Rentenieren in Saint Kitts en Nevis door te investeren: Interessant…

rentenieren in saint kitts en nevis door te investeren wereldwijd leven
rentenieren in saint kitts en nevis door te investeren wereldwijd leven
 Image used under license from Wanderlusters.com

Rentenieren in Saint Kitts en Nevis is een fluitje van een cent. Zon, zee, tropische natuur, rustige stranden en geen belastingen... Wat wens je nog meer?

Sinds 1984 kunnen buitenlanders staatsburgerschap verwerven via een directe investering in de lokale economie volgens de Citizenship Act, ‘s werelds oudste investeringsprogramma om staatsburgerschap te verwerven.

Kandidaten kunnen staatsburgerschap verwerven op twee manieren:

 1. Investeren in vastgoed, of
 2. Investeren in een lokale stichting die instaat voor de diversificatie van de lokale economie.

Optie 1 | Rentenieren in Saint Kitts en Nevis door te investeren in vastgoed

De hoofdkandidaat dient vastgoed aan te kopen in Saint Kitts en Nevis ter waarde van minimaal USD 400 000. Het moet gaan om vastgoed dat door de overheid van Saint Kitts en Nevis werd goedgekeurd voor het investeringsprogramma.

In de praktijk kan je een keuze maken uit tientallen vastgoedprojecten op de meest idyllische locaties in zowel Saint Kitts als Nevis.

Naast de aankoop van vastgoed ter waarde van minimum USD 400 000 dient de kandidaat ook nog volgende bedragen te betalen:

 • Een bedrag van USD 50 000 voor zichzelf (de hoofdkandidaat)
 • USD 25 000 voor diens wederhelft en per kind ten laste jonger dan 18 jaar
 • Een bedrag van USD 50 000 per kind ten laste ouder dan 18 jaar
 • Bijdragen aan een verzekeringsfonds en transactiekosten die ongeveer van vier tot vijf procent van de aankoopprijs van het vastgoed bedragen
 • Tip: In het kader van rentenieren verwijzen we u graag ook naar de interessante infopagina over rentenieren met vastgoed en vervroegd op pensioen gaan

Optie 2 | Rentenieren in Saint Kitts en Nevis door te investeren in de "Sugar Industry Diversification" stichting

Als kandidaat kan je ook opteren om niet in vastgoed te investeren maar om geld te doneren aan de stichting die instaat voor de diversificatie van de suikerindustrie.

Als kandidaat dien je onder deze optie de volgende niet-terugvorderbare bijdragen aan de stichting betalen:

 • Een som ten bedrage van USD 250 000 indien het gaat om één kandidaat
 • USD 300 000 indien het gaat om een kandidaat met maximum drie personen ten laste
 • Indien het gaat om een kandidaat met vier of vijf personen ten laste, een bedrag ter waarde van USD 350 000
 • USD 450 000 indien het gaat om een kandidaat met zes of zeven personen ten laste
 • Administratiekosten ten belope van USD 7 500 voor de hoofdkandidaat
 • USD 4 000 administratiekosten voor elke persoon ten laste die ouder is dan zestien.

Tijdsbestek | Van applicatie tot goedkeuring

De gemiddelde kandidatuur wordt behandeld in een tijdsbestek van vier tot zes maanden, van inzending tot goedkeuring.

Dit tijdsbestek is uiteraard afhankelijk van de investeringsoptie die men kiest. Zo kan het tijdsbestek bijvoorbeeld beïnvloed worden door de aard en vooruitgang van een bepaald vastgoedproject waarin men minimaal USD 400 000 wenst te investeren.

De achtergrondchecks en voldoeningstests die men uitvoert zijn streng. Iemands identiteit wordt grondig nagetrokken en eventuele criminele geschiedenis wordt opgezocht. Kandidaten zijn mogelijks verplicht om op interview te gaan, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Kandidaten die valse informatie inzenden of relevante informatie achterhouden, worden geweigerd indien de waarheid wordt achterhaald.

Waarom rentenieren in Saint Kitts en Nevis zo interessant is!

De voordelen van het verwerven van de nationaliteit van St. Kitts en Nevis zijn:

 • Visumvrij reizen naar meer dan 130 landen wereldwijd, inclusief de Europese Unie en de Schengenzone;
 • Het recht om in Saint Kitts en Nevis te verblijven en dit wanneer en voor hoe lang je maar wilt. Dit recht is bovendien van toepassing op de meeste van de andere landen van de Caraïbische Gemeenschap;
 • Staatsburgerschap voor jezelf en jouw familie dat kan doorgegeven worden aan toekomstige generaties door afstamming;
 • Geen aanwezigheidsvereisten van toepassing dus je hoeft er niet te zijn om jouw status te behouden.

Wegens verwerving van de nationaliteit van Saint Kitts en Nevis verwerf je er automatisch ook de status van rijksinwoner. Dit betekent dat je als inwoner wordt beschouwd van Saint Kitts en Nevis, ook al ben je er niet vaak.

Het interessante aan inwoner zijn van Saint Kitts en Nevis? De afwezigheid van de volgende belastingen:

 • Personenbelasting
 • Successierechten
 • Vermogensbelasting
 • Schenkingsrechten
 • Meerwaardebelasting

Kortom, een waar belastingparadijs voor individuen die er rijksinwoner zijn. Vanzelfsprekend dien je er als rijksinwoner dus ook geen jaarlijkse inkomsten aan te geven.

