• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Met subsidies beleggen in vastgoed voor verhuur als alternatief spaarplan in Vlaanderen

Met subsidies beleggen in vastgoed voor verhuur als alternatief spaarplan in Vlaanderen

min leestijd

met subsidies beleggen in vastgoed voor verhuur als alternatief spaarplan en beleggingsproduct

In dit artikel zetten we enkele interessante voordelen van met subsidies beleggen in vastgoed in Vlaanderen in de verf.

Mensen met spaargeld dat niets meer opbrengt, opgebouwd vermogen in onroerend goed of aanvullende pensioenen, beleggingsportefeuilles, enzovoort spitsen maar beter beide oren…

In eerste instantie bespreken we de waarde van beleggingsvastgoed in het kader van zelf extra pensioeninkomsten opbouwen.

En in wat volgt komt u vervolgens te weten waarom een gesubsidieerd huis kopen voor verhuur in Vlaanderen een volwaardig alternatief kan zijn voor uw verlieslatend spaarboekje.

We behandelen vervolgens in detail alle beschikbare subsidies, premies en belastingverminderingen voor te renoveren en te verhuren vastgoed.

En vervolgens sluiten we af met twee opties voor particuliere beleggers die met subsidies beleggen in vastgoed voor verhuur aantrekkelijk vinden:

 1. Een doe-het-zelf optie, en
 2. Een sleutel-op-de-deur optie

Veel leesplezier!

Vastgoed met huurinkomsten als financiële exit strategie

vastgoed met huurinkomsten als financiële exit strategie valabel spaarproduct voor pensioenjaren

In het kader van vermogens- en pensioenplanning, is het volgend advies meer dan ooit van toepassing:

De manier waarop u uzelf betaalt tijdens uw pensioenjaren, kan een wereld van verschil maken.

Met andere woorden, u dient na te denken over de aard van uw pensioeninkomsten in de toekomst. U dient in staat te zijn om periodiek en stelselmatig te genieten van een appeltje voor de dorst.

Zonder financiële zorgen volop genieten van uw oude dag moet het doel zijn.

Gezien de vergrijzing van de bevolking en de socialezekerheidsstelsels die onder druk komen te staan, valt zelf een extra pensioen opbouwen dus zeker aan te raden!

Recurrente inkomsten ontvangen versus kapitaal opleven tijdens pensioenjaren

Gaat u met pensioen, dan kan het niet de bedoeling zijn dat u alles ineens moet opnemen in de vorm van een kapitaal zonder periodiek extra recurrente inkomsten te verdienen/ontvangen.

Onder de generatie van de babyboomers bevinden zich talloze aandelenbeleggers die de bui al zien hangen…

Ze bereiken binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd en zien in dat hun beleggingsportefeuille, nochtans van substantiële waarde, onvoldoende periodieke inkomsten genereert.

De periodieke inkomsten in de vorm van dividenden zijn ontoereikend om aan hun pensioenbehoeften te voldoen.

De enige oplossing in een dergelijk scenario is periodiek een deel van de aandelen verkopen om van te leven. Wat betekent dat men op termijn de vermogensportefeuille compleet opleeft.

Voor nogal wat aandelenbeleggers speelt dit dilemma een grote rol want pensioenplanning en autonoom sparen voor het pensioen is belangrijk.

Men ervaart dus twijfel, ontgoocheling en misschien ook een dosis stress indien men momenteel onvoldoende activa bezit die inkomsten genereren.

Indien u de pensioengerechtigde leeftijd ziet naderen, speelt dit probleem een steeds grotere rol. Het is een probleem dat voor financiële stress en kopzorgen zorgt!

hoe aanvullend gespaard pensioenkapitaal en andere activa investeren in activa en inkomstenbronnen om comfortabel te blijven leven

De belangrijkste vraag die speelt is de volgende:

Hoe een gespaard (pensioen)kapitaal en andere middelen investeren in activa en recurrente inkomstenbronnen die de door u gewenste levensstijl kunnen ondersteunen voor de komende 30 jaar?

Reken niet alleen op aandelen en spaarboekjes om uw pensioen op te bouwen

De meeste mensen die binnenkort met pensioen gaan, wachten helaas tot een aantal jaar voor hun pensionering alvorens ze een financiële exit strategie bedenken en uitdokteren.

