• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Recreatiewoning in Frankrijk kopen? Maak uw huiswerk met deze Tips en Advies!

Recreatiewoning in Frankrijk kopen? Maak uw huiswerk met deze Tips en Advies!

min leestijd

recreatiewoning in frankrijk kopen als alternatieve belegging

Staat een recreatiewoning kopen in Frankrijk bovenaan uw to do list? Beslis dan niet impulsief en maak uw huiswerk met deze tips! Onderaan deze pagina vindt u ook een overzicht van interessant beleggingsvastgoed in Frankrijk.

Als Belg of Nederlander bent u nogal wat gewend qua grijs weer, regen en andere soorten winterse neerslag. Na de zomerperiode kan het weer drastisch omkeren en ons opzadelen met guur weer tijdens de herfst, winter (en zelfs de lente).

Een gevolg hiervan is dat een pak Nederlanders en Belgen jaarlijks op zoek gaan naar zonniger oorden!

Dit kunnen zorgvuldig geplande reizen zijn naar verre oorden, maar even goed impulsief geboekte lastminutereizen naar warmere en zonnigere oorden in het Zuiden.

Recreatiewoning in Frankrijk kopen is HOT

Gezien het wisselvallige weer is het dus geen wonder dat er jaarlijks duizenden Belgen en Nederlanders een vakantiehuis kopen in Frankrijk, nog steeds dé toeristische trekpleister van West-Europa!

En ook al ligt Frankrijk naast de deur en is het niet de andere kant van de wereld, toch gaat u beter niet impulsief te werk bij zo’n investering in Frans vastgoed!

Hieronder kan u enkele richtlijnen en tips lezen waarmee u best rekening houdt tijdens uw zoektocht naar een vakantiehuis te koop in Frankrijk! U krijgt onderaan deze pagina ook een overzicht van interessante vastgoedinvesteringen in Frankrijk.

Laat u niet verblinden tijdens een droomvakantie

De geur van verse koffie en vers Frans stokbrood, krekelgeluiden op de achtergrond, een zwaluw die over het water van het zwembad scheert, een helderblauwe hemel en een zacht briesje dat af en toe oplaait, enkele loungezetels aan het zwembad voor de zonnekloppers en fantastisch veel zon.

Zo’n tafereel in la Douce France is vanzelfsprekend een droomscenario voor velen. En eens u zo’n vakantie ervaren heeft, is de kans groot dat u hunkert naar nog meer quality time in Frankrijk…

Na het bezoeken van het lokale en enkele omringende dorpjes is de kans groot dat u ook even ‘blijven hangen’ bent voor een vitrine van een lokale vastgoedmakelaar.

En dan beseft u plots dat zo’n droomscenario van een recreatiewoning in Frankrijk kopen, zoals hierboven beschreven, vrij redelijk en betaalbaar kan zijn qua prijskaartje…

Vanzelfsprekend wordt het voor vele Belgen en Nederlanders met een baksteen in de maag in zo’n betaalbare situatie nog aantrekkelijker om te dromen over een recreatiewoning in Frankrijk kopen en het verwerven van een eigen vakantiehuis!

Indien u voor bepaalde prachtige streken in Frankrijk kiest (maar niet de mondaine Côte d’Azur), krijgt u gegarandeerd meer waar voor uw geld dan aan de Belgische/Nederlandse kust in termen van vierkante meter voor uw euro’s. In bepaalde gevallen gaat het zelfs om compleet nieuwe gebouwen met tal van bijkomende voordelen en faciliteiten.

Vergeet de herfst, winter en lente niet!

Laat u niet verblinden door zomerse taferelen of een zaligmakende en deugddoende supervakantie! Hoe enthousiast en overtuigd u ook mag zijn, het kan slim zijn om er geen impulsaankoop van te maken. We spreken hier namelijk niet over de aankoop van kledij of alledaagse verbruiksgoederen zoals voeding maar wel degelijk over een recreatiewoning in Frankrijk kopen (het buitenland).

Neem akte van uw/jullie wens om Frans vastgoed te verwerven als vakantiewoning. En trek vervolgens op onderzoek uit tijdens de verschillende seizoenen! Bezoek de regio en het dorp tijdens verschillende seizoenen om een goede indruk te krijgen van wat er wel en niet leeft tijdens de verschillende seizoenen.

Zo komt u te weten wat er lokaal wel of niet leeft tijdens het laagseizoen! Is er nog steeds ruimte voor ontspanning in de streek? Zijn er ook tijdens het laagseizoen gezellige zaken en activiteiten te doen?

