• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Met huisdier naar Spanje verhuizen: Gids voor dierenvrienden

Met huisdier naar Spanje verhuizen: Gids voor dierenvrienden

min leestijd

Presenteren Van Verschillende Aspecten Om Met Huisdier Naar Spanje Verhuizen Mogelijk Te Maken

Met uw huisdier naar Spanje verhuizen terwijl u uw droom van een tweede huis in de zon realiseert... Het lijkt misschien een ernstige uitdaging...

Mag dit wel? Kan je een Belgische of Nederlandse kat of hond mee verhuizen naar Spanje? Wat zijn de regels? Kunnen de Spanjaarden uw liefste schatje in beslag nemen als u bepaalde regels overtreedt?

Goed nieuws! Deze gids is speciaal voor u gemaakt. Of uw metgezel nu een hond, kat, vogel of zelfs een reptiel is, wij helpen u graag verder met alle regeltjes en stappen van het proces.

Lees verder voor nuttige tips, noodzakelijke regelgeving en aanbevelingen die ervoor zorgen dat de verhuizing naar uw nieuwe Spaanse thuis even soepel verloopt voor uw huisdier als voor u.

Dus pak een heerlijke koffie en zet u even neer in de sofa of op een comfortabele stoel.

Het is tijd om uit te zoeken hoe u uw liefste schatje(s) kunt mee verhuizen naar Spanje (dit vergt nog wat meer diepgaand onderzoek dan het voorbereiden van een hele inboedel naar Spanje verhuizen)!

Met huisdier naar Spanje verhuizen: Beste idee ooit?

Presenteren Van Verschillende Aspecten Om Met Huisdier Naar Spanje Verhuizen Mogelijk Te Maken

Is er een betere metgezel dan uw pluizige, viervoetige, misschien soms eigenwijze huisdier? Natuurlijk niet!

Ze zijn een deel van ons gezin, onze rots in de branding, onze beste vrienden die (quasi) altijd blij zijn om ons te zien!

Als u erover nadenkt om de zonovergoten Spaanse stranden uw nieuwe thuis te noemen, wilt u niets liever dan hen mee te nemen op dit avontuur.

Maar hoe zorgt u ervoor dat dit avontuur ook een aangename belevenis wordt voor hen?

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Hieronder onthullen we enkele weetjes over Spanje voor dierenvrienden en besteden we aandacht aan de geheimen voor een zorgeloze, blije 'verhuistrip' met uw huisdier naar het prachtige en zonnige Spanje. Spannend, toch?

Tip: Nadat u zich hier heeft geïnformeerd over uw huisdier, kan u ook meer lezen over de veelgemaakte fouten bij verhuizen naar Spanje die u zelf moet vermijden.

Regels voor wonen in Spanje met uw huisdier afkomstig uit Nederland of België

Illustratie Van Een Britse Korthaar Die Gechipt Is En Samen Met Paspoort Ticket En Rabiësvaccinatie Spanje Binnenreist

Er zijn verschillende regels die u moet naleven en volgen als u naar Spanje wilt emigreren met uw huisdier:

Uw huisdier (hond, kat of iets anders) moet minimaal 15 weken oud zijn en tevens ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Het dier moet ook gechipt of getatoeëerd zijn.

Reizen mag pas 21 dagen na de vaccinatie volgens de kleine lettertjes (maar in de praktijk heeft u ook een bloedtest nodig waardoor het minstens 30 dagen is, zie ondertitel Vaccinaties hieronder).

Chip verplicht (tatoeage zit in uitfasering)

Het huisdier moet gechipt of getatoeëerd zijn:

 • Indien het huisdier een chip heeft, moet die voldoen aan de ISO-normen voor huisdieren.
 • Heeft u daarentegen nog een relatief 'oud' huisdier dat getatoeëerd is? Dan moet de tatoeage voor 03/07/2011 zijn aangebracht en tevens goed leesbaar zijn.

Europees huisdierenpaspoort verplicht

Uw huisdier moet een paspoort hebben. Om door Europa te reizen heeft uw huisdier zijn eigen 'ID' nodig - dat klopt, een EU-huisdierenpaspoort.