Maar idealiter wacht u zo lang niet en start u tenminste 10 jaar alvorens u met pensioen gaat met deze cruciale voorbereidingen.

Dus in het kader van passieve pensioeninkomsten opbouwen en zelf pensioensparen voor maandelijks terugkerende inkomsten, is het belangrijk om als belegger in aandelen en obligaties uw horizon te verruimen.

Kijk verder dan uw neus lang is en ontdek hoe investeringsvastgoed waardevastheid, zekerheid van inkomsten en plezier kan opleveren tijdens uw pensioenjaren.

Dankzij de indexering van de huurinkomsten is dit een inflatiebestendige investering in een activaklasse die waardevast en minder volatiel dan de aandelenmarkten is.

De volgende interessante informatie behandelt een opbrengsteigendom kopen als vehikel voor pensioenopbouw nog meer in detail:

Met subsidies beleggen in vastgoed voor verhuur als beleggingsalternatief

waarom voor gesubsidieerd vastgoed voor verhuur kiezen als investering en stabiele belegging als alternatief voor spaarboekje

Hieronder krijgt u het ultieme stappenplan om op 10 jaar tijd in totaal minstens 15 000 euro aan subsidies binnen te harken met vastgoed voor verhuur in Vlaanderen.

Met subsidies beleggen in vastgoed zorgt voor pak extra rendement

Dankzij deze aanzienlijke subsidies, premies en belastingvoordelen kunt u het rendement op uw eigen vermogen, geïnvesteerd in dergelijk gesubsidieerd vastgoed, aanzienlijk opkrikken.

En het beste van al? U hoeft zelf geen seconde als huisbaas te functioneren. Het gaat dus over een volwaardig beleggingsalternatief voor het spaarboekje.

Het gaat dus om handenvrij en passief beleggen in vastgoed met andere woorden. Geld verdienen met vastgoed aan een goed rendement en handenvrij, het kan!

Zekere huurinkomsten, contractueel vastgelegd

U kan uw spaargeld laten werken voor u en ondertussen zorgeloos en handenvrij genieten van periodiek te ontvangen huurinkomsten.

Deze huurinkomsten worden contractueel gewaarborgd door de lokale overheid (de gouden verhuurgarantie genaamd).

Dit biedt aanzienlijk comfort en zekerheid daar de kans op faling en faillissement van de overheid kleiner is dan de kans op faling in de privé sector.

Zorgeloos in bakstenen investeren

Dergelijk gesubsidieerd vastgoed voor verhuur maakt passieve inkomsten met vastgoed verdienen mogelijk.

En dit zonder in aandelen te moeten stappen maar wel via de verwerving van de volle eigendom van het beleggingspand in kwestie.

Indien u nog moest twijfelen als beginnende vastgoedbelegger, lees dan zeker eens actief of passief investeren in vastgoed om te ontdekken welke strategie en aanpak het best aansluit bij uw investeringsfilosofie.

Is uw doel één huis kopen om te verhuren? Wenst u een vastgoedportefeuille op te bouwen op de middellange termijn? Of bent u eerder de persoon die een vastgoedimperium nastreeft en rijk wilt worden met vastgoed?

Alles kan, the sky is the limit. Tenminste indien u van bij de start de juiste strategie en aanpak hanteert.

Ziet u het groots en met schaal?

Focus dan direct op de uitbesteding van tal van taken (onderzoek welke ontwikkelaar van sleutel-op-de-deur investeringsvastgoed welk dienstenpakket aanbiedt, wat de verhuurservice inhoudt, wat de verhuurgarantie precies inhoudt, enzovoort).

De kant-en-klare aanbieding onderaan deze pagina bijvoorbeeld laat u toe om volledig passief te genieten van de voordelen van gesubsidieerd onroerend goed in Vlaanderen.

Overzicht van beschikbare subsidies en belastingverminderingen

beschikbare subsidies en belastingverminderingen voor te renoveren vastgoed voor verhuur in vlaanderen

Subsidies… Fiscale stimuli… Fiscale snoepjes… Cadeautjes… Premies… Achterpoortjes… Belastingvoordelen… Belastingverminderingen… Geld terugtrekken van de Staat. De voordeligste en minst belaste weg kiezen… Recupereren van betaalde belastingen… Iedere Belg is er verzot op.