Leven er dus ook locals die het levendig houden (versus een spookdorp waar het hoofdzakelijk om leegstaande vakantiewoningen tijdens de winter gaat?). Zijn er faciliteiten, restaurants, cafés, winkels, medische zorg, enzovoort in de buurt aanwezig?

Ga ter plaatse om de realiteit vast te stellen

Tijdens deze onderzoeksfase zal u ook tijd en energie genoeg hebben om de verschillende aanbiedingen van vakantiehuizen in Frankrijk te koop met elkaar te vergelijken. Tijdens het vergelijken zal u ook stap voor stap ontdekken wat u ligt en wat niet. En wat u precies wenst van uw Franse vakantiehuis onder de zon!

Lokaal op inspectie gaan tijdens de verschillende seizoenen biedt u ook de mogelijkheid om enkele aanbiedingen in detail te gaan bekijken. Zo komt u te weten of die op het eerste gezicht onwaarschijnlijke superdeal wel echt een superdeal is… In quasi alle gevallen is een prijs die te mooi is om waar te zijn, een vergiftigd geschenk.

Wanneer er stuntprijzen in het spel zijn, gaat het hoogstwaarschijnlijk om vastgoed op een ongunstige locatie, oude nog te renoveren panden of stijlloze blokken zonder privacy en gedeelde tuintjes.

Doe beroep op experts – Recreatiewoning in Frankrijk kopen

Wenst u beroep te doen op de mening en analyse van een bouwkundig expert? Om de staat van het pand nauwkeurig onder de loep te nemen? Neem dan contact op met de plaatselijk bevoegde regionale vereniging van architecten. Zo’n vereniging kan u zonder problemen in contact brengen met een lokale expert die uw belangen zal kunnen behartigen tijdens een inspectie.

Los van het bouwkundige aspect dient u ook heel goed stil te staan bij de administratieve, juridische en fiscale impact van een vakantiehuis kopen in Frankrijk… Hiervoor dient u twee experts aan te spreken: Een lokale Franse expert en een expert in uw thuisland.

Lokale Franse expert

Een lokale expert in Frankrijk die u kan bijstaan van A tot Z om het administratieve en juridische hindernissenparcours tot een goed einde te brengen.

Denk aan juridische addertjes en onaangename verrassingen en tracht deze te vermijden met behulp van een lokale expert:

  • Werden alle stedenbouwkundige voorschriften gerespecteerd en gaat het niet om een zonevreemd gebouw (wat later onteigening met zich kan meebrengen)
  • Is de verkopende partij van het vastgoed een partij die geen schulden heeft bij de Franse overheid? Of is dit wel het geval en kan de overheid eventueel beslag leggen op het pand in kwestie?
  • Wat zijn de jaarlijkse fiscale aangifteverplichtingen en wat zijn de jaarlijks terugkerende boekhoudverplichtingen voor een vakantiehuis in Frankrijk? Dient u een lokale bankrekening te openen om de onroerend goed belasting in Frankrijk te voldoen? En welke fiscale formulieren dient u jaarlijks in te vullen en in te dienen? Dit is werk voor een lokale specialist ter zake!
  • Wat verwerft u precies indien u zou overgaan tot de aankoop? De volle eigendom? Of gaat het om één of andere ‘speciale’ constructie die later nog verregaande (fiscale) gevolgen kan hebben (denk aan erfpacht of opstalrecht)?

(Financiële) vermogensplanner / notaris in uw thuisland

Denk na over uw successieplanning alvorens het te laat is (ook al is de dood en overlijden een gevoelig onderwerp waar men liever niet aan denkt).

Een (fiscale) vermogensplanner of notaris in België of Nederland (afhankelijk van waar u ingezetene bent) kan u bijstaan om de aankoop te structureren zodanig dat deze in overeenstemming is met uw wensen en verlangens op het vlak van vermogensbeheer en successieplanning.

Neem eventueel ook contact op met een lokaal boekhoudkantoor of een fiscaal kantoor om u te helpen met uw jaarlijkse aangifte personenbelasting. Een vakantiehuis kopen in Frankrijk brengt namelijk aangifteverplichtingen met zich mee in uw thuisland waar u ingezetene bent.

Tip: Vergeet ook niet uw aangifteverplichtingen in Frankrijk zelf! Laat u bijstaan en durf hiervoor te betalen (u vermijdt er veel kopzorgen en stress mee).

Bestudeer het belastingstelsel van Frankrijk

Belastingen zijn saai, complex en pijnlijk voor de portemonnee. Net daarom is het cruciaal om het onderste uit de kan te halen en belastingen te besparen waar mogelijk.

