Beleggen in leningen: Voor- en nadelen van geld uitlenen + Overzicht platformen

beleggen in leningen geld uitlenen aan ondernemers of particulieren beleggingsalternatief

Zou u uw beleggingsportefeuille willen diversifiëren met een beleggingsalternatief met relatief weinig risico en mooie rendementen? In dit geval zou beleggen in leningen misschien wel iets voor u kunnen zijn.

Peer 2 Peer-leningen zitten in de lift en zullen alleen maar meer marktaandeel veroveren met de opkomst van cryptocurrency en blockchaintechnologie.

Op deze pagina geven we zes voordelen mee van investeren in leningen en leggen we uit hoe u hier vandaag al mee kan beginnen.

We benadrukken ook de grootste gevaren van Peer 2 Peer leningplatformen om u een zo compleet mogelijk overzicht te geven van alle voor- en nadelen.

Bent u er klaar voor? Laten we dan eerst maar beginnen met een overzicht van enkele peer-2-peer online leningplatformen.

Hier kunt u terecht met een deel van uw spaargeld om rendement te halen via het uitlenen van geld (het platform functioneert als tussenpersoon en brengt kredietverstrekkers en kredietnemers met elkaar in contact).

Inhoudsopgave

Peer-2-Peer platformen om te beleggen in leningen

beleggen in leningen geld uitlenen aan ondernemers of particulieren beleggingsalternatief

Platform 1: Lender & Spender

Bij Lender & Spender kan u beleggen in leningen dankzij enkele drukken op de knop. De belangrijkste kenmerken van dit online Peer-2-Peer leningplatform zijn de volgende:

  • Gratis account aanmaken is mogelijk
  • Geld uitlenen als belegging kan er al vanaf vanaf 100 euro
  • Aantrekkelijk nettorendement van 4%
  • Spreiding over Nederlandse ontleners met hoge kredietwaardigheid

Platform 2: IUVO

Geld uitlenen via IUVO? Dan kan u bij dit Peer-2-Peer leningplatform rekenen op een gemiddeld rendement van +/- 9%.

Andere voordelen van investeren in leningen bij IUVO:

  • Gratis account aanmaken is mogelijk
  • Geld uitlenen als belegging kan er al vanaf 10 euro
  • Maximaal verkrijgbaar interestpercentage bedraagt +/- 15%
  • Kapitaalsgarantie dankzij terugkoopgarantie is mogelijk
  • Automatische investeringsfunctie beschikbaar

Platform 3: Fast Invest

Geld verdienen met geld uitlenen? Dan is het online platform van Fast Invest ook een interessant beleggingsalternatief.

Kenmerken van dit Peer-2-Peer leningplatform zijn de volgende:

  • Gratis account aanmaken is er mogelijk
  • U kan al vanaf 1 euro geld uitlenen via dit platform
  • Twee kapitaalsgaranties mogelijk:
    • Geldteruggarantie, en/of
    • Terugkoopgarantie
  • Aantrekkelijke interestpercentages met soms dubbele cijfers te verdienen als belegger

Platform 4: Mintos

Wenst u te starten met het verdienen van een passief inkomen door te beleggen in leningen? Bezoek dan het bekende platform Mintos.

Dan is het online platform Mintos, met een aanbod van tientallen leningen als belegging uitgegeven door bedrijven uit tientallen landen, een interessante optie.

Registreren is er gratis en u kan reeds beleggen vanaf 10 euro.

Als belegger kan u genieten van transparantie en geen verdoken kosten (kosten vallen ten laste van de ontlener), alsook van een terugkoopgarantie in 95% van de gevallen. Deze terugkoopgarantie biedt bescherming aan beleggers.

U kan eveneens heel gemakkelijk een som spaargeld spreiden over diverse leningen aan bedrijven uit verschillende sectoren en landen.

Qua rendement kan u bij Mintos rekenen op een geschiedkundig rendement (uit het verleden) van iets meer dan 11% netto jaarrendement.

U kan er terecht voor een investering van kapitaal als particulier maar ook als onderneming.

Wat is beleggen in leningen?