Dit is eigenlijk een soort identiteitskaart voor uw huisdier met alle belangrijke gegevens: hoe ze eruitzien, hun microchip- of tatoeagecodes, details over hun vaccinatie tegen hondsdolheid en uw contactgegevens samen met die van de dierenarts die het paspoort heeft uitgeschreven.

Het goede nieuws is dat u dit paspoort voor uw huisdier kunt verkrijgen bij elke erkende dierenarts die toestemming heeft gekregen van de autoriteiten om deze paspoorten uit te geven.

Zorg ervoor dat uw huisdier op tijd zijn inentingen tegen hondsdolheid krijgt, en dit paspoort is levenslang geldig.

Met dit paspoort voor uw huisdier bent u altijd in staat om het adres van de eigenaar van het dier, de vaccinatiedatum en de gegevens van de dierenarts te tonen.

Vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht

Injectiespuit Met Vaccin Tegen Hondsdolheid En Hondenziekten Met Een Wazige Foto Van Zwarte Hond Op Achtergrond

Uw huisdier moet tegen hondsdolheid (ook gekend als rabiës) gevaccineerd zijn alvorens jullie afzakken naar jullie verhuisbestemming Spanje.

Om dit aan te tonen, moet uw huisdier een bloedtest ondergaan welke de effectiviteit van het vaccin aantoont.

Deze bloedtest moet plaatsvinden minstens 30 dagen na de vaccinatie en binnen een periode van 3 maanden voordat u naar Spanje komt.

Van zodra u in het bezit bent van deze bloedtest (af te nemen na minimum 30 dagen gerekend vanaf de vaccinatiedatum), kunt u afzakken naar Spanje (in de veronderstelling dat u aan de andere voorwaarden hierboven voldoet).

Maximaal 5 huisdieren

Bij een verhuis naar Spanje mag u maximaal 5 dieren meenemen. Als u meer dan 5 dieren meeneemt, gelden de regels voor commercieel vervoer (en wordt u dus niet langer beschouwd las een particulier)...

Met andere woorden, stel u bent een echte dierenvriend en wilt meer dan 5 huisdieren meenemen naar Spanje...

In dat geval moet u kunnen aantonen dat ze:

 • Deelnemen aan een wedstrijd, tentoonstelling of sportevenement (denk aan een hondenshow of kattententoonstelling, en neem het inschrijvingsbewijs mee), en
 • Ouder dat elk dier afzonderlijk ouder is dan 6 maanden.

Een kleine waarschuwing: Indien u beslist om toch met meer dan 5 huisdieren naar Spanje af te zakken terwijl u niet voldoet aan de bovenstaande regeltjes, dan wordt u beschouwd als handelaar.

En in dat scenario moeten uw huisdieren voldoen aan de veterinaire regels van de EU voor het invoeren of verhandelen van dieren...

Opgelet met luchtvaartmaatschappij

Belangrijke tip: Als u met het vliegtuig naar Spanje afreist, is het verstandig om de vervoersvoorwaarden voor huisdieren bij de luchtvaartmaatschappij na te vragen.

Steek hier wat tijd en energie in om stress voor uw huisdier en uzelf te vermijden op de grote dag!

Wonen in Spanje met uw huisdier afkomstig van buiten de EU

Stel u woont momenteel met uw huisdier in Zuid-Afrika en wilt naar Spanje verhuizen.

Om met u in Spanje te wonen, moet uw huisdier gechipt zijn (zie hierboven). Als de chip niet voldoet aan de ISO 11784/11785 normen, kunt u een eigen microchipscanner meenemen.

Tatoeages aangebracht voor 03/07/2011 zijn ook toegestaan, mits ze goed leesbaar zijn.

Tot hier is dit herhaling (zie hierboven).

Maar een belangrijke opmerking is de volgende... Indien u naar Spanje verhuist vanuit een land buiten de EU, dan zult u 2 bijkomende documenten nodig hebben voor uw huisdier:

EU-Diergezondheidscertificaat verplicht voor huisdieren afkomstig van buiten de EU

U heeft een EU-diergezondheidscertificaat nodig indien u van buiten de EU naar Spanje verhuist.

Dat is een specifiek document dat allerlei details bevat over uw huisdier, zoals de identiteit, gezondheid en inentingen tegen hondsdolheid.

