• Home
  • »
  • Landen
  • »
  • Kaapverdië: Eilandengroep voor de westkust van Afrika

Kaapverdië: Eilandengroep voor de westkust van Afrika

Houten Bordje Met Kaapverdië Op In Vorm Van Pijl Vastgenageld Aan Natuurlijke Houten Paal Met Azuurblauwe Heldere Oceaan En Prachtig Wit Strand Op Achtergrond

Kaapverdië, officieel de Republiek Kaapverdië, ligt voor de westkust van Afrika in de Atlantische Oceaan. Het land is een prachtige eilandengroep dat de moeite loont om te bezoeken.

De prachtige landschappen, het uitzonderlijke klimaat, de prachtige stranden en de gastvrijheid van de Kaapverdische bevolking maken van de Kaapverdische eilanden een uitstekende toeristische bestemming.

De Creoolse mix van culturen en mensen, die voortkomt uit het koloniaal verleden van het land, zorgt voor een sterke, stabiele en gastvrije natie.

Hieronder laten wij u kennismaken met de verschillende eilanden van Kaapverdië alsook met diverse veelgestelde vragen over Kaapverdië en antwoorden daarop.

Inhoudsopgave

Eilanden van Kaapverdië: Parels van de Atlantische Oceaan

Foto Van Tweevaksbaan Die Door Plantage Van Bananenbomen Palmbomen En Suikerriet Loopt Op Santiago Eiland Van Kaapverdische Eilanden

De eilanden van Kaapverdië zijn een bijzonder interessante bestemming om te bezoeken tijdens uw verlof.

De Kaapverdische eilanden, in het Portugees Ilhas do Cabo Verde genoemd, zijn sinds 5 juli 1975 onafhankelijk van Portugal.

Het is een eilandengroep in West-Afrika gelegen in de Atlantische Oceaan, bestaande uit 14 eilanden met een totale oppervlakte van ongeveer 40 353 km².

Er wonen op de 10 hoofdeilanden samen een kleine 570 000 mensen. De andere 4 eilanden zijn onbewoond.

Bovenwindse en Benedenwindse eilanden

Prachtige Ongerepte Bergen Met Woningen En Terrasbouw En Wandelpad Op Het Eiland Santo Antão Onderdeel Van Kaapverdische Eilanden

De Kaapverdische eilanden liggen ongeveer 570 kilometer ten westen van het Afrikaanse continent en zijn verdeeld in twee groepen:

  • De bovenwindse eilanden (Ilhas de Barlavento), waaronder de eilanden:
    • Santo Antão
    • São Vicente
    • Santa Luzia
    • São Nicolão
    • Ilheu Branco
    • Ilheu Razo
  • De benedenwindse eilanden (Ilhas de Sotovento), die worden gevormd door de eilanden:
    • Sal
    • Bõa vista
    • Maio
    • São Thiago
    • Fogo
    • Ilheos Seccos, en
    • Het kleine eiland Brava

Samenstelling van de lokale bevolking

Foto Van 4 Vrouwen Met Hoedjes Op En Kleedjes Aan In Cirkel Die Samen Bidden Religie In Kaapverdië

Onder de 10 bewoonde eilanden in Kaapverdië varieert de bevolkingsspreiding nogal:

De eilanden in het oosten van deze archipel zijn zeer droog en hier bevindt zich de groeiende toeristische industrie van het land.

Weetje: Ook particulieren kunnen investeren in deze groeiende Kaapverdische toerismesector aan aantrekkelijke voorwaarden.

Beleggen in recreatievastgoed in Kaapverdië kan zelfs met euro's of met cryptomunten.

De meest westelijke eilanden krijgen meer regen en neerslag van Moeder Natuur en hebben een grotere lokale bevolking.

Weetje: Eeuwenlang schommelde het aantal inwoners aanzienlijk in Kaapverdië door terugkerende periodes van hongersnood en epidemieën, die veel doden en emigratie veroorzaakten.

Roots van de Kaapverdianen toegelicht

Jonge Kaapverdiaan In Grijze Zwembroek Springt Vanop Houten Steiger In Helderblauwe Oceaan Op Het Eiland Sal In Kaapverdië

De huidige bevolking van Kaapverdië is afkomstig van de eerste permanente bewoners van de eilandenarchipel aan het eind van de 15e eeuw, waaronder :

  • Een meerderheid van West-Afrikaanse slaven
  • Een klein deel Portugese kolonisten
  • En een nog kleiner deel Italianen en Spanjaarden

Tegenwoordig hebben de meeste Kaapverdianen voorouders die zowel Afrikaans als Portugees zijn.

