Spanje: Houten Plank Met Gaten Of Valkuilen Met Miniatuur Figuurtje In Pak En Aktentas Die Kuilen Ontwijkt

Immobiliën kopen in Spanje lijkt voor velen een droom die uitkomt.

U bent maar beter voorbereid op de mogelijke valkuilen die zo'n grote stap met zich meebrengt, of u nu:

Dit artikel is ontworpen om u grondig te informeren over de risico's van het kopen van onroerend goed in Spanje.

Van het overschatten van uw financiële draagkracht tot het onderschatten van de noodzaak van een NIE, we zullen u door de 13 meest voorkomende valkuilen leiden die huizenkopers in Spanje tegenkomen.

Dit zal u helpen om tijd, geld en mogelijke frustraties te besparen.

Dit artikel is overigens het eerste in een driedelige reeks, de volgende artikels behandelen:

Risico's huis kopen in Spanje: 13 Valkuilen vóór het kopen van een huis in Spanje

Denken dat u alles zelf kunt doen

Een vaak voorkomende fout is de overtuiging dat men de aankoop van een huis in Spanje volledig zelfstandig kan beheren. 

Hoewel Spanje deel uitmaakt van de Europese Unie, zijn de wetten met betrekking tot eigendom en onroerend goed anders dan in andere landen.

In het verleden zijn er gevallen geweest van buitenlanders die slachtoffer werden van illegale verkoop van onroerend goed.

Deze onroerende goederen waren vaak illegaal gebouwd op landbouwgrond of beschermde gebieden, zonder de juiste vergunningen.

Ondanks de risico's van juridische geschillen en slooporders werden deze eigendommen toch verkocht aan nietsvermoedende kopers, vaak met medewerking van malafide makelaars of corrupte lokale ambtenaren.

Om deze valkuilen te vermijden, is het sterk aanbevolen om professionele hulp in te roepen.

Zelfs als u denkt dat u kosten bespaart door zelf onderzoek te doen, bezoeken te plannen en informatie te zoeken, kan dit uiteindelijk leiden tot veel tijd, geld en stress.

Doe uzelf dus een plezier en vergroot uw kansen op een succesvolle, probleemloze aankoop en een veilige navigatie doorheen de lokale wetgeving.

Hiervoor doet u beroep op een ervaren en betrouwbare vastgoedmakelaar in Spanje en/of een ervaren juridisch adviseur die bekend is met de Spaanse vastgoedmarkt.

Tijdverspilling is een risico bij huis kopen in Spanje

Voorstelling Met Ouderwetse Knalgroene Wekker Op Oranje Achtergrond Met Tekstballon Stop Met Tijdsverspilling

Voordat u op internet gaat zoeken, is het belangrijk om eerst de locatie of het gebied te bepalen.

Eerst de locatie bepalen

U moet weten:

 • In welke wijk, stad en buurt u zou willen wonen.
 • Of u accommodatie wilt aan de rand van de stad, in het centrum, in het binnenland of aan zee,
 • Wat voor prijs/kwaliteit verhouding u zoekt,
 • Of u nieuwbouw inclusief 10-jarige aansprakelijkheidsgarantie voor de bouwheer nastreeft, enzovoort.

Indien u naar een superklimaat verlangt in combinatie met betaalbare prijzen voor nieuwbouw, dan kan u beter de Costa del Sol vermijden en opteren voor huis kopen aan de Costa Cálida of voor een woning kopen aan de Costa Blanca.

Tip: Bekijk hiervoor ons ander artikel met info over hoe het juiste gebied in Spanje te kiezen voor een investering in vastgoed.

