• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Met pensioen gaan in Spanje: 10 misvattingen ontkracht

Met pensioen gaan in Spanje: 10 misvattingen ontkracht

min leestijd

gepensioneerd koppel dat ontspant op stoeltjes aan het strand in los cristianos in tenerife

Als het om pensioneren gaat, wanen sommige mensen zich al in een vreemd land waar het leven goed is. Tegenwoordig is met pensioen gaan in Spanje een populaire en interessante optie…

Spanje lijkt vandaag de dag voor veel Belgen en Nederlanders een uitstekende bestemming om volop van hun pensioen te genieten.

Er bestaan ook veel misvattingen over dit onderwerp die we hieronder speciaal voor u zullen ontkrachten…

Met pensioen gaan in Spanje: Inleiding

Wonen in Spanje met uw pensioengeld uit Nederland of België kan u veel voordelen opleveren. Maar helaas is het niet altijd eenvoudig om door de bomen het bos te zien…

Met zoveel informatie op het internet, vooral op sociale media, in forumdiscussies, via commentaren op klantenartikelen, in blogartikelen, enz. kan het moeilijk zijn om het echte van het valse te onderscheiden.

Wat is er waar en niet waar over met pensioen gaan in Spanje? Wat is correct en wat is onzin over Spanje als pensioenbestemming?

Hieronder ontkrachten we 10 misvattingen over met pensioen gaan in Spanje zodanig dat u een objectief beeld kunt vormen over deze optie.

Tien misvattingen over met pensioen gaan in Spanje

gepensioneerd koppel dat ontspant op stoeltjes aan het strand in los cristianos in tenerife

Als ik met pensioen ga in Spanje, verveel ik me zeker en vast

Over het algemeen denken de meeste mensen dat gepensioneerden veel vrije tijd hebben daar ze niet meer hoeven te werken.

Dit is echter een misvatting! Het is inderdaad niet ongewoon om gepensioneerden tegen het lijf te lopen die vaak druk bezig zijn en daardoor hun dagen altijd vol hebben.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Vind de Beste Hypotheek met Onze Vergelijker van 20+ Spaanse Banken

Maar de vraag die men zich als gepensioneerde zou moeten stellen, is de volgende:

Indien ik besluit om naar Spanje te emigreren, zijn er dan activiteiten genoeg om me bezig te houden op mijn oude dag?

Het antwoord is natuurlijk een volmondige JA, mede dankzij mensen die vóór u al “de weg hebben geëffend” en activiteiten en vrijetijdsbesteding voor gepensioneerden hebben georganiseerd en opgezet.

Vele expatgemeenschappen organiseren bijvoorbeeld regelmatig ontmoetingen tussen gepensioneerden.

Daarnaast bieden deze gemeenschappen een aantal activiteiten aan zoals dansavonden, namiddagen samen om gezelschapsspelletjes te spelen, golfen, cursussen om Spaans te leren, fietstochten, gastronomische avonden, wandeltochten, vrijwilligerswerk, enzovoort.

Wonen in Spanje zou ik niet kunnen want ik spreek geen woord Spaans

persoon die bordje met woorden hablas espanol vasthoudt spaanse taal

Geen paniek indien u de Spaanse taal nog niet machtig bent, dit is absoluut geen probleem.

Hoewel de taal een factor is die de integratie in een land vergemakkelijkt, hoeft u geen Spaans te spreken alvorens te kunnen verhuizen.

Als u slechts een paar basisbeginselen leert en die ter plaatse in de praktijk omzet, zullen de Spanjaarden u reeds kunnen begrijpen. Ze tonen trouwens heel vaak geduld en vriendelijkheid indien u probeert om hun taal te spreken!

Indien u een smartphone heeft, kunt u makkelijk Spaans leren en veel vertaalapps vinden die gratis zijn, zoals Google Translate. Deze kunnen handig van pas komen als u zich ter plaatse verstaanbaar wilt maken voor de Spanjaarden.

Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om u te vestigen in een regio waar zich reeds een grote Nederlandstalige gemeenschap bevindt, zoals aan de Costa Blanca (in Torrevieja bvb) of de Costa del Sol (en Marbella) bijvoorbeeld.

In dat geval is de Spaanse taal nog minder een barrière en kunt u zelfs in uw moedertaal communiceren met vele andere Vlamingen en Nederlanders.

Weetje: Zulke gemeenschappen in Spanje hebben vaak hun eigen Facebookgroep waar u eventueel voor uw effectieve verhuis en vertrek al wat vragen kan stellen aan mensen met ervaring.