U heeft dus advies nodig van een onafhankelijke, neutrale fiscalist/belastingconsulent in Frankrijk. Een alternatief kan zijn om te rade te gaan bij een fiscaal kantoor in België of Nederland met een grote expertise qua Franse vastgoedfiscaliteit.

Diverse soorten belastingen – Recreatiewoning in Frankrijk kopen

Belastingen die sowieso aan bod moeten komen tijdens uw fiscale onderzoeksfase van het Frans fiscaal vastgoedrecht zijn:

Belastingen op de aankoop (registratierechten)

Bij de aankoop van een vakantiehuis in Frankrijk is een vorm van registratierecht verschuldigd, al dan niet te vervangen door het betalen van btw op een nieuwbouw. Vergeet ook zeker en vast niet de ‘verdoken kosten’ zoals de notariskosten én andere administratieve kosten die u niet kunt vermijden.

Lees er alles over op de pagina Fiscale implicaties van de aankoop van een tweede verblijf in Frankrijk.

Belastingen op het gebruik en de eventuele verhuur van de Franse vakantiewoning

Gaat u de vakantiewoning puur voor eigen gebruik houden (wat betekent dat uw kapitaal niet rendeert)? Of lijkt het u wel interessant om het pand te verhuren / laten verhuren op momenten dat u er zelf geen gebruik van maakt?

Wat is de impact van dergelijke beslissingen op de fiscale behandeling van de vakantiewoning? Advies van een Franse expert ter zake is aangeraden!

En wat met jaarlijkse belastingen op nationaal, regionaal en gemeentelijk niveau? Denk aan grondlasten, woonbelastingen, belastingen voor niet-inwoners, lokale onroerend goed belastingen, ecotaksen, enzovoort.

Belastingen op de meerwaarde na verkoop

Wat indien u het vastgoed in Frankrijk in de toekomst verkoopt met een mooie meerwaarde? Is er dan een plus value belasting van toepassing? Indien dit het geval zou zijn, met hoeveel gaat de Franse Staat lopen?

Vermogensbelasting in Frankrijk – Recreatiewoning in Frankrijk kopen

Tijdens en na de passage van voormalig president Hollande heeft Frankrijk dikwijls de internationale pers gehaald met een vrij merkwaardige vermogensbelasting. De daaropvolgende president Macron heeft de drastische maatregel ondertussen bijgespijkerd wegens te schadelijk voor de nationale Franse economie…

Maar hoe zit het nu concreet voor buitenlanders zoals Belgen en Nederlanders die een vakantiehuis willen kopen in Frankrijk? Is er een vermogensbelasting van toepassing op Belgen en Nederlanders met een groot vermogen? En indien dit het geval is, in welke mate worden dergelijke vermogende individuen kaalgeplukt door de Franse Staat?

Gaat u voor rendement of plezier? Recreatiewoning in Frankrijk kopen

Staat u op het punt om toe te slaan? Heeft u uw zinnen gezet op een vakantieverblijf in Frankrijk? Denk dan goed na of u deze eigendom ooit zou willen verhuren?

De insteek kan zijn om een deel van de jaarlijkse kosten te recupereren (occasioneel verhuren) maar even goed om een deftig rendement te boeken op uw geïnvesteerde eigen middelen (geregeld verhuren).

Onderzoek of u wettelijk gezien wel mag verhuren

Alvorens u de aankoopakte ondertekent, doet u er alvast goed aan om in detail uit te zoeken of er enige beperkingen van toepassing zijn op het verhuren van de vakantiewoning.

Zijn er lokale regels of wetten van toepassing? Kunt u wel in alle vrijheid verhuren zoals u dat wilt? En wat stipuleert het contract zelf? Indien u aankoopt in een groter vakantiepark of resort, is de kans groot dat er restricties van toepassing zijn op de verhouding eigen gebruik – verhuur.

Recreatiewoning in Frankrijk kopen om te verhuren? 2 opties

Geeft u de voorkeur aan rendement behalen en dus aan geregeld verhuren? En wenst u dit volledig zelf te organiseren (vanop afstand of met behulp van een lokale vertegenwoordiger)? Of geeft u eerder de voorkeur aan een kant-en-klare oplossing met verhuurgarantie en zonder stress?

Hieronder krijgt u meer info over beide investeringspistes in vastgoed:

Doe-Het-Zelf verhuur (recreatiewoning in Frankrijk kopen en zelf verhuren)

Gaat u onroerend goed kopen in Frankrijk om het zelf te verhuren? Sta dan stil bij de praktische zaken van zo’n onderneming. Wie overhandigt de sleutels? Welke persoon/organisatie organiseert de schoonmaak? Wie garandeert veiligheid en wie houdt een oogje in het zeil om diefstal door onderaannemers of gasten te vermijden?