De versmelting van Europese en Afrikaanse culturele tradities wordt vandaag de dag weerspiegeld in de taal, de muziek en de geproduceerde textiel in Kaapverdië!

Geschiedenis van Kaapverdië: Overzicht

Wrak Van Spaans Vrachtschip Cabo Santa Maria Dat Op 1 September 1968 Is Gestrand En Vastliep Aan Het Praia De Atalanta Strand Aan De Noordkust Van Het Eiland Boa Vista In Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden waren onbewoond tot op het moment dat ze ontdekt werden door Genuese en Portugese ontdekkingsreizigers rond het jaar 1456. De ontdekking van Kaapverdië wordt toegewezen aan diverse ontdekkingsreizigers (er is wat onduidelijkheid rond dit deel van de geschiedenis van Kaapverdië).

Volgens bepaalde bronnen was het de Venetiaan Cadamosto die ze eerst ontdekte.

En volgens andere bronnen was het António de Noli (een ontdekkingsreiziger afkomstig van Genua) die later gouverneur werd van Kaapverdië.

Andere ontdekkingsreizigers die hebben bijgedragen aan de ontdekking van de Kaapverdische archipel zijn Diogo Dias, Diogo Afonso en Diogo Gomes,

Rond het jaar 1460 werden deze eilanden in de daaropvolgende jaren gekoloniseerd door de Portugezen.

De archipel Kaapverdië werd vervolgens een centrum voor de Afrikaanse slavenhandel en werd later tevens een belangrijke halte voor steenkoolwinning en bevoorrading van de walvisvaart en de trans-Atlantische scheepvaart.

Sinds 5 juli 1975 zijn de Kaapverdische eilanden onafhankelijk van Portugal.

Na de onafhankelijkheid van Kaapverdië werd een eenpartijstelsel ingesteld dat bleef bestaan totdat er in het jaar 1990 meerpartijenverkiezingen werden georganiseerd.

Sindsdien is het politiek systeem in Kaapverdië een democratisch systeem, dat tot de sterkste van Afrika behoort.

De economie van Kaapverdië is ook een van de meest stabiele in de regio. 

Man Die Miniatuurvlag Van Kaapverdische Eilanden Vasthoudt Met Groene Stijgende Grafieken Symbool Voor Economische Groei En Ontwikkeling

De munt van Kaapverdië, de Kaapverdische escudo (CVE), was vroeger aan de Portugese escudo gekoppeld en is sinds het jaar 1998 aan de euro gekoppeld.

Belangrijk weetje: Herhaalde periodes van enorme droogte in de tweede helft van de twintigste eeuw veroorzaakten grote ontberingen en emigratie.

Bijgevolg is de expatbevolking van Kaapverdië, zijnde Kaapverdianen die in het buitenland leven, groter dan de nationale bevolking. De meeste Kaapverdische expats leven in de Verenigde Staten en in West-Europa.

Klimaat op de Kaapverdische Eilanden: Hoe is het?

Prachtige Groene Bergen In Natuurpark Serra Malagueta Van 774 Hectare Op Eiland Santiago In Kaapverdië

Het klimaat van de Kaapverdische eilanden is warm en heet.

De Kaapverdianen hebben hier in de praktijk af en toe veel last van:

  • Ofwel vanwege de droogte (slecht voor landbouwers)
  • Ofwel door zware regenval (ook slecht voor landbouwers want dat is een ramp voor de lokale gewassen).

De natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem is groot en de geografische ligging van de archipel, aan de passage van alle schepen die van Europa naar Kaap de Goede Hoop of naar Zuid-Amerika varen, is zeer gunstig.

Lokale Europese huisdieren zoals honden en katten zijn gewend geraakt aan het warme weer. Paarden op Kaapverdië zijn daarentegen erg klein (vermoedelijk een gevolg van het klimaat).

Weetje: Een lokaal runderras, verkregen door kruising van de Afrikaanse buffel met de Europese koe, blijkt uitstekend bruikbaar voor landbouwactiviteiten en assistentie bij werk.

Schopje Tuinslang Snoeitang En Groen Blad Van Plant Op Ondergrond Waarop Kaapverdische Vlag Staat Symbool Voor Landbouwactiviteiten En Tuinieren

Kaapverdië staat gekend voor:

  • De exploitatie van zoutmijnen, evenals voor
  • De productie van ricinusolie

Maar in Kaapverdië wordt er ook katoen, maïs, koffie en suiker verbouwd, evenals diverse exotische vruchten zoals bananen.