Controleren op specifieke details in volgende fase

Nadat u de locatie hebt bepaald, kunt u beginnen met het controleren van de volgende zaken:

 • Lokale voorzieningen: zijn er openbaar vervoer, winkels, supermarkten, gezondheidscentra, recreatiefaciliteiten, scholen, enz.?
 • Bereikbaarheid: hoe lang duurt het om van uw hoofdverblijfplaats naar uw woning in Spanje te reizen met de auto, het vliegtuig of de trein? Is er een nabijgelegen luchthaven met redelijk geprijsde vluchten? Is een voertuig noodzakelijk?
 • Bepaal ook de kenmerken en criteria van de gewenste woning, zoals het type woning in Spanje (huis of appartement), het aantal slaapkamers en badkamers, gemeubileerd of ongemeubileerd, airconditioning, buitenfaciliteiten (tuin, terras, balkon, zwembad), het uitzicht (berg, zee, stadscentrum), garage, enz.

U kan zo het aantal geschikte opties verminderen door deze criteria op voorhand vast te leggen en het beschikbare aanbod te filteren.

Hierdoor zal u dus minder tijd verkwisten in vergelijking met het bladeren door een grotere verzameling vastgoedaanbiedingen die niet allemaal geschikt zijn voor u.

Zich niet informeren over een hypothecaire lening voorafgaand aan het onderzoek

Als u de woning niet met eigen middelen kunt financieren, is het een veelvoorkomende fout om geen overeenkomst te hebben voor een hypothecaire lening voordat u een huis of appartement in Spanje koopt.

Er zijn twee opties:

Houd er rekening mee dat deze twee opties sterk van elkaar verschillen en beide hun eigen voor- en nadelen hebben.

Het is sterk aanbevolen om de voorwaarden, diensten en bijkomende kosten van een potentiële hypothecaire lening zorgvuldig te bestuderen.

Tegenwoordig zijn Spaanse banken strenger bij het verstrekken van leningen en bieden ze in het beste geval maximaal 80% (maar meestal 70%) van de aankoop- of taxatiewaarde van het Spaans onroerend goed

Tip: U doet er in elk geval goed aan om gebruik te maken van de gratis service Hypotheek berekenen in Spanje waarbij de Nederlandstalige hypotheekexpert een vergelijking maakt van meer dan twintig verschillende kredietinstellingen in Spanje! 

Zo komt u uw maximaal hypotheekbedrag te weten en ontdekt u tevens waar u de laagste hypotheekrente kunt krijgen!

Zorg er in elk geval voor dat u uw financiële draagkracht realistisch inschat en weet dat het ideaal is om over spaargeld te beschikken om een deel van de aankoopkosten en andere uitgaven te dekken.

Tip: Wees u ook bewust van de impact van uw leeftijd voor een hypothecaire lening in Spanje.

Uw financiële draagkracht voor de aankoop overschatten

Woord Overschatten In Woordenboek Concept Van Financiële Draagkracht Aankoop Woning

Vaak maken mensen de klassieke fout om alleen naar de prijs van de woning te kijken en geen rekening te houden met bijkomende kosten zoals:

Vergeet ook niet de maandelijkse kosten zoals afbetalingen van de lening, reizen en uitgaven.

Het is essentieel om vooraf de juiste berekeningen te maken en een realistisch beeld te hebben van de totale financiële behoefte.

Te snel bezoeken afleggen als risico bij huis kopen in Spanje

Bezoeken aan potentiële woningen zijn essentieel, maar het is belangrijk om niet te gehaast te werk te gaan.

Neem de tijd om elke woning grondig te bekijken en voer de nodige fysieke controles uit, zoals:

Beheer de bezoeken en afspraken goed, aangezien dit in Spanje soms lastig kan zijn vanwege taalbarrières en communicatieproblemen.

Het is ook een goed idee om de dag ervoor nog eens contact op te nemen om de afspraak te bevestigen om teleurstelling en frustratie te vermijden.

Denken dat u een professional in de bouw bent

Renovatie Van Een Landhuis Met Steigers Tegen De Muren Met Onderaan Grote Stenen Trap En Omgeven Met Bomen

Een huis kopen in Spanje dat renovatie vereist, kan aantrekkelijk zijn vanwege de lagere kosten.

