Rentenieren in Malta: Een slim alternatief voor Monaco

rentenieren in malta wereldwijd leven

Stel dat je onlangs erfgenaam was van een grote nalatenschap. Of je hebt gedurende jouw hele leven hard gezwoegd en je hebt een aardige stuiver opzij staan.

Je hebt misschien wel een welstellende partner aan de haak geslagen of misschien heb je wel een of ander kansspel zoals EuroMillions gewonnen... In zo'n gevallen kan je gerust eens overwegen om te rentenieren in Malta.

Malta heeft een doordachte strategie uitgewerkt om mensen met zo'n profiel aan te trekken. Eerst en vooral is er natuurlijk het pensioenprogramma om buitenlandse gepensioneerden aan te trekken.

Sommige renteniers komen echter nog niet in aanmerking voor dit programma aangezien ze nog geen pensioen ontvangen.

Voor dit type mensen, die nog niet pensioengerechtigd maar wel zelfvoorzienend en vermogend zijn, heeft Malta een ander programma ontwikkeld. Dit programma waarmee Malta renteniers uit het buitenland wil aantrekken heet het Malta Residence Programme.

Malta: Volwaardig alternatief voor peperduur Monaco

rentenieren in malta wereldwijd leven

Er zijn nogal wat vermogende Belgen en Nederlanders die hun vlagje in Monaco gaan planten of al geplant hebben. De vastgoedprijzen, zowel op het gebied van aankopen of huren, zijn er wel afgrijselijk hoog.

Ook de kost van het leven swingt er de pan uit. Voor jetsetters en snobs is Monaco de ultieme omgeving in Europa, mede dankzij de afwezigheid van personenbelasting.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je niet echt houdt van dit soort omgeving. Het prijskaartje van Monaco is niet min en je zit er met duizenden mensen op enkele vierkante kilometers samen.

Stel je zou graag rentenieren in het buitenland, in een aangenaam klimaat en met gunstige belastingtarieven... Waarom overweeg je dan Malta niet?

Deze eilandengroep juist onder Sicilië heeft gelijkaardige troeven als die van Monaco. Bovendien heb je in Malta meer waar voor je geld, ook op het gebied van vastgoed! Rentenieren met vastgoed en vervroegd op pensioen gaan is er dus ook perfect mogelijk.

Voordelen van rentenieren in Malta

Het Malta Residence Programme is een programma dat als doel heeft om vermogende buitenlanders uit de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte (EU + IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) en Zwitserland aan te trekken.

Wanneer je als Belg of Nederlander jouw kandidatuur stelt en goedgekeurd wordt voor dit programma, krijg je een speciale fiscale status toegekend.

Deze speciale fiscale status is van toepassing op de hoofdkandidaat, zijn/ haar partner en hun kinderen.

Speciale fiscale status | Rentenieren in Malta

Malta is een eenhoorn in de Europese Unie. Dé ultieme liberale eilandengroep met een waanzinnig concurrentiële fiscaliteit! Een echte magneet voor vermogende mensen en families. Hieronder lees je waarom rentenieren in Malta zo aantrekkelijk is!

Indien je gekwalificeerd bent onder het Malta Residence Programme, zijn de volgende belastingen van toepassing op jou en jouw gezin:

Inkomsten van buitenlandse oorsprong

Inkomsten van buitenlandse oorsprong worden belast aan een vlaktaks van 15 procent indien deze inkomsten worden overgemaakt naar een Maltese bankrekening.

Indien deze buitenlandse inkomsten niet worden overgemaakt naar een bankrekening in Malta zijn deze inkomsten belastingvrij.

Malta heeft namelijk een fiscaal stelsel dat gebaseerd is op de overmaking van fondsen (een soort territoriaal belastingstelsel) voor alle rijksinwoners van Malta die een andere nationaliteit dan de Maltese hebben!

Meerwaarden van buitenlandse oorsprong worden niet belast in Malta, zelfs indien deze worden overgemaakt naar een Maltese bankrekening.

Onder dit programma dien je wel jaarlijks een minimumbedrag personenbelasting te betalen dat gelijk is aan 15 000 euro. Dit bedrag dekt ook de andere leden van jouw gezin.

Conclusie: Rentenieren in Malta kan je net dezelfde voordelen als in Monaco opleveren.

In Monaco hoef je weliswaar geen minimumbedrag aan personenbelasting te betalen. Maar je hebt er dan wel andere meerkosten zoals deze van vastgoed dat er disproportioneel duur is.

Concreet kan je onder dit stelsel rentenieren in Malta voor een bedrag van 15 000 euro per jaar. De rest van jouw inkomsten hoef je niet in Malta te ontvangen en hoef je ook niet aan te geven in jouw aangifte personenbelasting in Malta.

Inkomsten die je niet ontvangt in Malta zijn legaal vrijgesteld van belastingen. Je kan ze bijvoorbeeld ontvangen in jouw beleggingsvennootschap in één of andere vrijhandelszone van een ander land.

Inkomsten uit Maltese bron

Inkomsten van Maltese oorsprong worden belast aan 35 procent. Voor vele personen die rentenieren in Malta zijn dit type inkomsten echter niet van toepassing.

Voorwaarden en vereisten van het Malta Residence Programme

  • Alvorens jouw kandidatuur te stellen voor dit schema dien je vastgoed in Malta te bezitten of te huren:
    • Als kandidaat dien je een eigendom te bezitten met een minimumwaarde van 220 000 euro op Gozo of in Zuid-Malta. Ofwel dien je als kandidaat een eigendom in een andere regio van Malta te bezitten met een minimumwaarde van 275 000 euro.
    • Een andere optie als kandidaat is om vastgoed te huren op Gozo of in Zuid-Malta voor een bedrag van minimum 8 750 euro op jaarbasis. Ofwel huur je vastgoed in een andere regio van Malta voor een bedrag van minimum 9 600 euro per jaar. De kandidaat en zijn gezin dienen hier officieel te verblijven.
  • Er is geen minimum aanwezigheidsvereiste van toepassing. Als geaccepteerde kandidaat dien je wel jouw aanwezigheid in eender welk ander land te beperken tot 183 dagen per kalenderjaar (om er niet als belastingplichtige te worden beschouwd).
  • Je dient jaarlijks een minimumbedrag personenbelasting van 15 000 euro te betalen. Dit bedrag dekt ook de andere leden van het gezin.
  • Als kandidaat moet je zelfvoorzienend zijn om te kunnen rentenieren in Malta. Je moet dus over genoeg middelen beschikken om jezelf en jouw familie te onderhouden. Dit is een louter een vereiste om te vermijden dat je als buitenlander naar Malta zou trekken om het systeem van de sociale zekerheid te misbruiken.
  • De kandidaat en zijn gezinsleden ten laste dienen allen gedekt te zijn door een ziektekostenverzekering ‘alle risico’s’ welke dekking geeft in de hele EU. De dekking moet deze van Maltese staatsburgers evenaren en de polis mag afgesloten zijn bij zowel een Maltese of internationale verzekeringsmaatschappij.
  • Je moet als kandidaat in staat zijn om voldoende te communiceren in minstens één van de twee voertalen: Engels of Maltees. Voor de gemiddelde Belg en Nederlander die wenst te rentenieren in Malta is Engels geen enkel probleem.
  • Als kandidaat dien je een éénmalige administratieve kost van 6 000 euro te betalen.

Andere interessante informatie over de Maltese eilanden

Contacteer ons








     ↙ Uw landcode *

    Privacybeleid *