Goed om te weten: Er is ook de lokale distillatie van Kaapverdische rum en tafia (proef deze zeker eens, ze zijn lekker!) en er wordt ook katoen, wol en zijde vervaardigd.

De Kaapverdische Eilanden: Korte inleiding

Helikopterbeeld Van Wit Zandstrand In Tarrafal En Volledig Doorzichtig Helderblauw Water Van Atlantische Oceaan Op Santiago Eiland In Kaapverdische Eilanden

In het zuidwesten van de eilandarchipel bevindt zich het eiland Fogo dat een actieve vulkaan heeft van maar liefst 2 976 meter hoogte.

Het meest zuidelijke eiland van de Kaapverdische eilanden is Brava en het meest oostelijke eiland is Maio (inclusief de typische zoutpannen voor artisanale zoutwinning).

In het noordelijke deel van de eilandengroep zijn de zoutpannen ook bijna de enige bron van inkomsten voor het eiland Bõavista en het eiland Sal.

Opmerking: Het eiland Sal heeft in het oosten wel een uitgebreid en succesvol programma voor de ontwikkeling van toerisme opgezet.

In het midden van de Kaapverdische archipel ligt het bergachtig eiland São Nicolão, een landbouwintensief eiland met vooral wijngaarden en bananenplantages.

In het westen van de Kaapverdische Eilanden bevindt zich het eilandje Santa Luzia, dat slechts tijdelijk (tijdens bepaalde periodes van het jaar) door lokale herders wordt bezocht.

Het eiland São Vicente, met de ruime baai van Mindelo, een havenstadje, werd in de negentiende eeuw gekozen als station voor Engelse en Portugese schepen die de transportlijnen tussen Brazilië en Groot-Brittannië onderhielden.

Aan het noordwestelijke uiteinde van de archipel ligt het eiland Santo Antão, dat de beste watervoorzieningen en een gezond klimaat heeft.

Dit groen eiland is gezegend met hoge bergen die al van heel ver waar te nemen zijn, met bijvoorbeeld de Topo da Corõa met een hoogte van 2 253 meter.

Kaapverdië in enkele sleutelwoorden beschreven

Prachtig Uitzicht Vanuit Tuintje Met Palmbomen Op Het Praia De Chaves Strand Met Wit Zand En Kristalhelder Water Op Het Eiland Boa Vista Te Kaapverdië
  • De Pico do Fogo is een actieve vulkaan en de hoogste piek van Kaapverdië én van West-Afrika.
  • Er zijn kilometerslange prachtige witte zandstranden op de eilanden Sal, Boa Vista, Sao Vicente, enzovoort.
  • Kaapverdië heeft een vriendelijke en gastvrije bevolking waar u zich welkom voelt als Belg of Nederlander.
  • Het land heeft een authentiek en contrasterend karakter, een smeltkroes van diverse culturen.
  • U kunt er zeeschildpadden eieren zien leggen op beschermde delen van bepaalde stranden.
  • Het eiland São Vicente heeft vele culturele schatten en echt wel een rijk cultureel erfgoed.
  • Kaapverdische koffie wordt beschouwd als een van de beste en lekkerste soorten koffie ter wereld.
  • U moet zeker eens het nationale gerecht "Cachupa" proeven en proberen, hét gerecht van Kaapverdië, evenals vers gevangen vis en kreeft.
  • Er zijn lange zwarte zandstranden met een geneeskrachtige werking (volgens de lokale bevolking) te vinden op het vulkanisch eiland Fogo.
  • Santo Antão is een prachtig bergachtig eiland om te ontdekken voor de talloze wandelpaden of de toffe 4x4 excursies.
  • Het carnaval van Mindelo (een havenstad op het eiland São Vicente) is een niet te missen evenement in de maand februari.
  • Het is interessant (en verrijkend) om u te verdiepen in de culinaire gewoonten van de inwoners op de markten van Praia en São Vicente. U kunt hier diverse typische Kaapverdische gerechten en alcoholische dranken degusteren.
  • De eilanden Boa Vista en Sal zijn twee bestemmingen die bekend staan om hun eindeloze tropische witte stranden, luxe hotels en ontspannende watersportactiviteiten (zoals kitesurfen, snorkelen en duiken).

Veelgestelde vragen over Kaapverdië

Als u naar Kaapverdië wilt reizen of er wenst te investeren in recreatievastgoed voor verhuur en u weet nog niets over deze bestemming, dan kunt u hieronder wellicht nog één en ander bijleren.