Leningen zijn simpel gesteld sommen geld die uitgeleend worden aan ondernemers, bedrijven of particulieren.

De partij die de lening afsluit, wendt het bedrag vervolgens aan voor het financieren van professionele, persoonlijke, familiale of huishouddoelen (zoals bijvoorbeeld het financieren van stock of het renoveren van een huis).

Dergelijke leningen zijn een van de meest winstgevende onderdelen van de bancaire sector en waren gedurende een lange tijd een van de enige investeringsmogelijkheden voor de banken.

Dankzij technologische veranderingen zoals de opkomst van het internet doen er zich nu ingrijpende veranderingen voor in de financiële sector.

De FinTech industrie groeit als kool en de Peer-2-Peer leningindustrie dus ook. Een doorsnee particulier kan hierdoor met enkele drukken op de knop zelf bank spelen.

U leest het goed, als particulier kunt u nu ook rechtstreeks geld uitlenen aan bedrijven of particulieren.

Het voordeel? U kan geld uitlenen tegen interestpercentages die pakken hoger liggen dan bij de bank op een spaarrekening.

Met andere woorden, beleggen in leningen is interessant qua rendement en het is bovendien kinderspel dankzij deze peer-2-peer online platformen.

Hoe particulier geld uitlenen als belegging?

U meldt zich aan bij een Peer-2-Peer online platform waar u gratis een account aanmaakt als investeerder.

Vervolgens krijgt u op zo'n platform een lijst van partijen te zien die op zoek zijn naar krediet. Vervolgens kiest u een lening van een partij waarin u vertrouwen heeft en financiert u deze (deels).

De kredietnemer begint dan met het terugbetalen van de lening maar betaalt ook een rente. Als investeerder krijgt u dus intrest op uw uitgeleend geld tot het moment dat de lening en het uitbetaalde kapitaal is terugbetaald.

Zes voordelen van beleggen in leningen

Is beleggen in leningen echt zo’n goede investeringskeuze?

Hieronder kan u zes goede redenen vinden waarom spaargeld uitlenen via een P-2-P leningsplatform een uitstekend beleggingsalternatief kan zijn:

Investeren in leningen levert meer op dan uw spaarrekening

We hebben allemaal al gehoord dat geld onder uw matras bewaren onverstandig is.

De leuze was steeds: U moet uw spaargeld op uw rekening zetten en interest laten opbouwen (genieten van het principe van samengestelde intrest). Maar geldt deze financiële wijsheid nu nog steeds?

De realiteit is dat de interest die u ontvangt op een spaarrekening te verwaarlozen is. Zelfs de beste betalende deposito spaarrekeningen bieden u tegenwoordig minder dan 2% interest.

En hou er in zo'n geval rekening mee dat u geen toegang tot uw geld heeft tot de termijn over is (tenzij u een pijnlijke verbrekingsvergoeding slikt). Klinkt dat aantrekkelijk?

Maar weet u wat misschien nog het ergste is? Het feit dat de inflatie hoger is dan uw spaarrente. Dit betekent dat u geld verliest door het op een bankrekening te laten staan!

Misschien is het dan toch niet zo’n slecht idee om uw geld onder uw matras of in een kluis te bewaren? Uw spaargeld beleggen in leningen is echter nog een beter idee.

Zo zijn er P-2-P leningplatformen die tot wel 15% interest bieden en die dus met ongezien gemak “winnen” van de traditionele spaarrekening.

Dus: Bewaar uw geld niet onder een matras maar bewaar het ook niet op de bank. Overweeg te investeren in leningen om zo uw spaargeld te zien groeien. Geen interesse in geld uitlenen? Dan kan investeren in vastgoed ook een goed beleggingsalternatief zijn!

U heeft niet veel kennis of kapitaal nodig om te be­ginnen met in­ves­teren

Investeren kan vaak overweldigend lijken en aanvoelen vanwege de hoeveelheid kennis en kapitaal die u nodig heeft om te beginnen als startende belegger.

