Malta Overzicht
Net zoals bij ons in België en Nederland kampt Malta met een vergrijzende bevolking en druk op het budget. Toch heerst er een sterke politieke overtuiging om een goed en stabiel systeem van gezondheidszorg in Malta te garanderen.
Men focust op toegankelijkheid, hoge kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. En deze aanpak lijkt te werken aangezien Maltezen één van de hoogste levensverwachtingen van alle burgers in Europa hebben.
Inhoudsopgave - Gezondheidszorg in Malta
Geschiedenis van de gezondheidszorg in Malta
De gezondheidssector in Malta is reeds eeuwenlang bekend. Het eerste hospitaal dat er operationeel was werd gebouwd in het jaar 1574 door de Orde van de Ridders van Malta. Het gebouw stond bekend als de Sacra Infermeria (vrij vertaald het Heilig Ziekenhuis).
De verpleging en verzorging waren destijds revolutionair in Europa. Zo werd voedsel geserveerd op zilveren borden om besmetting tegen te gaan. Men gebruikte ook honing om wonden te verzorgen, wat toen revolutionair en vernieuwend was.
Tussen het jaar 1800 en het jaar 1920 werd het Heilig Ziekenhuis ingeschakeld als militair hospitaal. Dit was de periode dat Malta bezet werd door de Britten. Zo ving het ziekenhuis slachtoffers op van de Strijd om Gallipoli (Eerste Wereldoorlog).
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van het gebouw plat gebombardeerd. De geplande restauratiewerken werden wegens geldgebrek slechts hervat in het jaar 1974. Het gebouw werd uiteindelijk in het jaar 1979 heropend en het doet nu dienst als congrescentrum.
Huidige situatie van de gezondheidszorg in Malta
De gezondheidszorg in Malta bestaat uit zowel een publieke als een private sector. Bij instellingen van de publieke sector kan je terecht voor een gratis behandeling. Deze publieke sector biedt een uitgebreid aanbod aan van allerlei gezondheidsdiensten.
Voor rijksinwoners van Malta (mensen die er effectief wonen)
Alle rijksinwoners van Malta die sociale bijdragen betalen hebben recht op gratis dienstverlening.
In de praktijk is er een watervalsysteem van toepassing. In normale gevallen dien je eerst langs te gaan bij een geneesheer in één van de gezondheidscentra verspreid op het eiland. Deze arts zal een initiële diagnose stellen.
Indien noodzakelijk zal hij je doorverwijzen naar het Mater Dei ziekenhuis. In zo'n geval maak je vervolgens een afspraak in het ziekenhuis. Afhankelijk van de ernst van jouw situatie kan jouw wachttijd kort of lang zijn.
Voor heel ernstige zaken ga je direct naar de spoedafdeling van het Mater Dei ziekenhuis. Op deze manier ben je zeker dat je onmiddellijk geholpen wordt.
De private sector in Malta valt ook niet te onderschatten. Deze is goed voor een derde van alle gezondheidsuitgaven in Malta.
Vele rijksinwoners van Malta hebben een aparte hospitalisatieverzekering om gebruik te kunnen maken van deze private sector. Deze biedt een snellere dienstverlening dan de publieke gezondheidssector.
Bovendien vangt een private hospitalisatieverzekering bepaalde zwaktes op van het Maltese zorgstelsel (zie hieronder bij de ondertitel Dekking en kosten in Malta). Het gaat vooral om tandzorg en kosten van geneesmiddelen.
Voor toeristen op bezoek in Malta
Nederlanders en Belgen die op vakantie zijn in Malta kunnen ook gratis genieten van de dienstverlening in de overheidsinstellingen van Malta. Belgen en Nederlanders hebben hiervoor wel een Europese gezondheidskaart (EHIC of European Health Insurance Card) nodig.
Je krijgt deze medische zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten als de mensen die in Malta sociale bijdragen betalen.
Belgen kunnen deze kaart bij hun ziekenfonds aanvragen en Nederlanders kunnen ze hier aanvragen.
Opgelet: de Europese gezondheidskaart dekt je niet wanneer je je laat behandelen in een privaat ziekenhuis.
Dekking en kosten | Gezondheidszorg in Malta
Behandeling in openbare gezondheidscentra is gratis. Dit is vergelijkbaar met een huisarts bezoeken in België of Nederland. Als toerist dien je wel jouw Europese gezondheidskaart te vertonen om gratis van de gezondheidszorg in Malta te genieten.
Een spoedgeval of een noodzakelijke behandeling in een openbaar ziekenhuis is ook gratis (mits vertoon van jouw Europese gezondheidskaart). Twee ziekenhuizen komen in aanmerking: het Mater Dei Hospital in Msida (Malta) en het Gozo General Hospital (Gozo).
In Malta is tandzorg niet gratis. Enkel voor acute spoedgevallen kan je gratis terecht bij een tandarts in de gezondheidscentra of in de twee openbare ziekenhuizen.
Tandzorg is dus meestal particulier en moet dan door de patiënt betaald worden. De kosten worden niet terugbetaald. Een geschikte private hospitalisatieverzekering welke tandzorg dekt kan hier gemoedsrust bieden.
Geneesmiddelen: Alle geneesmiddelen die je gedurende de eerste drie dagen na afloop van een ziekenhuisopname moet gebruiken, zijn gratis. Ook de geneesmiddelen die je gebruikt tijdens een ziekenhuisopname zijn gratis.
Na afloop van deze eerste drie dagen dien je de kosten zelf te betalen en deze worden niet vergoed. Opnieuw kan een private hospitalisatieverzekering die de kosten van geneesmiddelen dekt gemoedsrust bieden.