Hieronder geven we een antwoord op de verschillende vragen die vaak worden gesteld over Kaapverdië:

Waar ligt de Kaapverdische archipel?

Locatie Van Cabo Verde Eilandengroep Aangeduid Met Rode Speld Op Landkaart In Atlantische Oceaan Met Rechts Continent Afrika En Dakar Te Senegal

Kaapverdië ligt in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 570 kilometer voor de kust van Senegal en 1 500 kilometer ten zuiden van de Canarische Eilanden.

Het is een archipel van 14 vulkanische eilanden (10 bewoonde en 4 onbewoonde),

Kaapverdië wordt in het Portugees uitgesproken als "Cabo Verde" en "República de Cabo Verde".

Waar is de hoofdstad van Kaapverdië?

De hoofdstad van Kaapverdië is Praia, gelegen aan de zuidkust van het eiland Santiago.

Wat is het aantal inwoners van Kaapverdië?

De Kaapverdische bevolking wordt geschat op een kleine 570 000 inwoners en de gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt +/- 108 inwoners per vierkante kilometer.

Wie heeft de Kaapverdische archipel ontdekt?

Oude Afgebladerde Landkaart Met De Kaapverdische Eilanden In Het Rood Weergegeven Links Ook Een Kompas

In het jaar 1460 ontdekten twee ontdekkingsreiziers, Diogo Gomes en Antonio de Noli, Kaapverdië.

Maar een Venetiaan, de ontdekkingsreiziger Alvise Cadamosto, schijnt er reeds rond het jaar 1456 te zijn langsgekomen volgens zijn reisdagboeken (4 jaar eerder dus)!

Er is dus wat onduidelijkheid over...

Welke taal wordt er gesproken in Kaapverdië?

De officiële taal van Kaapverdië is Portugees.

De meerderheid van de inwoners spreekt echter Kaapverdisch Creools, ook gekend als Crioulo (Portugees Creools), dat gesmeed is uit het Portugees en verschillende Afrikaanse talen.

Over het algemeen wordt er op school zowel in het Engels als in het Frans onderwezen.

Wat is de religie in Kaapverdië?

Foto Van Lichtblauw Geschilderde Kerk Links En Beige Blauwe En Witte Huisjes Rechts In São Filipe Hoofdstad Van Eiland Fogo Met In De Verte De Atlantische Oceaan

De dominante godsdienst is het katholicisme en wordt door een zeer grote meerderheid van de bevolking beleden (ongeveer 98%).

Wat is de munteenheid die in Kaapverdië wordt gebruikt?

Euro Bankbiljetten En Euromunten Met Op De Bovenste Munt De Vlag Van Kaapverdië Weergegeven

De Kaapverdische munteenheid is de Kaapverdische Escudo (CVE).

Deze valuta is alleen geldig in Kaapverdië en kan niet elders worden ingewisseld.

Sinds de vervanging van de Portugese escudo door de euro is de Kaapverdische escudo gekoppeld aan de euro tegen een koers van 1 EUR = 110,265 CVE.

Enkele rekenvoorbeelden om het u gemakkelijk te maken:

  • 1 euro = 110 Kaapverdische Escudo
  • 10 euro = 1 103 Kaapverdische Escudo
  • 50 euro = 5 513 Kaapverdische Escudo
  • 100 euro = 11 027 Kaapverdische Escudo
  • 250 euro = 27 566 Kaapverdische Escudo
  • 500 euro = 55 133 Kaapverdische Escudo

Goed om te weten: De euro wordt bijna overal in Kaapverdië geaccepteerd als betaalmiddel (naast de officiële munteenheid (de Kaapverdische Escudo)).

Wat zijn de mogelijke betaalwijzen in Kaapverdië?

Over het algemeen kan u met een creditcard betalen in de meeste internationale hotels.

Het is echter raadzaam om steeds contant geld in lokale valuta (Kaapverdische escudo) en in euro's bij u te hebben.

Goed om te weten: Op de luchthaven en bij sommige banken kunt u uw geld (euro) inwisselen voor Kaapverdische escudo.

Is er waterschaarste op Kaapverdië?

Water is een schaars goed in Kaapverdië en er moet voor worden gezorgd dat het niet wordt verspild. Toeristen in hotels worden gestimuleerd om hun handdoeken meer dan 1 dag te gebruiken bijvoorbeeld.

Is het kraantjeswater veilig in Kaapverdië?