Het fiscale doolhof in België wordt met het jaar complexer en uitzonderingen en achterpoortjes zijn eerder de regel dan de uitzondering.

Hieronder zetten we enkele van de meest interessante subsidies op het gebied van te renoveren vastgoed voor verhuur in België en Vlaanderen op een rijtje:

 • Wist u dat de Vlaamse overheid kwistig rondstrooit met renovatiepremies? Ten belope van een bedrag tot 25 000 euro via Mijn VerbouwPremie?
 • En dat er ook nog extra verhoogde energiepremies worden uitgedeeld ten belope van 4 à 5 000 euro (een vierkante meter vergoeding voor het dak, voor het glas, voor de buitenmuurisolatie en een extra BENO-pass ter waarde van 1 250 euro)? Lees alle info over beschikbare premies op de website Premiezoeker.
 • Het gaat hier gecombineerd over maximaal 15 000 euro subsidies, ongezien op Vlaamse en Belgische bodem. Als deze subsidies samen handig gecombineerd en cash gerecupereerd worden, betekent dit een ernstige boost voor het rendement op de geïnvesteerde eigen middelen.
 • Was u op de hoogte dat u voor dergelijke renovatiewerken kan genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%?
 • Wist u dat u ook een jaarlijkse belastingvermindering in de personenbelasting kunt scoren indien uw fiscale korven nog niet benut zijn? Dit federaal langetermijnsparen levert maximaal het volgende fiscale voordeel op:
  • Voor een alleenstaande: 7 170 euro belastingvermindering op tien jaar tijd (max. 717 euro per persoon per jaar vanaf aanslagjaar 2021) – Met andere woorden, als alleenstaande investeerder steekt u via deze piste nog eens maximaal 7 170 euro in uw zakken.
  • Voor gehuwden / wettelijk samenwonenden: 14 340 euro belastingvermindering op tien jaar tijd (max. 1 434 euro voor twee personen per jaar vanaf aanslagjaar 2021) – Met andere woorden, een koppel kan tot 14 340 euro belastingvermindering opstrijken en recupereren.
 • Dat u daarnaast kunt genieten van een jaarlijks verlaagd tarief op de onroerende voorheffing? En dat u hierdoor ook voordeel hebt bij de opcentiemen en de gemeentebelasting?
 • En dat u daarbovenop gunstig belast wordt op het geïndexeerde kadastraal inkomen en NIET op de werkelijke huurinkomsten? Wat veel gunstiger is…
 • Als kers op de taart kunt u door te lenen voor een opbrengsteigendom met een financiële hefboom werken. Een hefboom (leverage) biedt twee extra grote voordelen in de context van dit Vlaams vastgoed voor verhuur:
  • Ten eerste kunt u het jaarlijks rendement op uw eigen inbreng maximaliseren (want de huidige interestvoeten op geleend kapitaal om vastgoed te financieren staan vrij laag) – Een rekenkundig voorbeeld van dit hefboomeffect kan helpen om de wiskunde hierachter te begrijpen.
  • Ten tweede kunt u de betaalde interesten op de lening in mindering brengen van het geïndexeerde kadastraal inkomen. Wat betekent dat indien de interesten hoog genoeg zijn, het belastbaar onroerend inkomen tot nul wordt herleid. Samengevat: de op zich al vrij lage intresten kunt u dus fiscaal benutten via het fiscale stelsel gewone interestaftrek voor een dergelijke opbrengsteigendom

Een combinatie van vastgoedsubsidies opstrijken… Droom of werkelijkheid?

Het kan effectief werkelijkheid zijn. De alerte lezers denken na het lezen van de vorige ondertitel al het volgende:

Interessant, zeer zeker, maar hoe strijk ik alle fiscale voordelen op die er maar op te strijken vallen? Een subsidie links, een vette premie rechts, alles meegraaien met de minste inspanning… Hoe doe ik het?

Wel, goed nieuws, hieronder doen we uit de doeken hoe u ze allemaal ineens kunt opstrijken!