Stel dat u bijvoorbeeld wilt investeren in vastgoed met verhuurgarantie, dan moet u de wetgeving, de financieringsmogelijkheden en de omgeving en locatie kennen en begrijpen. Vervolgens moet u uren besteden bij de bank om een hypotheek te verkrijgen.

En vervolgens moet u tienduizenden euro’s eigen vermogen vrijmaken en ophoesten voor de aanbetaling. Dit allemaal om simpelweg een investering in vastgoed te doen!

Investeren in leningen daarentegen is veel gemakkelijker en toegankelijker voor een breder doelpubliek! U heeft er simpelweg minder geld voor nodig om van start te gaan.

Met meerdere online Peer-to-Peer netwerken kost een gratis account aanmaken niets en kunt u beleggen in leningen vanaf 1 euro.

Dankzij de geavanceerde software en hulpmiddelen van de Peer-2-Peer platformen kan u ook nog rekenen op extra tools.

Indien u dus het gevoel heeft dat u niet genoeg kennis heeft, kan u altijd gebruik maken van bepaalde ingebouwde geautomatiseerde hulpmiddelen die al het (denk)werk voor u doen.

Als u geld uitleent aan een be­trouw­baar bedrijf, zijn de risico’s laag

Mensen associëren investeren en beleggen vaak met veel risico. En dat is niet voor niets. De aandelenbeurs staat bekend om zijn volatiliteit. Vastgoed gaat door pieken en dalen.

Het investeren in start-ups staat eigenlijk gelijk aan gokken. Beleggen in kunst is een niche op zich waar u niet veel kunt gaan doen als leek...

Zij met een hoge tolerantie voor veel risico kunnen vaak van het investeren leven. Maar moet u nu een adrenaline junkie zijn om een succesvolle investeerder in leningen te worden?

Geld spreiden over meerdere leningen

Beleggen in leningen is niet risicovol als u uw investeringen maar spreidt. Wat betekent dat in het geval van geld uitlenen?

Hiermee wordt bedoeld dat u uw geld maar beter niet toewijst aan één lening maar aan verschillende leningen. Dit betekent dat u een bepaalde som opbreekt en deze uitleent aan verschillende ontleners.

Het voordeel hiervan is dat u uw eieren niet allemaal in dezelfde mand legt. Hierdoor zal een enkele wanbetaling u niet hard raken aangezien u maar een fractie zou verliezen in tegenstelling tot uw gehele investering.

Kapitaals­garanties en wan­betalings­garanties

Bij sommige online Peer-2-Peer kredietplatformen zou u deze euro’s niet eens kwijtraken dankzij bepaalde kapitaals- en wanbetalingsgaranties. Bekijk IUVO, Mintos en Fast Invest als voorbeelden van platformen met kapitaalsgaranties voor de Nederlandse markt.

Als een bepaalde kredietnemer bijvoorbeeld drie dagen te laat is met een terugbetaling, zullen de partners van het online platform (kredietinstellingen) of het platform zelf de late betaling opvangen en dekken.

Indien het platform dergelijke garanties aanbiedt, betekent dit dat u zelfs in geval van wanbetaling uw geld terugkrijgt. En in zo'n geval is er dus weinig tot geen risico verbonden aan investeren met Peer-2-Peer kredietplatformen.

Beleggen in leningen via het juiste plat­form biedt e­norme flexi­bili­teit

Als u erg vermogend bent, kunt u grote hoeveelheden van uw kapitaal in illiquide investeringen parkeren zonder dat u hier nog vaak moet over nadenken... Maar welke doorsnee persoon kan dit? Bijna niemand, enkel een beperkte minderheid...

De realiteit is dat een gemiddelde investeerder liquiditeit nodig heeft en dit is niet altijd gemakkelijk te vinden.

Of u uw geld (bijvoorbeeld 10 000 euro, 100 000 euro of 50 000 euro) nu in een beleggingsfonds, vastgoed, kunst, wijn of start-ups investeert, het is quasi altijd onbeschikbaar en ontoegankelijk voor een bepaalde tijd, vaak jaren lang.