Wonen op een zonnige bestemming in Spanje moet duur zijn

persoon die eurobiljetten uit portefeuille haalt om kosten van levensonderhoud te betalen

Dit is helemaal verkeerd! En natuurlijk hangt alles af van de specifieke bestemming die u kiest.

Als u bijvoorbeeld besluit om in steden als Valencia, Marbella of Barcelona te gaan wonen, zullen de vastgoedprijzen (zowel om te kopen als te huren) natuurlijk hoger zijn.

Kiest u daarentegen voor minder dure (bad)steden zoals Estepona, Torrevieja of Los Alcazares, dan is het reeds mogelijk om een nieuwbouwappartement te kopen vanaf ongeveer 150 000 euro.

Weetje voor kandidaat-huurders in Spanje: Als u een mooi appartement dicht bij de zee wilt huren, moet u rekenen op ongeveer 500 euro maandhuur.

Belangrijk om weten is dat u veel geld kunt besparen als u ervoor kiest om te wonen op 10 minuten rijden van het strand in plaats van te wonen in een appartement vlak aan zee.

Voor specifieke info over dagdagelijkse kosten kan u terecht op onze andere pagina over de kosten van levensonderhoud in Spanje.

Interessante streken voor vastgoed om te wonen in Spanje na pensioen

De drie goedkoopste regio’s aan de Middellandse Zeekust zijn Murcia, Almeria en Alicante.

Als u het hele jaar door zon en mooi weer zoekt, kan het dus een uitstekend idee zijn om uw toekomstige woning in dit deel van Spanje zoeken.

Tip: Bekijk de overzichtspagina Immo in Spanje indien u interesse heeft in enkele interessante aanbiedingen van onroerend goed te koop aan een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Vastgoed in Spanje

€191.300
2 slpk.
2 badk.
€245.000
3 slpk.
2 badk.
Appartement
Vera, Almería, Spanje

Als ik in het buitenland ga wonen, zal ik mijn familie en vrienden minder zien

twee vrouwen die videocallen met elkaar perfect om contact te houden

Dit is vaak een van de belangrijkste zorgen van mensen die overwegen naar het buitenland te verhuizen… Maar wees gerust want het hangt allemaal af van waar u zich exact gaat vestigen.

Spanje heeft namelijk verscheidene internationale luchthavens en heeft ook uitstekende treinverbindingen. U hoeft dus eigenlijk alleen maar een goede luchthaven te identificeren en in de buurt ervan te gaan wonen.

Een van de voordelen is ook dat veel goedkope luchtvaartmaatschappijen deze internationale luchthavens bedienen. Uw geliefden uit Nederland en België zullen u dus vlot kunnen bezoeken en dit alles tegen betaalbare prijzen!

Bovendien is er met de huidige technologie nog steeds de virtuele optie om af en toe te communiceren met elkaar.

En hoewel dit geen volwaardige vervanging is voor echt face-to-face contact, kan het nog steeds een goed communicatiemiddel zijn.

Dankzij Facetime, Zoom, Teams, Skype of WhatsApp en andere softwaremogelijkheden kunt u gratis chatten, bellen of videobellen en uw dierbaren virtueel live zien en spreken.

Met pensioen gaan in Spanje is een ingewikkeld proces

Dit is een bijkomende misvatting over pensioneren in Spanje en er genieten van uw pensioenjaren.

Het is niet zo ingewikkeld als u zich goed informeert en indien u zich goed en grondig voorbereidt op uw pensioen in Spanje.

Tegenwoordig hebt u dankzij het internet toegang tot duizenden informatiebronnen, getuigenissen en professionele dienstverleners die u kunnen geruststellen en begeleiden bij de voorbereiding van uw pensioen in Spanje.

Weetje: Als de administratieve Spaanse procedures u hoofdpijn bezorgen, kunt u altijd een beroep doen op emigratie professionals die met plezier uw vragen zullen beantwoorden en u zullen helpen om zich in Spanje te vestigen.

Wonen in Spanje is niet beter dan wonen in Nederland of België

Het hangt ervan af hoe u het bekijkt. Zoals alle landen heeft wonen in Spanje voor- en nadelen.

Natuurlijk zijn er dingen die u in Nederland en België leuk vindt (zoals een heerlijke portie friet met bijhorende snacks eten) en welke u in Spanje helaas niet of niet op dezelfde manier zult vinden.

Het ideale land bestaat niet, maar in Spanje wonen en investeren heeft wel degelijk veel voordelen:

 • De levenskosten zijn er laag (verse vis bijvoorbeeld kost er een fractie van wat diezelfde verse vis in België of Nederland kost).
 • Het is mogelijk om er een woning te huren of te kopen die bij u past en die ook budgettair nog haalbaar is.
 • U kan er nog vastgoed kopen met zeezicht aan een fractie van de Belgische en Nederlandse prijzen:
 • Het klimaat in Spanje is over het algemeen aangenaam, gezond en zonnig.
 • De gezondheidszorg is goed in Spanje.
 • Het is een veilig land.