Er bestaan twee verschillende mogelijkheden om een pand te kopen voor verhuur én van alle beschikbare fiscale stimuli te genieten:

 1. Een doe-het-zelf oplossing (indien u veel energie en tijd heeft en ook ondernemend bent), en
 2. Een kant-en-klare oplossing (indien uw prioriteiten elders liggen en er niet veel tijd en energie beschikbaar is om een doe-het-zelf vastgoedavontuur op te starten)

Oplossing voor doe-het-zelvers die met subsidies beleggen in vastgoed aantrekkelijk vinden

doe het zelf stappenplan om met subsidies te beleggen in vastgoed voor verhuur in vlaanderen

Dit is een piste voor de doe-het-zelvers en ondernemers die graag zelf de handen uit de mouwen steken.

Dit zijn ondernemende zielen die niet op een uurtje meer of minder kijken. En die met plezier tijd en energie vrijmaken om een vastgoedavontuur te starten én tot een goed einde te brengen.

Het is een uitdagend project dat u van A tot Z zelf in handen neemt. Dit is inclusief de aankoopprocedure, vastgoedfinanciering, renovatie, administratie en coördinatie met de relevante overheidsinstanties, enzovoort.

Stappenplan voor doe-het-zelvers

Het stappenplan ziet er min of meer als volgt uit:

Impact en interpretatie van subsidies en fiscale stimuli

Het bovenstaande stappenplan volgen… Meer hoeft u als doe-het-zelver eigenlijk niet te doen om meer dan 15 000 euro subsidies op zak te steken!

Zelfs indien u het pand na 9 of 10 jaar zonder meerwaarde zou verkopen (maar gewoon aan de oorspronkelijke aankoopprijs), maakt u dus meer dan 15 000 euro winst dankzij de opgestreken subsidies.

En indien uw fiscale korf langetermijnsparen in de personenbelasting nog niet benut is, dan kan u nog bijkomend geld recupereren en op zak steken. Als alleenstaande investeerder steekt u via deze piste nog eens maximaal 7 170 euro in uw zakken. En als koppel kunnen jullie dit verdubbelen en tot 14 340 euro extra belastingvermindering opstrijken en recupereren.

En de grootste troef van met subsidies beleggen in vastgoed voor verhuur in Vlaanderen?

U verhuurt met een waterdichte huurgarantie want het Sociaal Verhuurkantoor (erkend door de overheid) is uw huurder en staat garant.

U bent dus 9 jaar lang 100% zeker van uw huurinkomsten en uw rendement.

Het onderhoud, de verhuur, de plaatsbeschrijvingen, het innen van huurgelden, opvolgen van wanbetalers, leegstand oplossen enz. zijn allemaal de verantwoordelijkheid van het SVK en niet van u als volle eigenaar van het pand.

Een overzicht van al deze voordelen als eigenaar/verhuurder leest u hier.

Kant-en-klare oplossing om met subsidies te beleggen in vastgoed

kant en klare zorgeloze oplossing om met subsidies te beleggen in vastgoed voor verhuur in vlaanderen

Er bestaat ook een sleutel-op-de-deur oplossing die kant-en-klaar wordt opgeleverd via Vlaams gesubsidieerd vastgoed.

Deze kant-en-klare oplossing bedient mensen die een drukbezet leven leiden (gezin, carrière, vrije tijd) of die gewoon geen zin hebben in extra taken en stress na de werkuren.

Via deze beleggingsopportuniteit is het mogelijk om alle hierboven vermelde subsidies en belastingverminderingen op te strijken.

Dit kan inclusief alle voordelen van zorgeloos verhuren via het SVK, zonder zelf veel tijd en energie te verliezen.

In dit geval belegt u gewoon minstens 50 000 euro eigen vermogen als beroepsactief persoon en verwerft u (in combinatie met een slimme financiering) de volle eigendom van een of meerdere beleggingspanden in Vlaanderen.