Dit is eigenlijk ook de waarheid voor een deel van de Peer-2-Peer-kredietplatformen. We kunnen grosso modo twee types P-2-P leningplatformen van elkaar onderscheiden:

P-2-P lening­plat­formen met secun­daire markten

Veel van deze platformen hebben “secundaire markten” waar u uw investeringen (in dit geval uitgeleend geld) kan proberen te verkopen om zo uw integraal kapitaal snel volledig terug te krijgen.

Dit is echter een onzekere aangelegenheid en kan vaak veel tijd in beslag nemen. En het is dus niet heel aantrekkelijk als u dringend geld nodig heeft.

P-2-P lening­plat­formen met terug­koop­garanties

Dit zijn de betere P-2-P leningplatformen omdat ze rekening houden met de dingen des levens (en onvoorziene problemen in uw financiële situatie).

U kunt uw job verliezen wegens faillissement, herstructurering of ontslag, u kunt ernstig ziek worden, uw auto kan kapot gaan, uw huis kan afbranden, u dient plots dure advocaten te betalen wegens een (vecht)scheiding, enzovoort.

Iedereen ondervindt wel eens een financiële noodsituatie. Dat is waarom deze soort van P2P-kredietplatformen een Terugkoopgarantie aanbieden. Voorbeelden van zulke platformen zijn Mintos, IUVO en Fast Invest.

Met zo’n terugkoopgarantie krijgt u de garantie dat het P2P-kredietplatform in kwestie uw investering binnen 1 dag van u terugkoopt. Hierdoor kan u beleggen in leningen en toch op elk moment in de toekomst uw geld opnemen.

Nogmaals, dit kan uw beleggingsrisico drastisch verlagen als u investeert in krediet.

Als particulier geld uitlenen is een geweldige bron van passieve inkomsten

Mensen van de generatie van onze grootouders begonnen vaak op hele jonge leeftijd te werken. De minderheid had de financiële mogelijkheden om te studeren en daarna voor een bedrijf te gaan werken.

De generatie van toen deed niet echt aan jobhoppen en bleef vaak voor hetzelfde bedrijf werken tot aan het pensioen.

Tegenwoordig behoort dit niet meer tot de mogelijkheden. De werkzekerheid van toen bestaat nu simpelweg niet meer.

De realiteit is dat de meesten onder ons op elk moment ontslagen kunnen worden met een kleine voorafgaande waarschuwing (of zelfs gewoon uit het niets).

Is het dus verstandig om puur op uw salaris te rekenen als enige bron van inkomsten? Het lijkt misschien prima te zijn nu – u heeft misschien een baan waar u van houdt, fijne collega’s en een fantastische baas.

Maar wat heeft de toekomst voor u in petto? Dat weet u maar nooit. Dat is precies waarom het belangrijk is om een plan B te hebben voor het geval dat u ontslagen of ziek wordt en niet meer kan werken.

En zelfs als u geluk heeft en niet ontslagen of ziek wordt, wordt u nog steeds oud en zult u uiteindelijk met pensioen gaan. Bent u hier klaar voor?

De meeste mensen namelijk niet en dit zonder het door te hebben en goed te beseffen. Het is namelijk waarschijnlijk dat als u met pensioen gaat, uw inkomen tot wel 50% zal dalen.

Beleggingen in leningen kunnen een goede manier zijn om geleidelijk passieve inkomsten op te bouwen die uw salaris of pensioen kunnen aanvullen.

U helpt anderen (en uzelf!)

Nu weet u alvast waarom investeren in leningen voordelig kan zijn voor u als spaarder. Maar wist u dat u ook anderen (dikwijls ondernemers en zelfstandigen) helpt door geld uit te lenen en te beleggen in zo'n lening?

Het krijgen van een lening bij een traditionele bank kan soms erg moeilijk zijn. Sommige mensen zijn niet kredietwaardig, anderen hebben zelfs helemaal geen kredietgeschiedenis.

Maar is het wel eerlijk dat zij geen toegang hebben tot de financiële middelen die nodig zijn om te groeien?