Het mag niet meer dan 10 dagen oud zijn op de dag dat u in de EU / Spanje aankomt en moet worden afgegeven door een officiële dierenarts in het land waar u vandaan komt.

Zodra u in Spanje / de EU bent, blijft dit certificaat vier maanden geldig, zolang de inenting tegen hondsdolheid ook nog geldig is.

Maar dat is nog niet alles! Naast dit EU-gezondheidscertificaat, heeft u ook een schriftelijke verklaring nodig:

Schriftelijke verklaring verplicht

In deze schriftelijke verklaring dient te staan dat u uw huisdier naar Spanje meeneemt voor niet-commerciële doeleinden.

Met andere woorden, u verklaart hierin dat u het huisdier niet meeneemt naar Spanje om het daar te verkopen.

Deze schriftelijke verklaring is ook vereist indien iemand anders voor u uw huisdier vervoert.

Zeven cruciale overwegingen voor een probleemloze verhuizing naar Spanje met uw huisdier

Aanpassing aan het nieuwe klimaat

Wie heeft er geen buren in de straat met een gigantische, pluizige hond die in de zomer lijkt te smelten door de zon? Zijn/Haar tong hangt er dan bij alsof het om het kampioenschap grootste en langste tong ter wereld gaat...

Dit is een perfect voorbeeld uit de buurt van hoe een warmer klimaat een ernstige invloed op onze huisdieren kan hebben.

Spanje heeft een warmer klimaat dan veel andere landen (inclusief dat van Nederland en België).

Uw huisdier zal met andere woorden tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Wees geduldig en ondersteunend tijdens deze overgangsperiode en zorg voor voldoende vers en fris water!

Een huisdiervriendelijke woning vinden

In Spanje zijn er bepaalde regio's die bijzonder huisdiervriendelijk zijn.

De Costa Blanca, de Costa Cálida en de Costa del Sol staan bekend als regio's in Spanje die over het algemeen huisdiervriendelijk zijn.

Ze hebben veel buitenruimtes, parken en stranden waar honden zijn toegestaan, evenals tal van accommodaties die huisdieren verwelkomen.

Opmerking: Net als bij elke andere locatie, kan de huisdiervriendelijkheid variëren afhankelijk van specifieke gemeenschappen, residenties of gebouwen.

Het is dus altijd het beste om specifieke woningen of appartementen te controleren op hun huisdierbeleid.

U kunt overwegen om iets te huren in Spanje (check de regels en eisen van de verhuurder) of u kunt opteren om iets te kopen in Spanje.

Schakel de juiste makelaar in die rekening houdt met uw huisdieren

Overweeg om een ervaren Nederlandstalige makelaar in te schakelen die u kan helpen met uw zoektocht naar een huisdiervriendelijke woning in Spanje.

In dit kader is ImmoScan Spanje absoluut de moeite waard om uit te proberen.

Na het invullen van enkele parameters (en een kort gesprek indien gewenst) krijgt u dan vrijblijvend enkele inspirerende en verrassende woningen gepresenteerd die passen bij uw wensen, situatie en budget.

Tip voor de doe-het-zelvers: 

U kan ook altijd zelf grasduinen op zoek naar interessante immobiliën in Spanje te koop (alhoewel we dit niet aanraden in het kader van huisdieren daar er achter de schermen meer duidelijkheid is over units op de begane grond, huisdiervriendelijke units, enzovoort). 

Bekijk in dit kader eventueel ook het volgende actueel overzicht:

Het is in elk geval heel belangrijk om grondig uw onderzoek te doen en enkel en alleen in zee te gaan met een vastgoedmakelaar in Spanje die weet wat er mogelijk is qua geschikte accommodaties te koop voor uw huisdier(en) en uw wensen en budget.

Huisdierfaciliteiten in Spanje

Spanje biedt een verscheidenheid aan diensten voor huisdiereigenaren, van dierenartsen en dierenwinkels tot speciale hondenparken, hondenscholen, enzovoort.

Informeer uzelf over de beschikbare voorzieningen in uw nieuwe buurt.

Culturele verschillen

Net als in elk ander land, kan de manier waarop huisdieren in Spanje worden behandeld, variëren.

Het is nuttig om bekend te raken met lokale gewoontes en etiquette rond huisdieren.

