• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Populairste Andalusische alcoholische dranken die u moet proeven

Populairste Andalusische alcoholische dranken die u moet proeven

min leestijd

populairste andalusische alcoholische dranken die u moet proeven sangria met schijfje sinaasappel

Andalusië biedt een verscheidenheid aan Andalusische alcoholische dranken waarvan u absoluut (maar met mate) moet proeven en genieten…

Hieronder volgt een overzicht van lokale dranken die zeker en vast het drinken waard zijn!

Laat u inspireren…

Andalusische alcoholische dranken: Inleiding

Andalusië heeft een groot wijnbouwgebied en is daarmee het meest zuidelijke en oudste wijnbouwgebied van Spanje.

Dit deel van het land is inderdaad wereldberoemd om zijn krachtige zoete en stroperige wijnen.

Andalusiërs drinken echter ook graag fris bier, vooral in de zomer als het (veel) warmer wordt.

In dit artikel laten wij u kennismaken met de verschillende soorten drankjes die u tijdens een verblijf in Andalusië kunt proeven…

Bijvoorbeeld tijdens een pauze wanneer u op huizenjacht bent en allerlei immo in Spanje te koop gaat bekijken en met elkaar gaat vergelijken.

Bier: De meest gedronken drank in Andalusië

bier is populairste drank in andalusië blikjes san miguel bekend merk spanje

In Andalusië heeft het lokale bier (zoals Cruzcampo of Alhambra) en/of het nationale bier (zoals Mahou, Aguila of San Miguel…) nogal wat aanhangers en fans. De bierconsumptie in Spanje is bijgevolg vrij hoog.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Het is heel gewoon om een Caña del barril (van het vat) of een tubo (van de naam van het glas dat de vorm van een buis heeft) te vragen om een getapt biertje van het vat te bestellen.

Goed om te weten: Als u een cerveza of een cervecita bestelt, krijgt u bier in een flesje geserveerd.

In dat geval raden wij u aan de Alhambra in een groene fles te proberen. Deze Alhambra Reserva 1925 is een pittig bier met iets meer alcohol (6,4%) dan normaal.

De meeste Spaanse biermerken hebben ook een assortiment alcoholvrije bieren ontwikkeld die meer geschikt zijn voor verfrissing bij warm weer.

Wijngekte in Andalusië

wijnproductie in andalusië ruim aanbod heerlijke wijnen rode druiven wijngaard

Of u nu in een bar of een restaurant bent om van de Andalusische gastronomie te genieten, sta erop om zoveel mogelijk lokale producten en dranken te proeven.

Want als u dat niet doet, wordt u bijna altijd naar een Rioja wijn verwezen als u om een rode wijn vraagt en naar een Ribera del Duero als u een witte wijn wilt.

Als u in Andalusië naar een restaurant gaat, is de vino de casa, de huiswijn die per kan wordt geserveerd, vaak heel goed.

Beste wijnen als Andalusische alcoholische dranken

Als u een zoete wijn wilt, ga dan voor de zoete wijnen van Málaga (Muscat/Muscatel) en de wijnen van Montilla-Moriles (uit de provincie Córdoba).

Dit zijn lekkere wijnen die qua druivenrassen en wijnbereidingsproces goed op de bijzondere wijnen uit de Jerez wijnregio lijken.

Proef ook zeker eens de zeer goede Condado de Huelva, een uitstekende jonge witte wijn die vrij zoet is.

Uit de provincie Jaén zijn de rode wijnen van Lopera en Torreperogil of de rode en witte wijnen van Bailén goede wijnen met karakter tegen betaalbare prijzen.

Verder naar het zuiden heeft Granada ook enkele wijnhuizen die goede wijnen produceren.

De Alpujarras (bergdorpjes) van Almería produceren de Laujar de Andarax wijn terwijl Córdoba zijn Villaviciosa wijn heeft.