Er zijn genoeg hardwerkende, eerlijke, betrouwbare mensen die geen lening kunnen krijgen vanwege hun (etnische) achtergrond of vanwege de vergissingen die zij in het verleden hebben gemaakt.

Stel u voor dat u zelf in zo’n situatie vastzit en verkeert, terwijl u echt geld nodig heeft om uw bedrijf of professionele activiteiten naar nieuwe hoogtes te stuwen...

En dan zijn er ook nog eens mensen die gewoon geen bankrekening hebben. Er zijn meer dan 2 miljard mensen zonder bankrekening in de wereld. Samen vormen zij een enorm aandeel van de wereldbevolking.

Maatschappelijk verantwoorde belegging

Deze mensen, waarvan de meeste in ontwikkelingslanden wonen (maar vergis u niet, er zijn er ook genoeg in Europa en Noord-Amerika), hebben geen rekening en dus geen toegang tot het bancaire diensten.

Dit betekent dat zij dingen die wij voor lief nemen, zoals kredietkaarten, debietkaarten, persoonlijke leningen, bedrijfskredieten, mini-leningen en hypothecaire leningen geen optie zijn voor hun.

Kunt u zich voorstellen hoeveel moeilijker uw leven zou zijn zonder de standaard dienstverlening van de bank te kunnen genieten?

Gelukkig is de FinTech industrie, waarvan Peer-2-Peer leningplatformen een onderdeel vormen, het verouderde financiële systeem aan het ontwrichten.

Hierdoor kunnen mensen zonder bankrekening of mensen die geen geschikt profiel hebben volgens de bank toch toegang krijgen tot groei- en werkkapitaal, over de grenzen heen!

Risico's van P-2-P lening­platformen

Peer-to-Peer (P2P) lenen is een relatief nieuwe financiële uitvinding die een plek in de leningenmarkt heeft veroverd. Dankzij deze vorm van leningen, zonder banken als tussenpersoon, stijgt de financiële participatie in de economie.

Online P2P (Peer-to-Peer) lenen is ontstaan begin de jaren 2000 en is uitgegroeid tot een ontwrichtende kracht binnen de financiële wereld.

Het succes van de P2P leningplatformen hangt af van het voorhanden zijn van kredietverstrekkers en de voortdurende maatregelen die worden getroffen om de belangen van de investeerders te beschermen.

Indien u als investeerder overweegt om uw eerlijk verdiende geld misschien uit te lenen via zo'n platform, is het voor u belangrijk om te beseffen dat er risico’s verbonden zijn aan zulke investeringen.

Risico versus rendement

Ongetwijfeld is het afwegen van risico versus rendement een van de belangrijkste overwegingen bij elke investering, niet alleen op de P2P leningenmarkt.

Het belangrijkste is dat elke nieuwkomer de werking van online P2P leningmodellen begrijpt. En dit vooraleer men in zo'n lening als belegging gaat investeren.

Een belegger moet begrijpen hoe het geld via het platform wordt uitgeleend (geïnvesteerd want het brengt interest op) en wat de bijkomende risico’s zijn.

Aarzel dus niet om contact op te nemen met de klantendienst van het P2P leningplatform. U kan dan een antwoord krijgen op al uw vragen omtrent de grootte van de leningen, wat er gebeurt in geval van wanbetalingen en wat de te verwachten rendementen zijn.

U kunt uw eigen onderzoek doen (elk platform heeft een uitgebreide sectie FAQ (Veelgestelde Vragen) maar u kan ook simpelweg contact opnemen met het P2P-kredietplatform d.m.v. e-mails, chatsessies of telefoongesprekken.

Over het algemeen kunnen we de investeringsrisico’s van Peer-2-Peer platformen indelen in 5 soorten.

Vijf soorten risico's bij beleggen in leningen

Als particulier geld uitlenen via zo'n online platform gaat dus gepaard met een vijftal risico's:

  1. Performantierisico,
  2. Platformrisico,
  3. Marktrisico,
  4. Liquiditeitsrisico, en
  5. Technologisch risico

Performantierisico van beleggen in leningen

Sommige P2P providers bieden mechanismen en voorzieningen aan waardoor u verliezen kunt recupereren. Denk aan de platformen die kapitaalsgaranties onder de vorm van terugkoopgaranties aanbieden.