Neen, het is niet verstandig om kraantjeswater te gebruiken!

Drink alleen water uit flessen (met een verzegelde dop) en gebruik ook flessenwater om uw tanden te poetsen!

Er zijn gevallen genoeg bekend van toeristen die met ernstige buikloop en diarree werden opgezadeld.

Tip: Vermijd ijsblokjes (tenzij ze gemaakt werden met veilig flessenwater)!

Wat zijn de officiële feestdagen in Kaapverdië?

Wapperende Vlag Van De Republiek Kaapverdië Met Op De Achtergrond Een Blauwe Hemel Met Enkele Wolken

In Kaapverdië zijn er verschillende feestdagen om rekening mee te houden:

  • 1 januari: Het nieuwe jaar
  • 13 januari: De dag van de democratie
  • 20 januari: Nationale heldendag. Deze feestdag werd gecreëerd om alle helden van de onafhankelijkheidsbeweging van Cabo Verde te eren en dan vooral Amilcar Cabral, die wordt herinnerd als een held in zijn strijd tegen het westerse kolonialisme en de uitbuiting.
  • 8 maart: Dag van de rechten van de vrouw
  • Eind maart of begin april: Pasen
  • 5 juli: Onafhankelijkheidsdag
  • 1 november: Allerheiligen
  • 25 december: Kerstmis

Wanneer is de beste tijd en periode om Kaapverdië te bezoeken?

De Kaapverdische archipel ligt op de evenaar en heeft een droog tropisch klimaat.

De gemiddelde temperatuur varieert er het hele jaar door tussen de 20 en 27 graden Celsius. Dus u zal er nooit kou hebben, ook niet tijdens het regenseizoen!

Maar de beste tijd om Kaapverdië te bezoeken, is de periode tussen november en juni want dan kunt u optimaal genieten van de witte zandstranden en het zonnige klimaat.

De temperaturen schommelen dan rond de 25 graden Celsius en er valt nauwelijks regen.

Wanneer is het beste seizoen om naar Kaapverdië te reizen?

Ligging Van Kaapverdië In De Atlantische Oceaan Eilandengroep Die Bestaat Uit Bovenwindse En Benedenwindse Eilanden

Het is niet aan te raden om Kaapverdië te bezoeken tijdens het regenseizoen, dat doorgaans loopt van juli tot oktober.

Ter info: Kaapverdië heeft drie verschillende seizoenen:

  • Een overgangsseizoen van november tot februari
  • Vervolgens een droog seizoen van maart tot juni, en
  • Een regenseizoen van juli tot oktober

Met andere woorden, het is aangeraden om Kaapverdië te bezoeken tijdens het overgangsseizoen van november tot en met februari of tijdens het droog seizoen van maart tot en met juni.

Anders gesteld, tijdens de koude en natte herfst- en wintermaanden in België en Nederland is Kaapverdië een topbestemming! Het landschap is er tijdens deze periode ook aangenaam groen (en het is een periode die populair is bij de meeste mensen en toeristen).

Voor de feestneuzen onder de lezers tot slot nog het volgende: In februari is het carnaval in de havenstad Mindelo in het noordelijke deel van het eiland São Vicente. Dit evenement is een van de mooiste en levendige feesten in Kaapverdië (en zelfs West-Afrika) dat u eigenlijk niet zou mogen missen.

Hoe is het weer in Kaapverdië in januari?

In januari schijnt de zon ongeveer 7 uur per dag en regent het niet (het regent gemiddeld 0 dagen in de maand januari).

De gemiddelde temperatuur ligt in de maand januari in Kaapverdië tussen 20°C en 25°C.

Heb ik een visum nodig om Kaapverdië te bezoeken?

Miniatuurvlag Van Republiek Kaapverdië Miniatuurvliegtuig En Paspoort In Kader Van Vliegen Naar Kaapverdische Eilanden

Sinds 1 januari 2019 profiteren Belgische en Nederlandse reizigers als EU-onderdanen van een visumvrijstelling. Heel handig met andere woorden!

U moet als toerist wel een luchthaventaks van 30 euro betalen. Daartoe zijn alle reizigers verplicht zich 5 dagen vóór aankomst in Kaapverdië op de overheidswebsite (https://www.ease.gov.cv/) te registreren.

Is Kaapverdië een veilige bestemming?

Afgezien van de occasionele zakkenroller in de grotere steden zoals Praia, is er geen bijzonder veiligheidsrisico in Kaapverdië.

Wees in Kaapverdië wel altijd verstandig en draag niet te veel contant geld bij u.