Heb je wat kapitaal opzij staan en wens je belastingvrij door het leven te gaan als rentenier?

Het kan perfect in Saint Kitts en Nevis. Hier kan je rentenieren in stijl, in een tropische omgeving en in een fiscaal gunstige omgeving!

Leuke weetje over het investeringsprogramma

Staatsburgers van Saint Kitts en Nevis mogen een dubbele nationaliteit aanhouden. Met andere woorden, Saint Kitts en Nevis verplicht je helemaal niet om jouw huidige staatsburgerschap en paspoort op te geven.

Bovendien wordt de verwerving van staatsburgerschap en bijhorend internationaal paspoort van Saint Kitts en Nevis niet gemeld aan andere landen.

Concreet voor Belgen die willen rentenieren in Saint Kitts en Nevis

Indien je vrijwillig een vreemde nationaliteit verkrijgt (in dit geval deze van Saint Kitts en Nevis), dan behoud je de Belgische nationaliteit, tenzij je uitdrukkelijk de Belgische nationaliteit opgeeft.

Dankzij de wet op de dubbele nationaliteit kan je de Belgische nationaliteit behouden wanneer je de nationaliteit van een ander land hebt verkregen.

De wet op de dubbele nationaliteit vereist geen formaliteiten aan Belgische zijde. Je hoeft dus geen verklaring af te leggen bij een gemeentelijke dienst of bij een diplomatieke post in het buitenland.

Je verkrijgt wel pas de dubbele nationaliteit wanneer de wetgeving van het andere land dat ook toestaat, wat het geval is met Saint Kitts en Nevis.

Concreet voor Nederlanders die willen rentenieren in Saint Kitts en Nevis

Voor Nederlanders is de situatie wat ingewikkelder. In principe is het niet mogelijk voor hen om een dubbele nationaliteit te verwerven.

De hoofdregel is namelijk de volgende: Wanneer een Nederlander vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt (bijvoorbeeld deze van Saint Kitts en Nevis), verliest deze persoon automatisch het Nederlanderschap.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen op de regel. Hierdoor kan een Nederlandse rentenier staatsburger worden in Saint Kitts en Nevis, er een paspoort verwerven en tegelijkertijd ook nog de Nederlandse nationaliteit blijven behouden:

 1. Indien je in Saint Kitts en Nevis geboren bent en je daar jouw hoofdverblijfplaats hebt op het moment dat je de andere nationaliteit krijgt, dan verlies je het Nederlanderschap niet.
 2. Indien je voor jouw achttiende verjaardag vijf jaar lang onafgebroken een hoofdverblijfplaats hebt gehad in Saint Kitts en Nevis, dan verlies je het Nederlanderschap niet.
 3. Als je de nationaliteit van Saint Kitts en Nevis wilt krijgen, verlies je het Nederlanderschap niet wanneer je gehuwd bent met, of geregistreerd partner bent van, iemand met de nationaliteit van Saint Kitts en Nevis.

Met andere woorden, als je trouwt met iemand van Saint Kitts en Nevis, mag je de nationaliteit van Saint Kitts en Nevis aannemen en tegelijkertijd jouw Nederlandse nationaliteit behouden.

Daarnaast bestaan er nog twee uitzonderingen:

 • Nederlanders die met een andere dubbele nationaliteit zijn geboren, hoeven van Nederland later geen keuze te maken.
 • Nederlanders die daarnaast een andere nationaliteit hebben van een land waarvan ze de nationaliteit niet mógen opgeven.

Kies een betrouwbare partner | Rentenieren in Saint Kitts en Nevis

De reputatie van het investeringsprogramma van Saint Kitts en Nevis is in het verleden een aantal keren bedreigd geweest. Een voorbeeld hiervan is de officiële waarschuwing uitgezonden naar financiële instellingen wereldwijd over misbruik van het programma.

Deze waarschuwing werd uitgestuurd in mei 2014 door het FinCEN. Dit is een agentschap van het ministerie van Financiën van de Verenigde Staten dat oorlog voert tegen het internationaal witwassen van geld.

Gelukkig is de overheid van St. Kitts en Nevis al heel actief geweest met het treffen van maatregelen om de situatie te verbeteren en de reputatie van het programma te herstellen. Dit zeker na de laatste verkiezingen die een wissel van de macht betekenden.

Er zijn echter ook bezorgdheden geuit over de vastgoedsector en de verschillende betrokken partijen. Namelijk niet alle vastgoedbedrijven, -agenten en -advocaten werken steeds volgens het boekje. Hierdoor moet men steeds heel voorzichtig zijn bij het kiezen van een lokale partner.

Kiezen om vastgoed aan te kopen bij een internationaal gerenommeerd merk lijkt ons in deze optiek een veilige keuze!

Andere informatie over Saint Kitts en Nevis

Algemene informatie

Klimaat van Saint Kitts en Nevis

Vastgoed in Saint Kitts en Nevis: Procedures en belastingen

Weetjes over St. Kitts en Nevis

Contacteer ons

  Privacybeleid *