Toch blijft het risico bestaan dat er een groot aantal kredietnemers hun leningen kunnen afbetalen (wat het platform zelf in gevaar kan brengen).

Verder kan er ook nog een performantierisico zijn als er meer aanbieders dan vragers zijn. In zo'n geval blijft uw spaargeld gewoon op het platform staan maar is er geen match met een geschikte kredietnemer.

In dat geval rendeert uw spaargeld niet want het wordt niet uitgeleend en het kan dus ook geen interest opleveren.

Terugbetalingsrisico

De kredietnemer (bedrijf, eenmanszaak of particulier) betaalt de lening misschien voor het einde van de looptijd van de lening terug. De lening wordt met andere woorden vervroegd afgelost.

Als belegger kan dit nadelig uitvallen daar u als investeerder niet de verwachte opbrengsten zult halen met die lening. Dit hangt af van platform tot platform (onderzoek of u een extra vergoeding voor de vervroegde aflossing kunt bekomen).

Indien de ontlener vervroegd aflost, kan u als belegger wel steeds het vrijgekomen kapitaal simpelweg beleggen in een andere lening.

De financiële basiskennis

Financiële kennis is de vaardigheid om weloverwogen keuzes te maken en effectieve acties te ondernemen aangaande het huidige en toekomstige gebruik en beheer van geld.

Een degelijke financiële basiskennis omvat ook de vaardigheid om financiële keuzes te begrijpen, voor de toekomst te plannen of geld verstandig te spenderen.

Personen die financieel geletterd zijn, zijn in staat weloverwogen financiële keuzes te maken over een scala aan geldgerelateerde zaken, zoals:

  • Bankieren en bancaire diensten
  • Investeren en het opbouwen van een passieve inkomstenstroom
  • Diversificatie om risico’s te spreiden
  • Budgettering
  • Krediet en schulden gebruiken en beheren
  • Vermijden van financiële oplichting en uitbuiting
  • Financiële doelen opstellen en hier voor sparen
  • Financieel plannen voor de lange termijn
  • Vermogensbeheer
  • Successieplanning

Diversificatie in het kader van beleggen in leningen betekent het verspreiden van uw investering over meerdere kredietnemers. Hierdoor legt u niet alle eieren in dezelfde korf.

Dit helpt uw percentage van wanbetalingen naar een lager gemiddelde te trekken. En het verzekert u ervan dat er maar een klein gedeelte van uw kapitaal beïnvloed wordt als een kredietnemer zijn lening niet kan terugbetalen.

Platformrisico van investeren in leningen

Een aantal risico’s bestaan op het Peer-2-Peer platformniveau, waaronder faillissement, fraude en beveiliging.

Als een groot online leenplatform financieel faalt, frauduleus blijkt te zijn, te weinig informatie deelt of als er een aanzienlijk veiligheidslek zou zijn, zou het marktsentiment snel negatief en vrij pessimistisch kunnen worden.

Wat niet goed is voor de industrie in het algemeen en ook niet voor uw belegging in leningen.

Platforminsolventie (faillissement)

Indien een platform insolvent wordt, blijven de leningovereenkomsten tussen kredietverstrekkers en –nemers nog steeds bestaan en zullen de terugbetalingen en aflossingen moeten doorlopen.

Nationale regelgevingen stellen dat P2P platformen een adequaat plan moeten hebben om de kredietverstrekker ervan te verzekeren dat de terugbetalingen zullen blijven plaatsvinden, losstaand van of het platform nog solvent is of niet (failliet in dit laatste geval).

Dergelijke plannen beschermen de investeerder tot op een bepaald niveau... Maar als een P2P leningplatform over de kop gaat, zou dit veel onrust voor de investeerders veroorzaken.

En in zo'n scenario valt het niet uit te sluiten dat er mogelijks verliezen zullen geleden worden. Elk platform heeft zijn eigen regels en methodes (zoek dit eerst heel goed uit voordat u investeert in een lening).