Laat het grootste deel van uw cash geld achter in de kluis in uw hotelkamer en vermijd het tonen van uw smartphone, tablet, portefeuille en andere digitale gadgets in drukke straten in de steden.

Kaapverdië is namelijk nog een ontwikkelingsland en daarom is het meer een kwestie van rekening te houden met de lokale inwoners dan van het effectief beschermen van uw eigendom en waardevolle voorwerpen.

Tot slot nog een woordje over de actieve vulkaan op het eiland Fogo. Als er echt waakzaamheid geboden is, grijpen de autoriteiten in met een verbod om de vulkaan te bezoeken.

Maar bij deze bent u gewaarschuwd, het gaat om een actieve vulkaan en Moeder Natuur kan onvoorspelbaar uithalen! Er is dus risico mee gemoeid om het eiland Fogo te bezoeken.

Kan ik afdingen en afpingelen van de prijs in Kaapverdië?

Goed om te weten: In de Kaapverdische archipel is onderhandelen de orde van de dag.

Aarzel daarom niet om te onderhandelen om te krijgen wat u wilt!

Door te onderhandelen maakt u de andere partij niet alleen blij (onderhandelen is voor de lokale handelaars een spel), maar u voorkomt ook dat u meer moet betalen dan nodig.

Is het mogelijk om met kinderen naar Kaapverdië te reizen?

Natuurlijk is het mogelijk om met kinderen naar Kaapverdië te reizen want de eilanden zijn een perfecte speelplaats voor kinderen.

De prachtige witte stranden, de zwembaden, het fantastische azuurblauwe zeewater, de bergen, bepaalde hotels met kindvriendelijke voorzieningen, enzovoort... Het is een fantastische omgeving voor kinderen.

Opgelet: Voor jonge kinderen zijn sommige eilanden minder toegankelijk vanwege de beperkte accommodatie.

Hoe zit het met de gezondheidsrisico's in Kaapverdië?

Afgezien van de aanwezigheid van muggen en een soms iets te krachtige zon (gebruik zonnecrème en blijf uit de zon tijdens de middag), is Kaapverdië een bestemming zonder bijzondere gezondheidsrisico's!

Door muggen overgedragen infecties zoals dengue, malaria en chikungunya kunnen voorkomen in Kaapverdië. Bezoekers moeten muggenwerende middelen en muskietennetten meenemen.

Wat betreft muggen en het risico op malariabesmetting: Het gaat de goede kant uit met Kaapverdië.

Er werden de laatste jaren geen malariagevallen vastgesteld, maar in de decennia daarvoor werden er jaarlijks wel malariagevallen vastgesteld. Antimalariamiddelen zoals pillen worden dus ook aanbevolen om op veilig te spelen!

Een vaccin tegen malaria wordt aanbevolen voor reizigers die er voor een lange periode willen blijven en mensen die er in contact kunnen komen met dieren.

Goed om te weten: Zoals in veel landen in de wereld is het kraantjeswater nog niet drinkbaar. Drink dus alleen verzegeld flessenwater en vermijd ijsblokjes die van kraantjeswater gemaakt zijn!

Hoe met het vliegtuig naar Kaapverdië reizen?

Kaapverdië is een archipel van 14 eilanden (10 bewoonde en 4 onbewoonde) en luchtvervoer is bijgevolg een belangrijk transportmiddel naar en van de Kaapverdische eilanden.

Om naar Kaapverdië te reizen, kunt u vlot vanuit België of Nederland rechtstreeks vliegen zonder tussenstop.

Weetje: Voor binnenlandse vluchten zijn er veel korte, betaalbare en snelle verbindingen beschikbaar.

Wat zijn de luchthavens in Kaapverdië?

Er zijn 4 internationale luchthavens in Kaapverdië, gespreid over 4 eilanden:

  • Sal
  • Santiago
  • Boavista, en
  • São Vicente

Er zijn tevens ook 3 kleinere nationale luchthavens, gespreid over nog 3 andere eilanden:

  • São Nicolau
  • Maio, en
  • Fogo

Is het mogelijk om Kaapverdië met de auto te bezoeken?

Ja, het is mogelijk, maar het is niet per se aan te raden omdat de eilanden relatief klein zijn en een auto niet noodzakelijk is om ze te ontdekken.

Goed om te weten: Als u met de auto de bezienswaardigheden van de Kaapverdische eilanden wilt ontdekken, is het raadzaam om een wagen met lokale chauffeur te nemen zodat u in alle rust van het landschap kunt genieten!