Er is ook een jonge, licht fruitige witte wijn die zijn weg naar de Iberische tafels vindt. Deze wordt geproduceerd in de provincie Cádiz (in Sanlúcar de Barrameda en Arcos de la Frontera).

Ook in Cádiz zijn er 2 fruitige, zachte en heerlijke witte wijnen te vinden: de Tierra Blanca of de Blanco de Blancos van Barbadillo.

witte druiven basis van maestrante van barbadillo witte wijn begeleider van zeevruchten en gegrilde vis

Deze laatste (de klassieke Barbadillo) is een perfecte begeleider van zeevruchten en gegrilde vis.

Tinto de Verano

Net als in de rest van Spanje worden tafelwijnen (zoals rosé) vaak opgelengd met limonade of citroensoda.

De mosto rood, versterkt met een beetje rode martini en vergezeld van een paar ijsblokjes en een schijfje citroen, wordt op die manier de verfrissende en overheerlijke Tinto de Verano: dé Andalusische zomerdrank bij uitstek!

Sherrywijnen (Jerez)

De Jerez-wijn komt oorspronkelijk uit de provincie Cádiz en ontleent zijn naam (van Arabische oorsprong) aan de stad Jerez de la Frontera.

De andere 2 belangrijke steden in de geschiedenis van deze wijnen zijn Sanlúcar de Barrameda en Puerto de Santa María.

We kunnen hier sinds vrij recent ook nog Chiclana de la Frontera aan toevoegen (waar deze wijnen sinds vrij recent ook worden geproduceerd).

Geschiedenis

Het schijnt dat het de Feniciërs waren (Andalusië kent een rijke geschiedenis) die de druivenrassen introduceerden welke nu nog steeds de basis vormen voor de productie van deze Jerez wijnen.

Na de periode van de Oudheid tot de Middeleeuwen, waarin wijn op de klassieke manier werd gemaakt, wijzigde het productieproces.

De wijnproductie ging over op een ander, ingewikkelder gistingsproces waarvan het resultaat een meer Noord-Europees cliënteel zou aanspreken.

Vanaf de 18e eeuw werden de wijnen nog meer geëxporteerd onder impuls van Britse handelaars die deze wijnen tot “sherry” benoemden omdat ze de term “jerez” niet goed konden uitspreken.

Speciale ondergrond

De bodem waarop de wijnstokken zijn geplant, is helder wit en bestaat voornamelijk uit kalkrijke mergel.

De kalksteen, klei en zand zorgen voor ideale omstandigheden voor de wijngaarden, om nog maar te zwijgen van de gunstige klimatologische omstandigheden van dit gebied aan de Atlantische Oceaan.

Het klimaat in deze regio is zowel zeer warm als vochtig dankzij de winden die door deze oceaan worden aangevoerd.

Drie soorten druiven

Van de honderden druivensoorten die vroeger werden gebruikt, zijn er nu nog maar 3 toegestaan.

Pedroximénez en Moscatel zijn de rassen die alleen voor de productie van zoete sherrywijnen worden gebruikt.

Het ras Palomino vertegenwoordigt ongeveer 90% van de beplante oppervlakte. Het is van deze druiven dat een droge witte wijn wordt verkregen door traditionele vinificatie.

Na de gisting wordt deze Palomino wijn in oude eikenhouten vaten gegoten (die niet volledig gevuld zijn). Het is vervolgens de lokale keldermeester die ze proeft en indeelt.

rijping van sherry in solera vatensysteem in wijnhuis tio mateo

Selectie en classificatie

De fijnste en meest elegante wijnen worden geclassificeerd als “fino”.

De andere worden, afhankelijk van hun kwaliteit, geclassificeerd als manzanilla, oloroso of amontillado.

Zodra deze selectie voltooid is, worden de wijnen gewijzigd door toevoeging van brandewijn in door de meester van het huis bepaalde verhoudingen.

De brandewijn verhoogt het alcoholgehalte van de wijn van ongeveer 10% tot bijna 18%.