Uitbesteding van talloze taken – Handenvrij met subsidies beleggen in vastgoed

U zal in dit scenario, via een all-in en zorgeloze aanbieding van Vlaams gesubsidieerd vastgoed dus NIET moeten instaan voor:

 • De zoektocht naar een goedkoop op te knappen pand met goede ligging in het Vlaamse Gewest van minstens 30 jaar oud
 • De renovatie van het pand en het naleven van de wetgeving (via een aparte renovatieovereenkomst geniet u van het verlaagde btw-tarief van 6% op deze renovatie)
 • Het maximaliseren van de Vlaamse overkoepelende renovatiepremie (maximum 10 000 euro) en de extra verhoogde energiepremies (maximaal 5 000 euro) + het indienen van de subsidieaanvragen
 • Analyse van uw persoonlijke situatie en eventueel een geschikte lening voor de opbrengsteigendom vinden en, afhankelijk van uw fiscale korven, genieten van een jaarlijkse belastingvermindering in de personenbelasting ten belope van maximaal 7 170 euro als alleenstaande investeerder (op 10 jaar) of ten belope van maximaal 14 340 euro als wettelijk samenwonenden/gehuwden (op 10 jaar)
 • Jaarlijks verlaagd tarief op de onroerende voorheffing organiseren (met bijkomend voordeel inzake opcentiemen en gemeentebelasting)
 • De coördinatie met een SVK en het pand inrichten conform de eisen van het SVK
 • Een huurintentieverklaring en huurcontract laten ondertekenen door het lokale SVK-kantoor

Het belangrijkste voordeel van deze kant-en-klare oplossing is dat alles van A tot Z voor u geregeld wordt.

Met subsidies investeren in vastgoed voor verhuur hoeft dus niet noodzakelijk veel extra tijd en energie op te eisen.

U verwerft de volle eigendom via notariële akte en de renovatie, de subsidieaanvragen en de coördinatie met een SVK worden voor u geregeld door een professionele firma.

Dit is dus een ideale piste indien u wat vermogen heeft opgebouwd en het rendement ervan wilt opkrikken via het concept van met subsidies beleggen in vastgoed (tip: beleggen met een vennootschap in vastgoed dat gesubsidieerd is, is ook mogelijk!).

Vlaamse sleutel-op-de-deur vastgoedbelegging in de kijker

vlaamse sleutel op de deur aanbieding te koop als zorgeloze vastgoedbelegging met zekere huurinkomsten

Zo’n kant-en-klaar gesubsidieerd beleggingspand voor verhuur is dus het ultieme alternatief voor uw spaarboekje.

Via zo’n aanbieding kan u vastgoed kopen en verhuren zonder zorgen inclusief een gouden verhuurgarantie van 9 jaar door de lokale overheid.

En dankzij meer dan 15 000 euro fiscale geschenken ligt het rendement uit de huurinkomsten op uw geïnvesteerd eigen vermogen een pak hoger dan bij het klassieke spaarboekje of andere beleggingsproducten.

Een groot bijkomend pluspunt is de zorgeloosheid van deze belegging. Met subsidies beleggen in vastgoed op Vlaamse bodem kan echt passief verlopen!

U wordt als particuliere belegger compleet ontzorgd van A tot Z en dat is geld waard.

Zeker indien u een drukke professionele carrière heeft, kan dit een waardevol alternatief zijn om zonder zorgen te investeren in vastgoed in uw lokale Vlaamse achtertuin!

Zelfs indien u geen rekening houdt met een meerwaarde bij verkoop na 9 jaar bijvoorbeeld, maakt u nog steeds meer dan 15 000 euro winst wegens de opgestreken subsidies en premies.

En indien uw fiscale korven nog niet benut zijn, kan u ook nog eens een dikke 7 000 euro (alleenstaande) of een dikke 14 000 euro (gehuwden/wettelijk samenwonenden) euro terugtrekken in de vorm van verworven belastingverminderingen in de personenbelasting (via het federaal langetermijnsparen).

Al deze zaken samen, een aantrekkelijke combo van subsidies, premies, belastingverminderingen en gewaarborgde huurinkomsten zorgen voor een interessant echt rendement dat niet fictief is.

In de context van waardebeleggen in vastgoed alsook in het kader van defensief beleggen in vastgoed is deze unieke beleggingsopportuniteit een heel interessant beleggingsvehikel om uw vastgoedportefeuille verder mee op te bouwen.

Overige beleggingen in vastgoed als alternatief spaarplan

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Contacteer ons

  Privacybeleid *