Durf praten met eigenaars van dierenwinkels, met andere hondenbaasjes, met de lokale dierenarts, enzovoort.

Vliegen met huisdieren

Het reizen met uw huisdier naar Spanje kan enige voorbereiding vergen.

Elke luchtvaartmaatschappij heeft haar eigen regels, dus controleer deze in detail en ruim van tevoren.

Noodsituaties en huisdieren

Wees voorbereid op eventuele noodsituaties met uw huisdier door te weten waar de dichtstbijzijnde 24-uurs dierenarts is in uw nieuwe Spaanse thuis.

Tip: Sla dit telefoonnummer op in uw smartphone en hang het ook op in huis zodat u het vlot kunt vinden (bijvoorbeeld met een magneet op de koelkast).

Positieve ervaringen over verhuizingen met huisdieren

Het lezen van ervaringen van anderen die succesvol met hun huisdieren naar Spanje zijn verhuisd, kan zowel inspirerend als informatief zijn.

Op sociale media of bepaalde online forums kan u hier en daar wel een inspirerend verhaal lezen!

Twee extra tips voor het vervoer en reizen

Tips om te reizen met uw huisdier in Spanje

2 Gelukkige Welgetrainde Honden Op De Achterbank Van De Wagen Die Geen Kooi Nodig Hebben Om Te Reizen
 • Zorg voor een geschikte reiskooi voor uw huisdier.
 • Neem voldoende pauzes als u met de auto reist. Uw huisdier kan dan eten, drinken, zijn behoefte doen en even uit de auto. Een frisse neus halen kan deugd doen!
 • Een verhuizing kan stressvol zijn voor uw huisdier. Door regelmatig te stoppen, kunt u deze stress verminderen.
 • Bedek de kooi gedeeltelijk of volledig om uw huisdier rustig te houden (vooral bij vogels kan dit helpen).

Kortom: Bereid u voor op een avontuur! Uw kleine maar fijne metgezellen hebben ook aandacht en zorg nodig tijdens de reis. Ze zullen echt met volle teugen genieten van een zorgvuldig geplande en liefdevolle benadering!

Vervoer van specifieke dieren in Spanje

Dame Met Plastieken Reiskooien Die Haar 2 Katten Zullen Beschermen In Het Vliegtuig In Context Van Met Huisdier Naar Spanje Verhuizen

Als u reptielen, knaagdieren of konijnen hebt, moeten deze 5 dagen voor uw reis gecontroleerd zijn op ziektes en parasieten.

Vogels moeten gevaccineerd zijn tegen vogelgriep en 30 dagen vóór vervoer geïsoleerd of in een geregistreerde inrichting zijn gehouden.

Let op: U moet Spanje binnenkomen via een grensinspectiepost in een dergelijk scenario.

Weetje: Bepaalde zeldzame of bedreigde diersoorten mogen niet als huisdier gehouden worden in Spanje.

Met huisdier naar Spanje verhuizen: Slotwoord

Nu weet u dat er specifieke regelgeving geldt voor huisdieren die u wilt meenemen naar Spanje.

Een grondige voorbereiding is de sleutel, zowel voor hun comfort als voor het naleven van de wetten.

We hopen dat de bovenstaande informatie u helpt bij het plannen van uw verhuizing en het creëren van een prachtige nieuwe thuis in de Spaanse zon, voor u én voor uw viervoetige, gevederde of geschubde vrienden.

Bedenk altijd dat de zon niet alleen in Spanje straalt, maar ook in het hart van uw huisdier!

Elke stap die u zet om uw verhuis naar Spanje soepel en liefdevol te maken, zal zich vertalen in kwispelende staarten, spinnende motoren of vrolijk gefluit. Omdat ook uw huisdieren dromen van een huis onder de zon!

Zo, nu is het tijd om die koffie op te drinken, uw huisdier een dikke knuffel te geven en uw verhuizing te onderzoeken en beginnen met een glimlach.

En vergeet niet dat geen enkele reis te lang is met een vriend aan uw zijde! Vooral niet naar het zonnige, uitnodigende en prachtige Spanje.

En tot slot nog een laatste tip: Laat uw hart en dat van uw huisdier simpelweg vervuld zijn van vreugde in uw nieuwe Spaanse thuis. Buen viaje!

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!