Is er een klusjesman ter plaatse om kleine problemen op te lossen indien nodig? Hoe gaat u promotie voeren en gaat u uw vakantiewoning ook online te huur stellen op vastgoedwebsites? Gaat u een eigen website (laten) bouwen ook?

Wie gaat aanvragen van potentiële klanten opvangen? Heeft u überhaupt wel zin in al deze taken?

Kortom: Een pak complicaties om eens goed over na te denken… Want zelfs al ligt Frankrijk ‘naast de deur’, het land is uitgestrekt en het is niet evident om snel in te grijpen wanneer er iets dringends moet gebeuren…

Alternatief: Zorgeloze vastgoedbeleggingen in Frankrijk met huurgarantie

De tegenpool van doe-het-zelf verhuren is investeren in een Franse recreatiewoning met verhuurgarantie. Er zijn verschillende formules en opties mogelijk, maar over het algemeen kan u met zo’n formule rekenen op ‘gemengd gebruik’ of continue verhuur.

De continue verhuur optie is een pure investering. U strijkt zorgeloos uw jaarlijks rendement op maar u kan zelf geen gebruik maken van de vakantiewoning. Voor levensgenieters en fans van Frankrijk is dit minder interessant (het kan best wel interessant zijn om toch op zijn minst de optie te hebben om er af en toe gebruik van te maken)…

De ‘gemengd gebruik’ optie is flexibeler en biedt meer ‘plezier en vertier’ voor de investeerder. Het gaat dikwijls om recreatiewoningen die deel uitmaken van een vakantiepark of resort.

De vuistregel is dat u met zo’n investering in vastgoed een aantal weken (kosteloos of tegen sterk verlaagd tarief) zelf kunt gebruik maken van uw vakantiewoning. De resterende weken verhuurt u de woning aan de uitbater van het vakantiepark of resort, in vele gevallen tegen een vast of variabel intrestpercentage berekend over de aankoopprijs van de recreatiewoning.

Fiscale luik van verhuren – Recreatiewoning in Frankrijk kopen

Beslist u om uw vakantiestekje in Frankrijk te verhuren? Hou er dan rekening mee dat de Franse Staat ook een stukje van de koek wilt! Indien u verhuurinkomsten verwerft met het verhuren van uw vakantiewoning in Frankrijk, bent u hier belastingen op verschuldigd.

Hou rekening met meerwaardebelasting op plus value bij verkoop

Wie denkt er al aan verkopen nog voor de vakantiewoning effectief aangekocht is? Juist, maar weinig mensen… Toch is het belangrijk om rekening te houden met meerwaardebelastingen. In Frankrijk bent u, net zoals in Spanje en Italië, een belasting verschuldigd op de meerwaarde die u realiseert door het verkopen.

Voor alle details kan u de specifieke rubriek over de plus value belasting in Frankrijk raadplegen.

Weetje: In Frankrijk dient een individu met de Franse nationaliteit borg te staan bij een verkoop voor het geval de bevoegde notaris zich zou misrekenen.

Onderzoek de erfbelasting en het erfrecht in Frankrijk

Heeft u een voorgevoel dat het vastgoed in kwestie niet verkocht zal worden in de komende decennia? Omdat het de nieuwe Franse pied-à-terre van uw gezin en de kleinkinderen dient te worden? Of bent u van het plannende of bezorgdere type en houdt u reeds rekening met het moment dat u er (plots?) niet meer bent?

Zoek dan in elk geval uit wat de toepasselijke erfbelasting zal zijn in Frankrijk. Contacteer ook, afhankelijk van waar u ingezetene bent, een lokale fiscaal jurist om uit te zoeken of er ook nog een erfbelasting verschuldigd zal zijn in België of Nederland. En of er manieren zijn om deze tot een minimum te beperken… Tot slot van rekening wenst u dat uw nakomelingen en niet de Staat uw nalatenschap ontvangen.

Recreatiewoning in Frankrijk kopen? Het is belangrijk om goed te plannen, bijvoorbeeld ook in gevallen van samengestelde gezinnen.

Wist u dat Frankrijk bijvoorbeeld wettelijk samenwonenden gelijkschakelt met gehuwden? Dus afhankelijk van uw persoonlijke wensen en doelen kan u in samenspraak met een fiscale planner (vermogensplanner) een degelijke oplossing uitwerken (via testament, een schenking of een speciale constructie zoals een SCI in Frankrijk).

Extra informatie over Frankrijk

Andere informatie over vastgoed in Frankrijk:

Andere beleggingen in vastgoed in de aanbieding

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

    Privacybeleid *