Bekijk zeker eens de volgende video over Valencia als prijsbewuste bestemming om te wonen.

Voordelen van leven als gepensioneerde in Valencia – VideoOp mijn leeftijd ben ik een makkelijk doelwit voor oplichters

Het is niet meer dan normaal om waakzaam en voorzichtig te zijn. Overdrijf echter niet en beschouw uzelf niet als de ultieme prooi. Tracht steeds positief te blijven want de wereld zit niet vol slechte mensen.

Om te voorkomen dat u wordt opgelicht in Spanje, moet u vooral op de hoogte blijven van de plaatselijke prijzen en zoeken naar aanbevelingen van betrouwbare expats en buitenlanders in Spanje.

Met deze informatie weet u wat de juiste prijzen zijn en ontdekt u welke winkeliers en marktkramers geen onderscheid maken tussen Spanjaarden en buitenlanders…

Tip: Als u twijfels hebt over een bepaald product of een bepaalde dienst die u zou willen kopen, aarzel dan niet om diepgaande vragen te stellen en bewijs via een demonstratie te vragen.

Alleen met pensioen gaan in Spanje is geen goed idee

Bent u alleenstaand(e) of weduwe/weduwnaar en lijkt alleen met pensioen gaan in Spanje een zeer zware opdracht en obstakel? Wees er u dan van bewust dat dit slechts een illusie is.

Als u alleen in Spanje gaat wonen, zult u snel vrienden maken en misschien zelfs liefde vinden in de lokale gemeenschap of via de expatgemeenschappen.

U moet natuurlijk wel zelf initiatief nemen qua integratie ter plaatse en met de juiste ingesteldheid en mentaliteit vertrekken is het halve werk.

Tip: U kunt kiezen voor bestemmingen waar zich reeds Nederlandstaligen bevinden of u kunt zelfs overwegen om in een gedeeld appartement te gaan wonen.

Spanje is vrouwvriendelijk

Goed om weten: Voor vrouwen is Spanje een veilig land waar u er gerust alleen op uit kunt en in alle veiligheid uw buitenactiviteiten kunt verrichten.

Als ik naar Spanje verhuis, zal de gezondheidszorg minder goed zijn dan in België of Nederland

dokter die hart met spaanse vlag vasthoudt symbool voor spaanse gezondheidszorg met pensioen gaan in spanje

Opgelet: Spanje is geen derdewereldland! De gezondheidszorg is er even goed als in België of Nederland.

Wist u dat veel Europeanen zelfs komen gebruikmaken van de Spaanse medische zorg?

Dit land biedt innovatieve operaties en de Spanjaarden behoren tot de gezondste mensen ter wereld!

Ook goed om weten: Spanje bevindt zich steevast in de top 10 van landen met de hoogste levensverwachting ter wereld.

Ik ben te oud om aan dit soort avonturen te beginnen

Wat dromen en plannen betreft, kun je nooit te oud zijn!

Wonen met zorg in Spanje is mogelijk

Zelfs als u minder goed te been bent of een fysieke handicap heeft en vaak hulp nodig hebt, hoeft u zich geen zorgen te maken om gekwalificeerde verpleegkundigen of dienstverleners in Spanje te vinden.

Alles start bij uzelf… Hoe graag wilt u het? Bent u het grijze, koude en vaak natte weer in België of Nederland moe?

Waarom zou u dan niet op avontuur trekken richting Spanje om volop te genieten van lagere kosten, een beter klimaat en minder norse mensen?

Bekijk het even anders: Wat heeft u te verliezen indien u uw dromen nastreeft?

In het slechtste geval bevalt het u niet en keert u gewoon terug naar België of Nederland (u kan het vastgoed nog steeds in bezit houden, als tweede thuis in Spanje!

En in het beste geval vraagt u zich af waarom u de stap naar Spanje niet eerder gezet heeft!

Met pensioen gaan in Spanje: Conclusie over de misvattingen

Als u overweegt om met pensioen te gaan in Spanje, is het raadzaam om uw huiswerk te maken voordat u begint met verhuizen.

In elk geval: Het is nooit te laat om een nieuw leven te beginnen in een nieuw land!

Als u gemotiveerd en goed voorbereid bent, bent u verzekerd van een succesvol, vreugdevol en gelukkig pensioen in Spanje!

En het zalige klimaat en de lagere levenskosten zijn uiteraard (heel) mooi meegenomen!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!