Sluiervorming voor meer aroma

De meest bepalende factor in het ontstaan van de sherry is ongetwijfeld het klimaat (dat opnieuw zijn rol speelt tijdens de gisting).

Hierdoor kan de flora, een gist met een bijzondere sluier, zich namelijk op natuurlijke wijze ontwikkelen op het oppervlak van de wijn.

Deze wollige sluier van gistcellen beschermt de wijn gedeeltelijk tegen oxidatie en geeft hem ook zijn zeer karakteristieke aroma’s.

Rijping in solera vatensysteem

Vervolgens wordt gewerkt met een solera (vatensysteem om de sherry te rijpen), de laatste maar belangrijkste stap om tot de beste sherry te komen.

In deze fase worden de jongere wijnen geleidelijk manueel overgeheveld naar onderliggende vaten met oudere wijnen.

Bekijk de volgende Engelstalige video voor een korte interessante, visuele voorstelling van dit proces:

U moet zich lange rijen op elkaar gestapelde houten vaten voorstellen.

De vaten met de jongste wijnen liggen/staan bovenaan terwijl de onderste vaten de oudste wijnen bevatten.

Als er een nieuwe voorraad sherryflessen nodig is, wordt de sherry altijd vanuit de onderste vatenlaag (met de oudste wijn) gebotteld.

En door dit proces van geleidelijke en gedeeltelijke menging van wijnen van verschillende leeftijden wordt een unieke smaak gecreëerd.

Weetje: De wijn kan soms in meer dan 10 verschillende vaten passeren om het rijpingsproces te voltooien.

Keldermeester oordeelt zelf

Het is belangrijk om te weten dat alleen de keldermeester beoordeelt of de wijn op de beste manier is geëvolueerd (door voldoende versheid via de bovenliggende lagen te garanderen).

Het is ook de keldermeester die beslist wanneer de wijnen uit de lagere vaten gebotteld worden.

Na al deze zorgvuldige voorbereiding worden excellente wijnen met een sterk karakter verkregen die door Andalusiërs en mensen van over de hele wereld enorm worden gewaardeerd.

Sherry fino als neusje van de zalm

Voor de overgrote meerderheid van de kenners wordt de sherry fino als de beste beschouwd (mits deze uit het vat wordt gedronken of in zijn geheel wordt geconsumeerd zodra de fles geopend is).

Sterkere Andalusische alcoholische dranken

Sterke alcoholische dranken zoals cognac, brandewijn (gemaakt door merken die sherrywijnen laten rijpen), ponche en bepaalde dranken op basis van anijs (Chinchón, Anis del Mono, enz.) zijn vooral populair bij de mannelijke bevolking.

Deze laatste sterke drank op basis van anijs kan zelfs bij het ontbijt worden genuttigd! Deze wordt toegevoegd aan de koffie (en dan wordt het een “cajarillo“).

Lokaal worden trouwens ook enkele traditionele likeuren geproduceerd. Weetje: Die uit Rute (provincie Córdoba) zijn zeer goed.

Andalusische alcoholische dranken: Conclusie

Hoewel Andalusië vol staat met grote wijngaarden, lijken de Andalusiërs meer van bier te genieten dan van wijn.

Elke regio heeft echter zijn eigen lokale cultuur en daarom is het de moeite waard om, indien mogelijk, de lokale alcoholische dranken te proberen.

Of u nu liever bier dan wijn drinkt (of andersom), in de Andalusische dranken kunt u 100% zeker uw gading vinden!

Vanzelfsprekend is dit ook een van de redenen waarom een tweede huis kopen in Spanje zo populair is…

Maar let op, al dit drinken moet natuurlijk met mate gebeuren… Want alcohol drinken, dat doe je met verstand (ook al geniet je met volle teugen van alle pluspunten van de Costa del Sol)!

Spaanse vastgoedaanbiedingen

Contacteer ons

    Privacybeleid *

    Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

    Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!