Is het mogelijk om per boot te eilandhoppen in Kaapverdië?

Ja, het is mogelijk om per boot van eiland naar eiland te reizen in Kaapverdië.

Maar opgelet: Veerverbindingen zijn schaars (niet alle eilanden worden 'goed' gedekt en de reis over de Atlantische Oceaan is vaak oncomfortabel).

Hoe werkt het openbaar vervoer zoals bussen?

Er wordt lokaal vooral gewerkt met "Aluguers", wat een soort collectieve taxi's zijn.

Deze rijden van dorp naar dorp. Als toerist een dergelijke aluguer nemen betekent dat u echt van een 100% lokale ervaring aan boord kunt genieten!

Het enige nadeel is dat ze pas vertrekken als ze vol zitten dus... Wees niet gehaast!

Wat zijn de culinaire specialiteiten in Kaapverdië?

Vrouw Van Middelbare Leeftijd Met Bril En Blauw Hemdje Houdt Al Glimlachend De Nationale Vlag Van Republiek Kaapverdië Vast

De Kaapverdische gastronomie is het resultaat van een prachtige mix van de Portugese en Afrikaanse keuken.

Zowel Portugese als Afrikaanse invloeden zijn merkbaar in traditionele Kaapverdische gerechten zoals bijvoorbeeld in een "pastel com diablo dentro", een typisch eilandgerecht.

Dit is een lekker mengsel van verse tonijn, ui en tomaten, geserveerd in een deeg van maïsmeel en gekookte aardappelen.

Er is ook een grote verscheidenheid aan soepen, waarvan een van de populairste misschien wel de "Caldo de Peixe" is, gemaakt van vis, uien, zoete aardappelen, pepers, groene bananen, kruiden en maniokmeel.

Andere specialiteiten van Kaapverdië zijn bijvoorbeeld de Bananen Enroladas (bananen in deeg dat vervolgens wordt gebakken).

De Kaapverdische keuken omvat ook het nationale gerecht "cachupa", wat in feite een stoofpotje is van tarwe en verschillende soorten bonen en linzen, vergezeld van vlees.

Tip: Aarzel niet om van eiland naar eiland te gaan en diverse visgerechten te proberen, inclusief de lokale zeevruchten en de vers gevangen vis van de dag!

Hoe kan ik bellen en internetten vanuit Kaapverdië?

De code om naar België te bellen is 0032 (+32) en om naar Nederland te bellen moet u 0031 (+31) ingeven, gevolgd door het nummer van uw correspondent (maar zonder de eerste 0).

Om in Kaapverdië telefonisch bereikbaar te zijn op een landlijn, moeten uw familieleden 00238 (+238) ingeven, gevolgd door het hotelnummer.

Wat internet betreft: Er zijn veel cybercafés in de steden aanwezig en de meeste hotels bieden ook Wifi aan hun hotelgasten aan.

Dus om gratis te bellen vanuit Kaapverdië hoeft u maar gewoon verbinding te maken met een wifinetwerk en vervolgens kunt u gratis bellen met WhatsApp of Skype bijvoorbeeld.

Moet ik mijn euro's wisselen om mijn aankopen in Kaapverdië te kunnen betalen?

De Kaapverdische Escudo is de lokale munt en deze is gesloten, wat betekent dat deze munt het land niet kan/mag verlaten.

Dit betekent dat u uw euro's niet op voorhand kunt inwisselen voor de Kaapverdische Escudo omdat deze gewoon niet beschikbaar is buiten Kaapverdië.

U kunt dus alleen ter plaatse geld wisselen en het is dus raadzaam om dit direct bij aankomst op de luchthaven te doen. Zo heeft u reeds wat lokale cash op zak!

Tip: Als u uw bankkaart wilt gebruiken om geld uit de muur te halen, moet u er rekening mee houden dat een deel van de geldautomaten in Kaapverdië niet bereid is om een internationale kaart te accepteren.

Heeft u dus Kaapverdische Escudo nodig? Dan is de gemakkelijkste manier om tijdens de openingsuren aan te schuiven in een lokaal bankfiliaal en direct naar het bankloket te gaan.

Een goed advies: Wanneer u Kaapverdische Escudo wenst op zak te hebben tijdens uw bezoek, is het altijd een goed idee om voldoende contant geld (euro's) bij de hand te hebben.

Het is namelijk gemakkelijker om euro's in te wisselen voor Kaapverdische Escudo dan lokaal geld uit de muur te halen met uw bankkaart.

