Klimaat in Malta – De details, maand per maand onder de loep

klimaat in malta wereldwijd leven

Het klimaat in Malta is zowat het warmste van alle landen in Europa. De gemiddelde temperatuur bedraagt er 23 graden Celsius overdag en 16 graden Celsius 's nachts.

Tijdens de zomermaanden zitten de dagtemperaturen geregeld boven de 30 graden Celsius. Tijdens de wintermaanden zakt de temperatuur zelden onder 10 graden Celsius.

In Malta valt de meeste regen tussen november en februari en valt er quasi geen regen tijdens de zomermaanden.

Klimaat in Malta

klimaat in malta wereldwijd leven

Het klimaat in Malta is een mediterraans klimaat dat heel goed lijkt op dat van het zuiden van Griekenland en Italië.

Zo garandeert het klimaat in Malta de volgende types seizoenen:

  • Hele korte lente,
  • Bijzonder lange, droge en hete zomer,
  • Heel korte herfstperiode, en
  • Korte, milde en nogal natte winter

Malta is gezegend met +/- 3 000 uren zonneschijn op jaarbasis en zelfs in december schijnt de zon gemiddeld vijf uren per dag.

Straffer nog, Malta is kampioen in Europa op het gebied van aantal dagen zonneschijn op jaarbasis. Je kan er genieten van maar liefst 300 dagen met zonneschijn per jaar!

Klimaat in Malta: januari

In januari zakt de temperatuur zelden onder de tien graden Celsius. Het regent vaak in deze maand en er zijn vaak windvlagen. De combinatie van luchtvochtigheid en de wind doen deze maand dus koud aanvoelen.

Een paraplu en een regenjas zijn welgekomen accessoires.

Klimaat in Malta: februari

Februari wordt gekenmerkt door regenbuien, windvlagen en grijze wolkenpatronen. Samen met januari is februari de koudste maand van het jaar in Malta.

De Maltese gebouwen zijn minder goed geïsoleerd dan de gebouwen in België en Nederland. Dit betekent dat je binnen dus een kouder gevoel kunt hebben dan buiten.

Zorg voor gepaste kledij (zoals gelaagde of thermische kledij). Denk opnieuw aan een paraplu en regenjas.

Klimaat in Malta: maart

De maand maart is in Malta de maand dat de zon doorbreekt. Het wordt dan warmer en je hebt veel kans op zon.

Vergeet geen pullover, jas en wat lichtere kledij voor overdag. Voorzie ook een zonnebril aangezien de zon fel kan tekeergaan in maart.

Klimaat in Malta: april

klimaat in malta april wereldwijd leven

In april verwelkomt Malta officieel de lente in het land. Overdag kan je vaak met een T-shirt de straat op. Neem wel een trui mee voor moest je het te koud krijgen op bepaalde plaatsen waar er sprake is van tocht.

Voor 's avonds voorzie je best een trui en eventueel een lichte jas. De Middellandse Zee kan voor een sterke zeebries zorgen in april!

Klimaat in Malta: mei

klimaat in malta mei activiteiten wereldwijd leven

De maand mei is ideaal voor actieve toeristen die een goed gevuld programma nastreven. In mei is het namelijk gezapig en zonnig wandelweer. Het is dus de perfecte maand om er stevig in te vliegen.

Je kan ook nog genieten van een afkoelend zeebriesje recht uit de Middellandse Zee.

Zorg voor een trui of jas voor 's avonds en vergeet geen zonnebril. Hou rekening met het feit dat deze maand draaglijker is dan juli en augustus op het gebied van zoveel mogelijk bezienswaardigheden bezoeken!

Klimaat in Malta: juni

klimaat in malta juni wereldwijd leven

De maand juni is net zoals de maand mei, en zelfs nog iets meer, een uitstekende maand om Malta te verkennen. Het is het moment om te genieten van prachtig weer, zalige temperaturen en zeewater dat warm genoeg is voor een verfrissende duik!

Wat ook positief is aan deze maand? Je hebt nog geen last van de massale overrompeling van Malta in juli en augustus (het officiële hoogseizoen).

Voorzie lichte zomerkledij alsook zwemkledij. Een zonnebril en zonnecrème zijn ook noodzakelijk. Vanaf juni begint de zon Malta te bestoken met al haar kracht!

Klimaat in Malta: juli

In de maand juli is er spraken van het toeristisch hoogseizoen. Dit betekent druk, drukker, drukst. Tegelijkertijd is juli een van de warmste maanden van het jaar.

Dit maakt van juli de ideale maand voor mensen die van de zon houden en graag relaxen aan het zwembad of op het strand.

Juli is minder geschikt voor actieve toeristen omwille van de weersomstandigheden en temperaturen. De zon schroeit er op los...

Tips voor deze maand: Vermijd de middagzon, drink genoeg water en smeer je geregeld in met zonnecrème om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen.

Klimaat in Malta: augustus

Augustus is de allerwarmste maand van het jaar in Malta. In deze maand ben je gelukkig met uitvindingen zoals ijsblokjes, ventilators en airconditioning.

Relaxen aan het water is de boodschap! Blijf gehydrateerd, voorzie een hoofddeksel en smeer voldoende zonnecrème.

Klimaat in Malta: september

September bouwt traditioneel gewoon verder op de maanden juli en augustus. Je bent zeker van mooi zomerweer in deze maand in Malta, in tegenstelling tot België en Nederland.

Onderschat het weer zeker niet. De zon geeft nog steeds het beste van zichzelf waardoor je nog steeds kan verbranden in de zon! Denk dus zeker aan zonnecrème en een zonnebril.

Voorzie een licht truitje voor 's avonds aangezien de temperaturen 's avonds plots kunnen dalen.

Klimaat in Malta: oktober

Oktober is de maand waarin het zomerweer overgaat in winterweer. Oktober is een onvoorspelbare maand in Malta.

Zo kan je in het ene jaar genieten van fantastisch nazomerweer terwijl je in het jaar erna kan geconfronteerd worden met een tropische regenstorm. Op zo'n momenten is een overstroming in een vallei schering en inslag.

Voorzie dus zomerkledij met korte mouwen, zwemkledij, een truitje voor 's avonds en misschien zelfs een regenjas.

Klimaat in Malta: november

klimaat in malta november wereldwijd leven

Malta is in november de ideale bestemming voor Belgen en Nederlanders die het koude en regenachtige herfstweer in hun thuisland wensen te ontlopen!

Malta biedt in deze maand een mild, warm Middellands Zeeklimaat aan. Zomerkledij, een trui en een jas zijn goede accessoires.

Klimaat in Malta: december

Geef de voorkeur aan december in plaats van aan de koudere maanden januari en februari indien je moet kiezen. Een regenbui is mogelijk in december.

Voorzie kledij met lange mouwen, een winddichte jas en een zonnebril tegen de winterzon.

Contacteer ons

    Privacybeleid *