Begeleiden van de renovatiewerkzaamheden kan echter veel tijd en moeite vergen, vooral als u niet ter plaatse woont.

Toezicht op en controle van de werkzaamheden tijdens de verbouwing van uw Spaanse woning kunt u ofwel delegeren aan professionals, ofwel zelf doen.

Als u niet ter plaatse woont, wordt het echter praktisch moeilijk om dit zelf te doen, niet te vergeten dat u misschien ook niet de juiste kwalificaties hebt om zelf bouwkundige inspecties te doen.

Voordat u overweegt om een te renoveren Spaanse woning te kopen, moet u ook een duidelijk beeld hebben van de benodigde werkzaamheden om onverwachte kosten en vertragingen te voorkomen.

Het is bovendien ook raadzaam om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren door een gekwalificeerde inspecteur.

Dit kan u helpen de structurele integriteit van het pand en eventuele verborgen gebreken te beoordelen.

Tip: Ga ook na of de Spaanse tienjarige aansprakelijkheidsgarantie eventueel nog lopende is voor het pand in kwestie.

(Gezien het pand echter reeds te renoveren is, is het wellicht reeds ouder dan tien jaar...)

Niet vooruit plannen en geen rekening houden met doorverkoop

Vrouw Toont Sleutels Met Houten Huis Als Hanger Leningscontract Op Bureau Met Munten En Roze Spaarvarken Concept Vastgoed

Vaak denken mensen niet na over de doorverkoopmogelijkheden voordat ze een huis kopen.

Het is echter verstandig om hier wel rekening mee te houden, aangezien uw omstandigheden in de toekomst kunnen veranderen.

U kunt bijvoorbeeld geconfronteerd worden met situaties zoals het aflossen van hypothecaire leningen, verveling met de locatie of wens om te investeren in een nieuwe woning, een scheiding, het verlies van een baan, enz. 

Het is raadzaam om te kiezen voor woningen die gemakkelijk doorverkocht kunnen worden zoals kleine appartementen in populaire gebieden met aantrekkelijke kenmerken, zoals de top vijf Spaanse steden om te investeren in vastgoed.

Tip om ook zeker en vast even te bekijken:

Hou ook rekening met de werkelijke kosten bij doorverkoop van de Spaanse woning. Lees er meer over op de pagina Praktische stappen na de aankoop van vastgoed in Spanje.

Als u niet in Spanje woont op het moment van verkoop moet u ook rekening houden met een Spaanse bronbelasting voor niet-ingezetenen die u mag ophoesten aan de Spaanse overheid.

Onvoldoende informatie over het gebruik van het pand

Als u van plan bent uw woning te verhuren voor toeristische verblijven of langetermijnverhuur, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de regelgeving omtrent toeristische verhuur. 

Ook informeert u zich best over de regels voor langetermijnverhuur, aangezien de duur van huurcontracten is verlengd naar 5 jaar, waar dat vroeger maar 3 jaar was.

Dit sluit echter niet uit dat iemand nog steeds uw huis kan huren in Spanje voor 1 jaar, mits deze u op tijd verwittigt dat het contract vroegtijdig zal worden stopgezet.

Tip: Overweeg ook een huurverzuimverzekering in Spanje om uw huurinkomsten veilig te stellen en juridische bijstand te verzekeren. 

Verzeker u ervan dat de woning die u koopt de juiste licenties heeft voor verhuur, aangezien sommige regio's in Spanje strikte regels hanteren voor vakantieverhuur.

Zonder de juiste licenties loopt u het risico op boetes en eventuele problemen met de buren in een gemeenschappelijk complex.

Uw buren in een gemeenschappelijke urbanisatie kunnen u namelijk ook tegenhouden om uw eigendom in Spanje volcontinu aan toeristen te verhuren.

Onvoldoende kennis over specifieke situaties in de Spaanse vastgoedmarkt

Sommige nadelen van de Spaanse vastgoedmarkt kunnen over het hoofd worden gezien door gebrek aan tijd en organisatie.