Goed om te weten: De euro wordt als betaalmiddel over het algemeen overal aanvaard in de grote steden in Kaapverdië.

Welke souvenirs kan ik meenemen van mijn reis naar Kaapverdië?

Voetbal In De Kleuren Van Kaapverdische Eilanden Die Op Voetbalveld Met Kunstgras Ligt

Wist u dat muziek een fundamenteel onderdeel is van de Kaapverdische cultuur? Aarzel dus niet om een album te kopen met typische Kaapverdische muziek als uniek souvenir voor thuis.

Zo kunt u thuis uw reis naar Kaapverdië herbeleven! Tip: Overweeg een album van Césaria Évora te kopen, een internationaal bekende zangeres afkomstig uit Kaapverdië die overleed in 2011.

Op culinair gebied zijn er heerlijke koffiebonen met een unieke smaak te verkrijgen, alsook lokaal geproduceerde rode wijn. U kunt ook een fles grogue, de plaatselijke lekkere rum, meenemen naar huis!

Op het gebied van artisanaal handwerk kunt u overwegen om lokale batiks te kopen (dat zijn traditioneel geverfde stoffen).

Wat moet ik inpakken voor mijn vertrek naar Kaapverdië?

3D Tekening Van Kaapverdische Nationale Vlag En Het Woord Travel Toerisme Is Belangrijk Voor Cabo Verde

Allereerst is het belangrijk om na te gaan hoeveel kilogram bagage u van uw luchtvaartmaatschappij maximaal mag meenemen.

Tussen het luieren op het strand en het beklimmen van de Fogo vulkaan door heeft u wellicht verschillende soorten kleding nodig...

Indien u van plan bent om eens stevig te gaan wandelen in de natuur om de flora en fauna van Kaapverdië te ontdekken, is het belangrijk om goed voorbereid te vertrekken. Denk eraan om de volgende zaken mee te nemen:

  • Loszittende kleding
  • Een jasje tegen regen en wind
  • Geschikt schoeisel
  • Een zaklamp
  • Verbanddoos
  • Waterfles
  • Zonnecrème
  • Een petje of hoedje om uw hoofd te beschermen en een zonneslag te vermijden
  • Uw officiële documenten (en fotokopieën om bij u te houden tijdens de wandeling).

Welke soort stopcontacten hebben ze in Kaapverdië?

Goed om te weten: U hebt dus geen adapter nodig! De stopcontacten in Kaapverdië zijn dezelfde als in België en Nederland.

Wat zijn de voordelen van een georganiseerde rondreis in Kaapverdië?

De Kaapverdische archipel is een ongelooflijke bestemming en hoe kunt u deze beter ontdekken dan met behulp van het advies van de plaatselijke bevolking?

Uw chauffeur brengt u van stad naar stad en uw gids vertelt u over de tradities van elk eiland.

Voor degenen die niet van teveel toezicht of groepsgebeuren houden, is er ook steeds de mogelijkheid om tijdens wandelingen volledig autonoom te zijn.

Kaapverdië: Slotwoord

Houten Bordje Met Kaapverdië Op In Vorm Van Pijl Vastgenageld Aan Natuurlijke Houten Paal Met Azuurblauwe Heldere Oceaan En Prachtig Wit Strand Op Achtergrond

De eilanden van Kaapverdië bieden reizigers tal van recreatiemogelijkheden aan.

Of u nu op zoek bent naar ontspanning, toffe wandelingen of watersporten, er is voor elk wat wils!

Hierboven heeft u ook een overzicht gekregen van de verschillende veelgestelde vragen over Kaapverdië. Vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid is deze bestemming veilig voor alle reizigers.

Deze archipel voor de westkust van Afrika biedt vele voordelen voor bezoekers die ongelooflijke landschappen willen ontdekken tijdens de koude Belgische en Nederlandse wintermaanden.

U kunt kiezen uit vele activiteiten, of u nu het zeeleven wilt ontdekken door te duiken, of uw grenzen wilt verleggen door te gaan wandelen, er is voor elk wat wils.

Weetje: Zelfs als u geen Portugees spreekt, zijn er veel Kaapverdische mensen die u in het Engels kunnen verder helpen.

Het tropische klimaat van Kaapverdië zorgt ervoor dat het een bestemming is die het hele jaar door bezocht kan worden (maar tracht het regenseizoen toch maar beter te vermijden).

Artikelen over Kaapverdië

Contacteer ons








     ↙ Uw landcode *

    Privacybeleid *