Platformfraude

Platformfraude is een significant risico in deze subniche van de FinTech sector. In eerste instantie moeten P2P leningplatformen hun beloftes nakomen.

Om platformfraude in te perken, stipuleren de meeste nationale wetgevingen dat P2P leningplatformen de middelen van hun klanten op een aparte klantenrekening moeten houden, afgezonderd van hun eigen operationele geld.

Europese toezichthouders hebben bepaald dat crowdfunding of P2P platformen de middelen van hun klanten op een gescheiden rekening moeten houden en hier geen bezit van mogen nemen of deze middelen op een willekeurig moment mogen beheren.

Hierdoor heeft het platform quasi geen mogelijkheid om frauduleus te zijn. Onderzoek dan ook of het P2P leningplatform van uw keuze zich volledig conform de EU-regelgeving gedraagt.

Marktrisico van beleggen in leningen

Marktrisico’s zijn risico’s die te maken hebben met macro-economische factoren. Het zijn zaken die de terugbetalingscapaciteit van de kredietnemers kunnen beïnvloeden en die ook een impact hebben op het eventuele terug claimen van kapitaal indien het platform failliet is.

Net als bij beleggingsproducten met een vaste rente, bestaat er bij leningen als belegging ook een risico dat macro-economische factoren de interesten, en dus ook uw rendement, (negatief) beïnvloeden.

Kredietrisico

Wanbetalingen door kredietnemers kunnen ontstaan door een slechte kredietkeuze of door economische factoren.

Investeerders worden steeds geadviseerd om hun investering te spreiden over een groot aantal kredietnemers om er zeker van te zijn dat de gevolgen van een wanbetaler minimaal zullen zijn over de gehele investering bekeken.

Maar het blijft nog steeds een risico aangezien een aantal kredietnemers nog steeds tegelijkertijd wanbetalers kunnen worden. Dus geld uitlenen als belegging blijft een risico, zelfs na diversificatie van de risico's en een goede spreiding.

Onevenwicht tussen vraag en aanbod

P2P leningplatformen vormen een marktplaats voor kredietnemers en –verstrekkers. Als er een onevenwicht ontstaat tussen vraag en aanbod, en er zijn meer kredietverstrekkers dan kredietnemers, dan blijft er kapitaal onbelegd in cash op de rekeningen staan.

Het kapitaal van investeerders brengt niets op en men moet in zo'n geval wachten op een interessante en degelijke kredietnemer. Dit kan de opbrengsten en uw rendement significant verminderen.

U dient dus te kiezen voor een P2P leningplatform dat populair is en waar pakken kredietnemers smeken om een lening!

Wisselkoersrisico

P2P-leningplatformen regelen leningen in verschillende valuta. Als een investeerder kan u, afhankelijk van het platform, kiezen om te investeren in een lening in een bepaalde munteenheid.

Dit kan dan betekenen dat u te maken krijgt met een wisselkoersrisico. En dit kan vervolgens leiden tot het boeken van een lager of hoger rendement op uw belegging. Voor meer informatie over wisselkoersen verwijzen wij u graag naar onze pagina over wisselkoersen en onroerend goed.

Interestpercentages

Als de algemene rentetarieven plots zouden stijgen, zou het kunnen dat het rentetarief dat een kredietnemer betaalt niet zo aantrekkelijk lijkt in vergelijking met andere vormen van investeringen.

Bijvoorbeeld: Indien de rentetarieven op deposito spaarrekeningen zouden stijgen tot pakweg 5% (zoals vroeger het geval was), zou u met een P2P-leningovereenkomst met interestpercentage van 5 à 6% vastzitten in een belegging die eigenlijk het risico niet waard is.

De P2P-leningsector heeft echter een enorme groei meegemaakt in een beleggingsklimaat van lage opbrengsten. Deze groei is begonnen sinds 2009 toen de rentetarieven op een historisch dieptepunt zaten.

Dalende werkgelegenheid

Indien de werkgelegenheid daalt door een economische recessie, wordt het risico op wanbetalingen door particuliere kredietnemers ook groter.

