Vastgoed aankopen in Malta: Mogelijkheden

vastgoed aankopen in malta jachthaven portomaso wereldwijd leven

Hoe kan je als Belg of Nederlander vastgoed aankopen in Malta op een manier die past bij jouw doelstellingen?

Belgen en Nederlanders die vastgoed willen kopen in Malta moeten rekening houden met enkele specifieke kenmerken en vereisten van de Maltese vastgoedmarkt.

vastgoed aankopen in malta jachthaven portomaso wereldwijd leven

Elk land in de Europese Unie, ook Malta, heeft een eigen lijstje van spelregels. Hieronder krijg je een mooi overzicht van hoe je als Belg of Nederlander vastgoed kunt kopen in Malta.

Scenario 1: je verblijft al minstens 5 jaar in Malta

Dit scenario is weinig waarschijnlijk. Toch zijn er natuurlijk ook Belgen en Nederlanders die effectief al minstens 5 jaar lang in Malta wonen.

Voor deze mensen is het simpel: Wil je een woning of appartement kopen in Malta? Geen enkel probleem, ga je gang, je hebt geen vergunning (Acquisition of Immovable Property Permit of AIP Permit) nodig om een eerste, tweede of derde woning aan te kopen.

In dit geval maakt het dus niet uit of je nu een eigen woning of beleggingsvastgoed in Malta wilt kopen. Je kan gewoon vastgoed aankopen in Malta zonder dat je een vergunning (AIP Permit) moet aanvragen.

Scenario 2: je verblijft nog geen 5 jaar in Malta

Dit scenario is veel waarschijnlijker aangezien de meeste lezers van Wereldwijd Leven gewoon in België of Nederland wonen.

In dit scenario kunnen we een onderscheid maken tussen drie gevallen:

 1. Je verblijft in België of Nederland en je wilt een tweede verblijf in Malta aankopen.
 2. Je verblijft in België of Nederland en je wilt verhuizen naar Malta en daar dus iets kopen.
 3. Je verblijft al in Malta, maar minder dan 5 jaar, en je wilt vastgoed aankopen in Malta.

Hieronder gaan we dieper in op elk van deze drie gevallen. Hierdoor zal snel duidelijk worden wat voor jou mogelijk is en wat niet op het gebied van vastgoed aankopen in Malta.

Je verblijft in België of Nederland en je wilt een tweede verblijf in Malta aankopen

vastgoed aankopen malta portomaso jachthaven wereldwijd leven

Belgen en Nederlanders die Malta meer beschouwen als vakantiebestemming en er dus niet permanent willen gaan wonen, kunnen niet om het even waar op de eilanden vastgoed aankopen.

Met andere woorden, mensen die een tweede verblijf en/of opbrengsteigendom willen aankopen in Malta kunnen terecht in specifiek toegewezen zones.

Deze zones (Special Designated Areas of SDAs) zijn vrijgesteld van vergunningsvereisten. Met andere woorden, dit zijn liberale zones waarin zowel burgers van binnen als buiten de EU één of meerdere eigendommen kunnen verwerven.

Het vastgoed in deze zones is van de hoogste kwaliteit, is gelegen op toplocaties en focust op het aantrekken van vermogende buitenlanders.

Het aanbod van vakantieverblijven en opbrengsteigendommen in deze zones kan je hier bekijken.

Je verblijft in België of Nederland en je wilt verhuizen naar Malta en daar dus iets kopen

vastgoed aankopen in malta ramla bay gozo eiland wereldwijd leven

Indien je als Belg of Nederlander wilt verhuizen naar Malta, kan je steunen op de vier vrijheden die binnen de Europese Unie van toepassing zijn. Deze vier vrijheden zijn het vrij verkeer van:

 • Goederen
 • Diensten
 • Personen, en
 • Kapitaal

Concreet kan je jouw nieuwe hoofdverblijfplaats in Malta aankopen waar je maar wilt. Je bent dus niet beperkt tot de speciale zones hierboven vermeld. Je kan overal op Malta en Gozo een hoofdverblijfplaats aankopen zonder beperkingen. Je hebt er bovendien geen AIP Permit (vergunning) voor nodig.

Wil je vervolgens een tweede eigendom aanschaffen binnen de vijf jaar, dan dien je wel eerst een vergunning (AIP Permit) te verkrijgen.

Na vijf jaar in Malta te hebben gewoond kan je ook nog andere eigendommen aankopen zonder dat je een vergunning nodig hebt.

Opmerking: jouw hoofdverblijfplaats en eerste woning in Malta mag je niet verhuren, tenzij de Dienst Toerisme deze eigendom kwalificeert als officieel vakantieverblijf.

Je verblijft al in Malta, maar minder dan 5 jaar, en je wilt vastgoed aankopen in Malta

In dit geval hangt alles af van jouw huidige hoofdverblijfplaats in Malta: huur je een woning of appartement of woon je al in een woning of flat die je hebt aangekocht?

Je huurt momenteel iets in Malta

In dit geval kan je als Belg of Nederlander gewoon een woning of flat aankopen in Malta of Gozo. Je hebt er geen vergunning voor nodig en je kan om het even waar op de eilanden aankopen. Je bent niet gelimiteerd tot de speciale zones.

De reden? Omdat je jouw hoofdverblijfplaats gaat aankopen in Malta.

Je bent al eigenaar van een hoofdverblijfplaats in Malta

Stel je hebt een eigendom verworven op de Maltese eilanden die dienst doet als jouw hoofdverblijfplaats. Aangezien je nog geen vijf jaar in Malta verblijft, heb je twee opties om nog bijkomend vastgoed te verwerven:

 • Je kan om het even waar in Malta en Gozo vastgoed aankopen mits het bemachtigen van een AIP vergunning
 • Je kan ook zonder enige vergunning vastgoed aankopen in de speciale SDA zones.

Conclusie | Vastgoed aankopen in Malta

vastgoed kopen in malta gozo dwejra fungus rock azure window wereldwijd leven

Wens je als Nederlander of Belg te investeren in Maltese opbrengsteigendommen zonder er te gaan wonen? Dan kan dat in de speciale zones!

Deze zones zijn uitgerust met faciliteiten van topkwaliteit en bieden alles wat veeleisende mensen nodig hebben voor een comfortabel verblijf in Malta.

Luxe, comfort, veiligheid, winkels, supermarkten, entertainment, zwembaden, restaurants, jachthavens, enzovoort. Werkelijk alles is er aanwezig!

Er is een groot en gevarieerd aanbod van eigendommen beschikbaar in Malta en Gozo: Flats met een, twee of drie slaapkamers, penthouses en villa's.

Hier kun je zonder enige beperkingen één of meerdere units vastgoed aankopen in Malta. Bovendien zijn er geen beperkingen van toepassing op wat je kan doen met deze eigendommen.

Met andere woorden, je kan deze opbrengsteigendommen in Malta en Gozo aanwenden op verschillende manieren:

 • Als vakantiewoning
 • Als opbrengsteigendom (constante verhuur)
 • Als combinatie van vakantiewoning en opbrengsteigendom (verhuur wanneer je er zelf geen gebruik van maakt)

Andere informatie over de Maltese eilandengroep

Op Wereldwijd Leven kan je nog heel wat andere informatie over Malta vinden. Lees gerust verder!

Contacteer ons

  Privacybeleid *