Enkele voorbeelden hiervan zijn slechte bouwkwaliteit, gebrek aan geluidsisolatie en afwijkingen in de geregistreerde oppervlakte.

Tip: Als het gaat om nieuwbouw vastgoed in Spanje worden de stabiliteit, bewoonbaarheid en afwerking gedekt door een aansprakelijkheidsgarantie van tien jaar, drie jaar, en één jaar, respectievelijk.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze aspecten en eventueel advies in te winnen om mogelijke problemen te voorkomen.

Een makelaar in Spanje en een Spaanse advocaat kunnen u helpen om de juridische aspecten van Spaans vastgoed onder de knie te krijgen.

Wachten met het verkrijgen van een NIE

Voordat u een huis koopt in Spanje, is het verplicht om een NIE-nummer (identificatienummer voor buitenlanders) te verkrijgen.

Als u eraan denkt om te pensioneren in Spanje kunt u eerst een Spaanse woning huren (voor korte of langere tijd) om de regio te verkennen en zich voor te bereiden op het koopproces.

Als het u dan bevalt, kan u een NIE-nummer aanvragen als een van de eerste stappen voordat u begint met het koopproces.

U kunt een NIE aanvragen bij het plaatselijke politiebureau als u zich reeds in Spanje bevindt of bij de Spaanse consulaten buiten Spanje.

Te lang wachten om een eerste bod te doen

Twijfelachtige Jongeman Zit Achter Bureel En Houdt Zijn Gsm Vast En Aarzelt Bij Het Nemen Van Belangrijke Beslissing

Het is riskant om impulsief te handelen bij het kopen van een woning, maar te lang wachten kan ook problematisch zijn, vooral in een competitieve markt.

Stel duidelijke regels op en organiseer uw bezichtigingen van vastgoed in Spanje, due diligence en documentcontroles goed voordat u een beslissing neemt.

Geen gebruikmaken van een Spaanse vastgoedspecialist

Als u de taal niet spreekt en geen kennis hebt van de Spaanse vastgoedmarkt, is het sterk aan te raden om een vastgoedspecialist in Spanje in te schakelen. 

Deze professionals kunnen woningen voor u zoeken en selecteren op basis van uw financiële mogelijkheden en specifieke voorkeuren.

Ze kunnen u veel tijd, geld en onaangename verrassingen besparen.

Onderschatting van het belang van de taal

Hoewel u in de toeristische gebieden van Spanje vaak wel terecht kunt met Engels, is het aan te raden om wat basis Spaans te leren, vooral als u overweegt om permanent in Spanje te wonen.

Het zal uw integratie en dagelijks leven aanzienlijk vergemakkelijken.

Tip: Het is vandaag de dag mogelijk om makkelijk Spaans te leren op zelfstandige basis, zonder terug naar de schoolbanken te moeten.

Risico's huis kopen in Spanje: Conclusie

Voordat u begint met het kopen van een huis in Spanje kunt u dus verschillende stappen ondernemen om tijd en geld te besparen. 

Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen van lokale experts die de taal en de vastgoedmarkt kennen om u te begeleiden bij het vinden van uw ideale woning.

Bovenal is het van essentieel belang om bewust te zijn van de risico's van het kopen van een huis in Spanje en om voorbereid te zijn op onverwachte uitdagingen.

Door gedegen onderzoek te doen, deskundig advies in te winnen, en realistische verwachtingen te hebben, kunt u uw droom van een huis in het prachtige Spanje waarmaken zonder onaangename verrassingen.

Ten slotte raden we u aan om uw eigen netwerk van Nederlandstalige expats in Spanje op te bouwen.

Dit kan een waardevolle bron van informatie en ondersteuning zijn bij het navigeren door de uitdagingen van het wonen in Spanje.

Dit is overigens een van de tips om veelgemaakte fouten te vermijden bij verhuizen naar Spanje.

Contacteer ons

  Privacybeleid *