En zo'n stijgend wanbetalingspercentage veroorzaakt door werkloosheid zou de opbrengsten van investeerders verminderen en mogelijk zelfs kunnen leiden tot een verlies van kapitaal.

Liquiditeitsrisico van beleggen in leningen

Investeerders zijn via een contract verplicht middelen uit te lenen aan kredietnemers gedurende de looptijd van de lening. De aard van beleggen in leningen is daarom illiquide, tenzij de lening kan worden verkocht aan een nieuwe investeerder.

U kan namelijk niet plots beslissen om het openstaande kapitaal ineens op te eisen. Neen, u dient de looptijd van de lening na te leven.

Afhankelijk van het P2P leningplatform kan het ook mogelijk zijn om de lening op een secundaire markt te verkopen. Maar soms kan het ook verplicht zijn de investeringen (de lening) de gehele periode aan te houden.

Sommige P2P-kredietplatforms bieden ook een terugkoopgarantie aan. Hierdoor krijgt u als belegger de zekerheid dat u uw investeringen op elk moment terug kan verkopen en liquide maken.

U kan in zo'n geval dan de gehele geïnvesteerde hoofdsom weer opnemen. Voorbeelden hiervan zijn IUVOFast Invest en Mintos.

Technisch risico (Cybersecurity)

Net als fraude risico, is cybersecurity een factor die schadelijke effecten kan hebben in deze sector. Gezien het feit dat de gehele P2P leningindustrie zich online afspeelt, is een enorm veiligheidslek een groot risico.

Cyberaanvallen kunnen ook een schadelijk effect hebben op het P2P-kredietplatform als het zichzelf niet kan verdedigen met behulp van de nodige firewalls en andere beschermmethodes.

In de meeste gevallen is het zwakste punt in de beveiliging van het platform het wachtwoord van de investeerder. Daarom is het slim om unieke en lange wachtwoorden te bedenken die hoofdletters, nummers en symbolen bevatten.

Bovendien moet u uw persoonlijke gegevens altijd veilig houden om fraude tegen te gaan.

Conclusie over beleggen in leningen

Nu de alternatieve wijzes van geld lenen prominenter aanwezig worden op de markt vanwege hun gebruiksgemak, creativiteit en technische groei, zijn de P2P online leningverstrekkers niet meer weg te denken.

Deze platformen zullen doorgroeien terwijl ze hun infrastructuur en dienstverlening optimaliseren en de traditionele bankensector hiermee het vuur aan de schenen leggen.

Investeren in leningen via zo'n P2P leningplatform kan een goeie manier zijn om betrouwbare investeringen met beperkt risico toe te voegen aan uw beleggingsportefeuille. Zo'n belegging in leningen kan een bron van passieve inkomsten vormen.

Investeren in de P2P-leningsector kan voorspelbare opbrengsten opleveren die de inflatie ruimschoots verslaan.

Maar... Er zijn ook unieke risico’s aan verbonden waar investeerders zich bewust van moeten zijn. De illiquide aard van lenen houdt in dat investeerders erop voorbereid moeten zijn dat de geïnvesteerde som voor langere tijd niet beschikbaar zal zijn.

Een alternatief kan eventueel wel zijn om de lening liquide te maken door ze te verkopen op de secundaire markt van het P2P leningplatform zelf.

Kredietnemers die hun leningen niet afbetalen zijn een vanzelfsprekend risico voor investeerders in leningen. Als belegger dient u uit te zoeken hoe het P-2-P platform van uw keuze dit risico kan inperken.

Daarbovenop dient u ook rekening te houden met specifieke markt- en platformrisico's alvorens u belegt in deze leningsector.

Interesse in beleggen in leningen?

Wilt u starten met investeren in leningen?

Indien u geïnteresseerd bent in het beleggen in leningen, maar nog niet zeker bent waar u moet beginnen, bekijk dan de volgende Peer-2-Peer online leningplatformen waar u kan beleggen als particulier.

Andere informatie over leningen als spaarproduct

Contacteer ons








     ↙ Uw landcode *

    Privacybeleid *